Hi Ineke! Ik wil je bedanken voor het praatje over druiven, Ik ben erg blij ermee! Trouwens het was weer een leerzame vlog deze keer! Ik blijf je volgen, ondanks dat ik geen moestuin heb, blijft interessant jouw praatjes eens in de week! Fijne zondag en week en tot komende zaterdag!😀🍆🍓🍅🌽🥕🍎🏵🌻🌺💞👍
Dankjewel Ini voor de inspirerende vlog! Ik heb ook steeds minder last van slakken. Knoflookgeur en koffiedik rond de planten helpt heel goed. Slakken korrels is wel het meest dier onvriendelijke middel. Het zijn toch wezentjes. Ze drogen dan langzaam uit. Als je een plaag hebt, kun je ook potjes met bier schuin ingraven. Dan verdrinken ze maar wel verdoofd door de alcohol. 🤪
Ze gaan inderdaad wel dood door het bier, maar die bierpotjes zijn geen goed idee. De slakken ruiken het bier al op grote afstand en komen er juist op af. Met andere woorden je lokt ze er ook mee.
Ineke hartelijk dank voor al je goede tips. Ik heb een druif in de kas en die is al evenver als die bij jou. Nu weet ik dat ik de uitlopers terug kan snoeien. Wat betreft het zaad dat je zelf hebt gewonnen is het goed te verklaren dat het beter ontkiemt dan gekocht zaad. Jessica Sauers van Roots and refuge farm in South Carolina (aan te bevelen, geweldige biologische boerin) is zelf gewonnen zaad beter omdat het is gevormd onder de milieu omstandigheden die in jouw streek heersen terwijl gekocht zaad onder heel andere omstandigheden kan zijn gevormd. Uit zelf gewonnen zaad komen sterkere planten. Lijkt mij een logisch verhaal. Fijn weekend.
Dankjewel voor je leuke reactie. Ik denk dat Jessica Sauers gelijk heeft. Het is inderdaad heel logisch. ALs het me lukt om dit jaar spruitjes te kweken, laat ik er ook 1 doorschieten om zaad te winnen. Wellicht lukt het dan beter om ze zelf kweken. Ik zaai ook geen Nederlandse tuinbonensoorten meer, alleen de Franse. En die doen het hier veel beter. Succes met je druif en fijn weekend.
Goeiemorgen Ini, dank je wel voor je vlog. Precies de antwoorden die ik nodig had wat betreft de slakken en het mulchen. Ik heb ook goede ervaringen met slakken vallen waar je bier in giet. Fijn weekend en hartelijke groetjes😊
Fijn dat ik je met deze vlog heb geholpen. Die biervallen zijn wel effectief om ze te vangen, maar....de biergeur ruiken ze al op grote afstand, dus je lokt ze er ook mee. Kijk of je het probleem met mulchen en knoflookspray kunt oplossen, zodat je die biervallen niet meer nodig hebt. Fijn weekend!
Dankjewel wel weer! Ik heb je tips voor slakken en luizen opgevolgd. En met dat pantykousje, ging super. Luizen uit de tuinbonen willen niet echt vertrekken. Smorgens zijn ze weg savonds zitten ze er weer in.
Leuke vlog weer Ini, dankjewel voor alle tips :) ik had dit jaar ook veel zaden gekocht van mensen die het zelf oogsten, blijft simpelweg het beste zaad, hoogste kiem percentage, snelste opkomst en zijn al vlot hele sterke planten, ik heb dan ook een boek gekocht over hoe zelf zaden te winnen in dit boek leggen ze ook uit hoe je kan gaan door selecteren op eigenschappen en veel verschillende manieren om kruisbestuiving te voorkomen. Dat het een mooi tuinjaar mag gaan worden :)
Bedankt voor de leuke vlog Ini! Wat jammer de schade van die koude nachten .. Ik heb inmiddels alles buiten gezet. Mijn paprika's, pepers en een ook paar soorten tomaten in de kas gezet. Eens kijken wat beter gaat met de tomaten.. Mijn moestuin ligt erg beschut en slakken zie Ik nooit. Wel bij mijn tuin aan huis ik houd geen Hosta over als ik er niets aan doe. Ik heb tig komkommers gezaaid maar niets overgehouden van de plantjes. Nu heb ik een plant gekocht. We gaan zien hoe alles groeit! 😊 Heel fijn weekend verder en lieve groetjes! 🌻🦋💖
Zo te lezen heb je flink hard gewerkt en alles in de grond. Fijn dat je op de moestuin geen slakken hebt, want dat is toch vaak een groot probleem. Gek hè van die komkommers. Bij mijn buurvrouw ook niks opgekomen. Gelukkig heb je er een kunnen kopen. Fijn weekend!
Weer lekker wakker worden. Ik mulch niet met vers gras maar met gras wat al n poosje op het veld ligt, en heb bijna geen slakken. Vandaag ga ik de grote “ golven” bak met dat gedroogde gras bedekken. Deze week heb ik de alpaca mestbaan voorzien met courgette, meloen, calabas etc, het staat lekker dicht bij elkaar want ik ga ervan uit dat er nog wel wat sneuvel 😅lekker bezig zijn en vooral genieten🎉
Wat goed om te lezen dat jij dezelfde ervaring hebt als ik met het afgemaaide gras en ook bijna geen slakken hebt. Geniet van een mooi weekend en tot volgende week!
Leuke vlog weer. Dat de zelf geoogste zaden het eerst op komen komt door het feit dat zij al aan jou microklimaat zijn aangepast. (erfelijkheid factor)Gekochte zaden zijn dat niet.Hoe langer je zelf zaad oogst hoe hoe beter het meestal wordt.
Dankjewel voor deze tip. Klinkt inderdaad heel logisch en ik ben van plan om steeds meer zaden zelf te oogsten. De pastinaak heb ik ook laten staan om door te schieten.
Weer een leerzame vlog Ineke, bedankt ! De uitdaging waar ik tegenaan loop is dat er best veel (kleinere)slakken tussen de sla en andijvie planten zitten. Maar waarschijnlijk ga ik die uitdaging aan door de volgende keer stro of hooi rond de plantjes te leggen en die te spuiten en die knoflook extract. Je video over de knoflook extract zal ik nog eens gaan opzoeken. Hier veel kleigrond en idd zodra het wat warmer wordt dan droogt het uit en gaat het scheuren. Dus maar eens verzinnen hoe dat op te lossen.
Bedankt weer voor alle tips! Ben ook zo blij met het gemaaide gras. 🥶 😬 Het blijft nog fris… ook in mijn kleine serre. Heb dus ook nog niet verder geplant. Knoflookspray gemaakt voor de slakken in de hosta en voor de zwarte luis in de hibiscus. Hoop dat het gaat helpen. Groetjes
Nog weer een leerzame vlog Ini! Dank er voor 😉 Ja is wat warmer nu pas in de laatste 2-3 dagen hier. Komende dagen. 20-22 g. MAAR er blijft een vrij stevige noord-oost wind. Hij is heel droog en het lijkt mij dat de grond nog sneller opdroogt. De spinazies, snijbiet en sla doen het slecht bij mij en veel van mijn andere moestuin genoten. Dus de vochtiger zuidwest wind meer normaal voor deze tijd van het jaar zijn er niet. Weet jij of dat droog noord wind anders de tuin zou kunnen beïnvloeden? Fijne weekend en dank voor en antwoord als je tijd hebt 👋😀
Ik denk inderdaad dat die droge noord-oosten wind inderdaad van invloed is op de moestuin. Wij hebben ook al weken frisse wind uit het noord-oosten en ook hier doet de spinazie en de sla het maar matig. Het is hier nat genoeg, want we hebben voor ons doen hier veel regen gehad. Snijbiet heb ik dit jaar niet gezaaid, want ik ben er niet dol op.
Hi Ineke, ik gebruik altijd een vliesdoek tegen de slakken en haal die weg als het droger wordt. Ideaal, want sla en andere bladgroenten worden niet aangevreten.
Hallo Ini, wat weer een' duidelijk verhaal over de slakken. Jouw aardbeienplanten zien er puntgaaf uit, ondanks dat slakken er dol op zijn. Als ik mij goed herinner heb jij knoflook staan tussen je aardbeien. Zou ook de plant de slakken weren? Dus niet alleen het extract? Ik gebruik 'jouw' knoflookextract sinds ik je vlog daarover gezien heb (dat is voor mij pas een paar weken geleden want ik kijk al jouw vlogs achter elkaar), en ik ben heel blij met de resultaten. Eindelijk is mijn Dahlia aan het groeien! Die hoef ik niet meer te toppen, dat hebben de slakken al een keer of tien gedaan. Overigens heb ik de pulp die overbleef na het maken van het knoflookextract langs de randen van mijn bedden gestrooid, in de hoop dat de slakken dan niet meer verder durven. Werkt perfect tot nu toe! Geniet van je prachtige moestuin, dat doe ik ook bij elke aflevering!
Ik denk dat de knoflookextract en de pulp het meest effectief zijn tegen slakken. Blijkbaar werkt het bij jou ook prima op deze manier. Dankjewel voor je reactie
Beste ineke Tja slakken en of muizen ik heb ze zelf niet in mijn moestuintjes. Je kunt ook zoutoplossing gebruiken maar ja dan gaan de slakken nou eenmaal wel van dood. misschien dan toch maar knoflook extract gebruiken. Bij mij groeit en bloeit alles prima.?! Alleen mijn tomaten planten zijn verkleurd gelig Weetje misschien een tip voor het zaaien en poten van uien hoe kan je dat het beste doen. Mijn Uien zien er uit als grassprieten en dat blijven ze ook dus onder de grond gebeurt er maar wijnig. In het algemeen weet ik me kwa de moestuin wel raad maar mijn uien willen niet zo. mijn paprika, peper, peulen, augurken, radijs, aardbeien gaan verder goed staan dus in houten bakken en of kunststof bakken, potten. Eric. Ik doe al een ruime 6, a 8 jaar aan de moestuinen, en tuinieren!.
Uien houden niet van nattigheid en weinig bemesting. Ze willen een goed doorlatende grond. Op kleigrond doen ze het ook vaak minder. Zodra het warmer wordt gaan ze meestal wel groeien. Ze doen het vaak wat beter in een verhoogde bak, met goeie drainage.
Bedankt weer voor een leuke vlog! Wat het mulchen betreft, heb ik hooi gekregen maar daar zitten wel hooizaden in…wat adviseer je, wel of niet gebruiken?
4:00 ik was ook te vroeg met de boontjes. 😂 in trays gezaaid. Ze werden er maar slungelig en slap van. Ik heb ze maar uitgeplant. Zaai jij klimbonen in potgrond voor in de trays? In mulch zitten natuurlijke vijanden van jonge slakjes en andere insecten.
Ik had de potgrond gemengd met kokosgrond, anders kregen ze teveel voeding. Maar ik denk dat ze zo slap waren omdat het na het ontkiemen veel te warm was in de kas waardoor ze ze hard zijn gegroeid.
Zag dat nou goed in je kas: klokwinde/cobaea? Door jouw enthousiaste verhaal een tijdje terug heb ik ze ook opgekweekt, staan nog binnen maar wil ze binnenkort naar buiten doen. Of beter wachten tot nachttemperatuur rond 14/15 graden is?
Bedankt weer voor je filmpje Ini, geeft mij weer moed en zin. Afgelopen bijna de moed laten zakken en tranen met tuiten vanwege de slakken. Alle plantjes terug binnen gezet weer in het potje gedaan. Gelukkig gaan ze weer goed. Goede tip van dat knoflook extract. Bij mij ook mulch neergelegd maar daarna werd evengoed overdag geknabbeld. Ik zag wel jonge oorwormen en mieren lopen rond mijn plantjes. Zou dat de oorzaak kunnen zijn? Fijn weekend! X
Het is ook een kwestie van volhouden, al is dat soms moeilijk. Dat heb ik ook weleens, vooral met die woelmuizen. Maar ook dat gaat nu beter. Oorwormen eten luizen, maar mieren 'melken' luizen en dat is dus een teken dat er luizen op je planten zitten. Die kun je dus goed met brandnetelgier 'bestrijden. Of als je dat niet hebt met een mengsel van groene zeep met een drupje spiritus. Succes
@@inismoestuin Dankjewel Ini. Ik las wel ergens dat het ook planteneters zijn. Ik zag geen luizen op mijn bonenplantjes. Maar wat je zei, ze zullen wel te kwetsbaar zijn geweest omdat ze nog te klein waren? I.d.d. volhouden en af en toe slikken. Maar ik zit wel tegen het randje aan van stress. Terwijl iedereen zegt je wordt rustig van tuinieren, heb ik dat momenteel helemaal niet.
@@moniquecolberts8303 Een tuin zou je juist ontspanning moeten geven. Begin ermee dat niks moet, maar dat je iets doet omdat je het leuk vindt een er van geniet. Leg jezelf niet zoveel druk op. Ik heb er 20 jaar overgedaan om zover te komen waar ik nu ben met mijn moestuin. Het ene jaar lukt iets beter dan het andere , dat hoort erbij. Als iets mislukt, gewoon accepteren en genieten van wat wel lukt. Het is geen wedstrijd! Succes!
@@inismoestuin Je hebt uiteraard gelijk. Ik weet het eigenlijk ook wel maar misschien heb ik teveel hooi op mijn vork genomen. Er zit al veel tijd in het kweken, wat ook al een uitdaging is (luizen bv) en waar veel liefde in is gestoken en dan zie je ineens de plantjes voor je ogen verpieteren. Dat doet dan zeer. Maar klopt, het moet geen wedstrijd zijn. Lief dat je de moeite hebt genomen om me een hart onder de riem te steken. Je zult wel veel vragen en reacties krijgen van mensen. Straks wordt jij daar ook nog gestressed van! Fijn weekend Ini en heel veel dank X
Hoi ini hele fijne vlog dit.Ik heb n vraagje over de melkmix tegen meeldauw kan ik dat ook over de komkommplant spuiten want daar had ik vorig jaar last van op m'n planten. Groetjes en een fijn weekend.
Beste ini ,mijn aardbeienplant maakt veel mooie bloemetjes maar de bloemetjes worden bruin en gaan dood.wat is de oorzaak hiervan? Bedankt voor de leuke vlog❤
Te droog lijkt me, maar soms zit er een beestje in de grond, die die wortels aanvreet. Misschien kun je het plantje voorzichtig opgraven en kijken of er beestjes in de wortels zitten of in het plantgat.
Hoorde ik daar de wielewaal op de achtergrond? Het weer heeft mij hier ook lekker gejost dit jaar, warm voorjaar, bijen waren gesplit ong 2 weken vroeger dan de jaren ervoor dus dacht ik plant en zaai maar.. ong een maand terug een paar late nachtvorsten gehad en bijna de helft van mijn tomaten en komkommers kapot, enkele pompoenen ook en gelukkig niet te veel aardappelen, nu is het weer omgeslagen van rond de 40gr in de zon overdag en rond 0 a 5gr ’s nachts naar regenachtig al een goede week wat goed is want we hadden alweer 5 maand droogte.. ik heb hier nog geen 2 dezelfde jaren meegemaakt in de 6 jaar hier in Portugal 🤣
Ja dat kan goed, de wielewaal is hier elke dag. Inderdaad wat een bizar weer bij jullie in Portugal. Die regen is natuurlijk heel fijn, maar die koude nachten zijn echt heel vreemd. Nou sterkte daar!
Hou Linda een teentje knoflook werkt ook prima en dan hoef je geen knoflook te koken maar simpelweg een knoflookteentje in de grond is voldoende......prima systeem fijn weekend
Hoi Ineke, wat een fijn filmpje weer! Ik vraag me nog af wat betreft het gebruiken van het gras als mulch, let jij op als er dingen in het gazon bloeien om dan het gras niet te gebruiken? Afgelopen maand stond het hier vol met paardenbloem, ik durfde het gras toen niet te gebruiken.. Verder ben ik ook bezig met de golven ipv wisselteelt. De knop moest even om, maar de vrijheid in de tuin en al die gezellige golven maken dat ik veel meer geniet van mn tuin! Je bent een ware inspiratie bron voor mij als jonge moestuinmama! Dank je wel!
Nee, ik let daar niet echt op. Nou hebben wij in ons gras ook heel weinig paardebloemen. Maar ik kan me voorstellen dat je daar voorzichtig mee bent, want die zaaien zich makkelijk uit. Probeer het gewoon en als ze dan toch als jong plantje verschijnen is het een kwestie van snel uittrekken. Wat leuk dat je ook de 'knop' hebt omgezet. Ik geniet ook veel meer van mijn moestuin nu alles op golven door elkaar staat. Fijn weekend!
Het blad van de paardebloem is eetbaar, dus geen probleem. De bloemen geven voeding aan insecten. Ik trek ze er wel uit voordat ze zaden maken. Dat is maar een klein klusje.. Veel moestuinplezier!
@@janohdegroot989 wij hebben in het gras al zooveel paardenbloemen dat ze van mij niet in de moestuin hoeven😉 maar ik gebruik de paardenbloemen ook medicinaal, het blad in salades, siroop van de bloemen, en zalf, en de gele blaadjes los in de salade, zelfde de wortel kan je thee en tinctuur van maken.. dus ik zie ze zeker niet als onkruid, maar ik ben wel op mn hoede want ik weet hoe ze de tuin in no time kunnen overnemen😁
@@janohdegroot989 in het gras ben ik wel een paar dagen bezig, boerderij, grote tuin😁 maar nu er minder zijn is dat wel een optie, ik ga de mulch van gras nu sowieso proberen! Bedankt voor het meedenken👍
Goedemorgen, ik loop wat achter op jou, ga vandaag mn tomaten planten, nu heb ik lava korrels ipv lavameel, kunnen korrels ook of dan in mindere mate toevoegen oid? Denk je dat paprika's en aubergines ook hier in Nederland buiten geplant worden? Namelijk het is ook hier best koud, maar doordat wel zonnig is is het in de kas loeiheet, waardoor de paprika's etc steeds slaphangen en weer bijkomen met watergeven, iedere dag dus...
Het is absoluut nog vroeg genoeg om tomaten te gaan planten. Je moet even op de verpakking kijken hoeveel je van die lavakorrels moet gebruiken, dat kan ik zo niet zeggen. Het beste resultaat voor paprika's en aubergines behaal je in Nederland beter in de kas. Als het een kwakkelzomer wordt dan gaat het buiten niet of nauwelijks lukken. Dus uitplanten in de kas. Ook daar de grond goed afdekken/mulchen tegen verdamping en overdag de kas openzetten, dan wordt het niet loeiheet. En ja in de kas moeten ze vaker water krijgen dan buiten. Je zou ook een deel buiten en een deel in de kas kunnen uitplantten, dan zie je het verschil aan het einde van het seizoen.
Nee, vrijwel niet. Maar je kunt het niet 100% voorkomen. Dit kleine nadeel weegt voor mij niet op tegen het verwijderen van al het andere onkruid dat ontstaat gedurende het seizoen.
De druif loopt hier eigenlijk net pas uit. Ps Ineke heb jij een lijstje van de gieren en welke werking ze precies hebben? Ik vergeet dat steeds. Smeerwortelgier (voor vruchtvorming?, stof kalium?) Brandnetelgier (voor bladvorming? Welke stof?) Heermoesthee ? Rabarbergier?
Dat is mooi dan kun je de druif nu bemensten met Patentkali. Smeerwortelgier: stikstof en kalium, helpt bij vruchtvorming Brandnetelgier: voornamelijk stikstof, blad een steelvorming Heermoesgier: vooral te gebruiken als middel tegen schimmelziekte, bv tomatenziekte Rabarbergier: gebruik ik niet.
Dat ken ik niet, maar ik vermoed van wel. Kijk even op het pak. Daar staat vaak extra informatie over het doel van de meststof en de verhouding ten op zichte van N (stikstof) P(fosfor) en K (kalium).
Hallo Ineke ik hoor je eigenlijk nooit over vogels die je plantjes opeten.Heb je daar geen last van.We wachten weer vol verwachting op de volgende vlog.
Nee zeker niet, slakken zijn geweldig, Ine zei het zelf al, ze eten de zwakke plantjes, zoals alles in de natuur regelt het zichzelf. Alleen als tuinder wil je geen of bijna geen vraat. Ik heb een slakkenhaag ontworpen die nu zijn test rondes draait, 🤞
Hai hai, hoe weet je wanneer je aardbeien nou goed zijn. Want ze zijn heel klein al helemaal rood alleen ze moeten dan nog groeien, maar wanneer zijn ze groot en groeien ze niet meer verder
Zodra ze rood zijn groeien ze niet meer. Let wel op dat ze aan de onderkant ook rood zijn, anders zijn ze niet zoet genoeg. Ze moeten helemaal rondom rood zijn.
Dat weet ik niet, want ik ken dat product van Ecostyle niet. Dat zou je in het tuincentrum moeten vragen. Waarschijnlijk wel, want patentkali is vooral kalium en dat product is volgens mij een mix van bemestingstoffen. Dus even vragen.
Ach ik had de paksoi al een paar weken geleden gezaaid en nu zijn ze zo'n 5 cm lang. Vorig jaar had ik m'n 1e oogst uit de tuin van paksoi, maar dat waren gekochte plantjes. En daarom heb ik dit jaar vroeg gezaaid. Nu maar afwachten dus... En slakken had ik eerst heel veel, ze bleken in de liguster heg te wonen. Nu heb ik geen heggen of ander hout om de tuin en er is bijna geen slak te zien
Zolang het niet te warm wordt zal de paksoi niet doorschieten. Paksoi is echt een voor- en najaarsgroenten, in de zomer schieten ze vrij snel door. Fijn dat je bijna geen slakken meer hebt! Fijn weekend.
@@inismoestuin hoi Ineke. Ik heb gehoord dat bier ook helpt tegen de slakken. Plaats een bakje in de grond. Bakje moet gelijk liggen als de grond. Klein beetje bier erin. Zo kun je ze vangen en in het bos weer uitzetten. Met vriendelijke groet Ivo eijkelenberg
@@ivoeijkelenberg3302 Bier helpt niet TEGEN slakken, maar je kunt ze op die manier wel vangen. Het grote nadeel is dat slakken het bier op grote afstand ruiken, dus je lokt ze er juist mee. Niet doen dus.
@@inismoestuin hoi Ineke. Ik ga idee hoe we goed met water om kunnen gaan. Ik.heb een emmer in de gootsteen staan. Telkens als ik fruit en groenten doe afspoelen vang ik het water op. En gebruik het bij mijn planten. Is dat ook misschien iets voor jou? Met vriendelijke groet Ivo
Ik schat nog 4/5 weken. Het blad wordt geel en begint te verdrogen. Veeg een beetje aarde weg en kijk of de bol mooi ontwikkeld is. Oogst altijd na een paar mooie droge dagen. En hang ze daarna een paar dagen in de zon om verder te drogen.
Ik kook verse tuinboontjes heel kort in water, 2/3 minuten. Giet ze af en dan smelt ik een klontje boter in de pan. Doe de boontjes terug en knip daar verse tijm overheen en verwarm ze zo nog 1 minuutje door.
Zet jij op de gezaaide kool geen kap? Bij mij is het in de kas zo warm, de grond droogt snel uit, en dan komt er niets op, of heel weinig in een tray. Nog maar eens proberen in een potje.
Ja ik heb er wel een kap op, maar tijdens het filmen heb ik 'm er even afgehaald. Maar ik check wel elke dat of de grond niet is uitgedroogd en dan maak het een beetje vochtig met een plantenspuit.
Heel erg leuk weer Ineke, je bent echt een natuurtalent!
Bedankt voor de tips en inspiratie, die je elke week weer geeft.
Dank je wel Inneke om al jouw tips met ons te delen ❤
Goedemorgen.
Dankje wel voor de mooie vlog, ik volg je vanaf het begin en leer elke keer weer bij.
Fijn weekend
Hi Ineke! Ik wil je bedanken voor het praatje over druiven, Ik ben erg blij ermee! Trouwens het was weer een leerzame vlog deze keer! Ik blijf je volgen, ondanks dat ik geen moestuin heb, blijft interessant jouw praatjes eens in de week! Fijne zondag en week en tot komende zaterdag!😀🍆🍓🍅🌽🥕🍎🏵🌻🌺💞👍
Graag gedaan Pieter en hopelijk krijg je deze zomer mooie druiven. Tot volgende week!
Hartstikke leuke vlog weer. Dank voor alle info!
Goeiemorgen Inike... met je video weer terug aan de slag... ;-)
Vorig jaar knoflookgier gebruikt op de bladluizen die mijn rozenknoppen hadden ingepalmd en het werkte perfect.
Fijne informatie weer dank je
Dankjewel Ini voor de inspirerende vlog! Ik heb ook steeds minder last van slakken. Knoflookgeur en koffiedik rond de planten helpt heel goed. Slakken korrels is wel het meest dier onvriendelijke middel. Het zijn toch wezentjes. Ze drogen dan langzaam uit. Als je een plaag hebt, kun je ook potjes met bier schuin ingraven. Dan verdrinken ze maar wel verdoofd door de alcohol. 🤪
Ze gaan inderdaad wel dood door het bier, maar die bierpotjes zijn geen goed idee. De slakken ruiken het bier al op grote afstand en komen er juist op af. Met andere woorden je lokt ze er ook mee.
@@inismoestuin aja dat zou best kunnen. Maar is dat met de slakken korrels ook niet zo?
@@brendapronker5850 Nee, het is de geur van bier die ze lekker vinden, daarom komen ze erop af.
@@inismoestuin daar kan ik me iets bij voorstellen 😄
Ineke hartelijk dank voor al je goede tips. Ik heb een druif in de kas en die is al evenver als die bij jou. Nu weet ik dat ik de uitlopers terug kan snoeien. Wat betreft het zaad dat je zelf hebt gewonnen is het goed te verklaren dat het beter ontkiemt dan gekocht zaad. Jessica Sauers van Roots and refuge farm in South Carolina (aan te bevelen, geweldige biologische boerin) is zelf gewonnen zaad beter omdat het is gevormd onder de milieu omstandigheden die in jouw streek heersen terwijl gekocht zaad onder heel andere omstandigheden kan zijn gevormd. Uit zelf gewonnen zaad komen sterkere planten. Lijkt mij een logisch verhaal. Fijn weekend.
Dankjewel voor je leuke reactie. Ik denk dat Jessica Sauers gelijk heeft. Het is inderdaad heel logisch. ALs het me lukt om dit jaar spruitjes te kweken, laat ik er ook 1 doorschieten om zaad te winnen. Wellicht lukt het dan beter om ze zelf kweken. Ik zaai ook geen Nederlandse tuinbonensoorten meer, alleen de Franse. En die doen het hier veel beter. Succes met je druif en fijn weekend.
Ineke nog een laatste vraag. Aan mijn druif zitten ook een heleboel uitlopers zonder bloemen. Moet ik die laten zitten of kan ik die ook terugsnoeien.
@@det2380 Die kun je ook terugsnoeien, maar je mag er nog wel even mee wachten. Ik doe het over ± 2/3 weken.
@@inismoestuin 👍
Mijn mais die ik buiten heb gezaaid doet het prima! 😀
Fijn! Dan zal het hier ook vast wel lukken, dankjewel en goed weekend.
Ineke geniet van jou video's dank je wel 🌹🌹
Goeiemorgen Ini, dank je wel voor je vlog. Precies de antwoorden die ik nodig had wat betreft de slakken en het mulchen. Ik heb ook goede ervaringen met slakken vallen waar je bier in giet. Fijn weekend en hartelijke groetjes😊
Fijn dat ik je met deze vlog heb geholpen. Die biervallen zijn wel effectief om ze te vangen, maar....de biergeur ruiken ze al op grote afstand, dus je lokt ze er ook mee.
Kijk of je het probleem met mulchen en knoflookspray kunt oplossen, zodat je die biervallen niet meer nodig hebt. Fijn weekend!
Dankjewel wel weer! Ik heb je tips voor slakken en luizen opgevolgd. En met dat pantykousje, ging super. Luizen uit de tuinbonen willen niet echt vertrekken. Smorgens zijn ze weg savonds zitten ze er weer in.
Even volhouden, je kunt om de dag spuiten en uiteindelijk geven ze het wel op.
@@inismoestuin wat lief dat je ons zo helpt!! Dank voor je reacties!
Door t geven van kalium komt calcium vrij van t klei humus complex, calcium is dus de weldoener. 😊
Knappe vlog met heel veel praktische tips. En de Wielewaal op de achtergrond als toetje.
Dankjewel voor je aardige reactie. Knap dat je de wielewaal hebt gehoord. Hij is terug sinds 4 weken en dat maakt me altijd blij!
Leuke vlog weer Ini, dankjewel voor alle tips :) ik had dit jaar ook veel zaden gekocht van mensen die het zelf oogsten, blijft simpelweg het beste zaad, hoogste kiem percentage, snelste opkomst en zijn al vlot hele sterke planten, ik heb dan ook een boek gekocht over hoe zelf zaden te winnen in dit boek leggen ze ook uit hoe je kan gaan door selecteren op eigenschappen en veel verschillende manieren om kruisbestuiving te voorkomen. Dat het een mooi tuinjaar mag gaan worden :)
Interessant Kevin. Hoe heet dat boek?
Het boek heet seed to seed van suzanne ashworth is wel een engelstalig boek.
@@Khalinjai Dankjewel. Engels is geen probleem. Ik ga op zoek!
@@Khalinjai leuk boek seed to seed
Bedankt voor de leuke vlog Ini! Wat jammer de schade van die koude nachten .. Ik heb inmiddels alles buiten gezet. Mijn paprika's, pepers en een ook paar soorten tomaten in de kas gezet. Eens kijken wat beter gaat met de tomaten.. Mijn moestuin ligt erg beschut en slakken zie Ik nooit. Wel bij mijn tuin aan huis ik houd geen Hosta over als ik er niets aan doe. Ik heb tig komkommers gezaaid maar niets overgehouden van de plantjes. Nu heb ik een plant gekocht. We gaan zien hoe alles groeit! 😊 Heel fijn weekend verder en lieve groetjes! 🌻🦋💖
Zo te lezen heb je flink hard gewerkt en alles in de grond. Fijn dat je op de moestuin geen slakken hebt, want dat is toch vaak een groot probleem. Gek hè van die komkommers. Bij mijn buurvrouw ook niks opgekomen. Gelukkig heb je er een kunnen kopen. Fijn weekend!
Weer lekker wakker worden. Ik mulch niet met vers gras maar met gras wat al n poosje op het veld ligt, en heb bijna geen slakken. Vandaag ga ik de grote “ golven” bak met dat gedroogde gras bedekken. Deze week heb ik de alpaca mestbaan voorzien met courgette, meloen, calabas etc, het staat lekker dicht bij elkaar want ik ga ervan uit dat er nog wel wat sneuvel 😅lekker bezig zijn en vooral genieten🎉
Wat goed om te lezen dat jij dezelfde ervaring hebt als ik met het afgemaaide gras en ook bijna geen slakken hebt. Geniet van een mooi weekend en tot volgende week!
Stevige tunnel voor vroege stamsperziebonen....vliesdeken voor groenten en een tunnel maken...dat helpt super een tip
Dat helpt zeker, maar in mijn golventuin is dat wat lastig. ik ga ze volgende jaar toch wat later zaaien.
Leuke vlog weer. Dat de zelf geoogste zaden het eerst op komen komt door het feit dat zij al aan jou microklimaat zijn aangepast. (erfelijkheid factor)Gekochte zaden zijn dat niet.Hoe langer je zelf zaad oogst hoe hoe beter het meestal wordt.
Dankjewel voor deze tip. Klinkt inderdaad heel logisch en ik ben van plan om steeds meer zaden zelf te oogsten. De pastinaak heb ik ook laten staan om door te schieten.
Weer een leerzame vlog Ineke, bedankt ! De uitdaging waar ik tegenaan loop is dat er best veel (kleinere)slakken tussen de sla en andijvie planten zitten. Maar waarschijnlijk ga ik die uitdaging aan door de volgende keer stro of hooi rond de plantjes te leggen en die te spuiten en die knoflook extract. Je video over de knoflook extract zal ik nog eens gaan opzoeken. Hier veel kleigrond en idd zodra het wat warmer wordt dan droogt het uit en gaat het scheuren. Dus maar eens verzinnen hoe dat op te lossen.
Mulchen is daar echt de beste oplossing voor. Ik heb nooit mee 'gescheurde' grond.
@@inismoestuin bedankt, dan zal ik daar wat aandacht aan gaan besteden. Hier trouwens ook de boek die jij een keer besproken had in je vlog besteld.
Bedankt weer voor alle tips!
Ben ook zo blij met het gemaaide gras.
🥶 😬 Het blijft nog fris… ook in mijn kleine serre.
Heb dus ook nog niet verder geplant.
Knoflookspray gemaakt voor de slakken in de hosta en voor de zwarte luis in de hibiscus.
Hoop dat het gaat helpen.
Groetjes
Hi Ineke, ik kan je reactie niet openen. Misschien kun je het opnieuw sturen?
Heel leuke video Ineke een goede tips doe zo verder geniet nog van je weekend groetjes 😎👍✔️🤗🌞🍹🌱🍇🥦🍅
Dankjewel Luc en jij ook een fijn weekend!
Nog weer een leerzame vlog Ini! Dank er voor 😉 Ja is wat warmer nu pas in de laatste 2-3 dagen hier. Komende dagen. 20-22 g. MAAR er blijft een vrij stevige noord-oost wind. Hij is heel droog en het lijkt mij dat de grond nog sneller opdroogt. De spinazies, snijbiet en sla doen het slecht bij mij en veel van mijn andere moestuin genoten. Dus de vochtiger zuidwest wind meer normaal voor deze tijd van het jaar zijn er niet. Weet jij of dat droog noord wind anders de tuin zou kunnen beïnvloeden? Fijne weekend en dank voor en antwoord als je tijd hebt 👋😀
Ik denk inderdaad dat die droge noord-oosten wind inderdaad van invloed is op de moestuin. Wij hebben ook al weken frisse wind uit het noord-oosten en ook hier doet de spinazie en de sla het maar matig. Het is hier nat genoeg, want we hebben voor ons doen hier veel regen gehad. Snijbiet heb ik dit jaar niet gezaaid, want ik ben er niet dol op.
Hi Ineke, ik gebruik altijd een vliesdoek tegen de slakken en haal die weg als het droger wordt. Ideaal, want sla en andere bladgroenten worden niet aangevreten.
Dankjewel voor deze tip en fijn dat het werkt bij jou!
Hallo Ini, wat weer een' duidelijk verhaal over de slakken. Jouw aardbeienplanten zien er puntgaaf uit, ondanks dat slakken er dol op zijn. Als ik mij goed herinner heb jij knoflook staan tussen je aardbeien. Zou ook de plant de slakken weren? Dus niet alleen het extract? Ik gebruik 'jouw' knoflookextract sinds ik je vlog daarover gezien heb (dat is voor mij pas een paar weken geleden want ik kijk al jouw vlogs achter elkaar), en ik ben heel blij met de resultaten. Eindelijk is mijn Dahlia aan het groeien! Die hoef ik niet meer te toppen, dat hebben de slakken al een keer of tien gedaan.
Overigens heb ik de pulp die overbleef na het maken van het knoflookextract langs de randen van mijn bedden gestrooid, in de hoop dat de slakken dan niet meer verder durven. Werkt perfect tot nu toe!
Geniet van je prachtige moestuin, dat doe ik ook bij elke aflevering!
Ik denk dat de knoflookextract en de pulp het meest effectief zijn tegen slakken. Blijkbaar werkt het bij jou ook prima op deze manier. Dankjewel voor je reactie
Beste ineke Tja slakken en of muizen ik heb ze zelf niet in mijn moestuintjes. Je kunt ook zoutoplossing gebruiken maar ja dan gaan de slakken nou eenmaal wel van dood. misschien dan toch maar knoflook extract gebruiken. Bij mij groeit en bloeit alles prima.?! Alleen mijn tomaten planten zijn verkleurd gelig Weetje misschien een tip voor het zaaien en poten van uien hoe kan je dat het beste doen. Mijn Uien zien er uit als grassprieten en dat blijven ze ook dus onder de grond gebeurt er maar wijnig. In het algemeen weet ik me kwa de moestuin wel raad maar mijn uien willen niet zo. mijn paprika, peper, peulen, augurken, radijs, aardbeien gaan verder goed staan dus in houten bakken en of kunststof bakken, potten. Eric. Ik doe al een ruime 6, a 8 jaar aan de moestuinen, en tuinieren!.
Uien houden niet van nattigheid en weinig bemesting. Ze willen een goed doorlatende grond. Op kleigrond doen ze het ook vaak minder. Zodra het warmer wordt gaan ze meestal wel groeien. Ze doen het vaak wat beter in een verhoogde bak, met goeie drainage.
@@inismoestuin dank je wel voor de informatie
Dank je wel weer , Ineke, ik heb niet bovenin het nummer gezien van de knoflookmengsel, heb ik het misschien niet goed gezien ?
Dat is nummer #62
Aflevering #62
Bedankt weer voor een leuke vlog! Wat het mulchen betreft, heb ik hooi gekregen maar daar zitten wel hooizaden in…wat adviseer je, wel of niet gebruiken?
Ik gebruik het gewoon, meestal valt het uitzaaien heel erg mee.
@@inismoestuin dankjewel!
Hi, bedankt voor al je fijne nuttige video's.
Ik heb een vraagje.
Heb je wel eens "electroculture" geprobeerd?
Nee en ik weet ook niet wat het is.
4:00 ik was ook te vroeg met de boontjes. 😂 in trays gezaaid. Ze werden er maar slungelig en slap van. Ik heb ze maar uitgeplant. Zaai jij klimbonen in potgrond voor in de trays?
In mulch zitten natuurlijke vijanden van jonge slakjes en andere insecten.
Ik had de potgrond gemengd met kokosgrond, anders kregen ze teveel voeding. Maar ik denk dat ze zo slap waren omdat het na het ontkiemen veel te warm was in de kas waardoor ze ze hard zijn gegroeid.
Zag dat nou goed in je kas: klokwinde/cobaea? Door jouw enthousiaste verhaal een tijdje terug heb ik
ze ook opgekweekt, staan nog binnen maar wil ze binnenkort naar buiten doen. Of beter wachten tot nachttemperatuur rond 14/15 graden is?
Goed gezien! Ze gaan inderdaad naar buiten als de nachttemperatuur wat hoger is.
Bedankt weer voor je filmpje Ini, geeft mij weer moed en zin. Afgelopen bijna de moed laten zakken en tranen met tuiten vanwege de slakken. Alle plantjes terug binnen gezet weer in het potje gedaan. Gelukkig gaan ze weer goed. Goede tip van dat knoflook extract. Bij mij ook mulch neergelegd maar daarna werd evengoed overdag geknabbeld. Ik zag wel jonge oorwormen en mieren lopen rond mijn plantjes. Zou dat de oorzaak kunnen zijn? Fijn weekend! X
Het is ook een kwestie van volhouden, al is dat soms moeilijk. Dat heb ik ook weleens, vooral met die woelmuizen. Maar ook dat gaat nu beter. Oorwormen eten luizen, maar mieren 'melken' luizen en dat is dus een teken dat er luizen op je planten zitten. Die kun je dus goed met brandnetelgier 'bestrijden. Of als je dat niet hebt met een mengsel van groene zeep met een drupje spiritus. Succes
@@inismoestuin Dankjewel Ini. Ik las wel ergens dat het ook planteneters zijn. Ik zag geen luizen op mijn bonenplantjes. Maar wat je zei, ze zullen wel te kwetsbaar zijn geweest omdat ze nog te klein waren? I.d.d. volhouden en af en toe slikken. Maar ik zit wel tegen het randje aan van stress. Terwijl iedereen zegt je wordt rustig van tuinieren, heb ik dat momenteel helemaal niet.
@@moniquecolberts8303 Een tuin zou je juist ontspanning moeten geven. Begin ermee dat niks moet, maar dat je iets doet omdat je het leuk vindt een er van geniet. Leg jezelf niet zoveel druk op.
Ik heb er 20 jaar overgedaan om zover te komen waar ik nu ben met mijn moestuin. Het ene jaar lukt iets beter dan het andere , dat hoort erbij.
Als iets mislukt, gewoon accepteren en genieten van wat wel lukt. Het is geen wedstrijd! Succes!
@@inismoestuin Je hebt uiteraard gelijk. Ik weet het eigenlijk ook wel maar misschien heb ik teveel hooi op mijn vork genomen. Er zit al veel tijd in het kweken, wat ook al een uitdaging is (luizen bv) en waar veel liefde in is gestoken en dan zie je ineens de plantjes voor je ogen verpieteren. Dat doet dan zeer. Maar klopt, het moet geen wedstrijd zijn. Lief dat je de moeite hebt genomen om me een hart onder de riem te steken. Je zult wel veel vragen en reacties krijgen van mensen. Straks wordt jij daar ook nog gestressed van! Fijn weekend Ini en heel veel dank X
Hoi ini hele fijne vlog dit.Ik heb n vraagje over de melkmix tegen meeldauw kan ik dat ook over de komkommplant spuiten want daar had ik vorig jaar last van op m'n planten.
Groetjes en een fijn weekend.
Schapenwol rond de planten leggen werkt goed tegen slakken!
Dankjewel voor deze tip.
Beste ini ,mijn aardbeienplant maakt veel mooie bloemetjes maar de bloemetjes worden bruin en gaan dood.wat is de oorzaak hiervan? Bedankt voor de leuke vlog❤
Te droog lijkt me, maar soms zit er een beestje in de grond, die die wortels aanvreet. Misschien kun je het plantje voorzichtig opgraven en kijken of er beestjes in de wortels zitten of in het plantgat.
Hoorde ik daar de wielewaal op de achtergrond?
Het weer heeft mij hier ook lekker gejost dit jaar, warm voorjaar, bijen waren gesplit ong 2 weken vroeger dan de jaren ervoor dus dacht ik plant en zaai maar.. ong een maand terug een paar late nachtvorsten gehad en bijna de helft van mijn tomaten en komkommers kapot, enkele pompoenen ook en gelukkig niet te veel aardappelen, nu is het weer omgeslagen van rond de 40gr in de zon overdag en rond 0 a 5gr ’s nachts naar regenachtig al een goede week wat goed is want we hadden alweer 5 maand droogte.. ik heb hier nog geen 2 dezelfde jaren meegemaakt in de 6 jaar hier in Portugal 🤣
Ja dat kan goed, de wielewaal is hier elke dag.
Inderdaad wat een bizar weer bij jullie in Portugal. Die regen is natuurlijk heel fijn, maar die koude nachten zijn echt heel vreemd. Nou sterkte daar!
@@inismoestuin Hebben jullie de nachtegaal, bijen eter en de hop daar ook?
Ik heb dat knoflook mengsel gebruikt en dat werkt echt tegen slakken
Bij mij ook!
Droogte hier ook
Ze renden snel weg😅
Hou Linda een teentje knoflook werkt ook prima en dan hoef je geen knoflook te koken maar simpelweg een knoflookteentje in de grond is voldoende......prima systeem fijn weekend
@@Misterdandamanify ja de grond is flink aan het scheuren...... gewoon besproeien
Hoi Ineke, wat een fijn filmpje weer! Ik vraag me nog af wat betreft het gebruiken van het gras als mulch, let jij op als er dingen in het gazon bloeien om dan het gras niet te gebruiken? Afgelopen maand stond het hier vol met paardenbloem, ik durfde het gras toen niet te gebruiken..
Verder ben ik ook bezig met de golven ipv wisselteelt. De knop moest even om, maar de vrijheid in de tuin en al die gezellige golven maken dat ik veel meer geniet van mn tuin! Je bent een ware inspiratie bron voor mij als jonge moestuinmama! Dank je wel!
Nee, ik let daar niet echt op. Nou hebben wij in ons gras ook heel weinig paardebloemen. Maar ik kan me voorstellen dat je daar voorzichtig mee bent, want die zaaien zich makkelijk uit. Probeer het gewoon en als ze dan toch als jong plantje verschijnen is het een kwestie van snel uittrekken. Wat leuk dat je ook de 'knop' hebt omgezet. Ik geniet ook veel meer van mijn moestuin nu alles op golven door elkaar staat. Fijn weekend!
Het blad van de paardebloem is eetbaar, dus geen probleem. De bloemen geven voeding aan insecten. Ik trek ze er wel uit voordat ze zaden maken. Dat is maar een klein klusje..
Veel moestuinplezier!
@@janohdegroot989 wij hebben in het gras al zooveel paardenbloemen dat ze van mij niet in de moestuin hoeven😉 maar ik gebruik de paardenbloemen ook medicinaal, het blad in salades, siroop van de bloemen, en zalf, en de gele blaadjes los in de salade, zelfde de wortel kan je thee en tinctuur van maken.. dus ik zie ze zeker niet als onkruid, maar ik ben wel op mn hoede want ik weet hoe ze de tuin in no time kunnen overnemen😁
@@missheleen91 ik bedoel ook hoe ik ze in het gras behandel. Als je het zo doet kun ik de hele boel gewoon mulchen 😊..
@@janohdegroot989 in het gras ben ik wel een paar dagen bezig, boerderij, grote tuin😁 maar nu er minder zijn is dat wel een optie, ik ga de mulch van gras nu sowieso proberen! Bedankt voor het meedenken👍
Beste Ini ,slaken bang van knoflook.van mij tuin alemaal veg door van knoflook.
Goedemorgen, ik loop wat achter op jou, ga vandaag mn tomaten planten, nu heb ik lava korrels ipv lavameel, kunnen korrels ook of dan in mindere mate toevoegen oid?
Denk je dat paprika's en aubergines ook hier in Nederland buiten geplant worden?
Namelijk het is ook hier best koud, maar doordat wel zonnig is is het in de kas loeiheet, waardoor de paprika's etc steeds slaphangen en weer bijkomen met watergeven, iedere dag dus...
Het is absoluut nog vroeg genoeg om tomaten te gaan planten. Je moet even op de verpakking kijken hoeveel je van die lavakorrels moet gebruiken, dat kan ik zo niet zeggen.
Het beste resultaat voor paprika's en aubergines behaal je in Nederland beter in de kas. Als het een kwakkelzomer wordt dan gaat het buiten niet of nauwelijks lukken.
Dus uitplanten in de kas. Ook daar de grond goed afdekken/mulchen tegen verdamping en overdag de kas openzetten, dan wordt het niet loeiheet. En ja in de kas moeten ze vaker water krijgen dan buiten.
Je zou ook een deel buiten en een deel in de kas kunnen uitplantten, dan zie je het verschil aan het einde van het seizoen.
Oké, dankjewel voor tip, houd ik ze in de kas!
Goedemorgen ik heb geen gras maar gebruik stro en merk dat de slakken daar ook niet gek op zijn, samen met de knoflook spray.
Top!
Magnifique potager 🥰
Ini, ik heb vorig jaar ook gras op mijn bed gelegd, en toen groeide daar later gras! Heb jij daar geen last van?
Nee, vrijwel niet. Maar je kunt het niet 100% voorkomen. Dit kleine nadeel weegt voor mij niet op tegen het verwijderen van al het andere onkruid dat ontstaat gedurende het seizoen.
Hallo, Ineke, is er een andere bron van fosfor voor de moestuin dan beendermeel?
In principe zit in alle biologische mestkorrels ook fosfor (P). dus dat kun je ook gebruiken.
De druif loopt hier eigenlijk net pas uit. Ps Ineke heb jij een lijstje van de gieren en welke werking ze precies hebben? Ik vergeet dat steeds.
Smeerwortelgier (voor vruchtvorming?, stof kalium?)
Brandnetelgier (voor bladvorming? Welke stof?)
Heermoesthee ?
Rabarbergier?
Dat is mooi dan kun je de druif nu bemensten met Patentkali.
Smeerwortelgier: stikstof en kalium, helpt bij vruchtvorming
Brandnetelgier: voornamelijk stikstof, blad een steelvorming
Heermoesgier: vooral te gebruiken als middel tegen schimmelziekte, bv tomatenziekte
Rabarbergier: gebruik ik niet.
@@inismoestuin dankjewel 😊❤️
Weer een leerzame vlog. Bedank daarvoor.
Dank je wel weer Ineke , ik heb een vraag is patent kali het zelfde als vinnese kali van ecostyle die heb ik staan ?
Dat ken ik niet, maar ik vermoed van wel. Kijk even op het pak. Daar staat vaak extra informatie over het doel van de meststof en de verhouding ten op zichte van N (stikstof) P(fosfor) en K (kalium).
Hallo Ineke ik hoor je eigenlijk nooit over vogels die je plantjes opeten.Heb je daar geen last van.We wachten weer vol verwachting op de volgende vlog.
Nee, ik heb vrijwel nooit last van vogels. Hooguit merels die in de mulch wroeten op zoek naar wormen.
Vraag William maar even wat hij gebruikt tegen slakken op zijn bio tuin😉
Zoutoplossing?
Nee zeker niet, slakken zijn geweldig, Ine zei het zelf al, ze eten de zwakke plantjes, zoals alles in de natuur regelt het zichzelf. Alleen als tuinder wil je geen of bijna geen vraat. Ik heb een slakkenhaag ontworpen die nu zijn test rondes draait, 🤞
Goedemorgen
Hai hai, hoe weet je wanneer je aardbeien nou goed zijn. Want ze zijn heel klein al helemaal rood alleen ze moeten dan nog groeien, maar wanneer zijn ze groot en groeien ze niet meer verder
Zodra ze rood zijn groeien ze niet meer. Let wel op dat ze aan de onderkant ook rood zijn, anders zijn ze niet zoet genoeg. Ze moeten helemaal rondom rood zijn.
Is er een verschil tussen patentkali en Vinassekali van het merk Ecostyle ?
Dat weet ik niet, want ik ken dat product van Ecostyle niet. Dat zou je in het tuincentrum moeten vragen. Waarschijnlijk wel, want patentkali is vooral kalium en dat product is volgens mij een mix van bemestingstoffen. Dus even vragen.
Ach ik had de paksoi al een paar weken geleden gezaaid en nu zijn ze zo'n 5 cm lang. Vorig jaar had ik m'n 1e oogst uit de tuin van paksoi, maar dat waren gekochte plantjes. En daarom heb ik dit jaar vroeg gezaaid. Nu maar afwachten dus...
En slakken had ik eerst heel veel, ze bleken in de liguster heg te wonen. Nu heb ik geen heggen of ander hout om de tuin en er is bijna geen slak te zien
Zolang het niet te warm wordt zal de paksoi niet doorschieten. Paksoi is echt een voor- en najaarsgroenten, in de zomer schieten ze vrij snel door. Fijn dat je bijna geen slakken meer hebt! Fijn weekend.
Wat dacht je van een Sprinkhanen plaag of muizen.😊😅😂❤🎉
Ik ben nieuw hier, wat een leuke en leerzame vlog! Kan iemand mij vertellen hoe je knoflookextract maakt?
Even zoeken naar mijn aflevering #62. Dus intikken op UA-cam: ini's moestuin #62. Succes.
@@inismoestuin Bedankt voor de verwijzing!
@@inismoestuin hoi Ineke. Ik heb gehoord dat bier ook helpt tegen de slakken. Plaats een bakje in de grond. Bakje moet gelijk liggen als de grond. Klein beetje bier erin. Zo kun je ze vangen en in het bos weer uitzetten. Met vriendelijke groet Ivo eijkelenberg
@@ivoeijkelenberg3302 Bier helpt niet TEGEN slakken, maar je kunt ze op die manier wel vangen. Het grote nadeel is dat slakken het bier op grote afstand ruiken, dus je lokt ze er juist mee. Niet doen dus.
@@inismoestuin hoi Ineke.
Ik ga idee hoe we goed met water om kunnen gaan. Ik.heb een emmer in de gootsteen staan. Telkens als ik fruit en groenten doe afspoelen vang ik het water op. En gebruik het bij mijn planten. Is dat ook misschien iets voor jou? Met vriendelijke groet Ivo
Hoe weet ik of ik de knoflook kan oogsten, heb ze op 10-10-22 gepoot.
Ik schat nog 4/5 weken. Het blad wordt geel en begint te verdrogen. Veeg een beetje aarde weg en kijk of de bol mooi ontwikkeld is. Oogst altijd na een paar mooie droge dagen. En hang ze daarna een paar dagen in de zon om verder te drogen.
Ineke hoe maak je de tuinbonen klaar?
Gewoon de tuinbonen uit de schil halen en dan koken en dan op eten hahaha!
Ik kook verse tuinboontjes heel kort in water, 2/3 minuten. Giet ze af en dan smelt ik een klontje boter in de pan. Doe de boontjes terug en knip daar verse tijm overheen en verwarm ze zo nog 1 minuutje door.
Ineke wat moet ik doen met de druif deze heeft pokkenziekte
Dat is niet zo erg, dat heeft mijn druif ook,. Ik doe er niks aan.
Zet jij op de gezaaide kool geen kap? Bij mij is het in de kas zo warm, de grond droogt snel uit, en dan komt er niets op, of heel weinig in een tray.
Nog maar eens proberen in een potje.
Ja ik heb er wel een kap op, maar tijdens het filmen heb ik 'm er even afgehaald. Maar ik check wel elke dat of de grond niet is uitgedroogd en dan maak het een beetje vochtig met een plantenspuit.
Mijn druif is nog maar net met het blad begonnen.
Het juiste moment om bij te mesten met patentkali.