Elinize, emeğinize sağlık. Kanalınızdan 2 video izledim gayet net ve anlaşılır bir şekilde, sıkmadan, gereksiz uzatmadan anlatmışsınız. Ben de bokachi kompostu hazırlanması ve kova yapımının aynısını hemen uygulayacağım. Çok sağolun, kutluyorum 👏👏👏
Emeğinize sağlık , çok teşekkür ederiz Çok faydalı Video olmuş Herşeyi o kadar net ve planlı anlatmışsınız ki eksik kalmamış Faydalı videolarınızı sabırsızlıkla bekliyoruz.
İyi akşamlar. Sizin tariflerinize göre kovamizi,serumu yaptık ve sayenizde bokashi kompost yapımına biz de ailece katıldık. Sizden kompostla ilgili farklı videolar bekliyoruz. Benim aklıma ilk gelen örneğin bokashi kepeği yapımı geldi. Eminim siz bunu da derinlemesine araştırıp olumlu veya olumsuz yönleriyle bizlere nasıl yapıldığını gösterebilirsiniz diye düşünüyorum. Teşekkür ederim.
FAYDALI KONULARDA BİLGİLENDİRDİĞİNİZ İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM. BİR SORUM OLACAK, ODUN TALAŞININ YERİNE KAĞIT CİNSİ BİR MATERYAL YANİ MESELA YUMURTA KOLİSİ OLUR MU?
Üstad videolarınızı tekrar tekrar izliyorum, hobicilere rehber oldunuz tekrar teşekkürler Benim bir sorum olacak , Bokashi kovasindan çıkan serumu her sulama yaptığımda 1/100 oranında seyrelterek topraktan sulama yapabilirmiyim gerek yapraktan gerekse topraktan kaç günde bir uygulayabilirim
Video çok ayrıntılı ve güzel olmuş. Teşekkür ederim. İlk defa rastladım kanaliniza ve abone oldum. Komposta çay posalarini da atabilirmiyiz. Teşekkür ederim.
kova tamamen dolduktan sonra en az 15 gün kovada bekletiyoruz daha sonra içindekileri ekim yapacağımız toprağa gömüyoruz, kovamızı güzelce yıkayıp temizleyip tekrardan doldurmaya devam ediyoruz.
Çok Çok teşekkürler detaylar için. Benim birkaç sorum olacak size. 1-Bahçesi olmayan balkonu olan kişiler için, büyük sandık tarzı bir kutunun içinde toprağa gömsek balkonda olur mu? 2- bitkilerimi ve domates salatalığı mı balkonda yetiştiriyorum. Sıvı bocaşi gübresini bitkilere kaç günde bir vermeliyim? 3- yapraktan verdiğimde topraktan vermemeli miyim?
Ben teşekkür ederim, cevaplara gelince 1- Bu soruyu çok net anlamadım, bahçe yok ama büyük bir sandıkta toprağa gömmek !!! Biz bahçede de yapıyoruz paletlerden büyük kasalarda bahçe artıklarını toprakla örterek kompost yapıyoruz, 2-seyrelterek 15 günde bir verebilirsiniz, 3- birinde topraktan verirseniz diğerinde yapraktan verirsiniz kolay gelsin
@@polentozu Çok teşekkürler ilk sorunun cevabını Volkan Dündar hoca'nın videolarından öğrendim, 2 cevap da benim için çok önemliydi çok teşekkür ederim 🌹🌹
@@polentozu evsel atıkların tamamı değilde bitkisel atıkları ahıt gübresinin içine karıştırarak fermente etmekle . bokoshi olarak fermente etmek arasında fark varmı solucanların tüketimi ve gelişimi açısından.
Teşekkür ederim, biz asidik olduğundan limon, portakal, mandalina kabuklarını koymuyoruz birde soğan kabuklarını koymuyoruz, bunların dışında mutfaktan çıkan her şeyi koyuyoruz.
Videolar harika emeğinize sağlık. Arka planda müzik olunca hızlandırarak izlediğimizde rahatsız edici olabiliyor zamandan tasarruf etmek için hızlandırmak durumunda kalıyoruz müzik eklemeseniz olur mu? Teşekkürler saygılar
Hızlandırarak izlendiğinde çok haklısınız ama videonun her anında konuşma olmadığı için boşluklarda müzik işe yarıyor, tabii bizim için videonun hızlandırmadan izlenmesi daha çok tercih ettiğimiz bir durum 😉
Kolaylıklar diliyorum. Size yine sorum olacak. Kusura bakmayın sürekli aklıma takildikca soruyorum. Sizden başka da soracak kimse neredeyse yok gibi. Sonbahar malumunuz. Ağaçlar yapraklarını dökmeye başladı. Bokashi kompostumuza bu dökülen yaprakları Bir de bahçedeki bitkileri koyabilir miyiz. Şimdiden teşekkür ederim.
Kubilay bey ağaçlarınızın yapraklarında farkına varmadığınız mantari hastalıklar olabilir o yüzden bence hiç bulaştırmayın. Biz bahçeden topladığımız sebze ve diğer artıklarımızı bahçenin bir köşesinde paletlerden bir bölüm yaptık orada sıcak kompost yapıyoruz, bokaşhi kovamıza bulaştırmıyoruz size de öyle tavsiye ederim, kovamıza soğan, sarımsak kabukları hariç mutfaktan çıkan her türlü malzemeyi atıyoruz, size de kolay gelsin.
Hocam emeğinize saglik videolar çok faydalı. Benim bir sorum olacak. Kova dolduğunda 15 gün bekleyip toprağa gömme aşamasında direkt ağaçların altina gömebilir miyiz? Yoksa çok asidik olduğundan bir yere gömüp sonra orada oluşan toprağı mı kullanmalıyız? Şimdiden teşekkürler
Merhaba, ben sizin videolarınız sayesinde kovamı 1 hafta önce yaptım ve kompostumu kurdum. Her gün besliyorum ama garip bir durum var şöyle ki 1 hafta oldu henüz hiç sıvı çıkmadı kovadan. Delikleri oldukça fazla ve yeterli büyüklükte, acaba bir süre bekledikten sonra mı sıvı gübre alabileceğim? Teşekkürler.
Tabii belirli bir süre sonra sıvı almaya başlıyorsunuz, içine koyduğunuz mutfak artıklarınında farklı etkisi var, ilave yaptıkça üstten bastırarak sıkıştırın mutfak artıklarını. kolay gelsin.
Teşekkür ederim, bahçenizde kullanabilirsiniz, pet şişelere ağzına kadar silme doldurup ağzını sıkıca kapatıp güneş görmeyen serin bir ortamda 6 ay kadar saklayabilirsiniz, arada kapağını gevşetip gazını alın uzun süre kapalı kalırsa şişe patlayabilir 1/500 oranında klorsuz su ile seyreltip kullanınız, seyrelttikten sonra 1-2 gün içinde kullanıp tüketiniz.
2 haftadır sebze ve meyve atıklarını bokashi kovada biriktiriyorum.bugun farkettim kova kapağın üst kenarlara küçük beyaz kurtcuklar oluşmuş. Nasıl devam etnem gerek?normalmi? Narenciye ve et süt ürünleri yoktu içinde.
15 gün biriken suyu almak için bekliyoruz, sonlara doğru su iyice azalıyor ve bir süre sonra bitiyor, patlama olmaz çünkü gaz oluşumu yoktur, sadece musluğu açtığınızda hava almadığı için vakumlamadan dolayı pıst diye bir ses verir o kadar.15 gün bekletip daha sonra toprağa gömüp 15 günde orada beklettikten sonra üstüne her türlü çiçek, fide ve fidanınızı dikebilirsiniz.
yok öyle birşey çıkan sıvı gübreyi 1/500 oranında seyreltip kullanıyoruz, sürekli çıkan bir sıvı gübreyi anında tüketmek gerekiyorsa o kadar gübre biter mi? ben pet şişelerde gırtlağa kadar silme doldurup biriktiriyorum, arada kapağı hafifçe gevşetip içeride biriken korbondioksiti çıkarıp tekrardan sıkıca kapatıyorum.
Kokusundan altta çıkan suyun ağır kokusundan ve komposttaki küflenmeden anlayabiliriz. Kapağın hava almayacak şekilde sıkıca kapalı olması gerekir ve çıkan malzemeyi bir kabın içinde biriktirip günde 1 defa kovayı açıp malzemeyi koymak gerekir
Çıkan sıvı 1/100 oranla seyreltilmeyecek mi? Yorumlarda 1/500 yazmışsınız. Ben 2 günde bir suyunu alıyorum ve sebzelerime veriyorum. 2 günde bir vermek cokmu gelir acaba? Ne kadar sıklıkla verilmeli?
Bokaşhiden çıkan sıvıyı dediğiniz gibi 1/100 oranında seyrelterek kullanıyoruz, 1/500 Böcek savar yaptığımızda ya da yumurta kabuğundan elde ettiğimiz solüsyonu seyreltirken kullandığımız ölçüdür.
elinize sağlık. onlarca yerli ve yabancı yayın izledim, sizinkiler kadar işe yarar şekilde anlatan kimseye rastlamadım. Çok teşekkür ederim
Ben teşekkür ederim çok incesiniz sağ olun,🙏🙏🙏
Elinize, emeğinize sağlık. Kanalınızdan 2 video izledim gayet net ve anlaşılır bir şekilde, sıkmadan, gereksiz uzatmadan anlatmışsınız. Ben de bokachi kompostu hazırlanması ve kova yapımının aynısını hemen uygulayacağım. Çok sağolun, kutluyorum 👏👏👏
Çok teşekkür ederim 🙏❤️🙏
Çok güzel ellerinize saglik 🎉
Emeginize saglık videolarinizi izleyerek laktobasil serumu yaptim15 gin sora bokashi kompostuna basliyacagim yine videolarinizi izleyerek çoook tesekkurler
Elinize emeğinize sağlık, kolay gelsin.
Emeğinize sağlık , çok teşekkür ederiz
Çok faydalı Video olmuş
Herşeyi o kadar net ve planlı anlatmışsınız ki eksik kalmamış
Faydalı videolarınızı sabırsızlıkla bekliyoruz.
açıklama ve bilgilendirme için teşekkürler eline koluna emeğine nefesine sağlık
Ben teşekkür ederim
Kolay gelsin
Sağolun
İyi akşamlar. Sizin tariflerinize göre kovamizi,serumu yaptık ve sayenizde bokashi kompost yapımına biz de ailece katıldık. Sizden kompostla ilgili farklı videolar bekliyoruz. Benim aklıma ilk gelen örneğin bokashi kepeği yapımı geldi. Eminim siz bunu da derinlemesine araştırıp olumlu veya olumsuz yönleriyle bizlere nasıl yapıldığını gösterebilirsiniz diye düşünüyorum. Teşekkür ederim.
Teşekkür ederim, fırsat olursa neden olmasın, kolay gelsin.
hocam bu kompostan elde ettiğimiz suyu kullanıncaya kadar bozulmaması için derin donduruca saklayabiliyormuyuz
FAYDALI KONULARDA BİLGİLENDİRDİĞİNİZ İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM. BİR SORUM OLACAK, ODUN TALAŞININ YERİNE KAĞIT CİNSİ BİR MATERYAL YANİ MESELA YUMURTA KOLİSİ OLUR MU?
Talaş bulamayınca onu da kullanıyoruz, önemli olan boyalı olmaması
Ellerinize emekleriniz sağlık, bugüne kadar neler kaybettiğimi sayenizde anladım,çok teşekkür ederim
Ben teşekkür ederim.
Üstad videolarınızı tekrar tekrar izliyorum, hobicilere rehber oldunuz tekrar teşekkürler
Benim bir sorum olacak , Bokashi kovasindan çıkan serumu her sulama yaptığımda 1/100 oranında seyrelterek topraktan sulama yapabilirmiyim gerek yapraktan gerekse topraktan kaç günde bir uygulayabilirim
Teşekkürler bu değerli bilgiler için. Elimde bol miktarda tütün tozu ve tütün artığı mevcut. Bu iş için uygun olur mu? Talaş yerine kullanabilir iyim.
Emeğinize sağlık
Teşekkür ederim
Çok faydalı ve pratik bilgiler. Teşekkürler
Teşekkürler
videolarınız çok sade ve bilgilendirici, ilk fırsatta yapıcam. balkonda 2 metrekare kadar toprağım var sadece. saksılara gömebilir miyiz bölüştürerek?
harika teşekkürler
Ben teşekkür ederim.
Video çok ayrıntılı ve güzel olmuş. Teşekkür ederim. İlk defa rastladım kanaliniza ve abone oldum. Komposta çay posalarini da atabilirmiyiz. Teşekkür ederim.
Teşekkür ederim, çay posalarını da atıyoruz kompostta, sadece soğan ve sarımsak kabuklarını atmıyoruz.
Videolarınızı çok sevdim. Emeğinize sağlık 🌿👋🏼
Çok teşekkür ederim.
Emeğinize sağlık gerçekten. Çok beğendim. Bir sorum vardı. Kovayı mı toprağa gömüyoruz yoksa içindekileri mi, açıklar mısınız?
kova tamamen dolduktan sonra en az 15 gün kovada bekletiyoruz daha sonra içindekileri ekim yapacağımız toprağa gömüyoruz, kovamızı güzelce yıkayıp temizleyip tekrardan doldurmaya devam ediyoruz.
Talas yerine karton vs de kullanılabilir sanırım. Ellerinize sağlık çok güzel faydalı olmuş.
Tabii ki kullanabilirsiniz, önemli olan kullandığınız kartonun baskısız, yazısız ve boyasız olması
Bilgi için çok teşekkür ederim
Çok Çok teşekkürler detaylar için. Benim birkaç sorum olacak size. 1-Bahçesi olmayan balkonu olan kişiler için, büyük sandık tarzı bir kutunun içinde toprağa gömsek balkonda olur mu?
2- bitkilerimi ve domates salatalığı mı balkonda yetiştiriyorum. Sıvı bocaşi gübresini bitkilere kaç günde bir vermeliyim?
3- yapraktan verdiğimde topraktan vermemeli miyim?
Ben teşekkür ederim, cevaplara gelince 1- Bu soruyu çok net anlamadım, bahçe yok ama büyük bir sandıkta toprağa gömmek !!! Biz bahçede de yapıyoruz paletlerden büyük kasalarda bahçe artıklarını toprakla örterek kompost yapıyoruz, 2-seyrelterek 15 günde bir verebilirsiniz, 3- birinde topraktan verirseniz diğerinde yapraktan verirsiniz kolay gelsin
@@polentozu Çok teşekkürler ilk sorunun cevabını Volkan Dündar hoca'nın videolarından öğrendim, 2 cevap da benim için çok önemliydi çok teşekkür ederim 🌹🌹
Çok güzel bir anlatım ..bu sıvı gübreyi yapraktan versek sıkıntı olurmu kolay gelsin🙏🙏🙏
Teşekkür ederim, yapraktan vermekle sıkıntı olmaz
hocam ellerinize saglık . 15 gün sonra kovadaki malzemeyi toprak yerine solucanlara versek ne olur.
Bende solucanları besliyorum, Tanka boşalttıktan sonra üzerini Çay posası ve suyu sıkılmış, çürütülmüş ahır gübresi karışımı ile örtüyorum.
@@polentozu evsel atıkların tamamı değilde bitkisel atıkları ahıt gübresinin içine karıştırarak fermente etmekle . bokoshi olarak fermente etmek arasında fark varmı solucanların tüketimi ve gelişimi açısından.
iyi günler videolarınızı ilgiyle izliyorum emeğinize sağlık komposta sadece mandalin portakal koysak olurmu
mandalin portakalların içlerinde bazen lavralar oluyor onlar proplem olurmu
Teşekkür ederim, biz asidik olduğundan limon, portakal, mandalina kabuklarını koymuyoruz birde soğan kabuklarını koymuyoruz, bunların dışında mutfaktan çıkan her şeyi koyuyoruz.
Videolar harika emeğinize sağlık. Arka planda müzik olunca hızlandırarak izlediğimizde rahatsız edici olabiliyor zamandan tasarruf etmek için hızlandırmak durumunda kalıyoruz müzik eklemeseniz olur mu? Teşekkürler saygılar
Hızlandırarak izlendiğinde çok haklısınız ama videonun her anında konuşma olmadığı için boşluklarda müzik işe yarıyor, tabii bizim için videonun hızlandırmadan izlenmesi daha çok tercih ettiğimiz bir durum 😉
Çok guzel anlamışsınız tesekkurler , benim sorum.kıştan kalan tuşlarınızi kovamiza ekleyebilirmiyiz
Çok asidik olduğu için tavsiye etmem
Kolaylıklar diliyorum. Size yine sorum olacak. Kusura bakmayın sürekli aklıma takildikca soruyorum. Sizden başka da soracak kimse neredeyse yok gibi. Sonbahar malumunuz. Ağaçlar yapraklarını dökmeye başladı. Bokashi kompostumuza bu dökülen yaprakları Bir de bahçedeki bitkileri koyabilir miyiz. Şimdiden teşekkür ederim.
Kubilay bey ağaçlarınızın yapraklarında farkına varmadığınız mantari hastalıklar olabilir o yüzden bence hiç bulaştırmayın. Biz bahçeden topladığımız sebze ve diğer artıklarımızı bahçenin bir köşesinde paletlerden bir bölüm yaptık orada sıcak kompost yapıyoruz, bokaşhi kovamıza bulaştırmıyoruz size de öyle tavsiye ederim, kovamıza soğan, sarımsak kabukları hariç mutfaktan çıkan her türlü malzemeyi atıyoruz, size de kolay gelsin.
Haklısınız teşekkür ederim.
Hocam emeğinize saglik videolar çok faydalı. Benim bir sorum olacak. Kova dolduğunda 15 gün bekleyip toprağa gömme aşamasında direkt ağaçların altina gömebilir miyiz? Yoksa çok asidik olduğundan bir yere gömüp sonra orada oluşan toprağı mı kullanmalıyız? Şimdiden teşekkürler
İkinci dediğiniz gibi yapmak daha etkili olur diye düşünüyorum
Toprağa karıştırınca 15 gün sonra bildiğiniz kompost gibi siyah toprak yapıyormu. Yoksa kaybolup renge etki etmeden sadece gevşiyormu toprak.
@@erkanozturk9603 Ben direk toprağa hiç karistirmadim, çay posası ile karıştırıp solucanlara mama olarak veriyorum
🙏
Hocam 3 gün içinde bitirmemiz dediğiniz karıştırılan sumu yoksa küçük petteki sıvımı.
Karıştırdığımız su
Talaş yerine saman kullansam olur mu acaba?
Denemedim ama olur diye düşünüyorum
Araları ıslatmak için sade su kullansak olurmu
Biz laktoserumu ıslatmak için değil yararlı bakteri sayısını arttırmak için kullanıyoruz.
Merhaba, ben sizin videolarınız sayesinde kovamı 1 hafta önce yaptım ve kompostumu kurdum. Her gün besliyorum ama garip bir durum var şöyle ki 1 hafta oldu henüz hiç sıvı çıkmadı kovadan. Delikleri oldukça fazla ve yeterli büyüklükte, acaba bir süre bekledikten sonra mı sıvı gübre alabileceğim? Teşekkürler.
Tabii belirli bir süre sonra sıvı almaya başlıyorsunuz, içine koyduğunuz mutfak artıklarınında farklı etkisi var, ilave yaptıkça üstten bastırarak sıkıştırın mutfak artıklarını. kolay gelsin.
@@polentozu Çok teşekkür ederim. Çok nezih ve samimi bir iletişim diliniz var. Sayenizde lakto serumda yaptım.
Güzel bilgi hocam , emeğinize sağlik. Bu çikan siviyi bahçeye yani findik dallarinada verebilirmiyiz. Siviyi kaç gün içinde kullanabiliriz?.
Teşekkür ederim, bahçenizde kullanabilirsiniz, pet şişelere ağzına kadar silme doldurup ağzını sıkıca kapatıp güneş görmeyen serin bir ortamda 6 ay kadar saklayabilirsiniz, arada kapağını gevşetip gazını alın uzun süre kapalı kalırsa şişe patlayabilir 1/500 oranında klorsuz su ile seyreltip kullanınız, seyrelttikten sonra 1-2 gün içinde kullanıp tüketiniz.
👍👍👍
Allahım sizlerden razı olsun üstadım.
yavuz bey,talaş yerine un kepeği kullansak uygun olur mu?
olur neden olmasın.
2 haftadır sebze ve meyve atıklarını bokashi kovada biriktiriyorum.bugun farkettim kova kapağın üst kenarlara küçük beyaz kurtcuklar oluşmuş. Nasıl devam etnem gerek?normalmi?
Narenciye ve et süt ürünleri yoktu içinde.
Normal değil, bence onu dökün tekrardan başlayın, kapak ya da musluk kısmından hava alıyor olabilir mi onu kontrol edin
15 gün beklerken suyunu alıyor musunuz . Ben de ilk kez yapacağım. Bekleme esnasında patlar mi . Direk toprağa gomsek atıkları olmaz mı acaba
15 gün biriken suyu almak için bekliyoruz, sonlara doğru su iyice azalıyor ve bir süre sonra bitiyor, patlama olmaz çünkü gaz oluşumu yoktur, sadece musluğu açtığınızda hava almadığı için vakumlamadan dolayı pıst diye bir ses verir o kadar.15 gün bekletip daha sonra toprağa gömüp 15 günde orada beklettikten sonra üstüne her türlü çiçek, fide ve fidanınızı dikebilirsiniz.
bokaşi kompostta kullandığımız aktif serumu,lakto serumu aktifleştirip kullanmaya başlıyor muyuz,yoksa 15 gün karbondi oksit gazı çıktıktan sonramı kullanmalıyız
15 gün aktif edip sonra seyreltip kullanıyoruz Hüseyin bey, diğer videoda detaylı bir şekilde açıkladım kolay gelsin.
Merhabalar, cikan sivi gübreyi ayni gün kullanilmasi gerektigi söyleniyor siz sanirim biriktiriyorsunuz
yok öyle birşey çıkan sıvı gübreyi 1/500 oranında seyreltip kullanıyoruz, sürekli çıkan bir sıvı gübreyi anında tüketmek gerekiyorsa o kadar gübre biter mi? ben pet şişelerde gırtlağa kadar silme doldurup biriktiriyorum, arada kapağı hafifçe gevşetip içeride biriken korbondioksiti çıkarıp tekrardan sıkıca kapatıyorum.
Kolay gelsin. Biriken sıvıyı ne kadar süre ve nerede muhafaza edebiliriz. Çünkü önümüz kış sebzelerimizi yakında kaldırırız. Teşekkür ederim.
Kompostun bozulduğunu birşeylerin yanlış gittigini suyundan yada başka türlü nasil anlariz
Kokusundan altta çıkan suyun ağır kokusundan ve komposttaki küflenmeden anlayabiliriz. Kapağın hava almayacak şekilde sıkıca kapalı olması gerekir ve çıkan malzemeyi bir kabın içinde biriktirip günde 1 defa kovayı açıp malzemeyi koymak gerekir
Çıkan sıvı 1/100 oranla seyreltilmeyecek mi? Yorumlarda 1/500 yazmışsınız. Ben 2 günde bir suyunu alıyorum ve sebzelerime veriyorum. 2 günde bir vermek cokmu gelir acaba? Ne kadar sıklıkla verilmeli?
Bokaşhiden çıkan sıvıyı dediğiniz gibi 1/100 oranında seyrelterek kullanıyoruz, 1/500 Böcek savar yaptığımızda ya da yumurta kabuğundan elde ettiğimiz solüsyonu seyreltirken kullandığımız ölçüdür.