Metsolan Metsäkoulu 193 - Jounin emämokat puunkaajossa
Вставка
- Опубліковано 18 лис 2024
- Äkkiä voisi ajatella, että laho, tuuli ja kaltevuus, oksapaino tai ahdas tila on ne suurimmat riskit, mutta tosiallisesti ne on ihmiset ja heidän arvaamaton käytös.
Huippumiehiä löytyy , jotka osaavat kaiken ? Ammattimies huomaa , että opittavaa on aina.Jouni on antanut hienoa mallia .Kiitos oppimateriaalista 😀
Olipa huippu video! 👍 Pakko kertoa oma tarina tähän mennessä isoimmasta vahingosta. Olin pari vuotta tehnyt pihapuun kaatoa ja tonttihakkuuta sivutoimisesti, olin niin konkaria ja mielestäni huippu puunkaataja. Kunnes 2018 tein espoossa tonttihakkuuta ja kuusta kaataessa vastatuuleen kuusi puristi laipan jumiin kaatosauksen yhteydessä. En kerinnyt miettiä mitä seuraavaksi kun pitopuu paukahti poikki ja puu kaatui takana olleen noin vuoden vanhan talon päälle. Onnekseni kuusi oli tyveltä noin 25cm ja talon seinästä irti noin 3m, joten selvittiin räystäspellin ja otsalautojen vaihdolla. Tämän vahingon jälkeen oli todella lähellä etten lopettanut koko touhua. 😅
Ammatillisuutta sekin, että kykenee nousemaan suosta. Tiijän kyllä, mitä moka aiheuttaa itseluottamukselle.
Näitä on lupsakka kahtoo, rauhallista tarinan kerrontaa 👍👍
Kyllä tuli taas tiukkaa asiaa. Hauskaa tässä on omassa työympäristössäkin katsoa näitä "herrojen" viisauksia, satut metsässä liukastumaan niin olet asettanut jalkasi väärin, totta sekin tietysti on, mutta sitten kun alkaa metsässä touhutessaan, joka askeleensa katsomaan ja asettamaan niin aikaa menee ja sitten huomio ei ole muussa havainnoinnissa/tekemisessä jota yrittäisit myös tehdä.
Vahingoista pitää oppia, mutta ilman vahinkoja, jos joku jotain hommaa väittää tehneensä vuosia, niin valehtelee, ihminen on ihminen ja se on rikkaus että ihmisillä on huonoja ja hyviä päiviä.
Tekevälle vaan sattuu, että jos mitään ei saa sattua, se on oltava peiton alla sängyssä, mutta sielläkin voi sängynjalka katketa tai kattovalo tippua päähän.
Vaikuttavan henkilön suosiollisella avustuksella...Hyvin muotoiltu 🤣
😁😁😁
Itse olen metsähommia tehnyt 80 luvun loppupuolella ja sillon ei oikeen ollu paljonkaan näitä firmoja ketkä teki pihapuiden kaatoja. Paljon tuli kyselyjä että kyllähän kossupullolla ton kaadat ja pätkit. Onneksi oli sen verran järkeä etten ihan joka hommaan lähtenyt vaan siihen aikaan oli vapaapalokunta kuka hoiteli näitä todella vaikeita koska niillä oli muutakin kalustoa kun husku ja vänkäri.
Jonkun verran tuli näitäkin tehtyä siihen aikaan ja yksi puuliiteri lahon koivun takia meni ja yksi terassin kaide ison lahon lepän takia. Isännät kyllä vastasivat vahingoista onneksi.
Mottimetässähän ei kukaan kerkeä kattomaan niin tarkkaan niin tykkäsin sillon siitä enemmän mutta kyllä sielläkin niitä virheitä vaan tulee.
Täällä nykyisessäkin asuinmaassa olen vielä käynyt kaatamassa ns helppoja mut vaikeat joutuu jättämään jo kun täällä on aina omalla vastuulla jos jotain touhuaa. Mutta husku 55 takavuosilta pelaa vielä hyvin. Vähän huoltoa ja letkujen sekä kalvojen vaihtoa ja taas mennään. Tietenkin ketjut ja rattaat.
Sun videoissa on parasta se että joka kerta oppii jotain!
Hyvä video, kiitos Jouni😊. Ja sitten on vielä tuo HF, ihan kaikkea ei pysty ennustamaan ja välillä sattuu niitä inhimillisiä virheitä😉.
Mikä on hf? Human factory?
@@kiuruvedenmetsola3978 Human factors, kyllä😉
Monessa hommassa tuntuu olevan että pahimmat mokat tulee silloin kun luulee että tämä homma alkaa olla hanskassa.. kai tarkkaavaisuus joka alussa on isompaa uudessa hommassa herpaantuu...
Menee juurikin näin.
Olen itseoppinut mökki hobbysahailija eli en ammattilainen. Kaadoin joitakin vuosia sitten mökillä talvella puita rakennusten ympäriltä ja iltasella useiden kaatojen jälkeen tuli sauna vierestä rinteestä mänty silmiin että tuompa otan vielä. Männyn oksat olivat kaikki rantaan päin ja mutta puu "sen verran pieni (10m korkea tumppi tättärä oksat leveellä) että kyllähän se menee väärään suuntaan" eli ylämäkeen päin. Männyt oksilla oli lunta reilusti mutta sehän nyt on vaan puuteria. Hain siihen onneksi viisaasti alumiinitikkaat tukevaa oksanhankaa vasten ja tikkaan alapään pompin tiukkaan hankeen vasten puuta ja eikun kaatokoloa sahaamaan ja jätin sitä pitopuuta onneksi reilusti ja varovaisen katkosahauksen. Puun liikkeistä sen verran tajusin että se on lähdössä alaspäin eli päinvastaiseen suuntaan kuin halusin ja sammutin sahan ja jätin sen paikalleen sahaukseen varmuuden vuoksi että on lisätilkkeenä välissä halpa vanha saha menköön rikki jos menee. Tikkaisiin kiinni ja lykkäämään ylämäkeen ja silloin se "puuteri" tuli kaikki niskaan niin että metsurin kypärä paukkui ja kaikki näkyvyys meni vaan onneksi en antanut paniikille valtaa vaan ajattelin että kun tikkaat ei yhtään minua kohti liiku niin puu ei ole sieltä alas tulossa vaan odotan kunnes lumen tulo loppuu... Erikoinen virhe syntyi kuitenkin. Tein väärän päätöksen nimittäin lopuksi harkittuani hetken päätin voimalla työntää tikkaalla puun nurin ja kaatuihan se mutta itseni siinä vammautin kun tikaan päällä niin kovasti lykkäsin että rintakehään jäi pitkäksi aikaa kova kipu, varmaan se toista vuotta siinä juimi. Tilannehan oli mitä typerin eli olin asettanut itseni todella vaaralliseen ansaan joka olisi puun kaatuessa päälleni tikkaat välissä saattanut lykätä vaikka pään irti. Ihminen on tollo. Tätä mietittyni olen jättänyt sahan talliin ja ajatellut että antaa ammatti-ihmisien temuta puiden kanssa jatkossa. Vuosia tuli kuitenkin tehtyä ilman turmia ja uskon että lähellä olevien ammatti-ihmisien seuraamisella ja kuuntelemisella on ollut suuri vaikutus ettei mitään ole käynyt ja olen saanut paljon hyviä pikkupuiden kaatokokemuksia ja monet polttopuut tehtyä.
Itse olen tällä hetkellä mestarismies iskemään puita konkeloon. Tulee tosin myös opeteltua sitä konkeloiden purkamista, mikä ei ihan aina ole sitä makeinta herkkua. Täytyy jatkaa touhuamista ja keräillä kokemusta. Kyllä ne taidot pikkuhiljaa karttuvat. Itse en juurikaan ole pihapuita kaadellut, joten olen välttänyt tuollaiset "kattokoristepuut" ja "ränninkolistelijat".
Oikein hyvä video taas kerran.
11:17 "...ehkä jonkun vaikuttavan henkilön suosiollisella avustuksella"
Aina voi keventää mieltään ajattelemalla, että joku itsekäs tai sinulle katkera ulkopuolinen on käynyt tekemässä myyräntyötään. Mutta omasta kokemuksestani voin sanoa, että onnistun muuttamaan ihan omin päin mieltäni ajan kanssa. Se kun ei aina päivä paista risukasaan niin kirkkaasti silloin kuin olisi tarpeen. Mutta olen sen verran kuitenkin tolokun poika, etten lähde täysin omaa mokaani vierittämään jonkun urakoitsijan niskoille silloin, kun tajuan itse hosuneeni toimeksiannon tekemisessä. Totta kai sitä jälkeenpäin miettii, että kuinka hienoa olisi ollut, jos se urakoitsija olisi käyttänyt minulta puuttunutta pelisilmää, ja hieman edes koettanut taivutella minua harkitsemaan - mutta sehän ei kuulu hänelle. Tai ei ainakaan ihan jokaiselle - toimintakonseptista riippuen...
No kylläpä me ihmiset ( asiakkaat ) osaamma olla hankalia. Kaikkea kuraa saa niellä,ennenkö oppii puolensa pitämään. Hyvä video. Kiitos tästä. Oppi miten erheen olisi voinut välttää oli hyvä lisä videossa.
Katetta pitää vaan olla, että noihin ei säkehy liikaa.
Yleensä se reklamaatio tulee sitten kun on laskussa eräpäivä😉 Vaikka tontin omistaja olisi puiden kaatojen aikana perässä kulkenutkin....
Hemmetin hyvä video 👌
Niinhän se menee kun pihapuita kaatelee, kerroin kasvaa joka puunkaadon jälkeen ! Eli mitä enemmän kaatuu, sitä varmemmin jossain vaiheessa tulee fiba kaato. Toinen asia myöntääkö sitä, kun on niitä "täydellisiä kaatajiakin",,hih,hih,hi,,
juuri näin, todennäköisyyslaskentaahan tää vaan on.
Aikoinaan sanoi entinen Toimitusjohtaja notta virheitä tulee ja pitääkin tulla. Koska eihän me muuten opita
Pitkäkanto on hyvä tarkempiin Hommii
Oletko huomannut itsessäsi ylimielistä suhtautumista kaadettavaan tai jo kaatuvaan puuhun? Itse olin aistivinani tällaista joillakin metsäkoulu videoilla. Mutta kiitos opettavaisista videoista! Jatka valitsemallasi linjalla👍
Olen huomannut, rutiini, turtuminen, kyllästyminen, väsymys ja se ettei ole pitkään aikaan sattunu mitään, edes läheltä piti tekee sen.
Kukaan ei ole virheetön,se joka muuta väittää niin valehtelee.Mutta jolla on kanttia myöntää virheensä,se on kehityskelpoinen...
Toinen asia,sähköverkon haltija kehottaa ilmoittamaan linjoille kaatuneista puista,Ilmoitin kaatumaisillaan olevasta puusta,joka rojahtaa linjan päälle seuraavalla myrskyllä.Mitään ei tapahtunut,ennenkuin kahden viikon päästä ilmoitin samasta puusta,joka on maassa ja lanka sen alla.Vahinkojen korjaajat tulivat alle kahden tunnin.Väkisinkin kävi mielessä eikö etukäteen kaadettu puu olisi tullut halvemmaksi?
Viime viikolla kun lyhensin lopuksi muutaman kannon meni 2 ketjua tylsäksi. Mieluummin noin kuin että kaatosahausta tehdessä ketju syö multaa ja menee tylsäksi kesken kaiken.
Miten ne yhtäkkiä tylsäksi meni?
Se on ihan luonnollista se Dünning-Kruger-ilmiö tai periaate. Mutta siihen minusta liittyy myös se kutakuinkin että mitä enemmän tietää sen enemmän tietää että kuinka vähän tietää, meinaan että siinä sitten käy niin että jos menee kysymään neuvoa joltain äärimmäisen syvästi asiaan perehtyneeltä niin vastaus on melkein aina hyvin epämääräinen! Sitten tyhmempi luulee ettei sekään tiennyt asiasta just mitään!
Virhe on varmaan ainoa keino oppia ja muuttua jos nyt oikein tarkkaan otetaan, onnistumisestahan ei opi juuri mitään eikä varsinkaan tule muutosta. Jos joku esittää kaikentietävää ja ikuisesti onnistuvaa niin minä ainakin häivyn äkkiä paikalta, ei edes se kaikkivaltias jumalaksi kutsuttukaan ole tehnyt kaikea täydelliseksi. Eikä voikaan! Silloinhan puuttuisi virheet!
Mutta on niitä, itse asiassa oli yhteen aikaan olevinaan melkein sukupolvi joka esitti järjestään että pitää heti tietää vastaukset kaikkeen. Kai ne pikkuhiljaa menee manan majoille nekin.
Oleellista on myös osata hahmottaa muuttujien painoarvo. Jokainen tekijä ei ole yhtä merkityksellinen tai merkityksellisyys vaihtelee eri tilanteissa.
Erittäin hyvin sanottu tuo eka kappale.
Ottavat rahat pois pienestäkin vaikka käytännössä ei vaikuta mihinkään
Joskus kävi niin että puunkaataja tuli kaatamaan kuusta,kuusi olikin laho ja pitopuuta ei ollut ja talonkatolle se menni
Jäi vähän hölmölle epäselväksi tuo eka tapaus, että sahattiinko siinä kerralla molemmat haarat, eli haaran "alapuolelta", vai "pitkään kantoon" ensin se toinen ja toinen kaatui sitten lahon takia omia aikojaan kun vasta ensimmäistä sahattiin vai miten tuo meni? 🤔
Molemmat veettiin yhtäaikaa, haaran yläpuolelta, eli erilliset sahaukset runkoihin, mutta veto yhtäaikaa. Virhe oli kolmen tekijän summa: laho, oksapaino ja traktoriveto tuli jälkijunassa. Esikiristys kallisti puuta sen verran, että laho pitopuu lähti murtumaan, mutta kun veto ei heti jatkunut, oksapaino vei rungon mukanaan.
Tekeville sattuu,tekemättömille vähempi??,🤠🤠🙋
Varmaan noin firmana on hankalaa tehdä noita hommia,aina vastuussa jos jotain sattuu, jos tekee yksityishenkilönä voi sanoa,että jos jotain hajoaa niin asiakas maksaa kaiken,itse en ole ottanu mitään vastuuta.
Ei se hankalaa ole, kuuluu vaan kuvioon vastuut. Sitähän se yrittäminen on.
Mielipide kysymys: montako puuta pitää kaataa, että voi sanoa olevansa ammattilainen?
Ei kai siihen mitään sääntöä ole, eikä näis hommis oo tutkintopakkoakaan, joten eiköhän se jokaisen omassa harkinnassa miten itseään ja toisia tituleeraa
@@kiuruvedenmetsola3978 eihän siihen ole sääntöä. Mä tarkoitinkin kysyä sinun mielipidettä. Tai jos puumäärä ei ole se mitä katotaan niin mitä se sinulla vaatii minkä luet ammattilaiseksi?
@@haninen siitä vois vaikka videon tehä. On aika monisyinen juttu.
@@kiuruvedenmetsola3978 odotan mielenkiinnolla tätä(kin)
Tuhat. Mutta satatuhatta niin. ei kehu ennee ja on jo tosi varovainen
Perinteinen vänkärillä keinuttaminen ja kun ei lähde heti kaatumaan niin puu kaatuu taaksepäin kun "ottaa vauhtia", metsaman taisi demota tätä hiljattain 360 videollaan...
Keinuttaminen ei ole hyvä konsti näissä pihapuuhommissa, metässä toki menee.
Jos valaisin menikin rikki niin ei sitä pylväineen olisi tarvinut vaihtaa.
Mutta tilaisuus tekee ” laskuttajan ” 🤔
Itse veikkaan, ettei sitä vaihdettukkaan. Laskuttivat vain.
Ei oo todellista toi toinen kertomus 😂 Melko kierolta kuulostaa
Sen jälkeen oon oppinu ite hoitaan, jos jotain särkyy.
Asiakas oli selkeästi hyväksynyt hakkuu tavan koska laskunkin hyväksynyt.
Olisiko tyytynyt kahvipakettiin ja sataseen
Vahinko ei tuu kello kaulassa.
Tekeville sattuu
11 vuodessa muutamia vahinkoja sattunut raivaussahan, moottorisahan ja ajokoneen kanssa, mutta ei onneksi toistaiseksi mitään erityisen vakavaa.
Tuosta yhdestä esimerkistä josta kerroit, jossa oli vaadittu hyvitystä vasta aikojen päästä, niin itselläni aivan samanlainen kokemus, josta jo aikaa. Asiakas oli tilannut maisemointityön. Asiakas kävi lähes päivittäin katsomassa työmaalla hankkeen etenemistä. Kun hanke oli tehty, niin tehtiin loppukatselmus kohteeseen. Asiakas oli tyytyväinen ja maksoi laskun. Puoli vuotta myöhemmin asiakas ottaa yhteyttä ja pyytää tuntuvaa hyvitystä, sillä hänen mielestään hanke oli liian kallis. Ööö, siis asiakas on tilannut hankkeen, ollut tietoinen hinnasta, ollut seuraamassa työtä, hyväksynyt kohteen loppukatselmuksessa ja maksanut laskun. Sitten kuukausien päästä haluaa reilun alennuksen ilman, että esittää mitään perusteita. Ainoa peruste oli, että "liian kallis". Asiakas kuitenkin veti vaatimuksen takaisin vain parin päivän sisällä, ennen kuin asiaa ehdittiin edes kunnolla selvittää. Taustalla oli asiakkaan oma elämäntilanne ja siksi koitti ilmeisesti saada "lypsettyä" rahaa ilman perusteita.
ILtalypsyt on hyvinkin tuttuja!
Itse ajattelen kaikki toimet työturvallisuuden kautta. Oikeat välineet oikeassa paikassa ja huolellinen suunnittelu työn suorittamiseksi on A ja O. Ammattimaisen puunkaatajan työvälineet eivät maksa niin paljon, etteikö niitä hankkisi.
Välineet ei maksa paljoo, sitä osaamista vaan on vähemmän kaupan.
Vuonna seitsemänkymmentäneljä kaadoin ensimmäisen puun ja on niitä sen jälkeen joitakin tullut kaadettua ja aina juuresta. Jounin kannattas myös ajatella vipuvarsia. Mitä lähempää oksapainoa rungon katkaiset sitä voimakkaammin paino pääsee vaikuttamaan.
MOT. 😆😆😆.
Jos kyseessä on pihapuu, niin kannon poistamista teen ihan omana asianaan, enkä tylsytä terää jos on muutakin sahattavaa.