Daca pe un plan înclinat( fără frecare) avem un corp,este adevărat ca forța minima necesară pentru a tine corpul in repaus este egala cu forța necesară pentru mișcarea uniformă a corpului? Daca e asa,de unde știm daca,corpul va fi in repaus sau in mișcare rectilinie uniformă?
Dacă ținem seama că frecarea statică este mai puternică decât cea dinamică, forța minimă pentru a ține un corp în repaus pe plan înclinat este mai mică decât cea necesară pentru a avea o mișcare uniformă. Dar, ca să răspund la întrebare, să luăm un caz mai simplu. Un corp se mișcă pe o suprafață orizontală uniform, sub acțiunea a două forțe, forța de tracțiune și forța de frecare. De unde știm ce viteză are ? Nu știm. Poate avea orice viteză (dacă forțele de frecare nu depind de viteză) Deci aceeași forță poate să miște corpul cu viteza, să spunem v1, cu viteza v2, cu viteza v3 etc. Trebuie să ne spună problema cât este viteza. La fel și pe plan înclinat: sub acțiunea aceleiași forțe, ÎN CAZUL ÎN CARE ACEASTA ESTE EGALĂ CU FORȚA DE FRECARE, corpul poate avea tot felul de viteze, sau poate să fie în repaus.
Este adevărat ca valoarea maxima a forței de frecare statica este egala cu produsul dintre coeficientul de frecare statica si valoarea forței de apăsare pe suprafața?
Forța de frecare la alunecare poate să fie dinamică (un corp se mișcă alunecând în contact cu altul) sau statică (corpurile sunt în repaus). În general, forța de frecare statică este mai mare (pentru aceeași apăsare) decât cea dinamică. Când împingem un corp greu, de pildă un dulap, este greu de pus în mișcare (de urnit), dar după ce pornește se mișcă mai ușor, dovadă că forța de frecare a scăzut. Din această cauză există coeficient de frecare dinamică (cel pe care îl întâlnim de obicei în probleme), dar și coeficient de frecare statică, care este mai mare. Dar, în probleme, de multe ori se consideră că forța de frecarea statică se poate calcula cu coeficientul de frecare dinamică (nu este, în general, o diferență mare între cei doi coeficienți)
Daca pe un plan înclinat( fără frecare) avem un corp,este adevărat ca forța minima necesară pentru a tine corpul in repaus este egala cu forța necesară pentru mișcarea uniformă a corpului?
Daca e asa,de unde știm daca,corpul va fi in repaus sau in mișcare rectilinie uniformă?
Dacă ținem seama că frecarea statică este mai puternică decât cea dinamică, forța minimă pentru a ține un corp în repaus pe plan înclinat este mai mică decât cea necesară pentru a avea o mișcare uniformă.
Dar, ca să răspund la întrebare, să luăm un caz mai simplu.
Un corp se mișcă pe o suprafață orizontală uniform, sub acțiunea a două forțe, forța de tracțiune și forța de frecare. De unde știm ce viteză are ?
Nu știm. Poate avea orice viteză (dacă forțele de frecare nu depind de viteză)
Deci aceeași forță poate să miște corpul cu viteza, să spunem v1, cu viteza v2, cu viteza v3 etc. Trebuie să ne spună problema cât este viteza.
La fel și pe plan înclinat: sub acțiunea aceleiași forțe, ÎN CAZUL ÎN CARE ACEASTA ESTE EGALĂ CU FORȚA DE FRECARE, corpul poate avea tot felul de viteze, sau poate să fie în repaus.
Este adevărat ca valoarea maxima a forței de frecare statica este egala cu produsul dintre coeficientul de frecare statica si valoarea forței de apăsare pe suprafața?
Forța de frecare la alunecare poate să fie dinamică (un corp se mișcă alunecând în contact cu altul) sau statică (corpurile sunt în repaus).
În general, forța de frecare statică este mai mare (pentru aceeași apăsare) decât cea dinamică.
Când împingem un corp greu, de pildă un dulap, este greu de pus în mișcare (de urnit), dar după ce pornește se mișcă mai ușor, dovadă că forța de frecare a scăzut.
Din această cauză există coeficient de frecare dinamică (cel pe care îl întâlnim de obicei în probleme), dar și coeficient de frecare statică, care este mai mare.
Dar, în probleme, de multe ori se consideră că forța de frecarea statică se poate calcula cu coeficientul de frecare dinamică (nu este, în general, o diferență mare între cei doi coeficienți)