Ik ben zelf tegen veel onbegrip aangelopen. Heb ook gemerkt dat als ik aangeef wat voor mij lastig is dit word vertaald naar wat voor de ander logisch is. Heb moeite met sociaal gedrag zeker in grote groepen. Werd bestempeld als dat vind ze niet leuk. Geef aan dat ik na 1 drukke dag werken niet in staat ben om boodschappen te doen, te koken of de paar dagen daarna schoonmaak klusjes. Word dan gedacht dat ik dit nog steeds doe want dat is voor hun logisch. Ben soms zo vermoeid dat het niet lukt om mijn bed uit te komen. Kreeg als tip om een rondje te gaan lopen.🤷🏼♀️ Jullie benoemen dat er word gezegd tegenwoordig dat iedereen wel iets heeft, dit ontstaat deels door dat zorgprofessionals die hier niet toe bevoegd zijn ouders/ personen zeggen o je bent druk dus je hebt adhd of je hebt moeite met veranderingen dus autisme kan mij hier ook flink aan storen. Wat betreft online daar ontstaat een verkeerd beeld omdat je vooral de personen voor bij ziet komen waar het heel goed mee gaat.
Herkenbaar wat jullie bespreken. Ik heb een keer (in een autisme cafe) de opmerking gekregen dat ik er helemaal niet autistisch uit zag. Ik wist niet of ik het als een compliment op moest vatten of als een belediging. Ik baal er soms van dat het helemaal niet zichtbaar is, omdat de struggles wel enorm zijn. Soms zeggen mensen 'iedereen heeft wel een beetje autisme' en daar reageer tegenwoordig wel op met de opmerking 'als je het echt hebt, zou je dat denk ik niet meer zeggen'. Ik blijf wel vriendelijk, maar laat wel zien dat het niet 1 kenmerkje is maar een heel pakket met ook echt wel veel lasten. En dat je, door dat te zeggen, ook wel ontkent hoe pittig het voor iemand met autisme is. Hoe mooi de kwaliteiten van iemand met autisme ook kunnen zijn, zijn de lasten (voor die persoon zelf, niet voor anderen) ook zeker niet te ontkennen.
Ghislaine kan zich zo mooi verwoorden en jullie vullen elkaar zo mooi aan 😊 Daarnaast is het heel belangrijk dat jullie dit soort video's maken ❤ Chapeau ❤️
Wat een mooie podcast!❤ Ik heb zelf ook autisme en herken veel van wat Ghislaine zegt. Vooral het vooroordeel dat je niet sociaal kan zijn als je autisme hebt en de heftige overgang van de basisschool naar de middelbare school. De middelbare was echt verschrikkelijk voor mij🙁 Fijn dat jullie dit onderwerp zo open bespreken. Zo komt er hopelijk meer begrip en aandacht voor!🙏
Erg lastig inderdaad van beide dingen waar je het over hebt. De overgang vond ik (Alwin) ook erg intens trouwens. Ben benieuwd of meer mensen dat hebben ervaren.
Ik ben 32 jaar en ik weet sindskort dat ik autistisch ben. Reden dat ik het zo laat weet komt doordat ik een totaal verkeerd beeld had over autisme. En dus ook nooit kon bedenken en geloven dat ik autistisch zou zijn. Zo heb ik vrienden, ging vroeger veel uit en ben empathisch (tegen het extreme aan). En laten dit noujuist dingen zijn waarvan is dacht dat een autist dat niet of minder hadden.
Zelf heb ik de diagnose gekregen op mijn 27ste en ben nu 37. Ik werk in de ouderen zorg met dementerende. Ik heb altijd het gevoel dat ik me steeds moet aanpassen en voel me regelmatig niet gehoord wanneer ik aan geef dat het mij even te veel wordt. Ik kan niet tegen drukte/stress en krijg dan te horen dat ik het toch goed heb gedaan. Maar daarvoor moet ik wel een grens over gaan en heb ik op mijn vrijedag/dagen hoofdpijn. Ik kan niet goed voor mezelf opkomen maar wanneer het mij wel lukt voel ik mij dus niet gehoord.
Wederom mooi onderwerp. Wat betreft films is er een animatiefilm die een hele goede poging doet om de interne werking van het autistische brein te laten zien. Die film heet "Mind my mind", is door een Nederlandse gemaakt en staat op npo start en het lijkt erop dat die gratis te bekijken is. Wat betreft het onderwerp.. Ik heb het geluk dat de meeste mensen in mijn omgeving, werk en privé, heel veel begrip tonen. Ze zullen (en kunnen) niet alles begrijpen, maar dat maakt niet uit en verwacht ik ook niet. Het enige waar ik wel moeite mee heb zijn reacties die jullie ook al benoemen, zoals "daar heeft iedereen toch weleens last van", etc.
ik denk dat niet alle internet dingen over autisme helpen inderdaad, maar het heeft mij wel aan het denken gezet, van misschien heb ik het toch. nu in een diagnostisch traject om te kijken of dit ook zo is. Herkende namelijk ook veel van mezelf in de autisme documentaire.
Het meest lastige met mijn autisme vind ik dat ik altijd bezig moet zijn om de weegschaal in balans te houden. Werken, een gezin en een relatie en sociaal leven zorgen toch voor flink wat prikkels. Ik moet dus ook veel mijn rust pakken.
Ik deed laatst een cursus NAH en daar lieten ze een filmpje zien waarin je echt werd laten ervaren hoe het een beetje voelt als je NAH hebt. Alles gaat te snel/langs je heen, harde geluiden, overprikkeling etc. En we deden een oefening dat je je met 1 hand moest aankleden. Wat erg moeilijk was. En tegelijkertijd moest ik antwoord geven op een vraag. Dit soort filmpjes en oefeningen maakt het wel veel duidelijker voor jezelf wat de ander met NAH ervaart. Dus voor autisme en andere diagnoses zou dat zeker waardevol zijn!!
Afgelopen dinsdag ging de reportage van Pano over de kostprijs van label autisme/ADHD ( zou in Nederland via Ziggo te bekijken zijn?). De wachtlijsten zijn lang en als iemand voor een particulier centrum kiest, moet daar flink voor betaald worden. Zonder label geen extra ondersteuning in het onderwijs of mogelijkheid speciaal onderwijs. Het heeft best veel losgemaakt, ook de discussie of een label nodig is en alle vooroordelen over labels. Boek ' de meeste mensen deugen' is een aanrader. Leest vlot weg en geeft weer geloof in de mensheid 🙂
Wat ik nu merk, en dat is vooral onwetendheid. Dan geef ik aan dat ik denk dat ik iets even niet trek omdat ik moe ben. Dan komen mensen van.. jaa dan ga je toch eerder slapen? Of je slaapt toch even langer uit? Zodat ik toch nog die activiteit kan doen. Maar zo werkt dat niet. Slapen of een extra uur bij slapen helpt mij niet altijd om meteen weer fit te voelen. Als ik overprikkeld ben van een activiteit dan ben ik druk in mijn hoofd, en door die drukte in mijn hoofd kan ik vaak niet slapen. Mensen snappen dat niet. Soms moet ik een activiteit afzeggen omdat ik weet dat dat me te veel word. Mijn schoonouders vinden het dan weer lastig dat ik niet mee ga met mijn vriend naar zijn vrienden toe. Omdat die sociale activiteiten niks voor mij is. Ik laat mijn vriend gewoon wel heen gaan ik beperk hem niet. Of ze vinden mij te “luxe” omdat ik niet van camperen hou. Maar ik kan echt niet slapen in een tent. En als ik niet slapen kan, kan ik ook niet functioneren. En inderdaad ook vaak opmerkingen als je ziet er niet autistisch uit.. ik word snel overschat en verwacht dat ik dingen kan zoals iedereen dat kan.
Ik snap het gelijk, de vooroordelen die er zijn en mensen dat uitspreken als waarheid. Dat is gewoon heel pijnlijk. Ik zeg dit als Adhd'er. Als er dan gezegd wordt, waar ik bij sta, zo die persoon is zo druk een stuiterende adhd'er. Dan denk ik ook, hallo ik sta er ook gewoon naast hoor. Maar dat is zeker ook wel persoonlijke ' pijn' . Je trekt het je toch wel aan. Dat heeft ook zeker er mee te maken dat je toch bijna verwacht een negatieve opmerking/beeld te krijgen omtrent je ' stoornis'
Ik heb ooit een goede tegenargument gelezen die het wel perfect verwoordde als iemand zegt "iedereen is wel een beetje autistisch/ADHD...": Ja, iedereen moet wel eens naar de WC, maar als je elke 5 minuten naar de WC moet en je hebt hier geen controle over, dan is er toch wel echt iets aan de hand! Die vond ik wel mooi weergeven wat een "beperking" inhoud. Ja, iedereen vergeet wel eens wat, maar als je echt elke dag vanalles vergeet bij ADHD, en je hebt er geen controle over, beperkt het enorm je leven! Ik leg soms uit dat autisme een beetje "voelt" alsof je de rest van je leven met een kater leeft die nooit meer over gaat, de ene keer is de kater wat erger dan de andere dag, maar de kater blijft. De meeste mensen herkennen dan wel de signalen van "gevoelig voor geluid, geirriteerd, niet echt meer op je omgeving kunnen letten, slecht kunnen nadenken, extreem vermoeid etc." En dat dit dus niet betekend dat iemand dom is, of asociaal, want je kater beïnvloed niet je intelligentie of empathie, maar je dag doorkomen begint dan wel aardig lastig te worden. Dan gaat er meestal wel een lampje branden bij neurotypische mensen.
wel mooi wat ghislaine zegt, over als je ouder wordt je minder aantrekken van anderen etc ... Dat had ik met hoogsensitiviteit ook, hoop herkenning en echt soort eyeoper en erna kon ik dingen beter accepteren, dat die eigenschap bij mij hoort. Nadeel vind ik soms wel hoogsensitiviteit is geen aandoening maar een karakter eigenschap, maar het heeft wel raakvlakken met andere dingen, waardoor mensen vaak het 'invullen' voor een ander. (al zou ADD me niet verbazen als ik dat zou hebben) ja dat .. iets meer nuance en niet voor ander bepalen als iemand diagnoses wil of die behoefte heeft gaat die persoon wel naar een psycholoog.
Er is zeker onbegrip voor elke diagnose niet alleen autisme/adhd. Ik denk persoonlijk dat dit komt omdat de kenmerken inderdaad een spectrum bekleden, maar het waarom achter de kenmerken wordt niet of nauwelijks onderzocht. Het diagnose traject is daar simpel weg te kort voor en de kenmerken te breed. Ik hoorde Ghislaine zeggen dat er geen specifieke kenmerken zijn voor autisme, die zijn er wel degelijk. Denk aan een disharmonisch profiel, synesthesie, geïsoleerde talenten, vertraging in de informatie verwerking , psychotische uitingen door een andere manier van denken, uitval van het lichaam door extreme overprikkeling. Dit wordt niet of nauwelijks aangekaart, het blijft naar mijn idee oppervlakkig zodat inderdaad iedereen zich erin kan herkennen.
Hoi, vraaje gaan jullie ook een keer een podcast opnemen over autisme en werk ? Zelf ben ik pas gediagnosticeerd en werk maar 24 uur in de gehandicaptenzorg. Vind dit super leuk en heb een top team om mee samen te werken. Maar door geen vaste werkdagen en tijden en het continu aan staan ben helemaal op na mijn werk en de dag erna. Waardoor ik zelf zo twijfel of ik dit werk wel moet blijven doen of naar 20 uur zo dat ik dit ok over 3 diensten kan verdelen . Maar goed heel verhaal waar het op neer komt hoe doen andere dit met autisme ? 🙈
Ik heb ADD- getest en gediagnosticeerd ( ADHD type 1). Ik DENK dat ik AuAdhd heb. Maargoed, Ze noemen dat tegenwoordig idd anders: ADHD type 1: overwegend onoplettend (onderactivatie) = ADD ADHD type 2: hypergedrag en/of impulsief (overactivatie) ADHD type 3 com: onoplettend en hyper / impulsief (zowel onderactivatie als overactivatie) Ik herken idd veel van wat jullie vertellen. Maar ik krijg dus vaak: "Ja maar iedereen is wel eens een beetje .... " En dan krijg ik als reactie: "Ja maar als je elke dag structureel een klein stukje doet dan... " Ja, dat is heel leuk allemaal, maar het werkt zo niet bij mij, daarom heb ik ook een diagnose. Omdat ik dat al MIJN HELE LEVEN probeer, en het al MIJN HELE LEVEN niet zo werkt XD.
Ik heb dus type 3. Ik zie het als een blessing, vroeger vond ik het heel lastig omdat mensen het zien als een belemmering en ik daar dan ook in ging geloven dat het een obstakel is. Het is gewoon een deel van wie je bent, er is niemand empatischer dan wij! Welcome to the club hahaha
Iedereen is wel een beetje autistisch; wat bij mij dan gelijk te binnen schiet bij deze opmerking: de vraag maar duurt het dan ook zo lang voordat dat last “overprikkeling, stress, onzekerheid, vele vragen ect” over is bij deze mensen. Verder kan ik het zelf wel enigszins begrijpen waarom mensen dat zeggen omdat de stigmatiserende uitspraken en beeldvormingen het meeste worden gedeeld onder de mens en er verder geen inhoud wordt gegeven. Ik weet niet hoe het nu gaat maar ik ben van 1984 maar bij mij op school is het onderwerp autisme nooit te spraken geweest en kon ik zelf ook geen mensen die het hadden. En ik denk dat dat laatste nu nog steeds voor vele mensen zo is. De mensen die er wel wat over weten en begrip tonen. Zijn meestal de mensen die er ervaring mee hebben.
Voor mij voelt het alsof mijn hoofd overspoeld/overkookt. Ik weet dan niet wat ik moet doen of zeggen en krijg meestal een huilbui. In mijn hoofd wil ik dan het liefst gewoon schreeuwen en met rust gelaten worden. Na de huilbui voel ik me wel opgelucht, maar wel heel moe.
De oudjes op zaterdag in de Jumbo...... Iedereen heeft natuurlijk vaste gewoontes, dat wordt met de paplepel ingegoten. Rust, ritme en regelmaat zijn de kernwoorden bij baby's, het is dus ook geen wonder. Jammer genoeg is er sowieso weinig begrip over van alles en nog wat tegenwoordig!
hey, ik ben recent gediagnosticeerd met vermijdende persoonlijkheidstoornis, is te behandelen zijn boeken over. heb jij dat misschien ook alwin? daar kan je angsten en vermijding misschien vandaan komen
De overgang naar de middelbare school is inderdaad heel heftig voor kinderen met autisme. We hebben moeten aanzien hoe hard onze zoon heeft moeten vechten om het eerste jaar door te komen. Nu in het 2e jaar is hij uitgevallen en zit hij (gelukkig) op het bovenschoolse onderwijs totdat er plek is op speciaal onderwijs. De overheid wil het speciale onderwijs afschalen, echt onbegrijpelijk, de wachtlijsten zijn soms erg lang. Mijn man en ik hebben zelf ook de diagnose en snappen heel goed hoe moeilijk het voor hem is. Onze jongste dochter krijgt de diagnose niet omdat ze te sociaal is en heel goed kan maskeren. Als gezin met een label (3 kinderen, waarvan 2 met autisme EN 2 autistische ouders) krijgen wij regelmatig te maken met vooroordelen. Het ergste vooroordeel is dat wij ze niet goed/te beschermend hebben opgevoed en dat ze daarom allelei problemen hebben. Heel erg fijn dat jullie aandacht besteden aan autisme en mogelijk vooroordelen kunnen wegnemen.
Labelen is inderdaad niet verstandig om te doen. Soms kan het wel helpend zijn om iemand kennis te laten maken als je ziet dat iemand ergens tegenaan loopt. Dit is wat we proberen te doen door info te geven etc. :)
@@ookvetgezellig ja doelde niet op jullie hoor (andere mensen ahum, merk dat ik dat gewoon storend en irritant vind) ja gewoon informatie is leerzaam daar kan iedereen dingen van opsteken of die nuances leren...
Een veel aangevraagd onderwerp waar we het eens goed over moeten hebben.. Praat vooral mee in de reacties! 🥰
Ik ben zelf tegen veel onbegrip aangelopen. Heb ook gemerkt dat als ik aangeef wat voor mij lastig is dit word vertaald naar wat voor de ander logisch is. Heb moeite met sociaal gedrag zeker in grote groepen. Werd bestempeld als dat vind ze niet leuk. Geef aan dat ik na 1 drukke dag werken niet in staat ben om boodschappen te doen, te koken of de paar dagen daarna schoonmaak klusjes. Word dan gedacht dat ik dit nog steeds doe want dat is voor hun logisch. Ben soms zo vermoeid dat het niet lukt om mijn bed uit te komen. Kreeg als tip om een rondje te gaan lopen.🤷🏼♀️
Jullie benoemen dat er word gezegd tegenwoordig dat iedereen wel iets heeft, dit ontstaat deels door dat zorgprofessionals die hier niet toe bevoegd zijn ouders/ personen zeggen o je bent druk dus je hebt adhd of je hebt moeite met veranderingen dus autisme kan mij hier ook flink aan storen. Wat betreft online daar ontstaat een verkeerd beeld omdat je vooral de personen voor bij ziet komen waar het heel goed mee gaat.
Herkenbaar wat jullie bespreken. Ik heb een keer (in een autisme cafe) de opmerking gekregen dat ik er helemaal niet autistisch uit zag. Ik wist niet of ik het als een compliment op moest vatten of als een belediging. Ik baal er soms van dat het helemaal niet zichtbaar is, omdat de struggles wel enorm zijn. Soms zeggen mensen 'iedereen heeft wel een beetje autisme' en daar reageer tegenwoordig wel op met de opmerking 'als je het echt hebt, zou je dat denk ik niet meer zeggen'. Ik blijf wel vriendelijk, maar laat wel zien dat het niet 1 kenmerkje is maar een heel pakket met ook echt wel veel lasten. En dat je, door dat te zeggen, ook wel ontkent hoe pittig het voor iemand met autisme is. Hoe mooi de kwaliteiten van iemand met autisme ook kunnen zijn, zijn de lasten (voor die persoon zelf, niet voor anderen) ook zeker niet te ontkennen.
Ghislaine kan zich zo mooi verwoorden en jullie vullen elkaar zo mooi aan 😊 Daarnaast is het heel belangrijk dat jullie dit soort video's maken ❤ Chapeau ❤️
Wat een mooie podcast!❤ Ik heb zelf ook autisme en herken veel van wat Ghislaine zegt. Vooral het vooroordeel dat je niet sociaal kan zijn als je autisme hebt en de heftige overgang van de basisschool naar de middelbare school. De middelbare was echt verschrikkelijk voor mij🙁
Fijn dat jullie dit onderwerp zo open bespreken. Zo komt er hopelijk meer begrip en aandacht voor!🙏
Erg lastig inderdaad van beide dingen waar je het over hebt. De overgang vond ik (Alwin) ook erg intens trouwens. Ben benieuwd of meer mensen dat hebben ervaren.
@@ookvetgezellig Ook voor mij was die overgang erg intens, ben een augustus kind, dus ik was ook altijd de jongste in de klas.
Ik ben 32 jaar en ik weet sindskort dat ik autistisch ben. Reden dat ik het zo laat weet komt doordat ik een totaal verkeerd beeld had over autisme. En dus ook nooit kon bedenken en geloven dat ik autistisch zou zijn. Zo heb ik vrienden, ging vroeger veel uit en ben empathisch (tegen het extreme aan). En laten dit noujuist dingen zijn waarvan is dacht dat een autist dat niet of minder hadden.
Zelf heb ik de diagnose gekregen op mijn 27ste en ben nu 37. Ik werk in de ouderen zorg met dementerende. Ik heb altijd het gevoel dat ik me steeds moet aanpassen en voel me regelmatig niet gehoord wanneer ik aan geef dat het mij even te veel wordt.
Ik kan niet tegen drukte/stress en krijg dan te horen dat ik het toch goed heb gedaan. Maar daarvoor moet ik wel een grens over gaan en heb ik op mijn vrijedag/dagen hoofdpijn.
Ik kan niet goed voor mezelf opkomen maar wanneer het mij wel lukt voel ik mij dus niet gehoord.
Wederom mooi onderwerp. Wat betreft films is er een animatiefilm die een hele goede poging doet om de interne werking van het autistische brein te laten zien. Die film heet "Mind my mind", is door een Nederlandse gemaakt en staat op npo start en het lijkt erop dat die gratis te bekijken is. Wat betreft het onderwerp.. Ik heb het geluk dat de meeste mensen in mijn omgeving, werk en privé, heel veel begrip tonen. Ze zullen (en kunnen) niet alles begrijpen, maar dat maakt niet uit en verwacht ik ook niet. Het enige waar ik wel moeite mee heb zijn reacties die jullie ook al benoemen, zoals "daar heeft iedereen toch weleens last van", etc.
ua-cam.com/video/366qswtHuig/v-deo.htmlsi=u53pTk4yZrZT3mBu hij staat blijkbaar op youtube
ik denk dat niet alle internet dingen over autisme helpen inderdaad, maar het heeft mij wel aan het denken gezet, van misschien heb ik het toch. nu in een diagnostisch traject om te kijken of dit ook zo is. Herkende namelijk ook veel van mezelf in de autisme documentaire.
Het meest lastige met mijn autisme vind ik dat ik altijd bezig moet zijn om de weegschaal in balans te houden. Werken, een gezin en een relatie en sociaal leven zorgen toch voor flink wat prikkels. Ik moet dus ook veel mijn rust pakken.
Ik deed laatst een cursus NAH en daar lieten ze een filmpje zien waarin je echt werd laten ervaren hoe het een beetje voelt als je NAH hebt. Alles gaat te snel/langs je heen, harde geluiden, overprikkeling etc. En we deden een oefening dat je je met 1 hand moest aankleden. Wat erg moeilijk was. En tegelijkertijd moest ik antwoord geven op een vraag.
Dit soort filmpjes en oefeningen maakt het wel veel duidelijker voor jezelf wat de ander met NAH ervaart. Dus voor autisme en andere diagnoses zou dat zeker waardevol zijn!!
Afgelopen dinsdag ging de reportage van Pano over de kostprijs van label autisme/ADHD ( zou in Nederland via Ziggo te bekijken zijn?). De wachtlijsten zijn lang en als iemand voor een particulier centrum kiest, moet daar flink voor betaald worden. Zonder label geen extra ondersteuning in het onderwijs of mogelijkheid speciaal onderwijs. Het heeft best veel losgemaakt, ook de discussie of een label nodig is en alle vooroordelen over labels.
Boek ' de meeste mensen deugen' is een aanrader. Leest vlot weg en geeft weer geloof in de mensheid 🙂
Die kabel in die microfoon. Ik zie hem pijn hebben dat hij zo strak de bocht om moet. Maak hem aub wat ruimer, ik raak afgeleid.
Wel goede content!
Wat ik nu merk, en dat is vooral onwetendheid. Dan geef ik aan dat ik denk dat ik iets even niet trek omdat ik moe ben. Dan komen mensen van.. jaa dan ga je toch eerder slapen? Of je slaapt toch even langer uit? Zodat ik toch nog die activiteit kan doen. Maar zo werkt dat niet. Slapen of een extra uur bij slapen helpt mij niet altijd om meteen weer fit te voelen. Als ik overprikkeld ben van een activiteit dan ben ik druk in mijn hoofd, en door die drukte in mijn hoofd kan ik vaak niet slapen. Mensen snappen dat niet. Soms moet ik een activiteit afzeggen omdat ik weet dat dat me te veel word.
Mijn schoonouders vinden het dan weer lastig dat ik niet mee ga met mijn vriend naar zijn vrienden toe. Omdat die sociale activiteiten niks voor mij is. Ik laat mijn vriend gewoon wel heen gaan ik beperk hem niet.
Of ze vinden mij te “luxe” omdat ik niet van camperen hou. Maar ik kan echt niet slapen in een tent. En als ik niet slapen kan, kan ik ook niet functioneren.
En inderdaad ook vaak opmerkingen als je ziet er niet autistisch uit.. ik word snel overschat en verwacht dat ik dingen kan zoals iedereen dat kan.
Ik snap het gelijk, de vooroordelen die er zijn en mensen dat uitspreken als waarheid. Dat is gewoon heel pijnlijk. Ik zeg dit als Adhd'er. Als er dan gezegd wordt, waar ik bij sta, zo die persoon is zo druk een stuiterende adhd'er. Dan denk ik ook, hallo ik sta er ook gewoon naast hoor. Maar dat is zeker ook wel persoonlijke ' pijn' . Je trekt het je toch wel aan. Dat heeft ook zeker er mee te maken dat je toch bijna verwacht een negatieve opmerking/beeld te krijgen omtrent je ' stoornis'
Goed dat jullie hier aandacht aan besteden! Super video!!!
Ik heb ooit een goede tegenargument gelezen die het wel perfect verwoordde als iemand zegt "iedereen is wel een beetje autistisch/ADHD...": Ja, iedereen moet wel eens naar de WC, maar als je elke 5 minuten naar de WC moet en je hebt hier geen controle over, dan is er toch wel echt iets aan de hand! Die vond ik wel mooi weergeven wat een "beperking" inhoud. Ja, iedereen vergeet wel eens wat, maar als je echt elke dag vanalles vergeet bij ADHD, en je hebt er geen controle over, beperkt het enorm je leven!
Ik leg soms uit dat autisme een beetje "voelt" alsof je de rest van je leven met een kater leeft die nooit meer over gaat, de ene keer is de kater wat erger dan de andere dag, maar de kater blijft. De meeste mensen herkennen dan wel de signalen van "gevoelig voor geluid, geirriteerd, niet echt meer op je omgeving kunnen letten, slecht kunnen nadenken, extreem vermoeid etc." En dat dit dus niet betekend dat iemand dom is, of asociaal, want je kater beïnvloed niet je intelligentie of empathie, maar je dag doorkomen begint dan wel aardig lastig te worden. Dan gaat er meestal wel een lampje branden bij neurotypische mensen.
vrouwen maskeren en passen heel erg aan daarom later de diagnose autisme en adhd, of soms helemaal niet. en een diagnose en behandeling helpt echt ❤
wel mooi wat ghislaine zegt, over als je ouder wordt je minder aantrekken van anderen etc ...
Dat had ik met hoogsensitiviteit ook, hoop herkenning en echt soort eyeoper en erna kon ik dingen beter accepteren, dat die eigenschap bij mij hoort.
Nadeel vind ik soms wel hoogsensitiviteit is geen aandoening maar een karakter eigenschap,
maar het heeft wel raakvlakken met andere dingen, waardoor mensen vaak het 'invullen' voor een ander.
(al zou ADD me niet verbazen als ik dat zou hebben)
ja dat .. iets meer nuance en niet voor ander bepalen
als iemand diagnoses wil of die behoefte heeft gaat die persoon wel naar een psycholoog.
Ik zag vandaag denk alle bretz smaken bij de intratuin! Was fijne verassing 😊
Allemaal? Zijn ruim 30 smaken namelijk. 😱😱
@@ookvetgezellig ik ieder geval zag ik alle smaken die jij toen getest hebt met je zwager. Was een aparte stelling voor. Intratuin in Almere
Wow! Ik weet waar ik heen moet! :D
@@ookvetgezellig mocht je gaan ze staan pas bij de kassa
Is autisme of adad of add enzo erfelijk of is het is dat bij het ontwikkelen van foetus ontstaat. Groetjes
Er is zeker onbegrip voor elke diagnose niet alleen autisme/adhd. Ik denk persoonlijk dat dit komt omdat de kenmerken inderdaad een spectrum bekleden, maar het waarom achter de kenmerken wordt niet of nauwelijks onderzocht. Het diagnose traject is daar simpel weg te kort voor en de kenmerken te breed. Ik hoorde Ghislaine zeggen dat er geen specifieke kenmerken zijn voor autisme, die zijn er wel degelijk. Denk aan een disharmonisch profiel, synesthesie, geïsoleerde talenten, vertraging in de informatie verwerking , psychotische uitingen door een andere manier van denken, uitval van het lichaam door extreme overprikkeling. Dit wordt niet of nauwelijks aangekaart, het blijft naar mijn idee oppervlakkig zodat inderdaad iedereen zich erin kan herkennen.
Hoi, vraaje gaan jullie ook een keer een podcast opnemen over autisme en werk ? Zelf ben ik pas gediagnosticeerd en werk maar 24 uur in de gehandicaptenzorg. Vind dit super leuk en heb een top team om mee samen te werken. Maar door geen vaste werkdagen en tijden en het continu aan staan ben helemaal op na mijn werk en de dag erna. Waardoor ik zelf zo twijfel of ik dit werk wel moet blijven doen of naar 20 uur zo dat ik dit ok over 3 diensten kan verdelen . Maar goed heel verhaal waar het op neer komt hoe doen andere dit met autisme ? 🙈
jw hwbt structuur nodig. Kan dit werk dat dan bieden? Nu kun je t nog opvangen door op vrije dagen uit te rusten, maar je kunt ook opbranden
Tip; werken in de ghz op de dagbesteding geeft veel meer structuur qua tijden
Ik heb ADD- getest en gediagnosticeerd ( ADHD type 1). Ik DENK dat ik AuAdhd heb. Maargoed, Ze noemen dat tegenwoordig idd anders:
ADHD type 1: overwegend onoplettend (onderactivatie) = ADD
ADHD type 2: hypergedrag en/of impulsief (overactivatie)
ADHD type 3 com: onoplettend en hyper / impulsief (zowel onderactivatie als overactivatie)
Ik herken idd veel van wat jullie vertellen. Maar ik krijg dus vaak: "Ja maar iedereen is wel eens een beetje .... "
En dan krijg ik als reactie: "Ja maar als je elke dag structureel een klein stukje doet dan... "
Ja, dat is heel leuk allemaal, maar het werkt zo niet bij mij, daarom heb ik ook een diagnose. Omdat ik dat al MIJN HELE LEVEN probeer, en het al MIJN HELE LEVEN niet zo werkt XD.
Ik heb dus type 3. Ik zie het als een blessing, vroeger vond ik het heel lastig omdat mensen het zien als een belemmering en ik daar dan ook in ging geloven dat het een obstakel is. Het is gewoon een deel van wie je bent, er is niemand empatischer dan wij! Welcome to the club hahaha
Iedereen is wel een beetje autistisch; wat bij mij dan gelijk te binnen schiet bij deze opmerking: de vraag maar duurt het dan ook zo lang voordat dat last “overprikkeling, stress, onzekerheid, vele vragen ect” over is bij deze mensen.
Verder kan ik het zelf wel enigszins begrijpen waarom mensen dat zeggen omdat de stigmatiserende uitspraken en beeldvormingen het meeste worden gedeeld onder de mens en er verder geen inhoud wordt gegeven.
Ik weet niet hoe het nu gaat maar ik ben van 1984 maar bij mij op school is het onderwerp autisme nooit te spraken geweest en kon ik zelf ook geen mensen die het hadden.
En ik denk dat dat laatste nu nog steeds voor vele mensen zo is. De mensen die er wel wat over weten en begrip tonen. Zijn meestal de mensen die er ervaring mee hebben.
kan je eens omschrijven hoe een 'autistische meltdown' eruitziet? 🙂 (vraag is serieus bedoeld)
Voor mij voelt het alsof mijn hoofd overspoeld/overkookt. Ik weet dan niet wat ik moet doen of zeggen en krijg meestal een huilbui. In mijn hoofd wil ik dan het liefst gewoon schreeuwen en met rust gelaten worden. Na de huilbui voel ik me wel opgelucht, maar wel heel moe.
Interessant onderwerp, maar voor mij niet te volgen door de hoeveelheid onderbrekingen en reclames.
Zo herkenbaar dat ze zeggen je ziet er niet autistisch uit echt vervelend
Beetje jammer dat het 95% over autisme gaat en niet over adhd terwijl het wel benoemd wordt als autisme én adhd onbegrip… 😔
Weten jullie wat de link is tussen autisme/ADHD en geen vrienden hebben?
De oudjes op zaterdag in de Jumbo...... Iedereen heeft natuurlijk vaste gewoontes, dat wordt met de paplepel ingegoten. Rust, ritme en regelmaat zijn de kernwoorden bij baby's, het is dus ook geen wonder. Jammer genoeg is er sowieso weinig begrip over van alles en nog wat tegenwoordig!
hey, ik ben recent gediagnosticeerd met vermijdende persoonlijkheidstoornis, is te behandelen zijn boeken over.
heb jij dat misschien ook alwin? daar kan je angsten en vermijding misschien vandaan komen
Sorry, maar wat was nou de snack van de week? 😂😂😂
De overgang naar de middelbare school is inderdaad heel heftig voor kinderen met autisme. We hebben moeten aanzien hoe hard onze zoon heeft moeten vechten om het eerste jaar door te komen. Nu in het 2e jaar is hij uitgevallen en zit hij (gelukkig) op het bovenschoolse onderwijs totdat er plek is op speciaal onderwijs. De overheid wil het speciale onderwijs afschalen, echt onbegrijpelijk, de wachtlijsten zijn soms erg lang.
Mijn man en ik hebben zelf ook de diagnose en snappen heel goed hoe moeilijk het voor hem is. Onze jongste dochter krijgt de diagnose niet omdat ze te sociaal is en heel goed kan maskeren. Als gezin met een label (3 kinderen, waarvan 2 met autisme EN 2 autistische ouders) krijgen wij regelmatig te maken met vooroordelen. Het ergste vooroordeel is dat wij ze niet goed/te beschermend hebben opgevoed en dat ze daarom allelei problemen hebben.
Heel erg fijn dat jullie aandacht besteden aan autisme en mogelijk vooroordelen kunnen wegnemen.
Vind het ergste als anderen zomaar de psych uithangen of anderen gaan labelen,
gewoon niet doen : (
gewoon NIET !
Labelen is inderdaad niet verstandig om te doen. Soms kan het wel helpend zijn om iemand kennis te laten maken als je ziet dat iemand ergens tegenaan loopt. Dit is wat we proberen te doen door info te geven etc. :)
@@ookvetgezellig ja doelde niet op jullie hoor (andere mensen ahum, merk dat ik dat gewoon storend en irritant vind)
ja gewoon informatie is leerzaam
daar kan iedereen dingen van opsteken of die nuances leren...