Це відео не доступне.
Перепрошуємо.

Δελφοί : Ομφαλός της Γης το κέντρο του κόσμου | Delphi Greece 4K

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 28 лип 2023
  • Δελφοί : Ομφαλός της Γης το κέντρο του κόσμου | Delphi Greece 4K
    Οι Δελφοί ήταν αρχαία ελληνική πόλη στην οποία λειτούργησε το σημαντικότερο μαντείο του αρχαιοελληνικού κόσμου. Βρίσκεται στον νομό Φωκίδας, δίπλα στη σύγχρονη κωμόπολη των Δελφών, στη δυτική πλευρά του όρους Παρνασσός, ενώ απέχει 172 χιλιόμετρα από την Αθήνα.
    Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ετυμολογία της λέξης όσο κι ο χαρακτηρισμός του χώρου ως «κέντρο της κόσμου». Έτσι, η αρχαία λέξη δελφύς (η), που σημαίνει μήτρα, πιθανολογείται ότι έδωσε το όνομα στο σημαντικότερο μαντείο της αρχαιότητας. Η μήτρα, λοιπόν, που μεγαλώνει και γεννά τον άνθρωπο, «γέννησε» κι ένα σημαντικό κομμάτι της αρχαίας ελληνικής ιστορίας. Απ’ την άλλη, ο μύθος λέει ότι ο Δίας έστειλε δυο αετούς, από Ανατολή και Δύση, και στο σημείο που θα συναντιούνταν θα ήταν το κέντρο κόσμου. Και συναντήθηκαν στους Δελφούς, εκεί όπου υπάρχει ο βράχος σε σχήμα αυγού! Ας «καταδυθούμε» λοιπόν στο περίφημο κέντρο για να αναδυθούμε στη συνέχεια και να αναδείξουμε τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.
    Από τον 8ο αι. π.Χ. επικράτησε οριστικά η λατρεία του Απόλλωνα και άρχισε η ανάπτυξη του ιερού και του μαντείου. Προς το τέλος του 7ου αι. π.Χ. οικοδομήθηκαν οι πρώτοι ναοί, αφιερωμένοι ο ένας στον Απόλλωνα και ο άλλος στην Αθηνά, που λατρευόταν επίσημα, με την επωνυμία «Προναία» ή «Προνοία» και είχε δικό της τέμενος. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η λειτουργία-τελετουργία του μαντείου. Πριν, λοιπόν, από κάθε χρησμοδότηση η Πυθία (Πρωθιέρεια του θεού Απόλλωνα) πλενόταν, έπινε νερό από την Κασταλία πηγή, μασούσε φύλλα δάφνης και ανέβαινε σ' έναν τρίποδα. Από τη βάση του τρίποδα έβγαιναν αναθυμιάσεις. Η Πυθία ερχόταν σε έκσταση, βγάζοντας ασυνάρτητες κραυγές και λόγους, τους οποίους οι ιερείς του μαντείου μετέτρεπαν σε έμμετρους χρησμούς, σχεδόν πάντα με διφορούμενη σημασία. Συνήθως η Πυθία εκλεγόταν από τις ευγενικής καταγωγής παρθένες των Δελφών.
    Η επιρροή του ιερού των Δελφών εξαπλώθηκε σταδιακά στον ευρύτερο χώρο της ανατολικής Μεσογείου., γεγονός το οποίο φανερώνουν τα πολλά αφιερώματα που βρέθηκαν στους Δελφούς, από περιοχές της Συρίας και της Αρμενίας. Λόγω του μεγάλου κύρους του μαντείου, οι ελληνικές πόλεις κατέφευγαν σ’ αυτό για τη λήψη σημαντικών αποφάσεων. Στην περίπτωση λόγο χάρη του αποικισμού, οι μητροπόλεις κατέφευγαν στο μαντείο για να το συμβουλευτούν, για την επιλογή κατάλληλης θέσης για την ίδρυση αποικίας. Το ιερό των Δελφών ήταν, επίσης, το κέντρο της σημαντικότερης Αμφικτυονίας (ομοσπονδιακή ένωση δώδεκα φυλών με θρησκευτικό κυρίως χαρακτήρα) του αρχαίου ελληνικού κόσμου, γνωστή ως Δελφική Αμφικτυονία.
    Η πορεία του ιερού συνεχίζεται στο πέρασμα των αιώνων με διάφορα φύλα να καταλαμβάνουν την περιοχή και να προκαλούν πάσης φύσεως φθορές με αποκορύφωμα να κλείσει οριστικά με διάταγμα του αυτοκράτορα Θεοδοσίου Α' το 395 μ.Χ. Από τον 17ο αιώνα, όμως, η «μόδα» των Ευρωπαίων περιηγητών θα ξαναφέρει στην επιφάνεια την ιστορία της περιοχής. Το 1892 θα είναι μια σημαντική χρονολογία: ξεκινά η «Μεγάλη Ανασκαφή», όπως ονομάστηκε, στους Δελφούς υπό την αιγίδα της Γαλλικής Σχολής Αθηνών και διαρκεί μια δεκαετία, αποκαλύπτοντας το ιερό του Απόλλωνα, το ιερό της Αθηνάς Προναίας και άλλα σημαντικά κτίσματα.
    Η επίδραση του χώρου και ό,τι αυτός αντιπροσώπευε στο πέρασμα των χρόνων υπήρξε καταλυτική σε πολλές μορφές τέχνης: ζωγραφική, λογοτεχνία, σχέδια με χάρτες, ημερολόγια κ.λπ., τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό. Το 1927 και το 1930, ο ποιητής Άγγελος Σικελιανός και η σύζυγός του Εύα Πάλμερ επιχειρώντας να δημιουργήσουν ένα νέο πνευματικό «ομφαλό» της Γης, όπου άνθρωποι του πνεύματος, των επιστημών και των τεχνών από όλο τον κόσμο θα συγκεντρώνονταν και θα εργάζονταν για την πνευματική και ψυχική συναδέλφωση των λαών, διοργάνωσαν τις Δελφικές Γιορτές που περιλάμβαναν παραστάσεις αρχαίου δράματος, γυμνικούς αγώνες, διαλέξεις και εκθέσεις λαϊκής χειροτεχνίας.
    Η ιστορία όμως είναι λειψή χωρίς τα χειροποίητα έργα των ανθρώπων που την δημιούργησαν. Έτσι, στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών, που οικοδομήθηκε το 1903 και με τελευταία (από τις πολλές) ανακαίνιση το 1999 από τον αρχιτέκτονα Αλέξανδρο Τομπάζη, συναντάμε εξαιρετικά εκθέματα −πολλά εκ των οποίων αναθήματα, προσφορές στους θεούς− όπως τον Ηνίοχο, τον Ομφαλό της Γης, τον ασημένιο Ταύρο, τη Σφίγγα των Ναξίων και πολλά άλλα.
    Καλή αντάμωση!
    Εναέρια 4k πλάνα Dji Drone
    Φωτογραφίες Raw Nikon Z 7ii
    Μυγδανάλευρος Σπύρος
    Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Παλαιοχώρη
    Edit filmora sPr.mYg
    sprmyg@gmail.com
    Η εγγραφή στο κανάλι μας η προώθηση υλικού και ένα σχόλιο μας βοηθάει να συνεχίσουμε @sprmyg ακολουθήστε μας.
    / spyros.mygdanalevros
    ...
    #delphi #archeology #drone #arachova #museum #travel #greece #aerialvideo #aerialfootage #aerialphotography #europe #athena #tourism

КОМЕНТАРІ • 10

  • @hvbhfvbv
    @hvbhfvbv Рік тому +1

    Εντυπωσιακές εικόνες αρχαιολογικού χώρου και μουσείου. Υπέροχο κείμενο και μουσική.. Η ιστορία μας! 👍

    • @sprmyg
      @sprmyg  Рік тому +1

      Η ιστορία μας..👍

  • @georgedouroudakis3962
    @georgedouroudakis3962 11 місяців тому +1

    Σπύρο dear Πολύ όμορφο και η μουσική πολύ γλυκιά.

    • @sprmyg
      @sprmyg  11 місяців тому

      Ευχαριστώ κύριε Γιώργο..🙂

  • @ysFin
    @ysFin Рік тому +1

    μαγικό μέρος, υπέροχο βίντεο

    • @sprmyg
      @sprmyg  Рік тому +1

      Όντως οι Δελφοί είναι μαγεία.. Ευχαριστώ! 🙂

  • @VasilikiCoccinella77
    @VasilikiCoccinella77 Рік тому +1

    μπραβο Σπυρο!

  • @KostasGertzos
    @KostasGertzos Рік тому +1

    Εντυπωσιακά πλάνα

    • @sprmyg
      @sprmyg  Рік тому +1

      Ευχαριστούμε πολύ Κώστα..🙂