La construcția casei mele am folosit bloc ceramic 30 exterior si 24 interior ,BCA ul este o Invenție mai noua in care nu prea am încredere , totuși pământul ars( bloc ceramic) , datează de foarte mult timp si nu știu sa aibă probleme , pana la urma fiecare știe ce ii mai bine pt. el . Mult succes in continuare si spor la lucru !
Multumesc de comentariu. Blocul ceramic e o versiune mai noua a caramidei (ele fiind 2 materiale diferite, insa cu aceeasi origine). Este adevarat - pana la urma fiecare stie ce e mai bine pentru el )))
Ialoveni, am mers pe varianta tradițională din cotileț, casă parter, o am avut și varianta bca dar... implica niște costuri mai mari, cît și fundația + structura obligatorie după părerea mea care mai apoi a fost confirmată de arhitector. Succes și mult noroc la realizarea proiectului.
Salutari! Fiecare proiect e particular, insa la cost, BCA-ul e mai scump ca cotiletul. Oricum casele din cotilet sunt trainice, mult succes si dvs. Multumesc!
Legat de efectul capilar - daca urmarim ce volum de apa s-a ridicat in fiecare bloc, pare viciat experimentul din urmatorul motiv: blocul ceramic s-a ridicat mai sus dar daca ne uitam inauntru sunt goluri mari de aer unde nu exista apa. Ca analogie, inchipuiti-va doua pahare identice ca si dimensiuni exterioare doar ca unul are peretii mult mai grosi. Asadar, unul are capacitatea de umplere mult mai mica. Pentru un rezultat corect, cantariti blocurile inainte si dupa, cu un cantar cu precizie mare. In felul asta o sa vedeti ce volum de apa s-a mutat din lighean in fiecare bloc. In rest - multumim mult pentru toate informatiile pe care ni le oferiti, chiar ma ajuta acum, in etapa de proiectare de casa. Sa va tina Dumnezeu sanatos!
Inteleg ce spuneti, insa nu cred ca fiind viciat experimentul, iar argumentul dvs nu este valabil, dintr-un simplu si banal motiv: intr-o zidarie reala, la bloc ceramic tot goluri mari de aer o sa existe, fix ca in experiment. Legat de ideea cu cantarirea, aici va dau dreptate, trebuia sa fac si acest lucru (la alte experimente o sa tin cont). Multumesc mult, Da Doamne, sanatate deasemenea!
@@EnciclopediaConstructiilor Intr-adevar, la o zidarie reala tot asa o sa se realizeze urcarea apei prin efect capilar. Aveti dreptate: desi stiintific nu este "egal" experimentul deoarece intr-o parte este volum mai mic de apa, tot daunatoare o sa fie si constructiei cat si locatarilor.
Bună. Casa P+E(parțial peste parter) zidărie Ytong 400 mm A+ ext, 250 mm și 150 mm la interior. Structura de rezistenta : sâmburi de 25x25 cm la interiorul pereților de 40 cm iar la cofrarea plăcii și centurii peste parter am zidit un rand de bca de 150 mm care a constituit exteriorul cofragului, ambele fiind turnate simultan. La fel și centura peste etaj.
Blocul ceramic se sparge in manevrare pe santier insa dupa ce l-ai asezat in zidarie, cu mortar, tencuit pe ambele parti, nu mai fisureaza. Nu fisureaza nici daca ai mici probleme cu fundatia, asta datorita rezistentei ridicate la compresiune.
Este adevarat ca o zidarie / perete din blocuri ceramice, ca si din orice alt material, pus cu mortar si zidit, are un comportament mai bun decat un bloc singular, si este adevarat ca atunci cand sunt probleme cu fondatia sau de alt gen, rezistenta la compresiune este un element important, insa eu am vazut zidarii crapate si din BCA, Blocuri ceramice, cotilet etc etc etc.
Penteu o constructie parter plus mansardă dintre yutong 30cm si phoroterm 30 lățime , construcția cu sâmburi de betonbce ar fi mai ideal din propiul punct de vedere? Am o mare dilema si nu pot decide..Mulțumesc anticipat si spor in continuare !
Caramida brikstone gv 15nm/mm.As dori sa aflu dacă sa o tencuiesc sau sa aplic termosistem (polistiren)direct pe caramida.Și dacă o tencuiesc nu mai pot aplica termosistemul la fel peste tencuiala nu?
8:40 Normal, nu se lasă dezgoliți dar am văzut unele persoane și inclusiv la dumneavoastră în videoclip poate că sunt care își lasă zidăria din BCA/Bloc Ceramic dezgolite poate pentru todeauna
Corect, am mentionat in mai multe video-uri ca acesti pereti nu se lasa tencuiti. Daca in anumite secvente au fost folosite case din zidarie netencuite, erau doar cu scop de prezentare generala, nu anume ca ar fi corect asa.
Am ales BCA din aceleasi motive ca si tine, si cred ca experimentul facut, demonstrează ca e un material mult mai elastic decât blocurile ceramice, in Romania oricum se construieste mai mult pe cadre din beton, rar se foloseste zidaria portanta, si inca un motiv in plus pentru care am ales BCA-ul este ca intre blocuri intra foarte putin mortar ceea ce duce la cat mai putine punti termice.
La cărămidă exista posibilitatea sa apara diferente de dimensiuni , ceea ce duce la efectuarea unei tencuieli mai groase, implicit costuri mai mari, BCA ul are si el diferenta de dimensiune insa nu foarte mari si poate fi slefuit. Iar ca termoizolatie am ales polistirenul împotriva caruia se duce o lupta denigratoare.Sa nu uitam ca prima casa pasivă din lume(care inca este eficienta) are 27 cm de polistiren realizat din 2 straturi deci punți termice 0,iar vaporii de apa cat si calitatea aerului din interior se regleaza prin ventilatia cu recuperare de căldură!
Multumesc de comentariu. Legat de rosturi am vorbit si noi in aceasta analiza din 2 parti. Legat de polistiren, este si el un material bun ca si altele, iar ce tine de prima casa pasiva, ventilatie, vapori de apa - aveti dreptate.
Rezistenta la compresiune a blocurilor ceramice e buna doar pe verticală, pe când la BCA rezistența la compresiune este aceeași pe toate direcțiile. Sunt producători care fabrica BCA pentru pereți structurali: celco structoterm, ytong forte.
Eu am ales BCA pentru că are conductivitate termica de 0,125 W/mk și cărămida porotherm 0,208 W/mk. Compresiunea nu e foarte importantă pentru că ori cum majoritate caselor sunt cu structura din beton . Părerea mea. Mulțumesc
Este adevarat ca conductivitatea termica a BCA-ului este mai buna, iar rezistenta la compresiune mai slaba. Conteaza si ea (rezistenta mecanica) cand vine vorba de structura de rezistenta, deoarece depinde mult de care structura de rezistenta se alege. Daca se alege si dimensioneaza / calculeaza una corect, atunci e okay, daca nu, pot aparea probleme. Merci.
BCA-ul este clar mai bun izolator insa conductivitatea termica trebuie sa o calculezi impreuna cu mortarul care este punte termica. Dupa acest calcul o sa observi ca diferenta nu mai este atat de mare.
@@BGA2013 este adevărat dar același lucru se face și la cărămidă . Cu cat ar creste, diferența rămâne . Este doar părerea mea nu sunt profesionist .Mulțumesc
Salut! Legat de diferite metode si materiale, ce parere ai despre alternativa cu Thermo Block tip lego in care se toarna betonul? In final rezultand si zidaria si izolatia? Multumesc.
Salut, e un sistem ca si alte sisteme, depinde cum e proiectat si realizat. Personal mai bine merg pe zidarie daca am vorbi de materiale de genul dat (nu lemn sau altele mai eco).
La o locuință P+1E din zidărie portanta am folosit blocuri ceramice BKS 25 la exterior și BKS 20 la interior. Ce tip de izolație sa aleg și în ce grosime? Nu as vrea sa tencuiesc la exterior.
Despre termoizolatii sunt cca 1/3 din video-urile de pe canal, deci zeci de video-uri, si despre analiza a circa 15 materiale, si diferite alte informatii ca reguli, recomandari, izolarea diferitor structuri, ce grosime sa alegeti etc. Aveti tot timpul din lume sa va informati din aceasta informatie gratis. Daca din varii motive nu doriti, calea mai scurta este o consultatie individuala, in acest sens ma gasiti cu un mesaj pe pagina de Facebook, link-ul e in descrierea video-ului.
Urmeaza sa imi fac si eu o casa, inca nu m-am decis ce sa aleg, as prefera Porotherm 30 N+F Dryfix/Sth sau BCA YTong 30 cu structura din beton. Balanta e 50/50. Ceea ce ma pune pe gind la peretii de implutura e cum se face conectarea peretelui cu tavanu.
Sper sa faceti alegerea constient. Legat de fixarea peretelui de planseu, e simplu, intrebati inginerul de rezistenta, el trebuie sa vina cu recomandari.
Va salut, pana la urma ce "model" de BCA ati ales? V-ati decis la tipul de izolație? Mulțumesc! PS: Dupa clipurile tale m-am decis tot la BCA si izolatie de vata bazaltica
@@EnciclopediaConstructiilor detin un apartament construit in 2013 cu ytong 25 cm izolat cu10 cm poliestiren esp 80 si fereastra cu geam tripan , incalzire in pardoseala si sint multumit , de facturile la incalzire.
Da, mult mai mic, insa in cazul unui seism lucreaza si zidaria de umplutura foarte putin, fiind si ea influentata de deformatiile si balansarea structurii de rezistenta (daca exista).
Din pacate nu va pot da un pret deoarece ele difera foarte mult in dependenta de tara, regiune, tipul sticlei, tipul ramei, tipul baghetei, eventualele aplicatii fata de sticla (securizare etc), iar in conditiile actuale cand preturile cresc nebuneste, nici cei care se ocupa cu sticla nu va pot da ceva orientativ.
Corect se calculeaza la m3, preturile nu au mari diferente, depinde si de care producator folositi, ca sunt mai ieftini, mai scumpi, depinde de zona etc.
Buna ziua, ar fi bine să mai faci experimente cu armaturi din oțel și fibră din sticlă, materiale izolare termice ,lână minerală, polistiren,etc. Doamne ajută.
Constructie in cadre + caramida Brikston GV 290\240\238 mare si grea(11kg), rezistenta compresiune 15N/mm2. Deh sunt in zona seismica IV. Adevarat. neaparat interesat pe la toti despre marca si tipul caramizii. Cemacom si porotherm sunt cam casante la aceeasi dimensiune.
Locuiesc într-o casă construită în anii 70 cu ziduri din piatra cu grosimea între 60-90 cm. Poate e ceva mai sigură la seisme ,dar va asigur că este foarte friguroasa iarna.
Salut, - eu am mers pe varianta BCA 50 cm exterior si 25 cm pe interior casa cu mansarda, pereti compartimentali erau uni de 15 cm alti de 25 cm nu am vrut sa prea complic pe partea de executie chiar dc. Pierdeam din spatiu astfel ca iam lasat de 25, astfel ca probabil din 200 mp. Util sau transformat in 180 inca nu am reusit sa ma mut dar probabil imi vor fi suficienti tinand cont ca momentan in 85 mp. Ma simt confortabil. Mult noroc si bafta la constructie....😉
@@MrSchlezinger Inteleg, ca orice zidarie trebuie protejata, iar aceasta protectie este mai eficienta cu un material termoizolator dispus la exterior. Daca nu doriti vata sau polistirenul, sunt si alte materiale, vedeti pe canalul nostru ca am analizat cca 14-15 materiale de termoizolatie, aveti de unde alege.
@@EnciclopediaConstructiilor Sincer nui vad rostu, desigur izolarea ar fi mai eficienta dc. Peste 50cm grosime bca as pune izolatie dar am ales sa pun doar tencuiala deoarece cele 50 cm. Isi va face bine treaba, desi nu sunt mester dar am invatat destule de pe canalale media si am oferit destule soluti la mesteri astfel ca doream sa evit inca o munca in plus pe degeaba, peste am pus tencuiala de 3 cm. Minim sunt locuri unde sa ajuns si la 5 cm. Asta din cauza meseriasilor desigur, totodata dc. Pui termoizolatie Inseamna ca si termoizolatia trebuie protejata cumva, eu am ales varianta clasica, asa cum am mentionat mai sus dc. Sa am doua probleme cand una e destul, asta dc. Nici tencuiala nu e la locul ei, asa ca pentru a nu avea probleme cu grosimea tencuieli am pus plasa sudata de 4 mm cu ochiuri de 10cm, cand va pica tencuiala am sa tencuiesc din nou si tot asa. Ori ce constructie mai necesita renovare din cand in cand...😉
Vaș recomanda să faceți un experiment simplu,puneți un bca și o cărămidă în cuptor și încălziți vreo 15 minute după care verificați în cît timp se răcește cărămida vs bca, sa-u un experiment m-ai complex,construiți un pătrat 1m×1m zidărie ,una din carămidă una din bca după care se izolează amîndouă cu acelaș tip izolație după care introduceți cîte un calorifer electric și cîte un termometru după care acoperiți cu un geam termopan șî îcălziți după care urmăriți ce se întîmplă,chiar și după ce ați oprit încălzirea,sunt convins că camera din cărămidă va ține m-ai multă vreme caldura.
Multumesc pentru idei. E stiut faptul ca cu cat densitatea e mai mare, cu atat si inertia termica e mai mare. Daca vorbim doar de aceasta caracteristica, castiga blocul ceramic. Insa degeaba avem inertie termica, daca nu pastram caldura in interior prin structurile exterioare, iar aici BCA-ul este in avantaj.
Eu cred că o casă din bca nu ai cum să o încălzești,încălzesti doar aerul din interior dearece bca- aul ea însăși este un material izolator pe cînd o casă din cărămidă dacă o încălzești păstrează pereții căldura multă vreme,bine înțeles să fie izolat pe cînd o casă din bca să o izolezi nu îi văd rostu,nu prea schimbă cu nimica,să izolezi ce?!izolație peste izolație. Mergeți în Belgia vedeți cîte căsuri găsiți din bca, poate îi numărați pe degete in toată Belgia
@@petruluca1452 BCA nu este izolatie, este material de zidarie, nu ajunge sa se incadreze conform normelor in material de izolatie. Legat de izolatie, totul sta in cifre - va recomand video Cum calculezi grosimea materialelor de termoizolatie - ua-cam.com/video/Q0WI-THuR3s/v-deo.html , vizionandu-l cred ca o sa intelegeti ca se calculeaza ce Rezistenta in final se obtine ola o anumita structura. De exemplu daca vorbim de BCA de 30 cm, in medie se obtine o rezistenta termica de cca 2.5 m2k/W, insa normele de eficienta energetica zic ca pentru zidarie trebuie sa fie o rezistenta de 4-5-6-7, si acum ce facem? Simplu - suplinim cu termoizolatie care are o conductivitate termica mult mai mare (8 cm de polistiren echivalent 30 cm de BCA - orientativ). Ca doar nu ne facem zidarie de 60-80-100 cm, nu? Mai bine 30 BCA + 10 cm de izolatie. Legat de inertia termica aveti dreptate, blocul ceramic, caramida, betonul, piatra are o inertie termica mai mare, insa in acelasi timp are si un transfer termic mai accentuat, adica netermoizolate dispuse spre exterior, pierd mai repede caldura. O casa din BCA cu peretii exteriori, insa restul peretilor interiori de exemplu din caramida + placile, pardoseala din beton, o sa se obtine la fel o inertie termica destul de buna. Am vorbit despre acest aspect aici - ua-cam.com/video/cj47lh0zIlk/v-deo.html . Merci!
@@EnciclopediaConstructiilor Eu nu mă eau după teorie,mă eau după practică,știu dăcă eau un arzător pe gaz și o încălzesc și una și alta observ că cărămida se încălzește în totalitate ce-a ce înseamnă că conduce căldura(frigul)pe cînd dacă încălesc un bca nu reușesc să o încalzesc nici măcar dintro parte în alta cea ce înseană că nu conduce căldura(frigul)ca atare este un material izolator.
casa o am din caramida.daca ar fi sa aleg din nou as alege bca[mai usor de lucrat,pierderi mai mici cand se taie,se poate izola fara probleme cu polistiren(costuri mai mici fata de caramida care este permeabila si trebuie izolat cu vata)]dar,cum am mai spus:este doar o chestie de gusturi!se cam bat cap in cap cele doua materiale.dar partea proasta stiti care este?au EXPLODAT preturile la materialele de constructie!nu stiu cum este in Moldova,dar in Romania acum 2 ani un palet de bca il gaseai si la 550 de lei iar acum nu gasesti sub 850 de lei.cimentul la fel,nu gasesti sub 300 de lei mc(300 de lei daca esti norocos)s-au scumpit rau toate!
Cam aveti dreptate in ceea ce spuneti. Legat de costuri, si la noi s-a scumpit un pic, si anul acesta la fel a inceput cu scumpiri la mai multe materiale de constructie. Merci!
Salut, daca trecem cu bine de Pre-Certificare din prima, la sfarsit de aprilie, daca o sa fie necesar sa aducem ceva imbunatatiri, atunci la inceput de mai.
Orice sprijin si sustinere acordata prin donatii catre creatorii de continut reprezinta o mica parte din recunostinta abonatilor fideli de a multumi persoanei pentru implicare, dedicare, timpul, banii si energia de a crea atatea materiale video-uri, constant si an de an, publicate pe gratis pentru publicul larg. De constructie ne apucam in cateva saptamani, maxim imediat dupa Paste.
Decibeli nu sunt liniari (precum metrul) ,ceea ce conteaza ca puterea sonora se dubleaza la 3 decibeli ... asa ca o diferenta de 3 decibeli e semnificativa . Pai sti ca si pamantul e radioactiv ,si aerul iar daca respiri celule se oxideaza ? Asa ca nu respira ,nu umbla pe pamant :)) Am un perete la baie din BCA dar e fisurat din cauza tramvaielor care trec pe strada de la 30 m departare .
Multumesc pentru confirmare. Legat de radioactivitate, asa e, daca cautam mai bine, multe lucruri ne pot fi daunatoare, insa conteaza proportia si cantitatea. Legat de peretele dvs, cred si eu ca e de la miscarile provocate de tramvai.
@@EnciclopediaConstructiilorAm glumit la faza cu radioactivitatea , in sensul ca daca e sa cautam in amanunt ce si cum nu mai faci nimic . Peretele respectiv e unul interior si e in cadre . Acum au reconstruit linia si nu se mai simte cand trece tramvaiul ,inainte dca eraai descult simtei trepidatii la trecerea lui .
Greșit. Puterea sonora se dublează la fiecare creștere cu câte 10 dB. Ex puterea sonora la 70 dB este dubla fata de cea la 60 dB. Acei 3dB contează doar la sunete foarte puternice din exterior.
@@EnciclopediaConstructiilor ytong in general pentru ca are abateri dimensionale mult mai mici fata de alti producatori, usurinta vu care se pune in opera iar A+ pentru coeficientul termic. Daca as face din nou probabil as pastra diferenta dintre clasic si a+ pentru izolatie suplimentara. Am pus 20 cm polistiren. R total aprox 9
Dupa o lunga perioada in care am studiat ambele variante de zidarie, blocuri ceramice sau BCA, am hotarat sa merg pe blocuri ceramice. Motivele sunt: 1. Portanta mult mai mare, avand proiect pe parter+ 1 etaj si nu in cadre de beton ci cu samburi de beton. 2. Cost mai redus fata de BCA 3. Ca sa fiu sincer eram nelinistit daca mergeam pe BCA asa ca am ales caramida ptr a fi impacat cu mine chiar daca are si unele dezavantaje asa cum ati si specificat in video. Daca-mi permiteti sa va contrazic intr-un aspect, gaurirea blocurilor ceramice se face fara percutie ca sa nu le sparga, altfel, la iesirea burghiului din ele face "floare". Am vazut teste facute pe acest subiect. Multumesc si spor in toate!✌
Multumesc mult de comentariu. Da in cazul dvs avand o zidarie portanta, blocul ceramic este alegerea mai rationala, inclusiv legat de cost. Informatiile deja legate de gauri, sunt luate de la producatori din recomandarile lor.
@@BGA2013 Puteti da lamuriri exacte?! Matematic dublu e altfel, daca ziceti ca logaritmic, atunci e cu totul altceva. Anyway am realizat niste masurari fonice cu anumite materiale, si de exemplu diferenta intre 50-55 dB nu era deloc dublu!!!
@@EnciclopediaConstructiilor un utilaj care emite un zgomot de 50 db, atunci cand i se alatura inca un utilaj de 50 db, zgomotul total emis este de 53 db. Un exemplu din domeniul tamplariilor : cea mai ieftina tamplarie chinezeasca are o rezistenta fonica de 28 db, iar cea mai performanta si scumpa tamplarie, conceputa special pentru a bloca zgomotul are 42 db. In aceasta situatie, 14 db, este o diferenta uriasa.
Va mulțumesc pentru sfaturi utile !!! Apropo,nu ați mentionat si varianta de zidarie atît de îndrăgită de Moldoveni de citeva decenii...zidaria din Cotileț ,si daca ați alege Cotileț cu ce erați sa o termoizolati ,vata sau poliester ,grosimea acestuia aceasta intrebare sint convins ca ii interesează pe mulți urmaritori!😎
Cu placere! Acest video a fost un Battle intre 2 materiale doar. Legat de cotilet, ca si de alte materiale de zidarie, am realizat in trecut un video pe canal, il gasiti postat. Deasemenea este si video cu ce se termoizoleaza o casa din BCA, BCU, Cotilet si beton - de acolo tot puteti lua informatii utile. Legat de grosimi - iarasi - este video pe canal cum se calculeaza. Succese!
Peretii nu se lasa dezgoliti si trebuie tencuiti la exterior cat si la interior ... In spatele dansului sunt 3 case cu peretii dezgoliti :D Casa mea este din perioada celui de al 2-lea razboi mondial si are ziduri de 80 cm din caramida arsa plina si placile dintre etaje din beton :)
@@vladmocanu3598 Mda cam merge centrala intr-una si costul gazului cam ustura dar alta locuinta nu am ... In viitorul apropiat intentionez sa vand dar nu la pret de nimic.
Multumesc de comentarii. Casele nu prea se lasa dezgolite, insa multi nu stiu de acest lucru, nu se informeaza cu parere de rau. 80 cm de caramida arsa e cam mult, asa se construia inainte cand nu erau materiale de termoizolatie, se mai adauga zidarie. Acum problema consumului mare de energie se rezolva cu termoizolatie (si nu numai). Succese!
Cum spuneam si la partea I: ambele materiale isi au proprietatile lor bune. Eu le-as folosi pe ambele: blocuri ceramice la peretii de rezistenta (evident cu structura de beton: stalpisori, centuri), si BCA la peretii despartitori. La termoizolatie, as folosi fie BCA poros (termoizolator), fie vata minerala. NU polistiren!
Multumesc de comentariu. Ambele materiale sunt bune, depinde cum le gandit si cum le aplicam. Daca e structura portanta, blocurile ceramice ar fi in fata, daca e structura in cadre, atunci BCA-ul. La pereti despartitori nu as folosi nici unul din acestea, am explicat in video #20 Din ce vor fi peretii la casa pasiva care ar fi motivele - ua-cam.com/video/cj47lh0zIlk/v-deo.html . Legat de termoizolatie, e la fel, amebele materiale au si plusuri si minusuri.
Constructie in cadre, golurile din caramida Brikston GVusor (combinatie intre caramida si BCA) de 30 pe Nord si 25 pe restul. Interiorul din gips carton.
@@EnciclopediaConstructiilor Am mers pe varianta asta deoarece structura nu este în cadre(costul mai mare) ci este sistemul clasic cu stâlpi și placa și aveam nevoie de ceva portant. Iar ca izolație termica am ales vata de 15 deoarece imi doresc o casa eficienta energetic în Timișoara unde temperaturile nu sunt extreme. Cea mai mica medie lunara fiind de -10 și cea mai mare 30. Iar atuurile vatei în comparație cu polistirenul sunt evidente.
Salut Conductivitatea termica λ (W/mpK): 0,035 W/mpK vata bazaltica 15vm și Conductivitatea termica la polistiren extrudat 15cm eps 100 0,036(W/mpK) . Diferența este că vata nu arde dar nu e dublu sau cum se mai aude. Mulțumesc
@@morosanpaul6636 asa este. Atuurile la care făceam referire sunt: permeabila la vapori, este mai bun izolator fonic, nu arde, nu își modifica forma în timp și din punctul meu de vedere(nu lucrez în domeniu) îmbinările plăcilor se fac mai bine fiind vorba de o vata. Singur dezavantaj fiind pretul mai mare. Încă odată spun ca este punctul meu de vedere și nu sunt de specialitate.
@@iancubercei2117 așa este prețul e foarte mare comparativ cu al polistirenului. Eu am ales polistiren de 15 la fațadă dar la mansardă vata bazaltica . Vata are și dezavantaje se incarcă termic foarte repede pe timp de vară, de asta se cere și 30 cm . Eu am pus 15cm după buget. Mulțumesc
De ce toata lumea spune ca blocurile ceramice nu sunt bune la construirea casei , din motive de izolare ! Adica nu se pastreaza caldura din cauza gaurilor din interior !
Blocurile ceramice, datorită structurii lor cu goluri, sunt adesea înțelese greșit în ceea ce privește izolația termică. În realitate, aceste goluri îmbunătățesc performanța termică prin reducerea conductivității termice, ajutând la păstrarea căldurii în interiorul casei. Materialele și tehnologiile moderne au evoluat, astfel încât blocurile ceramice actuale oferă o izolație eficientă, comparabilă cu alte materiale de construcție.
@@EnciclopediaConstructiilor asa este, dar urmărind videoclipurile tale cu si despre izolatie, nu e combinație bună polistiren cu bloc ceramic. Dar asta e ce îmi permit, polistiren grafitat de 10 cm. P.s faci o treaba excelenta cu filmulețele!!!
Cu CLT iese o casa exagerat de scumpă, Buhnici are o casă premium și chiar a urmărit să folosească materiale premium. Oamenii modești caută soluții modeste la aceiași parametrii tehnici sau asemănători.
Casele din lemn necesita o proiectare si executie mult mai minutioasa si o munca mai migaloasa decat casele pe zidarie obisnuite. Mai vine la pachet si forta de munca si cadrele care sa realizeze acest proiect, care cred ca nu prea sunt in Moldova; ca sa nu mai zic de calitatea materialelor, care am inteles ca in Moldova nu e cel mai bun lemn pentru case de genul dat. Daca am vorbi de CLT, e prea scump si nu prea se gaseste la noi. Eu merg pe varianta obisnuita cu care sunt confortabil, si care e accesibila oricui.
Nici o relevanta nu are Crash testul facut, strict *click bait* . Sau ce vreti sa demonstrati ? ca daca e manevrat prost pe santier crapa mai repede caramida in comparatie cu BCA-ul?
La construcția casei mele am folosit bloc ceramic 30 exterior si 24 interior ,BCA ul este o Invenție mai noua in care nu prea am încredere , totuși pământul ars( bloc ceramic) , datează de foarte mult timp si nu știu sa aibă probleme , pana la urma fiecare știe ce ii mai bine pt. el . Mult succes in continuare si spor la lucru !
Multumesc de comentariu. Blocul ceramic e o versiune mai noua a caramidei (ele fiind 2 materiale diferite, insa cu aceeasi origine). Este adevarat - pana la urma fiecare stie ce e mai bine pentru el )))
Ialoveni, am mers pe varianta tradițională din cotileț, casă parter, o am avut și varianta bca dar... implica niște costuri mai mari, cît și fundația + structura obligatorie după părerea mea care mai apoi a fost confirmată de arhitector. Succes și mult noroc la realizarea proiectului.
Salutari! Fiecare proiect e particular, insa la cost, BCA-ul e mai scump ca cotiletul. Oricum casele din cotilet sunt trainice, mult succes si dvs. Multumesc!
Felicitări...vā urmăresc cu mare interes, tot bca YTONG voi folosi și eu , Suceava
Multumesc mult si succese!
Legat de efectul capilar - daca urmarim ce volum de apa s-a ridicat in fiecare bloc, pare viciat experimentul din urmatorul motiv: blocul ceramic s-a ridicat mai sus dar daca ne uitam inauntru sunt goluri mari de aer unde nu exista apa. Ca analogie, inchipuiti-va doua pahare identice ca si dimensiuni exterioare doar ca unul are peretii mult mai grosi. Asadar, unul are capacitatea de umplere mult mai mica.
Pentru un rezultat corect, cantariti blocurile inainte si dupa, cu un cantar cu precizie mare. In felul asta o sa vedeti ce volum de apa s-a mutat din lighean in fiecare bloc.
In rest - multumim mult pentru toate informatiile pe care ni le oferiti, chiar ma ajuta acum, in etapa de proiectare de casa. Sa va tina Dumnezeu sanatos!
Inteleg ce spuneti, insa nu cred ca fiind viciat experimentul, iar argumentul dvs nu este valabil, dintr-un simplu si banal motiv: intr-o zidarie reala, la bloc ceramic tot goluri mari de aer o sa existe, fix ca in experiment. Legat de ideea cu cantarirea, aici va dau dreptate, trebuia sa fac si acest lucru (la alte experimente o sa tin cont).
Multumesc mult, Da Doamne, sanatate deasemenea!
@@EnciclopediaConstructiilor Intr-adevar, la o zidarie reala tot asa o sa se realizeze urcarea apei prin efect capilar. Aveti dreptate: desi stiintific nu este "egal" experimentul deoarece intr-o parte este volum mai mic de apa, tot daunatoare o sa fie si constructiei cat si locatarilor.
Bine explicat! Bravo
Multumesc mult!
Bună. Casa P+E(parțial peste parter) zidărie Ytong 400 mm A+ ext, 250 mm și 150 mm la interior. Structura de rezistenta : sâmburi de 25x25 cm la interiorul pereților de 40 cm iar la cofrarea plăcii și centurii peste parter am zidit un rand de bca de 150 mm care a constituit exteriorul cofragului, ambele fiind turnate simultan. La fel și centura peste etaj.
Buna ziua, multumesc de comentariu!
Bun video bravo
Multumesc!
Blocul ceramic se sparge in manevrare pe santier insa dupa ce l-ai asezat in zidarie, cu mortar, tencuit pe ambele parti, nu mai fisureaza. Nu fisureaza nici daca ai mici probleme cu fundatia, asta datorita rezistentei ridicate la compresiune.
Este adevarat ca o zidarie / perete din blocuri ceramice, ca si din orice alt material, pus cu mortar si zidit, are un comportament mai bun decat un bloc singular, si este adevarat ca atunci cand sunt probleme cu fondatia sau de alt gen, rezistenta la compresiune este un element important, insa eu am vazut zidarii crapate si din BCA, Blocuri ceramice, cotilet etc etc etc.
Penteu o constructie parter plus mansardă dintre yutong 30cm si phoroterm 30 lățime , construcția cu sâmburi de betonbce ar fi mai ideal din propiul punct de vedere? Am o mare dilema si nu pot decide..Mulțumesc anticipat si spor in continuare !
Aproape de acord cu tot! :)
Merci! La ce punct aveti alta opinie?
Bine "bossule". Doctor !😉
:)))
Caramida brikstone gv 15nm/mm.As dori sa aflu dacă sa o tencuiesc sau sa aplic termosistem (polistiren)direct pe caramida.Și dacă o tencuiesc nu mai pot aplica termosistemul la fel peste tencuiala nu?
8:40 Normal, nu se lasă dezgoliți dar am văzut unele persoane și inclusiv la dumneavoastră în videoclip poate că sunt care își lasă zidăria din BCA/Bloc Ceramic dezgolite poate pentru todeauna
Corect, am mentionat in mai multe video-uri ca acesti pereti nu se lasa tencuiti. Daca in anumite secvente au fost folosite case din zidarie netencuite, erau doar cu scop de prezentare generala, nu anume ca ar fi corect asa.
Am ales BCA din aceleasi motive ca si tine, si cred ca experimentul facut, demonstrează ca e un material mult mai elastic decât blocurile ceramice, in Romania oricum se construieste mai mult pe cadre din beton, rar se foloseste zidaria portanta, si inca un motiv in plus pentru care am ales BCA-ul este ca intre blocuri intra foarte putin mortar ceea ce duce la cat mai putine punti termice.
Multumesc de comentariu. Se construieste pe zidarie portanta destul de mult, nu as zice ca putin. Legat de rosturi - asa e.
Vă salut! Ce caramida ați folosit în video? Vă mulțumesc!
La cărămidă exista posibilitatea sa apara diferente de dimensiuni , ceea ce duce la efectuarea unei tencuieli mai groase, implicit costuri mai mari, BCA ul are si el diferenta de dimensiune insa nu foarte mari si poate fi slefuit. Iar ca termoizolatie am ales polistirenul împotriva caruia se duce o lupta denigratoare.Sa nu uitam ca prima casa pasivă din lume(care inca este eficienta) are 27 cm de polistiren realizat din 2 straturi deci punți termice 0,iar vaporii de apa cat si calitatea aerului din interior se regleaza prin ventilatia cu recuperare de căldură!
Multumesc de comentariu. Legat de rosturi am vorbit si noi in aceasta analiza din 2 parti. Legat de polistiren, este si el un material bun ca si altele, iar ce tine de prima casa pasiva, ventilatie, vapori de apa - aveti dreptate.
Rezistenta la compresiune a blocurilor ceramice e buna doar pe verticală, pe când la BCA rezistența la compresiune este aceeași pe toate direcțiile. Sunt producători care fabrica BCA pentru pereți structurali: celco structoterm, ytong forte.
Multumesc pentru informatii!
Eu am ales BCA pentru că are conductivitate termica de 0,125 W/mk și cărămida porotherm 0,208 W/mk. Compresiunea nu e foarte importantă pentru că ori cum majoritate caselor sunt cu structura din beton .
Părerea mea. Mulțumesc
Este adevarat ca conductivitatea termica a BCA-ului este mai buna, iar rezistenta la compresiune mai slaba. Conteaza si ea (rezistenta mecanica) cand vine vorba de structura de rezistenta, deoarece depinde mult de care structura de rezistenta se alege. Daca se alege si dimensioneaza / calculeaza una corect, atunci e okay, daca nu, pot aparea probleme. Merci.
BCA-ul este clar mai bun izolator insa conductivitatea termica trebuie sa o calculezi impreuna cu mortarul care este punte termica. Dupa acest calcul o sa observi ca diferenta nu mai este atat de mare.
@@BGA2013 este adevărat dar același lucru se face și la cărămidă .
Cu cat ar creste, diferența rămâne .
Este doar părerea mea nu sunt profesionist .Mulțumesc
@@EnciclopediaConstructiilor Adevărat
@@BGA2013 cred ca diferenta este chiar mai mare, acand in vedere ca rostul de mortar la caramida este de minim 10 ori mai mare!
Costructie in cadre, zidăria exterioara bca de 30 cm iar zidăria interioara din blocuri ceramice N+F de 12 cm.
Merci mult de comentariu!
Materialele respective prezentate se pot folosi pt case pasive sau poate fi folosite la alegere pt ori ce casa (ne pasive )
La orice casa!
Salut! Legat de diferite metode si materiale, ce parere ai despre alternativa cu Thermo Block tip lego in care se toarna betonul? In final rezultand si zidaria si izolatia? Multumesc.
Salut, e un sistem ca si alte sisteme, depinde cum e proiectat si realizat. Personal mai bine merg pe zidarie daca am vorbi de materiale de genul dat (nu lemn sau altele mai eco).
La o locuință P+1E din zidărie portanta am folosit blocuri ceramice BKS 25 la exterior și BKS 20 la interior. Ce tip de izolație sa aleg și în ce grosime? Nu as vrea sa tencuiesc la exterior.
Despre termoizolatii sunt cca 1/3 din video-urile de pe canal, deci zeci de video-uri, si despre analiza a circa 15 materiale, si diferite alte informatii ca reguli, recomandari, izolarea diferitor structuri, ce grosime sa alegeti etc. Aveti tot timpul din lume sa va informati din aceasta informatie gratis. Daca din varii motive nu doriti, calea mai scurta este o consultatie individuala, in acest sens ma gasiti cu un mesaj pe pagina de Facebook, link-ul e in descrierea video-ului.
Urmeaza sa imi fac si eu o casa, inca nu m-am decis ce sa aleg, as prefera Porotherm 30 N+F Dryfix/Sth sau BCA YTong 30 cu structura din beton. Balanta e 50/50. Ceea ce ma pune pe gind la peretii de implutura e cum se face conectarea peretelui cu tavanu.
Sper sa faceti alegerea constient. Legat de fixarea peretelui de planseu, e simplu, intrebati inginerul de rezistenta, el trebuie sa vina cu recomandari.
Va salut, pana la urma ce "model" de BCA ati ales? V-ati decis la tipul de izolație? Mulțumesc!
PS: Dupa clipurile tale m-am decis tot la BCA si izolatie de vata bazaltica
Salut, Ytong vom folosi. Tipul izolatiei e decis 95%, cand o sa stim la sigur, o sa anunt aceest lucru. Merci.
De ce ytong?
@@EnciclopediaConstructiilor Ytonc cu ce densitate?
@@fulger. Calitatea.
@@vitaliecebotari4023 Classic.
Salut, foarte super, mersi. Nu am auzit diferența de preț (dacă ea există, sigur).
Salut, am cautat sa fac o analiza a caracteristicilor acestor materiale, nu si a pretului, care la BCA in medie e putin mai mare.
Salut, am cautat sa fac o analiza a caracteristicilor acestor materiale, nu si a pretului, care la BCA in medie e putin mai mare.
Cred ca vei folosi ytong forte .!
@@iuliaralucadanila4919 Initial a fost in calcule, insa mergem pe Classic.
@@EnciclopediaConstructiilor detin un apartament construit in 2013 cu ytong 25 cm izolat cu10 cm poliestiren esp 80 si fereastra cu geam tripan , incalzire in pardoseala si sint multumit , de facturile la incalzire.
daca structura este din beton armat si blocul ceramic este doar de umplutura sunt riscuri ca sa crape la un eventual seism ?
Da, mult mai mic, insa in cazul unui seism lucreaza si zidaria de umplutura foarte putin, fiind si ea influentata de deformatiile si balansarea structurii de rezistenta (daca exista).
Intrebare : cat poate costa o fatada de sticla per mp, calitate medie? Aproximativ as vrea sa stiu. Multumesc.
Din pacate nu va pot da un pret deoarece ele difera foarte mult in dependenta de tara, regiune, tipul sticlei, tipul ramei, tipul baghetei, eventualele aplicatii fata de sticla (securizare etc), iar in conditiile actuale cand preturile cresc nebuneste, nici cei care se ocupa cu sticla nu va pot da ceva orientativ.
@@EnciclopediaConstructiilor ok, multumesc
@@MrAlpinab7 nu-i pentru ce
Buna ziua. Toate casele din cartier sunt din caramida. Cartierul e construit pe varful unui deal.
Buna ziua, despre care cartier vorbiti?
@@EnciclopediaConstructiilor cartier panoramic, dezmir, judet Cluj
@@georgiabunea4826 Merci.
Diferenta de pret dintre cele 2?
Corect se calculeaza la m3, preturile nu au mari diferente, depinde si de care producator folositi, ca sunt mai ieftini, mai scumpi, depinde de zona etc.
@@EnciclopediaConstructiilor multumesc!
Exista vreo diferenta intre blocurile clasice de BCA si Ytong? Poti face un material pe tema asta?
Diferenta e in calitate. Merci de sugestie.
Buna ziua, ar fi bine să mai faci experimente cu armaturi din oțel și fibră din sticlă, materiale izolare termice ,lână minerală, polistiren,etc.
Doamne ajută.
Multumesc de recomandari, am inteles. Multumesc, Da Doamne!
Y tong sau soceram.. Alte bca uri, ce spui?
Doar YTONG!
Constructie in cadre + caramida Brikston GV 290\240\238 mare si grea(11kg), rezistenta compresiune 15N/mm2. Deh sunt in zona seismica IV.
Adevarat. neaparat interesat pe la toti despre marca si tipul caramizii. Cemacom si porotherm sunt cam casante la aceeasi dimensiune.
Merci de comentariu.
Merci de comentariu.
Locuiesc într-o casă construită în anii 70 cu ziduri din piatra cu grosimea între 60-90 cm. Poate e ceva mai sigură la seisme ,dar va asigur că este foarte friguroasa iarna.
Merci de comentariu. Casele din piatra au acest minus de a pierde multa caldura, insa problema se rezolva cu termoizolatie.
Salut,
- eu am mers pe varianta BCA 50 cm exterior si 25 cm pe interior casa cu mansarda, pereti compartimentali erau uni de 15 cm alti de 25 cm nu am vrut sa prea complic pe partea de executie chiar dc. Pierdeam din spatiu astfel ca iam lasat de 25, astfel ca probabil din 200 mp. Util sau transformat in 180 inca nu am reusit sa ma mut dar probabil imi vor fi suficienti tinand cont ca momentan in 85 mp. Ma simt confortabil.
Mult noroc si bafta la constructie....😉
Salut. Multumesc de comentariu. De ce ati ales anume 50 cm de BCA la exterior?
Daca te simti comfortabil in 80, pentru ce ditamai 200? :)
Doream sa evit izolatia suplimentara de vata sau polistiren
@@MrSchlezinger Inteleg, ca orice zidarie trebuie protejata, iar aceasta protectie este mai eficienta cu un material termoizolator dispus la exterior. Daca nu doriti vata sau polistirenul, sunt si alte materiale, vedeti pe canalul nostru ca am analizat cca 14-15 materiale de termoizolatie, aveti de unde alege.
@@EnciclopediaConstructiilor
Sincer nui vad rostu, desigur izolarea ar fi mai eficienta dc. Peste 50cm grosime bca as pune izolatie dar am ales sa pun doar tencuiala deoarece cele 50 cm. Isi va face bine treaba, desi nu sunt mester dar am invatat destule de pe canalale media si am oferit destule soluti la mesteri astfel ca doream sa evit inca o munca in plus pe degeaba, peste am pus tencuiala de 3 cm. Minim sunt locuri unde sa ajuns si la 5 cm. Asta din cauza meseriasilor desigur, totodata dc. Pui termoizolatie Inseamna ca si termoizolatia trebuie protejata cumva, eu am ales varianta clasica, asa cum am mentionat mai sus dc. Sa am doua probleme cand una e destul, asta dc. Nici tencuiala nu e la locul ei, asa ca pentru a nu avea probleme cu grosimea tencuieli am pus plasa sudata de 4 mm cu ochiuri de 10cm, cand va pica tencuiala am sa tencuiesc din nou si tot asa.
Ori ce constructie mai necesita renovare din cand in cand...😉
A mea este din BCA cu stâlpi de beton ( BCA este de umplutura )
Vaș recomanda să faceți un experiment simplu,puneți un bca și o cărămidă în cuptor și încălziți vreo 15 minute după care verificați în cît timp se răcește cărămida vs bca, sa-u un experiment m-ai complex,construiți un pătrat 1m×1m zidărie ,una din carămidă una din bca după care se izolează amîndouă cu acelaș tip izolație după care introduceți cîte un calorifer electric și cîte un termometru după care acoperiți cu un geam termopan șî îcălziți după care urmăriți ce se întîmplă,chiar și după ce ați oprit încălzirea,sunt convins că camera din cărămidă va ține m-ai multă vreme caldura.
Multumesc pentru idei. E stiut faptul ca cu cat densitatea e mai mare, cu atat si inertia termica e mai mare. Daca vorbim doar de aceasta caracteristica, castiga blocul ceramic. Insa degeaba avem inertie termica, daca nu pastram caldura in interior prin structurile exterioare, iar aici BCA-ul este in avantaj.
Eu cred că o casă din bca nu ai cum să o încălzești,încălzesti doar aerul din interior dearece bca- aul ea însăși este un material izolator pe cînd o casă din cărămidă dacă o încălzești păstrează pereții căldura multă vreme,bine înțeles să fie izolat pe cînd o casă din bca să o izolezi nu îi văd rostu,nu prea schimbă cu nimica,să izolezi ce?!izolație peste izolație. Mergeți în Belgia vedeți cîte căsuri găsiți din bca, poate îi numărați pe degete in toată Belgia
@@petruluca1452 BCA nu este izolatie, este material de zidarie, nu ajunge sa se incadreze conform normelor in material de izolatie.
Legat de izolatie, totul sta in cifre - va recomand video Cum calculezi grosimea materialelor de termoizolatie - ua-cam.com/video/Q0WI-THuR3s/v-deo.html , vizionandu-l cred ca o sa intelegeti ca se calculeaza ce Rezistenta in final se obtine ola o anumita structura. De exemplu daca vorbim de BCA de 30 cm, in medie se obtine o rezistenta termica de cca 2.5 m2k/W, insa normele de eficienta energetica zic ca pentru zidarie trebuie sa fie o rezistenta de 4-5-6-7, si acum ce facem? Simplu - suplinim cu termoizolatie care are o conductivitate termica mult mai mare (8 cm de polistiren echivalent 30 cm de BCA - orientativ). Ca doar nu ne facem zidarie de 60-80-100 cm, nu? Mai bine 30 BCA + 10 cm de izolatie.
Legat de inertia termica aveti dreptate, blocul ceramic, caramida, betonul, piatra are o inertie termica mai mare, insa in acelasi timp are si un transfer termic mai accentuat, adica netermoizolate dispuse spre exterior, pierd mai repede caldura. O casa din BCA cu peretii exteriori, insa restul peretilor interiori de exemplu din caramida + placile, pardoseala din beton, o sa se obtine la fel o inertie termica destul de buna. Am vorbit despre acest aspect aici - ua-cam.com/video/cj47lh0zIlk/v-deo.html . Merci!
@@EnciclopediaConstructiilor Eu nu mă eau după teorie,mă eau după practică,știu dăcă eau un arzător pe gaz și o încălzesc și una și alta observ că cărămida se încălzește în totalitate ce-a ce înseamnă că conduce căldura(frigul)pe cînd dacă încălesc un bca nu reușesc să o încalzesc nici măcar dintro parte în alta cea ce înseană că nu conduce căldura(frigul)ca atare este un material izolator.
Menționez,arzătorul o țin doar întrun singur punct ce-a ce rezultă că conductivitatea din practică nu corespunde cu ce-a din teorie(fișa technică).
casa o am din caramida.daca ar fi sa aleg din nou as alege bca[mai usor de lucrat,pierderi mai mici cand se taie,se poate izola fara probleme cu polistiren(costuri mai mici fata de caramida care este permeabila si trebuie izolat cu vata)]dar,cum am mai spus:este doar o chestie de gusturi!se cam bat cap in cap cele doua materiale.dar partea proasta stiti care este?au EXPLODAT preturile la materialele de constructie!nu stiu cum este in Moldova,dar in Romania acum 2 ani un palet de bca il gaseai si la 550 de lei iar acum nu gasesti sub 850 de lei.cimentul la fel,nu gasesti sub 300 de lei mc(300 de lei daca esti norocos)s-au scumpit rau toate!
Cam aveti dreptate in ceea ce spuneti. Legat de costuri, si la noi s-a scumpit un pic, si anul acesta la fel a inceput cu scumpiri la mai multe materiale de constructie. Merci!
Salut, cînd începi construcția?...
Salut, daca trecem cu bine de Pre-Certificare din prima, la sfarsit de aprilie, daca o sa fie necesar sa aducem ceva imbunatatiri, atunci la inceput de mai.
@@EnciclopediaConstructiilor Cu Doamne ajută. Aștept să văd și în practică toate ideile Dumneavoastră...
@@vasiliiciomirtan4533 Multumesc Da Doamne!
Părerea mea este următoarea,o zidărie din BCA e mul mai avantajoasa decât orice altceva!!!
Multumesc pentru parere!
Ungheni, casa de BCA Ytong pareti exteriori 300 si 100 interior, din 2017.
Merci de info!
donati pe patreon el nu se supara :)) auzi da de constructie cand te apuci?
Orice sprijin si sustinere acordata prin donatii catre creatorii de continut reprezinta o mica parte din recunostinta abonatilor fideli de a multumi persoanei pentru implicare, dedicare, timpul, banii si energia de a crea atatea materiale video-uri, constant si an de an, publicate pe gratis pentru publicul larg.
De constructie ne apucam in cateva saptamani, maxim imediat dupa Paste.
Decibeli nu sunt liniari (precum metrul) ,ceea ce conteaza ca puterea sonora se dubleaza la 3 decibeli ... asa ca o diferenta de 3 decibeli e semnificativa .
Pai sti ca si pamantul e radioactiv ,si aerul iar daca respiri celule se oxideaza ? Asa ca nu respira ,nu umbla pe pamant :))
Am un perete la baie din BCA dar e fisurat din cauza tramvaielor care trec pe strada de la 30 m departare .
Multumesc pentru confirmare. Legat de radioactivitate, asa e, daca cautam mai bine, multe lucruri ne pot fi daunatoare, insa conteaza proportia si cantitatea. Legat de peretele dvs, cred si eu ca e de la miscarile provocate de tramvai.
@@EnciclopediaConstructiilorAm glumit la faza cu radioactivitatea , in sensul ca daca e sa cautam in amanunt ce si cum nu mai faci nimic .
Peretele respectiv e unul interior si e in cadre . Acum au reconstruit linia si nu se mai simte cand trece tramvaiul ,inainte dca eraai descult simtei trepidatii la trecerea lui .
@@PopaAlexandru. Am inteles, merci mult )))
Greșit. Puterea sonora se dublează la fiecare creștere cu câte 10 dB. Ex puterea sonora la 70 dB este dubla fata de cea la 60 dB. Acei 3dB contează doar la sunete foarte puternice din exterior.
@@nicolaeleahu6495 Sunete f. puternice sau nu ,ideea e ca nu e o marime liniara ci una logaritmica .
Chiar daca au lucruri in comun BCA -ul este net superior in multe aspecte
Bun video, dar nu ar strica și niște echipament de protecţie pe viitor.
Multumesc. Da nu ar strica, deja pe santierul de casa pasiva om folosi.
Ytong A+ am ales
Care au fost argumentele in alegerea acestuia?
@@EnciclopediaConstructiilor ytong in general pentru ca are abateri dimensionale mult mai mici fata de alti producatori, usurinta vu care se pune in opera iar A+ pentru coeficientul termic. Daca as face din nou probabil as pastra diferenta dintre clasic si a+ pentru izolatie suplimentara. Am pus 20 cm polistiren. R total aprox 9
Dupa o lunga perioada in care am studiat ambele variante de zidarie, blocuri ceramice sau BCA, am hotarat sa merg pe blocuri ceramice. Motivele sunt:
1. Portanta mult mai mare, avand proiect pe parter+ 1 etaj si nu in cadre de beton ci cu samburi de beton.
2. Cost mai redus fata de BCA
3. Ca sa fiu sincer eram nelinistit daca mergeam pe BCA asa ca am ales caramida ptr a fi impacat cu mine chiar daca are si unele dezavantaje asa cum ati si specificat in video.
Daca-mi permiteti sa va contrazic intr-un aspect, gaurirea blocurilor ceramice se face fara percutie ca sa nu le sparga, altfel, la iesirea burghiului din ele face "floare". Am vazut teste facute pe acest subiect. Multumesc si spor in toate!✌
Multumesc mult de comentariu. Da in cazul dvs avand o zidarie portanta, blocul ceramic este alegerea mai rationala, inclusiv legat de cost. Informatiile deja legate de gauri, sunt luate de la producatori din recomandarile lor.
Cosmin ovidiu sarbu Salutare! Ai fost nevoit sa aplici si tencuiala sau ai putut monta termosistemul peste caramida direct?
Umerii de culoare neagra, se aliniază perfect cu poarta neagra din spate. :)
Posibil )))
Ai spus ca blocul ceramic are rezistenta fonica mai mare doar cu 3db, asta inseamna DUBLU.
Egal
@@morosanpaul6636 vezi ca este unitate de masura logaritmica.
@@BGA2013 Puteti da lamuriri exacte?! Matematic dublu e altfel, daca ziceti ca logaritmic, atunci e cu totul altceva. Anyway am realizat niste masurari fonice cu anumite materiale, si de exemplu diferenta intre 50-55 dB nu era deloc dublu!!!
@@EnciclopediaConstructiilor un utilaj care emite un zgomot de 50 db, atunci cand i se alatura inca un utilaj de 50 db, zgomotul total emis este de 53 db. Un exemplu din domeniul tamplariilor : cea mai ieftina tamplarie chinezeasca are o rezistenta fonica de 28 db, iar cea mai performanta si scumpa tamplarie, conceputa special pentru a bloca zgomotul are 42 db. In aceasta situatie, 14 db, este o diferenta uriasa.
@@BGA2013 Interesant, multumesc. Deci cand se aduna acelasi zgomot, se aduna doar cativa dB, insa depinde mult si de intensitate. Merci.
Va mulțumesc pentru sfaturi utile !!!
Apropo,nu ați mentionat si varianta de zidarie atît de îndrăgită de Moldoveni de citeva decenii...zidaria din Cotileț ,si daca ați alege Cotileț cu ce erați sa o termoizolati ,vata sau poliester ,grosimea acestuia aceasta intrebare sint convins ca ii interesează pe mulți urmaritori!😎
Cu placere! Acest video a fost un Battle intre 2 materiale doar. Legat de cotilet, ca si de alte materiale de zidarie, am realizat in trecut un video pe canal, il gasiti postat. Deasemenea este si video cu ce se termoizoleaza o casa din BCA, BCU, Cotilet si beton - de acolo tot puteti lua informatii utile. Legat de grosimi - iarasi - este video pe canal cum se calculeaza. Succese!
Ungheni casa tip P din BCA 300 Ytong D 500 și în interior de 100 acelea material.
Merci de comentariu!
BLOC CERAMIC.😊
Peretii nu se lasa dezgoliti si trebuie tencuiti la exterior cat si la interior ... In spatele dansului sunt 3 case cu peretii dezgoliti :D Casa mea este din perioada celui de al 2-lea razboi mondial si are ziduri de 80 cm din caramida arsa plina si placile dintre etaje din beton :)
Si este termoizolata la exterior?
@@vladmocanu3598 Nu. Si sincer sa fiu nici nu cred ca este nevoie...
Si cate vagoane de lemn ardeti pe iarna? Caramida plina are ca avantaj o inertie termica mare, dar izoleaza slab
@@vladmocanu3598 Mda cam merge centrala intr-una si costul gazului cam ustura dar alta locuinta nu am ... In viitorul apropiat intentionez sa vand dar nu la pret de nimic.
Multumesc de comentarii. Casele nu prea se lasa dezgolite, insa multi nu stiu de acest lucru, nu se informeaza cu parere de rau. 80 cm de caramida arsa e cam mult, asa se construia inainte cand nu erau materiale de termoizolatie, se mai adauga zidarie. Acum problema consumului mare de energie se rezolva cu termoizolatie (si nu numai). Succese!
Casa mea e cu BCA. DPEM
Merci. Si ce parere au despre acest material?
Cum spuneam si la partea I: ambele materiale isi au proprietatile lor bune. Eu le-as folosi pe ambele: blocuri ceramice la peretii de rezistenta (evident cu structura de beton: stalpisori, centuri), si BCA la peretii despartitori. La termoizolatie, as folosi fie BCA poros (termoizolator), fie vata minerala. NU polistiren!
Multumesc de comentariu. Ambele materiale sunt bune, depinde cum le gandit si cum le aplicam. Daca e structura portanta, blocurile ceramice ar fi in fata, daca e structura in cadre, atunci BCA-ul. La pereti despartitori nu as folosi nici unul din acestea, am explicat in video #20 Din ce vor fi peretii la casa pasiva care ar fi motivele - ua-cam.com/video/cj47lh0zIlk/v-deo.html . Legat de termoizolatie, e la fel, amebele materiale au si plusuri si minusuri.
Apartamentul construit in 2015 are peretii din caramida.
Merci!
Constructie in cadre, golurile din caramida Brikston GVusor (combinatie intre caramida si BCA) de 30 pe Nord si 25 pe restul. Interiorul din gips carton.
Multumesc de comentariu.
BCA
Merci!
Nu aș recomanda nici întrun caz casă din bca,ma-i bine zis nici o casă fără bca dar nu din bca ,din cărămidă
Merci de parere!
La casa cu un nivel pot sa pun boltari BCA de 30 sau 40 latimea,
Da.
la un cutremur sare casa in aer si cade iara nu mai ai centura de beton si zboara caramizile si se sparg asa :)))
Depinde cum a fost proiectata si in ce zona seismica se afla casa.
Acum îmi construiesc casa cu blocuri ceramice de 25 și izolație cu vata bazaltica de 15.
Bravo! Mult succes pe santier! De ce ati ales aceasta combinatie?
@@EnciclopediaConstructiilor Am mers pe varianta asta deoarece structura nu este în cadre(costul mai mare) ci este sistemul clasic cu stâlpi și placa și aveam nevoie de ceva portant. Iar ca izolație termica am ales vata de 15 deoarece imi doresc o casa eficienta energetic în Timișoara unde temperaturile nu sunt extreme. Cea mai mica medie lunara fiind de -10 și cea mai mare 30. Iar atuurile vatei în comparație cu polistirenul sunt evidente.
Salut
Conductivitatea termica λ (W/mpK): 0,035 W/mpK vata bazaltica 15vm și Conductivitatea termica la polistiren extrudat 15cm eps 100 0,036(W/mpK) .
Diferența este că vata nu arde dar nu e dublu sau cum se mai aude. Mulțumesc
@@morosanpaul6636 asa este. Atuurile la care făceam referire sunt: permeabila la vapori, este mai bun izolator fonic, nu arde, nu își modifica forma în timp și din punctul meu de vedere(nu lucrez în domeniu) îmbinările plăcilor se fac mai bine fiind vorba de o vata. Singur dezavantaj fiind pretul mai mare. Încă odată spun ca este punctul meu de vedere și nu sunt de specialitate.
@@iancubercei2117 așa este prețul e foarte mare comparativ cu al polistirenului.
Eu am ales polistiren de 15 la fațadă dar la mansardă vata bazaltica .
Vata are și dezavantaje se incarcă termic foarte repede pe timp de vară, de asta se cere și 30 cm .
Eu am pus 15cm după buget.
Mulțumesc
De ce toata lumea spune ca blocurile ceramice nu sunt bune la construirea casei , din motive de izolare ! Adica nu se pastreaza caldura din cauza gaurilor din interior !
Blocurile ceramice, datorită structurii lor cu goluri, sunt adesea înțelese greșit în ceea ce privește izolația termică. În realitate, aceste goluri îmbunătățesc performanța termică prin reducerea conductivității termice, ajutând la păstrarea căldurii în interiorul casei. Materialele și tehnologiile moderne au evoluat, astfel încât blocurile ceramice actuale oferă o izolație eficientă, comparabilă cu alte materiale de construcție.
Beton celular autoclavizat ,nu sunt sigur ce firma este , presupun ca e Macon (casa a fost construită acum vreo 18 ani )
Merci de comentariu.
La noi nu a fost compania Macon a BCA-ului, nici nu avem paremi-se BCA Macon din Romania in Moldova.
@@EnciclopediaConstructiilor Mulțumesc și eu pentru informații !
:))
@@darius-emanuelsucioni2901 cu placere!
BCA YTONG
:)))
@@EnciclopediaConstructiilor De ce râzi ? 🤔 Nu e ok Ytong ?! Am turnat temelia și încă nu știu cu ce să încep Bca Ytong s-au căramidă 😔
Bloc ceramic! Dar din păcate îmi voi permite izolație cu polistiren grafitat (cel mult)...
Merci. Si polistirenul e un material bun ca si altele, depinde cum e gandit.
@@EnciclopediaConstructiilor asa este, dar urmărind videoclipurile tale cu si despre izolatie, nu e combinație bună polistiren cu bloc ceramic. Dar asta e ce îmi permit, polistiren grafitat de 10 cm.
P.s faci o treaba excelenta cu filmulețele!!!
@@sebash100 Multumesc frumos.
De ce nu îți faci casa din lemn ca și bugnici.. Stimă și respect
Cu CLT iese o casa exagerat de scumpă, Buhnici are o casă premium și chiar a urmărit să folosească materiale premium. Oamenii modești caută soluții modeste la aceiași parametrii tehnici sau asemănători.
Casele din lemn necesita o proiectare si executie mult mai minutioasa si o munca mai migaloasa decat casele pe zidarie obisnuite. Mai vine la pachet si forta de munca si cadrele care sa realizeze acest proiect, care cred ca nu prea sunt in Moldova; ca sa nu mai zic de calitatea materialelor, care am inteles ca in Moldova nu e cel mai bun lemn pentru case de genul dat. Daca am vorbi de CLT, e prea scump si nu prea se gaseste la noi. Eu merg pe varianta obisnuita cu care sunt confortabil, si care e accesibila oricui.
Nici o relevanta nu are Crash testul facut, strict *click bait* . Sau ce vreti sa demonstrati ? ca daca e manevrat prost pe santier crapa mai repede caramida in comparatie cu BCA-ul?
normal ca ceramica se sparge usor la cate gauri are decat bca ca nu are gauri. daca bca are gauri ca ceramica se spargea logic
Deaceea si sunt 2 materiale diferite, cu 2 tehnologii diferite.
BCA doar primul rînd pe fundație care izolează să nu se tragă frigul din fundație în sus în pereti
Merci de parere!
BCA
Am inteles!