Kelam-Felsefe İlişkisi.. İslam, Felsefe İle Yorumlanabilir Mi?

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 1 січ 2025

КОМЕНТАРІ • 11

  • @aligokalptopsakal4279
    @aligokalptopsakal4279 2 роки тому +12

    Hatice Hanım, düşüncelerini çok güzel ve sade bir şekilde ifade etmiş. Etkili bir iletişime sahip.

    • @destr0yer578
      @destr0yer578 8 місяців тому

      Gerçekten sade ve düzgün bir şekilde anlatmış herşeyi ama şunu gene zahir oldu, insan bir alanda uzman olup başka alanlara kafa basmaması çok oluyor. Murat bardakçı fazla belli ediyor bunu :)

  • @patrickbateman5958
    @patrickbateman5958 2 роки тому +6

    Hz. İbrahim bile şüphe etmişti neyin münakaşası yapılıyor anlamadım murat bardakçı kur'an'ı tekrar bir okusun
    ...rabbi “Yoksa inanmıyor musun?” demişti. O “Hayır inanıyorum, fakat kalbim tam kanaat getirsin diye” cevabını verdi. (bakara suresi 260.ayet)

    • @BekirSai
      @BekirSai 2 роки тому

      Şüpheciliğe, sorgulamaya tamamen kapalı olması gerektiğini *_söyleyenler_* var diye, insanlar din bunu istiyor zannediyor.

    • @YunusEmreAKIN1997
      @YunusEmreAKIN1997 2 роки тому +1

      Bakara / 147 - O hak, Rabbindendir. Artık şüpheye düşenlerden olma sakın!
      Al-i İmran / 60 - Bu hak (gerçek) senin rabbindendir, o halde şüphecilerden olma.
      En'am / 114 - Allah, size Kitab'ı (Kur'ân'ı) açıklanmış olarak indirdiği halde, ondan başka bir hakem mi arayayım? Kendilerine kitap verdiklerimiz, o Kur'ân'ın, gerçekten Rabbin katından hak olarak indirilmiş olduğunu bilirler. O halde sakın şüphe edenlerden olma.
      Hucurat / 15 - Gerçek müminler ancak Allah'a ve Resulüne iman eden, ondan sonra asla şüpheye düşmeyen, Allah yolunda mallarıyla ve canlarıyla savaşanlardır. İşte doğrular ancak onlardır.

    • @YunusEmreAKIN1997
      @YunusEmreAKIN1997 2 роки тому

      @@BekirSai Şüpheciliğe, sorgulamaya tamamen kapalı olması gerektiğini söyleyenler ayetleri bildikleri için böyle söylüyor olmasınlar? Siz de ayetleri bilmediğiniz için şüphecilik, sorgulamaya açık olduğunu zannediyor olmayasınız?

    • @BekirSai
      @BekirSai 2 роки тому +1

      @@YunusEmreAKIN1997Duyduğun ve öğrendiğin her şeyi olduğu gibi kabul etmeni söylemiyor ayetler. Sadece mealini değil tefsirine de bakmak gerekiyor ayrıca. Sürekli bir şüphe içinde olan insan ayrı, şüpheye düşüp de doğru yolu bulmak isteyen ayrı. Ayetteki o gerçek inananlar, sorgulayan ve düşünüp doğruyu bulan olur, başlı başına ona söylenilen her şeyi doğru kabul edenler değil. Sürekli bir şüphe içinde olanlar sıkıntıdadır. Ayetler senin zannettiğin gibi sana Allah'ın varlığını asla sorgulama, bu konu üzerinde düşünme anlamı taşımıyor.

    • @YunusEmreAKIN1997
      @YunusEmreAKIN1997 2 роки тому

      @@BekirSai Kuran'da Kuran'ın hakikatleri anlatan bir kitap olduğu geçiyor. Allah'tan gelen, hakikatleri anlatan bir kitapta yazılan her şey olduğu gibi bire bir kabul edilmek zorundadır, müslüman için böyle bir zorunluluk vardır. Kuran diyor ki hakikat burada(Kuran'da), mutlak doğrular burada(Kuran'da). "O hak, Rabbindendir. Artık şüpheye düşenlerden olma sakın!", "Gerçek müminler ancak Allah'a ve Resulüne iman eden, ondan sonra asla şüpheye düşmeyen..." Ayetlerde şüphe edilmemesi gerektiği açıkça ifade ediliyor.
      En'am / 114 - Allah, size Kitab'ı (Kur'ân'ı) açıklanmış olarak indirdiği halde, ondan başka bir hakem mi arayayım? Kendilerine kitap verdiklerimiz, o Kur'ân'ın, gerçekten Rabbin katından hak olarak indirilmiş olduğunu bilirler. O halde sakın şüphe edenlerden olma.
      Aksini iddia ediyorsanız ayet sununuz. İddialar tek başına bir şey ifade etmemektedir. Dilerseniz tefsir de sunabilirsiniz de tefsirler yorum içeriyor. Yani tefsirlerde hata yapabilen bir varlığın müdahalesi söz konusu oluyor.

  • @1410902
    @1410902 2 роки тому +1

    Tam bu hanım ablamızda reformist kokusu alıyorum der iken gördüm ki pakistanlı reformistten etkilenmiş.
    Bu ilahiyatçılarda , islamcılardaki yabancı kompleksi başka hiçbir cenahta yok !
    Helal sana be Bardakçı !