Bună seara. Vă urmăresc cu plăcere pentru că explicați pe înțelesul tuturor. Am o întrebare: dacă nu am făcut tăierea în verde la piersic sau la alți pomi o pot facă acum la sfârșitul lui noiembrie? Mulțumesc.
Buna dimineata ! Da,ce nu s-a făcut in verde se se face in uscat .Însă momentul intervenției este diferit in funcție de pom. Săptămâna viitoare voi posta un tutorial in care explic ,cu stabilim momentul executării tăierii .Dar pana atunci ,ca sa aveți așa in mare o idee ,Eu va spun ,dar pentru aintelege si de ce ,vizionati tutorialul meu cu Inductia antogena !deci se pot face taieri doar la pomii maturi bine intrati pe rod si la cei care au cresterii anuale sub 25 cm,in rest cei tineri si cei care au creteri anuale mari taierile se fac la sfarsitul lui aprilie.
Bună ziua! Felicitări pentru tot ce ne prezentați! Am o mare rugăminte legat de cultura vitei de vie. Sunt din județul Buzau și am 14 rânduri de feteasca albă. În ultimii 4 ani, după intrarea strugurilor în parga, intra putregaiul cenusiu și-mi afecta 40-50 % din recolta. Am aplicat tratamentele împotriva putregaiului și după înflorire și la intrarea în parga și degeaba, tot i-a afectat. Ce ma sfătuiți sa fac? Mulțumesc!
Folositi produsul Teldor : La scuturatul florilor . La compactarea strugurilor . Si la intrarea in parga . Aceste tratamente se fac preventiv si daca infectia este ,sau stiti ca via a fost atacata anii anteriori ,faceti cate doua tratamente ,in fazele respective !
Bună ziua. Apreciez foarte mult postările dumneavoastră. Aș dori un material despre tăierile după recoltare la măr. E posibil sa tai lastarii lacomi verticali din interiorul coroanei în jurul datei de 1 octombrie? Va mulțumesc.
Da puteți scoate lastarii lacomi ,atât din interior cât și din poziții care-mi avantajează pomul . Voi posta tutoriatul cu tăieri la mar după recoltare ,cam in 10 zile ! Mai bine așteptați ca sunt și alte lucruri care le veți găsi acolo ,ca sa faceți treaba buna !
Daca nu precizati perioada in care se poate face ce ne spuneti, materialele nu au valoare! Noi suntem incepatori si majoritatea dintre noi, care provenim din zone diferite, deci faze diferite de vegetatie, cand punem mana pe foarfeca ne ntrebam daca nu e prea devreme sau prea tarziu ca perioada din calendar! "Acuma" pentru dv inseamna timpul prezent, pentru noi e o necunoscuta! Va urmaresc cu mare interes si va admir priceperea! Spor!
Pai dl Andrei ! Titlul acestui tutorial este ,Tăieri după recoltare la piersic. Dar poate aveți dreptate , pentru cei care vin din alte domenii , trebuia sa mai dezvolt un pic propoziții respectiva . Bun ! Am inteles și am sa țin cont de asta , am inteles bine ce ați vrut sa spune-ți . Multumim pentru aceasta observatie ,pentru mine e ceva constructiv și îmi prinde bine . Zile frumoase va doresc !!
Multumesc mult! Va admir si va spun cu sinceritate ca cei 100 si ceva de pomi din curtea mea sunt superbi si ptr ca va urmaresc si va urmez invataturile! Inca odata, va multumesc!
La piersicii recoltati in iulie recomandati aceste lucrari tot acum? Nectarinul face obiectul aceleeasi abordari? De ce Cu SO4 si nu Champ 77 ori alt cupric in doza dubla? Multumesc ptr raspuns!!!@
Și la piersic și la nectarin facem acelasi lucru ,indiferent când au fost recoltati . Folosim orice substanța pe baza de cupru și nu am spus acolo ,e bine sa puneți in amestec Mospilan .
Daca facem o usurare a pomului lasand ramurile esentiale si viguroase pentru fructificare *grosime creion" de 40-60 cm, este posibil ca in primavara seva pomului raportata la un numar mai mic de crengute ramase, sa faca ca inflorirea sa fie mai devreme si sa prinda ingheturile tarzii de primavara si sa raman fara flori adica fara rod. Ce aleg din cele doua variante? 1) Ajustarea imediat dupa recoltare astfel incat mugurii sa se formeze pe ramurile ramase si viguroase pentru un fruct de calitate. 2) Taierea primava cat mai tarziu in floare, pentru a intarzia perioada de inflorire datorita sevei care trebuie sa treaca prin orice crenguta netaiata. Numai un specialist care a trecut "mai multe primaveri" poate raspunde cu precizie chirurgicala la aceasta intrebare. Stima. Varianta 1 sau 2 ce aleg?
Alegem poderabilitatea ! Scoatem doar ce trebuie și lăsam tăierile de fructificare pentru primavara cât mai târziu ,cu toată masa de muguri pentru a pune pomul in dificultate ,in ce privește capacitatea hrănirii tuturor mugurilor floriferi ceea ce duce la o înflorire eșalonată , cu șansa ca o parte din flori sa apăra după eventualele brume târzii de primavara !
@@pomicolanalbant Inca o intrebare mai am pentru a ma lamuri pe deplin.Piersicii care fructifica mai tarziu infloresc mai tarziu iar cei care fructifica mai devreme infloresc mai devreme sau toti piersicii infloresc in aceiasi perioada dar timpul de fructificare difera?
Multumesc pentru răspuns, dar cand facem aceasta interventie,are vreo importanta daca sunt sau nu prezente fructele? La piersic e clar,din titlul videoclipului,dar la celelalte ?
Acesta interventie se face la toate speciile pomicole ,care sunt in PERIOADA MAXIMA DE RODIRE ! Ace inseamna asta ? aveti aici !ua-cam.com/video/x8hKf6XSSXI/v-deo.html 👍🤝
@@pomicolanalbant Multumesc! Dar nu m-am facut inteles: putem face lucrari in verde daca sunt fructe in pom,sau NUMAI DUPA RECOLTARE? (exceptand piersicul-unde,din titlul videoclipului,ne-ati precizat ca aceste lucrari in verde,se fac DUPA RECOLTARE)? Craciun linistit!
Vă salut cu respect, aș vrea să vă întreb pentru că mi-e neclar pentru mine care am în livadă 12 pomi(8 piersici, 4 nectarini) și care în toamnă fac 3 ani de la plantare, s-au dezvoltat foarte bine , tulpini de 8-10 cm și nu am țtiut cum să-i tai până acum pentru că nu văzusem tutorialele dumneavoastră........când ar fi mai bine să-i tai?( să dau jos subșarpantele).Menționez că anul trecut au rodit nectarinii câteva fructe ). La caiși mi-e foarte clar când trebuie intervenit dar la cei 12 pomi sunt în ceață. Mulțumesc!
As mai avea o întrebare dacă nu deranjez Ce motosapă recomandați ptr a putea lucra cam 3000 metri pătrați de legume? Ceva să se poate manevra mai ușor dar cu eficienta ridicată .... Nu țin cont de preț
Aveți nevoie de un motocultor ,nu motosapă. E mare diferența ,căutați un motocultor pe benzina ,să-l puteți porni si pe frig .luați un lucru bun ,ca sa nu luați de doua ori .eu am un lombardini pe motorina ,dar pornește greu . .
Dacă as mai lua acum ceva ,as lua un motocultor la mana a doua ,adus de afara ,cu pornire pe Demarol . Ce se vinde in țara chiar noi fiind ,sunt de proasta calitate. Cred ca si firmele lucrează diferit ,in funcție de țara unde trimite produsul . Lombardini al meu ,după o vara sau dus segmentii si scaunele de la supape si l-am luat nou din magazin . Sunt total dezamăgit !
La un piersic de un an jumătate căruia i s-au bășicat frunzele cam pe total,ce pot să-i fac? A facut câteva piersici pe o crenguță pe care le-a pierdut din cauza bolii frunzelor,nu a mai crescut deloc,frunzele pe care le mai are, sunt galben verzui. Crenguțele au lungimea de vreo 20 de centimetri respectiv celelalte au cam 15 centimetri. Mulțumesc!
Vedeți ca am un tutorial( tafrina) in care spun exact ce trebui sa faceți și trebuie sa respectați ce spun eu acolo ca altfel îl pierdeți ! Dar pana atunci Faceți-i o spălare cu champ 77 ,in concentrație 20 gr/10 L apa.
@@pomicolanalbant cU placere . Aveti darul nu numai de a cunoaste meserie in detaliu, dar si darul de a transmite cunostiintele cu atata rabdare si perseverenta. Gradina noastra arata mult mai bine de cand va urmaresc. Multumim pentru efortul dumneavoastra .
Difera f mult ,de exemplu la cais : in verde scoatem lastarii erbacei mici care aglomereaza si ii lasam pe cei mai mari ,pe care ii ciupim pentru a declansa anticipati . La piersic :tot in faza erbacee ,daca avem suficiente ramuri mixte ,renuntam la lastarii cu anticipati ,inlaturam buchetele de mai ,inlaturam salbele si scurtam ramurile mixte lungi ,la 70 cm . La semintioase :inlaturam o parte di lastarii care au dat de sub tăietura si pastram doar daca ne trebuie ,mai scoatem si din ramurile care nu au fructificat si care nu vrem sa le pastram,inlaturam drajonii 👍🤝
Felicitari ,respect pt felul în care ne explicați pe înțelesul tuturor .
Multumesc și ma bucur ca reușesc sa ma fac inteles .
Zile frumoase va doresc !
De GT @@pomicolanalbant
Felicitări pentru modul cum comentați, în mod sigur vă înțelege și pomul!!
Multumim ! :))
Mulțumesc frumos, sănătate și spor în toate .
Spor și pe la dumneavoastra ,ca sa creștem împreuna !
Va mulțumesc și pt. explicații la piersic și nectarin cine vrea să învețe are de unde și are de la cine .Va doresc multa sănătate și putere de munca !
Multumesc mult !
Aștept și eu cu nerăbdare, tăierea la meri! Vă mulțumesc de pe acum!
Da vine !
Mulțumesc
Cu drag!
Multumiri maestre ! Te urmarim cu interes !
Va salut cu respect !
Mulțumesc ptr sfaturi.
Eu va multumesc ca ma urmăriți !
sa traiti ne faceti lumina de fiecare data mare ajutor
👍
multa sanatate
Cele bune !
Multumim
Cu mare drag !
Profi ca de obicei.
Va salut cu drag !
Mulțumim mult!
La fel !
Bună seara. Vă urmăresc cu plăcere pentru că explicați pe înțelesul tuturor. Am o întrebare: dacă nu am făcut tăierea în verde la piersic sau la alți pomi o pot facă acum la sfârșitul lui noiembrie? Mulțumesc.
Buna dimineata ! Da,ce nu s-a făcut in verde se se face in uscat .Însă momentul intervenției este diferit in funcție de pom.
Săptămâna viitoare voi posta un tutorial in care explic ,cu stabilim momentul executării tăierii .Dar pana atunci ,ca sa aveți așa in mare o idee ,Eu va spun ,dar pentru aintelege si de ce ,vizionati tutorialul meu cu Inductia antogena !deci se pot face taieri doar la pomii maturi bine intrati pe rod si la cei care au cresterii anuale sub 25 cm,in rest cei tineri si cei care au creteri anuale mari taierile se fac la sfarsitul lui aprilie.
Bună ziua!
Felicitări pentru tot ce ne prezentați!
Am o mare rugăminte legat de cultura vitei de vie.
Sunt din județul Buzau și am 14 rânduri de feteasca albă. În ultimii 4 ani, după intrarea strugurilor în parga, intra putregaiul cenusiu și-mi afecta 40-50 % din recolta. Am aplicat tratamentele împotriva putregaiului și după înflorire și la intrarea în parga și degeaba, tot i-a afectat.
Ce ma sfătuiți sa fac?
Mulțumesc!
Folositi produsul Teldor :
La scuturatul florilor .
La compactarea strugurilor .
Si la intrarea in parga .
Aceste tratamente se fac preventiv si daca infectia este ,sau stiti ca via a fost atacata anii anteriori ,faceti cate doua tratamente ,in fazele respective !
@@pomicolanalbant
Mulțumesc pentru răspuns!
multumim mult
Cu mare drag !
Mulțumim. Aș dori dacă se poate taieri la migdal și moșmon. Cu respect
Da stiu ,am in program .
Buna ziua . Multumim pentru explicatiile pretioase ! Doar cu sulfat de cupru se stropeste ? SANATATE !
Da cu orice substanța pe baza de cupru !
@@pomicolanalbant Multumesc frumos !
Bună ziua. Apreciez foarte mult postările dumneavoastră. Aș dori un material despre tăierile după recoltare la măr. E posibil sa tai lastarii lacomi verticali din interiorul coroanei în jurul datei de 1 octombrie? Va mulțumesc.
Da puteți scoate lastarii lacomi ,atât din interior cât și din poziții care-mi avantajează pomul .
Voi posta tutoriatul cu tăieri la mar după recoltare ,cam in 10 zile !
Mai bine așteptați ca sunt și alte lucruri care le veți găsi acolo ,ca sa faceți treaba buna !
@@pomicolanalbant Vă mulțumesc.
Daca nu precizati perioada in care se poate face ce ne spuneti, materialele nu au valoare! Noi suntem incepatori si majoritatea dintre noi, care provenim din zone diferite, deci faze diferite de vegetatie, cand punem mana pe foarfeca ne ntrebam daca nu e prea devreme sau prea tarziu ca perioada din calendar! "Acuma" pentru dv inseamna timpul prezent, pentru noi e o necunoscuta! Va urmaresc cu mare interes si va admir priceperea! Spor!
Pai dl Andrei ! Titlul acestui tutorial este ,Tăieri după recoltare la piersic. Dar poate aveți dreptate , pentru cei care vin din alte domenii , trebuia sa mai dezvolt un pic propoziții respectiva .
Bun ! Am inteles și am sa țin cont de asta , am inteles bine ce ați vrut sa spune-ți .
Multumim pentru aceasta observatie ,pentru mine e ceva constructiv și îmi prinde bine .
Zile frumoase va doresc !!
Multumesc mult! Va admir si va spun cu sinceritate ca cei 100 si ceva de pomi din curtea mea sunt superbi si ptr ca va urmaresc si va urmez invataturile! Inca odata, va multumesc!
Multumim pentru tot si gânduri bune vă doresc !
La piersicii recoltati in iulie recomandati aceste lucrari tot acum? Nectarinul face obiectul aceleeasi abordari? De ce Cu SO4 si nu Champ 77 ori alt cupric in doza dubla? Multumesc ptr raspuns!!!@
Și la piersic și la nectarin facem acelasi lucru ,indiferent când au fost recoltati .
Folosim orice substanța pe baza de cupru și nu am spus acolo ,e bine sa puneți in amestec Mospilan .
Daca facem o usurare a pomului lasand ramurile esentiale si viguroase pentru fructificare *grosime creion" de 40-60 cm, este posibil ca in primavara seva pomului raportata la un numar mai mic de crengute ramase, sa faca ca inflorirea sa fie mai devreme si sa prinda ingheturile tarzii de primavara si sa raman fara flori adica fara rod. Ce aleg din cele doua variante? 1) Ajustarea imediat dupa recoltare astfel incat mugurii sa se formeze pe ramurile ramase si viguroase pentru un fruct de calitate. 2) Taierea primava cat mai tarziu in floare, pentru a intarzia perioada de inflorire datorita sevei care trebuie sa treaca prin orice crenguta netaiata. Numai un specialist care a trecut "mai multe primaveri" poate raspunde cu precizie chirurgicala la aceasta intrebare. Stima. Varianta 1 sau 2 ce aleg?
Alegem poderabilitatea !
Scoatem doar ce trebuie și lăsam tăierile de fructificare pentru primavara cât mai târziu ,cu toată masa de muguri pentru a pune pomul in dificultate ,in ce privește capacitatea hrănirii tuturor mugurilor floriferi ceea ce duce la o înflorire eșalonată , cu șansa ca o parte din flori sa apăra după eventualele brume târzii de primavara !
@@pomicolanalbant Inca o intrebare mai am pentru a ma lamuri pe deplin.Piersicii care fructifica mai tarziu infloresc mai tarziu iar cei care fructifica mai devreme infloresc mai devreme sau toti piersicii infloresc in aceiasi perioada dar timpul de fructificare difera?
Multumesc pentru răspuns, dar cand facem aceasta interventie,are vreo importanta daca sunt sau nu prezente fructele? La piersic e clar,din titlul videoclipului,dar la celelalte ?
Acesta interventie se face la toate speciile pomicole ,care sunt in PERIOADA MAXIMA DE RODIRE ! Ace inseamna asta ? aveti aici !ua-cam.com/video/x8hKf6XSSXI/v-deo.html 👍🤝
@@pomicolanalbant Multumesc!
Dar nu m-am facut inteles:
putem face lucrari in verde daca sunt fructe in pom,sau NUMAI DUPA RECOLTARE?
(exceptand piersicul-unde,din titlul videoclipului,ne-ati precizat ca aceste lucrari in verde,se fac DUPA RECOLTARE)?
Craciun linistit!
Vă salut de la Cluj Napoca am 72 ani dar a-m anvatat multe de la dv. Santeti f.ecsplicit pt.altoit care e mai bună nuelusa sau smicana ? mulțumesc.
Buna seara ! Nu conteaza asta ,conteaza ca mugurii sa fie maturi si pe acestea ii gasim in prima jumatate a ramurei respective !🤝
Vă salut cu respect, aș vrea să vă întreb pentru că mi-e neclar pentru mine care am în livadă 12 pomi(8 piersici, 4 nectarini) și care în toamnă fac 3 ani de la plantare, s-au dezvoltat foarte bine , tulpini de 8-10 cm și nu am țtiut cum să-i tai până acum pentru că nu văzusem tutorialele dumneavoastră........când ar fi mai bine să-i tai?( să dau jos subșarpantele).Menționez că anul trecut au rodit nectarinii câteva fructe ). La caiși mi-e foarte clar când trebuie intervenit dar la cei 12 pomi sunt în ceață. Mulțumesc!
Va salut ! Interveniti in primavara devreme !
As mai avea o întrebare dacă nu deranjez
Ce motosapă recomandați ptr a putea lucra cam 3000 metri pătrați de legume?
Ceva să se poate manevra mai ușor dar cu eficienta ridicată .... Nu țin cont de preț
Aveți nevoie de un motocultor ,nu motosapă.
E mare diferența ,căutați un motocultor pe benzina ,să-l puteți porni si pe frig .luați un lucru bun ,ca sa nu luați de doua ori .eu am un lombardini pe motorina ,dar pornește greu .
.
Dacă as mai lua acum ceva ,as lua un motocultor la mana a doua ,adus de afara ,cu pornire pe Demarol .
Ce se vinde in țara chiar noi fiind ,sunt de proasta calitate.
Cred ca si firmele lucrează diferit ,in funcție de țara unde trimite produsul .
Lombardini al meu ,după o vara sau dus segmentii si scaunele de la supape si l-am luat nou din magazin .
Sunt total dezamăgit !
Va mulțumesc
👍👍🙏🙏💯💯
Va mulțumesc !
La un piersic de un an jumătate căruia i s-au bășicat frunzele cam pe total,ce pot să-i fac?
A facut câteva piersici pe o crenguță pe care le-a pierdut din cauza bolii frunzelor,nu a mai crescut deloc,frunzele pe care le mai are, sunt galben verzui. Crenguțele au lungimea de vreo 20 de centimetri respectiv celelalte au cam 15 centimetri.
Mulțumesc!
Vedeți ca am un tutorial( tafrina) in care spun exact ce trebui sa faceți și trebuie sa respectați ce spun eu acolo ca altfel îl pierdeți !
Dar pana atunci Faceți-i o spălare cu champ 77 ,in concentrație 20 gr/10 L apa.
@@pomicolanalbant ,vă mulțumesc!
Chiar mâine dimineață îl voi trata.
Maestre,dacă fac cepi la piersic dupa 1 August e bine???❤
E bine ,dar putin mai lungi !
@@pomicolanalbant multumesc frumos!!!❤
Maestru !
Multumesc!
@@pomicolanalbant cU placere . Aveti darul nu numai de a cunoaste meserie in detaliu, dar si darul de a transmite cunostiintele cu atata rabdare si perseverenta. Gradina noastra arata mult mai bine de cand va urmaresc. Multumim pentru efortul dumneavoastra .
Care este principiul lucrarilor in verde:se fac NUMAI dupa ce recoltam fructele,sau..
La semintioase difera fata de samburoase,acest principiu?
Difera f mult ,de exemplu la cais : in verde scoatem lastarii erbacei mici care aglomereaza si ii lasam pe cei mai mari ,pe care ii ciupim pentru a declansa anticipati .
La piersic :tot in faza erbacee ,daca avem suficiente ramuri mixte ,renuntam la lastarii cu anticipati ,inlaturam buchetele de mai ,inlaturam salbele si scurtam ramurile mixte lungi ,la 70 cm .
La semintioase :inlaturam o parte di lastarii care au dat de sub tăietura si pastram doar daca ne trebuie ,mai scoatem si din ramurile care nu au fructificat si care nu vrem sa le pastram,inlaturam drajonii 👍🤝
Acuma se poate pune compost de gainat de pasare la rădăcină pomilor
Da mai ales la pomii care au nevoie de potasiu(k)
mit sau adevar frunzele de piersic toamna trebuiesc indepartate deoarece usuca tot din jurul lui
Daca s-au basicat ,dati cu un cupru si vor pica cand vine caldura !