Emrah Safa Gürkan'ın olduğu her program izlenir. Entelektüel birikimi ve düşünce tarzının yanında bu kadar samimi ve objektif olması kendine hayran bırakıyor.
Bildiklerinin sentezi desek daha doğru çünkü ne olursa olsun kafasındaki şeyleri tamamen aktarması mümkün değil kimsenin. Çok büyük bir değer bizim için ESG
@@cloneeja kıskansam hata mı etmiş olurum? Kıskanmak beşeridir bütün canlılar da kıskançlık vardır. Ben de 70 yaşımdan sonra onun kadar ilim irfan sahibi olamayacağıma göre kıskanıyorum. Vallahi de kıskanıyorum billahi de kıskanıyorum,kızdın mı şimdi????
@@gregorsamsa4716 kafasıyla izleyenler için sistemdeki bütün gücü tek bir yerde toplayalım onu da iyi insanların eline verelim kurtuluşa ereriz tezinin ne kadar yanlış olduğunu tarih açısından da bir kez daha anlatmış oldu.
Ülkedeki zihniyeti ve geri kalma nedenlerini bu kadar iyi aktardığınız için sağolun Emrah hocam. Bunun nasıl değiştirebileceğine dair birilerinin çözüm de üretmesi gerekiyor. Fatih bey bu konuda da konuklarınız olursa, araştırma ve okuma kültürünü yayma konusunda ne yapılabilir tartışırsanız çok güzel olur.
Karadağ’a geliyor adam. Hayatında da ilk kez çıkmış yurtdışına. Bizim mekana geliyor, “oooo lahmacun mu var” diyip lahmacun, mercimek çorbası istiyor. Yüzlercesini gördüm böyle. Bırakın müze gezmeyi, buranın yemeğini bile yemiyorlar, akıllarınca ülke görüyorlar. Gelenlerden kitap sipariş ediyorum, şaşırıyorlar. Herkes bekliyor ki ezine peyniri isteyeyim.
Üç ay önce Arnavutluk gezimde ilk gün akşamın karanlığında yorgun düşmüş iken yer aramayalım, bir şeyler atıştırıp dinlenelim diye gördüğümüz Türk lokantasına girmek gibi bir gaflette bulunduk. Orada kaldığımız on gün boyunca da zaten ne o lokantaya ne de başka yerde gördüğümüz Türk lokantasının uzağından dolandık.
Ben KKTC ye gittim. Merakımdan nasıl yaşıyorlar, ne düşünüyorlar, ne tür şeylerle ilgileniyorlar, günlük neleri tartışıyorlar, gündemleri ne hepsini not aldım. Müzeler, tarihi mekanlar sizi içine çekiyor zaten o havayı alıyorsunuz. Yunanistan a adam rakı, balık yemeye gidiyor. Başka ilgisi yok.
Amerikali gelip McDonalds soruyor oraya yoneliyorsa cok goze batmaz ama. Insan yabanci topraklarda kendi yemegini arayabilir bunda beis yok. Bizim yemek kulturumuze karsi bir asagilik psikolojimiz var pizza, hamburger cart curt olunca bayiliyoruz lahmacunu asagiliyoruz. Muhafazakar biri degilim asla ama bazi olaylari asmamiz lazim. Kitap isteyene kadar envai cesit pdf var internette okumaya omur yetmez, siz de Avrupa'ya yerlesmissiniz ama geri kalmissiniz moderniteden ben de boyle elestirebilirim.
İnsanlar sizi görünce kaçmıyor Emrah bey, önüme çıkan her videonuzu, elimde defter, notlar alarak izliyorum. Ufkumu açan çok bilgiler ve bakış açıları ediniyorum sizden.
Yemek yerken 15-20 dk izlemek için açtım. 77dk videoyu tek nefeste bitirdim. Çok iyiydi. ESG'yi izlemeye başladığımdan beri bana farklı bakış açıları kazandırmaya devam ediyor. Dirsek çürütmelerinin boşa gitmediğini bilsin isterim :)
inanılmaz bir adam. teke tek bilim beni üniversiteye başlatan programdı. bu program benim merak etmeme neden oldu. ESG ise üniversite okuduğum dönemde bana at gözlüğü ile bakmamayı öğretti. her ne kadar şu an ekonomik sorunlar nedeni ile hayattan bıksam ve içimde herhangi bir umut ve heves kalmadığı için kitaplardan da uzaklaşsam da onlara çok teşekkür ediyorum.
Çoklu ve farklı bir bakış açısı, tarihten bugüne antropoloji, sosyoloji, coğrafya, ekonomi ve siyasal akışın bizdeki etkileri açısından güzel bir programdı . Emeği geçen herkese teşekkür ederim…
@@User45yt65 Düzelttim sanmıştım, yanlış türkçe dil kullanımı konusunda uyardığınız için teşekkür ederim. Hunharca lisanımız katledilirken bir de ben ateş atmayayım. Varolunuz.
Fatih Altaylı'nın yaptığı değerli youtube programları aracılığı ile ÇYDD'ye destek verdiğini öğrenmek beni çok mutlu etti,kendisine duyduğum sevgi ve hayranlık arttı...
Emrah Bey Osmanlı çöküşünü çok farklı bir bakış açısıyla değerlendirmiş,dinlerken ufkumun açıldığını hissettim,kendisine ve Fatih Altaylıya teşekkür ediyorum.
Savas tarihi ve kahramanlik hikayeleri dinleye dinleye kafamiz puding olmustu. Emrah Bey'in gercekti yaklasimlariyla ve gurme bilgileriyle sinapslarimiz tekrardan hareketlendi.
Farklı istatistikler, farklı bakış açısıyla Osmanlıyı dinledim ilk defa. Viyanaya bir ordu kaç günde yürüyerek gider, dökme topu kaç öküz taşır? Okuma yazma yüzdesi... Çok verimli bir söyleşi olmuş. Teşekkürler
Ya ne kadar güzel, onca video var, Fatih bey bir tek sizin yorumlarınız bayram kutlamalarıyla dolu farkında mısınız? İşte siz, biz bu Atamızın vatanı emanet ettiği kıdemli gençlerz diyim… Biz eğitimci, öğretmen olarak, siz de milyonlara hitap ederek gençlere ışık tutmaya devam ediyorsunuz… Biz ve bizim gibi ruhu gençlerin, atamızın izinde, 19 mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramımız kutlu olsun 🇹🇷❤️🌹❤️🇹🇷
Fatih Bey iyi ki varsınız. Yine çok doyurucu bir sohbet olmuş. Her sohbetinizde olduğu gibi yine mutlak bir aydınlık yaşadık, Teşekkür ederiz. Emeginize saglik.
Tüm kitaplarını okuduğum ve tüm programlarını izlediğim, her seferinde ben de yeni ufuklar açan canım hocam ❤ iyi ki varsınız ❤ sizi çok seviyor ve saygı duyuyorum 👏🏻
Ya inanılmaz program başladığında kendi kendime dedim ki " Ya ne güzel hayat aslında Fatih Altaylısın saygı gören bir gazetecisin paran pulun var saygınlıksa saygınlık vs Türkiye de ki en iyi aydın akademisyenlerden canlı yayında ayrı özel muhabbetler de ayrı kendine geliştirme programı bir nevi ne güzel hobi ha dedim" Programın içinde bu muhabbet geçti inanılmaz
Arabada actim yan koltukta arka koltukta arkadaslarimla sohbet ediyor gibi dinledim. Cok keyifliydi. Bir ricam olacak sizden acaba bolum notlarini da ekleseniz nasil olur ? Bu sayede dinlediklerimiz daha kalici olur. Acar acar okuruz
Teke Tek Bilim içeriğinin en sevdiğim yanı bir podcast dinleyicisi olmamama, hatta pek aramamama rağmen oldukça değerli konuları, en az konunun kendisi kadar değerli insanların ağzından adeta bir podcast gibi dinleyebilmek olabilir. Ders çalışırken, bir şeyler yazarken yahut okurken, ne bileyim bir iş ile meşgul iken arkaya alıp dinlemek kişisel olarak gurme zevklerimdendir. Fatih Altaylı'ya bu konuda yaptığı aracılık ve bir parçası olduğu için teşekkür etmek bu konuda yapabileceğim en değerli hareket.
İnanılmaz iyi; yeni bakış açıları kazandım; 19 Mayıs’ın ruhuna, anlamına daha uygun bir program olamazdı… Altaylı’ya da, Gürkan’a da şükranlarımı sunuyorum.. 🙏🏻🙏🏻🙏🏻 Hep diyorum; Altaylı, Habertürk’ten atılınca çok üzülmüştüm ama “her şerde bir hayır vardır” (“Blessing in disguise”) olmuş… 😊 UA-cam’da çok daha geniş kitlelere erişebiliyor diye düşünüyorum… 👍
Bir dünya okuduktan, bazı şeyleri tecrübe ettikten sonra geçmişin büyük hikayeler anlatısının yalan dolan olduğunu anlıyorsun ama anlatamıyorsun. Çünkü olanın yanlış olduğunu anlasan da hikayenin gerçeğine ulaşmak farklı tür bir bakış vizyon gerektiriyor, anladığını sandığın şeyde boşluklar kalıyor, bağlantıları kurmakta zorlanıyorsun. Emrah Safa Gürkan'ı izlerken bu eksiği fark ediyorum. Özetle, belli seviyede bilgi edindikten sonra dahi bunları birleştirememek, analiz edememek aradaki bağlantıları kuramamak problemini çözdüğünüz için Teşekkürler.
Emrah Safa Gürkan hiç şüphesiz çok değerli bir tarihçi. Kendisine bayılıyorum....Her sözcüğü kıymetli enerjisi şahane.Belki şahane bir hiperaktif.Ancak gerçekten söyleşilerde kendisini takip etmek cidden yorucu.Kaldı ki kendisini çok farklı kitlelerden,farklı yaş gruplarından insanların dinlediği düşünülürse belki de konuşma hızı,telaffuz vb. konularda bir ufak yapılandırmaya gitmesi çok isabetli olacaktır diye düşünüyorum.
@@cemoksuztv bu programların çekilebilmesi, ekipmanların parasının ödenebilmesi, kameramanların vs maaş alabilmesi için bir gelir olması şart; bu da kahve makinası tanıtarak elde edilebiliyor maalesef. 19 Mayıs’ı kutlama konusuna gelince: belki programı çektikleri tarihte ileriye dönük yayın tarihinin farkında değillerdi ve unuttular. Kutlasalar kesinlikle daha güzel olurdu. Ancak milli mücadelenin ilk adımının atıldığı tarihin yıldönümünde kuru bir kutlama ile değinmektense, bizi bu mücadeleyi vermeye iten yüzlerce yıllık sürecin fotoğrafını çeken bir program yapmak aslında dolaylı olarak çok daha güzel ve anlamlı biçimde kutlamış olmaktır bence.
@@cemoksuztv kahve makinası değil isterse tavuk yumurtası tanıtsınlar Beğenirsin begenmezsin ama BEDAVAYA konu hakkında uzman bir profesörü dinleyebiliyorsun.
Açık ara farkla günümüz Türkiyesinin en donanımlı, en büyük tarihçisi. Materyalist tarih anlayışını bize tanıtan adam. Emrah beyin izlemediğim programı ve okumadığım kitabı yoktur. Her defasında dimağ açmayı başarıyorsunuz!
Sevgili Fatih 0:02 Altaylı Sayın Gürkan'ın söylediklerinin pek çoğu ile hemfikir olmasam da Sizin de belirttiğiniz gibi bana farklı bir bakış açısı kazandırdığı ve zihnimi genişlettiği için bu yayınız nedeniyle teşekkür ederim🙏🌷
Daha 1 ay önce gittiğim turda tur rehberi "Biliyorsunuz Cenevizliler müslümandı." dedi. Kendi yanlış bildiğiyle kalmıyor bizi de yanlışına ortak ediyor. Nereden buluyorlar bu rehberleri bilmiyorum.
Ya Fatih abi benim ona attığım twiti seslendirmiş oldu, kendisi de retiwit etmişti; ‘Fatih abi çok şanslı en iyi hocaları çağırıp kendine etüd yapıyor, biz de faydalanıyoruz. :)’Ayrıca belgeselde ben de varım. Bu bölüme iki kere bayıldım. Şahane. Sevgiler
Harika 🤩Çok teşekkürler. Bu arada İstanbul Arkeoloji Müzesi bilet fiyatı 525 liradan başlıyor. Fiyatlar uçmuş. Pazartesi ücretsiz ama o da sadece Türk ve İslam Eserleri bölümü. Müze kartla belirli bir yaş aralığında daha hesaplı oluyormuş sanırım ama hepsi için geçerli mi bilmiyorum.
Çok güzel bir programdı, treni kaçıran bir toplumu Atatürk'ün taksiye bindirip treni yakalaması için bir sonraki istasyona bırakmak ve tekrar treni kaçırması benzetmesi her şeyi açıklıyor aslında. Vasat'ın %80 geçince iyi ve doğru olanı toplumun dışına atması bir Turizm çalışanı emekçisi olarak neden sistemin dışında kaldığımızı da anlatıyor. Teşekkürler, bu programlar sayesinde sadece Fatih Altaylı değil bizler de doktora yapıyoruz ya da yeniden üniversite okuyoruz.
0,75 hızla izleyin. Kullanıyor olsam şahane 2 dubleyle giderdi. Hafif dil sürçüyor bu hızda ama harika sohbet.😉👌 Yanısıra Osmanlı dönemi atlamadı çünkü öyle bir ihtiyaç ve hedef yoktu deniyor ama.. Dünyadaki gidişatı izleyen..sistemin nereye evrileceğini gören.. uyaran.. öngörü sahibi ekip yokmuş sonucu çıkmıyor mu..? Hocamıza sormak isterdim..
@@ismetkisaoglu6547 coğrafya ile alakalı demiyor sadece coğrafya olayı değil bu öyle olsaydı bugün dünyanın en zengin ülkesi bangledeş olurdu diyor ya! yani gelişmişlik dediğin şey bir çok şeyin kompozisyon halinde birazda şans ile oluşan bir durum
Nokta atışı ne kadar güzel konulara yorum katarak değinmişsiniz. Emeklerinize sağlık. Yayınlayandan, hocamıza kadar herkese sonsuz teşekkürler, saygılar
Fatih bey şu eski habertürkteki gibi bi masa olsa öyle bi dekor olsa nedense o şekle çok alışılmış hiç teketek bilimmiş gibi gelmiyor kamera böyle uzaktan size doğru gelse:)
Değerli Fatih bey, yapmış olduğunuz işten zevk alarak yaptığınız ne kadar da beli oluyor. Bilimden Sanata yemek kültüründe Tarihe olan ilginiz ve seçkin konuklarınızı izlemekten çok haz alıyorum. Her yayınızı zevkle ve büyük heycanla izliyorum. Emeğinize, Enerjinize sağlık. Hamburgtan Selamlar.
36:00 Japonya'yla ilgili kültürünü ve tarihini takip eden biri olarak kendimce birkaç düşüncem var: 1- Duygusal nedenlerle itiraz edilecek ama inanç çok önemli bir faktör. Kapitalizmin ve sanayinin geliştiği ülkelere bakın: Almanya, İngiltere gibi ülkeler tutucu dinden sıyrılarak Protestanlığa geçiş yaptı. Japonya'daki Şinto inancı ve felsefeler ise Hindistan'dan, Çin'den oldukça farklı olarak değişime açık topluma zemin hazırlıyordu. Şinto'yu araştırın ve bugünkü tapınaklarına bakın anlayacaksınız. Japonya, doğal olarak Tanrı inancının en düşük olduğu ülkelerden biri. Uzun yüzyıl boyunca Tanrı değil, akıl hakim o topraklarda. 2- Japonya'nın iç savaşları, Avrupa devletlerinin bile görmediği kadar şiddetliydi. Bugün hala edebiyatından sanatına, çizgi filminden sinemasına kadar derebeylik dönemlerindeki iç savaşlar anlatılır. Şogun döneminde Japonya'da 200'den fazla Daimyo'nun yönettiği bölge vardır ve bunlar Türkiye'nin yarısı kadar bir yerde uzun yıllar kanlı savaşlar vermişler. Şogun döneminden sonra da kanlı savaşlar devam etmiş. Bu durum toplumun kültürüne artık kazınmış. Japonlar kendi çocuklarına bile büyüdüklerinde sarılmayı bırakıyorlar. Tokalaşma vs. zaten yok. İnsanlar birbirine dokunmuyor toplumda. Japonya, bu şekilde sürekli bu gerçeklerle yaşamış, pragmatik çözümler üretmek zorunda kalmış bir toplum. Kesici aletler yasaklanmış, dövüş sanatları geliştirmiş. Pragmatik yaklaşmak zorunda kalmış. Tanrı kavramı da bu nedenle zayıftır. Gelişime zemin hazırlayan yapının bu olduğu anlaşılmaktadır Japonya'da. Anadolu'daki beylikler döneminin ilk zamanları da kısmen bu şekildedir. Bugünkü kadar Tanrı baskın değildir, güvensiz bir ortam vardır. O nedenle beylikler döneminde çok radikal yenilikler yaşanmıştır. Denizcilik geçmişi olmayan Türkler, denizciliği öğrenmiş, tersaneler kurmuş mesela. Bu tür yapıları devlete dahil etmeyi başarmıştır.
Japonların durumu daha farklı, belirttiğiniz gibi dışa kapalı, gelenekçi bir toplumdular ancak onları değişime ve gelişime sürükleyen şey kültürleri ve dinleri değildi. 1854 yılında Amerikalılar bir avuç gemiyle limanlarına dayandığında Çin'in afyon savaşlarında düştüğü durumu görüp kendi güçsüzlüklerinin de farkında olarak dışa açıldılar. Bazı noktalarda diğer ülkelerin zorlamasıyla, bazı noktalarda bir daha öyle bir zorlama yaşamamak için kendi istekleriyle Meiji Anayasası'nı yapıp restorasyon yaptılar. Ancak yine de gelişme ve batılı ülkeleri yakalama konusunda avantajlıydılar. Japonya, Türkiye'nin yarısı kadar yüzölçüme sahip olsa da nüfusları 30-35 milyon civarıydı, birçok doğal kaynaktan yoksun olmalarına rağmen ada olmanın ve çevrelerinde büyük bir güç olmamasının avantajı vardı. Öyle ki restorasyonun üzerinden yarım asır geçmeden Çin ve Rusya'yı yenecek kadar da bölgesinde etkin olmuşlardır. Demek istediğim şey, din ve kültürlerinin etkisi Japonların bu atılımının sebebi değildir.
Japonya'ya Budizm kanlı bir şekilde girdi (Soga klanının , Mononobe klanını yok etmesi). Daimyo döneminde, Oda Nobunaga'nın en büyük düşmanı Budist tapınaklarıydı, bu yüzden Nobunaga Hristiyanlığın yayılması için her türlü desteği sağladı, amacı Budist liderlerin hakimiyetini kırmaktı. Nobunaga'nın ölümünden sonraki gelen liderler ise Hristiyanlığı yasaklayıp yok etmeye çalıştılar. Shogun dönemi izolasyoncu bir politika izledi taki Amerika Birleşik Devletleri, gelip ya sınırlarını açarsın ya da ben zorla açmasını bilirim diyene kadar. Shogun yönetiminin kabul edip zaaf göstermesi 250 yıldır kin tutan klanların intikam alması için ortam oluşturdu. İmparatorluk fırsattan yararlanıp yönetimi yeniden ele aldı. İmparator Meiji gerçek anlamda devrimciydi , batılılaşma ve endüstrileşmeyi devrimlerinin merkezine oturttu ve en önemlisi eğitim, herkesin eğitim almasını zorladı. Kendisinin başa geçmesinde destek olanlar bile devrimlerine karşı geldiğinde hiç acımadı. Japonya hiçbir zaman dinin yönetime karışmasına izin vermedi, dini sadece kullandılar hatta bir ara müslümanlığı resmi devlet dini yapmayı bile düşündüler. Atatürk devrimleri büyük ölçüde Meiji devrimleriden esintiler taşır ama maalesef sonrakinler bunları devam ettiremedi. Yani Budistler hiçte öyle masum kuzular değillerdi, Japonya'daki bir çok gelişme kanlı ve zorlama ile gelmiştir. Bizim Cumhuriyet devrimlerine acımasız diyen andavalların dünyadan haberi yoktur. Bence yeteri kadar acımasız olmadığı için geride kaldık.
Anlattıklarınızı karşılayan terim başka;onu arayınız. Köylü bildiğinin ehli,bilmediğinin cahilidir.cahil olduğu her konuda da öğrenmeye açıktır. Yaşınızı bilmiyorum.ama 20 yıl önceki köylü de aynıdır,şimdiki de.yarım asırdan fazladır Unutturulmaya çalışılmışsa da bu ülkeyi kurtaracak efendi yine köylüdür. Önerim ise en yakın zamanda size en yakın olanlardan bir köye gitmeniz.
UA-camnin en dolu icerikleri sizi Radikal gazetesinden beri takip ederim yani, cocuklugumdan beri, iyi ki teknoloji ilerledi ve bu denli iletisimsel farkliliklar gorebiliyoruz.
Safa Hoca konuşurken kalp ritmim hızlandı 😂 0.75 le izleyip normale döndüm😂 İlber Hocayla Safa Hocayı aynı programda düşünemiyorum. O zaman hangi hızla izleyeceğiz?
e normal değil mi hocam, gelişecek alan bulamayınca, kafayı takacak iş tutturamayınca dine imana sararsın, hani bir fıkra vardır ya " evde elektrik yok, gece uyanınca karıya sarıyom, 5 senede 5 çocuk oldu " diye, vallaha özetidir bu derdimizin, imkanı olmayana bir şey diyemezsin fakat imkanı olanın da pek buna derdi yok
Emrah hocam siemens'in makinası gibi 3 tane malzemeyle 575 farklı konuya girdi çıktı, şaka bir yana seviyoruz gayet güzel yayındı Fatih Altaylı dağıldıkça toparladı.
Emrah Safa Gürkan'ın olduğu her program izlenir. Entelektüel birikimi ve düşünce tarzının yanında bu kadar samimi ve objektif olması kendine hayran bırakıyor.
Eh
Çok şükür tarih sohbetini gerçek bir tarihçiden dinleyebiliyoruz. Emrah hoca’yı bu kanalda daha çok görmek isteriz
Aaa naber osintçi ahahahhwahhshs
Gerçek Tarihçi'mi Dediniz Ha Ha Ha
parçalarının çok güzel bi duygusu var sakın bırakma
@@gunalhurgezer360 gerçek tarihçi bu değilse kim?
@@Sahipkıran1 onun istediğini söylemiyorsan tarihçi olmuyorsun ahahahhwha
Adam bildiklerini otomatik tüfek gibi hiç susmadan anlatıyor. Kıskanmamak için duygusuz olmak lazım
Bildiklerinin sentezi desek daha doğru çünkü ne olursa olsun kafasındaki şeyleri tamamen aktarması mümkün değil kimsenin. Çok büyük bir değer bizim için ESG
@@tatarrman akç seni. Aak
@@tatarrman prof dr olmuş birisine anca youtube da konuşmacı olursun demek... sosyal medya çok garip bir alan sunuyor sizin gibi insanlara
kıskanma yapma, imren
@@cloneeja kıskansam hata mı etmiş olurum? Kıskanmak beşeridir bütün canlılar da kıskançlık vardır. Ben de 70 yaşımdan sonra onun kadar ilim irfan sahibi olamayacağıma göre kıskanıyorum. Vallahi de kıskanıyorum billahi de kıskanıyorum,kızdın mı şimdi????
Fatih Bey teşekkür ediyorum, nüfuzunuzu harika kullanıyorsunuz. Sayenizde her gün yeni bir bilgi alıyoruz, iyi ki UA-cam’a geldiniz.
@@gregorsamsa4716 izle bana niye soruyorsun kardeşim
@@gregorsamsa4716 Dincilerin safra olmasının mazeretimiz olmadığını öğrendim.
İşte müthiş bir program. Emrah Safa Gürkan varsa kötü bir program olamaz. İzleyelim.
Ne öğrendin?
@@gregorsamsa4716 Nüfus ve politikacıların esnekliği gelişmişlik açısından çok önemlidir.
Bunu söyleyebiliyorum.
@@hasanrızayetiş öğrendiğin bişey yok Yani
@@gregorsamsa4716 kafasıyla izleyenler için sistemdeki bütün gücü tek bir yerde toplayalım onu da iyi insanların eline verelim kurtuluşa ereriz tezinin ne kadar yanlış olduğunu tarih açısından da bir kez daha anlatmış oldu.
@@gregorsamsa4716 sevilen birisin, belli.
bu sohbetin tek eksiği Ceza, o da olsa tam bir rap şöleni olurdu
Hahahahahah çok iyiydi
Çok iyi😂😂😂
😂😂😂
Başım döndü yeminle fenalastim dinlicem die
Günaydın, ülkemde bilim, kültür ve sanat takip eden insanların var olduğunu görmek müthiş bı his
yorum buram buram aşağılık kompleksi kokuyor
@@adrenochromeaddict4232 nickin buram buram komplo teorisi kokuyor :D
@@kozatas senin ppn niye koyun :DD
@@adrenochromeaddict4232seni temsil etmiş profili
Ülkedeki zihniyeti ve geri kalma nedenlerini bu kadar iyi aktardığınız için sağolun Emrah hocam. Bunun nasıl değiştirebileceğine dair birilerinin çözüm de üretmesi gerekiyor. Fatih bey bu konuda da konuklarınız olursa, araştırma ve okuma kültürünü yayma konusunda ne yapılabilir tartışırsanız çok güzel olur.
ciddi olarak söylüyorum, ülkenin başında olmasını isterim. hem zeki hem yüzlerce yılın tecrübesi hem de rasyonel.
Yaklaşık bir saatte 50 kitaptan edinilicek bilgi ve perspektifi sunan harika program. Teşekkürler Fatih bey ve sefa Gürkan 👏
50 kitap mı okudun da 1 saatte bu bilgileri edindiğini iddia ediyorsun?
@@metehan23 100 den fazla okumuşumdur muhtemelen. Sana sorma ihtiyacı duymuyorum.
@@Dogasigeregi Yav he he.
@@metehan23 😂😂 olm git işine ya
@@Dogasigeregi Velet. Bir şey bildiğin yok. Senin gibi vasatları sorularla gün ışığına çıkarıyorum ki ne mâl olduğunuz ortaya çıksın.
Safa hocanın varlığı çok kıymetli, tarafsız şekilde bildiğini aktardığı ve onu dinleyebildiğimiz için şanslı hissediyorum 🌿
Karadağ’a geliyor adam. Hayatında da ilk kez çıkmış yurtdışına. Bizim mekana geliyor, “oooo lahmacun mu var” diyip lahmacun, mercimek çorbası istiyor. Yüzlercesini gördüm böyle. Bırakın müze gezmeyi, buranın yemeğini bile yemiyorlar, akıllarınca ülke görüyorlar. Gelenlerden kitap sipariş ediyorum, şaşırıyorlar. Herkes bekliyor ki ezine peyniri isteyeyim.
Üç ay önce Arnavutluk gezimde ilk gün akşamın karanlığında yorgun düşmüş iken yer aramayalım, bir şeyler atıştırıp dinlenelim diye gördüğümüz Türk lokantasına girmek gibi bir gaflette bulunduk. Orada kaldığımız on gün boyunca da zaten ne o lokantaya ne de başka yerde gördüğümüz Türk lokantasının uzağından dolandık.
3 müze 2 doğa parkı 1 kilisesi var zaten neyi gezecekler Karadağda allahsen
@@yahyamurat7307niye ki? fiyatlar yüzünden fln mı?
Ben KKTC ye gittim. Merakımdan nasıl yaşıyorlar, ne düşünüyorlar, ne tür şeylerle ilgileniyorlar, günlük neleri tartışıyorlar, gündemleri ne hepsini not aldım. Müzeler, tarihi mekanlar sizi içine çekiyor zaten o havayı alıyorsunuz.
Yunanistan a adam rakı, balık yemeye gidiyor. Başka ilgisi yok.
Amerikali gelip McDonalds soruyor oraya yoneliyorsa cok goze batmaz ama. Insan yabanci topraklarda kendi yemegini arayabilir bunda beis yok. Bizim yemek kulturumuze karsi bir asagilik psikolojimiz var pizza, hamburger cart curt olunca bayiliyoruz lahmacunu asagiliyoruz. Muhafazakar biri degilim asla ama bazi olaylari asmamiz lazim. Kitap isteyene kadar envai cesit pdf var internette okumaya omur yetmez, siz de Avrupa'ya yerlesmissiniz ama geri kalmissiniz moderniteden ben de boyle elestirebilirim.
“Tarih insanlığın coğrafya ile mücadelesidir”👌
İnsanlığın Hayatta kalma mücadesidir.
harbiden müthiş bir tanımdı
İki marx engels okuyun arkadaşlar, hoca oralara referans veriyor kendi lafı olabilir mi bu allah aşkına
İnsanlar sizi görünce kaçmıyor Emrah bey, önüme çıkan her videonuzu, elimde defter, notlar alarak izliyorum. Ufkumu açan çok bilgiler ve bakış açıları ediniyorum sizden.
Yemek yerken 15-20 dk izlemek için açtım. 77dk videoyu tek nefeste bitirdim. Çok iyiydi. ESG'yi izlemeye başladığımdan beri bana farklı bakış açıları kazandırmaya devam ediyor. Dirsek çürütmelerinin boşa gitmediğini bilsin isterim :)
inanılmaz bir adam. teke tek bilim beni üniversiteye başlatan programdı. bu program benim merak etmeme neden oldu. ESG ise üniversite okuduğum dönemde bana at gözlüğü ile bakmamayı öğretti. her ne kadar şu an ekonomik sorunlar nedeni ile hayattan bıksam ve içimde herhangi bir umut ve heves kalmadığı için kitaplardan da uzaklaşsam da onlara çok teşekkür ediyorum.
Çoklu ve farklı bir bakış açısı, tarihten bugüne antropoloji, sosyoloji, coğrafya, ekonomi ve siyasal akışın bizdeki etkileri açısından güzel bir programdı . Emeği geçen herkese teşekkür ederim…
😂😂😂😂
Kanka zaten bakış açısi demek perspektif demek elit entel gözükmeye çalışırken anlatım bozukluğu yapıyorsun bilgin olsun 🤣
@@User45yt65 Düzelttim sanmıştım, yanlış türkçe dil kullanımı konusunda uyardığınız için teşekkür ederim. Hunharca lisanımız katledilirken bir de ben ateş atmayayım. Varolunuz.
Fatih Altaylı'nın yaptığı değerli youtube programları aracılığı ile ÇYDD'ye destek verdiğini öğrenmek beni çok mutlu etti,kendisine duyduğum sevgi ve hayranlık arttı...
Gerçek bir sosyal bilimci. İnsana farklı bakış açıları kazandırıyor,okumaya da teşvik ediyor. Bu keyifli sohbet için teşekkürler. 🙏👏
Safa Hocam bu anlattığınız açıdan hiç bakmamıştım Osmanlı tarihine ve coğrafi keşiflere teşekkürler
Emrah Bey Osmanlı çöküşünü çok farklı bir bakış açısıyla değerlendirmiş,dinlerken ufkumun açıldığını hissettim,kendisine ve Fatih Altaylıya teşekkür ediyorum.
keske bu ikili haftalik programlar yapsa. esg kendi kanalinda bi doyuma ulasti konu ve icerik olarak. fatih beyle super bi ikili olurlar
sorma süper süper olur ya😂
Savas tarihi ve kahramanlik hikayeleri dinleye dinleye kafamiz puding olmustu. Emrah Bey'in gercekti yaklasimlariyla ve gurme bilgileriyle sinapslarimiz tekrardan hareketlendi.
Farklı istatistikler, farklı bakış açısıyla Osmanlıyı dinledim ilk defa. Viyanaya bir ordu kaç günde yürüyerek gider, dökme topu kaç öküz taşır? Okuma yazma yüzdesi... Çok verimli bir söyleşi olmuş. Teşekkürler
Ya ne kadar güzel, onca video var, Fatih bey bir tek sizin yorumlarınız bayram kutlamalarıyla dolu farkında mısınız? İşte siz, biz bu Atamızın vatanı emanet ettiği kıdemli gençlerz diyim… Biz eğitimci, öğretmen olarak, siz de milyonlara hitap ederek gençlere ışık tutmaya devam ediyorsunuz… Biz ve bizim gibi ruhu gençlerin, atamızın izinde, 19 mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramımız kutlu olsun 🇹🇷❤️🌹❤️🇹🇷
FATİH ALTAYLININ PROGRAMLARINI İPLE ÇEKİYORUM GERÇEKTEN MUAZZAM ! HER PROGRAMDA UFKUM AÇILIYOR. YENİ ŞEYLER ÖĞRENİYORUM. ABİ HERŞEYİ Bİ TARAFA BIRAK FARKLI BİR BAKIŞ AÇISIYLA DÜŞÜNMEYİ YORUMLAMAYI ÖĞRETİYOR. YANİ KENDİN GİBİ DÜŞÜNEN DEĞİL SENDEN FARKLI DÜŞÜNEN VE YORUMLAYANLARLA TANIŞIYOSUN. BU MUAZZAM BİŞEY DEĞİL Mİ ! O YÜZDEN İYİ Kİ VARSIN ABİ.
Fatih Bey iyi ki varsınız. Yine çok doyurucu bir sohbet olmuş. Her sohbetinizde olduğu gibi yine mutlak bir aydınlık yaşadık, Teşekkür ederiz. Emeginize saglik.
19 Mayıs gençlik ve Spor bayramımız kutlu olsun nur içinde yat canım atam devrimlerin hep yaşasın
Atam.
@@ninasaydam4481atam , takılmayın büyük küçük muhabbetine
Tüm kitaplarını okuduğum ve tüm programlarını izlediğim, her seferinde ben de yeni ufuklar açan canım hocam ❤ iyi ki varsınız ❤ sizi çok seviyor ve saygı duyuyorum 👏🏻
19 MAYIS ATATÜRK’Ü ANMA GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI KUTLU OLSUN.🔔 🇹🇷🎖🇹🇷🎖🇹🇷🎖🇹🇷🎖🇹🇷🎖🇹🇷🎖🇹🇷🎖🇹🇷🎖🇹🇷🎖🇹🇷🎖🇹🇷🎖🇹🇷🎖
Tüm programları 1,25-1,50 hızda izlerim. Bunu 1 hızda izlemek zorunda kaldım. Bilgiler yoğun, Emrah Hoca son gaz. Güzel programdı. Nefesinize sağlık.
Ya inanılmaz program başladığında kendi kendime dedim ki " Ya ne güzel hayat aslında Fatih Altaylısın saygı gören bir gazetecisin paran pulun var saygınlıksa saygınlık vs Türkiye de ki en iyi aydın akademisyenlerden canlı yayında ayrı özel muhabbetler de ayrı kendine geliştirme programı bir nevi ne güzel hobi ha dedim" Programın içinde bu muhabbet geçti inanılmaz
Arabada actim yan koltukta arka koltukta arkadaslarimla sohbet ediyor gibi dinledim. Cok keyifliydi. Bir ricam olacak sizden acaba bolum notlarini da ekleseniz nasil olur ? Bu sayede dinlediklerimiz daha kalici olur. Acar acar okuruz
Emrah hocayı dinlerken acele etmem gerekiyormuş hissi😅
Teke Tek Bilim içeriğinin en sevdiğim yanı bir podcast dinleyicisi olmamama, hatta pek aramamama rağmen oldukça değerli konuları, en az konunun kendisi kadar değerli insanların ağzından adeta bir podcast gibi dinleyebilmek olabilir. Ders çalışırken, bir şeyler yazarken yahut okurken, ne bileyim bir iş ile meşgul iken arkaya alıp dinlemek kişisel olarak gurme zevklerimdendir. Fatih Altaylı'ya bu konuda yaptığı aracılık ve bir parçası olduğu için teşekkür etmek bu konuda yapabileceğim en değerli hareket.
İlber Hoca konuk olduğunda videoyu 1.5X'te izliyorum Emrah Hoca geldiğinde 0.75X' çekiyorum.
Çok güzel bir proğram. Kitapmı ekmekmi ikileminde olduğumuz sürece bu durumlar değişmiyecek gibi. Sizler sayesinde ufkumuz genişliyor.
İnanılmaz iyi; yeni bakış açıları kazandım; 19 Mayıs’ın ruhuna, anlamına daha uygun bir program olamazdı… Altaylı’ya da, Gürkan’a da şükranlarımı sunuyorum.. 🙏🏻🙏🏻🙏🏻
Hep diyorum; Altaylı, Habertürk’ten atılınca çok üzülmüştüm ama “her şerde bir hayır vardır” (“Blessing in disguise”) olmuş… 😊 UA-cam’da çok daha geniş kitlelere erişebiliyor diye düşünüyorum… 👍
19 Mayıs ruhu nedir?
Bir dünya okuduktan, bazı şeyleri tecrübe ettikten sonra geçmişin büyük hikayeler anlatısının yalan dolan olduğunu anlıyorsun ama anlatamıyorsun. Çünkü olanın yanlış olduğunu anlasan da hikayenin gerçeğine ulaşmak farklı tür bir bakış vizyon gerektiriyor, anladığını sandığın şeyde boşluklar kalıyor, bağlantıları kurmakta zorlanıyorsun. Emrah Safa Gürkan'ı izlerken bu eksiği fark ediyorum. Özetle, belli seviyede bilgi edindikten sonra dahi bunları birleştirememek, analiz edememek aradaki bağlantıları kuramamak problemini çözdüğünüz için Teşekkürler.
1.25 ile izlemeyeceğim tek video.
2.x de izleyemeyeceğim tek video
@@musiccmusicc2853 Ben 1.5 ile devam
1.5 dan aşağısı kurtarmıyor alışıyosun
Adam natürel zaten 1.50 konuşuyor.
@@lightostekmegi max 1.25 eslerde oluyor. 1.5 her zaman idealdir. Vakit nakit hesabı
Sayın Fatih Altaylı'ya ve Emrah Safa Gürkan'a pazar günü bu güzel bilgilendirici sohbet için teşekkürler.
Emrah Safa Gürkan hiç şüphesiz çok değerli bir tarihçi. Kendisine bayılıyorum....Her sözcüğü kıymetli enerjisi şahane.Belki şahane bir hiperaktif.Ancak gerçekten söyleşilerde kendisini takip etmek cidden yorucu.Kaldı ki kendisini çok farklı kitlelerden,farklı yaş gruplarından insanların dinlediği düşünülürse belki de konuşma hızı,telaffuz vb. konularda bir ufak yapılandırmaya gitmesi çok isabetli olacaktır diye düşünüyorum.
Fatih Bey UA-cam geldiğiniz için size çok teşekkür ederim🙏Sayenizde kaliteli programlar izleyip yeni bilgiler ögreniyoruz🤗
Çok güzel program olmuş. Emrah hocayla daha çok program yaparsanız süper olur. Bugün farklı bakış açılara sahip oldum
Çok keyifli ve bilgi yüklü bir söyleşi olmuş. Bırakın hızlandırmayı durdurarak izledim. Tekrar tekrar dinleyeceğim. Çok teşekkürler. Emeğinize sağlık.
Çok güzel anlatmış hocamız çok bilgilendirici bir program olmuş zevkle dinledim 👏👏❤️❤️
Günaydın fırından çıkan ilk sıcak ekmeği aldım gibi sevindim 😅
Neye sevindin ? 19 Mayısı kutlamayip kahve makinası tanıtmalarınamı ?
@@cemoksuztv bu programların çekilebilmesi, ekipmanların parasının ödenebilmesi, kameramanların vs maaş alabilmesi için bir gelir olması şart; bu da kahve makinası tanıtarak elde edilebiliyor maalesef. 19 Mayıs’ı kutlama konusuna gelince: belki programı çektikleri tarihte ileriye dönük yayın tarihinin farkında değillerdi ve unuttular. Kutlasalar kesinlikle daha güzel olurdu. Ancak milli mücadelenin ilk adımının atıldığı tarihin yıldönümünde kuru bir kutlama ile değinmektense, bizi bu mücadeleyi vermeye iten yüzlerce yıllık sürecin fotoğrafını çeken bir program yapmak aslında dolaylı olarak çok daha güzel ve anlamlı biçimde kutlamış olmaktır bence.
@@cemoksuztv kahve makinası değil isterse tavuk yumurtası tanıtsınlar
Beğenirsin begenmezsin ama BEDAVAYA konu hakkında uzman bir profesörü dinleyebiliyorsun.
Çok güzel bir programdı. Sabahları yemek yerken böle güzel adamları dinlemek çok güzel. Teşekkürler Fatih Altaylı.
Açık ara farkla günümüz Türkiyesinin en donanımlı, en büyük tarihçisi. Materyalist tarih anlayışını bize tanıtan adam. Emrah beyin izlemediğim programı ve okumadığım kitabı yoktur. Her defasında dimağ açmayı başarıyorsunuz!
Güzel mübalağa
Sohbet çok keyifliydi,şakalaşmalar ortamı daha güzelleştirdi.Cocuklar gibi eģlenerek öğrendik❤😂
Şu adamın karşısında oturup bildiğin herşeyi öğret bana seni sonsuza kadar dinleyebilir bu kadar güzel bir anlatım harika
Fatih bey ayrıca, Osmanlı Ekonomisi konusunda program yapabileceğiniz birçok ekonomi tarihçisi var..Onları da görmek istiyoruz
Böyle özel ve önemli bir günde böyle değerli bir tarihçiyle keşke 19 Mayıs’ı konuşsaydınız.
ESG "Türkler kadar fikri olan toplum yok"
Benim berber "abi bu kağıdı al uçarsın zengin olursun"
Sevgili Fatih 0:02 Altaylı Sayın Gürkan'ın söylediklerinin pek çoğu ile hemfikir olmasam da Sizin de belirttiğiniz gibi bana farklı bir bakış açısı kazandırdığı ve zihnimi genişlettiği için bu yayınız nedeniyle teşekkür ederim🙏🌷
Hemfikir olacak ne var ki.. Adam tarihi yorumluyor. Politika yapmıyor ki..
Daha 1 ay önce gittiğim turda tur rehberi "Biliyorsunuz Cenevizliler müslümandı." dedi. Kendi yanlış bildiğiyle kalmıyor bizi de yanlışına ortak ediyor. Nereden buluyorlar bu rehberleri bilmiyorum.
Hangi tur şirketi ve rehberiydi bize de söyler misiniz. Paramız çarçur olmasın❤
@@burcinb.3239 İsim verip başıma iş açmak istemem. Ancak çok bilinen tur şirketlerinden biri olduğunu söyleyebilirim.
@@sabrisayn8733 şöyle yapalım, ben sıralayım 1. Etstur 2. Jollytut 3.prontotur 4. Setur
Hocam aklından bir sayı tut:)?
@@burcinb.3239 Keşke tüketici haklarının firmaların haklarından daha önde olduğu bir ülkede yaşıyor olsaydık.
@@sabrisayn8733 ne iş alacaksın allah aşkına ? bu ne pısırıklık ?
Harika bir program olmuş zihninize sağlık 😊
Teşekkürler.
Hocanın şu görüşünü beğendim, hayatımdaki köklü değişiklikleri tarihe borçluyum
Ya Fatih abi benim ona attığım twiti seslendirmiş oldu, kendisi de retiwit etmişti; ‘Fatih abi çok şanslı en iyi hocaları çağırıp kendine etüd yapıyor, biz de faydalanıyoruz. :)’Ayrıca belgeselde ben de varım. Bu bölüme iki kere bayıldım. Şahane. Sevgiler
Harika 🤩Çok teşekkürler. Bu arada İstanbul Arkeoloji Müzesi bilet fiyatı 525 liradan başlıyor. Fiyatlar uçmuş. Pazartesi ücretsiz ama o da sadece Türk ve İslam Eserleri bölümü. Müze kartla belirli bir yaş aralığında daha hesaplı oluyormuş sanırım ama hepsi için geçerli mi bilmiyorum.
Thanks!
Fatih abi allah aşkına bırakın adamı 5 saat konuşsun, yemin ederim soluksuz izleriz. Algoritma için kötü olur diyorsanız da 1 saatlik videolara bölün.
Bayılıyorum bu adama ya. Lafını esirgeme yok, anlatırken düşündürüyor. Müthiş insan yeminle.
Günaydın Atatürk'ü anma gençlik ve spor bayramımız kutlu olsun 🇹🇷
Putlar yikilmali☝🏾
Çok güzel bir programdı, treni kaçıran bir toplumu Atatürk'ün taksiye bindirip treni yakalaması için bir sonraki istasyona bırakmak ve tekrar treni kaçırması benzetmesi her şeyi açıklıyor aslında. Vasat'ın %80 geçince iyi ve doğru olanı toplumun dışına atması bir Turizm çalışanı emekçisi olarak neden sistemin dışında kaldığımızı da anlatıyor. Teşekkürler, bu programlar sayesinde sadece Fatih Altaylı değil bizler de doktora yapıyoruz ya da yeniden üniversite okuyoruz.
Bilgi çağındayız ama cehaliye dönemini yaşıyoruz. .
0,75 hızla izleyin. Kullanıyor olsam şahane 2 dubleyle giderdi. Hafif dil sürçüyor bu hızda ama harika sohbet.😉👌
Yanısıra Osmanlı dönemi atlamadı çünkü öyle bir ihtiyaç ve hedef yoktu deniyor ama.. Dünyadaki gidişatı izleyen..sistemin nereye evrileceğini gören.. uyaran.. öngörü sahibi ekip yokmuş sonucu çıkmıyor mu..? Hocamıza sormak isterdim..
hala yok. alayı popülist. muhalefet dahil.
Jeoloji ile de çok alakalı, dinlerin (yani inançların) sistemleri ile de çok alakalı gelişememek. Malesef düşünce yapımız onlara göre şekilleniyor.
Ne alakası var ya? Adam bir saat ne anlatıyor, dönüp edilen beylik lafa bak arkadaş
@@subutaynoyan5372 "Coğrafya ile alakalı her şey" diyor. Sen ne anladın?
Tüfek mikrop ve Çelik adlı kitap tam da dediğiniz gibi, jeoloji ve dünya üzerindeki yerinizin gelişmişlikle ilgisini detaylıca anlatıyor.
@@ismetkisaoglu6547 coğrafya ile alakalı demiyor sadece coğrafya olayı değil bu öyle olsaydı bugün dünyanın en zengin ülkesi bangledeş olurdu diyor ya! yani gelişmişlik dediğin şey bir çok şeyin kompozisyon halinde birazda şans ile oluşan bir durum
Nokta atışı ne kadar güzel konulara yorum katarak değinmişsiniz. Emeklerinize sağlık. Yayınlayandan, hocamıza kadar herkese sonsuz teşekkürler, saygılar
Günaydın 0,75 hızda seyrediyorum çok iyi 👍
:D
Kesinlikle başka çare yok
Gerçekten öyle yaptım. 🙃
Abart
1.25 daha iyi
Vallahi Emrah Safa Gürkan’a yetişebilene aşk olsun. Çok hızlı, akıcı ve anlaşılır anlatıyor. İnsanı kitaplar konusunda iştaha getiriyor 👏👏
Teşekkürler😊
UA-cam Türkiye’nin yüz akı programlarından birisi oldu Teketek Bilim serisi. Emeği geçenlere binlerce kez teşekkürler!
Fatih bey şu eski habertürkteki gibi bi masa olsa öyle bi dekor olsa nedense o şekle çok alışılmış hiç teketek bilimmiş gibi gelmiyor kamera böyle uzaktan size doğru gelse:)
Değerli Fatih bey,
yapmış olduğunuz işten zevk alarak yaptığınız ne kadar da beli oluyor. Bilimden Sanata yemek kültüründe Tarihe olan ilginiz ve seçkin konuklarınızı izlemekten çok haz alıyorum. Her yayınızı zevkle ve büyük heycanla izliyorum. Emeğinize, Enerjinize sağlık. Hamburgtan Selamlar.
36:00 Japonya'yla ilgili kültürünü ve tarihini takip eden biri olarak kendimce birkaç düşüncem var:
1- Duygusal nedenlerle itiraz edilecek ama inanç çok önemli bir faktör. Kapitalizmin ve sanayinin geliştiği ülkelere bakın: Almanya, İngiltere gibi ülkeler tutucu dinden sıyrılarak Protestanlığa geçiş yaptı. Japonya'daki Şinto inancı ve felsefeler ise Hindistan'dan, Çin'den oldukça farklı olarak değişime açık topluma zemin hazırlıyordu. Şinto'yu araştırın ve bugünkü tapınaklarına bakın anlayacaksınız. Japonya, doğal olarak Tanrı inancının en düşük olduğu ülkelerden biri. Uzun yüzyıl boyunca Tanrı değil, akıl hakim o topraklarda.
2- Japonya'nın iç savaşları, Avrupa devletlerinin bile görmediği kadar şiddetliydi. Bugün hala edebiyatından sanatına, çizgi filminden sinemasına kadar derebeylik dönemlerindeki iç savaşlar anlatılır. Şogun döneminde Japonya'da 200'den fazla Daimyo'nun yönettiği bölge vardır ve bunlar Türkiye'nin yarısı kadar bir yerde uzun yıllar kanlı savaşlar vermişler. Şogun döneminden sonra da kanlı savaşlar devam etmiş. Bu durum toplumun kültürüne artık kazınmış. Japonlar kendi çocuklarına bile büyüdüklerinde sarılmayı bırakıyorlar. Tokalaşma vs. zaten yok. İnsanlar birbirine dokunmuyor toplumda.
Japonya, bu şekilde sürekli bu gerçeklerle yaşamış, pragmatik çözümler üretmek zorunda kalmış bir toplum. Kesici aletler yasaklanmış, dövüş sanatları geliştirmiş. Pragmatik yaklaşmak zorunda kalmış. Tanrı kavramı da bu nedenle zayıftır. Gelişime zemin hazırlayan yapının bu olduğu anlaşılmaktadır Japonya'da. Anadolu'daki beylikler döneminin ilk zamanları da kısmen bu şekildedir. Bugünkü kadar Tanrı baskın değildir, güvensiz bir ortam vardır. O nedenle beylikler döneminde çok radikal yenilikler yaşanmıştır. Denizcilik geçmişi olmayan Türkler, denizciliği öğrenmiş, tersaneler kurmuş mesela. Bu tür yapıları devlete dahil etmeyi başarmıştır.
Japonların durumu daha farklı, belirttiğiniz gibi dışa kapalı, gelenekçi bir toplumdular ancak onları değişime ve gelişime sürükleyen şey kültürleri ve dinleri değildi. 1854 yılında Amerikalılar bir avuç gemiyle limanlarına dayandığında Çin'in afyon savaşlarında düştüğü durumu görüp kendi güçsüzlüklerinin de farkında olarak dışa açıldılar. Bazı noktalarda diğer ülkelerin zorlamasıyla, bazı noktalarda bir daha öyle bir zorlama yaşamamak için kendi istekleriyle Meiji Anayasası'nı yapıp restorasyon yaptılar. Ancak yine de gelişme ve batılı ülkeleri yakalama konusunda avantajlıydılar. Japonya, Türkiye'nin yarısı kadar yüzölçüme sahip olsa da nüfusları 30-35 milyon civarıydı, birçok doğal kaynaktan yoksun olmalarına rağmen ada olmanın ve çevrelerinde büyük bir güç olmamasının avantajı vardı. Öyle ki restorasyonun üzerinden yarım asır geçmeden Çin ve Rusya'yı yenecek kadar da bölgesinde etkin olmuşlardır. Demek istediğim şey, din ve kültürlerinin etkisi Japonların bu atılımının sebebi değildir.
Japonya'ya Budizm kanlı bir şekilde girdi (Soga klanının , Mononobe klanını yok etmesi).
Daimyo döneminde, Oda Nobunaga'nın en büyük düşmanı Budist tapınaklarıydı, bu yüzden Nobunaga Hristiyanlığın yayılması için her türlü desteği sağladı, amacı Budist liderlerin hakimiyetini kırmaktı. Nobunaga'nın ölümünden sonraki gelen liderler ise Hristiyanlığı yasaklayıp yok etmeye çalıştılar.
Shogun dönemi izolasyoncu bir politika izledi taki Amerika Birleşik Devletleri, gelip ya sınırlarını açarsın ya da ben zorla açmasını bilirim diyene kadar. Shogun yönetiminin kabul edip zaaf göstermesi 250 yıldır kin tutan klanların intikam alması için ortam oluşturdu. İmparatorluk fırsattan yararlanıp yönetimi yeniden ele aldı.
İmparator Meiji gerçek anlamda devrimciydi , batılılaşma ve endüstrileşmeyi devrimlerinin merkezine oturttu ve en önemlisi eğitim, herkesin eğitim almasını zorladı. Kendisinin başa geçmesinde destek olanlar bile devrimlerine karşı geldiğinde hiç acımadı.
Japonya hiçbir zaman dinin yönetime karışmasına izin vermedi, dini sadece kullandılar hatta bir ara müslümanlığı resmi devlet dini yapmayı bile düşündüler.
Atatürk devrimleri büyük ölçüde Meiji devrimleriden esintiler taşır ama maalesef sonrakinler bunları devam ettiremedi.
Yani Budistler hiçte öyle masum kuzular değillerdi, Japonya'daki bir çok gelişme kanlı ve zorlama ile gelmiştir. Bizim Cumhuriyet devrimlerine acımasız diyen andavalların dünyadan haberi yoktur. Bence yeteri kadar acımasız olmadığı için geride kaldık.
UA-cam’da izlediğim en güzel yayınlardan biriydi kesinlikle. Çok çok teşekkürler.
27:07 Nuri Demirağ'ı anlatan bir program istiyorum.
Nuri Demirağ' ı havacilik tarihini cok detayli olarak inceleyen Emir Öngüner' den ogrenebilirsiniz.
Keşke bu program sürekli olsa. ESG hocamın kendi kanalı var ama bu ikilinin muhabbeti ayrı güzel 🤗
50:39
" Kendine benzemeyeni istememek " ve hatta
Elit olanı da kendisine benzetmeye çalışmak
İşte biz, ona "KÖYLÜLÜK " diyoruz
Anlattıklarınızı karşılayan terim başka;onu arayınız.
Köylü bildiğinin ehli,bilmediğinin cahilidir.cahil olduğu her konuda da öğrenmeye açıktır.
Yaşınızı bilmiyorum.ama 20 yıl önceki köylü de aynıdır,şimdiki de.yarım asırdan fazladır Unutturulmaya çalışılmışsa da bu ülkeyi kurtaracak efendi yine köylüdür.
Önerim ise en yakın zamanda size en yakın olanlardan bir köye gitmeniz.
UA-camnin en dolu icerikleri sizi Radikal gazetesinden beri takip ederim yani, cocuklugumdan beri, iyi ki teknoloji ilerledi ve bu denli iletisimsel farkliliklar gorebiliyoruz.
Safa Hoca konuşurken kalp ritmim hızlandı 😂 0.75 le izleyip normale döndüm😂 İlber Hocayla Safa Hocayı aynı programda düşünemiyorum. O zaman hangi hızla izleyeceğiz?
Harikasınız. Program aktı gitti. Sağolasın Fatih Altaylı, sağolasın Emrah Safa Gürkan hocam. Bravo. Teşekkür ederim.
"bu ülkede tarihçi önünüze bakın dedi" 💀
Muhteşem bir bölüm olmuş 🎉 . Büyük bir keyifle izledim, ellerinize sağlık ❤❤
Bu konu konuşulurken İlber hocada olsa daha iyi olurdu
Çok teşekkür ederiz,çok lezzetli bir sohbetti istifade ettik .
0,75 hızla dinleyince tam oluyor
İçerik ve üslup gerçekten çok iyi. Yaklaşım çok yapıcı hocam bu sohbetten çok keyif aldım
Osmanlıda batıyla zihniyet,kültür farkı var. Adamlar bilimde, kültürde ilerlerken biz günah diye yerimizde saymışız. O yüzden kaçınılmaz son.
e normal değil mi hocam, gelişecek alan bulamayınca, kafayı takacak iş tutturamayınca dine imana sararsın, hani bir fıkra vardır ya " evde elektrik yok, gece uyanınca karıya sarıyom, 5 senede 5 çocuk oldu " diye, vallaha özetidir bu derdimizin, imkanı olmayana bir şey diyemezsin fakat imkanı olanın da pek buna derdi yok
Matbaa öncesi avrupanın hali bizden daha acı
@@berkincakar Onlar ders almış ilerlemiş biz hala debeleniyoruz içimzideki aptallardan dolayı.
@@berkincakar şuan orta doğun o halden farkı ne
Videoyu izle mk
Çok keyifli bir sohbetti. Ağzınıza ve emeğinize sağlık
Bu topraklarda maalesef bilgi rant getirmediği için değer görmüyor
Çok güzel bir program olmuş bayıldım. Kürşat Demirci hocamızı da tekrar görmek istiyoruz uzun zamandır çıkmıyor.
Iki duayen repci duet yapıyor 😅
müthiş bir sohbetti, esg'yi dinlemek çok keyifli
19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramının olduğu güne özel program yapsaydınız daha doğru olurdu
toplumlara farklı açılardan bakıp, arkasındaki mekaniği anlamamıza yardımcı oldgun için teşekkürler
Din diyemediniz
Aynen ödleri koptu diyemediler iyi ki sen dedin
Emrah hocam siemens'in makinası gibi 3 tane malzemeyle 575 farklı konuya girdi çıktı, şaka bir yana seviyoruz gayet güzel yayındı Fatih Altaylı dağıldıkça toparladı.
amcam diyorki sanat yavas yavas millete isleyecek, hocam nasil bir yavasliktir bu? kaplumbagadan da mi yavas?