Melike Acar ile Çocuk Gelişimi - Nihan Kaya Podcast #1

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 16 гру 2019
  • #MelikeAcar #NihanKaya #çocukgelişimi
    Podcastleri Spotify ve Itunes üzerinden de dinleyebilirsiniz.
    Akademisyen Melike Acar ile çocuk gelişimi, zeka gelişimi, ahlak ve otorite ilişkisi, zeka testlerinin neden sakıncalı olduğunu ve yanlış uygulamaları konuştuk.
    Çocuk Gelişimi Nedir?
    Çocuğun Gelişimi İlişkide Olur
    Öğrenme Gelişim Değildir
    Zeka Testi Neden Sakıncalı?
    Etkileşim Artınca Zeka Artıyor
    Otizm ve Okul
    Çocuk Yanlıştan da Öğrenir
    Zeka Bağlamından Ayrıştırılamaz
    Otizmli Çocukları Yuhalayanlar "İyi Aile" Olduklarına İnananlar
    Gelişmeyen Zeka Yok
    Ebeveynlik Yanlış Ahlak Gelişimine Sebep Olur mu?
    Gerçek Ahlak Otorite Figürlerini Sorgulamaya Başladıkça Olur
    Marshmallow Testi Neden Yanlış Anlatıldı?
    Beklemek Öğrenilebilir mi?
    -
    / nihanka7
    / nihanka

КОМЕНТАРІ • 19

  • @busraonbas2003
    @busraonbas2003 4 роки тому +16

    "İyi aile yoktur" kitabını sürekli "İade yoktur" diye anlamam bile psikolojik tahribatımın örneğidir 😄

  • @denizayanoglu501
    @denizayanoglu501 4 роки тому +8

    Henüz lisans döneminde ve psikolojik danışmanlık alanında kendimi geliştirmekte olan biri olarak, Melike hocadan ders aldığım için kendimi çok şanslı hissediyorum. Bana kazandırdığı farkındalıklar hayat görüşümü tamamen değiştirdi diyebilirim. Nihan hocam sizin kitaplarınızla bu yıl tanışma fırsatı buldum ve benim gelişimime inanılmaz katkıda bulundu. Benim için çok faydalı bir podcast oldu. Çok teşekkür ederim sizlere💜

  • @alperdayko
    @alperdayko 4 роки тому +5

    Cok dolu dolu bir sohbeti iki degerli insani zevkle dinledim spotify uzerinden ...keske su son cumleleri duymasaydım;"susam sokağının hedef kitlesi yani aslinda"alt sinif"...yani okul öncesi kuruma cocugunu gönderemeyenler,sadece cocuklarina okul sonrasi tv izlettirebilenler "...sonra ogrendim ki sosyolojide bu bir toplumsal siniflar ayrimi ve grublandirilmasi ...ama ogrenemeyecegim kabul etmesi zor olan konu şu ki, çocuklar olunca keske onlari grublara siniflara alta uste koymadan,koyma ihtiyaci olmadan kabul edebilen bi bakis açısı da kabul görse literaturlerde...

  • @sevilgunaydn9991
    @sevilgunaydn9991 4 роки тому +3

    Harikasiniz, yeni ne cok sey ogreniyoruz sizden, varolun!!!

  • @Mmissy-ik9ub
    @Mmissy-ik9ub 4 роки тому +2

    marshmallov sonuçları sanki biraz da çocukların güven duygusuyla alakalı, eğer verilen söz daha önce tutulmadıysa, güven eksikliği gelişmişse çocukta neden beklesin:) güven duygusu eksik olan çocuklar kendileri için gelecek hayali de kuramazlar. zaten hayal kırıklığı yaşadıkları için güven eksikliği oluşmuştur. bu testte çocukların yetiştikleri ortamla, duygu durumları ve psikolojileri ile bağlantılı olarak çok değişken sonuçlar çıkabilir bence, direkt beklemek konusuna nasıl bağlamışlar??

  • @bushe3088
    @bushe3088 2 роки тому

    ''öteki'' nin sonu yok... melike hanım çok haklı

  • @izzetselik7524
    @izzetselik7524 4 роки тому

    Türkiye'de bu farklılıklari bir arada bulunduran hangi okullar var? Bilgi verirseniz sevinirim

  • @arzuozel5230
    @arzuozel5230 3 роки тому

    Benim cocugum zaten benim cocugun oldugu icin dunyanin en zeki, en tatli, en yakisikli diye devam edip gider! Aksini idda eden de olamaz 😊

  • @strivestrive9176
    @strivestrive9176 2 роки тому

    Cocuklara karsi olan anlayisli olmak konusundaki duyarliliginizi cok iyi anladim, size katiliyorum da, sinifta 30 - 40 cocuk varsa, bunlar beklemeyi de bilmezse o sinifda ogretmen ne ogrete bilirki? Ogretmen ne kadar donanimli olsa da insan sonucta, insanustu bir caba beklemeniz gercekci degil. Cocuk tarafindan bakinca cok hos,cok eglenceli ama cizdiginiz tablo beni sasirtiyor. Dusunsek ki, cocuklarin butun itirazlarini kabul ediyoruz, asla bekletmiyoruz, asla istemedikleri hicbir seyi yapmiyorlar, istedikleri her seyi yapiyorlar ve istedikleri her sey hemen,hic bekletmeden saglaniyor, ben sonucu cok merak ediyorum gercekten. Yetiskinleri gectim de, bunun sonuclari cocuklar icin saglikli olurmu? Dusunsenize, bir suru kolesi olan cocuklar. Ki zaten son zamanlarda boyle cocuklar cok var, anne ve babasina kendilerinin kolesiymis gibi davranan son derece simarik, etrafa rahatsizlik veren, ogretmenlere kendi oyuncagi ve ya bakicisi gibi bakan bir suru prens ve prenses cocuklar var. Ve inanin o cocuklar hic mutlu degiller, tatminsiz ve basarisizlar.

  • @skendiroglu
    @skendiroglu 4 роки тому +5

    Odada müthiş yankı var, çıplak bir duvarın dibindesiniz. Yanlış algılamadıysam bu yankıyı masanın altındaki boşluk da bir rezonans kasası ya da büyük bir gitar kasası gibi davranıp büyütüyor. Bunlar boş detaylar değil. Dinleme konforunu önemli ölçüde azaltıyor. Ahşap, kumaş, kitap vs doğal malzeme bu yankı patlamasını azaltır. Akustik yordu, kavga gibi, dinleyemeyeceğim.

  • @yesilgurleyen4182
    @yesilgurleyen4182 4 роки тому

    Hangi Gelişim Psikolojisi anne babanın istediği türden çocuğa odaklanmış? Gelişim psikolojisinden bihaber olunca başka alanların derinliği kavranamayınca böyle saçmalıklar çıkıyor. "2 yıllık Çocuk gelişimi bölümleri"ndeki dehşet verici eğitimle Gelişim Psikolojisi arasındaki fark şudur. Gelişim psikolojisi araştırmalar yapar, çocuğu tanıma odaklıdır. Ben 30 yıl önce H. Ü. Psikoloji Bölümünde okudum. Gelişim psikolojisinde detaylı bir şekilde Piaget'in kuramlarını öğrendik, araştırdık kendi toplumumuzda. Bilişsel gelişim dönemlerinin: egosantrik, işlemöncesi, somut işlemsel dönem, soyut işlemsel dönemleri gözlemledik. Bu dönemlerdeki takılmaların nedenleri vb. Yine bu bilgilerin araştırmaların derinliğinden bihaber insanların istismarıyla, Gelişim Psikolojisinin ilişkilendirmek insanları titiz ve güvenilir alandan uzaklaştırmaktır.Bir örnek Macar psikolog kendi kızı üzerinden zekanın gelişen çevreye bağlı bir değişken olduğunu kendi kızı üzerinden kanıtladı ve bu kız Kasparov'u yendi.Yine bugünün Türkiye'sinde çocuk yoksulluğunun yüzde 50'lere varan "çocuk yoksulluğunu" araştırmalarla ortaya koyan psikoloji bilimidir. Daha nörolojik bilimler zeka çevre ilişkisini kanıtlamadan bunu ortaya koydular. İşte bu yüzden Psikoloji Lisansı olmadan sınırlı bilgilerle sınırsızca ilerlemenin ne olduğunu görüyoruz. İyi aile yoktur, Çocukluk Cehennemdir gerçekten önemli konulara temas ediyor. Dikkatlerimizi çocuğa saygıya çekmesi anlamında son derece önemli buluyorum. Ancak çevresel fakirliğin, çocuğun zihninin uyarılmaması, çocuğa saygı çerçevesinde anne babayla diyalogun önemini anlatan "30 milyon kelime farkı" çocuğun zihinsel yani zeka, sosyal, ahlaki her alandaki gelişimini kapatılamaz bir şekilde etkilediğini ortaya koyuyor. Gelişim Psikolojisi, değil anne babaların istediği çocuk üzerine çalışmak tam tersine anne baba tutumlarının çocuğu her gelişim alanında nasıl tahrip ettiğini, doğuştan getirdiği potansiyeli nasıl durdurduğunu gözlem, deney, betimsel her araştırma alanında ele alır Gelişimsel Psikoloji. Amerika'da ne yapıyorlar? Bilimi nasıl istismar ediyorlar başka bir konu. Bilimin kendisi tamamen ayrı bir konu.

  • @cansusarkaya4534
    @cansusarkaya4534 3 роки тому +1

    Parti kur oy verelim ülkeyi sen yönet hocam ciddiyim

  • @mervecerci4397
    @mervecerci4397 Рік тому

    Hocam ne kadar çok birbirinizin konuşmasının üstüne kavga edermiş gibi konuşuyorsunuz. Özellikle spotfiyda dinlerken çok rahatsız edici oluyor. Ayrıca Nihan hocam mikrofon ile ilgili mi bilmiyorum boğuluyormuş gibi nefes alıyorsunuz.