compost continuare

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 26 гру 2024

КОМЕНТАРІ • 7

  • @VirginiaMoldovan-q6b
    @VirginiaMoldovan-q6b Місяць тому

    Perfect

  • @camicami7492
    @camicami7492 Місяць тому

    🌿🌿🌿

  • @PermacultureStorytelling
    @PermacultureStorytelling 23 дні тому +1

    Daca imi permiteti, sunt cateva criterii pe care gramada din imagini nu pare ca le indeplineste (pentru un compost Berkeley care sa atinga 60 de grade Celsius): volumul nu se aproprie de 1m3, iar raportul de materii "prime" nu pare ca e respectat. Intre interventii, gramada trebuie acorperita cu o prelata.

    • @DumbravitaLimaxMaximus
      @DumbravitaLimaxMaximus  22 дні тому

      @PermacultureStorytelling Aveti dreptate, dar am spus ca am adaptat metoda la obictivele si resursele mele. De asemenea am mentionat ca voi folosi compostul, chiar daca nu ajunge la maturitate, ca mulci. Acoperirea nu ma prea atrage deoarece prefer o compostare mai "neglijenta" - in general imi place sa fac lucrurile in felul meu. Consider ca este mai bine sa experimentez si eu in continuare - nu stii niciodata ce mai descoperi 🙂 Obictivul meu deocamdata este sa acopar toata gradina cu compost care sa nu fie matur, ca sa serveasca si ca mulci. Mesajul principal pe care vreau sa-l transmit este ca, avand materii prime diferite si traind in contexte diferite, este mai bine sa ne adaptam, decat sa incercam sa copiem retetele altora 100%. Ma inspir din munca altora, dar vreau sa-mi gasesc propria cale 👣

    • @PermacultureStorytelling
      @PermacultureStorytelling 21 день тому +1

      @@DumbravitaLimaxMaximus Din moment ce vorbiti despre temperaturile atinse (55-70 Celsius), e normal sa existe observatii. Acele temperaturi sunt necesare pentru toate materiile in descompunere, nu doar in miez. Inauntrul gramezii vor fi intotdeauna temperaturile cele mai ridicate, dar pentru sterilizarea semintelor de plante diverse e nevoie ca acele temperaturi sa fie sustinute; am urmat reteta indeajuns de multe ori ca sa stiu ca sansele de reusita "totala" sa depinda si de anotimp, iar umidificarea la fiecare intoarcere e si ea un criteriu de respectat. Altfel, nu are rost sa vorbim de ce s-ar putea intampla, atata timp cat faceti lucrurile altfel. Nu e problema, la final tot la compost ajungem, insa nu de aceeasi calitate...

    • @DumbravitaLimaxMaximus
      @DumbravitaLimaxMaximus  19 днів тому +1

      @@PermacultureStorytelling Nu m-am gandit ca trebuie udat la fiecare intoarcere - credeam ca "deranjez" procesul. Ma gandeam ca daca ud bine de la inceput ajunge, si ca prin intoarcere favorizez incalzirea intregii gramezi. Multumesc pentru observatii!

    • @PermacultureStorytelling
      @PermacultureStorytelling 19 днів тому +1

      @@DumbravitaLimaxMaximus trebuie udat la fiecare intoarcere, da, deci de zece ori in total. altfel coloniile de bacterii nu se dezvolta indeajuns de bine. prelata ajuta si ea, pe de o parte pentru umiditate constanta, dar nu excesiva, pentru a pastra o parte din caldura si pentru ca micro-organismele trebuie ferite de razele UV.