Calvin nu este fondatorul bisericilor reformate - vlog Mihai Corcea

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 13 жов 2024
  • Calvin nu este fondatorul bisericii reformate - vlog Mihai Corcea
    Rev. Mihai Corcea
    pastor, Biserica Evanghelică Reformată București
    Pentru mai multe resurse:
    Site biserică
    www.evanghelic...
    Pagina Facebook
    / bisericaevanghelicaref...
    Canalul bisericii
    / @bisericaevanghelicare...

КОМЕНТАРІ • 78

  • @Sara-nv7rv
    @Sara-nv7rv 3 місяці тому +7

    Apreciez mult interventiile dv ori de cate ori sunteti invitat la emisiunea Editie Speciala pe canalul Speranta tv Domnul Isus sa va binecuvanteze Amen 🙏 🙏

  • @ninellazar9834
    @ninellazar9834 2 місяці тому +1

    Niciun teolog reformat serios n-a pretins vreodata ca fondatorul bisericilor reformate ar fi fost Calvin. Oricine stie catusi de putina istorie, stie ca Luther a fost primul mare reformator, chiar daca au fost multi altii inaintea lui care au incercat reformarea bisericii apusene, diferenta fiind ca ei n-au avut succesul lui Luther, succes venit intr-un context anume. Ce mi se pare interesant, Mihai, este ca, desi vrei sa subliniezi ca dpv al influentei, Calvin a fost un personaj neinsemnat, totusi afirmi ca el si biserica din Geneva au fost influenti in cele peste 2000 de biserici reformate din Franta. De altfel, Joel R. Beeke a scris pe larg si foarte solid documentat despre influenta lucrarii misionare a lui Calvin si a bisericii din Geneva in special in Franta. Inteleg dorinta ta de a arata ca a existat o comunitate sau un grup mult mai extins de slujitori reformati timpurii (intre care si Calvin) care au pus bazele primelor biserici reformate la inceput in interiorul catolicismului, dar influenta lui Calvin nu a fost nici pe departe atat de neinsemnata. Sigur ca asta nu face din Calvin un lider in mod necesar, dar influenta lui atat in timpul vietii lui, cat mai ales ulterior, prin scrierile sale, a fost mai importanta decat face sa para un astfel de discurs.

  • @mirceamircea7909
    @mirceamircea7909 2 місяці тому

    Interesant comentariul.Am aflat ceva in plus față de ceea ce știam eu despre istoria bisericii protestante și în special despre Calvin

  • @pavlosgabriel8244
    @pavlosgabriel8244 2 місяці тому

    Multumim pentru mesaj,clar,simplu si usor de inteles.
    Vedem pe raftul de carti pe Herman Bavinck si pe Francis Turetin, lucrarile lor sunt traduse in limba Romana? multumesc.

    • @mihaicorcea87
      @mihaicorcea87  2 місяці тому +2

      Nu sunt traduse acele carti, sunt disponibile doar in limba engleza

  • @cristilazar6697
    @cristilazar6697 2 місяці тому

    Ce a stat la aceasta schimbare de macaz de iesire din zona pur catolica? Nu tocmai reforma inceputa de Luther, continuata mai apoi de Calvin si altii au determinat o parte din preotia catolica sa iasa de sub umbrela papalitatii?

    • @mihaicorcea87
      @mihaicorcea87  2 місяці тому

      Luther, Bucer, Capito, Zwingli (si ceilalti) erau preoti catolici care au reformat bisericile iesind de sub “umbrela” papalitatii

  • @stefanitamariuschioibas8695
    @stefanitamariuschioibas8695 2 місяці тому

    Informatiile vi le luati din surse oficiale sau din surse sigure?
    Duhul Sfant purcede doar de la Tatal sau si de la Fiul?

  • @Dan-wj2ev
    @Dan-wj2ev 2 місяці тому +3

    Da
    Sunt unii care se vor un fel de...gică contra...
    Aproape că îl desființează pe Calvin
    În viziunea lui, aproape nici nu a existat.

    • @mihaicorcea87
      @mihaicorcea87  2 місяці тому

      Daca studiezi cu atenție dovezile si sursele primare din secolul 16 descoperi ca realitatea istorica este diferita față de miturile contemporane. Calvin a existat ca unul dintre slujitori, unul dintre teologi, dar nu a fost vreun lider care sa definească sau sa modeleze o identitate confesionala. Acea definire a identității confesionale pentru Biserica Reformată din secolul 16 este rolul primei generații de slujitori ai Bisericii Reformate (cum ar fi Bucer, Capito, Bullinger, etc). Calvin doar aplica si continua traiectoria stabilita de ei. Chiar si in a doua generatie de slujitori, daca ar fi sa compari scrierile lui Calvin cu cele ale lui Vermigli vei descoperi diferenta intre un umanist devenit slujitor (Calvin) si un veritabil teolog devenit reformat (Vermigli). Calitatea scrierii si nivelul teologic al lui Vermigli este mult superior lui Calvin. De exemplu, Calvin chiar il lauda pe Vermigli ca cel mai bun teolog din vremea sa. Avea dreptate 😉

    • @crucianelli7058
      @crucianelli7058 2 місяці тому +1

      @@mihaicorcea87 ce cărți îmi poți recomanda pentru aprofundarea subiectului și în general cu privire la Istoria bisericii? Mulțumesc!

  • @NihilIslands
    @NihilIslands 2 місяці тому +4

    Ce salariu ai?!

    • @mihaicorcea87
      @mihaicorcea87  2 місяці тому +1

      urmează să fac un vlog despre datul de bani la biserică și plata slujitorilor cuvântului, voi explica acolo aceste aspecte

    • @Athosguild
      @Athosguild 2 місяці тому

      5.000 lei

  • @elenasimion5477
    @elenasimion5477 2 місяці тому +1

    Daca credeți in Domnul Isus Cristos in moartea ,invierea și promisiunea Lui că va veni să-Și ia la cer Biserica .Dacă urmați în scultare si supunere poruncile lui Dumnezeu ,nu conteaza așa de mult cunoștințele dumnevoastră din istorie.In cer nu vor merge decât crestini credincioși in Dumnezeire.

    • @mihaicorcea87
      @mihaicorcea87  2 місяці тому +2

      Studierea istoriei bisericii este o porunca pe care o avem in Noul Testament in Evrei 13:7 “Aduceţi-vă aminte de mai-marii voştri care v-au vestit Cuvântul lui Dumnezeu; uitaţi-vă cu băgare de seamă la sfârşitul felului lor de vieţuire şi urmaţi-le credinţa!”

  • @Zec1940
    @Zec1940 2 місяці тому

    Acum am citit niște articole de ale tale despre termenii “protestant”, “neoprotestant”, etc și folosirea lor greșită, la unii din neatenție, la unii intenționat pentru că “nu sună bine”. Ziceai și de discuții avute cu doi lideri foarte populari care se descriu așa dar recunosc că nu e așa. Oare e unul dintre ei Andrei Croitoru? Ce părere ai despre el?

    • @mihaicorcea87
      @mihaicorcea87  2 місяці тому

      Eu in general nu discut persoane ci analizez perspective, doctrine, practici, etc. Cred ca din citirea articolelor ai putut sa iti dai seama ce parere am despre cei care pretind ca sunt ceea ce nu sunt.

    • @Zec1940
      @Zec1940 2 місяці тому

      @@mihaicorcea87 :)
      Mie îmi plac foarte mult dezbaterile și dimensiunea intelectuală a vieții în general, filosofie, teologie, etc. Dar încerc să rămân lucid la pericolul de a teoretiza prea mult credința, în care unii cădeți periodic și involuntar. Ca cel amintit mai sus, și alții. Cu toate că în multe sunt de acord cu el.

  • @NicolaeDT
    @NicolaeDT 2 місяці тому

    Frate drag frumoasa istorie ,dar as vrea sa prezinti și partea negativa ,de ce nu vorbești despre asasinate făcute de urmașii lui Beza ,mii de crestini ortodoxi și arminieni au fost uciși ca nu credeau în doctrinele harului ...de ce nu prezinti ereziile lui Calvin sau ale lui Augustin ....voi reformatii prezentați doar partea frumoasa a paharului....in Franța sunt monumente închinate asasinatelor făcute de biserica reformata ....de ce nu prezinti și partea asta .....prezinti doar o parte a adevărului....

    • @mihaicorcea87
      @mihaicorcea87  2 місяці тому

      Calvin si Augustin nu au avut nici o erezie. Monumentele din Franta sunt despre asasinarea reformatilor (incepand cu ziua Sf. Bartolomeu din 1572) nu despre asasinatele facute de reformati. O mica mare diferenta.

    • @NicolaeDT
      @NicolaeDT 2 місяці тому

      ​@@mihaicorcea87 botezul copiilor mici și determinismul nu crezi ca sunt bălării.???

    • @mihaicorcea87
      @mihaicorcea87  2 місяці тому

      Invatatura lui Augustin si a lui Calvin despre predestinare este o doctrina foarte biblica si necesar sa fie cunoscuta pentru a avea o intelegere corecta a evangheliei. Botezul copiilor credinciosilor la fel este o doctrina biblica ce a fost intotdeauna practicata de biserica crestina de la apostoli si pana astazi. Am explicat mai multe aici: www.evanghelicreformat.org/blog/2024/3/5/doctrina-lui-calvin-despre-botez

    • @SimionNegrutiu
      @SimionNegrutiu 15 днів тому

      ​@@mihaicorcea87În legătură cu pedobaptismul, promovat printre alții și de Calvin, va întreb dacă hermetic a mers corect? În Fapte2 ap Petru le cere , că și Ioan Botezătorul, sa se pocăiască înainte de botez! Deci în cazul copiilor mici se pot ei pocai ? Hristos le poruncește apostolilor da predice Evanghelia! De ce să predice ? Ap. Paul ne spune ,că sa creadă în cuvântul lui Hristos! Poate un cil mic sa creadă Evanghelia? Hristos zice că cine va crede va fi mintuit deci ce mîntuire , credința în Hristos sau botezul? Și dacă, așa cum ziceți, botezul mîntuire mai este necesară credință? În sfârșit, nu exista in învățătura apostolilor ideea că pt. copii credincioșilor se face o excepție! Este doar un exemplu de aplicație greșită a teologiei Legamintului nebiblica dar susținută cu trucuri teologice ! Se pare că în acest caz desprinderea de catolicism este mă puțin reușită!

  • @marianlazar4669
    @marianlazar4669 2 місяці тому

    Care este ziua de sabat pentru biserica dv si pe ce se bazează din biblie?

    • @ELITHENOnlineServiceSRL
      @ELITHENOnlineServiceSRL 2 місяці тому +3

      În Evrei 4 scrie clar că Hristos este odihna. În noua creație nu vor mai fi zi și noapte.. etc, ci, doar "în Hristos", pace și odihnă în cer și pe noul pământ.

    • @mihaicorcea87
      @mihaicorcea87  2 місяці тому +1

      Catehismul reformat de la Heidelberg în anul 1563 explică porunca a patra în felul următor:
      103. Ce ne cere Dumnezeu în a patra poruncă?
      În primul rând, Dumnezeu dorește ca lucrarea Evangheliei și a educației creștine să fie menținută.1 De asemenea ca eu, în mod special în ziua de odihnă, să particip cu sârguință la biserică,2 să învăț Cuvântul lui Dumnezeu,3 să am parte de Sfintele Sacramente,4 să mă închin în mod public înaintea Domnului5 și să dăruiesc bisericii.6 În al doilea rând, ca în toate zilele vieții mele să mă opresc de la faptele mele rele și să las ca Dumnezeu să lucreze în mine prin Duhul Său, iar astfel să încep Sabatul veșnic încă din această viață.7
      [1] Deuteronom6:4-9, 20-25; 1 Corinteni 9:13-14; 1 Timotei 2:2, 3:13-17, 4:13-14, 5:17; Tit 1:5; [2] Deuteronom12:5-12; Psalmul 40:9-11, 68:26; Fapte 2:42-47; 2 Timotei 2:2, 15; Evrei 10:23-25; [3] Romani 10:14-17; 1 Corinteni 14:19-33; 1 Timotei 4:13; [4] 1 Corinteni 11:23-24, 33; [5] 1 Corinteni 14:16; Coloseni 3:16; 1 Timotei 2:1-2, 8-10; [6] Psalmul 50:14; 1 Corinteni 16:2; 2 Corinteni 8-9; [7] Isaia 66:23; Fapte 20:7; Galateni 6:6; Evrei 4:9-11
      Sinodul reformat din Dordrecht în anul 1619 a adoptat următoarea explicație a Cuvântului lui Dumnezeu:
      1.⁠ ⁠În porunca a patra a legii divine, o parte este ceremonială, o parte este morală.
      2.⁠ ⁠Odihna zilei a șaptea după creație a fost ceremonial, iar respectarea sa rigidă a fost prescrisă în mod particular poporului evreu.
      3.⁠ ⁠Morală, în ceea ce privește faptul că este desemnată ziua fixă și durabilă a închinării lui Dumnezeu, pentru odihna necesară închinării lui Dumnezeu și meditației sfinte asupra Lui.
      4.⁠ ⁠Odată cu abrogarea Sabatului evreilor, Ziua Domnului este sfințită în mod solemn de creștini.
      5.⁠ ⁠Din vremea apostolilor, această zi a fost întotdeauna respectată în biserică catolică antică.
      6.⁠ ⁠Aceeași zi este astfel consacrată cultului divin, pentru ca în ea să ne odihnim de toate lucrările servile (cu excepția acestora, care sunt lucrări de caritate și de necesitate stringentă) și de acele activități de recreere care împiedică închinarea înaintea Dumnezeu.

    • @marianlazar4669
      @marianlazar4669 2 місяці тому

      Când și unde scrie in Biblie că s a abrogat sabatul evreilor? Sau în ce zi mergea la sinagogă Mântuitorul Iisus Hristos? Nu a lăsat nicăieri poruncă schimbării sâmbetei in duminica. Prin urmare sfințiți sabatul fals ziua soarelui.

    • @valyvaly3338
      @valyvaly3338 2 місяці тому

      Ai fost îndoctrinat bine!​@@marianlazar4669

    • @eustatiusandulescu1125
      @eustatiusandulescu1125 2 місяці тому

      ​​​@@marianlazar4669
      ...în Psalmul 118, de exemplu... "Piatra lepădată de zidari (aceasta este ziua Domnului) a fost pusă în Capul Unghiului (prima zi a săptămânii)"....
      În Cartea Osea, Cuvântul vorbește de încetarea sabatului,.... Ca apoi Evanghelia să vorbească despre Întâia Zi a săptămânii... Când Domnul nostru s-a arătat Înviat de Dumnezeu.
      Biblia nu trebuie doar citită... Ci și rumegată, trăită și gândită in meditație.
      Succes și binecuvântări cerești și pământești, frate
      p.s. Pavel, vorbește și mărturisește despre cele Zece Porunci menționându-le pe toate, în AFARĂ de a patra.
      Poate ajută în propunerile mele la revelația divină pe care ți-o doresc.

  • @fabian-33
    @fabian-33 2 місяці тому

    Ce studii ai?

    • @mihaicorcea87
      @mihaicorcea87  2 місяці тому

      Vezi aici www.evanghelicreformat.org/seminar

  • @minaroadama2377
    @minaroadama2377 3 місяці тому

    😊

  • @Soviet213
    @Soviet213 2 місяці тому +1

    Nu ar fi mai bine să te întorci la Hristos și la Ortodoxie?😊

    • @mihaicorcea87
      @mihaicorcea87  2 місяці тому +12

      Deja sunt la Hristos si la ortodoxie… secta bizantina inventata in evul mediu pe mine nu ma intereseaza, aceea nu este ortodoxie ci idolatrie

    • @OvidiuPop-u6j
      @OvidiuPop-u6j 2 місяці тому

      @@mihaicorcea87Haha cata intelepciune,secta bizantina,..ascult ceva nou 😂Sfantul Ioan gura de aur tot secta bizantina…

    • @mihaicorcea87
      @mihaicorcea87  2 місяці тому +3

      Sf. Ioan Gură de Aur era un creștin răsăritean cu o teologie diferită față de cei din apus, dar Sf. Ioan Gură de Aur avea o teologie diferită față de ”ortodoxia răsăriteană” de după Evul Mediu. În primul rând Sf. Ioan Gură de Aur nu pupa icoane în cadrul slujbei și nu se ruga la creștini care au murit. În al doilea rând Sf. Ioan Gură de Aur afirmă clar că scrierile apostolilor au mai multă autoritate decât scrierile tradiției post-apostolice. În al treilea rând Sf. Ioan Gură de Aur nu tolera masele de ”creștini” ce sunt creștini doar cu numele și merg de 2 ori pe an la biserică, cum sunt majoritatea membrilor BOR pe care episcopii BOR îi lasă nedisciplinați ca să mențină aparența falsă a unei dimensiuni artificale a BOR. În al patrulea rând Sf. Ioan Gură de Aur predica la fiecare slujbă predici lungi din Biblie, predicând toate pasajele dintr-o carte Biblie și luând la rând cărțile, o predicare ce a fost abandonată de bisericile răsăritene în evul mediu. În al cincelea rând Sf. Ioan Gură de Aur în predica sa pe Romani 3 afirmă faptul că îndreptățirea nu este prin fapte ci doar prin credință. Deci nu, BOR și celelalte grupări din ”ortodoxia răsăriteană” de astăzi nu au aceeași teologie și nu au aceeași practică precum Sf. Ioan Gură de Aur. Doctrina și practica BOR de astăzi este modelată mai mult de Ioan Damaschinul, Simeon Noul Teolog și alte figuri medievale decât de Ioan Gură de Aur, pe care îl folosiți doar ca mascotă, falsificând aparențele.

    • @OvidiuPop-u6j
      @OvidiuPop-u6j 2 місяці тому

      @@mihaicorcea87 Tatal Meu pana acum lucreaza,si Eu,Cel ce vă ascultă pe voi pe Mine Mă ascultă, şi cel ce se leapădă de voi se leapădă de Mine; iar cine se leapădă de Mine se leapădă de Cel ce M-a trimis pe Mine
      Şi zicând acestea, a suflat asupra lor şi le-a zis: Luaţi Duh Sfânt;
      Cărora veţi ierta păcatele, le vor fi iertate şi cărora le veţi ţine, vor fi ţinute
      Din pacate astazi din cauza mandriei,a iubirii de sine si a falselor invataturi putin mai inteleg cu adevarat cele de mai sus.
      Nu va scriam dar am vazut cu cata lejeritate judecati lucrurile pe care cu siguranta nu le cunoasteti cu desavarsire.,nu judecati sa nu fiti judecat,,fiecare va da socoteala la sfarsit,
      ..Cine eşti tu, ca să judeci pe sluga altuia? Pentru stăpânul său stă sau cade. Dar va sta, căci Domnul are putere ca să-l facă să stea.
      5. Unul deosebeşte o zi de alta, iar altul judecă toate zilele la fel. Fiecare să fie deplin încredinţat în mintea lui.
      6. Cel ce ţine ziua, o ţine pentru Domnul; şi cel ce nu ţine ziua, nu o ţine pentru Domnul. Şi cel ce mănâncă pentru Domnul mănâncă, căci mulţumeşte lui Dumnezeu; şi cel ce nu mănâncă pentru Domnul nu mănâncă, şi mulţumeşte lui Dumnezeu.
      7. Căci nimeni dintre noi nu trăieşte pentru sine şi nimeni nu moare pentru sine.
      8. Că dacă trăim, pentru Domnul trăim, şi dacă murim, pentru Domnul murim. Deci şi dacă trăim, şi dacă murim, ai Domnului suntem’’

    • @AurelPasca-s9w
      @AurelPasca-s9w 2 місяці тому

      Domnule
      Nu pot sa cred ce scrieti pe aici!
      Pe la noi pe aici “Reformati” vine de la “Rau Formati”.Adica Formati dupa ureche.Nu aveti nici baza biblica si nici istorica la ce sustineti!Ma scuzati dar cu toate lecturile nu intelegeti rolul Bisericii!
      Crezul ei si Sinoadele au un rol determinant .Unitatea ei de asemenea.Din 1054 AD apare Dezbinarea.Numita Marea Schisma!As vrea sa retineti faptul ca Reformatia si Calvinismul de care va distantati la Romani nu a prins niciodata.Sint Ortodocsi si Gata.Apoi in tarile europene Reformatia se numeste Evanghelica.Asa este inclusiv Ortodoxia.Daca cu dragoste nu faci aproape nimic,cu Disciplina nici asa.Rsformatia este Calvina ptr ca Domnul Calvin a Creionat si Adunat invatatura tuturor Reformatorilor.Deci este Calvina.Vine de la Cal si are Obloane!Inca un lucru:Toata Reformatia din tarile Nordice este Descalificata:Ordinati Femei.
      Mai nou Homosexuali si Lezbiene!
      Nu am ceva anume cu Minoritatile sexuale.Evanghelia predicata de Reformatune are in Centru nu pe Hristos si Lucrarea Lui ci Omul cu toate ale lui.Binevoiti Domnule de studiati lucrurile in lumina reala si adevarata.Doamne ajuta!🙌

  • @gigipreda8109
    @gigipreda8109 2 місяці тому +1

    Nu există o persoană. Chiar? - Isus ce a fost?
    Asta se întâmplă când căutăm să vedem cine dintre noi este întemeietorul a ceva.
    Lăsaţi-i: sunt nişte călăuze oarbe; şi când un orb călăuzeşte pe un alt orb, vor cădea amândoi în groapă.” Matei 15:14
    Dacă ar fi Isus Cristos întemeietorul bisericii reformate sau al oricărei organizații religioase, ar fi o altă lume. Am trăi altfel, adică așa cum a trăit El, în totul totului tot. După Scriptură nu după basme omenești. Și ar fi o singură biserică, a Lui, nu mii cum este în ziua de azi.
    Ar trebui să ne fie rușine că ne numim Creștini - Un an întreg au luat parte la adunările bisericii şi au învăţat pe mulţi oameni. Pentru întâia dată, ucenicilor li s-a dat numele de creştini în Antiohia. Faptele Apostolilor 11:26 - Când au văzut ei îndrăzneala lui Petru şi a lui Ioan, s-au mirat, întrucât ştiau că erau oameni necărturari şi de rând; şi au priceput că fuseseră cu Isus. Faptele Apostolilor 3:1,13 - Când va veni Mângâietorul, pe care-L voi trimite de la Tatăl, adică Duhul adevărului, care purcede de la Tatăl, El va mărturisi despre Mine. Ioan 15:26
    De ce nu sunteți mândru că vă numiți după un om sau altul, oameni sfinți, care au făcut o lucrare mare la vremea lor, Dumnezeu i-a folosit, dar fără nici un merit înaintea jertfei lui Isus Cristos. Sunteți istoric. Dacă ați fi pastor, preot ați fi vorbit despre Dumnezeu. Dar ați înșirat ce ați avut pe inimă sau pe ecranul din fața dumneavoastră.
    După cum te-am rugat, la plecarea mea în Macedonia, să rămâi în Efes, ca să porunceşti unora să nu înveţe pe alţii altă învăţătură şi să nu se ţină de basme şi de înşirări de neamuri fără sfârşit, care dau naştere mai mult la certuri de vorbe decât fac să înainteze lucrul lui Dumnezeu prin credinţă, aşa fac şi acum. Ţinta poruncii este dragostea, care vine dintr-o inimă curată, dintr-un cuget bun şi dintr-o credinţă neprefăcută. Unii, fiindcă s-au depărtat de aceste lucruri, au rătăcit şi s-au apucat de flecării. Ei vor să fie învăţători ai Legii, şi nu ştiu nici măcar ce spun, nici ce urmăresc. 1 Timotei 1:3-7
    Domnul să ne dea înțelepciune și Duhul Său ca să să înțelegem și să facem voia Lui. Amin

    • @mihaicorcea87
      @mihaicorcea87  2 місяці тому +1

      Eu in acest vlog am discutat despre istoria secolului 16. Daca nu va place subiectul nu va obliga nimeni sa vizionati. In alta ordine de idei, legat de ce inseamna sa fim crestini, catehismul reformat afirma urmatoarele:
      32. Dar tu de ce te numești „creștin?”
      Pentru că prin credință sunt un mădular al lui Hristos1 și astfel împărtășesc ungerea Sa2 pentru ca să îi mărturisesc numele,3 să îmi aduc viața ca o jertfă vie de mulțumire pentru El4 și să lupt în această lume5 cu o conștiință curată împotriva păcatului și a diavolului, iar apoi în eternitate să stăpânesc cu Hristos asupra întregii creații.6
      [1] Fapte 11:26; 1 Corinteni 12:12-27; 1 Ioan 2:20, 27; [2] Ioel 2:28 (Fapte 2:17); 1 Ioan 2:27; [3] Marcu 8:38, 10:32; Romani 10:9-10; Evrei 13:15; [4] Romani 12:1; 1 Petru 2:5, 9; Apocalipsa 1:6, 5:8, 10; [5] Galateni 5:16-17; Efeseni 6:11; 1 Timotei 1:18-19; [6] Matei 25:34; Efeseni 6:12; 2 Timotei 2:12; Apocalipsa 3:21

  • @adicristian354
    @adicristian354 3 місяці тому

    slavă părinte

  • @eusuntaici
    @eusuntaici 2 місяці тому +1

    Vă distanțați doar de persoana lui Calvin, sau și de teologia lui?

    • @mihaicorcea87
      @mihaicorcea87  2 місяці тому +2

      Nu ma distantez de Calvin. Doar am explicat ca nu a avut rolul pe care unii cred ca l-a avut.

    • @eusuntaici
      @eusuntaici 2 місяці тому +1

      @@mihaicorcea87 Atunci titlul este înșelător. Credeți că ați putea aborda într-un video ulterior legătura dintre teologia lui Calvin și determinismul lui Augustin? Eventual rădăcinile determinismului în maniheism? Vă mulțumesc.

    • @mihaicorcea87
      @mihaicorcea87  2 місяці тому +3

      Titlul este “Calvin nu este fondatorul bisericilor reformate” iar pe imagine scrie “Eu nu sunt calvinist”…. Nu este nimic inselator, nicaieri nu spun in titlul ca ma distantez de Calvin, ci doar ca Jean Calvin nu este un personaj care sa defineasca identitatea confesionala din care fac parte…. Legat de predestinare, eu am citit cartile lui Augustin despre predestinare si am citit si ce a scris Jean Calvin. Calvin are aceeasi doctrina a predestinarii ca si Sf. Augustin. Diferentele intre Calvin si Augustin sunt pe alte doctrine, dar predestinarea amandoi o cred la fel. Iar Sf. Augustin ne spune ca a descoperit aceasta doctrina citind scrierile Sf. Ciprian, in mod special modul in care Ciprian explica 1 Cor. 4:7…

    • @eusuntaici
      @eusuntaici 2 місяці тому

      @@mihaicorcea87 Din ce am mai studiat și eu pe ici, pe colo, știu că termenii "reformat” și "calvinist" sunt (aproape) echivalenți. Doar că termenul "reformat" nu vine cu tot bagajul cu care vine termenul "calvinist", așa că este preferat de cei care vor să se infiltreze în biserici non-calviniste cu scopul de a le deturna într-o direcție calvinistă. De aceea, indiferent pe cine considerați ca întemeietor al curentului reformat, dacă țineți la TULIP, eu tot calvinist vă voi considera.

    • @mihaicorcea87
      @mihaicorcea87  2 місяці тому

      ”Reformat” nu este un curent ci o identitate confesională distinctă, o biserică istorică, Biserica Reformată. Această identitate confesională este incompatibilă cu orice altă identitate confesională deoarece aceste identități confesionale se exclud reciproc (ex. ori ești Luteran ori ești Penticostal, nu poți să fii ambele). Am scris mai multe despre semnificația identității confesionale reformate aici: www.evanghelicreformat.org/blog/ce-inseamna-cuvantul-reformat

  • @adrianbacanu5794
    @adrianbacanu5794 2 місяці тому +1

    Calvin a ars oameni pe rug. Nu e important sa spui?

    • @mihaicorcea87
      @mihaicorcea87  2 місяці тому +2

      Calvin nu a ars pe nimeni pe rug. Poate va referiti la cazul lui Servetus care a fost executat de judecatorii din Geneva, dar Servetus era un fugar urmarit international dupa ce a evadat din inchisoarea din Viena.

    • @petruvidu4674
      @petruvidu4674 2 місяці тому

      Nu au ars pe rug ,doar i-au înnecat.😮

    • @AurelPasca-s9w
      @AurelPasca-s9w 2 місяці тому

      Adevarat.Am avut o Lucrare de Doctorat in Mana in care scria ca Jean Calven a condamnat la moarte 57 de oameni si lideri printr care si Servet.Sigur motivul a fost Erezie.Judecatorii au decis moartea lor dar la Comanda Criminalului Calvin care sedea adcuns dupa Draperiile Apartamentului unde locuia.Un Nenorocit!🙌

    • @adrianbacanu5794
      @adrianbacanu5794 2 місяці тому

      @@mihaicorcea87 Servetus a fost denuntat de calvin ca eretic, antitrinitate...
      Servetus era teolog, fizician, cartograf...
      Chiar ne crezi fraieri pe toti?

    • @mihaicorcea87
      @mihaicorcea87  2 місяці тому

      repet, când a ajuns în Geneva, Servetus era proaspăt evadat din închisoarea din Viena

  • @ppn194
    @ppn194 2 місяці тому

    Dacă nu ești ortodox, nu contează ce ești, aceeași baltă.

  • @constantinnegrea941
    @constantinnegrea941 2 місяці тому

    Toții reformatori au fost neobosiți căutătorii și au cercetat necontenit Scripturile, doar astfel prin revelație le-au fost decoperite anumite adevăruri din Scriptură, adevăruri pe care biserica așa-zisă creștină le-a îngropat în molozul tradițiilor și datinlor religioase, dar nici unul și nici toți la un loc nu au avut întregul Adevăr, fiindcă toții au cunoscut și prorocit în parte, a rămîne la învățăturile reformatorilor, înseamnă ai discredita pe ei înșiși cît și conceptul de reformă, adevărata ,,Lumină" este cea care vine într-o creștere continuă pînă la final, adică pînă la revenirea lui Ha'Mashiyah.
    Acum toate bisericile și organizațiile religioase s-au cam oprit din cercetarea Revelației, și fiecare dintre ele stă betonată în crezurile și propriile dogme, de fapt ,,babilonul cel mare" cuprinde toate aceste biserici și organizații religioase existente, și este o format dintr-o mamă cu ficele ei; ,,Apocalipsa 17:4,5" (în simbolistica Apocalipsei femeie =biserică), tocmai de-aceea, ultima solie de har este ieșirea în timp util din babilonul bisericilor și al oricărei organizații politico-religioase; ,,Apocalipsa 18:1>4>".

    • @mihaicorcea87
      @mihaicorcea87  2 місяці тому +1

      nu am înțeles ce vreți să spuneți cu acest comentariu

    • @constantinnegrea941
      @constantinnegrea941 2 місяці тому

      Păi este simplu, fiindcă a face parte dintr-o biserică sau organizație religioasă este echivalent cu a face parte din babilonul spiritual, mama are fice vezi Apoc.17:5, în schimb, YHWH Eylohimul Scripturilor dintotdeauna și pînă la final va avea numai o-rămășiță; ,,Isaia 1:9 ; Apocalipsa 12:17", vezi că Ha'Mashiach și ucenici Săi erau sectarii, adică separați de cultul oficial Iudaic și nu făceau parte din nici-o organizație religioasă, solia din Apocalipsa 18 este 'actuală' și îndeamnă poporul lui Eylohim să părăsească în grabă babilonul spiritual, adică să iasă din orice organizație politico-religioasă, după exemplu ieșiri lui Lot din Sodoma 😊

    • @mihaicorcea87
      @mihaicorcea87  2 місяці тому +1

      amuzant

    • @constantinnegrea941
      @constantinnegrea941 2 місяці тому

      @@mihaicorcea87 așa este din păcate, dacă nu cunoști nici Numele Creatorului, cum a-i putea înțelege profețiile escatologice 🤔

  • @ucgistu
    @ucgistu 2 місяці тому +1

    Adevărat, Calvin, după standardele noastre, ar fi un plagiator masiv din Bullinger și Bucer.

    • @mihaicorcea87
      @mihaicorcea87  2 місяці тому +5

      Nu este vorba de plagiat, nu este vorba de copierea unui text, ci de urmarea doctrinei reformate care era deja formulata si pe care Calvin o primeste de la prima generatie de slujitori. Doctrina nu este ceva detinut “pe persoana fizica” ci este a bisericii reformate din care facem parte.