Cumartesi Aurası: Can Uzun “Mimarlıkta Makine Öğrenmesi ve Uygulamaları”
Вставка
- Опубліковано 5 лис 2024
- AURA İstanbul Güz döneminin son Cumartesi Aurası’nda “Mimarlıkta Makine Öğrenmesi ve Uygulamaları” başlıklı konuşmasıyla Prof. Dr. Can Uzun’u ağırladı.
Sibernetik bilimi üzerinde çalışan Gordon Pask’ın “The Architectural Relevance of Cybernetics” yazısında; mimarlıkta bazı noktaların yapay zeka ile taklit edilebilir olduğunu söyledi. 1969 yılında yapay zeka ve mimarlık ilişkisi kurulmaya başlandığını ifade etti. Bu dönemki tespitlerin, mimar süreçten çıkmadan sadece otonom hale gelen süreçler için yapay zekadan yararlanılabilir olduğunu aktardı.
Makine öğrenmesi istatistiksel, derin öğrenme ise yapay sinir ağlarıyla başlayan bir süreçtir. Can Uzun, istatistiksel yöntemler bir mimarın tasarlama sürecini ortaya koyabilir mi, sorusunu sorarak yaklaştığı çeşitli çalışmalardan örnekleri de paylaştı. Makine öğrenmesine, Heritage BİM ve Point Cloud metodolojilerinin entegre edildiği süreçlerin literatür örneklerine değindi.
Konuşmasında, yapay zeka araçlarının sadece üretken sistemlerle görsel üretmek değil, diğer metotları da görerek mimarlığın içerisindeki potansiyelleri keşfetmek açısından önemli olduğunu belirtti. “Üretken ağlar ile birlikte tasarım kabiliyetinin dışsallaştırılması yüzünden tasarım kabiliyetinde bir problem yaşıyor muyuz?” ya da “Ne kadar derinden öğrenmeye ve tasarlamaya istekliyiz?” sorularını sorarak konuşmasını bitirdi.
Değerli katkıları için Can Uzun’a, destekleri için Stoneline’a teşekkür ederiz.
Cumartesi Aurası konferans dizisi video kayıtlarına UA-cam kanalımızdan ulaşabilirsiniz.
#canuzun #makineöğrenmesi