Distrugerea semintelor de buruieni si a fungilor patogeni prin compostarea fierbinte ( rapida) este o metoda foarte raspandita la nivel global, a fost si este documentata in tot felul de publicatii si studii de specialitate si se aplica atat la scara mica ( compostarea domestica) cat si la scara mare (compostarea industriala) Postarile de pe acest canal sunt realizate in urma documentarii realizate pe studii si publicatii de specialitate (o parte din aceste studiile pentru acest videoclip le puteti regasi in linkurile atasate) Compostarea fierbinte distruge marea majoritate a fungilor patogeni care se dezvolta in gradina. Studiile analizate privind efectele compostarii rapide asupra fungilor patogeni si a semintelor de buruieni sunt incurajatoare si consider ca daca actionam preventiv, respectam igiena culturala in gradina si distrugem la timp primele plante foarte afectate, putem impiedica raspandirea si inmultirea fungilor patogeni si a virusurilor. Asa cum am mentionat de mai multe ori pe acest canal, marea majoritate a informatiilor prezenatate le-am validat prin experimentare in propria gradina, iar dovezile in acest sens sunt prezentate prin imaginile filmate si rezultatele obtinute. Noi am descoperit metoda de compostare rapida Berkeley acum opt ani si de atunci o aplicam in fiecare an cu rezultate foarte bune. bsppjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.0032-0862.2004.01059.x eorganic.org/node/4751 Alte videoclipuri postate: Cum faci compostul lent sau la rece: ua-cam.com/video/AqE2fyGIV9g/v-deo.htmlsi=SHWcj0xEU2F4Il3O Trucuri si idei pentru compost de calitate: ua-cam.com/video/NqcDpPjJcK8/v-deo.htmlsi=jvOQ7kkmY8JSwNRF
Bună ziua doamnă,o întrebare am dacă nu deranjez,de unde ați cumpărat termometrul, că eu nu găsesc decât cu o tijă scurtă 10/15cm. Succes în ceea ce faceți și multă sănătate!
@@ioanstefan7010 nu mai știu exact dacă l-am luat de aici dar arată identic și observ că și prețul transportului este rezonabil față de alte oferte de pe internet. Am dat căutare “termometru compost” Și am găsit o mulțime de variante dar unele au un cost pentru transport exagerat și cred că asta este afacerea lor de fapt. Puteți să mai căutați și poate găsiți o ofertă și mai bună decât asta:www.soldec-shop.ro/Termometru-mecanic-inox-pentru-compost-S19.2008?gclid=CjwKCAjw7oeqBhBwEiwALyHLM2mcakIkcHCif9rRwNWFmjnb9ZCngm8PLCXJyHac21WwudNxjZ6p1RoCoE0QAvD_BwE
Foarte bine realizat materialul privind compostul.Sincere felicitari pentru explicatiile foarte bine motivate,seriozitatea si profesionalismul pe care il impartiti cu zambetul pe buze...
Multumim pentru efortul de a crea filmuletul si pentru sfaturi. Informatii utile si bine structurate. Intorsul gramezii nu e pentru oricine, iar faptul ca trebuie sa ai atat de multe materiale deodata reprezinta un dezavantaj. Exista si o varianta de compromis: compost mai rapid decat cel lent, dar cu munca mai putina decat compostul fierbinte prezentat de dv. Recomand sa va interesati despre hotbin. E practic un container din material izolant. Produsul in sine e scump, dar sunt filmulete pe youtube in care e explicat cum sa faci unul din polistiren la costuri destul de mici.
munca o pot face multe persoane, indiferent de varsta. am lucrat cu doamne si pe la 70 de ani, care au contribuit in mod activ la munca (si exista un sistem de roatatie, ca sa nu se epuizeze nimeni...)
@@GradinaBIOLegumix si da si nu. activitatea comunitara nu o public decat in mica masura (FB si Instagram), nu vreau sa folosesc imaginea persoanelor respective. alte lucruri mai organizate sunt incluse in cursuri, deci nu sunt disponibile pe YT, sau le transmit clientilor. o sa reincep sa public bloguri, la iarna, dupa ce transfer site-ul pe o platforma noua.
@razvanbenchea daca vreti sa economisiti timp si efort, va recomand muncitori necalificati de gradina: galinaceele se intrec mereu sa faca munca in locul dvs. ua-cam.com/video/hi5eDdGzLK8/v-deo.htmlsi=ZYkL4ZfdQlsIdKnK
Varianta asta este cea mai draga sufletului meu. Eu nu am rabdare sa treaca 1 an :))) Sunt precum copilul care incearca sa faca repede un puzzle din 50 de bucati diferite. :)
Felicitări! Un video clip profesional! Cred că fac compost de peste 10 ani, în acele vase speciale, dar în fiecare an fac și o grămadă, pentru că sunt multe care se aduna din grădină! Pentru mine compstul e " aur"! Ador să l pun la plante😢pentru că știu cât bine le face! Încă o dată felicitări pentru munca depusa și pentru seriozitate și profesionalism!
Nicio problema! Ma bucur de comentariu😊. Cand va dati seama ca ati gresit ceva, aveti in dreapta mesajului trei puncte. Apasati acolo si alegeti “edit”, sau ceva similar in romana. Puteti corecta si repune apoi mesajul. 😉
Foarte binevenite aceste detalii de compostare rapida,insa ma așteptam sa ne aratati si in primavara,compostul,peste care a trecut iarna😅. Voi incerca si eu aceasta metoda. Eu am avut ciupercute si anul acesta,in solele cu rosii(le-am mulcit cu paie).
Bravo! Foarte bun videoclipul - documentat și prezentat cu filmări reale, așa cum trebuie. Acum, dacă avem și posibilitatea de a pune în practică ceea ce ne-ați prezentat, e partea a doua. Ar fi interesant de văzut și cum arăta grămada de compost în primăvara următoare. Felicitări și succes!
metoda e copiata cap coada...de la Geoff Lawton. La el se vede tot procesul, inclusiv descompunerea.Ideea e ca ... trebuie totusi sa zice-mi ce e de la noi...si ce nu.
@@WildPiatra Postez pe acest canal subiecte care îmi doresc să fie de interes pentru urmăritorii mei, grădinarii amatori . Toate imaginile sunt originale filmate în grădina noastră, gradina Bio Legumix. În privința compostului rapid vă rog să dați o căutare pe UA-cam “hot composting” și o să vedeți cam câte rezultate obțineți . Sunt mulți grădinari care își împărtășesc experiența realizării acestui stil de compostare care datează de foarte mult timp . Nu am inventat-o nici eu si nici Geoff Lawton. Compostarea la cald, cunoscută și sub denumirea de compostare termofilă, este practicată de secole de diferite culturi din întreaga lume. Este dificil să se atribuie invenția compostării la cald unei anumite persoane, deoarece aceasta a evoluat în timp prin încercări și erori. Cu toate acestea, tehnicile moderne și înțelegerea compostării la cald au fost influențate în mare măsură de activitatea pionierilor în domeniul compostării, cum ar fi Sir Albert Howard, J.I. Rodale și Institutul Rodale. Aceste persoane și organizații au avut contribuții semnificative la dezvoltarea și promovarea metodelor de compostare la cald. Metoda Berkeley, cunoscută și sub numele de metoda de compostare la cald Berkeley, este o tehnică specifică de compostare la cald dezvoltată de Universitatea din California, Berkeley. Aceasta a fost popularizată în anii 1970 de către Dr. Robert Raabe și colegii săi de la Departamentul de Știința Solului al universității. Lumea doreste totul “pe repede inainte” daca s-ar putea. Credeti ca informatiile de mai sus intereseaza pe cineva sa le asculte intr-un videoclip? Nu prea. De aceea apar confuzii, asa cum este si acuza pe care mi-o aduceti dumneavoastra.
@@WildPiatra totul e relativ. compostul e unul din lucrurile pe care s-a concentrat Geoff Lawton, de-a lungul carierei, si mai ales la inceput. Si avea dreptate... Cat despre practici, cea prezentata a fost dezvoltata la universitatea Berkeley. Inaintea lor au existat si alte incercari, atat in aerobie cat si in anaerobie.
@@GradinaBIOLegumix @wildpiatra la randul lui, Geoff Lawton a preluat si perfectionat metodele diverse (ca nu foloseste una singura) - dupa interactiuni cu alte persoane - precum Karl Hammer care e mentionat in acest clip: ua-cam.com/video/9qXJIO-LARs/v-deo.htmlsi=iRHqfzY8y9bCwnPb. Nu exista "drepturi de autor" in ceea ce priveste lucrul cu natura, ar trebui sa ne bucuram ca exista oameni care incearca si dovedesc cum se poate lucra cu natura, si nu doar cu importatorul de ingrasaminte
Excelent explicat ! Am vazut in comert accelerator pentru compostare - pulbere . Am inteles ca driojdia de bere se mai poate folosi ... Au ceva efect ?
Buna ziua.Daca am sapat si am greblat ,acea iarba o putem pune in gramada ? Dar m-ai este si pirul . Hirtia si bucati de carton rupta in bucăți ? Mulțumesc pentru răspuns .
M-as feri de pir cu toate ca ar trebui sa dispara de la temperaturile care vor fi in gramada. Cartonul si hartia nevopsite, trebuie rupte in bucati si udate bine.
Va rog sa mi spuneti unde puneti plantele de craita care sint pline deseminte ? In cel lent ? In cel rapid sau se ard tinind cont ca sint f tari si nu am masina tocator? Multumesc !
@@icavlazan nu se arde nimic! Craitele nu constituie un pericol chiar daca rasar in straturi anii urmatori. Le puteti pune si in compostul rapid si in cel lent dar daca nu le puteti toca marunt, mai bine in cel lent. O toporisca sau o maceta sau un satâr v-ar ajuta sa maruntiti cat de cat plantele ca sa se descompuna mai usor. Craitele se rup si in maini ca sunt “crocante”😀
Multumim pt. video. Toate sunt de folos. Am citeva intrebari: ce fel de tocator aveti, de unde l-ati cumparat si la ce pret. Sotul meu s-a interesat la un magazin de un tocator si nu a fost multumit pt. ca avea gura de alimentare prea mica. Curtea mea e f. mare cu f. multe resturi vegetale si nu facem fata cu tocarea manuala.
Sunt in cautarea unui tocator pentru resturi din gradina. Cel vechi, Viking, s-a stricat dupa vreo 12 ani de utilizare intensiva. Cel pt crengi are gura ingusta si nu se poate folosi la orice. Cand voi gasi ceva potrivit, o sa fac un video special.
La o întrebare despre tocător de făcut compost a-ți răspuns că sunteți în căutarea unuia nou vreau să achiziționez și eu unul și nu știu care este mai bun a-și dori un sfat
Buna ziua, am si eu o intrebare. Mentionati ca se strange materialul verde si maro pana avem destul. Dar resturile vegetale de la bucatarie se pot "pastra" cumva? Multumesc frumos!
Puteti sa sa pastrati totul gramada fara sa udati. Oricum plantele verzi nu se tin gramada doar ele pentru ca se strica, putrezesc intr-un mod nepotrivit pt compost. Le intindeti daca aveti loc in strat subtire sau le amestecati cu “ carbon” fara sa udati ca sa nu porneasca procesul.
Intr-adevar un clip de calitate. V-ati focusat pe continut, nu ati uitat detalii si ati dat explicatii si rezolvari eventualelor probleme aparute. In plus, ati editat ulterior, ati impartit pe capitole si ati adaugat si link-uri utile si extra explicatii in descriere. Nu are cum sa nu-ti placa, cat de carcotas ai fi. Toate astea inseamna timp si cunostiinte. Sa inteleg ca sfarsitul toamnei este propice nu numai pentru compost :), nu ? Felicitari, indiferent cat de mare sau mica este echipa dvs.
Carcotelile constructive nu ma deranjeaza. Nici chiar cele care ma atentioneaza cand gresesc, mai ales daca au tonul si limbajul potrivit. Si daca o critica ma ajuta sa cresc, o iau ca un lucru bun si sunt recunoscatoare. Cel mai important e ca nu am pe cine sa dau vina. Eu centrez eu dau cu capul. Multumesc pentru aprecieri.💚 Toamna… de mult e anotimpul meu preferat. Si in ultimul timp toamna e din ce in ce mai lunga.😀
Bună seara dnă ,am un morman mare de iarbă de gazon straturi ,straturi si s-au topit dedesubt la ce o pot folosi , trebuie să amestec cu alte resturi ptr compost sau il folosesc ca atare?
Considerati iarba ca materie verde bogata in azot. Faceti compost combinand iarba cu materiale uscate, mario, bogate in carbon asa cum am explicat in videoclip.( rcompost rapid) sau in clipul din primul comentariu ( compost lent sau la rece)
Mulțumesc pentru sfaturi!🥰 Eu nu am avut timp să îl încep în octombrie di oricum de abia acum curăț grădina. Dacă a fost cald legumele au rodit. Este târziu să îl fac acum?
Bună, spor la gradinarit.Vreau sa te întreb ceva:,a bătut un vint puternic care q rupt un brad mare ,e plin de visc, ma gindeam sa îl pun peste compost ,crezi ca e bine?nu am găsit informații ca ar dauna.Multumesc
Urmează in curând sa ne facem și noi o zona specifica pentru compostare. Voiam sa va întreb dacă miroase neplăcut compostul? Ar trebui poziționat relativ aproape de vecini și nu as vrea sa fie probleme 🤗 Vă mulțumesc anticipat!
Buna ziua,va rog daca se poate am.nevoie de ajutor! Am o gradina mica si ceva se intampla atunci cand plantez ceapa gasesc un fel de insecte rosii mici bagate. chiar in partea alba a cepei ,la fel s a intamplat si la praz.Mentionez ca sunt in Anglia nu stiu daca pe plantatiile din Romania ati intalnit asa ceva!Multumesc!
Cautati pe google si vedeti daca seamana cu asta: Gandacul rosu al cepei (Lilioceres merdigera) . Nu am gasit alte informatii despre alti daunatori rosii.
Am inteles ca mulciul ar fi solutia sau plante aromate sau puternic mirositoare,urmaresc multi gradinari din Anglia inclusiv cei mentionati insa nu sunt multe informatii.Intentionez sa cresc tot intr un solar si asta ar fi o solutie din cate am inteles.Va multumesc mult pt ajutor si sfaturi,va urmaresc cu placere si interes mereu!
Bună ziua d-na Iani ,vreau sa - mi dați ceva sfaturi ,vreau sa semăn sidefate, am seminte de muștar alb ,facelia și ridiche oleaginoasa.Am un solar mic 100mp,în care am udare pri picurare, cum seman sideratele ,pe toată suprafață solarului sau doar pe rândul benzilor de picurare?
Cam asa procedez eu in solar si pe unele straturi de afara : Ingrasaminte verzi. Uitati aici o varianta: ua-cam.com/video/wJVtdJ3OqvY/v-deo.htmlsi=zM7_shgIAlKyNIgf
Sigur! Cunosc metoda, totul e sa ai ce face cu acea apa, care e pe termen limitat. Am studiat mult acest sistem de incalzire. Pt a fi rentabil si pe termen mai lung trebuie o gramada mult, mult mai mare. Munca, utilaje, etc. Nu stiu daca atunci cand tragi linie da cu plus.🤔😀
@@GradinaBIOLegumix Multi isi incalzasc casa toata iarna ci asa ceva... si inca mai ramane caldura si dupa primavara. Daca intereseaza pe cineva... cautati pe tube "biomeiler" ...ii chestia foarte faina.
Am făcut și eu anul trecut două ture pe care le-am folosit in două straturi dar este foarte solicitant pentru mine. Am făcut și o criză de lumbago și m-am dat ... bătută. Am avut temperaturi de 70 de grade în compost. Anul acesta am trecut la compostul lent,din primăvară până la anul in primăvară. Să vedem ce va ieși!?
Am spus si am aratat ca sa se vada ca nu e pentru oricine. Rezultatul e bun dar cu munca. Important e sa facem compost. Mai lent, mai rapid, nu mai conteaza! 💚
@luminitza daca vreti sa economisiti timp si efort, va recomand muncitori necalificati de gradina: galinaceele se intrec mereu sa faca munca in locul dvs. ua-cam.com/video/hi5eDdGzLK8/v-deo.htmlsi=ZYkL4ZfdQlsIdKnK
Daca e destul de umed nu se uda. Am mai si udat cand a fost cazul dar nu am surprins in film. Verificam de fiecare data cand intoarcem, asa cum am spus. Daca e cazul, actionam!😀
@@GradinaBIOLegumix eu am grija sa ud la fiecare intoarcere, si la fel fac toate persoanele cu care am lucrat pana acum. compostul rapid il facem primavara, luna de preferinta aprilie, ca el sa fie relativ proaspat (e gestionat cu mai multe persoane, deci facem varianta de 28 de zile) pentru plantarile de primavara.
Interesant ca nu s-au incalzit. Ambele materiale sunt “ verzi” fanul usor spre neutru si ar fi trebuit sa se incinga rapid. Proibabil n-ati udat , altfel nu se explica.
Si compostul lent trebuie udat bine, doar proportiile C:N sunt diferite. La cel rapid doar la infiintare e necesara apa( teoretic) Apoi doar ocazional, daca se simte prea uscata la intoarcere.
@@Borzas1661 se poate compensa foarte bine cu carton si cu hartie (ziare, ambalaje etc.). Am testat-o in diverse ocnfiguratii (lent, molcom, puturos, lasagna, rapid) si rezultatul e intotdeauna un success.
Dacă nu avem păsări și, implicit, nu avem gunoi de grajd, nici vecini de unde să ne facem rost, putem să-l înlocuim cu altceva? Am avut acum câțiva ani găini (vreo 300, toate de rasă) și au murit în urma unei inflamații ganglionare... Nici un medic veterinar din toți cei pe care i-am întrebat nu ne-au putut ajuta în vreun fel... De atunci nu mai ținem găini...
Distrugerea semintelor de buruieni si a fungilor patogeni prin compostarea fierbinte ( rapida) este o metoda foarte raspandita la nivel global, a fost si este documentata in tot felul de publicatii si studii de specialitate si se aplica atat la scara mica ( compostarea domestica) cat si la scara mare (compostarea industriala)
Postarile de pe acest canal sunt realizate in urma documentarii realizate pe studii si publicatii de specialitate (o parte din aceste studiile pentru acest videoclip le puteti regasi in linkurile atasate)
Compostarea fierbinte distruge marea majoritate a fungilor patogeni care se dezvolta in gradina. Studiile analizate privind efectele compostarii rapide asupra fungilor patogeni si a semintelor de buruieni sunt incurajatoare si consider ca daca actionam preventiv, respectam igiena culturala in gradina si distrugem la timp primele plante foarte afectate, putem impiedica raspandirea si inmultirea fungilor patogeni si a virusurilor.
Asa cum am mentionat de mai multe ori pe acest canal, marea majoritate a informatiilor prezenatate le-am validat prin experimentare in propria gradina, iar dovezile in acest sens sunt prezentate prin imaginile filmate si rezultatele obtinute. Noi am descoperit metoda de compostare rapida Berkeley acum opt ani si de atunci o aplicam in fiecare an cu rezultate foarte bune.
bsppjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.0032-0862.2004.01059.x
eorganic.org/node/4751
Alte videoclipuri postate:
Cum faci compostul lent sau la rece: ua-cam.com/video/AqE2fyGIV9g/v-deo.htmlsi=SHWcj0xEU2F4Il3O
Trucuri si idei pentru compost de calitate: ua-cam.com/video/NqcDpPjJcK8/v-deo.htmlsi=jvOQ7kkmY8JSwNRF
Bună ziua doamnă,o întrebare am dacă nu deranjez,de unde ați cumpărat termometrul, că eu nu găsesc decât cu o tijă scurtă 10/15cm. Succes în ceea ce faceți și multă sănătate!
@@ioanstefan7010 nu mai știu exact dacă l-am luat de aici dar arată identic și observ că și prețul transportului este rezonabil față de alte oferte de pe internet. Am dat căutare “termometru compost” Și am găsit o mulțime de variante dar unele au un cost pentru transport exagerat și cred că asta este afacerea lor de fapt. Puteți să mai căutați și poate găsiți o ofertă și mai bună decât asta:www.soldec-shop.ro/Termometru-mecanic-inox-pentru-compost-S19.2008?gclid=CjwKCAjw7oeqBhBwEiwALyHLM2mcakIkcHCif9rRwNWFmjnb9ZCngm8PLCXJyHac21WwudNxjZ6p1RoCoE0QAvD_BwE
@@GradinaBIOLegumix mulțumesc din suflet pentru răspuns și timpul acordat
Bună ziua !Gata, m-ați provocat și încerc și eu! 😊
Dragă doamnă sunteți DAR Dumnezeiesc pentru grădinarii amatori. Mulțumesc frumos pentru tot ce ne prezentați.
Explicatii si detalii extrem de bine structurate si insotite de imaginile potrivite. Multumim !!
Multumesc pentru aprecieri!💚
Felicitari, sunteti foarte harnica, Doamna Iani! Mult succes!❤
Muy bien detallado. Gracias y saludos desde Uruguay!
Mulțumim din suflet, Dumnezeu sa vă binecuvânteze!
Multumesc! 🙏🏻💚
Oameni cu mult bun simț și care știți ce este mai bun și util de la viață, vă doresc multă sănătate și tot binele din lume! 🙏🙏
Foarte interesant , mulțumesc frumos și vă doresc sănătate.
Mulțumesc pentru lecția primită, să fiți binecuvântați
Foarte bine realizat materialul privind compostul.Sincere felicitari pentru explicatiile foarte bine motivate,seriozitatea si profesionalismul pe care il impartiti cu zambetul pe buze...
Va multumesc!💚
Szep munka, jo egeszseget kivnaok nektek ! Bravo es kosoznom szepen !
Köszönöm az elismeréseket! egészséget kívánok!
Dragă Doamnă, ... reverențe dumneavoastră! Mulțumim frumos. :)
Felicitari si mult spor cu binecuvintari de la bunul Dumnezeu oameni frumosi.
Multumim pentru efortul de a crea filmuletul si pentru sfaturi. Informatii utile si bine structurate.
Intorsul gramezii nu e pentru oricine, iar faptul ca trebuie sa ai atat de multe materiale deodata reprezinta un dezavantaj.
Exista si o varianta de compromis: compost mai rapid decat cel lent, dar cu munca mai putina decat compostul fierbinte prezentat de dv.
Recomand sa va interesati despre hotbin. E practic un container din material izolant. Produsul in sine e scump, dar sunt filmulete pe youtube in care e explicat cum sa faci unul din polistiren la costuri destul de mici.
Multumesc pentru sugestie. Metode sunt intr-adevar mai multe. Le luam pe rand😀
munca o pot face multe persoane, indiferent de varsta. am lucrat cu doamne si pe la 70 de ani, care au contribuit in mod activ la munca (si exista un sistem de roatatie, ca sa nu se epuizeze nimeni...)
@@calinradulescupro8390interesant! Este undeva impartasita experienta dv? As vrea sa aflu detalii.
@@GradinaBIOLegumix si da si nu. activitatea comunitara nu o public decat in mica masura (FB si Instagram), nu vreau sa folosesc imaginea persoanelor respective. alte lucruri mai organizate sunt incluse in cursuri, deci nu sunt disponibile pe YT, sau le transmit clientilor. o sa reincep sa public bloguri, la iarna, dupa ce transfer site-ul pe o platforma noua.
@razvanbenchea daca vreti sa economisiti timp si efort, va recomand muncitori necalificati de gradina: galinaceele se intrec mereu sa faca munca in locul dvs. ua-cam.com/video/hi5eDdGzLK8/v-deo.htmlsi=ZYkL4ZfdQlsIdKnK
Mulțumim pentru aceste informații extrem de utile în producerea unui compost de calitate
S va fie de folos!💚
.. Mulțumesc mult doamna mea
Eu Il strIng de 2 ani și va mulțumesc
foarte corect materialul si materialele
haide ca se poate!
Felicitări !
Felicitari pentru ce ati realizat si multumesc pentru sfaturi
Iani, esti grozava!
Succes in activitate si BRAVOOOO pentru tot ceea ce
faci!
❤
Multumesc!💚
MULȚUMIM FRUMOS 🌹🌹🌹❗
Varianta asta este cea mai draga sufletului meu. Eu nu am rabdare sa treaca 1 an :))) Sunt precum copilul care incearca sa faca repede un puzzle din 50 de bucati diferite. :)
Si de drag si de nevoie uneori il facem si noi. Dar mergem si pe “lent” de-a lungul anului. Compost sa fie, la greu !!!😀💚
Felicitări! Un video clip profesional! Cred că fac compost de peste 10 ani, în acele vase speciale, dar în fiecare an fac și o grămadă, pentru că sunt multe care se aduna din grădină! Pentru mine compstul e " aur"! Ador să l pun la plante😢pentru că știu cât bine le face! Încă o dată felicitări pentru munca depusa și pentru seriozitate și profesionalism!
Scuze pentru acel emoticone😢, trebuia să fie o virgulă!!
Nicio problema! Ma bucur de comentariu😊. Cand va dati seama ca ati gresit ceva, aveti in dreapta mesajului trei puncte. Apasati acolo si alegeti “edit”, sau ceva similar in romana. Puteti corecta si repune apoi mesajul. 😉
Mulțumesc!
Se poate folosi și la flori?
Mulțumesc!
Foarte binevenite aceste detalii de compostare rapida,insa ma așteptam sa ne aratati si in primavara,compostul,peste care a trecut iarna😅. Voi incerca si eu aceasta metoda. Eu am avut ciupercute si anul acesta,in solele cu rosii(le-am mulcit cu paie).
Daca am imagini cu compostul o sa le inserez inte-un video viitor. Succes cu cumpostul rapid!
Mulțumesc frumos!😘
Mulțumesc!
Mulțumim pentru prezentare este de mare ajutor.
Spor in toate!
Cu drag! 💚
Mi.a plăcut...
ce mă fac că e deja noiembrie. 🤭
Spor să ai👏🤝
Se poate face si la primavara
Bravo! Foarte bun videoclipul - documentat și prezentat cu filmări reale, așa cum trebuie. Acum, dacă avem și posibilitatea de a pune în practică ceea ce ne-ați prezentat, e partea a doua. Ar fi interesant de văzut și cum arăta grămada de compost în primăvara următoare. Felicitări și succes!
O sa incerc sa o arat pe cea din video.
metoda e copiata cap coada...de la Geoff Lawton. La el se vede tot procesul, inclusiv descompunerea.Ideea e ca ... trebuie totusi sa zice-mi ce e de la noi...si ce nu.
@@WildPiatra Postez pe acest canal subiecte care îmi doresc să fie de interes pentru urmăritorii mei, grădinarii amatori . Toate imaginile sunt originale filmate în grădina noastră, gradina Bio Legumix.
În privința compostului rapid vă rog să dați o căutare pe UA-cam “hot composting” și o să vedeți cam câte rezultate obțineți . Sunt mulți grădinari care își împărtășesc experiența realizării acestui stil de compostare care datează de foarte mult timp . Nu am inventat-o nici eu si nici Geoff Lawton. Compostarea la cald, cunoscută și sub denumirea de compostare termofilă, este practicată de secole de diferite culturi din întreaga lume. Este dificil să se atribuie invenția compostării la cald unei anumite persoane, deoarece aceasta a evoluat în timp prin încercări și erori. Cu toate acestea, tehnicile moderne și înțelegerea compostării la cald au fost influențate în mare măsură de activitatea pionierilor în domeniul compostării, cum ar fi Sir Albert Howard, J.I. Rodale și Institutul Rodale. Aceste persoane și organizații au avut contribuții semnificative la dezvoltarea și promovarea metodelor de compostare la cald. Metoda Berkeley, cunoscută și sub numele de metoda de compostare la cald Berkeley, este o tehnică specifică de compostare la cald dezvoltată de Universitatea din California, Berkeley. Aceasta a fost popularizată în anii 1970 de către Dr. Robert Raabe și colegii săi de la Departamentul de Știința Solului al universității.
Lumea doreste totul “pe repede inainte” daca s-ar putea. Credeti ca informatiile de mai sus intereseaza pe cineva sa le asculte intr-un videoclip? Nu prea. De aceea apar confuzii, asa cum este si acuza pe care mi-o aduceti dumneavoastra.
@@WildPiatra totul e relativ. compostul e unul din lucrurile pe care s-a concentrat Geoff Lawton, de-a lungul carierei, si mai ales la inceput. Si avea dreptate... Cat despre practici, cea prezentata a fost dezvoltata la universitatea Berkeley. Inaintea lor au existat si alte incercari, atat in aerobie cat si in anaerobie.
@@GradinaBIOLegumix @wildpiatra la randul lui, Geoff Lawton a preluat si perfectionat metodele diverse (ca nu foloseste una singura) - dupa interactiuni cu alte persoane - precum Karl Hammer care e mentionat in acest clip: ua-cam.com/video/9qXJIO-LARs/v-deo.htmlsi=iRHqfzY8y9bCwnPb. Nu exista "drepturi de autor" in ceea ce priveste lucrul cu natura, ar trebui sa ne bucuram ca exista oameni care incearca si dovedesc cum se poate lucra cu natura, si nu doar cu importatorul de ingrasaminte
Felicitari
Mulțumim frumos, 😊😊
Anul acesta poate reușesc!
Mulțumesc cu prețuire și iubire!
Spor la treaba si succes!💚
Salutări! Iese marfă de calitate, însă implică prea mult timp! Mult succes în continuare!
Fiecare alege ce i se potriveste. Succes!
Multumesc!
Mulțumesc 🌹🥰
Excelent explicat !
Am vazut in comert accelerator pentru compostare - pulbere . Am inteles ca driojdia de bere se mai poate folosi ...
Au ceva efect ?
La compostul rapid nu e cazul. Si cel lent se descurca si fara. Noi mai punem uneori. Cu drojdie n-am incercat. Prea e buna la toate!
Buna ziua , Imi puteti spune va rog , ce marca este tocatorul de resturi vegetale?
Nu se mai gaseste. E Viking, si intre timp s-a stricat. Sunt in cautare de ceva similar.
Buna ziua.Daca am sapat si am greblat ,acea iarba o putem pune in gramada ? Dar m-ai este si pirul . Hirtia si bucati de carton rupta in bucăți ? Mulțumesc pentru răspuns .
M-as feri de pir cu toate ca ar trebui sa dispara de la temperaturile care vor fi in gramada. Cartonul si hartia nevopsite, trebuie rupte in bucati si udate bine.
Cum se cultiva prazul? Arata demențial la dumneavoastră 😊
Promit sa revin cu detalii
Va rog sa mi spuneti unde puneti plantele de craita care sint pline deseminte ? In cel lent ? In cel rapid sau se ard tinind cont ca sint f tari si nu am masina tocator?
Multumesc !
@@icavlazan nu se arde nimic! Craitele nu constituie un pericol chiar daca rasar in straturi anii urmatori. Le puteti pune si in compostul rapid si in cel lent dar daca nu le puteti toca marunt, mai bine in cel lent. O toporisca sau o maceta sau un satâr v-ar ajuta sa maruntiti cat de cat plantele ca sa se descompuna mai usor. Craitele se rup si in maini ca sunt “crocante”😀
Multumim pentru efortul de a împărtăși ...eu fac compost lent de 7 ani... nu am grabă...si iese tot timpul Mînușă...
Felicitari!💚
E f bine, mai putin calcatul in picioare. Se risca tasarea si trecerea de la decompunere aeroba la anaeroba!
Asa ma gasit reteta la univ. Barkeley. Doar prima data se face ca sa porneasca fermentarea.
Salut!Chiar și frunzele de nuc?
Merg si frunzele de nuc dar ideal nu mai mult de 30%
Multumim pt. video. Toate sunt de folos. Am citeva intrebari: ce fel de tocator aveti, de unde l-ati cumparat si la ce pret. Sotul meu s-a interesat la un magazin de un tocator si nu a fost multumit pt. ca avea gura de alimentare prea mica. Curtea mea e f. mare cu f. multe resturi vegetale si nu facem fata cu tocarea manuala.
Sunt in cautarea unui tocator pentru resturi din gradina. Cel vechi, Viking, s-a stricat dupa vreo 12 ani de utilizare intensiva. Cel pt crengi are gura ingusta si nu se poate folosi la orice. Cand voi gasi ceva potrivit, o sa fac un video special.
La o întrebare despre tocător de făcut compost a-ți răspuns că sunteți în căutarea unuia nou vreau să achiziționez și eu unul și nu știu care este mai bun a-și dori un sfat
Bună! Putem pune și bălegar de porc?
E mai controversat cel de porc. In compostul rapid oricum e cel mai sigur. Si completat la final cu trichoderma.
Ok❤❤❤
Din păcate nu-mi dă voie legea sa ard resturile 😢😢😢 asa ca merg pe varianta cu putrezirea.
O zi frumoasa va doresc !🙏🙏🙏💖💖💖
Legea zice bine de data asta. Iar “ putrezirea” controlata da un compost bun😀. 💚🌸🌸🌸
Buna ziua, am si eu o intrebare. Mentionati ca se strange materialul verde si maro pana avem destul. Dar resturile vegetale de la bucatarie se pot "pastra" cumva? Multumesc frumos!
Puteti sa sa pastrati totul gramada fara sa udati. Oricum plantele verzi nu se tin gramada doar ele pentru ca se strica, putrezesc intr-un mod nepotrivit pt compost. Le intindeti daca aveti loc in strat subtire sau le amestecati cu “ carbon” fara sa udati ca sa nu porneasca procesul.
Genial
Intr-adevar un clip de calitate. V-ati focusat pe continut, nu ati uitat detalii si ati dat explicatii si rezolvari eventualelor probleme aparute.
In plus, ati editat ulterior, ati impartit pe capitole si ati adaugat si link-uri utile si extra explicatii in descriere. Nu are cum sa nu-ti placa, cat de carcotas ai fi.
Toate astea inseamna timp si cunostiinte. Sa inteleg ca sfarsitul toamnei este propice nu numai pentru compost :), nu ?
Felicitari, indiferent cat de mare sau mica este echipa dvs.
Carcotelile constructive nu ma deranjeaza. Nici chiar cele care ma atentioneaza cand gresesc, mai ales daca au tonul si limbajul potrivit. Si daca o critica ma ajuta sa cresc, o iau ca un lucru bun si sunt recunoscatoare. Cel mai important e ca nu am pe cine sa dau vina. Eu centrez eu dau cu capul. Multumesc pentru aprecieri.💚
Toamna… de mult e anotimpul meu preferat. Si in ultimul timp toamna e din ce in ce mai lunga.😀
Bună seara dnă ,am un morman mare de iarbă de gazon straturi ,straturi si s-au topit dedesubt la ce o pot folosi , trebuie să amestec cu alte resturi ptr compost sau il folosesc ca atare?
Considerati iarba ca materie verde bogata in azot. Faceti compost combinand iarba cu materiale uscate, mario, bogate in carbon asa cum am explicat in videoclip.( rcompost rapid) sau in clipul din primul comentariu ( compost lent sau la rece)
Multumesc !❤
Mulțumesc pentru sfaturi!🥰
Eu nu am avut timp să îl încep în octombrie di oricum de abia acum curăț grădina. Dacă a fost cald legumele au rodit. Este târziu să îl fac acum?
Nu, daca acum ai materialele. S-au anuntat in decembrie temperaturi peste medie, asa ca n-o sa va inghete mainile intorcand gramada. Succes! 💚
@@GradinaBIOLegumix Mulțumesc! 🤗
Bună, spor la gradinarit.Vreau sa te întreb ceva:,a bătut un vint puternic care q rupt un brad mare ,e plin de visc, ma gindeam sa îl pun peste compost ,crezi ca e bine?nu am găsit informații ca ar dauna.Multumesc
Procesul de compostare il va descompune, nu vad ce ar dauna.
Urmează in curând sa ne facem și noi o zona specifica pentru compostare. Voiam sa va întreb dacă miroase neplăcut compostul? Ar trebui poziționat relativ aproape de vecini și nu as vrea sa fie probleme 🤗 Vă mulțumesc anticipat!
Daca e facut corect, nu miroase. Daca incepe sa degaje mirosuri neplacute, posibil sa se incinga prea tare. Adaugati materiale bogate in carbon.
Sunteți tare minunată! Vă mulțumesc pentru toate informațiile prețioase și pentru ajutorul pe care ni-l oferiți, nouă, tuturor 🤗
super
Buna ziua,va rog daca se poate am.nevoie de ajutor! Am o gradina mica si ceva se intampla atunci cand plantez ceapa gasesc un fel de insecte rosii mici bagate. chiar in partea alba a cepei ,la fel s a intamplat si la praz.Mentionez ca sunt in Anglia nu stiu daca pe plantatiile din Romania ati intalnit asa ceva!Multumesc!
Cautati pe google si vedeti daca seamana cu asta: Gandacul rosu al cepei (Lilioceres merdigera) . Nu am gasit alte informatii despre alti daunatori rosii.
in Anglia Charles Dowing si Huw Richards sunt foarte populari, si pe buna dreptate.
in functie de zona unde locuiti, va pot recomanda pe cineva mai apropriat...
Am inteles ca mulciul ar fi solutia sau plante aromate sau puternic mirositoare,urmaresc multi gradinari din Anglia inclusiv cei mentionati insa nu sunt multe informatii.Intentionez sa cresc tot intr un solar si asta ar fi o solutie din cate am inteles.Va multumesc mult pt ajutor si sfaturi,va urmaresc cu placere si interes mereu!
@@alexandraivan4128 ar fi bine sa identificati daunatorul ca sa stiti cu ce aveti de-a face si atunci apar si solutiile.
multam:)
Bună ziua d-na Iani ,vreau sa - mi dați ceva sfaturi ,vreau sa semăn sidefate, am seminte de muștar alb ,facelia și ridiche oleaginoasa.Am un solar mic 100mp,în care am udare pri picurare, cum seman sideratele ,pe toată suprafață solarului sau doar pe rândul benzilor de picurare?
Cam asa procedez eu in solar si pe unele straturi de afara : Ingrasaminte verzi. Uitati aici o varianta:
ua-cam.com/video/wJVtdJ3OqvY/v-deo.htmlsi=zM7_shgIAlKyNIgf
Iar aici am aratat cum prelucrez ingrasamintele verzi semanate primavara sau toamna. ua-cam.com/video/y4QWWPZsKNo/v-deo.htmlsi=hWWPnaAILHwSI3Yo
Aici gasiti cum prelucrez mustarul. Si cu facelia la fel procedez. ua-cam.com/video/jodNmzZnJvY/v-deo.htmlsi=J3EIDsMdg0eEiyci
In ce judet locuiti? La noi in Bucuresti e o seceta si plin de fungi si toate bolile posibile la copaci si plante.
Locuim langa Bacau. La noi e seceta accentuata. Pe vreme de seceta mai degraba se inmultesc insectele decat apar bolile fungice.
@@GradinaBIOLegumix exista fungi care cresc in uscăciune și lumină slabă, respectiv mucegaiul praf sau powdery mildew. Este plin de el.
@@ChandChandramukhi la prima vedere seamana cu fainarea dar sunt fungi diferiti. Uite-asa mai invatam care ceva…😀
Daca faceti mai mare gramada, si in gramada aia puneti un tub (un fel de serpentina) prin care sa treaca apa, o sa iasa apa incalzita la circa 50° :-)
Sigur! Cunosc metoda, totul e sa ai ce face cu acea apa, care e pe termen limitat. Am studiat mult acest sistem de incalzire. Pt a fi rentabil si pe termen mai lung trebuie o gramada mult, mult mai mare. Munca, utilaje, etc. Nu stiu daca atunci cand tragi linie da cu plus.🤔😀
@@GradinaBIOLegumix Multi isi incalzasc casa toata iarna ci asa ceva... si inca mai ramane caldura si dupa primavara.
Daca intereseaza pe cineva... cautati pe tube "biomeiler" ...ii chestia foarte faina.
❤❤
❤❤❤
Am făcut și eu anul trecut două ture pe care le-am folosit in două straturi dar este foarte solicitant pentru mine. Am făcut și o criză de lumbago și m-am dat ... bătută.
Am avut temperaturi de 70 de grade în compost.
Anul acesta am trecut la compostul lent,din primăvară până la anul in primăvară. Să vedem ce va ieși!?
Am spus si am aratat ca sa se vada ca nu e pentru oricine. Rezultatul e bun dar cu munca. Important e sa facem compost. Mai lent, mai rapid, nu mai conteaza! 💚
@luminitza daca vreti sa economisiti timp si efort, va recomand muncitori necalificati de gradina: galinaceele se intrec mereu sa faca munca in locul dvs. ua-cam.com/video/hi5eDdGzLK8/v-deo.htmlsi=ZYkL4ZfdQlsIdKnK
Dacă puteți sa îmi spuneți și mie cum se obține rasadul de țelină apio !Mulțumesc!
O sa fac un video la timp pt a sti pt primavara.
ma intrebam de ce anume nu ati udat amestecul cand le-ati intors ?
Daca e destul de umed nu se uda. Am mai si udat cand a fost cazul dar nu am surprins in film. Verificam de fiecare data cand intoarcem, asa cum am spus. Daca e cazul, actionam!😀
Am revazut filmul. La aprox minutul 16 am spus si am aratat ceva.
@@GradinaBIOLegumix eu am grija sa ud la fiecare intoarcere, si la fel fac toate persoanele cu care am lucrat pana acum. compostul rapid il facem primavara, luna de preferinta aprilie, ca el sa fie relativ proaspat (e gestionat cu mai multe persoane, deci facem varianta de 28 de zile) pentru plantarile de primavara.
@@GradinaBIOLegumix nu putem contrazice rezultatele. oricare ar fi metoda, important e sa fim atenti la indicatorii biologici, si la rezultatul final.
Nu am forță si timpul pentru compost rapid ...am spatiu... si rabdare...pentru compostul lent...las si 2 ani ..
Asa e, nu e pentru oricine. Cu rabdare si ingrediente de calitate, iese f bine si prin metoda la rece.
😊❤❤❤
😍
și eu am multe resturi vegetale de aceea vreau sa fac compost
In functie de efortul pe care puteti sa-l depuneti, alegeti rapid sau lent. Succes! 💚
nu dar voi încerca după reteta dv
Spor la treaba si succes!💚
Am încercat și eu dar nu se încălzește. Am folosit fân și iarna verde .
Interesant ca nu s-au incalzit. Ambele materiale sunt “ verzi” fanul usor spre neutru si ar fi trebuit sa se incinga rapid. Proibabil n-ati udat , altfel nu se explica.
Nu am sursă destulă de apă, pot să fac doar compost lent.
Si compostul lent trebuie udat bine, doar proportiile C:N sunt diferite. La cel rapid doar la infiintare e necesara apa( teoretic) Apoi doar ocazional, daca se simte prea uscata la intoarcere.
@@GradinaBIOLegumix al meu atunci e și mai lent,😜 îl udă cel de sus cam odată la 2 săptămâni.
@@Borzas1661 se poate compensa foarte bine cu carton si cu hartie (ziare, ambalaje etc.). Am testat-o in diverse ocnfiguratii (lent, molcom, puturos, lasagna, rapid) si rezultatul e intotdeauna un success.
👌👌✌✌👍👍😊😊🌿🌿🌿🌿
Dacă nu avem păsări și, implicit, nu avem gunoi de grajd, nici vecini de unde să ne facem rost, putem să-l înlocuim cu altceva? Am avut acum câțiva ani găini (vreo 300, toate de rasă) și au murit în urma unei inflamații ganglionare... Nici un medic veterinar din toți cei pe care i-am întrebat nu ne-au putut ajuta în vreun fel... De atunci nu mai ținem găini...
Urzici, tataneasa, zat de cafea, un pește, niste intestine sau un animal mic mort puse in mijlocul gramezii, pot fi pe post de activatori ai gramezii
A8 spus cuv grămadă de 10 ori în 10 sec
știm ce e gramada😂😂😂😱
E o performanta, nu ? 😀Ma bucur ca s-a gasit cineva care sa-mi tina socoteala. M-am cam chinuit ce-i drept sa inteleg ce ai vrut sa spui…
Prea lung clipul doamna.
Pt cei nerabdatori am impartit clipul pe capitole. Puteti vedea doar ce va intereseaza.
Felicitări !