CUM s-a Format VECHIUL TESTAMENT?- 7. Biblia sub Asediu

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 3 січ 2025

КОМЕНТАРІ • 136

  • @HopediscoveryRomania
    @HopediscoveryRomania  4 роки тому +8

    Care este cartea ta favorita din Vechiul Testament? Sau care este cartea pe care o intelegi cel mai putin? Scrie-ne mai jos ;)
    Poate te intereseaza si deovezile arheologice in favoarea VT: ua-cam.com/video/QgyZp3Exre8/v-deo.html

  • @rimor1131
    @rimor1131 4 роки тому +1

    Fii binecuvântat frate Lucian. Sănătoase cuvinte și de ținut minte

  • @tantivasile6993
    @tantivasile6993 4 роки тому

    Binecuvintat sa fie Domnul nostu pt.soliile transmise noua de prezentarile pe care le faceti

  • @mariusioan5968
    @mariusioan5968 3 роки тому

    Binecuvântați să fiți toți care țineți la dreptate și adevăr.(la lege și la mărturie).

  • @rodicacehan1727
    @rodicacehan1727 3 роки тому

    BINECUVÎNTÃRI SÃ AVEȚI, ŞI FAMILIA DVS. MULȚUMESC PENTRU INFORMATI, VÃ ASCULT CU INTERES.

  • @ioandumitrache7175
    @ioandumitrache7175 3 роки тому

    Frumos subiect BINE DE STIUT

  • @barcsaolga5414
    @barcsaolga5414 2 роки тому

    interesant.

  • @valentinpicioiu1006
    @valentinpicioiu1006 4 роки тому +1

    Dl. Cristescu.....va rog sa imi explicati diferenta dintre cartile "inspirate" si cele "revelate"...n cateva cuvinte.Nu pot aprofunda fara a clarifica acest inceput!.Multumesc!

    • @luciancristescu3011
      @luciancristescu3011 4 роки тому

      Ati primit raspunsul meu? Sau cumva s-a pierdut in procesul trimiterii. Daca nu, dati-mi de stire !

    • @provincialaderomania5314
      @provincialaderomania5314 3 роки тому

      Buna intrebarea. Si eu as vrea sa inteleg.

  • @danielmostofirla6416
    @danielmostofirla6416 3 роки тому

    care este parerea ta despre inchinarea la sfinti si la icoane?

  • @valentinpicioiu1006
    @valentinpicioiu1006 4 роки тому

    Respect ptr. felul in care expuneti!
    Doar ca , tot cu respect, domnul prezentator uneori, mai ales la sfarsitul unei propozitii are mici sincope adica o lipsa de intensitate in pronuntie care ingreuneaza intelegerea cuvantului.Va invit sa mentineti dictia pe aceeasi intensitate si sa insistati pe claritatea pronuntiei la ultimele cuvinte din propozitie. Mai clar: persoana are o lipsa de suflare descrescanda care duce uneori la dificila intelegere a unui cuvant specific!....

    • @tudoritacapsa
      @tudoritacapsa 4 роки тому

      Valentin Picioiu, să nu uităm că toți suntem imperfecți datorită păcatului primilor noștri părinți. Asadar, nu are rost să ne critică. Moise, scriitorul primelor cinci cărți biblice, a recunoscut că 'nu era un om cu vorbirea usoară', dar Dumnezeu l-a găsit merituos pentru a-l folosi ca profet. Exodul 6:12(vezi și nota de la subsol).

    • @valentinpicioiu1006
      @valentinpicioiu1006 4 роки тому

      @@tudoritacapsa .....Eu nu m-am adresat publicului. Problema este ca nu se pot intelege ultimele (ultimul cuvant) din fraza.Definind ceva, respectivul cuvant iti opreste intelegerea.In filmatele video on line sunetul si dictia sunt esentiale.
      Eu am observat...nu am criticat ptr. ca am dat si explicatia.
      D.ta te-ai oferit "voluntar", deranjata de ce? Ca am cerut o dictie mai clara?. Hop!.... Ai si bagat un exemplu Mesianic......Pronuntia egala in intensitate si corecta nu se refera la defecte de limbaj genetice.
      Ai inteles d.na ????..... Pe mine ma intereseaza ce informatie primesc in discursul domnului ....si daca ultimele 2 cuvinte se pierd....e ca o propozitie neterminata care nu isi indeplineste informatia totala.E greu?.....sau vrei sa sari in ochii sefului?....Probabil e greu sa CITESTI comentariile mele anterioare ....unde eu ma adresez STRICT-DIRECT...oratorului si astept sau nu un raspuns de la dansul conform destinatiei intrebarii sau cerintei......Eu am inceput asa:"RESPECT PENTRU FELUL IN CARE..EXPUNETI.."!.... ASTA NU E CRITICA...
      Spre exemplu....."critica" mea este scrisa gramatical pe cand a ta lasa de dorit.In fond critica este mama progresului......

    • @valentinpicioiu1006
      @valentinpicioiu1006 4 роки тому

      @@tudoritacapsa .....ai grija la acordul in numar!. Se spune : nu are rost sa ne critice!"...... Mai dar ce repede....poc! Exodul:6 cu 12 vezi si nota de la subsol!!!!!. Zici ca esti la codul penal si pronuntere, dai si trimiteri dar te exprimi semidoct.
      Eeee.....uite asta e o critica iar eu fac alergie la analfabeti deoarece VORBIREA SI SCRIEREA CORECTA NU AU RELIGIE!!!!....Si pe acestea nu ti le dau parintii eterni.

    • @tudoritacapsa
      @tudoritacapsa 4 роки тому

      @@valentinpicioiu1006, Eu nu v-am jicnit. Nu vreau să sar în ochii nimănui. Și nu am șef/șefi. Am comentat în virtutea Poruncii a doua, enuntată de Fiul lui Dumnezeu, Isus Cristos: "Să-l iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți". Matei 22:39-puteți citi și contextul.

    • @gheorgheneacsu3356
      @gheorgheneacsu3356 2 роки тому

      Păi poate are probleme cu "aerisirea". :)))

  • @kosztaistvan7141
    @kosztaistvan7141 4 роки тому +1

    Multi spun despre cartea lui Enoh, o carte necanonica, ca ar fi fost scoasa din canonul biblic si se pare ca multi o considera inspirata.Ati putea sa-mi oferiti detalii despre aceasta carte?

    • @malusadv
      @malusadv 2 роки тому

      Mai bine caut-o si citeste-o tu. Din ea, pentru cine întelege, reiese clar ca de fapt dumnezeii și îngerii erau o civilizație extraterestră... elohim în ebraica inseamna dumnezei, la plural... spor la citit.

  • @provincialaderomania5314
    @provincialaderomania5314 3 роки тому

    Imi place abordarea si inteleg importanta scrierilor biblice si a mesajelor lor, ecoul in mintile celor rataciti spiritual, dezorientati.
    Pentru cei mai rationali, mai sceptici, mai putin conectati la divinitate si mai inclinaati catre abstract face bine aaceasta istorie si face si sens in intelegerea alcatuirii in timp si spatiu a celor declarate sfinte in care tot timpul si neabatut sunt implicati evreii, Torra, manuscrisele de la Marea moarta.
    In atatea secole de crestinism cat s-au implicat invatatii crestinatilor, daca si unde sunt mentiunile lor, scrierile in ceea ce au imbratisat drept sfant, revelator, macar ortoddoxia trebuie sa fi "operat" ceva?!?

  • @martoriiluiiehovaewjp9471
    @martoriiluiiehovaewjp9471 4 роки тому +2

    Va salut. Am si eu o intrebare.
    Dacă Catolicismul se considera urmașul scaunului lui Petru.
    De ce evanghelia dupa Petru nu a fost canonizată.???????
    Cu respect!

    • @luciancristescu3011
      @luciancristescu3011 4 роки тому +2

      Te salut, Sh.T. - In episodul nr. 8 din aceeasi serie (Biblia sub asediu), raspund la intrebarea privind nu doar Evanghelia lui Petru, ci si multe alte „evanghelii” „epistole” si „apocalipse”.
      Pe scurt: Toate manuscrisele ne-autentice (scrise de un neica-nimeni, sub numele unuia dintre apostoli !), care au aparut mai tarziu de moartea autorilor (sfarsitul sec. I), si care NU se armonizeaza cu Doctrina stabilita in Vechiul Testament si cele 4 Evanghelii, au fost recunoscute drept „apocrife” (neinspirate). De altfel, abunda asemenea evanghelii in biblioteca miscarilor Gnostice.
      Numai bine !

  • @ReVenT903
    @ReVenT903 2 роки тому +1

    Exodus 20:13 Dumnezeu dă porunca să nu ucizi
    Exodus 21 Acelaș Dumnezeu dă poruncă sa se ucidă

    • @HopediscoveryRomania
      @HopediscoveryRomania  2 роки тому

      Te salut Andrei, ai urmarit toata seria?

    • @gheorgheneacsu3356
      @gheorgheneacsu3356 2 роки тому

      Corect, Biblia e plină de contradicții!

    • @gheorgheneacsu3356
      @gheorgheneacsu3356 2 роки тому

      @@HopediscoveryRomania Și dacă a urmărit toată seria ce, asta absolvă Biblia de bazaconiile și contradicțiile flagrante din ea? :)))

  • @osilviun86
    @osilviun86 4 роки тому

    Multumesc frumos !

  • @ionutlucian4853
    @ionutlucian4853 4 роки тому +2

    Noul Testament a fost scris pe baza Sfintei Tradiţii. E suficient să cercetăm cu atenţie Biblia ca să vedem că, mai înainte de a primi o învăţătură în scris, Evanghelia se răspândea oral. Astfel, Sf. Apostol Luca scrie Evanghelia ca urmare a cererii unui anume Teofil, care, după apelativul acordat, pare să fie un important om al acelei vremi: “Deoarece mulţi au încercat să alcătuiască o istorisire despre faptele pe deplin adeverite între noi, aşa cum ni le-au lăsat cei ce le-au văzut de la început şi au fost slujitori ai Cuvântului, am găsit şi eu cu cale, preaputernice Teofile, după ce am urmărit toate cu de-amănuntul de la început, să ţi le scriu pe rând, ca să te încredinţezi despre temeinicia învăţăturii pe care ai primit-o” (Luca 1: 1-4).
    Apostolul Pavel, la rândul său, le scrie celor din Tesalonic: „Fraţilor, staţi neclintiţi şi ţineţi predaniile pe care le-aţi învăţat, fie prin cuvânt, fie prin epistola noastră.” (II Tes. 2; 15).
    Mai mult decât atât, Sfânta Tradiţie exista înainte de întruparea Mântuitorului. În Epistola sobornicească a Sfântului Apostol Iuda (cunoscut şi sub numele Levi sau Tadeu - pentru a nu se confunda cu Iuda Iscarioteanul, cel ce l-a vândut pe Iisus) găsim următorul verset: „Dar Mihail Arhanghelul, când se împotrivea diavolului, certându-se cu el pentru trupul lui Moise, n-a îndrăznit să aducă judecată de hulă, ci a zis: „Să te mustre pe tine Domnul!” (Iuda 1; 9), deşi nicăieri în Biblie nu apare acest eveniment, care aici este redat ca ceva ce nu lasă loc de îndoială şi ca un fapt cunoscut de toţi. Pentru că toţi cunoşteau învăţăturile Sfintei Tradiţii.
    Cronologic vorbind, Iisus a înviat şi s-a înălţat la cer în anul 33, iar cărţile Noului Testament au fost scrise zeci de ani mai târziu. Mai mulţi exegeţi occidentali susţin că prima Evanghelie a fost scrisă abia după anul 60. Există o ipoteză care afirmă că prima Evanghelie - pierdută cu timpul - ar fi fost scrisă de Matei în anul 43. Indiferent că ar fi aşa sau nu, nimeni nu consideră că vreo carte a Noului Testament ar fi apărut mai devreme de această dată. Ultima carte biblică, cronologic, este Evanghelia după Ioan, redactată în jurul anilor 90-100. Chiar dacă şi această dată e controversată (deşi inutil, dacă ţinem cont că a apărut ca un răspuns dat ereziei docheţilor), nicio carte a Bibliei nu a apărut imediat după Înviere, demonstrând prin aceasta că ele au fost scrise odată cu răspândirea creştinismului când Apostolii se aflau în imposibilitatea de-a se deplasa oriunde apăreau noi biserici.
    O mărturie că Apostolii apelau la epistole (subliniez că epistolă e sinonim cu scrisoare), din cauza distanţei care îi despărţea de diferite locuri, o avem la Apostolul Pavel: “Îţi scriu aceasta nădăjduind că voi veni la tine fără întârziere; ca să ştii, dacă zăbovesc, cum trebuie să petreci în casa lui Dumnezeu, care este Biserica Dumnezeului celui viu, stâlp şi temelie a adevărului.” (I Tim 3; 14-15). Stâlp pe care porţile iadului nu îl vor birui (Matei 16; 18).

    • @HopediscoveryRomania
      @HopediscoveryRomania  4 роки тому +1

      Care Sfanta Traditie? Cea care contrazice Scripturile de nenumarate ori?

    • @ionutlucian4853
      @ionutlucian4853 4 роки тому

      @@HopediscoveryRomania contrazicerea e doar în mintea celor lepădați hulitori, a ereticilor luptători împotriva Duhului Sfânt.

    • @HopediscoveryRomania
      @HopediscoveryRomania  4 роки тому +2

      @@ionutlucian4853 Acestea sunt niste etichetari, care pe langa ca nu au nici o substanta, nici nu cad bine pentru cineva care pretinde ca are 3 doctorate. Duhul lui Hristos nu se manifesta asa. Cititi Galateni 5, ca sa vedeti care sunt roadele Duhului despre care vorbiti. Numai bine!

    • @ionutlucian4853
      @ionutlucian4853 4 роки тому

      @@HopediscoveryRomania roadele duhului satanei este schisma, erezia și hulirea ortodoxiei sunteți pui de vipere, tatăl vostru e diavolul.

    • @HopediscoveryRomania
      @HopediscoveryRomania  4 роки тому +5

      @@ionutlucian4853 Cata blandete si bunatate puteti sa emanati ... foarte frumos pentru un om ”cu 3 doctorate in teologie”. Sper ca nu sunteti duhovnic pentru nimeni, ca nu cumva sa molipsiti si pe altii cu atitudinea asta ... Vizavi de mesajul in sine, ”no comment” cred ca este cea mai buna atitudine ...

  • @florinbuta3593
    @florinbuta3593 4 роки тому +1

    ISAIA cu siguranță, toate cărțile sunt splendide, dar cărțile Isaia Ieremia Ezechiel și Osea sunt deosebite, îmi place exprimarea si limbajul, mai mult decât atât arată dragostea Lui față de om și apelul puternic la pocăință și la întoarcere. Cum să te dau Efraime??? Mi se mișcă tot lăuntrul în mine, de aceea pentru că ai preț... eu știu gândurile pe care le am cu privire la voi.... te iubesc cu iubire veșnică... m-au părăsit pe Mine izvorul apelor vii și au săpat puțuri, puțuri crăpate care nu țin apă, dacă vei trece prin foc, te-am săpat pe palmele Mele, zidurile tale... pot să se mute munții pot să se clatine dealurile, și așa mai departe!!!! Superb!!!

    • @HopediscoveryRomania
      @HopediscoveryRomania  4 роки тому

      Foarte frumoase pasajele, intr-adevar. Totusi, daca ar fi sa alegeti una, care ar fi?

    • @florinbuta3593
      @florinbuta3593 4 роки тому

      Isaia cu siguranță!!

    • @florinbuta3593
      @florinbuta3593 4 роки тому +1

      Isaia a ajuns la o profunzime remarcabilă, în fiecare capitol găsești ceva extraordinar. Pe lângă exprimare, viziunea lui e superbă, mai mult decât atât aș putea spune despre intervenția divină în viața lui Isaia, pentru mine e o carte de o valoare inestimabilă, iar când sunt descurajat sau trist mă uit puțin în Isaia și găsesc soluția!!!

    • @HopediscoveryRomania
      @HopediscoveryRomania  4 роки тому

      @@florinbuta3593 Da, Isaia este Evaghelia VT :). Multumim mult! Numai binecuvantari!

  • @cicoalexx
    @cicoalexx 3 роки тому

    faceti o treaba minunata.. dar as dori totusi, sa nu faceti afirmatii care nu le puteti sustine.. de ex: ce din cartea susanei vi se pare ca ar fi "folclor" in contradictie cu biblia? intreb si eu..in alta ordine de idei.. romaniik au cucerit ierusalimul mult inainte de 70 ad. si acei carturari, (evrei cre il urau pe isus)au scos intentionat din tora carti importante,. la fel cum fac si acuma multe din culte..

  • @42633
    @42633 4 роки тому +3

    Cine a fost Melchisedec ?

    • @HopediscoveryRomania
      @HopediscoveryRomania  4 роки тому +3

      Stim ca era imparat si mare preot al Ierusalimului pe vremea lui Avraam. Acest dublu rol (imparat si mare preot) l-a calitificat pentru a fi folosit ca model pentru Isus Hristos de catre Pavel in Evrei cap 5.

    • @simisimi7460
      @simisimi7460 4 роки тому

      Era unul din cei cazuti. In apocrife se explica mai bine.

    • @HopediscoveryRomania
      @HopediscoveryRomania  4 роки тому +2

      @@simisimi7460 Nu credem in apocrife :). Toate apocrifele se contrazic cu VT si NT. Urmariti si episodul 8 ;)

    • @roberttimofte791
      @roberttimofte791 4 роки тому

      Este o mare probabil ca Melchisedec sa fi fost Șem, fiul lui Noe avand in vedere ca el a purtat mai departe linia descendentilor slujitorilor lui Dumnezeu si care era inca in viata pe timpul relatorilor acelui episod din Geneza.

  • @boardingurban
    @boardingurban 4 роки тому

    Dar nu face referire 2 Cronici 33:18 la rugaciunea lui Manase, o carte aprocrifa?
    "18 Celelalte fapte ale lui Manase, rugăciunea lui către Dumnezeul lui şi cuvintele prorocilor care i-au vorbit în Numele Domnului, Dumnezeul lui Israel, sunt scrise în faptele împăraţilor lui Israel."

  • @danilamihaiviorel553
    @danilamihaiviorel553 4 роки тому +1

    Bravo nici mititelul daniel de România nu știe să explice așa

  • @DPDVBiblic1844
    @DPDVBiblic1844 4 роки тому

    Am o nelămurire, Maleahi a fost doar ultimul profet înainte de Isus său si ultimul scriitor? Pentru ca Ezra a scris si el o carte si dacă a participat la alcătuirea canonului biblic care includea si cartea profetului Maleahi atunci nu Maleahi a fost ultimul scriitor, ci Ezra, dar asta presupune ca Ezra nu a fost profet (pentru ca Maleahi a fost ultimul) si ca nici cartea lui nu este una profetică, gresesc undeva ?

    • @luciancristescu3011
      @luciancristescu3011 4 роки тому

      Voi incerca sa impart raspunsul meu in doua parti:
      1. Din cunostintele revizuite, Ezra si Neemia au fost contemporani cu Maleahi.
      Intrucat nu exista nici un element de cronologie in cartea lui Maleahi, si singurele indicii sunt TEMATICA similara cu cea a cartii lui Neemia, alaturi de un cuvant specific guvernarii persane, se presupune ca Maleahi si-a scris cartea intre anii 445 - 432 î.Hr.
      Dupa o alta cronologie (la fel de relativa), datarea cartii lui Maleahi poate fi si mai tarzie, in apropierea datei de 420 î.Hr.

    • @luciancristescu3011
      @luciancristescu3011 4 роки тому

      2. Intrebarea ta cere o lamurire: „Ce intelegi prin PROFETIC?”
      Pentru o majoritate, profetic inseamna cu necesitate referiri / mesaje ce vizeaza VIITORUL. Opinia aceasta este doar 20% corect, pentru ca Biblia, care este o carte PROFETICA contine 80% profetii care NU AU DE A FACE cu viitorul, ci cu conditia morala a omului si modul in care Dumnezeu interactioneaza cu omul pentru salvarea lui. Pentru edificare, parcurge cartea Isaia sau Ieremia, si vezi cat de putine pasaje se refera la viitor, si cat de multe se refera la starea decazuta a poporului, pentru care Dumnezeu da indemnuri si avertismente prin profet.
      Cartea lui Ezra, desi ISTORICA privind continutul, este inspirata si este rodul „Darului profetic”. Nici una din cartile Bibliei nu a fost conceputa de intelepciunea omeneasca exclusiv, ci „oamenii au vorbit manati de Duhul Sfant”.
      In concluzie, chiar daca Ezra nu vizeaza timpul viitor ci descrie reforma spirituala printre iudeii intorsi din Exil, poarta si ea pecetea inspiratiei.

  • @neagaurentiu6581
    @neagaurentiu6581 4 роки тому +1

    Documentarul este gresit ..sau lipsit de acuratețe..geneza facere..pana la moise sun scrierile sumeriene ..despre contactul cu Divinitatea ...

    • @HopediscoveryRomania
      @HopediscoveryRomania  4 роки тому

      Tot ce prezentam in aceasta serie este bazat pe documente istorice. Dumneavoastra pe ce va bazati afirmatia? Pe filmul conspirationist Zeitgeist?

    • @neagaurentiu6581
      @neagaurentiu6581 4 роки тому

      @@HopediscoveryRomania ..nu este cazul să mă repet ...nu inseamna ca tot ce postati este adevarat pot fi doar interpretari...

    • @HopediscoveryRomania
      @HopediscoveryRomania  4 роки тому

      @@neagaurentiu6581 Ok, deci nu va bazati pe informatii istorice ...

    • @valentinpicioiu1006
      @valentinpicioiu1006 4 роки тому

      @@neagaurentiu6581 .....cand afirmi ceva necesita explicatii......asa e corect!
      Doar cu teorie nu ajunge!

    • @neagaurentiu6581
      @neagaurentiu6581 4 роки тому

      @@valentinpicioiu1006 ..sigur sunt dovezi

  • @dimitrietoma8359
    @dimitrietoma8359 9 місяців тому

    Imi permit o atentionare, din dragoste pentru adevar, eu stiam caci conditiile pe care le-a pus Marea Sinangoga si pastrate si de Consiliul de la Iamnia au fost urmatoarele:
    1. Cartea sa fie scrisa de un profet adica sa fie de origine divina;
    2. Autorul cartii sa fie un evreu;
    3. Cartea sa se supuna celui mai crud judecator adica sa treaca Proba Timpului, adica sa se pastreze intacta ca mesaj de-a lungul sutelor de ani;
    Aceste conditii au fost indeplinite de o singura colectie de scrieri, cele transmise de Dumnezeu oamenilor, ... Sfintele Scripturi !

  • @malusadv
    @malusadv 2 роки тому +1

    Conciliul de la Niceea anul 325... atunci stabilit care evaghelii va conține Biblia și s-a stabilit care evanghelii sa fie declarate apocrife și s-a dispus distrugerea lor... biblia este doar o colecție a unor scrieri mai vechi... geneza e inspirată din tăblițele sumeriene... restul e poveste. A suferit multiple modificări în funcție de conjuncturale politice si sociale.... religia a fost si este un instrument de control al populației de către stat. Dacă cititi Sinuhe egipteanul veți putea observa ca și acum, ca și în urma cu 3 - 4000 de ani, se aplicau aceleași principii... controlul populației de către stat prin religie.

    • @HopediscoveryRomania
      @HopediscoveryRomania  2 роки тому

      Tu ce crezi ca se va intampla dupa moarte?

    • @malusadv
      @malusadv 2 роки тому

      @@HopediscoveryRomania cu siguranță, nu ce credeți voi... 😉

    • @gheorgheneacsu3356
      @gheorgheneacsu3356 2 роки тому

      Că bine ai mai grăit. Dintotdeauna politicul și-a innodat cozile cu liderii religioși. Iar prostimea a pus mereu botul la minciunile popimii retrograde. Se întâmplă și azi! În dorința lor de a-și conserva sau spori privilegiile și de a-și rotunji veniturile, popii indică fraierilor în cine trebuie să dea cu ștampila. Drept recunoștință, poloticienii votează pe bandă rulantă scutiri de taxe sau subvenții pentru construcțiile faraonice menite să impresioneze prostimea. Nu o să vedeți popă depresiv sau infometat. Toți sunt grași, rozalii și conduc mașini pe care proștii care cotizează la bunăstarea lor nu și le permit. Biblia este unealta prin care popii își rotunjesc veniturile dar și burdihanele iar D-zeu o entitate care îi ajută să prostească fraierii. Cum să nu crezi că D-zeu este adevărat, când practic el îți asigură traiul îmbelșugat? :)))

    • @gheorgheneacsu3356
      @gheorgheneacsu3356 2 роки тому

      @@HopediscoveryRomania Întrebare de popă slinos, care toată viața le-a beut fraierilor vinul și le-mâncat coliva.
      Ce să se întâmple, ne transformăm în cenușă de stele. :))))

  • @hamerful
    @hamerful 4 роки тому +1

    Cum se face ca cartea Deuteronom a fost scrisa de Moise daca in ea este relatata moartea lui? Moise a scris despre moartea lui Moise?

    • @DPDVBiblic1844
      @DPDVBiblic1844 4 роки тому +1

      Este foarte probabil ca Iosua sa fi continuat cele ce s-au intamplat in cuprinsul cărții Deutreonomul.

    • @HopediscoveryRomania
      @HopediscoveryRomania  4 роки тому

      Corect @stefan meresan. Relatarea mortii lui Moise este completata cel mai probabil de Iosua care era ”mana lui dreapta”.

    • @hamerful
      @hamerful 4 роки тому +1

      Stefan Meresan ce inseamna "probabil"? Este acest "probabil" atat de neimportant?

    • @DPDVBiblic1844
      @DPDVBiblic1844 4 роки тому +3

      @@hamerful eu nu am zis "probabil" ci "foarte probabil" m-am exprimat in felul acesta deoarece nu există dovezi concrete ca Iosua a relatat sfârșitul lui Moise, însă tinand cont de împrejurările care au fost, cea mai plauzibilă si sănătoasă ipoteză este ca Iosua a scris cele întâmplate!

  • @DIMAKOS20
    @DIMAKOS20 4 роки тому

    Cred ca aberatiile doctrinale tin mai mult de interpretarea pasajelor respective, eu unul nu am gasit referire exacta la ce spuneti. Intrebare: Cartile: 3 Macabei, 3 Ezra ce statut au ?

  • @gheorghecanta5843
    @gheorghecanta5843 3 роки тому +1

    Totuși septuaginta este mai completă cu cele 14 cărți în plus și mai corectă exemplu șederea copiilor lui Israel în Canan și Egipt a fost de 430 de ani ,de la fagaduinta dată lui Avram până la darea legii la sinai au trecut 430 de ani Galateni 3 :16,17 ,18,19 ,deci se confirmă ce scrie în septuaginta, din genealogia lui Moise din exod 6:16,18,20 ca fiind Levi, Chehat, Amram, și Moise,iar Chehat era copil când s-au dus la Iosif în Egipt, deci șederea lui Israel în Egipt nu putea să fie de 430 de ani ci mult mai puțin,iar în noul testament apostolii citează sau relatează din cartea lui Enoh Iuda1:14,15 Iuda1:6, 2Petru2:4, 1 Petru 3:18 ,19,20 ,Luca 8:31 aici vedem că demonilor le este frică să nu fie aruncați în adânc, adică în închisoarea unde se află îngerii care au păcătuit ln vremea lui Iared tatăl lui Enoh, cărțile lui Enoh se afla în Biblia în limba Etiopeană și e confirmată în manuscrisele de la Marea Moartă

    • @gheorghecanta5843
      @gheorghecanta5843 3 роки тому

      Șederea copiilor lui Israel în Egipt a fost de 430 de ani Exod 12:40,41 deci aici lipsește cuvântul Canan

  • @mariannabenea983
    @mariannabenea983 4 роки тому

    Salut, am o intrebare si eu, daca tot au exixtat atat de multe popoare cu zeii lor pagani deja in timpul lui Moise, ca el fiind cu Adamitii de o varsta si vazand ca traiau atat de mult Adamitii, nu putem calcula fiecare unul dupa celalalt, ca nascand de tineri 200 de ani ptr ei nu era varsta avansata, deci au trait aproape toti pana la Noe in acelasi period si erau din acelasi clan . Deci in afara de clanul Adamitilor ca Moise era ales de Dumnezeul lor ca fiind cel mai demn . Deci el a fost inspirat de “zeul lor “, vazand ca in afara de acest clan familiar acum foarte numeros, mai existau mai multi zei chati pagani si multe alte clanuri pagane !!!! Deci daca Adam a fost creat si pus in gradina ca sa muncesca pamantul si sa fie pazitorul acesteia deja ca sa pazeasca gradina DE CINE ??? Daca pana la Adam nu exista fiinta omeneasca ??? Apoi cum ca nu au iesit niciodata din gradina ce au facut-o zeii ptr Adam si familia s-a inmultit foarte mult ptrca traiau 900 de ani, deci cum ca erau si altii locuitori ai pamantului ? Deci cred ca - acest clan al lui Adam a ramas ptr noi un clan un sange care era cel mai bine organizat si a colaborat cu creatorul acestui clan personal Moise si oricum tot ceea ce este scris in biblie este referit ptr acel clan, mai ales ca nu mai putem sti din ce sange suntem, dar cu venirea fiului acelui zeu care a creat pe Israeliti si i-a protejat mereu chiar daca i-a ucis de mai multe ori pe parcursul acestor ani, apoi a trimis pe mantuitor Isus Hristos care inseamna Unsul, ca sa reintareasc credinta in zeul creator al Israelitilor ! Deci sunt si alti zei si alte clanuri si alte creatii doar ca acum nu se mai stie fiindca celelalte nu aiu scris . Asa ca noi in zilele noastre spunem ca este si a noastra scrierea sfanta ptrca Isus Unsul a lasat in ultima sa venire pe pamant alte legi mai rigide si nu se stie cum au fost traduse !!!! Cultele actuale nenumarate predica in diverse moduri ceea ce nu este bine !!! Spiritual omul de rand crede doar ca raul este din ce in ce mai mult si credinta in cineva care nu ia aminte si nu face mult ptr un mai bine dezamageste . Incet incet Satan va munci la slabiciunea si frica celor amarati si va fi mare pierdere de suflete ! Din cauza ca Dumnezeu actioneaza in secret si ca selecteaza clanul sau ne face sa gandim divers de ceea ce predica preotii care nu mai fac un alt discurs pe aceasta tama , lasa de dorit ! Deci cine are puterea interioara si credinta tare poate sa o scoata la capat fara sa se uite in dreapta si in stanga, oricum in rai va fi loc de toata faptura ce a respirat vreodata pe aceasta planeta,Dumnezeu face cum crede el !! Eu nu sunt impotriva legilor lui ptrca sunt o iubitoare de aproapele meu, deci ma comport ca atare, doar ca sunt ferm comvinsa ca biblia este 70 ,/‘ , manipulata si tradusa in interesul multitudinii de religii !!! Astept judecata de apoi !!! Asa sa fie cum a spus Isus Unsul !!!

  • @onlythetruth2577
    @onlythetruth2577 4 роки тому +3

    ISUS ESTE DUMNEZEUL CEL VESNIC.
    BIBLIA ESTE CUVINTUL LUI DUMNEZEU = ISUS.
    ISUS ESTE INCEPUTUL SI SFIRSITUL, DAR SI ALFA SI OMEGA ISTORIEI VESNICE.
    ,,VECHIUL CIT SI NOUL TESTAMENT ESTE CUVINTUL LUI ISUS"!!!!!!
    !!!!! IOAN 1 CU 1-2-3....!!!!!!
    !!!! 1 Ioan 5 cu 19-20-21....!!!!!!
    ,,!!!!!Temporalii nu pot intelege ETERNITATEA !!!!!"
    !!!!!! Evanghelia este VESNICA !!!
    Apocacalipsa 14 cu 6-7 !!!!!
    !!!!!! 1Corinteni 13 cu 9-10-11-12-13 !!!!!

  • @emilmandru.cumamdescoperit5335
    @emilmandru.cumamdescoperit5335 4 роки тому +1

    Și este o făcătură .

    • @HopediscoveryRomania
      @HopediscoveryRomania  4 роки тому

      Ce este o facatura?

    • @gheorgheneacsu3356
      @gheorgheneacsu3356 2 роки тому

      @@HopediscoveryRomania Biblia este o făcătură! Ce este așa greu de înțeles? :)))

    • @HopediscoveryRomania
      @HopediscoveryRomania  2 роки тому

      @@gheorgheneacsu3356 Te-am trecut pe lista noastra de rugaciune. Iisus sa-ti faca mult bine !

    • @gheorgheneacsu3356
      @gheorgheneacsu3356 2 роки тому

      @@HopediscoveryRomania M-ați trecut pi mini pi lista ruşinii? Păi eu sunt ateu, adică hom liber băi trepăduşi mistici. N-am treabă cu prietenul vostru imaginar. Stergeți-mă de pe listă că îmi stricați imaginea publică, pe care cu mult efort am reușit s-o clădesc. Și al'dată mai întrebați și voi, că d-aia știința v-a pus la îndemână invențiile ei minunate. Trogloditilor! :) :) :)

  • @stefanootomoiaga6709
    @stefanootomoiaga6709 2 роки тому

    de ipoteza documentara de ce nu vorbitii?

  • @DIMAKOS20
    @DIMAKOS20 4 роки тому

    Sirah, 8:19-20: 19. Nu deschide inima ta oricui şi nu aştepta să dobândeşti bunăvoinţa lui. 20 nu exista. Nu vorbeste nimic despre preexistenta sufletului. Din ce versiune a Bibliei ati dat versetele??

    • @luciancristescu3011
      @luciancristescu3011 4 роки тому

      Ati observat corect. Este o gresala: In loc de Intelepciunea lui Solomon, am scris Intelepciunea lui Isus fiul lui Sirah.
      Cautati in „INTELEPCIUNEA LUI SOLOMON”, exact la cap. si versetul indicat. Succes !”

    • @DIMAKOS20
      @DIMAKOS20 4 роки тому

      @@luciancristescu3011 Multumesc de raspuns!

    • @luciancristescu3011
      @luciancristescu3011 4 роки тому

      @@DIMAKOS20 Cu drag, si altadata!

  • @lilianapernes9678
    @lilianapernes9678 2 роки тому

    Cine inafara de D zeu, îngerii și Lucifer și mai pe urma prima ființă umană Adam poate relata scris ceea ce D zeu avea sa aducă în existenta? Cel puțin Geneza cap 1 pana la Adam nu a fost nimeni, nici un martor ocular și nici verbal încât sa cunoască gândurile și acțiunile cu privire la facerea pământului și omului! E posibil ca D zeu sa aibă acest dialog cu îngerii creaturile cerești cu privire la acțiunile ce avea sa le îndeplinească????? Sunt întrebări pertinente pe care mi le pun în contextul în care nu se știe nici cât timp a trecut de la întocmirea pământului fizic pana la creerea omului?????

    • @HopediscoveryRomania
      @HopediscoveryRomania  2 роки тому

      Poate ca acest verset o sa lamureasca intrebarile de mai sus: 2 Timotei 3:16-17
      Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu și de folos ca să învețe, să mustre, să îndrepte, să dea înțelepciune în neprihănire, pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârșit și cu totul destoinic pentru orice lucrare bună. - Dumnezeu a fost la carma scrierii, nu omul.

  • @ionutlucian4853
    @ionutlucian4853 4 роки тому +1

    Hulitorilor de Hristos ați modifica biblia ați scos din Vechiul Testament 14 carti: de la proorocul Maleahi pana la Evanghelia lui Matei, urmatoarele carti: Tobit, Cartea Iuditei, Cartea lui Baruh, Epistola lui Ieremia, Cintarea celor trei tineri, Cartea a treia a lui Ezdra, Cartea intelepciunii lui Solomon, Cartea intelepciunii lui Isus, fiul lui Sirah; Istoria Suzanei, Istoria omorârii balaurului Bel, Cartea I Macabei, Cartea II Macabei, Cartea III Macabei, Rugaciunea lui Manase, au scos afara de la pagina 917 la pagina 1097, adica un total de 180 de pagini. Ce scrie la Apocalipsa: ,,De va scoate cineva din cuvintele cartii acestei prooroci, Dumnezeu va scoate partea lui din pomul vietii si din cetatea sfânta si de la cele scrise in cartea aceasta” Apoc. 22, 19). Si ei au scos ce au vrut ei. Numai doua Biblii in lume sunt bune si egale: Biblia ortodoxa, pe care sectarii o zic Biblia bogata si Biblia catolica. Numai Biblia si Noul Testament aprobate de Sinod sint bune. Toate drăciile le-au facut, dracii de sectari, dracii ăştia fără de coarne.
    Nu au Psalmul 50: in orice Biblie de cind ar fi ea, Psalmul 50 este: ,,Milueste-ma, Dumnezeule, dupa mare mila Ta . . . “, psalmul de pocainta al lui David, la ei este Psalmul 51, care zice: ,,Ai mila de mine, Dumnezeule, in bunatatea Ta!“, cu totul altul este sensul la noi si altul la ei.
    In Psalmul 96, 7, la ortodocsi spune: ,,Sa se rusineze toti cei ce se inchina chipurilor cioplite si se lauda cu idolii lor” la sectari in Psalmul 97, 7 - căci nici numerotarea psalmilor nu este identică - scrie: ,,Sint rusinati toti cei ce slujesc icoanelor si care se falesc cu idolii”, lor nu le plac icoanele, ca le-au facut idoli. Dar idolii sunt: animale, pasari, oameni, zei, astri, soarele, pietrele; la acestea sa nu te inchini. Icoana il arata pe Dumnezeu, si Moise a facut Heruvimi in cort, tot icoane.
    Numerotarea Psalmilor este gresita, au taiat un psalm in doua, la noi este psalmul 96, iar la ei 97. Textul este foarte încâlcit.
    În Noul Testament, la Matei 1, 20 scrie la noi: ,,Iosife, fiul lui David, nu te teme a lua pe Maria, logdnica ta”, iar la ei, la sectari scrie: ,,Pe Maria, nevasta-ta!” dar oare Maica Domnului i-a fost nevastă lui Iosif? Ce dracie! Cum s-a implinit atunci proorocia lui Isaia 7, 14: ,,Iata fecioara va avea in pintece si va naste fiu . . . “? Ce ratacire grozava, nu se naste Hristos dintr-o nevasta, ci dintr-o fecioara!
    In Evanghelia de la Luca 1; 28, la noi scrie: ,,Bucura-te cea plina de har” iar la sectari:,,Plecaciune tie .. . .” Au inlocuit ,,Bucura-te” ca sa nu fie ca la noi la Acatist. In limba greaca scrie: ,,Herete” = bucura-te - alta greşeală a lor.
    La Luca 1, 43, la noi scrie: ,,Si de unde mie cinstea aceasta, ca sa vina la mine Maica Domnului meu?” iar sectarii au pus: ,,mama Domnului” in loc de Maica Domnului, ei n-o cinstesc, ci o batjocoresc!
    La Luca 1, 48, la ortodocsi scrie: ,,Ca iata, de acum ma vor ferici toate neamurile” la sectari scrie asa: ,,Ca iata de acum incolo, toate neamurile imi vor zice fericita”. Este o injosire adusa Maicii Domnului. Daca ei n-o cinstesc, atunci au ajuns s-o batjocoreasca, ca-i o femeie de rând, că a mai avut copii. Ce drăcii in capul lor!
    Greşeli mai sunt la Tit 3, 10 si in multe locuri, asa-i Biblia lor, daca si-au stricat credinta si-au stricat si Scriptura.
    La I Tim 3, 1: ,,De doreste cineva sa fie Episcop. . .” la ortodocsi, iar la sectari: ,, . . . sa fie episcop” cu explicatia, episcop = priveghetor, supraveghetor. Mare greşeală. Episcopii numai in Biserică îi gasim. Numai Biblia si Noul Testament tiparit de Biserică sunt bune, ca de sunt asa cum au fost si in urma cu 2000 de ani, ale lor va duc in Iad. Noi avem carti foarte vechi, scriptura nu-i de ieri sau alaltaieri. ,,TOATA Scriptura este de Dumnezeu insuflată” (II Tim 3, 16) deci toata nu numai o parte.
    In Biblia ortodoxa gasim cuvantul preot sfintit de apostoli. La sectari cuvantul preot = batrin, deci un om oarecare de rind, mare greseala. Preotul este preot pus de sfintii Apostoli. Vezi Iacov 5, 14.
    Prima carte in romaneste este Liturghierul de la 1545 de la Minastirea Bistrita, R. Valcea; Evangheliarul lui Coresi, Brasov 1560; Noul Testament de la Alba Iulia, 1648; Bibia de la Bucuresti, 1688; Cazania lui Varlaam, Iasi 1643; Marturisirea de credinta a lui Petru Movila, 1642; Biblia de la Blaj, 1743; Biblia lui A Saguna, ilustrata, Sibiu 1853; Biblia de la 1911, de la Bucuresti; Biblia de la Iasi, 1883; Biblia de la Bucuresti, 1914; Biblia lui Galaction, Bucuresti 1936 dupa originalul ebraic; Noul Testament de la Cluj, 1941 de N. Colan; 100 000 Biblii Buc. 1975; 100 000 Biblii Buc. 1982-1983; Noul Testament 300000 1968, 1975, 1983; Mica Biblie mai multe editii. Sirbii au tiparit 500 000 Biblii, Românii 300000, iar grecii foarte putine. Aceste Biblii sint ale Bisericii, numai acestea sa le cititi. Ei se lauda cu un ratacit Cornilescu, care i-a dus la pierzare. Daca au aparut recent, de unde sa aiba ei Biblia cea adevarata?”

    • @HopediscoveryRomania
      @HopediscoveryRomania  4 роки тому +1

      Aceste carti sunt carti apocrife si contin o gramada de aberatii teologice care sunt in dezacord profund cu Vechiul Testament si cu Noul Testament ... Numai bine!

    • @ionutlucian4853
      @ionutlucian4853 4 роки тому

      @@HopediscoveryRomania sunt în dezacord total cu sectele create de oameni după 1517 (prooroci mincinoși care au venit în numele lui Iisus, Hristosi mincinoși).
      Conceptul protestant de Sola Scriptura insistă că interpretarea Bibliei este o chestiune personală. Aceasta este o atitudine care nu numai că implică o îndepărtare de ceea ce s-a crezut universal şi consecvent de Creştinism din vremea lui Hristos, dar care şi contrazice în mod direct chiar Biblia:
      „Aceasta ştiind mai dinainte că nici o proorocie a Scripturii nu se tâlcuieşte după socotinţa fiecăruia” (II Petru 1, 20).
      Această „dogmă” - „numai Scriptura” - a fost un produs al opoziţiei Reformei protestante faţă de abuzurile comise de Biserica Apuseană a Romei sub Papa Leon al X-lea, la începutul secolului al XVI-lea. Fiindcă criticile lui Martin Luther nu au dus la măsuri de îndreptare a neorânduielilor din Biserica Romei, reformatorii protestanţi nu au avut altă soluţie decât să renunţe la religia organizată şi la autoritatea Bisericii. Acesta a fost un itinerariu care i-a despărţit pe protestanţi de orice altă sprijinire a lor pe învăţătura apostolică, pe Biserică şi pe Sfinţii Părinţi.
      A existat o altă alternativă la despărţirea de Roma. Reformatorii protestanţi ar fi putut să se întoarcă la Biserica întemeiată de Domnul Iisus Hristos în secolul întâi. Din nefericire, această cale nu a fost urmată şi, fără nici o altă legătură cu Biserica Noului Testament, Protestantismul s-a găsit aruncat în voia valurilor şi în dilema falsei soluţii „fiecare doar pentru sine”.
      Biserica este călăuzită de Duhul Sfânt la tot adevărul (Ioan 14, 26; Ioan 16, 13), este locul în care sălăşluieşte Domnul în Duhul (Efeseni 2, 22) şi este stâlpul şi temelia adevărului (I Timotei 3, 15).
      Prin urmare, Biserica slujeşte ca păzitoare şi depozitar al învăţăturii apostolice (care, parţial, implică Scriptura scrisă). Astfel, a ne îndepărta de Biserică determină, de asemenea, depărtarea de ceea ce Trupul lui Hristos a crezut dintotdeauna, o înlocuire a acelei credinţe comune cu opinia personală. Iar în schimb aceasta subminează autoritatea Bibliei din cauza faptului că, dacă omul nu se încrede în tradiţia care a produs-o, cu greu poate exista credinţă în Biblie.
      Adunarea scrierilor Noului Testament într-o singură carte a fost răspunsul Bisericii şi al Părinţilor Bisericii din secolul al IV-lea la apariţia învăţăturilor false care pretindeau autoritate apostolică. Vom arunca acum o privire asupra a o parte din problemele ridicate de principiul Sola Scriptura care au avut cele mai mari consecinţe.
      Problema protestantă
      La Matei 7, 15-20 suntem astfel învăţaţi:
      „Feriţi-vă de proorocii mincinoşi, care vin la voi în haine de oi, iar pe dinăuntru sunt lupi răpitori. După roadele lor îi veţi cunoaşte. Au doară culeg oamenii struguri din spini sau smochine din mărăcini? Aşa că orice pom bun face roade bune, iar pomul rău face roade rele. Nu poate pom bun să facă roade rele, nici pom rău să facă roade bune. Iar orice pom care nu face roadă bună se taie şi se aruncă în foc. De aceea, după roadele lor îi veţi cunoaşte”.
      Cercetând roadele care apar din principiul Sola Scriptura, eroarea acestuia, sau mai bine zis minciuna sa, devine foarte evidentă:
      Teoria protestantă a siguranţei veşnice, „odată mântuit, totdeauna mântuit” (care va fi discutată într-un capitol ulterior), susţine că, după momentul iniţial al credinţei în Hristos, mântuirea nu poate fi pierdută. Oricum, Sinoadele Bisericii, ca răspuns la schismatici precum montaniştii (care întrebuinţau versete scripturistice precum Evrei 6, 4-6 ca să susţină că nu există întoarcere [pocăinţă] de la apostazie)[1], a stabilit că cei care apostaziază se pot pocăi. Ideea este că Scriptura (Evrei 6, 4-6) şi Biserica (Sinodul din 314 de la Ancira) recunosc ambele posibilitatea apostazierii după ce iniţial s-a crezut în Mântuitorul.
      Cele mai multe denominaţiuni protestante refuză să accepte şi să recite Crezul de la Niceea probabil din cauza expresiei „Cred într-una sfântă, sobornicească şi apostolească Biserică”. Oricare ar fi motivul, Crezul Niceean a fost alcătuit la Sinodul I Ecumenic, ţinut în 325 la Niceea, ca afirmaţie standard de credinţă, a credinţei Bisericii întemeiată de Hristos, iar a nesocoti acest Crez înseamnă o îndepărtare de „credinţa dată sfinţilor, odată pentru totdeauna” (Iuda 1, 3).
      Ultimul Sinod ecumenic, ţinut în 787 d.Hr., a aprobat unanim folosirea şi venerarea icoanelor în timp ce Protestantismul condamnă ca „idolatrie” folosirea icoanelor.
      Una din numeroasele probleme insurmontabile din cadrul Protestantismului o reprezintă dilema ce rezultă din afirmaţia că Duhul Sfânt oferă fiecărui credincios o interpretare exactă a Scripturii (temelia principiului Sola Scriptura). Totuşi, există nenumărate înţelegeri contradictorii ale aceloraşi versete. Să luăm, de exemplu, controversa despre botezul pruncilor sau faptul că, în ziua de azi, unele denominaţiuni protestante tolerează divorţul, iar altele nu; sau modul în care interpretează ele din punct de vedere biblic învăţăturile despre aşa numitele Vremuri de pe urmă. Apoi sunt învăţăturile despre consumul de alcool, fumatul, dansul despre care unii protestanţi spun că sunt păcate iar alţii nu, şi fiecare pretinde că deţine „texte doveditoare” din Scriptură. Lista neînţelegerilor este aproape fără de capăt iar aceasta în condiţiile în care nu ţinem cont de toate interpretările Bibliei făcute de către facţiunile „liberale” sau „conservatoare”. De exemplu, cât de „literală” este Scriptura? În cadrul Protestantismului niciodată nu există un răspuns definitiv, doar pretenţii de autoritate pentru multe mini-tradiţii.

    • @ionutlucian4853
      @ionutlucian4853 4 роки тому +1

      @@HopediscoveryRomania prin Sola Scriptura interpretarea şi învăţătura oferită de Apostoli şi Părinţii Bisericii a fost înlocuită de intelectul omenesc căzut al omului modern, cu siguranţă o încălcare a învăţăturii
      „ţineţi predaniile cum vi le-am dat” (I Corinteni 11, 2).
      Credincioşii din primul veac creştin nu aveau Scriptura Noului Testament şi totuşi au trăit neîndoielnic în credinţa apostolică. Observăm o deviere de la Scriptură fiindcă mai degrabă decât să insiste că Biblia este singura călăuză pentru vieţuirea creştină, găsim în Scriptură menţiunea că creştinii credincioşi sunt un exemplu al vieţii în Hristos:
      „Fraţilor, faceţi-vă urmăritorii mei şi uitaţi-vă la aceia care umblă astfel precum ne aveţi pildă pe noi” (Filipeni 3, 17).
      „Fiţi următori ai mei, precum şi eu sunt al lui Hristos” (I Corinteni 11, 1).
      „ …Fă-te pildă credincioşilor” (I Timotei 4, 12), de asemenea, I Petru 5, 3: „ …pilde făcându-vă turmei”.
      Protestantismul insistă pe calea numai-Scriptura, condamnă ca „făcute de om” şi străine scrierile Părinţilor Bisericii din secolele I şi II şi compune cărţi moderne despre „viaţa creştină” şi „interpretarea biblică”. Acesta se află în contrast izbitor cu ”mantra” citeşte-numai-Biblia. Nu doar că aici se găseşte o lipsă de consecvenţă dar este, de asemenea, incredibil de arogant ca cineva să se considere expertul şi autoritatea în locul apostolilor şi Părinţilor Bisericii.
      Aroganţa protestantă
      Modul individualist de raţionare şi interpretarea personală a individului protestant a înlocuit învăţătura celor care au învăţat direct de la Hristos, Apostolii, şi a celor care au decis care cărţi să facă parte din Biblie (Părinţii Bisericii). Îndepărtarea de celelalte trei componente ale Sfintei Tradiţii duce la nesocotirea anumitor părţi din Biblie. Ideile personale despre Credinţă şi Scriptură sunt nu doar nefolositoare, ci şi periculoase, iar urmarea lor în vieţile indivizilor este mai mult decât evidentă:
      o credinţă care este fundamentată pe experienţa individuală şi pe opinia personală mai degrabă decât pe o viaţă trăită în Biserică.
      autoritatea spirituală care depinde de o interpretare personală a Scripturii în locul învăţăturii apostolice.
      individul îşi este propria biserică, propriul sinod ecumenic, propriul episcop, propriul povăţuitor duhovnicesc.
      separaţia de Trupul lui Hristos şi de modelele de închinare oferite de Biserică; apariţia situaţiei dificile caracterizate de necesitatea de a improviza continuu.
      În concluzie, trebuie menţionat din nou că Biblia contrazice principiul Sola Scriptura, vădindu-l a fi o învăţătură falsă:
      „Aceasta ştiind mai dinainte că nici o proorocie a Scripturii nu se tâlcuieşte după socotinţa fiecăruia” (II Petru 1, 20).
      La Evrei 6, 4-6 citim: „Căci este cu neputinţă pentru cei ce s-au luminat odată şi au gustat darul cel ceresc şi părtaşi s-au făcut Duhului Sfânt, şi au gustat cuvântul cel bun al lui Dumnezeu şi puterile veacului viitor, cu neputinţă este pentru ei, dacă au căzut, să se înnoiască iarăşi spre pocăinţă, fiindcă ei răstignesc loruşi, a doua oară, pe Fiul lui Dumnezeu şi-L fac de batjocură”.
      Epistola Sfântului Clement către Biserica din Corint, din anul 95, şi Epistola Sfântului Ignatie către Biserica dinPhilippi, din anul 107

    • @HopediscoveryRomania
      @HopediscoveryRomania  4 роки тому +1

      @@ionutlucian4853 Ati scris multe lucruri, nu toate cu noima. Asta pentru ca v-ati ”uitat in gura altora” in loc sa cercetati singur. Dumnezeu va dat un creier, o inima si o constiinta, pentru care o sa va si cheme la judecata, ca sa dati socoteala de ce anume ati facut cu ele. Si in acel moment raspunsul ”asa mi-a zis preotul” sau ”asa mi-a zis duhovnicul” nu o sa va foloseasca la nimic.
      Protestantismul nu are o problema cu traditia sau cu sfintii parinti, ci doar cu acele afirmatii ale lor care sunt in contradictie cu Scripturile - si sunt multe astfel de afirmatii. Adica spre deosebire de ortodocsi care prefera sa asculte mai mult de sfintii parinti ca de Isus, noi preferam sa ascultam mai mult de Isus ca de sfintii parinti. Iar la Judecata fiecare o sa dea socoteala de faptele lui, asa zice Scriptura. Numai bine!

    • @luciancristescu3011
      @luciancristescu3011 4 роки тому

      Vă apreciez erudiția... Aș vrea să vă apreciez și spiritul. Poate în mesajele dv. de data viitoare va fi altfel. Sper...

  • @ionutlucian4853
    @ionutlucian4853 4 роки тому

    Biblia Ortodoxa are urmatoarele carti: Vechiul Testament are 39 de carti + 14 carti, adica 53 de carti; a lor nu are decat 39 de carti, restul le-au scos afara. Noul Testament are 27 de carti; acesta si la ei are tot atitea carti, dar este plin de greseli. Deci, Biblia ortodoxa, are un total de 80 de carti. Ei ii zic la a noastra ,,Biblia bogata” dar oare este una si saraca, oare Dumnezeu nu are numai o Biblie? Biblia este cuvantul lui Dumnezeu vorbit catre oameni, este glasul lui Dumnezeu catre om. Când ne rugăm, noi ridicam glasul catre El, iar cand citim Biblia El ne vorbeste noua, Sectarii au scos din Scriptura multe carti.
    Iata greselile Bibliei sectare (biblia mucarilor): Pe ea nu scrie decat, Biblia fara a mai scrie unde este editata si de cine, scrie acolo ,,Societatea biblica”, dar care-i aceea? In Biblia ilustrata veti gasi rachete, sportivi, tineri sarutindu-se, cladiri din SUA, presedinti ai S.U.A. Orice gasesti in ele numai pe Iisus Hristos nu. Intr-un loc este o cruce fara Hristos pe ea, l-au rupt pe Iisus de pe ea: lepădare de Iisus Hristos!

    • @HopediscoveryRomania
      @HopediscoveryRomania  4 роки тому +2

      Toate ”informatiile” pe care le-ati scris aici sunt false. Va rugam sa va informati inainte sa scrieti comentarii. Numai bine!

  • @onlythetruth2577
    @onlythetruth2577 4 роки тому

    Psalmi 93 ...cu 2....tot.!!!!
    ISUS ESTE SINGURUL INPARAT DIN VEȘNICIE DAR ,,ORBII MARI"....AU UITAT LEGEA SUVERANĂ A LUI ISUS, DE ACEA ESTE ,,PRAF PESTE TOT"!!!!
    !!!!! Osea 4 cu 6 !!!!