Invertoarele in sistem IT, TT, TN - pe care nu stim sa le folosim...

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 24 лис 2024

КОМЕНТАРІ • 53

  • @costelciocan5119
    @costelciocan5119 3 місяці тому

    Vă salut! Felicitări lui Mihai ptr rezultatele foarte bune obținute, succes în continuare și d-stră mulțumim ptr detaliile foarte importante ca de fiecare dată. Weekend liniștit să aveți!! Stimă!!

  • @florinnina7864
    @florinnina7864 3 місяці тому

    Felicitari colegului cu 10 si tot respectul pentru echipa!

    • @electricteamro
      @electricteamro  3 місяці тому

      Multumim

    • @turneasergiu7101
      @turneasergiu7101 3 місяці тому

      Depinde și de panouri , sunt panouri care nu se leagă la pământ,cele cu doua pătrate ,astfel făcând creezi un paratrăsnet...

  • @ionutvrabie6230
    @ionutvrabie6230 3 місяці тому +4

    Acest tip de retea este caracterizata prin faptul ca sursa de alimentare este izolata fata de pamant, sau este legata la pamant printr-o impendanta foarte mare care asigura izolarea sursei fata de pamant., iar masele echipamentelor si aparaturii electrice sunt legate la priza de pamant a locala (a instalatiei).
    Beneficiile unei astfel de retele rezulta din faptul ca un curent rezultat dintr-un defect Faza - Pamant, are o intensitate foarte mica si nu poate provoca o tensiune de atingere periculoasa, adica > 50 V.
    Acest tip de retea se utilizeaza numai cu un dispozitiv de control al izolatiei conductorului neutru fata de pamant. Valorile la care este limitat curentul de defect este cuprins intre 150 - 230 mA.
    Conductorul neutru poate fi distribuit, sau nu. Se recomanda totusi ca acest conductor sa nu se distribuie. Acolo unde este distribuit se va prevedea un dispozitiv de protectie la supracurent pe conductorul neutru(N) al intregului circuit, protectie care trebuie sa produca deconectarea tuturor conductoarelor active, inclusiv a conductorului neutru.

    • @electricteamro
      @electricteamro  3 місяці тому

      BRAVOOO!

    • @ELECTRICLIFE4U
      @ELECTRICLIFE4U 3 місяці тому +2

      Asta e sistemul IT, dar nu ai specificat in comentariu.....👍

  • @silviuguseila2552
    @silviuguseila2552 3 місяці тому +3

    De unde a pornit treaba cu nelegarea panourilor la impamantare:
    Easun SV-II si SV-IV au asta scris in manual:
    "Because this inverter is non isolated, only three types of PV modules are acceptable: single crystalline, poly crystalline with class A rated and CIGS modules. To avoid any malfunction, do not connect any PV modules with possible current leakage to the inverter. For example, grounded PV modules will cause current leakage to the inverter. When using CIGS modules, please be sure NO grounding"
    A se vedea si topicul de aici: "- With a non-isolated inverter, the lack of isolation to the grounded ac service conductors requires that the dc PV array be ungrounded for the inverter to work. While this type of system is operating, the dc PV array actually becomes referenced to ground through the ac output conductors. The PV industry often refers to this system configuration as “ungrounded,” but in reality the PV array is only ungrounded when the inverter is not operating. As soon as the inverter begins producing power, the whole system becomes referenced to ground through the ac service conductors."

    • @electricteamro
      @electricteamro  3 місяці тому

      Orice invertor care respecta standardele europene trebuie sa aiba carcasa , minusul baterie legate la pamant. Deasemenea trebuie sa aiba izolatie de grad 2 pe partea de panouri fotovoltaice.

  • @iulian9703
    @iulian9703 3 місяці тому +1

    Va salut!In Spania este sistemul TT,ce e adevarat au diferentiale dar "functioneaza "sistemul dar acest sistem necesita o mantenanta ,nu am vazut pe unul sa faca aceasta mantenanta , apoi am vazut panouri pe structura metalica fara sa fie legată la pământ ,cu respect!Felicitari Mihai!

  • @cristianmihai1086
    @cristianmihai1086 3 місяці тому

    Felicitări și tot respectul !!!

  • @danielmihai5
    @danielmihai5 3 місяці тому +1

    Felicitări „colegului” pentru 10-le obținut.

  • @IonutMarian-j9i
    @IonutMarian-j9i 3 місяці тому +1

    Felicitări colegului!
    Am si eu o intrebare. Mai am o casa la tara cu o curte mare. Pentru branșament sunt pusi in curte doi stalpi, deoarece este o distanță ceva mai mare de la retea la casa (aproape 100 metri). Stiu ca OD are obligația sa lege PEN la pamant cat mai des posibil la retea (la scheletul metalic al fiecărui stâlp). Evident, nu se întâmpla asta pe strada. Dar, fiind in curte, se aplica aceeasi regula? Ca vreau sa ii pun putin la treabă sa imi lege PEN-ul la ambii stâlpi ca asa zice prostu ala de i7 :)
    Succes!

    • @electricteamro
      @electricteamro  3 місяці тому

      Regula este universal valabila. Multumim pentru felicitari.

  • @_Valentin__
    @_Valentin__ 3 місяці тому

    Felicitări! Mai rar asa ceva!

  • @ElectricTechRo
    @ElectricTechRo 3 місяці тому +1

    Felicitări Mihai! 👏👏👏⚡⚡⚡

  • @mariusmilu8130
    @mariusmilu8130 3 місяці тому +3

    Noi nu suntem în stare sa punem un diferential ,dar sa legam la pamant tot ce este metalic😂😂😂😂😂

  • @claudiuminciu
    @claudiuminciu 3 місяці тому

    Corect.
    Felicitari Mihai

  • @alexandrutivodar7219
    @alexandrutivodar7219 3 місяці тому

    Buna ,sistemul IT se foloseste iin minele cu pericol de explozie ,nulul nu este folosit si daca rezistenta de izolatie intre faza si carcasa metalica care este lesata la priza locala de pamant scade sub o anumita valoare releul decupleaza usolul principal ,pentru a se evita aparitia unei scantei sau arc electric

  • @EmilianAlex
    @EmilianAlex 3 місяці тому

    Salut! Daca am impamantare de peste 1 ohm, mai exact 3 și ceva, știu că nu se poate utiliza pt paratrăsnet. Dar pot lega consola de pe casa la impamantare cu 1x25mmp?
    Felicitări, Mihai! Când am auzit că a luat 10 era să scap telefonul din mână. Oricum, nu mă mir, seamănă cu tacsu 😉Bravoooooooooo! Avem nevoie de asemenea oameni!!!!

    • @electricteamro
      @electricteamro  3 місяці тому +1

      Consola este si ea paratraznet... Multumim pentru arecieri

    • @EmilianAlex
      @EmilianAlex 3 місяці тому

      @@electricteamro Și deci nu o pot lega, nu?

    • @electricteamro
      @electricteamro  3 місяці тому +1

      @@EmilianAlex nu

    • @EmilianAlex
      @EmilianAlex 3 місяці тому

      @@electricteamro Am înțeles. Noroc că e impamantare de adâncime și o pot întări oricând. Totuși, as vrea sa îmi schimb gardul cu unul cu fundație de beton. Pot sa iau platbanda și să o prind cu bride de fierul beton din fundația gardului? (Sau se sudează?) Sa fac ca la casa, apoi o leg la impamantarea mea.

    • @electricteamro
      @electricteamro  3 місяці тому

      @EmilianAlex se poate. Este ok.

  • @eugen-m
    @eugen-m 3 місяці тому +1

    Si uite asa am mai invatat ceva ❤

  • @medleymedley4971
    @medleymedley4971 3 місяці тому

    SCHEME DE LEGARE LA PĂMÂNT La instalatiile electrice, conform normativului I.7, sunt avute în vedere trei tipuri de scheme de legare la pamânt: TT, TN si IT.Schemele de legare la pamânt sunt simbolizate conform SR CEI 364 prin 2, 3 sau 4 litere având urmatoarele semnificatii:
    T - legare directa la pamânt (neutru distribuit); I - nici un conductor activ nu este legat la pamânt sau un punct (punctul neutru) al retelei este legat la pamânt printr-o impedanta;
    a doua litera - situatia maselor instalatiei alimentare în raport cu pamântul:
    T - masele sunt legate direct la pamânt, independent de eventuala legare la pamânt a alimentarii;
    N - masele instalatiei alimentate sunt legate direct la punctul neutru al sursei de alimentare care este legat la pamânt;
    alte litere - dispunerea conductorului neutru (N) si a conductorului de protectie (PE):
    C - conductor PEN, functiile conductorului neutru (N) si conductorului de protectie (PE) sunt îndeplinite de acelasi conductor (PEN);S - functiile conductorului neutru (N) si a conductorului de protectie (PE) sunt îndeplinite de conductoare separate.

  • @silviuturcu
    @silviuturcu 3 місяці тому +1

    se pune la pământ pentru ca atunci cand cade fulgerul sa-l descarce la pamant si nu in casa.

  • @FlorinUrzica
    @FlorinUrzica 3 місяці тому +1

    👍👍👍

  • @cosminadrianmunteanu74
    @cosminadrianmunteanu74 3 місяці тому

    Es ist notwendig, das Erdungssystem zu ändern, wenn es in Betrieb ist.2.25. Ein besonderes Erdungssystem ist in folgenden Fällen erforderlich:- in Gebäuden, die aus dem öffentlichen Netz versorgt werden - TT-System;- in Operationssälen - IT-System;- in leistungselektronischen Geräten, Rechenanlagen, Elektroherden, mit hohen Ableitströmen - TN-System.2.26. Bei der Wahl des Erdungssystems ist es empfehlenswert, das Verhalten der Geräte gemäß den in der Tabelle aufgeführten Anforderungen zu berücksichtigen

  • @cosminadrianmunteanu74
    @cosminadrianmunteanu74 3 місяці тому

    Es ist daher erforderlich, im IT-Schaltplan Kurzschlussstrom-Schutzeinrichtungen (Sicherungen oder elektromagnetische Relais) vorzusehen, die gemäß den Beziehungen in Artikel 2.6.2.21 ausgewählt werden müssen. Das IT-Schema erfordert einen zusätzlichen Potentialausgleich für die Anlagenerder oder, falls dieser nicht vorhanden ist, Restableiter mit Eigenschaften, die gemäß Artikel 2.5.2.22 gewählt werden.
    Im IT-Schema ist im Falle eines zweiten Fehlers der Schutz gegen elektrischen Schlag gewährleistet:- unter den gleichen Bedingungen wie im TN-Schema, wenn alle Erdungen miteinander verbunden sind;- unter den gleichen Bedingungen wie im TT-Schema, wenn die Erdungen nicht miteinander verbunden sind.
    Beim IT-Schema sind alle aktiven Teile der Stromversorgung von der Erde isoliert oder über eine Impedanz und einen Spannungsbegrenzer geerdet und die Erdungen und Zwischenteile der Anlage sind geerdet.

  • @cosminadrianmunteanu74
    @cosminadrianmunteanu74 3 місяці тому

    Bună seara domnii
    Cosmin-A.M Vorbesc germana română.
    Am lucrat ca electrician în Germania
    Cosmin-A scris vb. și citit în germană.
    Mare atenție s-au stricat prețurile pe ora în Germania.

  • @cosminadrianmunteanu74
    @cosminadrianmunteanu74 3 місяці тому

    wobei:Uf, die Phasenspannung (V);Rs, der Quell-Erdableitungswiderstand (W);Rc, der Verbraucher-Erdableitungswiderstand (W);Z, die Neutralleiter-Erdimpedanz (W);ZI, die Fehlerimpedanz (W).
    Der erste Fehlerstrom kann durch die Neutralleiter-Erdimpedanz Z abgeschaltet und auf diese Weise das Auftreten des Fehlers signalisiert werden.
    Im IT-Schema kann die Begrenzung des ersten Fehlerstroms entweder durch das Fehlen der Erdung des Sternpunkts oder durch die Verwendung eines hohen Werts der zwischen dem Sternpunkt und der Erde eingefügten Impedanz Z erreicht werden. In der Praxis wird eine Impedanz Z mit Werten zwischen
    1000...2000 W gewählt.

  • @cosminadrianmunteanu74
    @cosminadrianmunteanu74 3 місяці тому

    SCHEMA IT2.18. Das IT-Schema weist folgende Merkmale auf:- der Nullpunkt der Stromversorgung ist entweder von der Erde isoliert oder über eine Impedanz Z mit der Erde verbunden;- die Erde der versorgten elektrischen Anlage ist getrennt vom Nullpunkt der Stromversorgung geerdet.
    Das IT-Schema (siehe Abb. 2.7) ist spezifisch für die Versorgung von Verbrauchern aus eigenen Umspannwerken, die über qualifiziertes Wartungspersonal verfügen.2.19. Beim IT-Schema ist der Idl-Strom, der beim ersten Fehler zwischen einer Phase und der Erde auftritt (siehe Abb.
    2.8), zu gering, um eine gefährliche Spannung zu verursachen, aber er ermöglicht die Fortsetzung der Versorgung:

  • @cosminadrianmunteanu74
    @cosminadrianmunteanu74 3 місяці тому +1

    Zl, Rs, Rc können in der Beziehung.2.20 vernachlässigt werden.
    Beim Auftreten des zweiten Fehlers sinkt die Impedanz Zj der Fehlerschleife auf Werte nahe Null, was zum Auftreten eines Fehlerstroms Id2 führt, im Grunde ein Kurzschlussstrom, der mit der Beziehung ermittelt werden kann:
    wobei:U, die Netzspannung (V);22, die Impedanz des Stromkreises (W). Für einen Impedanzwert Z2 von 0,1 V erhält man:

  • @geogeo2979
    @geogeo2979 3 місяці тому

    Nu toate panourile fotovoltaice necesita priza de pamant. Sa nu va mirati de ce unele panouri fotovoltaice iau foc.

    • @electricteamro
      @electricteamro  3 місяці тому

      Toate panourile fotovoltaice, montate pe structura metalica, necesita punere la pamant.

    • @geogeo2979
      @geogeo2979 3 місяці тому +1

      @@electricteamro scriu pe ele daca pot fi legate la priza de pamant. Daca nu se respecta acest lucru, ele se pot distruge. Pentru sigurata ar trebuii toate.

    • @electricteamro
      @electricteamro  3 місяці тому

      @@geogeo2979 Toate panourile trebuiesc legate (cele cu structura metalica in special) chiar daca scrie sau nu scrie pe ele...

    • @geogeo2979
      @geogeo2979 3 місяці тому

      @@electricteamro intainte de a da astfel de raspunsuri, va recomand sa studiati mai bine. Eu am specificat ca ar trebuii legate, dar daca se ignora recomandarile producatorului se pot distruge. Nu oricine monteaza panouri fotovoltaice!!

    • @electricteamro
      @electricteamro  3 місяці тому +1

      @geogeo2979 nu te-am contrazis deloc. Dimpotriva. Eu m-am referit la ideea de principiu.

  • @cosminadrianmunteanu74
    @cosminadrianmunteanu74 3 місяці тому

    Es ist notwendig, das Erdungsschema zu ändern, wenn es in Betrieb ist.2.24.
    Je nach Art des Empfängers können die Erdungsschemata gemäß Tabelle 2.2 gewählt werden.Tabelle 2.2Auswahl des Erdungsschemas je nach Art des
    Empfängers

  • @ionut-alexandrumunteanu5961
    @ionut-alexandrumunteanu5961 3 місяці тому

    Electrozi de impamantare.