Gaz 66 militar 4x4

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 24 гру 2024

КОМЕНТАРІ •

  • @SebastianSerban-q2d
    @SebastianSerban-q2d 11 місяців тому +10

    aceasta a fost exact o statie radio r 118 ,montata pe un gaz 66, avea un emitator de 750w , si doua receptoare ,plus un manipulator in alfabet Morse ,sus este rabatata antena unidirectionala, trapa mare din spate este ptr un generator electric ptr teren,care culisa spre ext,am fost radiotelegrafist pe astfel de statie ,in 1978 1980 Oradea,batalion de transmisiuni , felicitari dle drag.

    • @luciantic80
      @luciantic80  11 місяців тому +1

      Multumesc mult, va salut!

    • @dumitrucolcova8164
      @dumitrucolcova8164 11 місяців тому

      Receptorul era un R 250 sau 251 ? Eu parcă aşa îmi amintesc.

  • @dumitrucolcova8164
    @dumitrucolcova8164 11 місяців тому +11

    Domnule, nu a fost niciun autoatelier, aia a fost o stație radio de emisie-recepție R 118 BM 3 U, montată pe un camion GAZ 66.Astfel, a devenit autostație de transmisiuni militare.Mi-ar trebui o zi să înşir descrierea corectă a tot ce ați arătat dumneavoastră acolo.Unde spuneți că a fost atelier, era măsuța operatorului radio (radist, radiotelegrafist sau morsist, cum vreți să-l numiți), care avea pe ea un emițător, fixat cu tijele alea de ancorare.Acolo, la mâna dreaptă a sa era şi manipulatorul (un fel de întrerupător cu buton din bachelită în cap, pe care apăsai cu mâna şi transmiteai astfel semnale în alfabetul Morse, prin intermediul antenelor exterioare.În stânga, cum intri, lada aia servea şi ca pat unde dormea militarul.Avea deasupra un capitonaj cu burete, subțire, acoperit cu piele.În dreapta, cum intri, era un receptor radio, aşezat pe cutia aia din lemn.Spătarul ăla "de tortură", era pus acolo să se reazeme alt operator radio, care lucra la alt sistem de transmisiuni, dar şi să-i protejeze spatele de posibilele lovituri cauzate de balansarea maşinii în timpul mersului, datorită spațiului redus.Lipseşte scaunul.Eu am fost morsist clasa a doua în armată, pe vremuri, pe una identică şi ştiu ce spun.E bine că prezentați aşa ceva, dar nu v-ați informat câtuşi de puțin în prealabil şi, ați înşirat multe neadevăruri sau opinii personale despre destinația echipamentelor care erau odată pe această autostație.Ca să vă dați seama de puterea acestei autostații, vă spun că, în vara lui 1985, eu prindeam cu unul din receptoarele ei, mai rar, ce-i drept, uneori mai bine, alteori în valuri, Radio Sidney, tocmai din Australia, cu ajutorul retransmiterii semnalului radio prin satelit, bineînțeles.Nu o să mă credeți, dar militarii veterani în transmisiuni, fie ei militari în termen, ofițeri, maiştri militari sau subofițeri, care au lucrat cu aşa ceva, vă pot confirma că asemenea lucruri erau posibile.O seară bună şi vă rog să nu vă supărați pe mine că v-am dojenit puțin.

    • @luciantic80
      @luciantic80  11 місяців тому +3

      Mai degraba va multumesc pentru informatii :) Desi sunt multi care au facut armata pe ele, nu am gasit pe nimeni care sa stie exact despre ce a fost vorba aici. Nici nu m-am interesat prea mult. De fapt nu echipamentele militare ma pasioneaza, ci masinile, camioanele. Ar fi fost interesant ca electronica sa fie functionala, poate incercam sa invat a o folosi, dar nu primim asa ceva de la armata, pentru ca li se pare riscant. Cumva inteleg, chiar daca, teoretic, sunt echipamente depasite, ele de fapt au fost si ar fi in continuare foarte capabile. Pacat ca s-a renuntat la ele si au fost aruncate, ma intreb daca a venit in Armata Romana ceva macar la fel de bun in locul lor...

    • @dumitrucolcova8164
      @dumitrucolcova8164 11 місяців тому +6

      @@luciantic80 S-a renunțat la aşa ceva fiindcă erau cu mult depăşite, ca şi tehnică de transmisiuni.În alfabetul Morse nu mai comunică decât radioamatorii şi, ca să înveți acest alfabet, care nu e altceva decât reprezentarea sonoră a literelor, cifrelor, semnelor de punctuație (sunete lungi şi scurte sau linii şi puncte, cum le spun morsiştii), îți trebuie timp şi ceva ureche muzicală, plus îndemânare pentru acționarea acelui manipulator despre care v-am spus.De exemplu, luciantic80, în Morse, e reprezentat grafic aşa :
      .-../..-/-.-./../.-/-./-/../-.-./---../-----/Liniile sunt sunete lungi, iar punctele sunt sunete scurte, slash-urile le-am pus eu, pentru a separa, cumva, grafic, un semn de altul.Hai că m-a luat valul, cu nostalgia mea, dar credeți-mă că e satisfacție foarte mare să comunici cu cineva la distanțe foarte mari, prin acest mod.Un GAZ 66, ca ăsta, am văzut înainte de pandemie, la domnul Mehedințu, la Baloteşti, un colecționar pe care-l apreciez enorm pentru pasiunea dumnealui şi pentru tot parcul său de auto militare, româneşti şi ruseşti, dar şi altele.

    • @luciantic80
      @luciantic80  11 місяців тому +1

      @@dumitrucolcova8164 Cred ca e chiar acel Gaz, pe care dl Mehedintu l-a vopsit prin 2018. Masina mea provine de la el, nu am luat-o direct de la Armata. Interesant la Morse e faptul ca nu ai un numar fix de sunete pentru reprezentarea caracterelor (litere si cifre). Vad ca sunt litere reprezentate de un singur sunet, altele cu 4-5 sunete. Manipulator de morse am in cabina, in fata pasagerului. Mai e un aparat in cabina despre care nu stiu ce face. Sunt singurele aparate ramase pe pozitie. A, mai e generatorul din bara, actionat de cardan. Vreo idee, ce fel de curent scoate si la ce tensiune?

    • @dumitrucolcova8164
      @dumitrucolcova8164 11 місяців тому +2

      ​​@@luciantic80 Domnule, nu-mi vine să cred ! Dacă GAZ-ul dv. i-a aparținut domnului Mehedințu, e foarte probabil ca eu să mă fi urcat în el, acolo, la Baloteşti, prin 2016-2017.Nu mai ştiu exact dacă avea şi alte exemplare de GAZ 66.Cea mai scurtă reprezentare sonoră a unui semn din Morse, e un singur punct (sunet scurt), adică litera E, iar cea mai lungă e formată din cinci linii (sunete lungi), adică cifra 0 (zero), cu precizarea că o linie durează cât trei puncte consecutive.Celelalte litere, cifre, semne de punctuație, etc., sunt diferite combinații de linii şi de puncte, ca număr şi ca durată.La momentul 15.26, văd o cutie despre care spuneți în clip că n-ați deschis-o.Probabil în ea era manipulatorul.Ca să fiți sigur că e, într-adevăr un manipulator în ea şi nu altceva, căutați pe net "morse code straight key" şi faceți o comparație.Manipulatoarele de acest gen pot să difere ca formă, greutate ṣi dimensiuni, de la caz la caz, dar caracteristicile generale sunt aceleaşi.
      Despre generatorul acționat de cardan nu ştiu ce să vă spun, au trecut mulți ani de când m-am liberat.Vă sugerez, însă, să-i măsurați tensiunea de ieşire, care nu poate fi mai mare de 250 V, la curentul alternativ.Poate genera, totuşi şi curent continuu, de o anumită tensiune, probabil minim 12 V.Asemenea autostații aveau, de regulă ṣi grupuri electrogene(generatoare auxiliare de curent), ca nişte semiremorci, care funcționau pe benzină şi care dădeau 220-250 V, a.c.

  • @danielvartosu
    @danielvartosu 11 місяців тому +5

    In compartimentul dreapta spate era un generator de curent, 2 cilindrii benzina, 4 kw, 220 v, care glisa pe acele șine!

    • @luciantic80
      @luciantic80  11 місяців тому +1

      L-am vazut... in poze la cineva :) Despre generatorul din fata, cel actionat de cardan, stiti ceva?

    • @danielvartosu
      @danielvartosu 11 місяців тому +1

      @@luciantic80 Stiu că este si acolo unul, panoul lui de control este in cabină sus, dar din punct de vedere tehnic nu stiu ce sa va spun...

  • @h.i.a.3842
    @h.i.a.3842 8 місяців тому

    Felicitari Esti Tare.

  • @mihaiheisu7235
    @mihaiheisu7235 22 дні тому

    Este autostatie radio R-118 BM3U. Dotari: emitator R-118 BM3U, receptoare radio R-154, R-311, transmitator morse R-010, statie telegrafica STA, parca 56, generator tensiune GAB si cabestan in fata. Grup electrogen in spate dreapta, AB-4, se tragea pe sinele de pe oblon(usa). In interior, in lada de pe stanga era lotul de piese radio de rezerva. Si in sertarele din fata dreapta tot piese. Pe lateralele dubei, in nise erau scule, cabluri retea, pentru grup electrogen, 150 ml, bobine cu cabluri telefonice si retea statie telegrafica si ancore antene tot pe laterala dubei erau segmentele de antena emisie-receptie. In interior mai erau o statie emisie-receptie pe unde ultascurte, telefoane de campanie pentru legaturi intre diverse alte statii si punctul de comanda. Am folosit si m.am acupat de depanarea lor.
    Succes pentru curaj. Acum v.am gasit pe aici.
    Pe gaz ca si pe ziluri au fost facute diverse echipari. Am avut si ZIL-157K. Mare atentie la GAZ-66, pompa de frana are rezervor de lichid comun.

    • @luciantic80
      @luciantic80  22 дні тому

      Wow, cate detalii. Deci pe laterale, acolo unde sunt niste suporti ca pentru niste scanduri, erau segmente de antena? Cadrul rabatabil de deasupra dubei e o antena? Ma bate gandul sa-l dau jos... Pompa combinata frana/ambreiaj mi-a dat si inca-mi mai da batai de cap, voi mai posta episoade cu diferite reparatii, pe masura ce timpul imi va permite. AB-4 nu mai e , dar stiu pe cineva care are o masina cu dotare asemanatoare si are generatorul intact. Al meu are doar generatorul din fata, in bara, inca nu l-am probat.

  • @AlexHacman
    @AlexHacman Рік тому +3

    Super tare sa vezi o prezentare la asa ceva, Clar a fost un semi-altelier mobil de electrice sau ceva. (Buna gluma cu totrura :))) ) Chiar sunt curios ce vrei sa faci din el, prima data ma gandeam la un camper, dar e cam mic locul in spate pt asa ceva. Stiu ca ai o idee buna cu el, de-abia astept sa vad. Bafta ! :D

    • @luciantic80
      @luciantic80  Рік тому

      Ei, daca ti-a placut atat, urmeaza inca una. Asta era de fapt a doua filmare, mi se paruse ca am prezentat prost la prima incercare. Acum parca aia imi pare cumva mai misto, asa ca urmeaza ceva putin diferit despre acelasi lucru. Plus alte lucruri interesante pe parcurs :D Planuri cu el... deocamdata vreau sa-l vad functional, la cheie, disponibil oricand am chef. Dupa care probabil m-as apuca de alte fiare, ca nu prea am rabdare sa configurez spatii si sa le mobilez. Sau repar ce mai stric pe parcurs. Oricum, lucrurile se arata mai complicate si mai afectate de varsta decat pare la prima vedere. Stay tuned.

  • @Cristianwts
    @Cristianwts Рік тому +1

    Buna ziua. Ati cumparat-o din intamplare de la domnul din Balotesti?. Spor la treaba! Asteptam cat mai multe clipuri cu acest Gaz!

    • @luciantic80
      @luciantic80  Рік тому +2

      Indirect, da. L-am luat de la un prieten al dansului. Va tenteaza ceva de acolo?

    • @Cristianwts
      @Cristianwts Рік тому +1

      @@luciantic80 Da. De ceva timp vreau sa-mi cumpar si eu un Gaz dar sunt indecis..

    • @luciantic80
      @luciantic80  Рік тому +2

      A avut unul in iarna, dat pe bani putini. Avea putina rugina, dar doar 170km la bord si era complet. Sau vino la licitatiile romtehnica. Acum doua saptamani s-a dat un gaz 66 care era un bun punct de pornire, complet, tinut afara dar pe chituci, rugina foarte putina, s-a dat cu doar 9000lei. La care mai adaugi costurile de transport din unitate. Nu m-am aruncat la el, pentru ca am destul de lucru la ale mele; l-as fi luat daca nu era concurenta si pica la pret nesimtit de bun.

    • @type3666
      @type3666 Рік тому

      @@luciantic80 Gaz 66 , foarte vechi :))

    • @emixbase
      @emixbase 9 місяців тому

      ​@luciantic80 superb, l-ai inmatriculat ca masina istorica? , pot intreba cat e impozitul pentru motorul de 4,2 , sunt si eu interesat de achizitia unui model exact ca al tau. Am inteles ca ai contact cu o persoana care detine in stoc modelul, sau le achizitioneaza ? Noroc 🍻!

  • @tudorgheorghe4532
    @tudorgheorghe4532 11 місяців тому

    Cu cat lai luat ?

    • @luciantic80
      @luciantic80  11 місяців тому

      4000E plus vreo 1000E investiti si cateva luni de munca.

    • @tudorgheorghe4532
      @tudorgheorghe4532 11 місяців тому

      @@luciantic80 nu luai sigur ceva mai bun cu banii aia ? 🤣

    • @luciantic80
      @luciantic80  11 місяців тому

      Ei, nu ;)

  • @Rares_Crap_Fissing
    @Rares_Crap_Fissing 7 місяців тому

    Ce pret a fost masina

    • @luciantic80
      @luciantic80  7 місяців тому

      4000E cam nefunctionala, dar erau probleme marunte. Vrreo 1000E investiti si ceva munca. Mai am de pus cateva clipuri despre reparatiile facute anul trecut

  • @ЛидаГеоргийКупцова
    @ЛидаГеоргийКупцова 10 місяців тому

    Lucina cum sa fac și eu de oasi a de asta

    • @luciantic80
      @luciantic80  10 місяців тому

      Vor mai aparea la vanzare de la Armata

  • @mikelowrey5275
    @mikelowrey5275 10 місяців тому

    Făină

  • @Ллллллллллоооооол

    Ещё урал 375 стоит.запели и сним покатун

  • @avlfcrb5519
    @avlfcrb5519 11 місяців тому

    Ai de gand sa-ti cumperi si tancuri?

    • @luciantic80
      @luciantic80  11 місяців тому +1

      :)) Deocamdata...nu. De fapt in Romania nu cred ca e voie sa detii un tanc intreg. Cel mult am vazut tractoare senilate de artilerie, pe la persoane fizice. Tancurile se taie direct in unitate.