Clădirea gării Hunedoara e excelentă, ar fi extraordinar să fie transformată în sediu central al unui sistem de transport urban rapid între Hunedoara-Simeria-Deva, o buclă pe care să circule tot timpul un fel de metro-tramvai cu max 2 vagoane, ar fi ok si transport persoane și transport mărfuri, s-ar creea o conexiune excelentă între cele 3 orașe... Chiar dacă e ridicată în 1953, în timpul ocupației sovietice, nu merită abandonată... Până la urmă, stilul nici nu e tocmai socialist/sovietic, doar frescele din interior si steaua de pe acoperis sunt realist-socialiste și, înainte să caut detalii, am crezut că au fost adaugate în socialism, cladirea în sine mi se părea de un stil mult mai vechi... Merită recuperată cu tot cu fresce și stea, ar putea fi pana la urma piese de muzeu și ca să nu pară că se arboreaza simboluri socialiste, steaua poate fi vopsită auriu, ca să bată bine cu stele europene... :)
Cred ca frescele pot fi salvate. Nu știu pe ce material sunt picturile, dar vopseaua a rezistat in mare parte. Gara e unicat ori cel puțin nu știu eu alta la fel. Aduce a biserica de lemn din ținutul Pădurenilor. Cu siguranță se pierd turiști străini prin faptul ca linia ferata nu e funcțională. Dar e greu de crezut ca va mai circula vreun tren de călători pe ea.
@@VirtualPress Da, frescele in general se pastreaza bine, vopsea minerală pe tencuiala proaspata, inca umeda, se executa pe sectiuni... am vazut ca e o zona unde a ajuns apa destul de rau. In zona aia trebuie data jos tencuiala până la substrat, pusa una proaspata si revopsita, nu merge vopsit pe tencuiala veche, uscata, nu mai e fresca, termenul e derivat din italiana "affresco" = "pe proaspat"... De asta se si pastraza bine, tencuiala fiind umeda, vopseaua se face una cu ea. Iar calea ferata Hunedoara-Simeria, la cum o vad in videourile tale, trebuie efectiv refacuta, incepând de la terasament...
Este in oras frumos
Asa e
Cred că în județul nostru s-ar putea filma cu ușurință un film post apocaliptic.
sigur
Clădirea gării Hunedoara e excelentă, ar fi extraordinar să fie transformată în sediu central al unui sistem de transport urban rapid între Hunedoara-Simeria-Deva, o buclă pe care să circule tot timpul un fel de metro-tramvai cu max 2 vagoane, ar fi ok si transport persoane și transport mărfuri, s-ar creea o conexiune excelentă între cele 3 orașe...
Chiar dacă e ridicată în 1953, în timpul ocupației sovietice, nu merită abandonată... Până la urmă, stilul nici nu e tocmai socialist/sovietic, doar frescele din interior si steaua de pe acoperis sunt realist-socialiste și, înainte să caut detalii, am crezut că au fost adaugate în socialism, cladirea în sine mi se părea de un stil mult mai vechi... Merită recuperată cu tot cu fresce și stea, ar putea fi pana la urma piese de muzeu și ca să nu pară că se arboreaza simboluri socialiste, steaua poate fi vopsită auriu, ca să bată bine cu stele europene... :)
Cred ca frescele pot fi salvate. Nu știu pe ce material sunt picturile, dar vopseaua a rezistat in mare parte. Gara e unicat ori cel puțin nu știu eu alta la fel. Aduce a biserica de lemn din ținutul Pădurenilor. Cu siguranță se pierd turiști străini prin faptul ca linia ferata nu e funcțională. Dar e greu de crezut ca va mai circula vreun tren de călători pe ea.
@@VirtualPress Da, frescele in general se pastreaza bine, vopsea minerală pe tencuiala proaspata, inca umeda, se executa pe sectiuni... am vazut ca e o zona unde a ajuns apa destul de rau. In zona aia trebuie data jos tencuiala până la substrat, pusa una proaspata si revopsita, nu merge vopsit pe tencuiala veche, uscata, nu mai e fresca, termenul e derivat din italiana "affresco" = "pe proaspat"... De asta se si pastraza bine, tencuiala fiind umeda, vopseaua se face una cu ea.
Iar calea ferata Hunedoara-Simeria, la cum o vad in videourile tale, trebuie efectiv refacuta, incepând de la terasament...
Macar centrul.nou.are un aspect
Ca cel.vechi s a dus cu bunicii
un pic de atmosfera s-a pastrat. Poate fi o atractie turistica.