De Westerkerk: de laatste rustplaats van Rembrandt

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 9 чер 2022
  • De Parel van de Jordaan, Lange Jans of gewoon: de Westerkerk. Een monument waar de godfathers van de Amsterdamse muziek, Willy Alberti en Johnny Jordaan, veel over gezongen hebben. Organist Jos van der Kooy kan ons alles over deze kerk vertellen. Hij is er al 33 jaar organist en ontvangt ons met een stuk dat Bach op zijn 18e had geschreven. Jos bespeelt orgels over de hele wereld - zoals in St. Paul’s Cathedral en Westminister Abbey in Londen - maar het orgel van de Westerkerk blijft zijn favoriet. Jos weet niet alleen veel over het orgel, maar ook veel over deze Calvinistische kerk. De Westerkerk is namelijk 58 meter lang, 29 meter breed en was voltooid in 1631. Architect Hendrick de Keyser heeft het zo ontworpen dat de lichtval precies terecht komt op de Bijbel in de preekstoel. Deze kerk is dus letterlijk om de Bijbel heen gebouwd en was lange tijd de grootste protestantse kerk van de wereld. Beatrix en Claus trouwden er, maar Willem-Alexander en Maxima jammer genoeg niet. Govert Flinck en Lucas Bols liggen er begraven. Ook Rembrandt van Rijn, minnares Hendrickje Stoffels en zoon Titus liggen in de kerk begraven. “Rembrandt was failliet toen-ie stierf, dus werd hij in een soort van massagraf gedumpt.” De scheuren in het beton worden opgemerkt door presentator Pieter. Jos legt uit dat het zoute water dat vroeger door de grachten stroomde voor het beton van de kerk werd gebruikt en dat dit nu de de kerk aantast.
    We steken de Westermarkt over - die vroeger de Keizersmarkt heette voordat de Westerkerk er was - en brengen een bezoekje aan een ander historisch pand: het geboortehuis van Willem Bilderdijk. Dat was een leraar, natuurkundige, geschiedkundige, schrijver, advocaat: een soort homo universalis geboren in 1756. Nu woont Peter er al 30 jaar. Toen hij er net ging wonen werd hij voor gek verklaard. “Wie koopt er nou een huis midden in de grachtengordel?” Er stond toen nog een benzinepomp voor zijn huis en er was nog geen Homomonument. Tijdens de uitbreiding van het Anne Frank-museum stond zijn woning een hele tijd in die bouwput. Hij woont er met veel plezier en verzamelt er kunst met zijn vriend, zoals een groot vogelnest van staalwol. Peter neemt ons mee naar zijn dakterras met uitzicht over de Westertoren en het Anne Frankhuis. De klokken van de Westertoren storen Peter niet: “Toen hij een paar jaar geleden gerestaureerd werd, werd ik wakker van de stilte.”
    Van Bilderdijk gaan we door naar het huis waar René Descartes woonde. De filosoof van de bekende uitspraak “Cogito, ergo sum”: Ik denk, dus ik ben. In dit huis heeft hij het dienstmeisje van zijn huisbaas bezwangerd. Tegenwoordig zit er een productiekantoor. Jan-Willem maakt met zijn bedrijf reclames en gebruikt de opbrengsten om mooie dingen te maken. In zijn geluidsstudio heeft hij een verticale tuin Dat is een wand vol met planten. Jan-willem sluit af met een reclame waarin hij met varkensdarmen een baarmoeder heeft geprobeerd na te maken.



    De Straten van Amsterdam is hét programma voor, door en over de Amsterdammers in onze stad. Weet jij naar welke straat we de volgende keer toe moeten? Mail ons op straten@at5.nl
    Wil je meer zien van Straten van Amsterdam? Check ons dan elke dinsdag en donderdag AT5 op televisie of neem een kijkje op onze website: www.at5.nl/straten. Volg @AT5 op Instagram voor updates en meer nieuws uit de stad, en abonneer op dit kanaal!

КОМЕНТАРІ •