Cu toate că ați prezentat și alte materiale referitoare la inteținerea piersicului,oricâte ar fi ele , ne sunt de mare folos. Fie că unii dintre noi mai puțin cunoscători în materie, am abordat greșit modul de curățare sau pur și simplu din necunoaștere nu am menținut ramurile de rod cât mai aproape de ramurile principale. Astfel pierdem controlul rodului ,imbogătim pomul cu ramuri secundare de prisos și ajungem cu "măturoaie" în partea superioară a copacului. D-stră i-ați dat din nou șanse persicului prezentat dar și nouă să mai adăugăm noi cunoștințe la cele pe care le-ați prezentat anterior. Mulțumim mult pentru tot ce faceți cu atâta pricepere și pasiune!
Exact același lucru mi s-a întâmplat și mie cu piersicul meu din grădina casei ! Nu l-am curățat în ultimii doi ani și tot rodul s-a dus pe vârful lui !
Are efect ,daca pomul a fost pregatit pentru iernat ,adica mugurii au acumulat suficiente substante nutritive ,ier numarul lor nu depaseste potentialul pomului 👉ua-cam.com/video/159yV0ZBgoc/v-deo.htmlsi=XMkSy6Wk8ZQZGXOC
Bună seara, mulțumesc mult pentru sfaturile date, multă sănătate și putere dă muncă. Domnule profesor aș avea o întrebare pentru dumneavoastră,se mai poate folosi un insecticid și un funcigid,care au avut termenul de valabilitate pân în anul 2023,luna 09? Vă mulțumesc. O seară plăcută și plină de surprize faine.
V-am urmarit si videourile precedente despre piersic...mi-am dat seama ca am inteles pe deplin sfaturile dvs. Ati pomenit la final despre un tratament cu Cu SO4 si Sulf...Am inteles bine...? Este ok acest amestec in aceasta fenofaza? Dar in vegetatie Cu se combina cu S ...nu neaparat la piersic...dar si alti pomi, arbusti, vie? Cu stima!!!
Buna ziua,o prezentare ca la carte ,ati vorbit si ati taiat imediat...este foarte clar pt. noi...doresc sa intreb ....daca unul din lastarii anuali de anul trecut ,care vor produce in acest an ,dupa recoltarea fructelor poate fi redus in cep la doi muguri ?se vor dezvolta cei doi muguri lasati ,in doi lastari noi pana in toamna ?sau este bine sa lasam pe anul ce vine aceasta scurtare ?va multumesc pt. raspuns si pt. minunata prezentare!🙏🤝
Scurtarea se face in august pentru soiurile timpurii si in primavara pentru soiurile de toamna ! Mugurii si intr-un caz si altul vor porni in vegetatie in primavara !
Multumesc pentru lectie, foarte interesanta si utila.Oricum niciodata nu o sa pot taia ca dv .Va rog sa ne spuneti cum functioneaza noua dv foarfeca cu dublu tais.Sincer sunt fan nicovala pentru pomicultura dar stiu ca astea nu va plac.Multumesc si sanatate multa!
Va salut ! Nu am foarfeca cu dublu tais si nici nu am de gand sa iau asa ceva ! Nu poti patrunde oriunde cu ea . Nicovala cu doua brate da ,da este f reusita ! Dar pentru o mana nu !
@@pomicolanalbant Ati prezentat intr-un clip anterior o foarfeca cu dublu tais Castellari, Am vazut ca trebuie bine reglata pentru o taietura uniforma, curata.Eu am o nicovala de mana de la Lowe care taie foarte bine la pomi si de care sunt mai incantat decat by-passuri de la Ars sau Okatsune
Multumesc frumos , am catva piersici care anul asta pornesc p[e rod , cand trebuie stropiti cu Sylit , cand infloreste sau cand se dechide frunzulitele!? Multumesc !
Bună ziua, la NUC, se formează coroana cum dorim? Si se face toaletarea de primăvară sau il lăsăm să crească cum vrea el? Aud la alte persoane mai învârstă că nucul nu se taie niciodată. Dacă mă puteți lămuri vă rog
Mulțumim pentru explicatii! Urmarind filmulețele dvs am avut curaj sa intru la intinerirea unui cais si reducerea coroanei. Urmeaza un piersic, foarte asemanator cu cel din filmulet! Foarte utile informatiile! Cum aplicam cuprul,sulful si insecticidul? In ce cantitate si in ce ordine? Va mulțumesc anticipat!
La sfârșit spuneți de tratament cu sulfat de cupru și sulf , nu există un grad de incompatibilitate între aceste substanțe ? Dacă se poate da cam care ar fi concentrațiile și produsul in cazul sulfului ? Mulțumesc
Vă salut! Ân 2023 m-am trezit cu câteva măturici la 3 piersici la înălțimea de 3-4 metri restul uscat și degarnisit am făcut o altoire cu bormașina la baza șarpantelor anul ăsta 2024 am tăiat toată lemnăria deasupra altoilor și am obținut o frumusețe de piersici mai tineri zic eu. Ce părere aveți ca specialist? Vă mulțumesc!
Buna seara!Am primit un drajon de piersic si are 3 lastari anticipati.Are radacina si lungimea de 60cm pana la ramificatiile anticipate.Pot sa il las cu ramificatiile,sau trebuie taiat sub ramificatii?Daca il las cu ramificatii,la cati muguri trebuie taiat?Multumesc!❤
Dintr-un cep vor da lastari anuali,care vor fi facuti cepi dupa rodire pt anul celalalt. Ce se intampla cu cepul care a tot fost bifurcat? Il eliminam la un moment dat?
Da ,pentru ca ,pornesc alti lastari de la baza lui ,sau pur si simplu se elimina ! Daca pomul este sanatos apar lastari noi din lemn batran ,in fiecare an !
Buna seara O intrebare cu rugamintea de ami spune si mie reteta , cantitatea si cum se prepara Tratamentul pentru stropit pomii Am cumparat MIDOS OIL ADJUVANT SULFAT DE CUPRU MOSPILAN VA rog ,nu stiu ce cantitate , la cita apa, si cite zile pauza pentru al doilea tratament Va multumesc din suflet 🙏
Bună ziua, aș vrea și eu un sfat de la dumneavoastră, sunteți profesionist și sigur mă ajută. Am 4 cireși în al doilea an de la plantare altoiți pe gisella 5. Am început să-i formez tip vas dar am înțeles că nu e ok dacă sunt altoiți pe gisella 5. E o problemă dacă îi formez tip vas? Mulțumesc anticipat.
Atentie la formarea cepilor : Unele soiuri au mugurii vegetativi mai sus si trebuie sa lasati cepii mai lungi ! Deci urmariti ca cepii sa aiba muguri vegetativi ! Cepii se formeaza din ramuri care au rodit anul trecut ! Daca nu sunteti sigur de acei muguri ,mai adteptati un pic si ei inceo sa se vada si atunci formati cepii !
Dar dacă e chel până la vârf, adică are șarpantele goale și doar pe vârfuri are lăstari, cum se poate coborî rodul? Și cred că am mai făcut o greșeală, am tăiat lăstarii de un la lungimea de o foarfecă, că așa a zis cineva, dar unii muguri erau mari și i-am scos.
❤Mulțumesc și de data asta om minunat. Vă rog spuneți ce rol are acea călugăriță despre care amintiți mereu. De ce nu o omorâți? E o dihanie urâtă și totuși o lăsați pe ram. 😅❤
Lăcusta călugăriță ( ca și buburuza ) este benefică pentru livadă și este un prădător redutabil pentru afide, păianjeni, molii, țânțari și alte insecte dăunătoare. Este o variantă ecologică care vă scutește de cheltuieli și timp pentru aplicarea tratamentelor cu insecticide mai ales primăvara în cazul invaziei afidelor la pomii fructiferi
Ramurile anuale sunt cele care cresc într-un an de vegetație , iar cele ce au rodit anul trecut subramuri de doi ani sunt mai garnisite , pline cu alte ramuri mai mici , acelea le taie la cep!
Cum recomandati taierile ramurilor in primii 2-3 ani la cais asa incat sa evitam aparitia rodului? Exista situatii in care e recomandabila evitarea oricaror scurtari? Toata stima si toate cele bune!
Am un piersic tanar care a intrat pe deplin pe rod anul asta si e plin de rod pe aproape toate ramurile.Daca la primavara tai tot ce a rodit si fac cepuri pomul va ramâne golas vor ramâne vreo 3 lastarasi anemici care nu au rodit, si multe cepuri/Cum fac ca nu as vrea sa se usuce din cauza nepriceperii mele.Toate cele bune si sanatate va doresc!
Pomul in primavara nu are lastari ,ci doar ramuri! O parte si cele mai frumoase au rodit si o parte mai anemice ,nu au rodit . Din toate aceste ramuri ,in prinavara vor porni lastari ! Daca ramurile nu sunt scurtate ,lastarii vor porni din varf simai multi ,insa daca le ramurile sunt scurtate ,lastarii vor porni din partea ramasa si mai putini ,adica din cepi ! Acum : Daca avem ramuri anuale f multe ,le eliminam la inel pe cele care au avut anticipati si care au tendinta de a deveni ramura de semischelet , Eliminam la inel ramuri anuale care prea multe pe interior ,eliminam la inel ramuri anuale slabe ,subtire si pe cele salbe , Si scurtam la cep ,ramuri anuale ramase ! Atentie ,lungimea cepului depinde de plasamentul mugurilor vegetativi si de viguarea acestor muguri ,deci cepul sa aiba doi -tri muguri si acestia se pot afla plasat aproape de baza ramuri anuale ,sau pe o lungime de 10-15 cm ! Daca din acei cepi au pornit mai multi lastari de trei ,venim in Mai la plivitul lastarilor si oprim doi sau trei ,in functie de numarul cepilor pe care ii avem .
sa traiti ! 1000 de ani ! avem un individ care sustine ca Monilia participa si ea la micoriza ? , ce parere aveti ? , multumesc ! '@'Puiu'Toma' acum 2 ore La compost sau in sol isi pierde efectul, monilioza. Ciuperca se inmultestr aerob. atat in sol cat si in compost ciuperca participa la micoriza. Inportant este sa nu ramana la suprafata solului ca sporii sa-si faca de cap cu staminele prin vectori.
daunatorii cu daunatorii , micoriza cu micoriza , sa traiti 1000 de ani , daca ar fi conlucrat intre ele nu mai aveam acuma nuci un pom rfuctifer , ii mancau pe toti . sa traiti 1000 de ani .
Contraziceri peste contraziceri! Cati oameni atatea pareri...Domnule, in taierea pomilor exista principii!!! Semintoasele se taie asa, samburoasele asa...Cei care vrem sa invatam nu mai intelegem nimic...
În celelalte materiale au fost prezentate principiile intr-un mod foarte clar. De această dată a prezentat o situație particulară cu un piersic care nu a fost curățat la timp și nici în mod corect. Practic prin prezentarea făcută a arătat modul în care se reconstruiește si se poate salva un piersic care nu a fost întreținut corect.Prin lăsarea unor cepi mai mari a urmărit coborârea și apropierea rodului scăpat în "măturoiele" superioare ale copcului. A și șpus că abia anul următor trebuie aleși cepi din lăstarii de un an care vor creste pe copii formați deoarece nu exista altă soluție.
Va salut ! Voi veni cu un tutorial cat de curand pe acesta tema ! Dar pana atunci trebuie sa stiti macar atat : Cepii se formeaza in functie de scop ,specie si soi ! Ca exeplu la piersic ,la unele soiuri ,gasim muguri vegetativi pornind chiar de la baza ramurei si la altele mult m-ai sus . Iar noi trebuie sa vizualizam prima data acest aspect si dupa asta procedam la formarea cepilor ! Sunt multe lucruri care inca nu sunt prezentate pe youtube ,de exemplu ,inca nu am prezentat tipurile de fructificare pentru fiecare specie in parte ,in functie da care se fac taierile . Banalul mar ,are trei tipuri de fructificare ,de care trebuie sa tinem cont la taiere ! Dar asa cum am spus ,voi veni cu un tutorial cat de curand pe acesta tema !
Cu toate că ați prezentat și alte materiale referitoare la inteținerea piersicului,oricâte ar fi ele , ne sunt de mare folos.
Fie că unii dintre noi mai puțin cunoscători în materie, am abordat greșit modul de curățare sau pur și simplu din necunoaștere nu am menținut ramurile de rod cât mai aproape de ramurile principale. Astfel pierdem controlul rodului ,imbogătim pomul cu ramuri secundare de prisos și ajungem cu "măturoaie" în partea superioară a copacului.
D-stră i-ați dat din nou șanse persicului prezentat dar și nouă să mai adăugăm noi cunoștințe la cele pe care le-ați prezentat anterior. Mulțumim mult pentru tot ce faceți cu atâta pricepere și pasiune!
Corect ! Zile bune !
Buna seara, Domnule o lectie de mare folos tuturor,va felicit si va respect.
Multumim la fel !
Vă urmăresc cu mult entuziasm și cu mare atenție.sa va de-a Dumnezeu sănătate.multumim pentru informatii
Doamne ajuta !
Foarte bine explicat, va multumim, sanatate!
Multumim la fel !
Exact același lucru mi s-a întâmplat și mie cu piersicul meu din grădina casei ! Nu l-am curățat în ultimii doi ani și tot rodul s-a dus pe vârful lui !
Da ,pai trebuie taiat in fiecare an !
Excelent explicat!!! Vă mulțumim!!!
Va salut si va mulțumesc !
O prezentare clară și completă! Mulțumim frumos!
Cu drag !
Ce simplu este cand esti profi! 👏
Va salut si va mulțumesc !
Sa va dea Dumnezeu sanatate domnule DOCTOR👍🤝
Zile frumoase va doresc !
Mi-a placut mult acest tutorial, multumesc
Va salut si ma bucur !
Frumoasa lucrare👍
Va salut !
Sănătate multă!
Va salut !
Super explicatii! Mulțumesc 🤝🙏! Sănătate
Multumim la fel !
Foarte bine explicat. Mulțumesc mult.
Va salut si va mulțumesc !
Cu respect! Cam la nivelul asta am un piersic. Are rod peste tot, dar acum am înțeles de ce se curata asa. Sincer îmi este mila sa fac asa taieri.
Va salut ! Da ,va inteleg dar trebuie !
Multumim tare mult !! Sanatate si numai bine !
Cele bune !
excelent domnule doctor multumim
Va salut si va mulțumesc !
Mulțumim pentru sfaturi ❤❤❤
La Tulcea am făcut armata, în 1990 UM 0615
La Cataloi mergeam la poligon.
Frumos !
Va mulțumim respec!
Va salut !
Respectele mele,maestre!
👍
Minunat. Să ne trăiți 🎉🎉
Va salut si va mulțumesc !
Felicitări. Doamne ajuta
Voie buna v-a doresc ! 🤝
Mulțumesc 🙏foarte util
Zile frumoase va doresc !
Bună ziua, mulțumesc pentru explicații
Mulțumim frumos!
Cu drag !
Mulțumesc!
Cele bune !
Multumim! Succes si dumneavoastra!
Foarte frumos
Cele bune !
Sănătate va doresc.....urmăresc filmulețele dumneavoastră 👏👏
Bună seara ,tot respectul..soluția anti îngheț,, mit sau adevăr...
Are efect ,daca pomul a fost pregatit pentru iernat ,adica mugurii au acumulat suficiente substante nutritive ,ier numarul lor nu depaseste potentialul pomului 👉ua-cam.com/video/159yV0ZBgoc/v-deo.htmlsi=XMkSy6Wk8ZQZGXOC
Bună seara, mulțumesc mult pentru sfaturile date, multă sănătate și putere dă muncă. Domnule profesor aș avea o întrebare pentru dumneavoastră,se mai poate folosi un insecticid și un funcigid,care au avut termenul de valabilitate pân în anul 2023,luna 09? Vă mulțumesc. O seară plăcută și plină de surprize faine.
Buna dimineata ! Da este valabil ,dar agitatil inainte de al folosi !
Sănătate, foarte frumos și la obiect videoul,o întrebare care este rolul sulfului? Mulțumesc.
Va salut ! Sulful distruge fainarea !
Mulțumesc mult pt răspuns.doamne ajuta
🤝
Va salut !
V-am urmarit si videourile precedente despre piersic...mi-am dat seama ca am inteles pe deplin sfaturile dvs. Ati pomenit la final despre un tratament cu Cu SO4 si Sulf...Am inteles bine...? Este ok acest amestec in aceasta fenofaza? Dar in vegetatie Cu se combina cu S ...nu neaparat la piersic...dar si alti pomi, arbusti, vie? Cu stima!!!
Va salut ! Da Cu este compatibil cu Sulf si se poate aplica si in vegetatie cu doza mai redusa de Cu !
Buna ziua la persic se poate de efectuat taieri acum în toamnă
Da sigur !ua-cam.com/video/rr5Ge0lhAHg/v-deo.htmlsi=yi71_8fD5CfCOKnH
Buna ziua,o prezentare ca la carte ,ati vorbit si ati taiat imediat...este foarte clar pt. noi...doresc sa intreb ....daca unul din lastarii anuali de anul trecut ,care vor produce in acest an ,dupa recoltarea fructelor poate fi redus in cep la doi muguri ?se vor dezvolta cei doi muguri lasati ,in doi lastari noi pana in toamna ?sau este bine sa lasam pe anul ce vine aceasta scurtare ?va multumesc pt. raspuns si pt. minunata prezentare!🙏🤝
Scurtarea se face in august pentru soiurile timpurii si in primavara pentru soiurile de toamna !
Mugurii si intr-un caz si altul vor porni in vegetatie in primavara !
@@pomicolanalbant va multumesc,va doresc multa sanatate!
Multumesc pentru lectie, foarte interesanta si utila.Oricum niciodata nu o sa pot taia ca dv .Va rog sa ne spuneti cum functioneaza noua dv foarfeca cu dublu tais.Sincer sunt fan nicovala pentru pomicultura dar stiu ca astea nu va plac.Multumesc si sanatate multa!
Va salut ! Nu am foarfeca cu dublu tais si nici nu am de gand sa iau asa ceva !
Nu poti patrunde oriunde cu ea .
Nicovala cu doua brate da ,da este f reusita !
Dar pentru o mana nu !
@@pomicolanalbant Ati prezentat intr-un clip anterior o foarfeca cu dublu tais Castellari, Am vazut ca trebuie bine reglata pentru o taietura uniforma, curata.Eu am o nicovala de mana de la Lowe care taie foarte bine la pomi si de care sunt mai incantat decat by-passuri de la Ars sau Okatsune
Multumesc frumos , am catva piersici care anul asta pornesc p[e rod , cand trebuie stropiti cu Sylit , cand infloreste sau cand se dechide frunzulitele!?
Multumesc !
La frunzulite (urechiusa de soarece )
Multumesc, Sanatate si putere!@@pomicolanalbant
Bună ziua, la NUC, se formează coroana cum dorim? Si se face toaletarea de primăvară sau il lăsăm să crească cum vrea el? Aud la alte persoane mai învârstă că nucul nu se taie niciodată. Dacă mă puteți lămuri vă rog
Si nucul se taie pentru formarea coroanei ,precum si pentru ramificare !
@@pomicolanalbant Mulțumesc pentru lămurire, să vă dea Dumnezeu îndelungă sănătate și spor în toate
Mulțumim pentru explicatii! Urmarind filmulețele dvs am avut curaj sa intru la intinerirea unui cais si reducerea coroanei. Urmeaza un piersic, foarte asemanator cu cel din filmulet! Foarte utile informatiile! Cum aplicam cuprul,sulful si insecticidul? In ce cantitate si in ce ordine? Va mulțumesc anticipat!
Va salut ! Toate substantele se pun in aceiasi apa !
Champ 20 gr /10L apa
Sulf 30gr
Insecticid ,depunde de insecticid !
Mospilan 3 gr
Va mulțumesc!
Se aplica și la nectarin? Mulțumesc!
Absolut! Sunt din aceiași familie.
@@nistorcarb4716 mulțumesc!
👏👍🙏💪
Va mulțumesc !
Buna domn profesor, am ratat taierile in uscat. Daca au inflorit se mai pot taia?
Multumesc!
Buna dimineata ! Sigur ,acum puteti alege clar ,care ramuri mixte sunt cele mai bune !
Buna ziua.
Caiși și piersici se tund la cep?
La cais taierile se fac :la cep lung pentru fructificare ,cep scurt pentru a genera ramuri noi ,la inel unde nu vrem prezenta ramurilor !
La piersic cepii se formeaza ,doar pentru a genera ramuri de rod !
🙋👍👍
Să trăiți mereu pus bine la punct. Am o întrebare!uleiul horticol ovipron top se dă simplu sau pod să-l dau împreună cu mospulan ?
Se poate combina cu Mospilan și cu Champ 77. Eu așa le dau. În loc de Mospilan se poate pune și Decis
Neaparat cu mospilan si acaricid !
@@pomicolanalbant vă mulțumesc
La sfârșit spuneți de tratament cu sulfat de cupru și sulf , nu există un grad de incompatibilitate între aceste substanțe ? Dacă se poate da cam care ar fi concentrațiile și produsul in cazul sulfului ? Mulțumesc
Sunt compatibile !
Sulf 0,4 %
Vă salut! Ân 2023 m-am trezit cu câteva măturici la 3 piersici la înălțimea de 3-4 metri restul uscat și degarnisit am făcut o altoire cu bormașina la baza șarpantelor anul ăsta 2024 am tăiat toată lemnăria deasupra altoilor și am obținut o frumusețe de piersici mai tineri zic eu. Ce părere aveți ca specialist? Vă mulțumesc!
Piersicul daca are lemnul sanatos ,se poate regenera cel mai simplu ,nici macar nu este nevoie de astfel de interventii !
Buna seara!Am primit un drajon de piersic si are 3 lastari anticipati.Are radacina si lungimea de 60cm pana la ramificatiile anticipate.Pot sa il las cu ramificatiile,sau trebuie taiat sub ramificatii?Daca il las cu ramificatii,la cati muguri trebuie taiat?Multumesc!❤
👉ua-cam.com/video/hbKeQhrAaLc/v-deo.htmlsi=cQMZCm_0DovCLC2o
@@pomicolanalbant Multumesc mult.Sanatate va doresc si numai bine.🫡❤️
Dintr-un cep vor da lastari anuali,care vor fi facuti cepi dupa rodire pt anul celalalt. Ce se intampla cu cepul care a tot fost bifurcat? Il eliminam la un moment dat?
Da ,pentru ca ,pornesc alti lastari de la baza lui ,sau pur si simplu se elimina !
Daca pomul este sanatos apar lastari noi din lemn batran ,in fiecare an !
@@pomicolanalbant mulțumesc. Multa sanatate
Arătați vă rog cum se fac tăierile la migdal.
Voi veni cu un tutorial cat de curand pe acesta tema !
Buna seara
O intrebare cu rugamintea de ami spune si mie reteta , cantitatea si cum se prepara
Tratamentul pentru stropit pomii
Am cumparat MIDOS OIL ADJUVANT
SULFAT DE CUPRU
MOSPILAN
VA rog ,nu stiu ce cantitate , la cita apa, si cite zile pauza pentru al doilea tratament
Va multumesc din suflet 🙏
Midos ,este pentruinsecte de casa (muste ,rantari ,plosnite ,etc !)
Sulfatul de cupru 200 gr la 10L apa si adaugati si 3 gr de mospilan !
Oare din fiecare floare de la piersic va fi un rod ? Multumesc !!
Da ,fiecare floare are rod ,dar mai avorteaza dintre ele !
Bună ziua, aș vrea și eu un sfat de la dumneavoastră, sunteți profesionist și sigur mă ajută. Am 4 cireși în al doilea an de la plantare altoiți pe gisella 5. Am început să-i formez tip vas dar am înțeles că nu e ok dacă sunt altoiți pe gisella 5. E o problemă dacă îi formez tip vas? Mulțumesc anticipat.
Va salut ! Nu e nici o problema !👍
@@pomicolanalbant Mulțumesc frumos!
Am și eu un piersic dar nu reacționeazã deloc la tăierile la cep, adică rămân cioturi și se uscă, nu generează lăstari.
Atentie la formarea cepilor :
Unele soiuri au mugurii vegetativi mai sus si trebuie sa lasati cepii mai lungi !
Deci urmariti ca cepii sa aiba muguri vegetativi !
Cepii se formeaza din ramuri care au rodit anul trecut !
Daca nu sunteti sigur de acei muguri ,mai adteptati un pic si ei inceo sa se vada si atunci formati cepii !
Dar dacă e chel până la vârf, adică are șarpantele goale și doar pe vârfuri are lăstari, cum se poate coborî rodul?
Și cred că am mai făcut o greșeală, am tăiat lăstarii de un la lungimea de o foarfecă, că așa a zis cineva, dar unii muguri erau mari și i-am scos.
@@criticulmuzical9120E greu ca taierile astea...Domnul Ion explica f.bine, dar pomii sunt diferiti, cand ajungem in livada nu mai stim ce sa taiem...
❤Mulțumesc și de data asta om minunat. Vă rog spuneți ce rol are acea călugăriță despre care amintiți mereu. De ce nu o omorâți? E o dihanie urâtă și totuși o lăsați pe ram. 😅❤
Lăcusta călugăriță ( ca și buburuza ) este benefică pentru livadă și este un prădător redutabil pentru afide, păianjeni, molii, țânțari și alte insecte dăunătoare. Este o variantă ecologică care vă scutește de cheltuieli și timp pentru aplicarea tratamentelor cu insecticide mai ales primăvara în cazul invaziei afidelor la pomii fructiferi
Este o inescta pradator pentru alte isecte !
buna seara! in cazul piersicului merg scurtate si ramurile de anul unu care sunt prevazute pentru rod? (pentru a da fructe de calitate).
Se pot scurt pt a norma producția , iar dacă sunt prea dese unele le putem chiar elimina pe cele mai mici
Foarte explicit ca de obicei va urmăresc ..mulțumesc.
@@danielmarianlapusan4761Dar care sunt ramurile anuale? De unde ne dam seama ce ramuri au rodit anul trecut? Nimeni nu explica.
Ramurile anuale sunt cele care cresc într-un an de vegetație , iar cele ce au rodit anul trecut subramuri de doi ani sunt mai garnisite , pline cu alte ramuri mai mici , acelea le taie la cep!
@@danielmarianlapusan4761Multumesc pt atentia acordata, dar nu am inteles nimic!
Cum recomandati taierile ramurilor in primii 2-3 ani la cais asa incat sa evitam aparitia rodului? Exista situatii in care e recomandabila evitarea oricaror scurtari? Toata stima si toate cele bune!
Un pom netaiat ,intra mai repede pe rod si invers !
@@pomicolanalbantin general, de la ce varsta ar trebui lasat un cais sa fructifice? Multumesc din nou si toate cele bune!
Un video cum se taie migdalul
Da !
Am un piersic tanar care a intrat pe deplin pe rod anul asta si e plin de rod pe aproape toate ramurile.Daca la primavara tai tot ce a rodit si fac cepuri pomul va ramâne golas vor ramâne vreo 3 lastarasi anemici care nu au rodit, si multe cepuri/Cum fac ca nu as vrea sa se usuce din cauza nepriceperii mele.Toate cele bune si sanatate va doresc!
Pomul in primavara nu are lastari ,ci doar ramuri!
O parte si cele mai frumoase au rodit si o parte mai anemice ,nu au rodit .
Din toate aceste ramuri ,in prinavara vor porni lastari !
Daca ramurile nu sunt scurtate ,lastarii vor porni din varf simai multi ,insa daca le ramurile sunt scurtate ,lastarii vor porni din partea ramasa si mai putini ,adica din cepi !
Acum :
Daca avem ramuri anuale f multe ,le eliminam la inel pe cele care au avut anticipati si care au tendinta de a deveni ramura de semischelet ,
Eliminam la inel ramuri anuale care prea multe pe interior ,eliminam la inel ramuri anuale slabe ,subtire si pe cele salbe ,
Si scurtam la cep ,ramuri anuale ramase !
Atentie ,lungimea cepului depinde de plasamentul mugurilor vegetativi si de viguarea acestor muguri ,deci cepul sa aiba doi -tri muguri si acestia se pot afla plasat aproape de baza ramuri anuale ,sau pe o lungime de 10-15 cm !
Daca din acei cepi au pornit mai multi lastari de trei ,venim in Mai la plivitul lastarilor si oprim doi sau trei ,in functie de numarul cepilor pe care ii avem .
@@pomicolanalbant va mulțumesc pt amabilitatea de a-mi răspunde pe larg si explicit intrebarii adresate .
Salut
sa traiti ! 1000 de ani ! avem un individ care sustine ca Monilia participa si ea la micoriza ? , ce parere aveti ? , multumesc !
'@'Puiu'Toma'
acum 2 ore
La compost sau in sol isi pierde efectul, monilioza. Ciuperca se inmultestr aerob. atat in sol cat si in compost ciuperca participa la micoriza.
Inportant este sa nu ramana la suprafata solului ca sporii sa-si faca de cap cu staminele prin vectori.
Eu nu am invatat asa ceva si nu pot sa confirm !
daunatorii cu daunatorii , micoriza cu micoriza , sa traiti 1000 de ani , daca ar fi conlucrat intre ele nu mai aveam acuma nuci un pom rfuctifer , ii mancau pe toti . sa traiti 1000 de ani .
Curios, ca in alt video ziceati de cepi sa fie la 1-2cm sau taiat de tot sa dea muguri dorminzi. 😊
Contraziceri peste contraziceri! Cati oameni atatea pareri...Domnule, in taierea pomilor exista principii!!! Semintoasele se taie asa, samburoasele asa...Cei care vrem sa invatam nu mai intelegem nimic...
În celelalte materiale au fost prezentate principiile intr-un mod foarte clar. De această dată a prezentat o situație particulară cu un piersic care nu a fost curățat la timp și nici în mod corect. Practic prin prezentarea făcută a arătat modul în care se reconstruiește si se poate salva un piersic care nu a fost întreținut corect.Prin lăsarea unor cepi mai mari a urmărit coborârea și apropierea rodului scăpat în "măturoiele" superioare ale copcului. A și șpus că abia anul următor trebuie aleși cepi din lăstarii de un an care vor creste pe copii formați deoarece nu exista altă soluție.
Va salut ! Voi veni cu un tutorial cat de curand pe acesta tema !
Dar pana atunci trebuie sa stiti macar atat :
Cepii se formeaza in functie de scop ,specie si soi !
Ca exeplu la piersic ,la unele soiuri ,gasim muguri vegetativi pornind chiar de la baza ramurei si la altele mult m-ai sus .
Iar noi trebuie sa vizualizam prima data acest aspect si dupa asta procedam la formarea cepilor !
Sunt multe lucruri care inca nu sunt prezentate pe youtube ,de exemplu ,inca nu am prezentat tipurile de fructificare pentru fiecare specie in parte ,in functie da care se fac taierile .
Banalul mar ,are trei tipuri de fructificare ,de care trebuie sa tinem cont la taiere !
Dar asa cum am spus ,voi veni cu un tutorial cat de curand pe acesta tema !
@@pomicolanalbantVa multumesc frumos pentru raspuns!