6 misverstanden over de inflatie

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 1 лис 2022
  • De extreem hoge inflatie kan je bijna niet zijn ontgaan. Maar er is ook veel onduidelijkheid wat dit voor je betekent. Daarom behandelt Mathijs in deze video 6 misverstanden.
    Dit is een reportage van: Mathijs Bouman en Annemarie Jansen.
    #economie #geld #inflatie
    Meer video’s? Abonneer, zet je belletje aan en laat een reactie achter.
    Volg ons ook op Instagram: / nieuwsuur
    Bij Nieuwsuur vind je elke zaterdag een nieuwe video. We geven verdieping en context. We controleren de macht. Respectvol en kritisch. Bij Nieuwsuur zie je indringende verhalen die je raken en aan het denken zetten.

КОМЕНТАРІ • 243

  • @nieuwsuur
    @nieuwsuur  Рік тому +10

    Laat hieronder weten welk misverstand jou verbaasde. Hopelijk begrijp je de volgende inflatiecijfers nu iets beter. Bedankt voor het kijken!

    • @sjoerdkorsmit8548
      @sjoerdkorsmit8548 Рік тому +2

      Het laatste punt klopt niet helemaal. Na inflatie worden de lonen meestal hoger en wordt er geprobeerd de koopkracht op oud niveau te krijgen, terwijl die euro vroeger nu nog 0,80 cent waard is. Daardoor wordt je lening in verhouding zeker wel kleiner en je spaargeld minder waard.

    • @FrancisBehnen
      @FrancisBehnen Рік тому +2

      Kun je die laatste meer toelichten? Wat is er anders als het geld niet naar het buitenland zou vloeien voor iemand met een schuld?

    • @sjoerdkorsmit8548
      @sjoerdkorsmit8548 Рік тому

      @@FrancisBehnen Hoe bedoel je?

    • @lucas1110
      @lucas1110 Рік тому

      Ik dacht wel dat de prijzen uiteindelijk weer zouden dalen. Als er een stijging blijft doorzetten ga ik wss emigreren

    • @alanmrsic893
      @alanmrsic893 Рік тому +4

      “Inflation is always and everywhere a monetary phenomenon, in the sense that it is and can be produced only by a more rapid increase in the quantity of money than in output.” Milton Friedman
      Professor Milton Friedman is awarded the 1976 Nobel Memorial Prize in Economics for his contribution to consumption analysis and to monetary history and theory, including his observations of the complexity of stabilization policy.
      Informatieve video, helder uiteengezet. Bij The Wall Street Journal kwamen soortelijke bevindingen naar voren. Inderdaad de energieprijs, maar ook global supply chain verstoring en waarschijnlijk ook de hedendaagse deglobalisering waar we op dit moment sterk mee geconfronteerd worden.

  • @daanjansen7327
    @daanjansen7327 Рік тому +58

    Ik vind vooral de grafiek met het prijspeil schrikbarend. Consumentenprijzen zijn in de afgelopen 20 jaar met 70% gestegen, maar de lonen niet heb ik het idee. Nu werk ik geen 20 jaar maar pas zo een jaar of 10, maar dan nog is het 60%.

    • @henkhenk7467
      @henkhenk7467 Рік тому +8

      De Nederlandse koopkracht is er de laatste paar decennia gewoon prima op vooruit gegaan hoor.

    • @borgiobesieger2806
      @borgiobesieger2806 Рік тому +8

      @@henkhenk7467 Alleen heeft men veel minder voor het geld! Dus de gewoon werkende burger is er op achter uit gegaan.
      Mooi greenwashing altijd die koopkracht verhalen 🤭

    • @yskr0102
      @yskr0102 Рік тому +28

      @@henkhenk7467 Begin jaren ‘70 kocht je een huis voor ongeveer 4x een modaal jaarinkomen. Nu kost een huis bijna 11x modaal, maar verder gaat het echt top!

    • @buddy1155
      @buddy1155 Рік тому +2

      Pak er eens een loonstrookje bij van 10 jaar geleden, je zal dan zien dat je aanzienlijk meer bent gaan verdienen.

    • @OfficialCANVAS
      @OfficialCANVAS Рік тому

      @@buddy1155 gemiddeld loonstrookje van 10 jaar geleden had je meer koopkracht dan nu. 'meer of minder verdienen' rekende over een lange periode doet er weinig toe. Het minimum loon kan jaarlijks 1,2% gegroeid zijn met een inflatie van gemiddeld 4% en slimme Harry, surfend op het minimum loon, zegt dat hij meer is gaan verdienen.

  • @Bajoli86
    @Bajoli86 Рік тому +10

    In januari en februari hadden we al een torenhoge inflatie en dat was zonder de oorlog in de Ukraine. De inflatie komt vooral door het wanbeledi van de ECB en de landen binnen de EU. In veel berekeningen worden energie en voeding onvoldoende meegewogen. En de prijs van wonen wordt verkeerd ingeschat, op basis van rente standen. Alsof je als huurder uberhaubt een lening kan krijgen bij de bank...

    • @Johannes768
      @Johannes768 Рік тому

      Het aantal euro's is sinds 2020 als een luchtbel verdubbeld door al het geld dat is bijgedrukt door de ECB. Nieuwsuur besteedt hier geen aandacht aan.

    • @justaguy6903
      @justaguy6903 Рік тому

      Inderdaad. Dat is misverstand nummer 1

  • @maximalgamingnl9954
    @maximalgamingnl9954 Рік тому +3

    "Negatieve inflatie"? Waarom wordt het niet gewoon deflatie genoemd?

  • @figherto
    @figherto Рік тому +31

    Kunnen jullie mogelijk dan een berekentool maken met sliders waarin we op hoofdlijnen onze eigen inflatie kunnen berekenen, gebaseerd op de modellen van nu?

    • @metiusabt2581
      @metiusabt2581 Рік тому

      Helemaal eens, met die loon-lrijsspiraal valt het wel mee

    • @metiusabt2581
      @metiusabt2581 Рік тому

      Als je weet wat je regelmatig aan boodschappen deed en hoeveel en wat dat vroeger kostte, zou je dat voor jezelf kunnen uitrekenen.

    • @OfficialCANVAS
      @OfficialCANVAS Рік тому

      @@metiusabt2581 wel blijven opletten he. Wanneer je koopkracht daalt door inflatie zul je als reactie (onbewust of bewust) minder consumeren met als gevolg dat de 'uitgerekende supermarkt' resultaten minder hoog zullen uitvallen dan je daadwerkelijke persoonlijke inflatie. en andersom zou je koopkracht verschrikkelijk zijn als je op dit moment meer zou consumeren dan in lagere inflatie perioden.

    • @lucasrem
      @lucasrem Рік тому

      Neem gewoon een index, zet dat in excel !
      Desnoods the Big Mac index, makkelijk, anders snapt social media het niet!
      Niet echt slim volk hier.....

  • @metiusabt2581
    @metiusabt2581 Рік тому +14

    Een beetje flauw om gedragsverandering niet mee te willen rekenen: kleumen met een dikke trui en een dekentje op de bank en dat ijsje niet meer kopen, is toch armoed

    • @elliedegroot
      @elliedegroot Рік тому

      Inderdaad Metius, WIJ in een dikke trui of Plaid, kachel lager en we worden NOG gestraft !

    • @jeroenr.2737
      @jeroenr.2737 Рік тому

      Dat is niet flauw, dat is gewoon niet wat inflatie betekent en zou ook zeker niet meegenomen moeten worden om een goed beeld te krijgen van de prijsstijgingen. Dat is het doel van het begrip inflatie en als die hoog is kan je zelf wel bedenken dat dat impact heeft op wat mensen uitgeven

    • @irTaeke
      @irTaeke Рік тому +1

      Dat is geen armoe, dat is gewoon verstandige zuinige Nederlander zijn 😊

    • @jelmerterburg3588
      @jelmerterburg3588 Рік тому

      Als je dat mee zou rekenen, dan zou de inflatie juist lager lijken dan hij werkelijk is. Met de zogeheten "krimpflatie" is dat net zo: als ik nog steeds dezelfde 3 euro uitgeef aan een pak cornflakes, maar er zit 50 gram minder in, dan is dat net zo goed inflatie. Terecht dat dat dus wel wordt meegerekend.

  • @leonardvandijk16
    @leonardvandijk16 Рік тому +10

    Leuk dat de overheid ons steunt maar dat doen ze uiteindelijk met ons eigen geld. De rekening moet een keer betaald worden. Die inflatie komt overigens vooral doordat de ECB sinds de bankencrisis ongelimiteerd geld mag bijdrukken. Ze creëren dus dus geld waar geen economische waarde tegenover staat. (Zoals vroeger wel tijdens de goudstandaard) en wat dat gas betreft waar ze de inflatie de schuld van geven: het komt er dus op neer dat we ons eigen gas zelf moeten gebruiken ipv goedkoop verkopen en duur inkopen.
    Slecht koopmanschap dus.

  • @octaviano1296
    @octaviano1296 Рік тому +6

    Inflatie is een monetair fenomeen en hangt samen met het verhogen van de geldhoeveelheid en iedereen die iets anders beweert probeert u voor het lapje te houden.

  • @ttaibe
    @ttaibe Рік тому +6

    Ik snap 4 niet. Of ik ben het er niet mee eens hoe het hier gebracht wordt.
    Als ik mijn gasrekening waarschijnlijk niet kan betalen en dus de verwarming laag zet. Betekent dat niet dat dus mijn koopkracht niet omlaag gaat. Alleen dat ik aanpassingen maak in mijn uitgaven patroon. Als gevolg van het verlies aan koopkracht.

    • @AwesomePossum510
      @AwesomePossum510 Рік тому

      Je hebt helemaal gelijk. En dat verminderde gebruik wordt na een tijdje juist wél meegenomen in de berekeningen. Niet direct natuurlijk, maar het boodschappenmandje om de inflatiecijfers mee te berekenen wordt wel degelijk aangepast. Op die manier krijg je dus lagere officiële inflatiecijfers dan de werkelijkheid.

  • @lucasss02
    @lucasss02 Рік тому +1

    De laatste stelling is wel heel ongelukkig uitgelegd, en klopt daardoor eigenlijk ook niet... het is wel degelijk waar dat een deel van de mensen met een schuld profiteert van inflatie, zo lang zijn/haar inkomsten (loon, inkomsten uit beleggingen, enz.) ook voldoende meegroeien. Voor een deel van de bevolking is dat ook zondermeer het geval. Daarnaast spelen de looptijd en voorwaarden waaronder schulden zijn aangegaan een essentiële rol in dit verhaal: bij bijvoorbeeld een hypotheek die nog 30 jaar loopt met een rentevastperiode van 10 jaar of meer, is het zeer aannemelijk dat het inkomen van de persoon die leent, door o.a. de gevolgen van inflatie (lees: o.a. door de onvermijdelijke stijging van de lonen), gedurende die looptijd een heel stuk zal groeien. Misschien dat de kosten voor levensonderhoud evengoed mee zullen stijgen, maar ondertussen daalt de relatieve waarde van de schuld in relatie tot het inkomen steeds een stukje verder, en daardoor dus ook de relatieve maandlasten. Iemand met een aflossingsvrije hypotheek met een lange rentevastperiode, die met een beetje mazzel is afgesloten op een gunstig moment (een jaar geleden bijvoorbeeld), is in veel gevallen bij inflatie juist spekkoper. Het feit dat de onderliggende reden voor de inflatie vooral te maken heeft met de stijgende energieprijzen staat hier volkomen los van en, zoals jullie zelf ook al aangeven, zullen mensen met een vast energiecontract de ellende pas op termijn gaan voelen, en, een deel van hen, kan hierop voorsorteren door te verduurzamen of hun verbruikspatroon aan te passen, waardoor ze juist per saldo beter uit zouden kunnen zijn. Het is echt heel jammer dat jullie soms zo kort door de bocht zijn, want over het algemeen klopt jullie verhaal redelijk goed en kan het minder economisch onderlegde mensen helpen om complexe kwesties beter te begrijpen.

  • @evil_eye
    @evil_eye Рік тому +2

    fijn dat het met veel detail maar toch simpel kan worden uitgelegd

  • @J05BNL
    @J05BNL Рік тому +2

    Het is wat mij betreft irritant dat we altijd berekenen t.o.v. Dezelfde maand een jaar eerder. Waarom nooit t.o.v. Vorige maand.
    We lopen al maanden negatief nieuws te lezen dat de inflatie elke keer +10% is. Maar dat is wat mij betreft echt sensatie nieuws en draagt juist bij aan dat lage consumentenvertrouwen.

    • @arjensmit6684
      @arjensmit6684 Рік тому

      Ja, dat vind ik ook vervelend. Nouja, ik vind het vooral vervelend dat het niet goed uitgelegd word en dat niemand die cyfers dus goed weet te interpreteren.
      Dat het op deze manier gebeurd is niet zo gek, we hebben immers de laatste decenia niet eerder in een situatie gezeten waar we uberhaupt elke maand naar het inflatie cyfer keken, dat was altijd iets wat meer een lange termijn ding was.
      Ik vraag me nog wel af hoe ik het kan kapitaliseren dat ik ze wel begrijp. Want de stijging van 1,5% per maand de eerste helft van dit jaar zal dus het inflatie cyfer de eerste helft van volgend jaar net zo hard omlaag duwen. Ik wil niet zeggen dat er niet weer inflatie zal zijn en dat cyfer niet minder hard omlaag zal gaan als het omhoog ging, maar die neerwaardse druk op dat cijfer gaan we echt wel terug zien. Voor de meesten zal dat blijkbaar een verassing zijn. Wat gaat dat doen met de economische variabelen, het vertrouwen van consumenten en investeerders, aandelen koersen en waardes van currencies, hoe kan ik daar op inzetten ?

  • @joanneswyckmans5921
    @joanneswyckmans5921 Рік тому +7

    Electronica is gemiddeld 35-50% duurder geworden. Normaliter wordt elektronica na 1 jaar tussen 5-15% goedkoper. Dat is nu dus niet het geval. Ook voedsel is gemiddeld 40-50% duurder geworden, terwijl de inflatie “maar” 17% is. Dit komt omdat de stijgende kosten ook in de marge gaan zitten, waardoor de tussenhandel ook een grotere marge neemt.

    • @lalarebelse5985
      @lalarebelse5985 Рік тому

      je kunt ook beter niet geloven wat ze op tv zeggen dat is voor het domme volk dat in rijtjes gaat staan bij de melk fabriek

    • @lucasrem
      @lucasrem Рік тому

      Joannes Wyckmans
      Veel mensen kopen andere electronica, welke chips heb je nodig? kan je dat met andere chips? UEV is de toekomst, heb je dat ECHT nodig, kan betalen?
      De meeste mensen hebben gewoon genoeg inkomsten, genoeg om wat teveel te betalen!
      Die onderkant, bij de gemeente aankloppen!
      Direct bij de leverancier bestellen, die tussenhandel uitschakelen!

    • @Apocy2000
      @Apocy2000 Рік тому

      De daling in electronica komt er echt wel aan hoor. Staan aan de voet van een chip overschot, dus geheugen en graphics pas over een jaar upgraden.

    • @irfanramdjan6345
      @irfanramdjan6345 Рік тому

      @@Apocy2000 Waar haal jij deze info vandaan? Want mijncapaciteit is juist alleen maar teruggedrongen in naam van klimaatverandering. Daardoor zijn de schaarse edelmetalen voor de zogenoemde chips nog schaarser geworden. (Begrijp me niet verkeerd. Er zitten genoeg grondstoffen in de aarde hiervoor, alleen word de capaciteit om dat te mijnen teruggedrongen.)

  • @AkiiBakii
    @AkiiBakii Рік тому +4

    Wat is de correlatie tussen de torenhoge winsten van grote bedrijven en de hoge prijzen? Zijn er berekeningen die laten zien welke posten de inflatie veroorzaken? Verschil tussen arbeidskosten en winsten bijvoorbeeld.

    • @justaguy6903
      @justaguy6903 Рік тому

      Veruit de meeste bedrijven zien hun winst juist onder druk komen die inflatie. Praat niet die vieze populistische politici na.

  • @PixelPhobiac
    @PixelPhobiac Рік тому +3

    Heel verhelderend. Dank!

  • @sactorius
    @sactorius Рік тому +5

    Prima uitgelegd. Hij vergeet te melden dat voor elke grote recessie de markten op hypermodus gaat. Huizenmarkt, inflatie en salarissen zijn allemaal in hyper modus de grote dip is nu ongeveer aan het beginnen. Zorg dat je een vast contract heb komende maanden is mijn advies voor de gemiddelde nederlander.

    • @noobyproduction
      @noobyproduction Рік тому

      Waarom een vast contract?

    • @sactorius
      @sactorius Рік тому

      ​@@noobyproduction
      Heel simpel gezegd vaste krachten zijn duurder te ontslaan dan niet vasten contracten. Dus de niet vast contracten gaan er eerst uit.
      Dus minder kans om ontslagen te worden.
      "Uw werkgever mag u soms ontslaan als u een vast contract heeft. Dit mag alleen als hij daarvoor goede redenen heeft. Deze redenen moeten ook in de wet staan. We noemen dit ontslaggronden."
      En vaak betere garanties ernaast.
      "Na het ontslag
      Vaak hebt u na ontslag recht op een vergoeding. Ook als het ontslag aan uzelf ligt. U moet deze vergoeding wel op tijd aan uw werkgever vragen."

    • @JustinRM20
      @JustinRM20 Рік тому

      @@noobyproduction Omdat het lastig is iemand met een vast contract te ontslaan zonder gegronde reden, daar je iemand's tijdelijke contract alleen niet hoeft te verlengen.

  • @harryheijer5451
    @harryheijer5451 Рік тому

    Ik heb 2 ideeën
    1: lonen omhoog, pensioenen omhoog, daardoor wordt het gas betaalbaar en t effect van de hoge gasprijs is weg. Er us geen reden om de gasprijs te verhogen en langzamerhand wordt de situatie weer enigszins stabiel
    2: jongeren hebben géén geld om huis te kopen, huren is duur. Geldop de bank zetten wordt door de inflatie snel minder waard. Wat moeten ze doen, gezamenlijk een huis kopen, maakt niet uit hoeveel je inlegt. Het huis us hypotheekvrij en kan verhuurd worden. Liefst een of meer van de deeleigenaren. En die betaalt gewoon huur aan alle deelnemers naar rato van de inleg. Dan sparen ze weer voor een volgend huis enz enz tot ze er genoeg hebben. Ieder moet halverwege uit kunnen stappen mits er een opvolger is om géén financiële problemen te veroorzaken. Alles moet contractueel vastgelegd worden. Hier zitten vele voordelen aan vast en maakt de jongeren véél minder afhankelijk van huisjesmelkers. Het huis moet financieel opgesplitst worden in pakketjes van bijv. 25.000€. Ook moet het mogelijk zijn per deelnemer 2 of meer pakketten te kopen. Wie ziet hier wat in?

  • @joas162
    @joas162 Рік тому +1

    "De koopkracht is niet echt gedaald als je bespaart op energiekosten" (geparafraseerd) Die logica ontgaat me even.

  • @herress7716
    @herress7716 Рік тому +36

    Interessant dat jullie een video maken over inflatie en daarbij bewust de hoofdoorzaak, het bij printen van gratis geld door ECB, volledig ontwijken.

    • @Timmerzwans
      @Timmerzwans Рік тому +3

      Presies

    • @sam-cj8tf
      @sam-cj8tf Рік тому

      Dan moet je ook bedenken dat dat geld bijprinten vaak leningen zijn die ook gewoon weer terugbetaald moeten worden. Zelfde gebeurd als iemand een hypotheek afneemt. Gewoon wat cijfertjes in de computer aanpassen.

    • @herress7716
      @herress7716 Рік тому +1

      @@sam-cj8tf - Die hypotheek wordt in 99% vd gevallen terugbetaald ja. Echter, veruit het grootste deel van wat er nu zomaar gegenereerd wordt komt niet terug omdat het helemaal niet terugbetaald kan worden. Het wordt opgekocht en kwijtgescholden bij overheden of bedrijven die al te veel schuld hadden/hebben. Je gaat die centen dus nooit meer terug zien maar ze zijn wel uit het niets aan de economie toegevoegd.

    • @nieuwsuur
      @nieuwsuur  Рік тому +6

      Hi! Lees hieronder een column van Mathijs, dat geeft de juiste context bij je opmerking:
      _“Ik zei het toch: doe een jas aan! Maar jij was eigenwijs en bleef in hemdsmouwen naar buiten gaan. Ik waarschuwde dat de zon niet altijd zou schijnen, dat het ooit weer zou gaan regenen. Maar luisteren? Natuurlijk niet. Je ging zelfs in korte broek naar buiten! Daarom ben je nu verkouden.”
      Nou ja, niet echt verkouden. “Je niest en hoest wel, maar bent eigenlijk door een vervelend toeval tegen een virus aangelopen. Ja, zo’n besmetting heeft niets te maken met je kleding, maar komt gewoon van buiten aanwaaien, of je nou dikke jas aan hebt of niet. Maar mijn principiële punt blijft staan: wie zich niet goed aankleedt kan gaan hoesten en niezen. En al heeft je kledingkeuze ditmaal niets te maken met je symptomen, het had in theorie wel gekund! Eigen schuld dus!”
      Een vreemde redenering? Ja, dat dacht ik ook toen ik de analyses van al die strenge economen las, die in het ruime monetaire beleid van de ECB de belangrijkste oorzaak van de hoge inflatie zien. In theorie hebben ze gelijk. In de praktijk is de inflatie zo hoog omdat geïmporteerde energie extreem duur is. Dat is nou net het enige waar de ECB niets aan kan doen._
      Bron: mathijsbouman.nl/inflatie/

    • @Timmerzwans
      @Timmerzwans Рік тому

      @@sam-cj8tf als er afbetaald wordt, waarom is er dan steeds meer geld bijgeprint?

  • @caspermadlener4191
    @caspermadlener4191 Рік тому

    Wat ik zelf meeneem uit deze video:
    Het is practisch onmogelijk om iets zeer complex om te zetten naar simpele getallen. Het is belangrijker om te weten wat er wordt gemeten en berekend dan wat er uit de som komt.
    Ik heb het gevoel dat de aandacht naar bepaalde cijfers in de hedendaagse cultuur practisch arbitrair is. Zelf moest ik afgelopen zomer herexamen doen, vanwege een 4,2 voor Nederlands, terwijl ik voor vier vakken een tien had.

  • @jorisrobben2117
    @jorisrobben2117 Рік тому +6

    Goed en duidelijk verhaal.

  • @umutdogan6531
    @umutdogan6531 Рік тому +1

    Er wordt misbruik gemaakt van bepaalde situaties.

  • @Apocy2000
    @Apocy2000 Рік тому +1

    Sinds wanneer mag deflatie geen deflatie meer heten? Altijd die kronkeling van "negatieve inflatie", verschrikkelijk.

  • @rikvanschaik2001
    @rikvanschaik2001 Рік тому

    Hoe zit het met de semi-crash In engeland vorige week?

  • @dcbaars
    @dcbaars Рік тому

    Ik vraag me af of de inflatie en consumptie kan samengaan met vergrijzing. Dus ook al lijkt t nu vervelend en consumeren we minder, hebben we ook Minder nodig en ouderen ook. Banen zijn er genoeg. Kan er dus een gemiddeld stabiel evenwicht ontstaan in de economie terwijl consumpties afneemt mr wel relatief naar de krimpende bevolking. Of kan dat niet omdat de oudere bevolking nog onderhouden moet worden en nog consumeert. Of kan dit mss pas na de babyboomers, omdat de bevolking dan pas evenredig stabiliseert met de consumptie ?

  • @nick-gu8zf
    @nick-gu8zf Рік тому +4

    7% januari 2021-januari 2022. Niet vergeten.

    • @pizzablender
      @pizzablender Рік тому

      In 2021 begon Putin het gas al af te knijpen.

  • @niekriemens1316
    @niekriemens1316 Рік тому +4

    Een goed begin van een uitleg.
    Toch denk ik wel dat bij vele niet economische onderlegde mensen er nog twijfels zijn.
    Het uitleggen van wat koopkracht nu precies is zou hierin een mooie aanvulling kunnen zijn. Dat de inflatie in negatieve verhouding staat met je inkomen.
    Complimenten voor de video ga vooral zo door!

    • @jeroenr.2737
      @jeroenr.2737 Рік тому

      Zou zeggen Google even het woord koopkracht. Krijg je gelijk een uitleg en is een vrij simpel begrip om te begrijpen

  • @BroodCast123
    @BroodCast123 Рік тому

    Vooral die overheidsinmenging is goed denk om uit te diepen en of lagere belastingen helpen.

  • @donar31337
    @donar31337 Рік тому +1

    Wel apart, een bank kan zijn winstmarge voor "gegenereerd, amper gedekt" geld in hun eigen database omhoog gooien (=rente) en dat verlaagt inflatie. Als een supermarkt zn winstmarge vergroot, verhoogt dit juist de inflatie. Rente betalingen zijn toch een van de grootste kostenposten voor Nederlanders. Zijn deze rente maatregelen wel een goed instrument dan? Is dit niet gewoon een ordinaire winstverhoging over de hoofden van gewone burgers? (luister "het nieuwe geld" van BNR is)

  • @cyrilio
    @cyrilio Рік тому

    Kunnen we het hebben over hoe ondertussen bedrijven recordwinst en behalen? Overduidelijk dat inflatie wordt misbruikt om consumenten uit te buiten.

  • @annavera02
    @annavera02 Рік тому +7

    goede video zoals altijd !!!

  • @TheAukeroos
    @TheAukeroos Рік тому +1

    Goeie video! (alleen misschien een paar platen echoschuim installeren in de studio)

  • @gout86
    @gout86 Рік тому

    Alle overheidsuitgaven zijn (toekomstige) belastingen. Belastingen zijn bijna altijd een bepaald percentage van een bepaalde grondslag. Inflatie is een verborgen belasting die de grondslag verhoogt en daarmee de koopkracht uitholt.

  • @freddyvredeveld4373
    @freddyvredeveld4373 Рік тому +1

    waar is hier de rol ban de euro in deze inflatie uitleg?? ECB drukt wel erg veel euros!!

  • @Dghost24
    @Dghost24 Рік тому

    Ook zou het goed zijb te melden dat het geld dat we "krijgen" en het geld waar o.a. het prijsplafond van wordt betaald, dit geld straks gewoon weer bij de burger teruggehaald wordt.
    We gaan dit dus uiteindelijk allemaal zelf (terug-) betalen.
    En de rijken worder weer rijker zoals nu de gas en energieleveranciers.
    Eerst kon het allemaal niet en dsn opeens wel want zij zagen ook dat ze voor 2023 de maximale prijs konden gaan vragen en die betaald krijgen door de regeribg met belastinggeld, slimme boefjes.

  • @Johannes768
    @Johannes768 Рік тому

    Het aantal euro's is sinds 2020 als een luchtbel verdubbeld door al het geld dat is bijgedrukt door de ECB.

  • @oldgtarz
    @oldgtarz Рік тому +1

    Wat is overheidsgeld? En waarom noem je het niet gewoon belastinggeld?

  • @kingmickey666
    @kingmickey666 Рік тому

    Heel helder. Dankjewel

    • @jackelgitino631
      @jackelgitino631 Рік тому

      🤣🤣🤣🤣🤣🤣 helder?

    • @kingmickey666
      @kingmickey666 Рік тому

      @@jackelgitino631... Ja. Ken je dat woord?

    • @jackelgitino631
      @jackelgitino631 Рік тому

      @@kingmickey666 als je dit helder vind. Gauw even terug naar school. En opnieuw beginnen.

    • @kingmickey666
      @kingmickey666 Рік тому

      @@jackelgitino631dus omdat ik vind dat iets helder is uitgelegd, moet ik opnieuw naar school.

    • @jackelgitino631
      @jackelgitino631 Рік тому

      @@kingmickey666 hoeveel geld heeft de ECB bijgedrukt?
      Voordat rusland , oekraine binnen viel?
      Toen inprencipe de inflatie al op 7.5/10% stond?

  • @irTaeke
    @irTaeke Рік тому

    Wat ik nog miste was hoe je als maatschappij de inflatie kan minderen; minder uitgeven als consument, minder gul subsidiëren als overheid. Feitelijk koers zetten op een afkoelende, naar recessie neigende economie (met als gevolg dat het wel eventjes pijn gaat doen hier en daar)

  • @mohbw3
    @mohbw3 Рік тому

    Koop goud, de printer staat nog altijd aan bij de ECB.

  • @kwakiutlthunderbird
    @kwakiutlthunderbird Рік тому +5

    Bewust gecreëerde inflatie wel te verstaan.
    Ja, bewust gecreëerd.
    Kunnen we straks lekker een nieuw geld systeem gaan omarmen, CBDC.
    Wat een feest.

  • @slim-op8bi
    @slim-op8bi Рік тому

    7.
    dDe inflatie is niet de enige reden waarom je meer betaald.
    Het grote bedrijfsleven gebruikt de media die inflatie roept om hun prijzen nog eens extra omhoog te gooien.
    Ook gas en olie bedrijven halen recordwinsten binnen.

  • @Timmerzwans
    @Timmerzwans Рік тому +1

    Ik mis het grootste probleem: de euro.
    Vanaf de invoering was het gedoemd te mislukken.
    Verschillen tussen EU landen wat economie en cultuur betreft zijn gewoon te groot.
    Rente verhogen en geld bijdrukken helpt nu niet meer omdat arme EU landen de schulden dan helemaal niet kunnen betalen.
    Zij zijn veroordeeld tot de dure euro waardoor zij hun eigen munt niet kunnen devalueren.
    De euro gaat klappen en wij in het rijke noorden betalen de hoofdprijs.

    • @Timmerzwans
      @Timmerzwans Рік тому

      @@olenabutriy1125 dat heeft dan weinig zin gehad want Griekse havens bijvoorbeeld zijn al opgekocht door China.

    • @Timmerzwans
      @Timmerzwans Рік тому

      @@olenabutriy1125 voor ons de neuro

  • @victorsavenije8897
    @victorsavenije8897 Рік тому

    Ik vind de laatste nogal omslachtig uitgelegd. Het komt er gewoon op neer dat het inkomen niet zomaar meestijgt met het prijspijl waardoor een schuld niet zomaar minder is.

  • @OSHO-Advait
    @OSHO-Advait Рік тому +2

    Hoe ontstaat inflatie?

    • @MrRickkramer
      @MrRickkramer Рік тому +5

      Doordat ze geld printen, printer doet brrrrrrrrrrrrrrrrr

    • @AwesomePossum510
      @AwesomePossum510 Рік тому +1

      Meer geld printen wat niet magisch voor meer producten zorgt. Dus wordt alles duurder.

    • @geert574
      @geert574 Рік тому +1

      Te veel geld in het systeem, iedereen kreeg gratis bakken geld laatste jaren

  • @wpjansen2021
    @wpjansen2021 Рік тому

    Meneer bagatelliseert ook wel!

  • @renji1850
    @renji1850 Рік тому

    lekker man Nieuwsuur met zijn halve waarheid >.

  • @Timmerzwans
    @Timmerzwans Рік тому

    Volgens Christine Lagarde van de ECB is "de inflatie uit het niets gekomen".
    Maar ze zegt hard gewerkt te hebben om het te stabiliseren.
    Yeah right.

  • @Suidloc
    @Suidloc Рік тому +1

    Had gehoopt dat de video me iets zou leren maar deze video had veel korter kunnen zijn. Iets in de vorm van "Inflatie doet pijn in portemonee, voor 1 minder dan voor de ander"... tada, klaar.

  • @klth4871
    @klth4871 Рік тому

    Ligt het aan mij of is de intro, het begin van een hele gure techno

  • @thewhitewitch7691
    @thewhitewitch7691 Рік тому +1

    Wie krijgt dat geld van de inflatie..???????

  • @dadikkedude
    @dadikkedude Рік тому

    Als je jong bent en net komt instappen in deze economie word je het hardste geraakt.

  • @Josephus_vanDenElzen
    @Josephus_vanDenElzen Рік тому

    6:34 goed voor leners

  • @eudorian111
    @eudorian111 Рік тому +1

    Het fijne aan een gemiddelde is inderdaad dat er maar heel weinig mensen echt gemiddeld zijn.
    Ik verstrook bijv geen gas, eet geen brood, heb alleen verplichte verzekeringen. Ik huur niks en vervoer... ja lijp veel.
    De prijzen in het vervoersmandje zijn nauwelijks gestegen... sterker nog, ik kan al die stroom niet op rijden en krijg er nu bijna 12x zoveel voor als een paar jaar geleden.
    Als je de beurs en al die gekkigheid de afgelopen jaar een beetje als leidraad voor inflatie cijfer zou gebruiken was de inflatie natuurlijk ook geen 2%, maar -2000%.
    Dus ja, dat cijfer zegt niet zo veel.

  • @dark_elf_wizard
    @dark_elf_wizard Рік тому +2

    handig om te weten hoe het werkt

  • @axq3837
    @axq3837 Рік тому +3

    In deze video worden cruciale delen weggelaten in het verhaal. O.a. Wat is het effect van jarenlang fiat geld bijdrukken en schulden opkopen door ECB en FED geweest op de (wereldwijde) inflatie? Niets daarover. Ik vind het bijzonder. Of is dit een misverstand?

    • @wvv6998
      @wvv6998 Рік тому

      Je slaat de spijker op zijn kop. Monetaire verruiming door de ecb in combinatie met opkoopprogramma euro bonds. De balans van de ecb activazijde is zon beetje verdubbeld de laatste 2 jaar 🥴

  • @rvs1
    @rvs1 Рік тому

    helaas niks nieuws. maar toch een duimpje omdat het helder uitgelegd is.

  • @netional5154
    @netional5154 Рік тому

    Goede video maar het laatste misverstand vond ik wat minder uitgelegd. De schuld blijft gewoon €100.000 en alleen als je inflatie correctie krijgt voor je loon of uitkering kun je de schuld makkelijker afbetalen.

  • @sampad2973
    @sampad2973 Рік тому +1

    Goud zilver en grondstoffen, daar moet je in investeren. Fiat geld wordt net als crypto ... Zero!

  • @Valla87
    @Valla87 Рік тому

    Headspace te klein hoor editor

  • @Huttersvuur
    @Huttersvuur Рік тому +4

    Klassiek NPO, de hoofdoorzaak niet benoemen: Geld creatie.

  • @TrainingDay556
    @TrainingDay556 Рік тому +1

    Zn stem lijkt op die van Omtzigt

  • @Valla87
    @Valla87 Рік тому +1

    Echo reduction toepassen hoor editor

  • @VincentHondius
    @VincentHondius Рік тому +10

    De gemeten inflatie is juist lager dan de echte inflatie door de selectie van producten en gewichten in de berekening. De overheid kan het zo manipuleren dat het altijd in het eigen voordeel is. Ook wordt asset inflatie niet meegerekend want anders zouden de mensen veel te snel doorhebben dat de overheid inflatie veroorzaakt door geldcreatie

    • @AwesomePossum510
      @AwesomePossum510 Рік тому

      De spijker op zijn kop.

    • @Apocy2000
      @Apocy2000 Рік тому

      Ik ben erg benieuwd naar welke overheid jij bedoelt.

    • @VincentHondius
      @VincentHondius Рік тому

      @@Apocy2000 Alle overheden die CPI behandelen als waardevol instrument

  • @OnlyJesusChristSaves
    @OnlyJesusChristSaves Рік тому +4

    All by design!

  • @groenesnijboon950
    @groenesnijboon950 Рік тому

    Ik begrijp niet hoe de inflatie nu berekend wordt. Ik bedoel met de 14,5 procent vorige maand zitten we al hoger dan oktober, november en december van vorig jaar. Hoe bereken je dan het inflatiecijfer van november dit jaar? We zitten nu immers al op +12 % t.o.v. november vorig jaar.

    • @AwesomePossum510
      @AwesomePossum510 Рік тому +2

      Er zijn ook cijfers beschikbaar van de stijging maand op maand. Het is gewoon elke maand naar de prijzen kijken en die cijfers vergelijken met zowel een maand geleden als een jaar geleden. Het cijfer t.o.v. het jaar ervoor is betrouwbaarder, omdat je dan maandelijkse schommelingen eruit filtert.

    • @lucasrem
      @lucasrem Рік тому

      Koopkracht bedoel je, meten? Dat is dus alleen in vergelijking tot vorig jaar!
      Je kan dus zeggen, de inflatie over 2022, je inkomen is gelijk gebleven, je uitgaven zijn gestegen, reken maar uit dus, erg makkelijk!

    • @Apocy2000
      @Apocy2000 Рік тому

      Inflatie wordt puur berekend op de prijzen van die maand een jaar geleden. Het is dus geen optelsom, maar eerder een tool om een trend te bepalen. Zoals aangegeven zal het volgend jaar waarschijnlijk (en hopelijk) helemaal inkakken.

  • @MrRickkramer
    @MrRickkramer Рік тому +3

    Koop zilver en goud en zorg dat je voor drie maanden cash in huis hebt. Het eerste om je tegen inflatie te beschermen het tweede omdat het Nibud dat adviseert.

    • @israelicitizen
      @israelicitizen Рік тому

      Goudbaren worden online verkocht voor bijna het dubbele van de goudprijs..

  • @maarten6960
    @maarten6960 Рік тому

    CV op nieuw dieptepunt

  • @nickbovee4372
    @nickbovee4372 Рік тому

    Dat is allemaal wel leuk, kijken naar individuele maatstaven zoals inflatie, koopkracht en de arbeidsmarkt, maar praat eens gewoon met mensen. Enqueteer. Dan zul je de verklaring vinden voor het lage consumentenvertrouwen. De situatie is voor vele Nederlanders financieel ellendig, maar dat is niet te vatten binnen 1 maatstaaf. En ben eens eerlijk, kijk niet naar inflatie (vergelijking over jaarbestek), maar bijv. de situatie voor en na de oorlog of zelfs de coronapandemie.

  • @nexit375
    @nexit375 Рік тому

    Geldpers op volle toeren! Oude wijsheid. Als je van iets veel hebt wordt het van zelf minder waard…. Je kunt beter blikjes tonijn houden dan die waardeloze euro

  • @leendertwassenaar1934
    @leendertwassenaar1934 Рік тому

    Wanneer komt de uitleg van de oversterfte????

  • @Overbelaste_Belastingbetaler
    @Overbelaste_Belastingbetaler Рік тому +6

    Hier is nog een misverstand: We hebben anno 2022 stagflatie, I.P.V inflatie.

    • @random8539
      @random8539 Рік тому +2

      Behalve dan dat de werkloosheid historisch laag is en dat inflatie een onderdeel is van stagflatie. Dus je kunt zowel inflatie hebben als stagflatie, die laatste beschrijft een situatie waar er sprake is van hoge inflatie, lage groei en hoge werkloosheid.

  • @TONY-ie3nj
    @TONY-ie3nj Рік тому +4

    Wat denk je van hogere salarissen zodat we weer alles kunnen betalen.

    • @djoon3414
      @djoon3414 Рік тому +4

      En de prijzen weer stijgen doordat mensen meer geld hebben uit te geven. Loon-prijsspiraal leidt alleen maar tot meer inflatie.

    • @henkhenk7467
      @henkhenk7467 Рік тому +1

      Waarvan worden hogere salarissen van betaald dan? Als jij bijvoorbeeld vakkenvullers meer wil gaan betalen, dan wordt je blik bonen ook duurder.

    • @lordofcastamere9376
      @lordofcastamere9376 Рік тому

      @@djoon3414 loonprijs spiraal is een hoax

    • @lordofcastamere9376
      @lordofcastamere9376 Рік тому +1

      @@henkhenk7467 minder bonus voor de ceo of minder naar aandeelhouders

    • @VySioB
      @VySioB Рік тому

      Maar iedereen wil in deze tijd wel loonsverhoging, iedereen kan het gebruiken (de een meer dan de ander).
      Je wil niet dat de laagverdieners (minimumloon en bijstand) er 8% op vooruit gaan en jij als hardwerkende bakker er maar 2 op vooruit gaat. Er zal bij zulke hoge inflatiecijfers altijd ongelijkheid zijn. maar achter blijven als je net niet rond kan komen, of je veel dingen waar je gewend aan bent moet opgeven raakt het allerhardst.

  • @MarcusVronik
    @MarcusVronik Рік тому

    Het bewust verkeerd informeren van het volk zouden HELE HOGE STRAFFEN op moeten staan. Op naar de Tribunalen, Nieuwsuur mag aanschuiven!!

  • @JJadx
    @JJadx Рік тому

    breng de VOC terug

  • @platinumbulletsniper
    @platinumbulletsniper Рік тому +8

    Het zal wel aan mij liggen, maar ik ben veel meer geïnteresseerd in de oorzaak, de schuldigen en eventuele oplossingen.
    Journalistiek hoort de waakhond van de democratie te zijn.
    Waardeer het dat jullie misverstanden ophelderen, maar de misstanden die dit veroorzaakt hebben zijn natuurlijk vele malen belangrijker.
    Als jullie ons beter geïnformeerd hadden, hadden we misschien wel op iemand anders gestemd en had dit hele circus misschien wel voorkomen kunnen worden.
    Jullie horen de regenten, ehh ik bedoel bestuurders, het vuur aan de schenen te leggen. In plaats van hun zonden weg te moffelen met wat verheldering over hoe hard we nou precies genaaid zijn, 11,67% of 16,5%. Jullie horen de oorzaak van het probleem te achterhalen (jarenlang economisch wanbeleid door NL c.q. de EU). Jullie hebben een verantwoordelijkheid om het volk volledig en waarheidsgetrouw te informeren. Anders zijn jullie de belichaming van het woord lafaard.
    Maar zoals ik al begon.. Het zal wel aan mij liggen.
    Voor de rest prima videootje.

  • @pepecow235
    @pepecow235 Рік тому

    Mooi, exact om deze reden investeer ik al 5 jaar in bitcoin.

    • @AwesomePossum510
      @AwesomePossum510 Рік тому +1

      Bitcoin is van 66k naar 20k gezakt. Ik zou me daar niet heel veilig voelen met me geld.

    • @pepecow235
      @pepecow235 Рік тому

      @@AwesomePossum510 Be fearful when others are greedy, be greedy when others are fearful.
      Zoals ik al zei, ik zit er 5 jaar in en heb er alle vertrouwen in dat deze technologie zal gebruikt worden door 100de miljoenen mensen.
      Heb ook net een apartement gekocht in Portugal, dus de prijs van Bitcoin mag nog wat lager, dan koop ik bij.
      gewoon rustig elke maand iets erin steken voor een lange termijn. We zijn enkel zeker dat onze EURO elke maand minder waard wordt.

  • @Hemp1972
    @Hemp1972 Рік тому +1

    ..mijn bloedsuikerspiegel is te laag om dit te kunnen volgen..

  • @filmdude5058
    @filmdude5058 Рік тому +1

    Inflatie Rusland 8%, inflatie EU 14%

  • @becomematrix
    @becomematrix Рік тому

    SLol. Wat een BS. Alle inflatiecijfer in de dubbele getallen hield minstens 5 jaar aan. Neem ook de huizenprijzen mee in de rekensom 👍🏼

  • @AwesomePossum510
    @AwesomePossum510 Рік тому

    De inflatie is juist wel goed voor mensen met schulden, de lonen stijgen niet zo snel als de algemene inflatie maar wel sneller dan voorheen. Je gaat relatief meer verdienen t.o.v. je schuld.
    Ik word ook gestoord van de mythe dat het allemaal maar door de energieprijzen komt. Het is onmogelijk dat alle prijzen stijgen tenzij je meer geld hebt geprint (wat de ECB zeker gedaan heeft). Vorige maand werd de energie inflatie minder en de voedselprijzen stegen sneller. De centrale bank en politici schuiven de schuld maar al te graag af naar iets anders dan henzelf.

    • @pizzablender
      @pizzablender Рік тому

      Prijzen kunnen wel degelijk stijgen als het aanbod afneemt. Ook als er niet meer geld is.

    • @AwesomePossum510
      @AwesomePossum510 Рік тому

      @@pizzablender Als het aanbod van alles afneemt, dan wel. Als je een gelimiteerde hoeveelheid euro’s hebt en een prijs stijgt dan zou een andere prijs dalen. Dat is niet gebeurd. Wat er wél is gebeurd is dat er veel meer geld is geprint en alles in prijs is gestegen.

  • @adwillemsen583
    @adwillemsen583 Рік тому

    ik heb nooit gedacht dat ik dood zou gaan tijdens het begin van de corona crisis en sterkte met je boosters

  • @mikementzer9292
    @mikementzer9292 Рік тому +1

    Misverstand 7: het is Putin's schuld.

  • @yurichtube1162
    @yurichtube1162 Рік тому +2

    Eindig de sancties op Rusland, en alles komt goed. Laat ze het uitpraten.

  • @milkandcookies9028
    @milkandcookies9028 Рік тому +1

    nieuwsuur is gehackt, deze presentator hoort eigenlijk bij ongehoord nederland, trap er niet in!

  • @NietJeffrey
    @NietJeffrey Рік тому

    ik heb er niet veel verstand van, maar speelt geldcreatie ook niet een belangrijke rol? Dat de energie duurder is geworden, ala, maar geldcreatie helpt ook niet.