Är Sveriges budget rätt i tiden?

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 15 кві 2024
  • Den 15 april presenterar finansminister Svantesson vårändringsbudgeten. Det sker i ett läge när ekonomin krymper och arbetslösheten ökar samtidigt som Sverige står inför stora investeringsbehov för att möta morgondagens samhällsutmaningar. Fördelas kakan på rätt sätt - eller behöver vi rentav se över kakans storlek?
    När det finanspolitiska ramverket kom på plats under 90-talet befann sig Sverige i en statsfinansiell kris. Statsskulden skenade och ett överskottsmål för de offentliga finanserna sattes in för att över tid stabilisera skuldnivån. I dag är Sveriges statsskuld en av de lägsta i EU. Efter att Långtidsutredningen i december 2023 föreslog att överskottsmålet bör överges och ersättas av ett underskottsmål har flera röster höjts för liknande förändringar.
    Den 15 april samlas vi på Fores för att diskutera vårens budget och Sveriges framtida ekonomiska politik tillsammans med några av landets mest profilerade nationalekonomer. Fokuserar vårändringsbudgeten på rätt insatser i dagens läge? Är det nödvändigt med ett nytt budgetmål för att genomföra de investeringar Sverige behöver? Hur säkerställer vi i så fall att politikerna gör rätt satsningar? Behöver vi ett utökat budgetutrymme - eller behöver den offentliga sektorn bli bättre på att prioritera och genomföra andra tillväxtreformer?
    Medverkande:
    - Daniel Waldenström, professor i nationalekonomi, programchef ”Skatter och samhälle” vid Institutet för Näringslivsforskning (IFN)
    - Laura Hartman, docent i nationalekonomi
    - Lars Calmfors, professor emeritus i internationell ekonomi vid Stockholms universitet och verksam vid Institutet för Näringslivsforskning (IFN)
    Modererar gör Anna Willman, klimatpolitisk expert Fores.
    #budget #finanspolitik

КОМЕНТАРІ •