La cererea membrilor noștri, acest clip este acum public. Nu este nimic mai puternic decât o idee căreia i-a venit vremea. Sper ca acest clip să te ajute în orice conversație cu românii care sunt încă păcăliți de industria petrolului. ATENȚIE. Datele prezentate sunt valabile pentru 2022-2023. În 2024 procentele sunt mai bune în favoarea energiei regenerabile.
As vrea sa vad un videoclip de ce pretul sucului, shaormei, prosoapelor si orice alte obiecte care vine in mai multe marimi au pretul in functie de marime dar hainele, incaltamintea au pret fix la toate marimile
George , eu inteleg punctul tau de vedere , dar vezi ca te duci spre egoism...maine poimaine te vad si pe tine lipit de asfalt blocand milioane de oameni , ambulante , pompieri ..etc , ca vezi domne doar interesele voastre , al unui grup mic de oameni sunt importante . Era mai simplu , vizioneaza si trage tu concluzia , nu electricu vine , cumpara , mai spre obligatoriu .... Eu de exemplu , sustin arderea petrolului , ca nu imi plac masinile electrice , si nu vreau asa ceva ....si ca mine procentajul este mare , dar nu ies in public sa incerc sa fortez oamenii sa renunte la electric , doar pentru ca eu asa cred ca este mai bine . Cu drag , ma dezabonez , si voi raporta continutul , si daca cei de la youtube , constata ca este ok , ma supun deciziei lor , si voi ramane doar cu dezabonarea .
@@zyd3507de ce ai raporta continutul? Te afecteaza cu ceva pe tine sau oamenii dragi? George isi spune opinia si vine cu ,,facts,, . De cand e asta o crima? Adevarul e ca intr o lume cu atat de multi oameni sensibili, e periculos sa mai ai opinii...
Asa da ca am vreo câțiva tantalai de prieteni și neamuri care considera ca mașinile electrice sunt mai poluante și fel și fel de teorii ale conspiratiei
E amuzant ca a fost data drept exemplu Norvegia ca fiind tara cu cele mai multe masini electrice, iar ei fiind cei mai mari exportatori de petrol din Europa. Un dealer adevarat nu is consuma marfa, ci doar o vinde mai departe.
Omiti niste detalii cheie in acest clip. Rafinariile sunt necesare nu doar pentru transport ci si pentru a produce diverse materiale derivate din petrol precum Plasticul sau lubrifiante, deci nu pot fi eliminate. Iar legat de reciclarea bateriilor, este o utopie si naivitate sa crezi ca tarile fac asta de buna voie, foarte multi le arunca direct in oceane, reciclarea nu se intampla asa cum ne dorim noi, in continuare avem multe gunoaie aruncate si putin reciclate. O alta problema a masinilor electrice este riscul de foc comparativ cu o masina obisnuita. Daca litiu ia foc, efectiv nu-l poti stinge si arde cateva ore bune, iar riscul e cu atat mai mare daca sunt accidente nasoale comparativ cu cele cu motor cu arderea interna. Nu mai zic ca o masina electrica SH se devalorizeaza masiv, nu vrea nimeni sa riste sa cumpere o masina cu o baterie degradata si schimbarea bateriei costa cat o masina. Pe timp de iarna, autonomia bateriei scade semnificativ datorita temperaturii scazute, este problematic la drumuri lungi, nu o sa vrei sa stai jumatate de ora/1h sa-ti incarci bateria la masina pe cand la pompa ai alimentat si esti din nou pe drum. Totusi, de ce ai prezentat tot procesul de extractie si transportul petrolului dar nu ai mentionat ca si Litiu are nevoie de acelasi proces, extractie, transport si fabricarea bateriilor care consuma energie.
Într-adevăr mai avem nevoie de rafinării momentan și pentru materiale derivate care sunt la fel de periculoase sau poate chiar mai periculoase decât combustibilul. Toate aceste se pot înlocui cu timpul dar momentan sunt mulți bani la mijloc și nu se vrea Reciclarea bateriilor este un proces destul de simplu. Sunt foarte multe locații în care bateriile sunt reciclate. Sunt câteva videouri pe YT în care se explica pas cu pas reciclarea lor. La riscul de incendiu mai mare la o mașină electrica față de una cu combustie interna nu ești nici măcar pe aproape. Diferența dintre incendiile cauzate de de ambele tipuri de mașini este imensa în defavoarea celor cu combustie internă. Și aici ma refer la calcule făcute pe același număr de mașini nu pe numărul lor total. Nici eu nu eram foarte sigur de mașinile electrice. M-am documentat de ambele părți și am decis sa fac pasul și sa încerc. Pe lângă masina electrică aproximativ un an de zile am mai avut o a doua mașină pe motorină din cauza fricii ca poate cea electrica nu face fata cerințelor mele. Eu conduc undeva la 25000km pe an. De când am luat mașină electrica, cea pe motorina nu a mai mișcat din parcare pana când am vandut-o. Am mers din nordul Norvegiei pana in sud estul României (3800km) cu masina electrică și nu am avut nici un fel de probleme. Am făcut același drum de 5 ori cu masina cu motor diesel și am făcut același timp. Într-adevăr la cea electrica trebuie sa îți plănuiești destul de bine călătoria
corect, daca te uiti la industria modei, electrocasnicelor, Farma si altele, cred ca 50% din petrol, cel putin este folosit oriunde altundeva si nu in rezervoarele si motoarele masinilor. In primul rand trebuie sa eliminam risipa de orice fel, opulentele fara sens, consumerismul asta stupida de acum si reciclarea corespunzatoare. Daca rezolvam toate astea, putem sa mergem linistiti cu masinile si Terra nu va fi suparata.
Ca și fost inginer petrolist, sunt total de acord cu informațiile din acest video. Bravo George! Industria petrolului se estimează la 8 trilioane de dolari anual. De aceea este o miza imensa pentru susținerea modului clasic.
de asemenea a omis complet toate celelalte utilizari ale petrolului cum ar fi plasticul, adezivii, vopsea, si tot ce ai in jurul tau fara care nu ai putea supravietui. Probabil ca masina electrica ar trebui facuta din lemn si piei de animal fara petrol. De asemenea a uitat complet ca energia "regenerabila" e intermitenta necesitand grid storage. De asemenea a uitat complet ca nu este niciun tractor electric, ar trebui sa manance el atata mancare cata poate fi produsa fara petrol si sa o tina in frigidere fara plastic si sa foloseasca atatea bunuri cate pot fi fabricate fara petrol si transportate cu vapoare si camioane cu baterii fabricate fara petrol. E usor sa spui prostii cand nu trebuie sa le si pui in practica. Fara petrol am fi aproximativ la nivelul anilor 1900.
@@Xjaje si facuta tot cu petrol si cobaltul extras cu copii si oricum masina electrica tine doar 8-10 ani si catre sfarsit e varza (adica are doar 70% din autonomia initiala) in timp ce varsta medie a masinilor din ro si din multe alte tari e dubla si aia e varsta medie. Ce e mai ecologic? sa fabrici 2-3 masini electrice pentru fiecare masina normala?? Aiureala cu refolosirea bateriei e maxima, bateriile vechi sunt foarte ineficiente si au tendinta la a lua foc din cauza incalzirii. Oricum ele nu sunt niste baterii ca bateriile din lanterna pe care le pui in telecomanda, au cipuri si coduri care nu le lasa sa functioneze asa oricum, trebuie ca bateria sa creada ca e pe masina.
Pai in cazul asta hai sa vedem si costul de transport si productie al tuturor materialelor si pieselor folosite la crearea unui motor termic si al tuturor mecanismelor auxiliare, complicate care asigura functionarea motorului termic in parametrii optimi (spoiler, totul este super complicat si nu se compara cu producerea unui motor electric simplu, prin comparatie) Adunat cu bateria sa zicem ca ar duce tot pe la acelasi nivel de poluare cu producerea normala a unei masini pe combustie. Dar nu cred.
s-au facut calculele astea, luand totul in considerare, o masina electrica face jumate carbonul pe care il face o masina electrica azi pe o perioada de 10 ani.Orice peste 10 ani e tot mai curat. Si daca se trece tot mai mult la energie regenerabila sau nucleara, va fi 10%. Daca mai multe procese vor trece pe curent ( ex: basculantele care transporta litiul) atunci va scadea si mai mult. Poti sa te uiti la video-uri de la plug life television, fully charged, joe scott, unde dau date si statistici. Si in romania, procentual e se produce mai multa energie regenerabila decat in SUA ( de unde sunt statisticile lor)
@@dariusdareme Eu am înțeles ce vrei sa zici tu doar ca mie mi se pare ca aceste statistici trebuie date de niște surse impartiale. Adica sa nu fie nici fani electricitate și nici fani petrol astfel încât sa prezinte toate repercursiunile negative in egala măsura atât pentru electricitate cât și pentru energie electrica. Gandeste-te ca in unele tari mai slab dezvoltate din afara uniunii europene oamenii încă merg cu mașina pe motorina și vorbim despre populații de miliarde de persoane.Impactul pe 10 ani va fi cam nesemnificativ fiindca e foarte dificil sa înlocuiești o industrie dezvoltată in lant pe milioane de metri pătrați cu una bazată pe energie electrica. Eu sper sa se reușească însă dacă calculezi cu pixul și foaia o sa îți dai seama ca dacă toți oamenii din România, absolut toți ar trece pe masini electrice,din punct de vedere al poluării și raportat la Europa impactul o sa fie unul nesemnificativ. E posibil sa respiram un aer mai curat însă pentru tot ceea ce folosim noi (haine,alimente,obiecte de uz,materie prima) consumam energie iar aceasta nu este întocmai BIO. Nu mai spun ca de pe urma noastră rămân deșeuri iar unele se pot reprocesa dar altele nu prea. In România încă se îngroapă deseul.. despre ce vorbim? (Vezi reportajul pe UA-cam-mafia gunoaielor)
@@isay685 Ai dreptate pe undeva dacă le punem in balanța însă problema poluării atmosferei nu sunt mașinile cu ardere interna sau cele electrice ci noi și modul in care ne folosim de ele,modul in care reciclam,modul in care trăim și ne manifestam pe aceasta planeta. Eu înțeleg ca se pot reduce emisiile și poluarea însă dacă nu faci educație in masa despre poluare și emisii omul nu își va schimba percepțiile și schimbările mici și putine nu vor avea impactul dorit.
@@PescuitSimpluAlex nu exista asa un lucru ca surse impartiale, cel putin nu surse care nu sunt subiective. Dar stiinta e stiinta. Un om pro benzina o sa zica ca un tesla nou a produs mai mult CO2 decat un vw polo pe benzina din cauza materialelor de constructii. Un om pro electrice o sa iti zica ca tesla produce 0 emisii pe durata de viata a masinii pentru ca nu scoate nimic pe toba de esapament. Niciunul nu minte, dar fiecare evita adevaruri incomode. Dar adevarul nu e undeva la mijloc. Adevarul e ca electricele produc mai putine emisii si in viitor se vor apropia de 0. Cele pe combustibil sunt la consumuri minime, sunt o tehnologie matura. Nu mai ai ce sa le faci, doar sa stai cu plamanii distrusi in centrul Bucurestiului.
Ăsta este cu mare diferență cel mai bun video explicativ pe care l-am văzut pe YT legat de ce tip de mașină poluează mai mult. Îmi pare bine că ați postat așa ceva deși eu în concret știam cum stau lucrurile dar sunt extraordinar de mulți habarniști și părerologi cu diplome care se dau mari activiști cu argumente nefondate sau inexistente. Chiar și așa cu siguranță va apărea cineva care are alte puncte de vedere și nici punându-i negru pe alb nu va rezona cu explicațiile și tot își va inventa vreo cine știe ce teorie a conspirației. Foarte bun și bine explicat. 👏👏👏
Ce te faci cand trebuie sa astepti 1h -2h sa alimentezi cand pleci intr-o drumetie? Asta de mai multe ori, daca e distanta mare.. Ce te faci cand iti trebuie N aplicatii pentru incarcare? Unele statii inchise si nefunctionale? Si o masina daca ai in fata la rand, deja inseamna o asteptare extra, pentru ca s-ar putea si el sa vrea sa incarce un "full"...
Am facut tranzitia de la un diesel Jaguar xf 2.2d la o tesla model 3 long range şi pot spune dupa doar 3 luni de cand o conduc, că este cea mai buna alegere pe care am facut-o. La servici o încarc gratuit iar acasa o încarc prin panourile solare. Aplicatia tesla imi spune că am economisit in 3 luni 340£ echivalentul in benzină. So far I will never come back to a ICE car. ŞI incă ceva, pot spune că mă deranjează mai mult acum, cand vad o mașină pe șosea când scoate fum, decat inainte cand conduceam un diesel. Excelent clip de informare ✌️
Felicitari dar nu toata lumea iși permite ceea ce iți permiți tu ! La prețurile la care care se cer pe o mașina electrica ,cam greu ca toata lumea sa treaca pe electrice !
@@ioantomescu8874 Din 2010 umblam gratis cu 3 motociclete electrice Chinezesti,eu cu baietii si nu s-a stricat nimic!Din 2014 avem si masina electrica.
Bun tare! Ne-ar ajuta pe toți dacă l-ai pune la liber să facem trimitere la acest clip când ne contrazicem cu oamenii care pun botul la toate dezinformările de pe net. Devine din ce în ce mai obositor să susții cauza electrificării, pentru că sunt mulți mai mulți cei care dezinformează. ✌🏻&♥️
@@patrickrazvan căutați si veți găsi...nu așteptați totul să vi se dea mură în gură...că oricum nu credeți...studiați voi, cercetați dacă sunteți într-adevăr interesați de subiect si veți găsi adevărul
Dar etapele mineritului litiului si pasii acestuia cat de tare polueaza? Asta nu ai aratat atat de in detaliu ca la petrol. Si ce mai punem la socoteala ca bateriile sunt periculoase si pot lua foc, pot exploda, nu rezista la frig, dureaza mai mult sa le incarci si se schimba la 10 ani (in cel mai bun caz). De ce nu vorbim si de combustibilii sintetici? Cat de tare vor polua acestia si productia lor. Hai sa luam in considerare toate variantele george daca tot ne-am apucat!
Acumulatorii sunt pentru ..... telefoane,iar pentru transport sunt ..... trenul,metroul,tramvaiul,troleibuzul..... Extinderea și modernizarea acestor mijloace,ar salva insuficientele zăcămintele de litium,nu credeți?! Dar,de..... "omul modern",alege să îmbătrânească in traficul electrificat, sau nu!
Video cumparat de oculta mondiala :))) Kidding, of course! Un video explicat clar, concis si necesar, pentru ca nu inteleg de ce atat de mult lobby pentru petrol in media.
⭐⭐⭐Toate procesele acestea poluează mult, dar vă spun sincer, eu m-am mutat în Germania din Frankfurt într-o comună dacă pot să o numesc așa, unde am căutat linistea după atâția ani de oraș, cam 7 ani. După 5 ani într-o comună aflată la peste 600m altitudine unde aerul simte mai puține mașini și poluare , pot spune că de fiecare dată când fac o călătorie scurtă într-un oraș ca Frankfurt sau altele la fel de mari , chiar medii, este incredibil cum pur și simplu simt poluarea și efectele ei după doar prima zi și sincer nu m-aș mai muta direct într-un oraș decât pe lângă din pricina poluări. E groaznic să respir aerul murdar la care creierul se adaptează și nu-l mai simți , te "obișnuiești" cu răul , decât când faci o schimbare drastică de peisaje ca mine, dar asta nu înseamnă că nu te afectează când îl respiri. Trageți voi concluzia! Eu văd rostul mașinilor electrice în toate marile orase sau medii și din păcate mafia petrolului nu se va opri prea curând, dezinformarea e peste tot și noi respirăm un aer foarte poluat. Suntem singurii care pot să schimbe ceva, poate nu e soluția mașina electrică pentru viitor, dar asta avem acum și hai să scăpăm cât putem de poluare cumpărând una și încercând să folosim surse regenerabile.✅✌️ Respect dacă ai citi până aici.💯💯💯
Esti un simpatic! Deci termocentrala care produce curent pt masinile electrice este departed de oras, ceea ce o face OK ca polueaza. Pai petrolierele care transporta petrol peste ocean sunt si mai departe. Cum ar fi sa sarim peste logica de melc si sa ii spunem in fata, poluarea de orice fel nu este OK. Dar pe cei care reglementeaza transportul pe apele internationale ii doare in fund. Sa plateasca "the end user", adica oamenii de rind, ca doar ei folosesc carburantul, nu? Uite, subject pt episod nou, daca vrei sa te bagi in gura lupului.
Salut , cum îmi pot cumpăra o mașină electrică cu un salariu de 4500 de lei pe lună ? După plata facturilor la energie , gaz , internet , telefonie și a alimentelor. mai îmi rămân undeva la 400 de lei până la următorul salariu , cum procedez dl Buhnici ? Și apropo frumoasă prezentarea asta în stil cartoon network.
Aceleași etape le enumeram și eu cand vreun redus punea semnul egal intre mizeriile cu ardere internă și electrice, dar nu așa de detaliat. Mulțumim George. 👍🏻
Insfarsit, trebuia sa faca cineva videoclipul asta, multumim George! Nu sunt fan inrait al electricelor, nici macar nu am una, dar nu pot sa fiu de acord cu aberatii doar pentru ca n-am eu masina electrica, cum fac multi.
3:29 Oceanele SUNT reglementate. Vezi conventia MARPOL. Atunci cand petrolierele patrund pe teritoriul unei tari care impun anumite norme de poluare, nava schimba combustibilul folosit pe unul mult mai bine rafinat si mai nepoluant prin comparatie; sau, dupa cum ai spus, nava este remorcata. Adauga si faptul ca acele cifre de poluare referitoare la nave ar trebui calculate in proportii. Intr-adevar, polueaza. Dar raportat la cantitatea uriasa transportata, nu sunt cu mult peste raportul camioanelor spre exemplu.
Si ce facem cu transportul litiului din australia catre china, ca sa fabrice baterii, pe urma transportul bateriilor catre fabricile tesla din america, pe urma, transportul masinilor electrice in alte colturi ale lumii? Transportul astora nu se pot face cu barci cu vele sau electrice
Un punct de vedere destul de valid, dar ce facem cu cei care nu își pot permite să dea 20-30.000 euro sau chiar mai mult pe o mașină, pentru că, să fim serioși, nu am văzut mașini electrice care să permită și omului de “rând” să le achiziționeze, de aceea în România toată lumea preferă mașinile pe carburant pentru că o mașină pe carburant costă 1000 de euro (nu mă refer la cele de top)! Acum calculați voi 1000 euro pe lângă 20.000 + euro… Hai să privim și partea asta, nu doar beneficiile/ dezavantajele!
@cbitzy8966 comentariul meu era bazat pe faptul ca nu trebuie sa ne gândim doar la noi! Există oameni care sunt dependenți de mașină, au nevoie de mașină să meargă la medic în alte orașe, la rude, sau să se deplaseze pur și simplu, există oameni cu probleme de sănătate care nu pot depinde de autobuze! O mașină la 1000+ euro poate fi la fel de funcțională ca și una de 30.000+ euro! Dacă încercai să mi te adresezi mie ca ar trebui să merg cu tramvaiul, ai greșit persoana, pentru ca eu în prezent dețin un BMW pe care îl pot întreține foarte ușor: la fiecare revizie îi schimb brațe,bucși, telescoape etc doar pentru ca vreau să mă simt în siguranță și nu sunt ieftine piesele , pentru ca nu le pun din dezmembrări! Dar revenind la subiect, să ne gândim la procentul foarte mare al românilor care au nevoie de mașini, dar își permit doar mașini în bugetul 1000 - 1500 €!
Salut George! Am urmarit multe clipuri prezentate de tine dar asta este de departe cel pentru care ti-ai facut datoria de jurnalist cel mai putin. Ai inghitit toate datele GasTroll prea usor fara a cerceta. Transportul maritim este nereglementat? Vapoarele sunt tractate "dead ship" in porturi? Petrolul se extrage doar pentru benzina nu si pentru laptpuri, tricouri si medicamente?
Oricum, trebuie sa ne intoarcem inapoi la trenurii. Nici masinile electrice nu sunt foarte bune, plus nu este suficient litiu ca sa puteam sa facem complet tranzitia de la masini conventionale la cele electrice.
Ba da, este lejer destul litiu. Mai citeste. Plus ca se poate recicla. Nu se consuma ca petrolul. Cred ca te referi la Cobalt. Deja incepe sa se renunte la el. Model 3 deja are baterii fara cobalt -> LiFePO4. Plus ca sunt multe alte chimii cu care sa faci baterii.
@@dariusdareme Nu, batteriile la masinile electrice trebuiesc chimbate o data la 5-10 anii, deci este necesar o cantitate monstruoasa. Plus, nu poti recupare litiu prin reciclarea bateriilor
@@DiamondKing-em7oc Nu mai sunt nevoiti sa schimbe bateriile intregi. Pot schimba doar celulele/modulele "stricate" ceea ce scade exponential cantiatile de litiu/cobalt folosite.
Nici nu este nevoie să facem tranziția completă. Este suficient să combinam mașina cu bicicleta, trotineta, si mersul pe jos. Deci în primul rand trebuie să ne schimbam mentalitatea, iar după aceea lucrurile se vor regla de la sine.
Mai durează puțin până avem o piață Second pentru ev și preturi între 10000-20000euro după o să fie mai multă cerere și o mare problema sunt și servisurile la Tesla sunt sub orice critică cel puțin în Austria. Foarte aiurea cu programările personal dezastru suport clienți dezastru și nu vor să facă mai nimic in garanție, noroc că mașina e fiabilă cel puțin mod 3 refresh. Astea sunt marile probleme când va fi cerere pentru stații de încărcare se vor monta eu am montat wallboxul in 30min . Felicitări pt. Materialele tale.
Bunici, in general ptr cum ai dat-o in bara de multe ori pe partea de IT. Dar de data asta ai nimerit-o. Te-ai documentat foarte bine, calculele sunt corecte. Dap, chiar am ajuns sa scoatem din pamant 100 de milioane de barili/zi, cand in 2008 se spunea ca am ajuns la peak-oil la 85 de mil. In loc sa scadem consumul de petrol, l-am crescut darotita forarii orizontale si "frakin-ului". Revenind, clar electricele sunt cea mai buna alternativa pe termen lung. Problema sunt bateriile. Inca astept bateriile alea pe nanotuburi de carbon de 1 MWh si ceva putere, care canteresc maxim 100 de kg si se incarca in 3 minute. Fiindca acela va fi viitorul ! Intre timp la panouri solare, deja poti cumpara baterii LiFePo4 la pret de seminte. A ajuns sa coste 1KWh stocare 500 de lei ~ 100 euro. Dirt cheap. La fel, 1Kwh de panouri solare ~ 200 de euro acum. Ceea ce in urma cu 3-4 ani era de neimaginat. Suntem pe drumul cel bun, dar mai e mult pana departe.
Videoclipul nu include toata poluarea inclusa in procesul de productie si logistica a surprusului de piese pe care o masina cu combustie interna le are.
Trebuie menționat si pericolul folosirii acestor tip de acumulatori la nivel global . Bateriile pe Lithium ard ca o torță in contact cu oxigenul, stingerea acestora este mult mai dificilă. Ele fiind considerate o adevarata amenințare pentru mediul înconjurător .
Felicitări. Care zic ca ev-urile consuma mai mult, ii invit intr-un garaj sau in zona unei scoli, dimineața. Cei care își pun întrebarea: ce facem cu bateriile etc, sper ca aveți laptop-ul si telefon-ul pe motorina, nicidecum baterie li
Asta fara a intra si in pericolele pe care le au muncitorii zi de zi, mai ales cei ce lucreaza pe platforme petroliere la excavare , procesare , intretinere si transport .Atatea cazuri de DeltaP (diferenta de presiune) in care scafandri au pierit in apa sau pe platforme, ca in cazul scafandrilor de la Paria Fuel Company in 2022 si Byphord Dolphin in 1983.
vorbiti de parca va pica banii din cer . eu imi doresc o masina electrica dar de unde bani , avand in vedere salariul minim pe economie . 10000euro costa sa schombi bateriile la masina , de unde bani ? banii vorbesc , ce facem cu cei saraci , ii lasam sa moara ? voi aveti bani , ia sa va puneti in pielea lor si la urma sa vedeti.
Eu cred că majoritatea populației ar vrea mașini electrice. Ideea este că sunt extrem de scumpe timpul de încărcare este destul de mare iar range ul destul de mic
Ar fi totul ok. Daca nu stiai in Romania a scazut enorm consumul de electricitate din cauza ca foarte multi prosumatori consuma din panourile proprii. O crestere de consum de 10% nici nu sar simtii.
NU toata lumea isi permite financiar masina electrica! NU toata lumea are posibilitatea sa incarce masina "la scara"! NU toata lumea are timp pretios din viata de pierdut cu incarcarea! (cei care nu stau la casa si nu pot nici la job sa incarce) Cine vrea sa-si cumpere EV o sa-si cumpere, cine nu, NU si gata. REPET: pentru multi nu e ca nu vor, NU POT !!! Pomparea acestor tipuri de clipuri - "hai sa-ti spun eu cum e bine" - e total imbecila si la 90% din populatie nu se poate aplica! Iesi un pic din BUC. TM, CJ etc. si o sa vezi alta lume, alt nivel de trai care in mare parte e de la o luna la alta ... despre ce vorbim???
Vorbim de o realitate tehnologica aici. Ce spui tu este pretul masinilor noi...indiferent daca sunt electrice sau nu. Masinile electrice la ora actuala nu sunt mai scumpe decat echivalentul lor pe benzina intro configuratie echivalenta. Da Masinile electrice sunt oferite deocamdata mai mult in segmentul premium. Ma astept insa ca in 1-2 ani sa devina mult mai ieftine. Despre asta vorbim.
Când masina electrică se va incarca in 10 minute și va avea atonomie de cel putin 800 km atunci va fi cu adevărat eficientă. Sa nu mai vorbim de prețuri
Ba, hai sa vorbim de preturi. O Dacia Sprin o iei cu 10-11 mii. Un Duster nou e 30k. Nu iti trebuie Duster in oras. Stiu, nu sunt din aceeasi gama. Alege Sandero. Tot e mai scump. Sa alegem o Tesla model 3, costa 35k. O masina pe combustie cu performante similare e 90k+. Luam si un BMW seria 4 vs I4. Electrica e sub 50k, combustia cu performantele ei costa mult mai mult. Luam un Tiguan, bine dotat sare de 50k. Un ID4 costa chiar si sub 40. Din nou, si mai performant. Skoda Kodiaq, nu vRS, sare si de 50k. La aceiasi bani sau ceva mai ieftin iei o Enyaq. Performante net mai bune pt EV. Combustil mai ieftin. Nu ai taxe, deocamdata, parcare moka in Bukale. Nu dai la racleta iarna, nu pornesti gazoasa sa o racoresti vara. Mai vrei exemple?
Foarte interesant DAR... Nu se poate elimina procesul de extragere si rafinare, se poate doar diminua. În video este explicat doar cum se ajunge la combustibilul folosit la motoare cu ardere interna... Dar din rafinarea petrolul se fac mult mai multe lucruri.... De la compusi chimici, la mase plastice si chiar medicamente.... Degeaba ai avea o mașină electrica daca nu ai asfalt care este facut cu ajutorul produselor petroliere... Da îmi doresc o mașină electrica.... Momentan nu îmi permit... Îmi doresc un aer mai curat.... "Petrolul" va rămâne mult timp in viețile noastre din păcate.
Industria petrochimica nu va disparea prea curand, va dainui mult dupa disparitia "fosilelor", deci va fi suficient reziduu petrolier pentru a avea asfalt nou. Sunt de acorc cu tine, inca sunt scumpe electricele, mai asteptam 4-5 ani, moment in care cel mai probabil vor ajunge mult mai mature si mai accesibile. :)
Mi-ar fi placut sa vad o comparatie intre km parcurs cu combustibili fosili si km parcurs cu energie verde, incluzand toata poluarea facuta de fiecare. Dar cum masuram poluarea? Efect de sera, deseuri?
Pe mine ma amuza argumentele de tip "vor sa ne controleze". Faptul ca depind de companiile petroliere si de pretul de la pompa nu ii face sa se simta controlati. Ori aveti rafinarii in curte si va produceti "combustibilul" ca utilizatorii de EV si sisteme fotovoltaice? Da, dar daca se strica bateria dupa 10 ani si costa, apropo, mai putin decat un bloc motor nou de bmw? :)))
Da sigur,sa vad cand o sa faca haine si plastice din curent,asa cum fac din petrol si alte zeci de materiale care le gasesti in compozitie la majoritatea lucrurilor de prin casa si habar nu ai!! Povesti,povesti si iarasi povesti,peste 50 de ani un alt destept ar incepe cu: Cine polueaza de fapt: Masinile electrice,de ce? Pai hai sa o luam cu inceputul...cati km patrati de pamant fertil a devenit infertil din cauza panourilor solare la o singura statie de incarcare? la milioane de statii de incarcare cata suprafata arida avem? Candva acea suprafata consuma dioxidul de carbon si iti oferea oxigen in schimb deci?? Sa vorbim de miliardele de acumulatori non recliclabili care se arunca anual etc etc,eu zic sa lasam balta povestile astea si sa ne bucuram de viata,eu n-am vazut nici un miliardar in € sa il apese asa de tare durerea in pl de poluare,numai pwlimea de rand moare si se da cu fundul de pamant ca mor de poluare 🤦♂️ Planeta asta este un organism viu,mult prea complex pentru capacitatea babuinilor de percepere,au fost ere glaciare,au fost ere de foc pline de eruptii vulcanice etc etc,din cauza ca mergea nea Gelu cu 2.0 TDI si atunci nu??? Planeta are propriul ei sistem de aparare in orice situatie,asa ca nu ii mai duceti voi grija ampwlea.
@@gbuhnici cum ai dat atatea cifre despre co2 in cazul petrolului, zic ca puteai sa faci la fel si cu bateriile. Fii transparent cu ambele parti. Sa nu ma intelegi gresit , nu sunt contra lor. Sunt contra masinilor mici diesel in oras. Personal as vrea sa avanseze tehnologia combustiei cu hidrogen.
@@bladekaithebesteste un subiect delicat abordat de multi dar desi există un sambure de adevar nu putem sa generalizam deoarece există tehnologii diferite de baterii pe langa litiu gen : sodiu,aer sau solide 🎉. Potențialul pe electric nu poate fi atins de hidrogen din cauza V2L adică extragere curent din baterie pt diverse aplicații gen : camping,pescuit sau la nevoie alimentarea unei locuințe 🎉
Avem exemple pe CaseBune cu o fabrică mare din București trecută integral pe fotovoltaice. Fabricile sunt primele care vor să economisească pentru a-și reduce costurile.
Nu e rau ce zici, DAAAR sa nu uitam ca si acele campuri de panouri solare impiedica vegetatia sa creasca(fotosinteza etc.) si in unele zone se fac si defrisari (si pentru eoliene). Daca ar fi mai ieftine masinile electrice as fi mult mai motivat. Totusi sustin ideea ta si sper sa prinda cat mai mult. Spor in continuare.
Este un video bun dar nu fac o comparație corecta pana la capăt. Ar fi fost bine dacă la EV-uri menționau și cata energie e necesara pentru minerit și din ce surse, ce energie e necesara pentru fabricarea bateriilor. Astfel haterii de EV-uri ar fi avut mai puține argumente contra. E adevărat însă că un om care știe ca mașinile convenționale sunt mai bune are argumente și discuta pe când un om care crede ca mașinile convenționale sunt mai bune sare la bătaie pentru ca întotdeauna credință trebuie apărată pana la moarte 😂
Ciudat ca ai dat Norvegia ca exemplu, când știu din sursă sigură, ca atât norvegieni, cât și suedezii, deja își scot mașinile cu combustie internă înapoi :) Nu spun ca mașinile electrice nu sunt bune, nu spun ca nu sunt fiabile, doar ca nu am ajuns la o tehnologie în care sa spunem ca merita sa o cumpărăm. Nu vreau sa atrag hate, sau tot felul de replici, dar consider ca deja devine prea comerciala asta cu mașinile electrice, și asta îmi dă un semn clar, ca lumea nu prea a fost de acord cu electricele… sa nu mai spun ca nici statele vestice și nici România, nu mai oferă bonusuri, stimulente atât de mari pentru electrice… #Pace
Si daca totul ar fi asa, iar urgenta ar fi mare pentru masinile electrice ca sa mirosim aer fresh, nu cum miroseau acum 150 de ani cand circulau cu caruta si caii scoteau noxele pe fundac... o intrebare de bun simț atunci : de ce costa mult mai mult decat cele clasice ?
@@grabthecat ceva cercetare ? E usor de aruncat cu vorbele . Ai spus ceva dar n ai spus nimic. Inca o data, DACA ARDE ATMOSFERA ASTA de mirosul tevilor de esapament, de ce nu se ieftinesc electricele ca sa treaca lumea la ele ? E nevoie de cercetare ? Istoria recenta ne spune ca nu chiar..vezi plandemia si povestea cu vaccinurile cand fara cercetare au fost aruncate la treaba ( sfidand legi ale organizatiilor ce reglementeaza medicamentele in US, care obligau la o cercetare cum o numesti tu de 5 ani) Nu sunt impotriva si nici pro, dar iubesc adevaril
Voi ăștia amatori de electrice...haideți din Timișoara până în Constanța cu mașina fără oprire, cu AC pornit și luminile de drum aprinse. Vă băgați? 😂 Și hai să cronometrăm și timpul de încărcare / alimentare într-o situație de urgență.
Acum vreo 20 de ani era mare tam tam cu dieselul," că are consum mic, că emite mai poțin CO2 decât benzinarele, într-un cuvânt era viitorul care n-a mai venit. Azi motorina e câh, că de: particule, NOx, mi-e teamă că bula se repetă de data asta cu "iviurile" Ni se tot promite, ca la alegerile parlamentare, că tehnologia bateriilor va evolua, că după colț există deja bateria minune care doar așteaptă implementarea în practică. Si ICE a evoluat enorm în ultimii ani, o masină cu 250cp are un consum poate mai bun ca una cu 100cp de acum 15 ani. Vreau o tesla cu 100cp care să aibă o autonomie de 3 ori mai mare deât cea actuală si la jumatate pret, se poate Elon?
Clipul este fain ,l-am vazut pe cel original si sunt de acord cu el . E bine ca l-ai tradus si pentru romani si l-ai facut mai popular si la noi . Vocea suna foarte mult a inteligenta artificiala 🤣🤣
Un clip animat, atât de drăguț, unde vedem o parte din ce poluare produce petrolul. Partea cea mai importantă este că dacă s-ar limita autovehicule pe baza de petrol în orașe, nu am mai respira aerul eliminat de motoarele cu ardere internă. Drumul este lung, autovehicule electrice sunt încă destul de scumpe pentru o familie cu un venit mediu, iar dacă schimbarea nu vine de la cei ce conduc statele, vom înainta cu pași mici. Asa cum arată si în clip, poluează și producerea bateriilor, dar aceste baterii nu sunt produse în oraș, însă tot poluează planeta într-un fel sau altul. Pe viitor sigur vor exista mult mai multe soluții pentru energie regenerabila. Sperăm la mai bine.
Salutare! Eu nu o sa-mi permit prea curand sa cumpar o masina electrică, mai ales de noua, insa am optat in a-mi monta o instalatie gpl, cel mai important motiv este din punct de vedere al costurilor de deplasare, dar in acelasi timp poluez si mai putin.
E greu cu oamenii de genu… Planuiesc sa mi iau un Model 3 si sa merg la sat la bunicii mei sa le arat ca e net superioara fata de orice masina. Si probabil prietenii mei de acolo o sa considere si ei o masina electrica atunci cand o sa simta acceleratia :)
Gresesti grav cand vorbesti despre "nereglementarea" oceanelor. In realitate sunt foarte multe norme anti poluare pe mare sau in aer. Si combustibilii folositi sunt din ce in ce mai scazuti in noxe. Incepe sa se foloseasca masiv gazul. Statistic transportul naval muta 90% din marfurile lumii dar e responsabil pentru 3% din poluarea atmosferica.
Nenea, extragerea si rafinarea petrolului nu inseamna doar transformarea in combustibili. Asta este o mica parte si cea mai prost valorificata. Pe de alta parte, transportul este mai complex, nu avem doar transport urban. Avem si maritim, aerian, care nu pot utiliza energia electrica pentru propulsie. Multiple produse, echipamente, dispozitive pe care le folosim in ziua de azi, nu ar putea exista fara rafinarea primara, urmata de cea secundara a titeiului. Asadar, momentan, renuntarea la "industria petroliera murdara" este o utopie. Trebuie insa sa se lucreze in continuare la reducera poluarii dar si la dezvoltarea solutiilor alternative verzi.
Cât timp plasticul este fabricat din reziduuri de la rafinare se va folosi in continuare. Dacă se va scumpi mult se va căuta o alternativă. Momentan este cel mai ieftin și de aceea îl folosim deși pentru mediu, sticla este mult mai putin poluantă și se poate recicla la infinit.
Transportul maritim trece deja pe curent electric în tarile dezvoltate. Bineînțeles deocamdată nu vorbim de transport maritim pe distante lungi dar asa a fost și cu mașinile la început. În Norvegia sunt deja foarte multe nave electrice.
Astept de la George si un clip cu tema "how many parts from EV cars are made from oil"... Problema e complexa si nu toate solutiile convin, mai ales cele care nu fac rating.
S-a omis faptul ca electricitatea pentru mașinile electrice tot vine din arderea combustibilurilor, si atunci ce sens mai are, atâta timp cat nu se va rezolva problema energiei verde masinile electrice nu prea au sens
Panourile solare polueaza, eolienele polueaza, centralele ce produc curent nu pot fi doar pe carbuni. Concluzia e ca auto electric polueaza mai putin, nu deloc. Singura rezolvare e eliminarea masinii diesel, benzina e suficientă. Si adaugate ceva sisteme de filtrare mai performante decat catalizatoare si filtre de particule.
Dacă o mașină pe benzină produce în medie 108 grame de CO2 pe kilometru, atunci la finalul vieții sale, după 200.000 de kilometri, se vor produce: 21,6 tone În Germania, o mașină electrică alimentată din rețeaua națională generează aproximativ 30.9 grame de CO2 per kilometru, datorită mixului energetic care include o proporție semnificativă de energie din cărbune. Astfel, după 200.000 de kilometri, aceasta ar produce: 6.2 tone. Pentru producerea unei mașini electrice in Europa, se generează in medie 13-15 tone de CO2, pentru o mașina cu o baterie de 80kWh Iar pentru producerea unei mașini cu combustibil fosil, se generează 10 tone. Depinde cum e alimentată și de unde mașina electrică, ca sa fie cu adevărat ecologică.
Toate bune și frumoase și video frumos dar eu te întreb Chiar crezi că mașina electrică e viitorul eu trăiesc în străinătate de 20 de ani Și lipsește multă infrastructură chiar am văzut niște videouri în care se râdeau în ghilimele a încărca mașina electrică cu generator pe combustibil e de răs nu + O baterie de mașină știm cu toții că nu ieftină dar la ce spuneai în legătură cu vapoarele că eu folosesc motorină nefiltrată e adevărat și în viitor spuneau că vor să pună motorină filtrată și ce mai spune-mi despre avioane care contaminează cred că știm toți cat poluează părerea mea nici mașină electrică nu-i viitorul cred că omul ar putea să facă un mijloc de transport în care să nu polueze dar sunt multe interese la mijloc …
Deocamdată motorină, dar litiul trebuie minat o singură dată, după care se poate recicla la infinit. Petrolul pe de altă parte, este de "unică folosință"
Sau ce combustibili folosesc vapoarele care transporta multe dintre masinile electrice produse peste ocean? Dar avioanele care ne duc peste tot in lume? Dar autotrenurile care transporta inclusiv aceste masini electrice din porturi? Si lista poate continua ...
@@florinb7834 toate pe rand, în primul rând trebuie scoasă poluarea din orașe. Cât despre vapoare, poți să cumperi doar mașini fabricate în Europa și scapi de grijă vapoarelor.
@@alexandruilea915 acel transport maritim este foarte important. Este indidpensabil, cel mai rentabil si acopera toata suita de marfuri inclusiv mancare. Dar voi vedeti doar "masini electrice". Analizati dincolo de acest subiect si vedeti daca momentan ar fi posibil renuntarea la exploatarea petrolului.
@@alexandruilea915 acel transport maritim este foarte important (la fel si cel aerian sau terestru). Este indispensabil, cel mai rentabil si acopera toata suita de marfuri inclusiv mancare, la nivel mondial. Dar voi vedeti doar "masini electrice". Analizati dincolo de acest subiect si vedeti daca momentan ar fi posibil renuntarea la exploatarea petrolului.
În Suedia de exemplu oamenii se confruntă cu stații de încărcare puține! Nu poți trece de la căruță la mașină peste noapte cum nici de la petrol la electric tot peste noapte!
E foarte important ca exista si voci si continut media care demonteaza polarizarea asta aproape fanatica a sustinatorilor masinilor cu motor termic si mai ales diesel. Good job, George!!!
Dacă aș putea ți-aș da 1000 de like-uri. Ai pus punctul pe i pentru tot ce înseamnă această dezinformare în masă asupra mașinilor electrice.. eu susțin treaba asta de mult timp cu poluarea gravă a mașinilor pe combustie internă și producerea petrolului.. Acum am un AS în mânecă să pot arăta lumii adevărul.
George problema principala sunt costurile initiale. Am familie mare, imi trebuie cu 7 locuri, ce pot alege. Era ceva pe la Nissan si ID.Buzz. cred ca costa peste 40 de mii. Eu fac 10 mii pe an si nu se va amortiza in viata asta. Nici nu am banii astia dispo, si probabil ca n-o sa-i am pana nu pleaca copiii la casa lor. Si nu sunt pe salariu minim.
Combustibilul navelor este reglementat în apropierea coastelor vezi vezi convenția Marpol cu cele 6 anexe, în curând 8 sau mai multe. Navele nu sunt remorcare în port pentru a nu arde combustibil, remorcajul este datoria capacităților mici de manevra în rade și porturi înguste ajutându-se remorchere și piloți maritimi dar motorul principal și auxiliare funcționează cu combustibil reglementat în majoritatea tarilor care au aderat la convenția de mai sus prin mecanismul IMO în tot răstimpul manevrelor dar și în port în cazul motoarelor auxiliare
Nepermis de multe porcarii neadevărate în clip, milioane de litri de țiței deversate în mare anual, oceanele sunt nereglementate, navele petroliere nu au voie în port etc etc, felicitări...
Ai mai omis un aspect f important pt viata. Faptul ca practic stai in campul electric al bateriilor cu organele reproducatoare poate avea un efect extrem de negativ pe viitor. Este demonstrat stiintific ca acest camp electric este foarte periculos. Dar cand avem actiuni la tesla.. calcam pe cadavre pt bani.
Oricum incearca sa ne puna multe piedici chiar si celor care vor sa devina prosumatori, de ex in Localitatea Afumati, ti se da maxim 20 kw putere instalata,dar nu au nicino problema sa iti instaleze 3 contoare pe aceias propietate legate la acelas stalp, fiecare legatura fiind de 20 kw
Pai cum 30% eficienta la ice? Full hibrid toyota are motoru 41% eficienta. Combinat merge 50% full ev deci e (41+90)÷2=65.5% din care scadem pierderea de conversie si tot ramane 60% eficienta care nu e 30%.
Când nu ai bani să îți cumperi mașină electrică normal că nu e bună. Să fim serioși, cine nu ar vrea să confortul unei mașini electrice. Deocamdată mașinile electrice sunt doar la început și își cumpără doar cine își permite. Oamenii de asta critică să le scadă valoarea fiindcă vor să și le permită.
La cererea membrilor noștri, acest clip este acum public.
Nu este nimic mai puternic decât o idee căreia i-a venit vremea. Sper ca acest clip să te ajute în orice conversație cu românii care sunt încă păcăliți de industria petrolului.
ATENȚIE. Datele prezentate sunt valabile pentru 2022-2023. În 2024 procentele sunt mai bune în favoarea energiei regenerabile.
As vrea sa vad un videoclip de ce pretul sucului, shaormei, prosoapelor si orice alte obiecte care vine in mai multe marimi au pretul in functie de marime dar hainele, incaltamintea au pret fix la toate marimile
George , eu inteleg punctul tau de vedere , dar vezi ca te duci spre egoism...maine poimaine te vad si pe tine lipit de asfalt blocand milioane de oameni , ambulante , pompieri ..etc , ca vezi domne doar interesele voastre , al unui grup mic de oameni sunt importante .
Era mai simplu , vizioneaza si trage tu concluzia , nu electricu vine , cumpara , mai spre obligatoriu ....
Eu de exemplu , sustin arderea petrolului , ca nu imi plac masinile electrice , si nu vreau asa ceva ....si ca mine procentajul este mare , dar nu ies in public sa incerc sa fortez oamenii sa renunte la electric , doar pentru ca eu asa cred ca este mai bine .
Cu drag , ma dezabonez , si voi raporta continutul , si daca cei de la youtube , constata ca este ok , ma supun deciziei lor , si voi ramane doar cu dezabonarea .
@@zyd3507 - rata mortalitatii in orasele RO fata de cele din lume care au redus semnificativ poluarea, este mare. Ramai in poluare ?
@@zyd3507de ce ai raporta continutul? Te afecteaza cu ceva pe tine sau oamenii dragi? George isi spune opinia si vine cu ,,facts,, . De cand e asta o crima? Adevarul e ca intr o lume cu atat de multi oameni sensibili, e periculos sa mai ai opinii...
Asa da ca am vreo câțiva tantalai de prieteni și neamuri care considera ca mașinile electrice sunt mai poluante și fel și fel de teorii ale conspiratiei
E amuzant ca a fost data drept exemplu Norvegia ca fiind tara cu cele mai multe masini electrice, iar ei fiind cei mai mari exportatori de petrol din Europa. Un dealer adevarat nu is consuma marfa, ci doar o vinde mai departe.
😂😂😂 bună rău asta cu Dealerul…
Norvegia unde de când s-au tăiat subvențiile pt electrice băieți se întorc la benzină. Dar asta hai să nu menționăm 😑
Probabil au constatat ca nu e nevoie de petrol de asta îl vând ei.
Pentru ca in Norvegia produce energia electrica e la bani marunti, majoritatea e hydropower, e un dealer care nu consuma, cum zicea @assassin11fly
@@Them340dguy de unde ai scos asta? Scrii ce gandesti sau ce e real?
Omiti niste detalii cheie in acest clip.
Rafinariile sunt necesare nu doar pentru transport ci si pentru a produce diverse materiale derivate din petrol precum Plasticul sau lubrifiante, deci nu pot fi eliminate.
Iar legat de reciclarea bateriilor, este o utopie si naivitate sa crezi ca tarile fac asta de buna voie, foarte multi le arunca direct in oceane, reciclarea nu se intampla asa cum ne dorim noi, in continuare avem multe gunoaie aruncate si putin reciclate.
O alta problema a masinilor electrice este riscul de foc comparativ cu o masina obisnuita. Daca litiu ia foc, efectiv nu-l poti stinge si arde cateva ore bune, iar riscul e cu atat mai mare daca sunt accidente nasoale comparativ cu cele cu motor cu arderea interna.
Nu mai zic ca o masina electrica SH se devalorizeaza masiv, nu vrea nimeni sa riste sa cumpere o masina cu o baterie degradata si schimbarea bateriei costa cat o masina. Pe timp de iarna, autonomia bateriei scade semnificativ datorita temperaturii scazute, este problematic la drumuri lungi, nu o sa vrei sa stai jumatate de ora/1h sa-ti incarci bateria la masina pe cand la pompa ai alimentat si esti din nou pe drum.
Totusi, de ce ai prezentat tot procesul de extractie si transportul petrolului dar nu ai mentionat ca si Litiu are nevoie de acelasi proces, extractie, transport si fabricarea bateriilor care consuma energie.
exact! De acord 100%
Într-adevăr mai avem nevoie de rafinării momentan și pentru materiale derivate care sunt la fel de periculoase sau poate chiar mai periculoase decât combustibilul. Toate aceste se pot înlocui cu timpul dar momentan sunt mulți bani la mijloc și nu se vrea
Reciclarea bateriilor este un proces destul de simplu. Sunt foarte multe locații în care bateriile sunt reciclate. Sunt câteva videouri pe YT în care se explica pas cu pas reciclarea lor.
La riscul de incendiu mai mare la o mașină electrica față de una cu combustie interna nu ești nici măcar pe aproape. Diferența dintre incendiile cauzate de de ambele tipuri de mașini este imensa în defavoarea celor cu combustie internă.
Și aici ma refer la calcule făcute pe același număr de mașini nu pe numărul lor total.
Nici eu nu eram foarte sigur de mașinile electrice. M-am documentat de ambele părți și am decis sa fac pasul și sa încerc.
Pe lângă masina electrică aproximativ un an de zile am mai avut o a doua mașină pe motorină din cauza fricii ca poate cea electrica nu face fata cerințelor mele. Eu conduc undeva la 25000km pe an. De când am luat mașină electrica, cea pe motorina nu a mai mișcat din parcare pana când am vandut-o.
Am mers din nordul Norvegiei pana in sud estul României (3800km) cu masina electrică și nu am avut nici un fel de probleme. Am făcut același drum de 5 ori cu masina cu motor diesel și am făcut același timp. Într-adevăr la cea electrica trebuie sa îți plănuiești destul de bine călătoria
corect, daca te uiti la industria modei, electrocasnicelor, Farma si altele, cred ca 50% din petrol, cel putin este folosit oriunde altundeva si nu in rezervoarele si motoarele masinilor. In primul rand trebuie sa eliminam risipa de orice fel, opulentele fara sens, consumerismul asta stupida de acum si reciclarea corespunzatoare. Daca rezolvam toate astea, putem sa mergem linistiti cu masinile si Terra nu va fi suparata.
Se poate de vorbit foarte mult la tema data. Dar va invinge ceea ce este mai rentabil, oamenii singuri vor alege
Ca și fost inginer petrolist, sunt total de acord cu informațiile din acest video. Bravo George!
Industria petrolului se estimează la 8 trilioane de dolari anual. De aceea este o miza imensa pentru susținerea modului clasic.
Ai omis milioanele de tone de ulei de motor, filtre, aditivi, antigel, curele... pt producerea lor se consuma la fel de multa energie...
de asemenea a omis complet toate celelalte utilizari ale petrolului cum ar fi plasticul, adezivii, vopsea, si tot ce ai in jurul tau fara care nu ai putea supravietui. Probabil ca masina electrica ar trebui facuta din lemn si piei de animal fara petrol. De asemenea a uitat complet ca energia "regenerabila" e intermitenta necesitand grid storage. De asemenea a uitat complet ca nu este niciun tractor electric, ar trebui sa manance el atata mancare cata poate fi produsa fara petrol si sa o tina in frigidere fara plastic si sa foloseasca atatea bunuri cate pot fi fabricate fara petrol si transportate cu vapoare si camioane cu baterii fabricate fara petrol. E usor sa spui prostii cand nu trebuie sa le si pui in practica. Fara petrol am fi aproximativ la nivelul anilor 1900.
+ Omis procesul de extractie a Litiului, transportul litiului si fabricarea bateriei care este la fel de...poluanta.
@@Xjaje si facuta tot cu petrol si cobaltul extras cu copii si oricum masina electrica tine doar 8-10 ani si catre sfarsit e varza (adica are doar 70% din autonomia initiala) in timp ce varsta medie a masinilor din ro si din multe alte tari e dubla si aia e varsta medie. Ce e mai ecologic? sa fabrici 2-3 masini electrice pentru fiecare masina normala?? Aiureala cu refolosirea bateriei e maxima, bateriile vechi sunt foarte ineficiente si au tendinta la a lua foc din cauza incalzirii. Oricum ele nu sunt niste baterii ca bateriile din lanterna pe care le pui in telecomanda, au cipuri si coduri care nu le lasa sa functioneze asa oricum, trebuie ca bateria sa creada ca e pe masina.
@@orionbetelgeuse1937Foarte adevarat, multa lume habar nu are ca plasticul si multe altele nu ar exista fara petrol.
@@orionbetelgeuse1937Sunt curios din ce o sa mai faca ei miliardele alea de cauciucuri pentru masini fara petrol. 😂
Mi-ar fi plăcut sa văd și procesul de transformare a minereului de litiu la fel ca cel al petrolului. Și transportul și costurile și poluarea.
Pai in cazul asta hai sa vedem si costul de transport si productie al tuturor materialelor si pieselor folosite la crearea unui motor termic si al tuturor mecanismelor auxiliare, complicate care asigura functionarea motorului termic in parametrii optimi (spoiler, totul este super complicat si nu se compara cu producerea unui motor electric simplu, prin comparatie) Adunat cu bateria sa zicem ca ar duce tot pe la acelasi nivel de poluare cu producerea normala a unei masini pe combustie. Dar nu cred.
s-au facut calculele astea, luand totul in considerare, o masina electrica face jumate carbonul pe care il face o masina electrica azi pe o perioada de 10 ani.Orice peste 10 ani e tot mai curat.
Si daca se trece tot mai mult la energie regenerabila sau nucleara, va fi 10%.
Daca mai multe procese vor trece pe curent ( ex: basculantele care transporta litiul) atunci va scadea si mai mult.
Poti sa te uiti la video-uri de la plug life television, fully charged, joe scott, unde dau date si statistici.
Si in romania, procentual e se produce mai multa energie regenerabila decat in SUA ( de unde sunt statisticile lor)
@@dariusdareme Eu am înțeles ce vrei sa zici tu doar ca mie mi se pare ca aceste statistici trebuie date de niște surse impartiale. Adica sa nu fie nici fani electricitate și nici fani petrol astfel încât sa prezinte toate repercursiunile negative in egala măsura atât pentru electricitate cât și pentru energie electrica. Gandeste-te ca in unele tari mai slab dezvoltate din afara uniunii europene oamenii încă merg cu mașina pe motorina și vorbim despre populații de miliarde de persoane.Impactul pe 10 ani va fi cam nesemnificativ fiindca e foarte dificil sa înlocuiești o industrie dezvoltată in lant pe milioane de metri pătrați cu una bazată pe energie electrica. Eu sper sa se reușească însă dacă calculezi cu pixul și foaia o sa îți dai seama ca dacă toți oamenii din România, absolut toți ar trece pe masini electrice,din punct de vedere al poluării și raportat la Europa impactul o sa fie unul nesemnificativ. E posibil sa respiram un aer mai curat însă pentru tot ceea ce folosim noi (haine,alimente,obiecte de uz,materie prima) consumam energie iar aceasta nu este întocmai BIO. Nu mai spun ca de pe urma noastră rămân deșeuri iar unele se pot reprocesa dar altele nu prea. In România încă se îngroapă deseul.. despre ce vorbim? (Vezi reportajul pe UA-cam-mafia gunoaielor)
@@isay685 Ai dreptate pe undeva dacă le punem in balanța însă problema poluării atmosferei nu sunt mașinile cu ardere interna sau cele electrice ci noi și modul in care ne folosim de ele,modul in care reciclam,modul in care trăim și ne manifestam pe aceasta planeta. Eu înțeleg ca se pot reduce emisiile și poluarea însă dacă nu faci educație in masa despre poluare și emisii omul nu își va schimba percepțiile și schimbările mici și putine nu vor avea impactul dorit.
@@PescuitSimpluAlex nu exista asa un lucru ca surse impartiale, cel putin nu surse care nu sunt subiective. Dar stiinta e stiinta.
Un om pro benzina o sa zica ca un tesla nou a produs mai mult CO2 decat un vw polo pe benzina din cauza materialelor de constructii.
Un om pro electrice o sa iti zica ca tesla produce 0 emisii pe durata de viata a masinii pentru ca nu scoate nimic pe toba de esapament.
Niciunul nu minte, dar fiecare evita adevaruri incomode.
Dar adevarul nu e undeva la mijloc.
Adevarul e ca electricele produc mai putine emisii si in viitor se vor apropia de 0. Cele pe combustibil sunt la consumuri minime, sunt o tehnologie matura. Nu mai ai ce sa le faci, doar sa stai cu plamanii distrusi in centrul Bucurestiului.
Ăsta este cu mare diferență cel mai bun video explicativ pe care l-am văzut pe YT legat de ce tip de mașină poluează mai mult.
Îmi pare bine că ați postat așa ceva deși eu în concret știam cum stau lucrurile dar sunt extraordinar de mulți habarniști și părerologi cu diplome care se dau mari activiști cu argumente nefondate sau inexistente.
Chiar și așa cu siguranță va apărea cineva care are alte puncte de vedere și nici punându-i negru pe alb nu va rezona cu explicațiile și tot își va inventa vreo cine știe ce teorie a conspirației.
Foarte bun și bine explicat. 👏👏👏
Ma bucur in sfarsit ca cineva s-a gandit sa traduca acest video din engleza in romana!Felicitari George!
A mai fost tradus acum ceva ani dar nu mai știu dacă de Top opt sau de Atenție cad mere
Ce te faci cand trebuie sa astepti 1h -2h sa alimentezi cand pleci intr-o drumetie? Asta de mai multe ori, daca e distanta mare.. Ce te faci cand iti trebuie N aplicatii pentru incarcare? Unele statii inchise si nefunctionale? Si o masina daca ai in fata la rand, deja inseamna o asteptare extra, pentru ca s-ar putea si el sa vrea sa incarce un "full"...
MULTUMTSC GEORGE ,LA NOI O SA FIE FOARTE GREU SA SCHIMBI MENTALITATEA MULTORAtotusi multumesc pentru efortul muncii tale in a deschide mntile unora
Am facut tranzitia de la un diesel Jaguar xf 2.2d la o tesla model 3 long range şi pot spune dupa doar 3 luni de cand o conduc, că este cea mai buna alegere pe care am facut-o. La servici o încarc gratuit iar acasa o încarc prin panourile solare. Aplicatia tesla imi spune că am economisit in 3 luni 340£ echivalentul in benzină. So far I will never come back to a ICE car. ŞI incă ceva, pot spune că mă deranjează mai mult acum, cand vad o mașină pe șosea când scoate fum, decat inainte cand conduceam un diesel. Excelent clip de informare ✌️
Felicitari dar nu toata lumea iși permite ceea ce iți permiți tu ! La prețurile la care care se cer pe o mașina electrica ,cam greu ca toata lumea sa treaca pe electrice !
Dar ce facem cu cei care nu pot sa-si cumpere decât o rablă second hand?
ok. Si in cate 20 de ani iti scoti banii investiti in panouri si masina?
sa vezi cat o sa economisesti cand te vor lasa bateriile sau cand vei ramane cu ea in drum, ca na e super electrificata, iti spun ca sunt patit!
@@ioantomescu8874 Din 2010 umblam gratis cu 3 motociclete electrice Chinezesti,eu cu baietii si nu s-a stricat nimic!Din 2014 avem si masina electrica.
Treceti pe electrice sa se mai ieftineasca motorina, pleaseee :)))
Nu se ieftinește, ci o vor scumpi ca să te oblige sa renunti la tractor.. 😅😂
Bun tare! Ne-ar ajuta pe toți dacă l-ai pune la liber să facem trimitere la acest clip când ne contrazicem cu oamenii care pun botul la toate dezinformările de pe net. Devine din ce în ce mai obositor să susții cauza electrificării, pentru că sunt mulți mai mulți cei care dezinformează. ✌🏻&♥️
big up, tot asa, share masiv, sa speram ca desteptam lumea!
Clipul asta i-a placut atat de mult fetitei de 9 ani, ca a vrut sa-l mai vada o data. Felicitari !
😂😂😂😂😂 exact pentru segmentul ăsta de vârstă este conceput...ce om matur si cât de cât inteligent poate crede inepțiile spuse în acest video?
@@TheOlivixEste o realitate dura pe care unii vor sa o evite. "Nu-i asa ", "Nu e la noi !", "Oamenii nu mor din asta !"
@@TheOlivix și care sunt inepțiile de care zici?
@@patrickrazvan căutați si veți găsi...nu așteptați totul să vi se dea mură în gură...că oricum nu credeți...studiați voi, cercetați dacă sunteți într-adevăr interesați de subiect si veți găsi adevărul
@@TheOlivix ce ti se pare fals?
Simplu și bine explicat. Să înțeleagă toți!
Mi-a plăcut videoclipul 😊
Dar etapele mineritului litiului si pasii acestuia cat de tare polueaza? Asta nu ai aratat atat de in detaliu ca la petrol.
Si ce mai punem la socoteala ca bateriile sunt periculoase si pot lua foc, pot exploda, nu rezista la frig, dureaza mai mult sa le incarci si se schimba la 10 ani (in cel mai bun caz).
De ce nu vorbim si de combustibilii sintetici? Cat de tare vor polua acestia si productia lor. Hai sa luam in considerare toate variantele george daca tot ne-am apucat!
Acumulatorii sunt pentru ..... telefoane,iar pentru transport sunt ..... trenul,metroul,tramvaiul,troleibuzul.....
Extinderea și modernizarea acestor mijloace,ar salva insuficientele zăcămintele de litium,nu credeți?!
Dar,de..... "omul modern",alege să îmbătrânească in traficul electrificat, sau nu!
Video cumparat de oculta mondiala :)))
Kidding, of course! Un video explicat clar, concis si necesar, pentru ca nu inteleg de ce atat de mult lobby pentru petrol in media.
⭐⭐⭐Toate procesele acestea poluează mult, dar vă spun sincer, eu m-am mutat în Germania din Frankfurt într-o comună dacă pot să o numesc așa, unde am căutat linistea după atâția ani de oraș, cam 7 ani.
După 5 ani într-o comună aflată la peste 600m altitudine unde aerul simte mai puține mașini și poluare , pot spune că de fiecare dată când fac o călătorie scurtă într-un oraș ca Frankfurt sau altele la fel de mari , chiar medii, este incredibil cum pur și simplu simt poluarea și efectele ei după doar prima zi și sincer nu m-aș mai muta direct într-un oraș decât pe lângă din pricina poluări.
E groaznic să respir aerul murdar la care creierul se adaptează și nu-l mai simți , te "obișnuiești" cu răul , decât când faci o schimbare drastică de peisaje ca mine, dar asta nu înseamnă că nu te afectează când îl respiri.
Trageți voi concluzia! Eu văd rostul mașinilor electrice în toate marile orase sau medii și din păcate mafia petrolului nu se va opri prea curând, dezinformarea e peste tot și noi respirăm un aer foarte poluat. Suntem singurii care pot să schimbe ceva, poate nu e soluția mașina electrică pentru viitor, dar asta avem acum și hai să scăpăm cât putem de poluare cumpărând una și încercând să folosim surse regenerabile.✅✌️
Respect dacă ai citi până aici.💯💯💯
Tot respectul 🎉
Esti un simpatic! Deci termocentrala care produce curent pt masinile electrice este departed de oras, ceea ce o face OK ca polueaza. Pai petrolierele care transporta petrol peste ocean sunt si mai departe. Cum ar fi sa sarim peste logica de melc si sa ii spunem in fata, poluarea de orice fel nu este OK. Dar pe cei care reglementeaza transportul pe apele internationale ii doare in fund. Sa plateasca "the end user", adica oamenii de rind, ca doar ei folosesc carburantul, nu?
Uite, subject pt episod nou, daca vrei sa te bagi in gura lupului.
Salut , cum îmi pot cumpăra o mașină electrică cu un salariu de 4500 de lei pe lună ? După plata facturilor la energie , gaz , internet , telefonie și a alimentelor. mai îmi rămân undeva la 400 de lei până la următorul salariu , cum procedez dl Buhnici ? Și apropo frumoasă prezentarea asta în stil cartoon network.
Numai noi in Romania avem impresia ca noua ni se cuvine orice.
Aceleași etape le enumeram și eu cand vreun redus punea semnul egal intre mizeriile cu ardere internă și electrice, dar nu așa de detaliat.
Mulțumim George. 👍🏻
Insfarsit, trebuia sa faca cineva videoclipul asta, multumim George! Nu sunt fan inrait al electricelor, nici macar nu am una, dar nu pot sa fiu de acord cu aberatii doar pentru ca n-am eu masina electrica, cum fac multi.
F bine spus!
Foarte bun clipul. Poate așa îl văd mai mulți din cei sceptici când aud de electrice. Petrolul e foarte poluant în întregul lanț de producție.
3:29 Oceanele SUNT reglementate. Vezi conventia MARPOL. Atunci cand petrolierele patrund pe teritoriul unei tari care impun anumite norme de poluare, nava schimba combustibilul folosit pe unul mult mai bine rafinat si mai nepoluant prin comparatie; sau, dupa cum ai spus, nava este remorcata. Adauga si faptul ca acele cifre de poluare referitoare la nave ar trebui calculate in proportii. Intr-adevar, polueaza. Dar raportat la cantitatea uriasa transportata, nu sunt cu mult peste raportul camioanelor spre exemplu.
A nu se intelege gresit, total de acord cu mesajul din videoclip.
La minutul 1:58 e o greseala. 1m3 de motorina nu e egal cu o tona de motorina. Conform google, densitatea motorinei ar fi de 800-850 kg/m3.
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Si ce facem cu transportul litiului din australia catre china, ca sa fabrice baterii, pe urma transportul bateriilor catre fabricile tesla din america, pe urma, transportul masinilor electrice in alte colturi ale lumii? Transportul astora nu se pot face cu barci cu vele sau electrice
Un punct de vedere destul de valid, dar ce facem cu cei care nu își pot permite să dea 20-30.000 euro sau chiar mai mult pe o mașină, pentru că, să fim serioși, nu am văzut mașini electrice care să permită și omului de “rând” să le achiziționeze, de aceea în România toată lumea preferă mașinile pe carburant pentru că o mașină pe carburant costă 1000 de euro (nu mă refer la cele de top)!
Acum calculați voi 1000 euro pe lângă 20.000 + euro…
Hai să privim și partea asta, nu doar beneficiile/ dezavantajele!
@cbitzy8966 comentariul meu era bazat pe faptul ca nu trebuie sa ne gândim doar la noi!
Există oameni care sunt dependenți de mașină, au nevoie de mașină să meargă la medic în alte orașe, la rude, sau să se deplaseze pur și simplu, există oameni cu probleme de sănătate care nu pot depinde de autobuze!
O mașină la 1000+ euro poate fi la fel de funcțională ca și una de 30.000+ euro!
Dacă încercai să mi te adresezi mie ca ar trebui să merg cu tramvaiul, ai greșit persoana, pentru ca eu în prezent dețin un BMW pe care îl pot întreține foarte ușor: la fiecare revizie îi schimb brațe,bucși, telescoape etc doar pentru ca vreau să mă simt în siguranță și nu sunt ieftine piesele , pentru ca nu le pun din dezmembrări!
Dar revenind la subiect, să ne gândim la procentul foarte mare al românilor care au nevoie de mașini, dar își permit doar mașini în bugetul 1000 - 1500 €!
Salut George! Am urmarit multe clipuri prezentate de tine dar asta este de departe cel pentru care ti-ai facut datoria de jurnalist cel mai putin. Ai inghitit toate datele GasTroll prea usor fara a cerceta. Transportul maritim este nereglementat? Vapoarele sunt tractate "dead ship" in porturi? Petrolul se extrage doar pentru benzina nu si pentru laptpuri, tricouri si medicamente?
Felicitari domnul Buhnici, scurt si la obiect. Haideti să electrificăm România. 😇
Hai să nu
Oricum, trebuie sa ne intoarcem inapoi la trenurii. Nici masinile electrice nu sunt foarte bune, plus nu este suficient litiu ca sa puteam sa facem complet tranzitia de la masini conventionale la cele electrice.
Ba da, este lejer destul litiu.
Mai citeste.
Plus ca se poate recicla. Nu se consuma ca petrolul.
Cred ca te referi la Cobalt. Deja incepe sa se renunte la el. Model 3 deja are baterii fara cobalt -> LiFePO4.
Plus ca sunt multe alte chimii cu care sa faci baterii.
e suficient lithiu sa faci 10 mașini de persoana și mai rămâne.
@@dariusdareme Nu, batteriile la masinile electrice trebuiesc chimbate o data la 5-10 anii, deci este necesar o cantitate monstruoasa. Plus, nu poti recupare litiu prin reciclarea bateriilor
@@DiamondKing-em7oc Nu mai sunt nevoiti sa schimbe bateriile intregi. Pot schimba doar celulele/modulele "stricate" ceea ce scade exponential cantiatile de litiu/cobalt folosite.
Nici nu este nevoie să facem tranziția completă. Este suficient să combinam mașina cu bicicleta, trotineta, si mersul pe jos. Deci în primul rand trebuie să ne schimbam mentalitatea, iar după aceea lucrurile se vor regla de la sine.
Mai durează puțin până avem o piață Second pentru ev și preturi între 10000-20000euro după o să fie mai multă cerere și o mare problema sunt și servisurile la Tesla sunt sub orice critică cel puțin în Austria.
Foarte aiurea cu programările personal dezastru suport clienți dezastru și nu vor să facă mai nimic in garanție, noroc că mașina e fiabilă cel puțin mod 3 refresh.
Astea sunt marile probleme când va fi cerere pentru stații de încărcare se vor monta eu am montat wallboxul in 30min .
Felicitări pt. Materialele tale.
Bunici, in general ptr cum ai dat-o in bara de multe ori pe partea de IT. Dar de data asta ai nimerit-o. Te-ai documentat foarte bine, calculele sunt corecte. Dap, chiar am ajuns sa scoatem din pamant 100 de milioane de barili/zi, cand in 2008 se spunea ca am ajuns la peak-oil la 85 de mil. In loc sa scadem consumul de petrol, l-am crescut darotita forarii orizontale si "frakin-ului". Revenind, clar electricele sunt cea mai buna alternativa pe termen lung. Problema sunt bateriile. Inca astept bateriile alea pe nanotuburi de carbon de 1 MWh si ceva putere, care canteresc maxim 100 de kg si se incarca in 3 minute. Fiindca acela va fi viitorul ! Intre timp la panouri solare, deja poti cumpara baterii LiFePo4 la pret de seminte. A ajuns sa coste 1KWh stocare 500 de lei ~ 100 euro. Dirt cheap. La fel, 1Kwh de panouri solare ~ 200 de euro acum. Ceea ce in urma cu 3-4 ani era de neimaginat. Suntem pe drumul cel bun, dar mai e mult pana departe.
Videoclipul nu include toata poluarea inclusa in procesul de productie si logistica a surprusului de piese pe care o masina cu combustie interna le are.
Corect, sunt multe piese care trebuie schimbate frecvent+ uleiuri si filtre pentru întreținere.
Trebuie menționat si pericolul folosirii acestor tip de acumulatori la nivel global . Bateriile pe Lithium ard ca o torță in contact cu oxigenul, stingerea acestora este mult mai dificilă. Ele fiind considerate o adevarata amenințare pentru mediul înconjurător .
Felicitări. Care zic ca ev-urile consuma mai mult, ii invit intr-un garaj sau in zona unei scoli, dimineața. Cei care își pun întrebarea: ce facem cu bateriile etc, sper ca aveți laptop-ul si telefon-ul pe motorina, nicidecum baterie li
Asta fara a intra si in pericolele pe care le au muncitorii zi de zi, mai ales cei ce lucreaza pe platforme petroliere la excavare , procesare , intretinere si transport .Atatea cazuri de DeltaP (diferenta de presiune) in care scafandri au pierit in apa sau pe platforme, ca in cazul scafandrilor de la Paria Fuel Company in 2022 si Byphord Dolphin in 1983.
vorbiti de parca va pica banii din cer . eu imi doresc o masina electrica dar de unde bani , avand in vedere salariul minim pe economie . 10000euro costa sa schombi bateriile la masina , de unde bani ? banii vorbesc , ce facem cu cei saraci , ii lasam sa moara ? voi aveti bani , ia sa va puneti in pielea lor si la urma sa vedeti.
Mulțumim pentru clip , eu până acum eram împotriva mașinilor și electrice dar după asta mi am schimbat părerea :) .
😅😅😅
Eu cred că majoritatea populației ar vrea mașini electrice. Ideea este că sunt extrem de scumpe timpul de încărcare este destul de mare iar range ul destul de mic
Ce te faci cu infrastructura de transport de energie? Ce s-ar intampla daca am avem un procent de 70-80 % de EV?
Ar fi totul ok. Daca nu stiai in Romania a scazut enorm consumul de electricitate din cauza ca foarte multi prosumatori consuma din panourile proprii. O crestere de consum de 10% nici nu sar simtii.
NU toata lumea isi permite financiar masina electrica!
NU toata lumea are posibilitatea sa incarce masina "la scara"!
NU toata lumea are timp pretios din viata de pierdut cu incarcarea! (cei care nu stau la casa si nu pot nici la job sa incarce)
Cine vrea sa-si cumpere EV o sa-si cumpere, cine nu, NU si gata.
REPET: pentru multi nu e ca nu vor, NU POT !!!
Pomparea acestor tipuri de clipuri - "hai sa-ti spun eu cum e bine" - e total imbecila si la 90% din populatie nu se poate aplica!
Iesi un pic din BUC. TM, CJ etc. si o sa vezi alta lume, alt nivel de trai care in mare parte e de la o luna la alta ... despre ce vorbim???
Doamne ajuta ca pe aceasta planeta romanii reprezinta sub 1% ca la asa mentalitate nu ne prindeam nici anul 1000.
Vorbim de o realitate tehnologica aici. Ce spui tu este pretul masinilor noi...indiferent daca sunt electrice sau nu. Masinile electrice la ora actuala nu sunt mai scumpe decat echivalentul lor pe benzina intro configuratie echivalenta. Da Masinile electrice sunt oferite deocamdata mai mult in segmentul premium. Ma astept insa ca in 1-2 ani sa devina mult mai ieftine. Despre asta vorbim.
@@chiravalentin nu ai inteles (sau nu ai vrut sa intelegi) ce am scris!
Când masina electrică se va incarca in 10 minute și va avea atonomie de cel putin 800 km atunci va fi cu adevărat eficientă. Sa nu mai vorbim de prețuri
Ba, hai sa vorbim de preturi. O Dacia Sprin o iei cu 10-11 mii. Un Duster nou e 30k. Nu iti trebuie Duster in oras. Stiu, nu sunt din aceeasi gama. Alege Sandero. Tot e mai scump. Sa alegem o Tesla model 3, costa 35k. O masina pe combustie cu performante similare e 90k+. Luam si un BMW seria 4 vs I4. Electrica e sub 50k, combustia cu performantele ei costa mult mai mult. Luam un Tiguan, bine dotat sare de 50k. Un ID4 costa chiar si sub 40. Din nou, si mai performant. Skoda Kodiaq, nu vRS, sare si de 50k. La aceiasi bani sau ceva mai ieftin iei o Enyaq.
Performante net mai bune pt EV. Combustil mai ieftin. Nu ai taxe, deocamdata, parcare moka in Bukale. Nu dai la racleta iarna, nu pornesti gazoasa sa o racoresti vara. Mai vrei exemple?
Foarte interesant DAR... Nu se poate elimina procesul de extragere si rafinare, se poate doar diminua.
În video este explicat doar cum se ajunge la combustibilul folosit la motoare cu ardere interna... Dar din rafinarea petrolul se fac mult mai multe lucruri.... De la compusi chimici, la mase plastice si chiar medicamente....
Degeaba ai avea o mașină electrica daca nu ai asfalt care este facut cu ajutorul produselor petroliere...
Da îmi doresc o mașină electrica.... Momentan nu îmi permit...
Îmi doresc un aer mai curat....
"Petrolul" va rămâne mult timp in viețile noastre din păcate.
Industria petrochimica nu va disparea prea curand, va dainui mult dupa disparitia "fosilelor", deci va fi suficient reziduu petrolier pentru a avea asfalt nou. Sunt de acorc cu tine, inca sunt scumpe electricele, mai asteptam 4-5 ani, moment in care cel mai probabil vor ajunge mult mai mature si mai accesibile. :)
George, tie chiar iti place să-ți faci "prieteni"! 😂😂😂
Minunat clipul! ❤❤❤❤
Mi-ar fi placut sa vad o comparatie intre km parcurs cu combustibili fosili si km parcurs cu energie verde, incluzand toata poluarea facuta de fiecare. Dar cum masuram poluarea? Efect de sera, deseuri?
Pe mine ma amuza argumentele de tip "vor sa ne controleze". Faptul ca depind de companiile petroliere si de pretul de la pompa nu ii face sa se simta controlati.
Ori aveti rafinarii in curte si va produceti "combustibilul" ca utilizatorii de EV si sisteme fotovoltaice?
Da, dar daca se strica bateria dupa 10 ani si costa, apropo, mai putin decat un bloc motor nou de bmw? :)))
Să nu uităm și de curentul pe care-l consumă pompele care alimentează auto/camioane etc.
Da sigur,sa vad cand o sa faca haine si plastice din curent,asa cum fac din petrol si alte zeci de materiale care le gasesti in compozitie la majoritatea lucrurilor de prin casa si habar nu ai!! Povesti,povesti si iarasi povesti,peste 50 de ani un alt destept ar incepe cu: Cine polueaza de fapt: Masinile electrice,de ce? Pai hai sa o luam cu inceputul...cati km patrati de pamant fertil a devenit infertil din cauza panourilor solare la o singura statie de incarcare? la milioane de statii de incarcare cata suprafata arida avem? Candva acea suprafata consuma dioxidul de carbon si iti oferea oxigen in schimb deci?? Sa vorbim de miliardele de acumulatori non recliclabili care se arunca anual etc etc,eu zic sa lasam balta povestile astea si sa ne bucuram de viata,eu n-am vazut nici un miliardar in € sa il apese asa de tare durerea in pl de poluare,numai pwlimea de rand moare si se da cu fundul de pamant ca mor de poluare 🤦♂️ Planeta asta este un organism viu,mult prea complex pentru capacitatea babuinilor de percepere,au fost ere glaciare,au fost ere de foc pline de eruptii vulcanice etc etc,din cauza ca mergea nea Gelu cu 2.0 TDI si atunci nu??? Planeta are propriul ei sistem de aparare in orice situatie,asa ca nu ii mai duceti voi grija ampwlea.
Cred ca ti se preta mai bine canalul Sosoacai :))
n ai aratat si cat se ploueaza cand SE PRODUCE O BATERIE pentru masina.. fi corect cu toate daca tot ai vrut sa arati ceva
Ai găsit tu ceva concludent despre asta?
@@gbuhnici cum ai dat atatea cifre despre co2 in cazul petrolului, zic ca puteai sa faci la fel si cu bateriile. Fii transparent cu ambele parti.
Sa nu ma intelegi gresit , nu sunt contra lor. Sunt contra masinilor mici diesel in oras.
Personal as vrea sa avanseze tehnologia combustiei cu hidrogen.
@@bladekaithebesteste un subiect delicat abordat de multi dar desi există un sambure de adevar nu putem sa generalizam deoarece există tehnologii diferite de baterii pe langa litiu gen : sodiu,aer sau solide 🎉. Potențialul pe electric nu poate fi atins de hidrogen din cauza V2L adică extragere curent din baterie pt diverse aplicații gen : camping,pescuit sau la nevoie alimentarea unei locuințe 🎉
Dar cu fabricile ce facem? Cum le băgăm si pe ele pe energie electrica, pt ca si ele sunt o problema considerabila
N-are rost sa vii cu argumente rationale :)
Avem exemple pe CaseBune cu o fabrică mare din București trecută integral pe fotovoltaice. Fabricile sunt primele care vor să economisească pentru a-și reduce costurile.
@@gbuhnici corect; o sa fie ok
Nu e rau ce zici, DAAAR sa nu uitam ca si acele campuri de panouri solare impiedica vegetatia sa creasca(fotosinteza etc.) si in unele zone se fac si defrisari (si pentru eoliene). Daca ar fi mai ieftine masinile electrice as fi mult mai motivat. Totusi sustin ideea ta si sper sa prinda cat mai mult. Spor in continuare.
Este un video bun dar nu fac o comparație corecta pana la capăt. Ar fi fost bine dacă la EV-uri menționau și cata energie e necesara pentru minerit și din ce surse, ce energie e necesara pentru fabricarea bateriilor.
Astfel haterii de EV-uri ar fi avut mai puține argumente contra. E adevărat însă că un om care știe ca mașinile convenționale sunt mai bune are argumente și discuta pe când un om care crede ca mașinile convenționale sunt mai bune sare la bătaie pentru ca întotdeauna credință trebuie apărată pana la moarte 😂
Ciudat ca ai dat Norvegia ca exemplu, când știu din sursă sigură, ca atât norvegieni, cât și suedezii, deja își scot mașinile cu combustie internă înapoi :) Nu spun ca mașinile electrice nu sunt bune, nu spun ca nu sunt fiabile, doar ca nu am ajuns la o tehnologie în care sa spunem ca merita sa o cumpărăm. Nu vreau sa atrag hate, sau tot felul de replici, dar consider ca deja devine prea comerciala asta cu mașinile electrice, și asta îmi dă un semn clar, ca lumea nu prea a fost de acord cu electricele… sa nu mai spun ca nici statele vestice și nici România, nu mai oferă bonusuri, stimulente atât de mari pentru electrice… #Pace
Foarte bine realizat video-ul!
Eu cum nu am bani de o mașină electric, mi-am cumpărat o bicicletă electrică și sunt foarte mulțumit de ea.
Mulți vad ,putini înțeleg sau nu pot accepta.
Si daca totul ar fi asa, iar urgenta ar fi mare pentru masinile electrice ca sa mirosim aer fresh, nu cum miroseau acum 150 de ani cand circulau cu caruta si caii scoteau noxele pe fundac... o intrebare de bun simț atunci : de ce costa mult mai mult decat cele clasice ?
Pentru ca ai nevoie de ceva cercetare si dezvoltare sa faci o masina electrica. Nu pui un motor deja existent pe o caroserie si aia e.
@@grabthecat ceva cercetare ? E usor de aruncat cu vorbele . Ai spus ceva dar n ai spus nimic.
Inca o data, DACA ARDE ATMOSFERA ASTA de mirosul tevilor de esapament, de ce nu se ieftinesc electricele ca sa treaca lumea la ele ?
E nevoie de cercetare ? Istoria recenta ne spune ca nu chiar..vezi plandemia si povestea cu vaccinurile cand fara cercetare au fost aruncate la treaba ( sfidand legi ale organizatiilor ce reglementeaza medicamentele in US, care obligau la o cercetare cum o numesti tu de 5 ani)
Nu sunt impotriva si nici pro, dar iubesc adevaril
Voi ăștia amatori de electrice...haideți din Timișoara până în Constanța cu mașina fără oprire, cu AC pornit și luminile de drum aprinse. Vă băgați? 😂 Și hai să cronometrăm și timpul de încărcare / alimentare într-o situație de urgență.
Nu îți pare rău să rămână pe drum ? 😂
@@Alex19WZV Nu. 😁
De la TM la Constanta ajungi lejer cu o oprire de jumate de ora de incarcare. Bascalie ieftina facuta de oameni mici pentru oameni mici.
Acum vreo 20 de ani era mare tam tam cu dieselul," că are consum mic, că emite mai poțin CO2 decât benzinarele, într-un cuvânt era viitorul care n-a mai venit. Azi motorina e câh, că de: particule, NOx, mi-e teamă că bula se repetă de data asta cu "iviurile" Ni se tot promite, ca la alegerile parlamentare, că tehnologia bateriilor va evolua, că după colț există deja bateria minune care doar așteaptă implementarea în practică. Si ICE a evoluat enorm în ultimii ani, o masină cu 250cp are un consum poate mai bun ca una cu 100cp de acum 15 ani. Vreau o tesla cu 100cp care să aibă o autonomie de 3 ori mai mare deât cea actuală si la jumatate pret, se poate Elon?
Uitasem de aia cu CO 2 la Diesel. Nu-s nişte idioţi?
Clipul este fain ,l-am vazut pe cel original si sunt de acord cu el . E bine ca l-ai tradus si pentru romani si l-ai facut mai popular si la noi . Vocea suna foarte mult a inteligenta artificiala 🤣🤣
bravo 👏👏👏
Un clip animat, atât de drăguț, unde vedem o parte din ce poluare produce petrolul. Partea cea mai importantă este că dacă s-ar limita autovehicule pe baza de petrol în orașe, nu am mai respira aerul eliminat de motoarele cu ardere internă. Drumul este lung, autovehicule electrice sunt încă destul de scumpe pentru o familie cu un venit mediu, iar dacă schimbarea nu vine de la cei ce conduc statele, vom înainta cu pași mici. Asa cum arată si în clip, poluează și producerea bateriilor, dar aceste baterii nu sunt produse în oraș, însă tot poluează planeta într-un fel sau altul. Pe viitor sigur vor exista mult mai multe soluții pentru energie regenerabila. Sperăm la mai bine.
Salut ,ai putea sa imi dai versiunea in germana acestui clip ,sau cum as putea face rost de ea ? Mersi !
Superb clipul!❤
Asta trebuia lăsat la liber nu numai pt membri ca noi știm ca te urmarim😂🫡🤝👋✌️👍👍
"Partikip" 😂😂😂
E la liber de cel puțin 3 ani: ua-cam.com/video/WqDXO8MdaO4/v-deo.html
Furi curent in mare hal, mai ai si o geanta de subscriberi.
Of, of...fixismul nu duce la nimic nun. Si nici absenta Viziunii.
Cat la % din motorina produsa e folosita pentru producție si logistica?!
Salutare! Eu nu o sa-mi permit prea curand sa cumpar o masina electrică, mai ales de noua, insa am optat in a-mi monta o instalatie gpl, cel mai important motiv este din punct de vedere al costurilor de deplasare, dar in acelasi timp poluez si mai putin.
Acum o să vină “Vasile” cu logan din 2003 pe “dizel” cu “autonomia, bateria etc”. E greu să îi educi.
E greu cu oamenii de genu… Planuiesc sa mi iau un Model 3 si sa merg la sat la bunicii mei sa le arat ca e net superioara fata de orice masina. Si probabil prietenii mei de acolo o sa considere si ei o masina electrica atunci cand o sa simta acceleratia :)
Gresesti grav cand vorbesti despre "nereglementarea" oceanelor.
In realitate sunt foarte multe norme anti poluare pe mare sau in aer. Si combustibilii folositi sunt din ce in ce mai scazuti in noxe. Incepe sa se foloseasca masiv gazul.
Statistic transportul naval muta 90% din marfurile lumii dar e responsabil pentru 3% din poluarea atmosferica.
Nenea, extragerea si rafinarea petrolului nu inseamna doar transformarea in combustibili. Asta este o mica parte si cea mai prost valorificata. Pe de alta parte, transportul este mai complex, nu avem doar transport urban. Avem si maritim, aerian, care nu pot utiliza energia electrica pentru propulsie. Multiple produse, echipamente, dispozitive pe care le folosim in ziua de azi, nu ar putea exista fara rafinarea primara, urmata de cea secundara a titeiului. Asadar, momentan, renuntarea la "industria petroliera murdara" este o utopie. Trebuie insa sa se lucreze in continuare la reducera poluarii dar si la dezvoltarea solutiilor alternative verzi.
Cât timp plasticul este fabricat din reziduuri de la rafinare se va folosi in continuare. Dacă se va scumpi mult se va căuta o alternativă. Momentan este cel mai ieftin și de aceea îl folosim deși pentru mediu, sticla este mult mai putin poluantă și se poate recicla la infinit.
Transportul maritim trece deja pe curent electric în tarile dezvoltate. Bineînțeles deocamdată nu vorbim de transport maritim pe distante lungi dar asa a fost și cu mașinile la început.
În Norvegia sunt deja foarte multe nave electrice.
Astept de la George si un clip cu tema "how many parts from EV cars are made from oil"... Problema e complexa si nu toate solutiile convin, mai ales cele care nu fac rating.
@@mariusbanuta8198 ok, o să folosim petrol la alte lucruri, dar oricum în cantități mult mai mici dacă nu s-ar arde 80-90% din cel extras.
Genial 👍
Big big big like George ( și echipa )
Ai explicat tot “mură în gură” pt toți 🙃
Mulțumim frumos 👍
S-a omis faptul ca electricitatea pentru mașinile electrice tot vine din arderea combustibilurilor, si atunci ce sens mai are, atâta timp cat nu se va rezolva problema energiei verde masinile electrice nu prea au sens
Totul mi se pare foarte corect! Bravo George!
Dar a calculat cineva cat poluează fumatorii?
Panourile solare polueaza, eolienele polueaza, centralele ce produc curent nu pot fi doar pe carbuni. Concluzia e ca auto electric polueaza mai putin, nu deloc. Singura rezolvare e eliminarea masinii diesel, benzina e suficientă. Si adaugate ceva sisteme de filtrare mai performante decat catalizatoare si filtre de particule.
Dacă o mașină pe benzină produce în medie 108 grame de CO2 pe kilometru, atunci la finalul vieții sale, după 200.000 de kilometri, se vor produce: 21,6 tone
În Germania, o mașină electrică alimentată din rețeaua națională generează aproximativ 30.9 grame de CO2 per kilometru, datorită mixului energetic care include o proporție semnificativă de energie din cărbune. Astfel, după 200.000 de kilometri, aceasta ar produce: 6.2 tone.
Pentru producerea unei mașini electrice in Europa, se generează in medie 13-15 tone de CO2, pentru o mașina cu o baterie de 80kWh
Iar pentru producerea unei mașini cu combustibil fosil, se generează 10 tone.
Depinde cum e alimentată și de unde mașina electrică, ca sa fie cu adevărat ecologică.
Cît poluează mașina cu combustibil la 200 000km.
Toate bune și frumoase și video frumos dar eu te întreb Chiar crezi că mașina electrică e viitorul eu trăiesc în străinătate de 20 de ani Și lipsește multă infrastructură chiar am văzut niște videouri în care se râdeau în ghilimele a încărca mașina electrică cu generator pe combustibil e de răs nu + O baterie de mașină știm cu toții că nu ieftină dar la ce spuneai în legătură cu vapoarele că eu folosesc motorină nefiltrată e adevărat și în viitor spuneau că vor să pună motorină filtrată și ce mai spune-mi despre avioane care contaminează cred că știm toți cat poluează părerea mea nici mașină electrică nu-i viitorul cred că omul ar putea să facă un mijloc de transport în care să nu polueze dar sunt multe interese la mijloc …
Trăiesc de peste 5 ani cu una. Eu am ales dej.
Sunt de acord, dar întrebarea mea este " ce combustibil folosesc mașinăriile care mizează litiu? "
Deocamdată motorină, dar litiul trebuie minat o singură dată, după care se poate recicla la infinit. Petrolul pe de altă parte, este de "unică folosință"
Sau ce combustibili folosesc vapoarele care transporta multe dintre masinile electrice produse peste ocean? Dar avioanele care ne duc peste tot in lume? Dar autotrenurile care transporta inclusiv aceste masini electrice din porturi? Si lista poate continua ...
@@florinb7834 toate pe rand, în primul rând trebuie scoasă poluarea din orașe. Cât despre vapoare, poți să cumperi doar mașini fabricate în Europa și scapi de grijă vapoarelor.
@@alexandruilea915 acel transport maritim este foarte important. Este indidpensabil, cel mai rentabil si acopera toata suita de marfuri inclusiv mancare. Dar voi vedeti doar "masini electrice". Analizati dincolo de acest subiect si vedeti daca momentan ar fi posibil renuntarea la exploatarea petrolului.
@@alexandruilea915 acel transport maritim este foarte important (la fel si cel aerian sau terestru). Este indispensabil, cel mai rentabil si acopera toata suita de marfuri inclusiv mancare, la nivel mondial. Dar voi vedeti doar "masini electrice". Analizati dincolo de acest subiect si vedeti daca momentan ar fi posibil renuntarea la exploatarea petrolului.
În Suedia de exemplu oamenii se confruntă cu stații de încărcare puține! Nu poți trece de la căruță la mașină peste noapte cum nici de la petrol la electric tot peste noapte!
Bravo pentru spitting fax!
foarte bun video-ul!!! 👏👏👏
E foarte important ca exista si voci si continut media care demonteaza polarizarea asta aproape fanatica a sustinatorilor masinilor cu motor termic si mai ales diesel.
Good job, George!!!
Dacă aș putea ți-aș da 1000 de like-uri. Ai pus punctul pe i pentru tot ce înseamnă această dezinformare în masă asupra mașinilor electrice..
eu susțin treaba asta de mult timp cu poluarea gravă a mașinilor pe combustie internă și producerea petrolului.. Acum am un AS în mânecă să pot arăta lumii adevărul.
George problema principala sunt costurile initiale. Am familie mare, imi trebuie cu 7 locuri, ce pot alege. Era ceva pe la Nissan si ID.Buzz. cred ca costa peste 40 de mii. Eu fac 10 mii pe an si nu se va amortiza in viata asta. Nici nu am banii astia dispo, si probabil ca n-o sa-i am pana nu pleaca copiii la casa lor. Si nu sunt pe salariu minim.
Combustibilul navelor este reglementat în apropierea coastelor vezi vezi convenția Marpol cu cele 6 anexe, în curând 8 sau mai multe. Navele nu sunt remorcare în port pentru a nu arde combustibil, remorcajul este datoria capacităților mici de manevra în rade și porturi înguste ajutându-se remorchere și piloți maritimi dar motorul principal și auxiliare funcționează cu combustibil reglementat în majoritatea tarilor care au aderat la convenția de mai sus prin mecanismul IMO în tot răstimpul manevrelor dar și în port în cazul motoarelor auxiliare
Riscul de incendiu provenit de la acumulatori!!!!! Deja Belgia și Olanda intenționează să interzică parcarea acestora în subsolurile blocurilor.
da un link
Sursa,, Trust me bro" @@gbuhnici
Nepermis de multe porcarii neadevărate în clip, milioane de litri de țiței deversate în mare anual, oceanele sunt nereglementate, navele petroliere nu au voie în port etc etc, felicitări...
Ai mai omis un aspect f important pt viata. Faptul ca practic stai in campul electric al bateriilor cu organele reproducatoare poate avea un efect extrem de negativ pe viitor. Este demonstrat stiintific ca acest camp electric este foarte periculos. Dar cand avem actiuni la tesla.. calcam pe cadavre pt bani.
Oricum incearca sa ne puna multe piedici chiar si celor care vor sa devina prosumatori, de ex in Localitatea Afumati, ti se da maxim 20 kw putere instalata,dar nu au nicino problema sa iti instaleze 3 contoare pe aceias propietate legate la acelas stalp, fiecare legatura fiind de 20 kw
Cel mai bun video și cel mai clar
Pai cum 30% eficienta la ice? Full hibrid toyota are motoru 41% eficienta. Combinat merge 50% full ev deci e (41+90)÷2=65.5% din care scadem pierderea de conversie si tot ramane 60% eficienta care nu e 30%.
Când nu ai bani să îți cumperi mașină electrică normal că nu e bună. Să fim serioși, cine nu ar vrea să confortul unei mașini electrice. Deocamdată mașinile electrice sunt doar la început și își cumpără doar cine își permite. Oamenii de asta critică să le scadă valoarea fiindcă vor să și le permită.
Cel mai tare videoclip! Acum sa speram ca este toata lumea lamurita🤌🏼
Da ce parere ai de masinile pe hidrogen?