Copilul hiperactiv: cum să-l recunoaștem și ajutăm

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 29 лип 2020
  • Astăzi vom vorbi despre cum recunoaștem și cum să interacționăm cu un COPIL HIPERACTIV.
    Ce este HIPERACTIVITATEA? - este un comportament ce se caracterizează prin activitate excesivă de intensitate înaltă.
    În DSM-IV este descrisă - ADHD (Tulburarea hiperactivă cu deficit de atenție). O tulburare de tip neurologic, care se caracterizează prin dificultăți în a fi atent, activitate excesivă și moduri de comportament fără a se ține cont de consecințe.
    Deficitul de atentie și hiperactivitate este un comportament care devine vizibil la unii copii în etapa preșcolară sau în primii ani de școală. Copilului care suferă de acest sindrom îi este foarte greu să-și controleze comportamentul și să fie atent la ceea ce se întâmplă în jurul lui.
    Copilul hiperactiv îl recunoaștem imediat în grupă sau clasă după conduita lui - îi este greu să stea locului, mult timp nu poate sta în liniște, cu greu se supune instrucțiunilor. Deseori se lovesc și pierd obiecte, împing semenii, creează situații de conflict. Educatorul, învățătorul care lucrează cu copiii hiperactivi întâmpină frecvent dificultăți în disciplinarea lor.
    Atenție! Diagnosticul de ADHD - sindromul deficitului de atenție îl poate pune doar un expert.
    Totuși fiecare părinte poate aprecia dacă sunt schimbări, caracteristice comportamentului hiperactiv, în următoarele 3 domenii:
    1) Dificultăți de atenție și concentrare;
    2) Hiperactivitate (agitație evidentă);
    3) Comportamente impulsive.
    Vă propunem unei analize detaliate criteriile pentru fiecare model comportamental. Uneori aceste trei caracteristici pot coexista.
    Sperăm că audierea criteriilor și celor 4 recomandări vor îmbunătăți relația cu copilul hiperactiv.
    CONCLUZII.
    În realitate, nu trebuie să uităm că în primul rând suferă COPILUL. El nu poate sta locului nu deoarece nu vrea, dar deoarece posibilitățile lui fiziologice nu-i permit să facă aceasta. Iar observațiile permanente, amenințările cu pedeapsa, din partea adultului nu ameliorează comportamentul lui, ci invers devine o cauză a noilor conflicte.
    Rolul adultului este să ajute copilul. Pentru aceasta va solicita consultația specialistului, va merge la medic pentru investigații suplimentare, va coopera cu educatorul/ învățătorul, va merge la training-uri de parenting pozitiv, va învăța arta disciplinării pozitive a copilului hiperactiv etc.
    Discutăm cu doctorul în psihologie, Diana Ștefaneț, expert în relații, psihologia familiei și a copilului
    Solicita o consultatie. Centrul Pozitiv te poate ajuta!

КОМЕНТАРІ • 16

  • @anaghi9061
    @anaghi9061 2 місяці тому

    Sunteți minunată

  • @elenaboncut426
    @elenaboncut426 3 роки тому +5

    Sinteti minunata ,si mii de multumiri ptr. Aceste sfaturi utile

  • @teodoragusatu3795
    @teodoragusatu3795 Рік тому

    Felicitari foarte clar.

  • @user-zb3uc8dx7l
    @user-zb3uc8dx7l Рік тому

    Doamne ajuta sper sa reusesc❤

  • @CorinaChirilaArtist
    @CorinaChirilaArtist Місяць тому

    Prea usor se pune eticheta de ADHD pe orice copil hiperactiv. ADHDul e cauzat de un deficit de dopamina sau mutatii ale receptorilor pentru dopamina in timp ce copilul poate fi hiperactiv si daca are prea multa dopamina, cum e in cazul celor cu mutatii ale genei COMT, situatie diametral opusa fata de ADHD, caz in care tratamentul pentru ADHD face rau in loc sa faca bine. Am si eu o prezentare video despre asta

  • @luciutudorita7497
    @luciutudorita7497 Рік тому

    Așa sunt nepoți mei ,sufăr de cancer cu metastază gradul lV . Am nevoie de liniște. Și din păcate n-am parte , efectiv mă epuizează psihic. Vorbește peste maică-sa, țipa și se agită fără motiv . De vină sunt părinți că nu-i duc la medici ,ce acum poate trata psihologul , dacă se omite , va fi nevoie urgenta de psihiatru după un an sau doi . Asta nu înțeleg părinți . Psihologul e unul și psihiatrul e altul , și e jale dacă din neglijența se ajunge să fie nevoie de ajutorul psihiatrului. Multă sănătate Doamna Doctor.

  • @malinaursaru5574
    @malinaursaru5574 Рік тому +1

    Vă mulțumim pentru sfaturi eu am această problemă cu băieții mei unu Are 13 ani celălalt are 15 ani profesorii la școală miau spus că are ADHD tot timpul ie foarte agitat și nu stă locului tot timpul se mișcă tot timpul vorbește în oră copilul avut multe probleme la școală cel care 13 ani nu mam gândit niciodată că poate să aibă problema aceasta Ce sfaturi ați putea să-mi dai Mulțumesc mult de tot

  • @gabriela2135
    @gabriela2135 2 роки тому +2

    Fetita mea a fost asa de mic bebelus nu imi dormea timpe de vreo 4 5 luni, apoi imi dormea noptile cam 10 ore doar ca ma chinuiam extrem de mult sa o adorm. Și acum este la fel. Și nu se poate juca cu o jucarie mai mult de 5 Minute ca o lasa Și vrea mereu sa faca altceva....nu are stare sa stea intr un loc nici măcar un minut. Nu stiu daca poate fi vb de hiperactivitate. Unde sau la ce spezialist trebuie sa merg?

    • @david1399
      @david1399 2 роки тому +1

      Copilu nu este facut sa stea într-un loc, este copil cu energie si viața. Daca ca copil sta într-un loc asta ar fi mai îngrijorator. Fiecare suntem diferiți, uni cu mai multa energie de cat alti, asta nu inseamna ca i defect

  • @ramona-b2934
    @ramona-b2934 Рік тому +1

    Si copilul meu , de 8 ani nu se concentreaza la scoala de loc😢, ma intrerupe din convorbire cu alte persoane mereu , ma intreaba un lucru de 4 ori Ex : mami da sigur o sa faci .... ceva ce ii zic,desi mereu am facut ce am zis nu l-am mintit , dar are ceva ce nu-l convinge pe el ca va fi asa , si nu stiu dc?😢

    • @gabrielalexandru9404
      @gabrielalexandru9404 Рік тому

      Și eu am băiatul meu de 4ani și 6luni cu tulburare de comportament, urlă, zbiară îl iau în brațe și îl îmbrățișez și se liniștește 🥰

  • @angelahirghiligiu547
    @angelahirghiligiu547 3 роки тому +2

    Multumesc. Copilo meu ia diagnóstico hiperactividad psicólogo a spus ca are .este foarte greu cu boalaaceasta .

    • @dianastefanet6862
      @dianastefanet6862  3 роки тому +1

      La inceput e greu, deoarece pare de necontrolat. Dar treptat el reuseste sa invete regulile (cite una). Imagineaza-ti ca Ion Creanga tot era hiperactiv, si mama lui il iubea mult, fapt care l-a ajutat in viata!

  • @firuldeaur8868
    @firuldeaur8868 3 роки тому +5

    Nu e nici o tulburare. Singurele probleme a acestor copii sunt TELEVIZORUL și ELECTRONICELE.

  • @katrinelionescu7639
    @katrinelionescu7639 3 роки тому

    De fapt este ADHD