@@inismoestuin Ik heb vanochtend mijn eerste tomaat geplukt! En er begint nog 1 rood te worden! Jammer dat ze niet tegelijk komen, had er graag saus van gemaakt.
Een fijne rondleiding weer! Wat een lief, leuk hondebeestje is Does..😊 Prachtig die mooie bonen oogst in die mand en wat een gave tomaten soorten. 🤩 Hier oogst ik ook gestaag door.. ook invulling zoeken voor de vrijgekomen plekken. Met nog steeds goede hulp erbij 😃 dat is zo fijn! Lieve groetjes en tot later. 🦋🐶🥰
Nee geen puppies. We hebben haar laten steriliseren. Ze is mijn eerste hond, dus aan puppies beginnen vond ik nog een te grote stap. En ze is ook een mix van twee rassen. We hebben nog een ander hondje, ook geadopteerd.
Je kunt de peulen zaad van de peulen planten ook oogsten als ze te dik zijn om er zaad van te winnen. Bijvoorbeeld dit zaad leg je dan na de oogst op een keuken papiertje binnens huis laat ze gedurende ongeveer 2 weken drogen daarna kun je ze in een plastic zakje bewaren en volgend jaar zaaien. Dit werkt best wel goed. Voor mensen met weinig geld. Want ik vind het zaad wat je in de winkel koopt best wel wat duur veel succes met de moestuin en de peulenplanten. En een fijn weekend gewenst. Allemaal. Ik heb inmiddels ook een vijgenboom gekregen! Ps je moet het zaad wel uit de peulen halen.
Wat heerlijk toch, zo'n rijke moestuin! Ik heb nog een tip voor de koolrabi's. Als je ze oogst en daarna meteen eet, hoef je ze niet te schillen. Die schil is dan helemaal niet taai. Ik gebruik alles van de koolrabi, ook het blad. Het is ook lekker in stampot. Ik kwam in mijn moestuin een verassing tegen : 1 rode koolplant heeft 2 kolen, dus een tweeling! En al bijna oogstbaar!
Dat klopt, maar dan moet ie wel jong en vers zijn. We eten 'm toevallig vandaag. Nooit bedacht dat je het blad ook kunt eten, maar in de zomer eet ik zeker geen stamppot, hahaha. Het blad geef ik aan onze kippen die ons weer lekker eieren geven. Wat een mooie dubbele verrassing van die rode kool. Geniet ervan en fijne zondag.
Goeiemorgen lieve Ini, Dank je wel weer voor je vlog. Wat groeit alles goed bij jou zeg! En wat fantastisch dat je dat hooi dan kunt gebruiken voor je tuin. Fijn hoor. Ik ben wel nieuwsgierig wat je met jouw bonen en wortel oogst doet. Ik vind dat niet zo lekker in de vriezer en oogst het dus alleen als ik het wil gaan eten. Trouwens wat is Doet lief en wat fijn dat hij nog 'n goed huis heeft gevonden. F 😊Fijn
Dankjewel voor je reactie. Als je het loof aan de wortels laat zitten kun je ze best lang bewaren in de koelkast. Maar hier zijn ze al op. Ik ben er dol op, ook - geraspt - als salade. Een Franse klassieker. Sperziebonen uit de vriezer zijn inderdaad minder lekker dan vers. Sinds kort heb ik een vacuümapparaat en ik vries ze dus nu in in vacuümgetrokken plastic zakjes. Ik weet nog niet hoe dat smaakt, maar ik hoop beter dan op de oude inmaakmanier. Mijn hondje is schatje, al vanaf dag één en ik hoop dat ze nog een paar jaar bij ons is. Fijn weekend en succes met de oogst!
Ik zag laatst iemand die een deel van de mannelijke courgettebloemen weghaalt wanneer een plant vooral mannelijke bloemen heeft, zodat de energie van de plant niet alleen maar daar in gaat zitten. En dan in de hoop dat de plant doorgroeit en vrouwelijke bloemen gaat maken. Dank voor al je leuke filmpjes, ik steek er altijd weer wat van op, naast dat het gewoon leuk is om naar te kijken!
Dankjewel voor je aardige reactie. Ja dat heb ik ook al gedaan en er ontstaan wel inimini courgettes, maar ze groeien zoooo langzaam. Heel anders dan andere jaren.
Mooi! Ik heb er ook al een achter de kiezen en vind het wel een blijver. Volgend jaar zeker weer opnieuw mais kweken. Maar degene die ik een aantal weken later rechtstreeks in de grond heb gezaaid, blijven wel achter in de groei. Dus voorzaaien is de beste manier.
Bedankt Ini voor je rondleiding. Heel leuk om te zien allemaal. Weer allerlei dingen voorbij zien komen die ik volgend jaar ook wel zou willen als paarse tomaten en trosaubergines (als ik die in NL kan vinden) maar ik heb nu nog geen kas. Hopelijk volgend jaar wel, want zonder kas moeten we wel geluk hebben met de zomer hier denk ik. Ik had nog een kleine correctie: je hebt het altijd over de "preimeervlieg" maar het is een preiMIneervlieg, aangezien hij in de bladeren mineert (gangen graaft). Geniet van de oogst!
Dankjewel voor je reactie en de correctie. Je hebt helemaal gelijk het is inderdaad preimineervlieg. Ik vind het zo'n rot woord - en een rotbeest, hahaha - vandaar dat ik het vaak verkeerd uitspreek. Aubergines buiten kweken in Nederland is inderdaad lastig, dus hopelijk heb je volgend jaar een kas. Het zaadbedrijf in Frankrijk waar ik die clusteraubergine heb besteld heet Graines del Païs. Maar ik weet niet of ze in NL bezorgen.
weer een interessante video.....en wat een divers aanbod! ik zag bij Binnenste Buiten (tv progr.) dat iemand een stokbonen liet groeien langs de stam van mais! ze groeien min of meer gelijkmatig op en het scheelt ook veel ruimte...misschien het overwegen waard? deze ondernemer, die overigens ook pompoenen verbouwt ( niet voor de soep maar voor de pitten en om daar dan weer olie voor koud gebruik van te persen) had dat ook in Oostenrijk gezien....wie verre reizen doet kan veel verhalen.... en soms ook toepassen....
Ja dat ken ik. Dat heet 'de drie zusters' maïs/bonen/pompoenen bij elkaar zetten zodat ze elkaar kunnen ondersteunen/ versterkten. Ik heb gemerkt dat mais hier snel omwaait, dus ik denk niet dat het voor mij een goed idee is. De mais heb ik tussen mijn tomaten gezet en ook dat is een goeie ruimtebesparende manier. Ik zet mijn bonen liever aan stokken, zo staan ze stevig en kan ik er goed bij.
De zenas gift vondt ik zelf wel echt een heerlijke tomaat zeg, alice dream is nu geel/oranje met paarse schouders die ga ik morgen nog even oogsten, de lekkerste tot nu toe vondt ik cherokee purple.
Leuk filmpje weer, echt leuk om zo meegenomen te worden. Bij mij zijn de bietjes niet echt gelukt, maar je kunt ook niet alles hebben, ik heb ook wat lege vakken, hier paarse en groene boerenkool in gezaaid, ook in trays, even zien wat het beste lukt. Koolrabi kun je ook verwerken in n Atjar, heerlijk! Heel veel soorten courgette geoogst en verwerkt met fruit( jam-moes etc) ook lekker gebakken met ui, heerlijk! De pruimen moeten nog even blijven hangen, helaas geen opalbomen meer.. maar er staan nog n boom of 40 andere soorten, dus genoeg te oogsten, verwerken én weggeven. De pompoenen in de messtrook doen het super, in het najaar ga ik n 2 de strook maken( zo komen we van de alpaca mest af). Fijn werkend, lekker oogsten en vooral genieten🎉
Nou Petra, jammer van je bietjes, maar die kun je nog opnieuw zaaien. Maar dat is dan ook het enige wat ik zo lees. Gelukkig heb kik voldoende courgettes van de klimsoort. Bovendien houdt mijn man er niet zo van, dus is het ook vaak puzzelen hoe ik iets kan maken wat hij wel lust. Ook maak ik veel courgette in het zuur. Heerlijk voor de winter. Heel veel succes met de fruitoogst van je bomen. Dat duurt hier ook niet lang meer. Fijn weekend en succes met de oogst en inmaak!
Hallo Ini, je kan al die bloemen van de courgettes heerlijk opeten. Vullen of door een omelet/roerei. Wij hebben ze laatst gefrituurd in een tempura beslag, ook heerlijk!
Hoi Ini, bedankt voor weer een informatieve rondleiding. Zou je ook net als met je tomatenrecept, ook nog meer bewaar ideeën willen geven? En wanneer is de venkel klaar om te oogsten?
Hallo Ineke. Ik zit weer vandaag naar je tuin rondje te kijken en als ik het goed begrijp heb je wel last met goede rechte wortels kweken. Nu hebben wij in Nederland ook kleigrond en als ik rechte wortels wil dan doe ik zand door de grond waar ik wortels ga zaaien. Dat helpt heel goed want door het zand is de grond losser dus kunnen de wortels beter de grond door. Ik heb nu ook goeie rechte wortels. Je krijgt ze ook beter schoon. Dus Ineke zand door de grond en je zal zien hoe dit helpt. Bij mij in ieder geval wel. Groetjes uit Nederland van Silvie
Dankjewel voor deze tip, dat zal zeker goed werken. Maar ik heb besloten om ze voortaan in de verhoogde bakken te kweken. Daar is de grond veel losser en ik had daar prachtige wortels dit jaar.
@@inismoestuin hoi Ineke. Heb je ook wel eens Bokashi gemaakt? Of ken je iemand die Bokashi maakt? Ik wil ermee beginnen. Ik heb er zelf geen ervaring mee. En ik ken ook niemand die dat maakt of gemaakt heeft. Misschien iets voor jou in een vlog. Met vriendelijke groet Ivo eijkelenberg
hier in B (kempen) helaas nat weer en komende weer nog meer... ik laat basilicum deels bloemen en deel hou ik voor de blaadjes.. ik zet ze tussen mijn tomaten her en der
Ik zie inderdaad dat in 'het Noorden' veel regen valt en vrij koel weer is. Als je de basilicum laat bloeien is dat ook prima. Maar dan houdt ie op wel op met nieuw blad maken. Tussen de tomaten is een perfecte plek.
Hoi Ini, leuke vlog weer. Dank! Weetje over mais: het suikergehalte in maïs wordt na de oogst heel snel omgezet in zetmeel. Dus echt zoete mais moet je meteen na de oogst koken en eten. Na twee uur bewaren is het suikergehalte al gehalveerd.
Hier komen de Chinese boontjes niet op, al op verschillende plekken geprobeerd... Zag wel nu exp.datum juli 2023.. terwijl afgelopen seizoen gekocht. Zou dat het kunnen zijn? Maar ik heb ook zaad met exp.datum 2022, zoals sla, bietjes, dat komt gewoon op. Wat zou de oorzaak dus kunnen zijn? Verder weer een top filmpje Ineke!😊😊 Heerlijk om te kijken
Bonen zaai je bij warm weer ± 20 graden, heel ondiep. Je maakt de grond een beetje vochtig, dan de boontjes leggen, dan een dun laagje aarde eroverheen en NIET watergeven totdat ze opkomen. Ik heb het in vlog #151 uitgelegd.Succes
Ik kijk je vlog wel terug, bedankt Ineke, groet Ellen, ik volg je nu inmiddels een half jaar zoiets, dus heb wel iets gemist 😉. Mn pa deed de moestuin altijd, daarnaast heb ik een best grote siertuin, waar ook veel tijd in zit.... Maar moestuinieren is ook erg leuk, maar nóg meer werk 😀
Wat heb ik weer zitten genieten van al het moois uit je moestuin. Wat een grote opbrengst bonen, misschien ga ik deze volgend jaar ook zaaien. Even een vraagje: Wat doen de bloempotjes op zijn kop in je moestuin. Ik ben zelf beginnende moestuiner en ben erg leergierig, dus vindt nieuwe dingen interessant. Zelf geniet ik ook elke dag van mijn tuin. Kijk uit naar je nieuwe vlog.
Die Blauhilde klimboon geeft altijd een hele grote oogst, maar dit jaar was het enorm, dus echt een aanrader. Ik heb bij de aubergines/paprika's/pepers stokken staan om ze te ondersteunen. Die potjes op die stokken zijn om mijn ogen te beschermen als ik buk, zodat ik geen stok in mijn ogen krijg.
@@inismoestuin : Dank je wel voor je reactie. Dat is zeker handig, want je ogen hebt je hard nodig. Ik ga de naam opschrijven van de bonen, ook van de mini aubergines 🍆 . Zeker omdat we ook veel wokken.
Does is een dotje. 🥰. Wat een leuke, leerzame vlog weer! Grappig om te zien hoever jouw tuin al is vergeleken met de mijne. Mijn aubergines beginnen nu pas bloemen te krijgen en ik heb gisteren voor het eerst lathyrus kunnen plukken. 😄 Heb je wel eens patisson gekweekt? Ze zien er zo leuk Pieter Breughel-achtig uit.
Dankjewel voor je reactie. Ik zeg ook vaak dat wij hier 3 weken voorlopen op Nederland/België. Maar dit auberginesoort is erg vroeg. Mijn andere aubergines hebben ook nu alleen nog bloemen. Ik ken de patisson wel, koop 'm ook weleens. Inderdaad erg mooi en smakelijk. Misschien volgend jaar! Fijn weekend!
Hier zijn ze toch wel 2 meter, maar ik heb 2 soorten en de een is lager (1.50 m) dan de andere. Er zitten ook behoorlijk grote kolven in, maar die zijn nog niet rijp. Die ik liet zien was de eerste.
Goedemiddag Ineke....hoorde ik je een beetje sniffen van beginnende verkoudheid? mocht het zo zijn wens ik je beterschap en heel leuk dat je het geadopteerde hondje Does erbij betrokken hebt. Wens jou ook een goed weekend en ik heb weer wat mij geleerd.......😊
Dankjewel voor je aardige reactie. Ik het zelf ook na de opnamen. Volgens mij een beetje hooikoorts i, want ik ben niet verkouden. Ja het is een liefje, ons hondje.
Je hebt weer goed je best gedaan Ini! Dank je wel voor het mooie,duidelijke filmpje! Denk je dat ik nog nieuwe courgette plantjes in de grond kan zetten? Of is dat te laat?
Ik volg je blogs nu een tijdje, en vind ze erg leuk om te zien en leerzaam! Wat ik me afvroeg: wat is de reden/het nut van de omgekeerde bloempotjes op de stokken?
Ja die zijn er wel en dat zijn over het algemeen F1 rassen, special gekweekt op resistentie. Enkele voorbeelden: Honeymoon F1, Mountain Merit F1, Vivagrande par Bio, Crimson Crush F1, Christal F1, Defiant F1, Fandango F1, Fantasio F1, Cocktail Crush F1, Vesper F1
Dat valt reuze mee. Na het maaien lag het een paar dagen te drogen. Daarna heeft de boer het 3x gedraaid, waardoor al veel zaden eruit gevallen zijn. As de mulch de grond goed bedekt komt er weinig licht bij dus ook weinig ontkieming. in de herfst/winter komt er weer een dikke laag blad over, waardoor er ook vrijwel geen ontkieming is.
Bedankt voor de heerlijke vlog! Ik heb even een vraag. Tomaten oogst je niet tegelijkertijd omdat ze natuurlijk niet gelijk rijp zijn. Maar als ik pastasaus wil maken hoe bewaar ik de rijpe tomaten dan het beste tot ik genoeg heb voor een saus? Alvast bedankt. Goed weekend nog
Weer een heerlijk rondleiding, is het mogelijk, dat je de natuur een beetje moet helpen. In de kas bestuiven we zelf de courgettebloemen, zo'n prachtig proces....misschien helpt het voor een beter resultaat 🤣🥦🥬🥬🫑
Het probleem is dat er überhaupt geen vrouwelijke bloemen ontstaan. Volgens mij gewoon een lastig soort. Want de bolcourgettes en de klimcourgettes gaan prima.
Ik denk dat het meevalt. Als het gemaaid is ligt het een paar dagen te drogen, daarna wordt het 3x gehusseld met een machine en dan gerold. Ik denk dat het meeste zaad er wel uit is. Maar zaadvrij is het zeker niet. We gaan het zien.
Heey ini. Ik vroeg me af, welke groentes vries jij allemaal in en welke niet? Ik neem aan dat die ladingen boontjes bijna allemaal de vriezer in gaan? Of bewaar je ze in potten? En aubergines en paprika's, hoe bewaar jij die? En bietjes? Ben benieuwd! 😊 En wat ziet de tuin er prachtig weelderig uit met die schijnbare chaos 🙌
Dankjewel voor je aardige reactie. Hier een greep uit mijn groenteverwerking: invriezen, niet blancheren: doperwten, tuinbonen, blauwschokkers. paprika, pepers, soms tomaten, soms courgettes. Wel blancheren 1 minuut, sperziebonen, paprika, spitskool 10 minuten koken: bietjes. Ik heb sinds kort een seal apparaat, die alles vacuüm trekt. Ik weet nog niet hoe het daarna smaakt, maar ik denk dat het vooral voor de sperziebonen goed werkt. Van aubergines/tomaten/paprika/uien/knoflook maak ik ratatouille, die ik daarna in 2 persoons porties invries. In het zoetzuur in potten: bietjes, komkommer, augurken, courgettes Pesto van basilicum, de potjes gaan daarna ook in de vriezer. Tomatensaus in potten Ik heb er ook diverse video's overgemaakt. Vooral over de ratatouille, tomatensaus en sperziebonen. Hopelijk heb je hier wat aan.
@@inismoestuin wauw een heleboel verschillende manieren, interessant om zo'n overzicht te lezen! En er waren inderdaad al los eens wat dingen voorbij gekomen in je videos. Ik vergeet zelf gewoon te vaak dat het verwerken van oogst ook nog best wat tijd kost, dus dat je daar rekening mee moet houden haha :) maar daar zit dus een mogelijke verbetering in, door dat meer te gaan plannen 👌🏼
@@femkes3014 Dat klopt. Het vraagt planning, maar ook tijd. Omdat ik natuurlijk niet meer werk is dat voor mij makkelijker, maar ik doen het meestal 's ochtends vroeg. Dan is het het nog niet zo warm.
Als de bloemstengels beginnen te verdrogen knip je ze af en laat je ze verder drogen! Daarna wrijf je de zaadpotjes tussen je handen en vallen de zaadjes eruit! Succes
Wat heb je toch een super mooie moestuin. Zo leuk om je te volgen. Vraagje: na jouw vorige vlog heb ik nog stamslaboon Kylian en Purple Queen gezaaid. Die komen goed op, moeten die per plantje in een aparte bak? En moeten daar wel of geen stokken bij? Alvast bedankt voor je advies. 😊
Dankjewel voor je aardige reactie. Stambonen kun je ± 5 cm uit elkaar zetten en kun je dus redelijk dicht bij elkaar zetten. Stambonen hebben geen stokken nodig. Succes.
@@inismoestuin bedankt Ineke.En bedankt. Dan laat ik ze in de ''ton'' staan waarin ik ze gelegd heb. Het is voor mij de 1e keer dus... heel benieuwd naar de eventuele oogst 🤞🍀
@@bettyvandemoolen999 Het lastige deel heb je al gehad, namelijk dat ze goed opkomen. Nu zorgen dat ze voldoende water krijgen en dan gaat het zeker lukken.
Hoi ineke Ik had de link naar een wetenschappelijk onderzoek geplaatst over zonnebloemen maar deze verdwijnt telkens ? Echt heel interessant, doet you tube dit want begrijp er niets van ?
Ja dat stuk heeft mijn man ook gevonden, maar toen had ik m'n vlog al opgenomen. Ik ga ervan uit dat beide verklaringen wel zouden kunnen kloppen. Want bij zijn de zonnebloemen dit jaar niet naar de zon gedraaid. Ze blijven vrijwel op het oosten gericht. UA-cam verbiedt inderdaad verwijzingen naar andere websites.
Ahhh, en verwijdert UA-cam dan de hele reactie? Ik had vorige week een verwijzing naar Velt gedaan voor de preiMIneervlieg en kon deze ook niet meer terugvinden.
Ini, ik geniet van je vlogs. Bij deze vlog zag ik iets raars op 28.11 Als je het over de knolselderij hebt en dat die een knol vormt. Wat is dat 'zakje' links een stukje van de plant, tussen het hooi. Het lijkt net of het een verzameling wespen of zo is.
Waar bestel of haal je het zaad? Ik ben dol op tomaten, maar die zwarte en andere tomaten, die vind ik hier niet. Mijn kolen zitten vol met rupsen, heb er nu salie tussen gegooid, die geur vinden ze niet fijn, ik zie dus nu ook geen rups meer, ik hoop dat mn kolen bijkomen. Veel groeten Ellen (Kun je misschien eens chat doen) zodat we vragen en info kunnen uitwisselen live? Ik snap het als je geen tijd of zin hebt hoor, tis maar een voorstel😊
Wat een goede tip van die salie tussen je kolen. Ik wist dat niet, Nu moet kik zeggen dat ik weinig last van rupsen heb, maar als ik ze zie zal ik jouw tip zeker toepassen, wan salie genoeg. Op de site van Vertiloom staan veel van deze mooie tomaten. Ik ben niet zo van het chatten en inderdaad ik heb er ook weinig tijd voor. Dus helaas....
Hier gelijk het antwoord op m’n vraag; hoe kan het dat alles er zo puntgaaf uitziet, zoals bv de rode kool. Die van mij zijn aardig gehavend. En los van de rupsen, zag ik dat die kleine naaktslakjes het ook erg gezellig (en lekker) vinden in de kolen. Om ontmoedigd van te raken😬
@@gjhb Laat je niet ontmoedigen. Bij mij gaat er ook weleens wat mis, dat hoort erbij. Elk moestuinjaar is anders. Je zag dat bij mij de courgetteplanten helemaal niet willen lukken. Bovendien heb ik al wat jaren ervaring en met nieuwe inzichten, zoals consequent mulchen, wormenmest, lavameel, schijnbare chaossysteem, komt de moestuin steeds beter in balans waardoor er minder ziekten en plagen ontstaan. Maar zoiets kost tijd. Dus gewoon volhouden!
Toch wel. Hier de officiële omschrijving van deze tomaat op de site van Vertiloom en zo zien ze er bij mij ook uit. Dé site om bijzondere tomatenzaad te bestellen: Variëteit uit de "Bumblebee" lijn van Artisans Seeds, ontwikkeld door Fred Hempel. Kleine kerstomaatjes, 20 tot 25 gram, kunnen ovaal zijn of min of meer puntig op het apicale einde. Oranje-gele huid met roze-rode strepen. Bicolor gevlekt oranje / rood vruchtvlees, sappig en knapperig. Smaakt zowel zoet en zuur, perfecte balans. Stevige huid met goede weerstand tegen kraken en barsten. Onbepaald doorgroeiende planten met grote maar smalle ontwikkeling, korte bladeren.
Lijkt me ook eerder een tiger blush. Die zijn ook heerlijk van smaak. Als ik de bumblebee opzoek zie ik alleen maar ronde met misschien hier en daar wel een puntje eraan, maar niet ovaal zoals deze. Tiger blush is namelijk wel ovaal. Ik heb trouwens ook een bumblebee gehad en vond deze wat minder smaak hebben dan de tiger.
@@kims1213 Nee het is echt een Sunrise Bumblebee. En ze worden wel degelijk ovaal. Dit staat op de site van Vertiloom, dé site voor bijzondere tomatenzaden: Sunrise Bumblebee is een variëteit uit de "Bumblebee" lijn van Artisans Seeds, ontwikkeld door Fred Hempel. Kleine kerstomaatjes, 20 tot 25 gram, kunnen ovaal zijn of min of meer puntig op het apicale einde. Oranje-gele huid met roze-rode strepen. Bicolor gevlekt oranje / rood vruchtvlees, sappig en knapperig. Smaakt zowel zoet en zuur, perfecte balans. Stevige huid met goede weerstand tegen kraken en barsten. Onbepaald doorgroeiende planten met grote maar smalle ontwikkeling, korte bladeren.
@@inismoestuinik heb ook even gekeken naar de foto's op vertiloom. En als je kijkt naar de foto's van de bumblebee en de tiger blush (die er direct onderstaat) zie je toch echt wel een groot verschil in ovaalheid. En lijken die van jou toch echt meer op de tiger blush. Misschien kan je zelf beide nog eens nakijken op de site en vergelijken. Ze noemen hem daar trouwens gewoon blush ipv tigerblush, maar het is dezelfde tomaat. Kan altijd dat ze zaden per ongeluk omgewisseld hebben. Vooral met 2 tomaten die zo op elkaar lijken 😉 Uiteindelijk maakt het natuurlijk allemaal niets uit voor de smaakbeleving en het kweken. Genieten doen we sowieso 😀
Dat is een vorm van mulchen. Door de grond te mulchen, dek je de grond af tegen uitdroging, onkruid, harde regen/hagel. Het bodemleven in de grond wordt gestimuleerd waardoor er een betere grondstructuur ontstaat. En het bodemleven verwerkt de mulchlaag tot compost waardoor je planten beter gaan groeien en beter bestand zijn tegen ziekten en plagen. Voor een gezonde moestuin is mulchen onontbeerlijk. Ik heb er diverse video's over gemaakt. Even zoeken op: ini's moestuin mulchen.
Het is altijd zo heerlijk luisteren naar de lieve stem van Ini🙏Kom ik helemaal bij voor de hele dag. Lieve groetjes🇸🇷
Dankjewel 🙏
@@inismoestuin Ik heb vanochtend mijn eerste tomaat geplukt! En er begint nog 1 rood te worden! Jammer dat ze niet tegelijk komen, had er graag saus van gemaakt.
@@annekevanderwal2793 Gefeliciteerd! Als je rijpe tomaten in de vriezer doet kun je ze daarna ontdooien als je er genoeg hebt om saus van te maken.
@@inismoestuin Oooo geweldig! Dank je wel voor de tip!
Wauw!!! Prachtige moestuin rondje weer! Wat een mooie oogst weer.
Wij planten in het najaar winterharde boerenkool plantjes, om heerlijke stamppot van te maken. Bedankt voor de altijd weer mooie en leerzame video!
Een fijne rondleiding weer! Wat een lief, leuk hondebeestje is Does..😊 Prachtig die mooie bonen oogst in die mand en wat een gave tomaten soorten. 🤩 Hier oogst ik ook gestaag door.. ook invulling zoeken voor de vrijgekomen plekken. Met nog steeds goede hulp erbij 😃 dat is zo fijn! Lieve groetjes en tot later. 🦋🐶🥰
Ja, het is zo'n liefje en we hopen dat ze nog lang bij ons zal zijn. Dankjewel voor je leuke reactie en beterschap!
Wat een paradijsje toch, die moestuin van jou. Bedankt weer voor de rondleiding en tips!
13:40 aah wat een lieverd. Wat goed dat jullie haar hebben geadopteerd! Geen puppies!
Nee geen puppies. We hebben haar laten steriliseren. Ze is mijn eerste hond, dus aan puppies beginnen vond ik nog een te grote stap. En ze is ook een mix van twee rassen. We hebben nog een ander hondje, ook geadopteerd.
@@inismoestuin geen puppies maar adoptie bedoelde ik
@@Misterdandamanify Ah bedoelde je dat, nee geen puppies. Als we honden nemen, kiezen we voor adoptie en tot nu toe bevalt dat goed.
Je kunt de peulen zaad van de peulen planten ook oogsten als ze te dik zijn om er zaad van te winnen. Bijvoorbeeld dit zaad leg je dan na de oogst op een keuken papiertje binnens huis laat ze gedurende ongeveer 2 weken drogen daarna kun je ze in een plastic zakje bewaren en volgend jaar zaaien. Dit werkt best wel goed. Voor mensen met weinig geld. Want ik vind het zaad wat je in de winkel koopt best wel wat duur veel succes met de moestuin en de peulenplanten.
En een fijn weekend gewenst. Allemaal. Ik heb inmiddels ook een vijgenboom gekregen! Ps je moet het zaad wel uit de peulen halen.
Zo werkt het inderdaad. Dankjewel voor je tip!
@@inismoestuin dankjewel voor de reactie!.
Wat een leuk en leerzaam rondje weer; dankjewel!💛
Wat heb ik weer genoten van jouw rondje moestuin ❤ Dank je wel Ini en tot volgende week.
Wat heerlijk toch, zo'n rijke moestuin! Ik heb nog een tip voor de koolrabi's. Als je ze oogst en daarna meteen eet, hoef je ze niet te schillen. Die schil is dan helemaal niet taai. Ik gebruik alles van de koolrabi, ook het blad. Het is ook lekker in stampot.
Ik kwam in mijn moestuin een verassing tegen : 1 rode koolplant heeft 2 kolen, dus een tweeling! En al bijna oogstbaar!
Dat klopt, maar dan moet ie wel jong en vers zijn. We eten 'm toevallig vandaag. Nooit bedacht dat je het blad ook kunt eten, maar in de zomer eet ik zeker geen stamppot, hahaha.
Het blad geef ik aan onze kippen die ons weer lekker eieren geven.
Wat een mooie dubbele verrassing van die rode kool. Geniet ervan en fijne zondag.
Goeiemorgen lieve Ini,
Dank je wel weer voor je vlog. Wat groeit alles goed bij jou zeg! En wat fantastisch dat je dat hooi dan kunt gebruiken voor je tuin. Fijn hoor.
Ik ben wel nieuwsgierig wat je met jouw bonen en wortel oogst doet. Ik vind dat niet zo lekker in de vriezer en oogst het dus alleen als ik het wil gaan eten.
Trouwens wat is Doet lief en wat fijn dat hij nog 'n goed huis heeft gevonden. F 😊Fijn
Dankjewel voor je reactie. Als je het loof aan de wortels laat zitten kun je ze best lang bewaren in de koelkast. Maar hier zijn ze al op. Ik ben er dol op, ook - geraspt - als salade. Een Franse klassieker.
Sperziebonen uit de vriezer zijn inderdaad minder lekker dan vers. Sinds kort heb ik een vacuümapparaat en ik vries ze dus nu in in vacuümgetrokken plastic zakjes. Ik weet nog niet hoe dat smaakt, maar ik hoop beter dan op de oude inmaakmanier.
Mijn hondje is schatje, al vanaf dag één en ik hoop dat ze nog een paar jaar bij ons is. Fijn weekend en succes met de oogst!
Dank voor de tips met de maïs, heel leerzaam 😊
Goede morgen,......
Dank je wel weer voor je info over de maïs.
Toedeloe 🍇🍎🍏🍈🍑🍒🥔🥬🫑🥦🧅🍄🍒🍑
Ik zag laatst iemand die een deel van de mannelijke courgettebloemen weghaalt wanneer een plant vooral mannelijke bloemen heeft, zodat de energie van de plant niet alleen maar daar in gaat zitten. En dan in de hoop dat de plant doorgroeit en vrouwelijke bloemen gaat maken.
Dank voor al je leuke filmpjes, ik steek er altijd weer wat van op, naast dat het gewoon leuk is om naar te kijken!
Dankjewel voor je aardige reactie. Ja dat heb ik ook al gedaan en er ontstaan wel inimini courgettes, maar ze groeien zoooo langzaam. Heel anders dan andere jaren.
Ik bewaar mannelijke bloemen in de koelkast, voor als die er niet zijn als de vrouwelijke bloemen komen. Dan bevrucht ik ze handmatig.
Ineke, je hebt me op mijn wenken bediend!
Ik heb vandaag een van de grotere maiskolven op jouw manier getest en vervolgens opgegeten, heerlijk!
Mooi! Ik heb er ook al een achter de kiezen en vind het wel een blijver. Volgend jaar zeker weer opnieuw mais kweken. Maar degene die ik een aantal weken later rechtstreeks in de grond heb gezaaid, blijven wel achter in de groei. Dus voorzaaien is de beste manier.
Bedankt Ini voor je rondleiding. Heel leuk om te zien allemaal. Weer allerlei dingen voorbij zien komen die ik volgend jaar ook wel zou willen als paarse tomaten en trosaubergines (als ik die in NL kan vinden) maar ik heb nu nog geen kas. Hopelijk volgend jaar wel, want zonder kas moeten we wel geluk hebben met de zomer hier denk ik. Ik had nog een kleine correctie: je hebt het altijd over de "preimeervlieg" maar het is een preiMIneervlieg, aangezien hij in de bladeren mineert (gangen graaft). Geniet van de oogst!
Dankjewel voor je reactie en de correctie. Je hebt helemaal gelijk het is inderdaad preimineervlieg. Ik vind het zo'n rot woord - en een rotbeest, hahaha - vandaar dat ik het vaak verkeerd uitspreek.
Aubergines buiten kweken in Nederland is inderdaad lastig, dus hopelijk heb je volgend jaar een kas. Het zaadbedrijf in Frankrijk waar ik die clusteraubergine heb besteld heet Graines del Païs. Maar ik weet niet of ze in NL bezorgen.
weer een interessante video.....en wat een divers aanbod! ik zag bij Binnenste Buiten (tv progr.) dat iemand een stokbonen liet groeien langs de stam van mais! ze groeien min of meer gelijkmatig op en het scheelt ook veel ruimte...misschien het overwegen waard? deze ondernemer, die overigens ook pompoenen verbouwt ( niet voor de soep maar voor de pitten en om daar dan weer olie voor koud gebruik van te persen) had dat ook in Oostenrijk gezien....wie verre reizen doet kan veel verhalen.... en soms ook toepassen....
Ja dat ken ik. Dat heet 'de drie zusters' maïs/bonen/pompoenen bij elkaar zetten zodat ze elkaar kunnen ondersteunen/ versterkten.
Ik heb gemerkt dat mais hier snel omwaait, dus ik denk niet dat het voor mij een goed idee is.
De mais heb ik tussen mijn tomaten gezet en ook dat is een goeie ruimtebesparende manier.
Ik zet mijn bonen liever aan stokken, zo staan ze stevig en kan ik er goed bij.
De zenas gift vondt ik zelf wel echt een heerlijke tomaat zeg, alice dream is nu geel/oranje met paarse schouders die ga ik morgen nog even oogsten, de lekkerste tot nu toe vondt ik cherokee purple.
Die laatste ken ik niet, maar die andere twee zijn inderdaad heerlijk. Ik moet ng even wachten op Alice's dream.
Leuk filmpje weer, echt leuk om
zo meegenomen te worden. Bij mij zijn de bietjes niet echt gelukt, maar je kunt ook niet alles hebben, ik heb ook wat lege vakken, hier paarse en groene boerenkool in gezaaid, ook in trays, even zien wat het beste lukt. Koolrabi kun je ook verwerken in n Atjar, heerlijk! Heel veel soorten courgette geoogst en verwerkt met fruit( jam-moes etc) ook lekker gebakken met ui, heerlijk! De pruimen moeten nog even blijven hangen, helaas geen opalbomen meer.. maar er staan nog n boom of 40 andere soorten, dus genoeg te oogsten, verwerken én weggeven. De pompoenen in de messtrook doen het super, in het najaar ga ik n 2 de strook maken( zo komen we van de alpaca mest af). Fijn werkend, lekker oogsten en vooral genieten🎉
Nou Petra, jammer van je bietjes, maar die kun je nog opnieuw zaaien. Maar dat is dan ook het enige wat ik zo lees. Gelukkig heb kik voldoende courgettes van de klimsoort. Bovendien houdt mijn man er niet zo van, dus is het ook vaak puzzelen hoe ik iets kan maken wat hij wel lust. Ook maak ik veel courgette in het zuur. Heerlijk voor de winter. Heel veel succes met de fruitoogst van je bomen. Dat duurt hier ook niet lang meer. Fijn weekend en succes met de oogst en inmaak!
Haha, het is toch wel een handig dat de partner van een moestuinier van courgette houdt lijkt me 😂
Ja zeker, ik hou je in de gaten, want je doet het zo goed, lekker he,, al die verse groentes, heb ook een fijn weekend hoor, gr. Hans en Els
Dankjewel en ook fijn weekend!
Hallo Ini, je kan al die bloemen van de courgettes heerlijk opeten. Vullen of door een omelet/roerei. Wij hebben ze laatst gefrituurd in een tempura beslag, ook heerlijk!
Dat doe ik inderdaad ook weleens, vooral door een omelet.
Van doorgeschoten bindsla kun je lekkere zomer stampot maken. Met stukjes kaas en spekjes en de vroege aardappels
Aha. Dank voor deze tip!
Hoi Ini, bedankt voor weer een informatieve rondleiding. Zou je ook net als met je tomatenrecept, ook nog meer bewaar ideeën willen geven? En wanneer is de venkel klaar om te oogsten?
Ik zal eraan proberen te denken, als het zich voordoet.
Venkel is oogstbaar alle mooi dik en wit zijn. In feite, zoals je ze in de winkel koopt.
@@inismoestuin bedankt voor je reactie!
Hallo Ineke. Ik zit weer vandaag naar je tuin rondje te kijken en als ik het goed begrijp heb je wel last met goede rechte wortels kweken. Nu hebben wij in Nederland ook kleigrond en als ik rechte wortels wil dan doe ik zand door de grond waar ik wortels ga zaaien. Dat helpt heel goed want door het zand is de grond losser dus kunnen de wortels beter de grond door. Ik heb nu ook goeie rechte wortels. Je krijgt ze ook beter schoon. Dus Ineke zand door de grond en je zal zien hoe dit helpt. Bij mij in ieder geval wel. Groetjes uit Nederland van Silvie
Dankjewel voor deze tip, dat zal zeker goed werken. Maar ik heb besloten om ze voortaan in de verhoogde bakken te kweken. Daar is de grond veel losser en ik had daar prachtige wortels dit jaar.
@@inismoestuin hoi Ineke. Heb je ook wel eens Bokashi gemaakt? Of ken je iemand die Bokashi maakt? Ik wil ermee beginnen. Ik heb er zelf geen ervaring mee. En ik ken ook niemand die dat maakt of gemaakt heeft. Misschien iets voor jou in een vlog. Met vriendelijke groet Ivo eijkelenberg
@@ivoeijkelenberg3302 Weleens van gehoord, maar nog nooit gemaakt.
@@inismoestuin je hebt gelijk Ineke. In bakken gaat het altijd beter.
hier in B (kempen) helaas nat weer en komende weer nog meer... ik laat basilicum deels bloemen en deel hou ik voor de blaadjes.. ik zet ze tussen mijn tomaten her en der
Ik zie inderdaad dat in 'het Noorden' veel regen valt en vrij koel weer is. Als je de basilicum laat bloeien is dat ook prima. Maar dan houdt ie op wel op met nieuw blad maken. Tussen de tomaten is een perfecte plek.
@@inismoestuin vandaar een deel laat ik in bloem schieten een deel niet... zo hebben de bijtjes ook wat hihi
Hoi Ini, leuke vlog weer. Dank! Weetje over mais: het suikergehalte in maïs wordt na de oogst heel snel omgezet in zetmeel. Dus echt zoete mais moet je meteen na de oogst koken en eten. Na twee uur bewaren is het suikergehalte al gehalveerd.
Aha, dankjewel voor deze tip. De ene kolf heb ik geoogst en meteen opgegeten. Echt heerlijk!
Hier komen de Chinese boontjes niet op, al op verschillende plekken geprobeerd... Zag wel nu exp.datum juli 2023.. terwijl afgelopen seizoen gekocht. Zou dat het kunnen zijn? Maar ik heb ook zaad met exp.datum 2022, zoals sla, bietjes, dat komt gewoon op.
Wat zou de oorzaak dus kunnen zijn?
Verder weer een top filmpje Ineke!😊😊 Heerlijk om te kijken
Bonen zaai je bij warm weer ± 20 graden, heel ondiep. Je maakt de grond een beetje vochtig, dan de boontjes leggen, dan een dun laagje aarde eroverheen en NIET watergeven totdat ze opkomen. Ik heb het in vlog #151 uitgelegd.Succes
@@inismoestuin oh aha, ik gaf ze gelijk water, ik ga nog een keer proberen, bedankt voor de tip!
Ik kijk je vlog wel terug, bedankt Ineke, groet Ellen, ik volg je nu inmiddels een half jaar zoiets, dus heb wel iets gemist 😉. Mn pa deed de moestuin altijd, daarnaast heb ik een best grote siertuin, waar ook veel tijd in zit.... Maar moestuinieren is ook erg leuk, maar nóg meer werk 😀
Die blauhilde lijkt ook minder slakgevoelig. Geldt ook voor sla en basilicum; rode sla en paarse basilicum gaan beter qua slak
Zou goed kunnen, plaagbeesten hebben vaak een voorkeur voor groene planten en laten de gekleurde variaties vaak met rust.
Goedemorgen ❤
Wat heb ik weer zitten genieten van al het moois uit je moestuin. Wat een grote opbrengst bonen, misschien ga ik deze volgend jaar ook zaaien. Even een vraagje: Wat doen de bloempotjes op zijn kop in je moestuin. Ik ben zelf beginnende moestuiner en ben erg leergierig, dus vindt nieuwe dingen interessant. Zelf geniet ik ook elke dag van mijn tuin. Kijk uit naar je nieuwe vlog.
Die Blauhilde klimboon geeft altijd een hele grote oogst, maar dit jaar was het enorm, dus echt een aanrader.
Ik heb bij de aubergines/paprika's/pepers stokken staan om ze te ondersteunen. Die potjes op die stokken zijn om mijn ogen te beschermen als ik buk, zodat ik geen stok in mijn ogen krijg.
@@inismoestuin : Dank je wel voor je reactie. Dat is zeker handig, want je ogen hebt je hard nodig. Ik ga de naam opschrijven van de bonen, ook van de mini aubergines 🍆 . Zeker omdat we ook veel wokken.
Does is een dotje. 🥰. Wat een leuke, leerzame vlog weer! Grappig om te zien hoever jouw tuin al is vergeleken met de mijne. Mijn aubergines beginnen nu pas bloemen te krijgen en ik heb gisteren voor het eerst lathyrus kunnen plukken. 😄
Heb je wel eens patisson gekweekt? Ze zien er zo leuk Pieter Breughel-achtig uit.
Dankjewel voor je reactie. Ik zeg ook vaak dat wij hier 3 weken voorlopen op Nederland/België.
Maar dit auberginesoort is erg vroeg. Mijn andere aubergines hebben ook nu alleen nog bloemen.
Ik ken de patisson wel, koop 'm ook weleens. Inderdaad erg mooi en smakelijk. Misschien volgend jaar! Fijn weekend!
Bedankt Ineke leuke video een Rondje in de moestuin geniet nog van je dag groetjes 👍✔️🤗🍹🌞👣🌹🎈🌻🌽🌶️🍅🌿🥒
Dankjewel Luc. Ik wens jou ook een fijne dag in je moestuin. Tot volgende week!
😊goeiemorgen..😊
In het Italiaans heet het thans ook 'girasole' en betekent letterlijk draai naar de zon...
Ik denk dat het ook wel klopt, maar mijn zonnebloemen draaien dit jaar helemaal niet met de zon mee, dus wellicht zijn beide verklaringen wel waar.
Blijft suikermais ook kleiner dat je weet. Onze maisplanten zijn niet erg groot geworden..
Hier zijn ze toch wel 2 meter, maar ik heb 2 soorten en de een is lager (1.50 m) dan de andere. Er zitten ook behoorlijk grote kolven in, maar die zijn nog niet rijp. Die ik liet zien was de eerste.
Goedemiddag Ineke....hoorde ik je een beetje sniffen van beginnende verkoudheid? mocht het zo zijn wens ik je beterschap en heel leuk dat je het geadopteerde hondje Does erbij betrokken hebt.
Wens jou ook een goed weekend en ik heb weer wat mij geleerd.......😊
Dankjewel voor je aardige reactie. Ik het zelf ook na de opnamen. Volgens mij een beetje hooikoorts i, want ik ben niet verkouden.
Ja het is een liefje, ons hondje.
Je hebt weer goed je best gedaan Ini! Dank je wel voor het mooie,duidelijke filmpje!
Denk je dat ik nog nieuwe courgette plantjes in de grond kan zetten? Of is dat te laat?
Zaaien is misschien aan de late kant,, maar als je al planten heb kan dan nog prima.
Goedemorgen, Tournesol betekent toch echt 'zonnevolger'
Ja dat zegt iedereen hier, wellicht kloppen beide verklaringen wel.
Tournesoleil zou het dan zijn.
Wat een lief hondje❤❤
Ja het is een schatje en hopelijk is ze nog een paar jaar bij ons!
Ik volg je blogs nu een tijdje, en vind ze erg leuk om te zien en leerzaam! Wat ik me afvroeg: wat is de reden/het nut van de omgekeerde bloempotjes op de stokken?
Dat je je niet bezeert.
Dan krijg ik de stokken niet in mijn ogen als ik buk!
weer een hele leuke en leerzame ronde,ik heb een vraagje,weet jij ook soorten tomaten die redeleijk phytoftera resistent zijn?
Ja die zijn er wel en dat zijn over het algemeen F1 rassen, special gekweekt op resistentie. Enkele voorbeelden:
Honeymoon F1, Mountain Merit F1, Vivagrande par Bio, Crimson Crush F1, Christal F1, Defiant F1, Fandango F1, Fantasio F1, Cocktail Crush F1, Vesper F1
Goedemorgen
Goeie tips Ini! Vraagje over het hooi dat je toevoegde. Zitten daar geen onkruid zaden in waar je last van krijgt?
Dat valt reuze mee. Na het maaien lag het een paar dagen te drogen. Daarna heeft de boer het 3x gedraaid, waardoor al veel zaden eruit gevallen zijn. As de mulch de grond goed bedekt komt er weinig licht bij dus ook weinig ontkieming. in de herfst/winter komt er weer een dikke laag blad over, waardoor er ook vrijwel geen ontkieming is.
❤prachtig!
Bedankt voor de heerlijke vlog! Ik heb even een vraag. Tomaten oogst je niet tegelijkertijd omdat ze natuurlijk niet gelijk rijp zijn. Maar als ik pastasaus wil maken hoe bewaar ik de rijpe tomaten dan het beste tot ik genoeg heb voor een saus? Alvast bedankt. Goed weekend nog
In stukken snijden en in een bakje in de vriezer. bewaren.
Weer een heerlijk rondleiding, is het mogelijk, dat je de natuur een beetje moet helpen. In de kas bestuiven we zelf de courgettebloemen, zo'n prachtig proces....misschien helpt het voor een beter resultaat 🤣🥦🥬🥬🫑
Het probleem is dat er überhaupt geen vrouwelijke bloemen ontstaan. Volgens mij gewoon een lastig soort. Want de bolcourgettes en de klimcourgettes gaan prima.
@@inismoestuin Zonder vrouwtjes begint de natuur niets 🤣
11:40 lijkt me lang gras, geen gevaar voor graszaad?
Ik denk dat het meevalt. Als het gemaaid is ligt het een paar dagen te drogen, daarna wordt het 3x gehusseld met een machine en dan gerold. Ik denk dat het meeste zaad er wel uit is. Maar zaadvrij is het zeker niet. We gaan het zien.
Als je blijft mulchen dan maakt het zaad op zich niet zoveel uit. En ook al gaat het kiemen dan kan je het er makkelijk uithalen.
@@kims1213 Dat is ook mijn ervaring met hooi.
@@kims1213 das waar
Heey ini. Ik vroeg me af, welke groentes vries jij allemaal in en welke niet? Ik neem aan dat die ladingen boontjes bijna allemaal de vriezer in gaan? Of bewaar je ze in potten?
En aubergines en paprika's, hoe bewaar jij die? En bietjes?
Ben benieuwd! 😊 En wat ziet de tuin er prachtig weelderig uit met die schijnbare chaos 🙌
Dankjewel voor je aardige reactie. Hier een greep uit mijn groenteverwerking:
invriezen, niet blancheren: doperwten, tuinbonen, blauwschokkers. paprika, pepers, soms tomaten, soms courgettes.
Wel blancheren 1 minuut, sperziebonen, paprika, spitskool
10 minuten koken: bietjes.
Ik heb sinds kort een seal apparaat, die alles vacuüm trekt. Ik weet nog niet hoe het daarna smaakt, maar ik denk dat het vooral voor de sperziebonen goed werkt.
Van aubergines/tomaten/paprika/uien/knoflook maak ik ratatouille, die ik daarna in 2 persoons porties invries.
In het zoetzuur in potten: bietjes, komkommer, augurken, courgettes
Pesto van basilicum, de potjes gaan daarna ook in de vriezer.
Tomatensaus in potten
Ik heb er ook diverse video's overgemaakt. Vooral over de ratatouille, tomatensaus en sperziebonen.
Hopelijk heb je hier wat aan.
@@inismoestuin wauw een heleboel verschillende manieren, interessant om zo'n overzicht te lezen! En er waren inderdaad al los eens wat dingen voorbij gekomen in je videos.
Ik vergeet zelf gewoon te vaak dat het verwerken van oogst ook nog best wat tijd kost, dus dat je daar rekening mee moet houden haha :) maar daar zit dus een mogelijke verbetering in, door dat meer te gaan plannen 👌🏼
@@femkes3014 Dat klopt. Het vraagt planning, maar ook tijd.
Omdat ik natuurlijk niet meer werk is dat voor mij makkelijker, maar ik doen het meestal 's ochtends vroeg. Dan is het het nog niet zo warm.
Wat ga je met dat hooi doen, spit je dat in het voorjaar onder ? Want vraag mij af of dat wel mooi vergaat
Ik spit nooit. Het hooi laat ik in de winter erop liggen en daar gaat een flinke laag blad overheen. In het voorjaar is het dan vrijwel verteerd.
Wanneer oogst jij de apple komkommer?
Bedoel je de citroen komkommer? Als ie knalgeel is.
@@inismoestuin de soort die ik voor het eerst heb heet ‘lemon apple ‘ vandaar 😂
Hoi Ineke ik heb andijvie en lof doorlaten groeien maar hoe oogst je andijvie zaad en wanneer?
Dat is voor mij ook een vraag. Ben ik nog aan het uitzoeken.
Als de bloemstengels beginnen te verdrogen knip je ze af en laat je ze verder drogen! Daarna wrijf je de zaadpotjes tussen je handen en vallen de zaadjes eruit! Succes
@@gerardhuiskamp9660 Dankjewel voor deze uitleg. Ik vermoede al zoiets, maar nu weet ik zeker.
@@inismoestuin En zo leren we van elkaar!
Jij ook weer bedankt.
Wat heb je toch een super mooie moestuin. Zo leuk om je te volgen.
Vraagje: na jouw vorige vlog heb ik nog stamslaboon Kylian en Purple Queen gezaaid. Die komen goed op, moeten die per plantje in een aparte bak? En moeten daar wel of geen stokken bij? Alvast bedankt voor je advies. 😊
Dankjewel voor je aardige reactie.
Stambonen kun je ± 5 cm uit elkaar zetten en kun je dus redelijk dicht bij elkaar zetten. Stambonen hebben geen stokken nodig. Succes.
@@inismoestuin bedankt Ineke.En bedankt. Dan laat ik ze in de ''ton'' staan waarin ik ze gelegd heb. Het is voor mij de 1e keer dus... heel benieuwd naar de eventuele oogst 🤞🍀
@@bettyvandemoolen999 Het lastige deel heb je al gehad, namelijk dat ze goed opkomen. Nu zorgen dat ze voldoende water krijgen en dan gaat het zeker lukken.
Leuk filmpje
Heb je een lekker recept voor de bietjes?
Ik maak vaak de bietensalade met yoghurt en ingemaakte citroen van Ottolenghi. Is te vinden op internet en komt uit het kookboek Simpel.
Hoi ineke
Ik had de link naar een wetenschappelijk onderzoek geplaatst over zonnebloemen maar deze verdwijnt telkens ? Echt heel interessant, doet you tube dit want begrijp er niets van ?
Raar
Ja dat stuk heeft mijn man ook gevonden, maar toen had ik m'n vlog al opgenomen. Ik ga ervan uit dat beide verklaringen wel zouden kunnen kloppen. Want bij zijn de zonnebloemen dit jaar niet naar de zon gedraaid. Ze blijven vrijwel op het oosten gericht.
UA-cam verbiedt inderdaad verwijzingen naar andere websites.
Ahhh, en verwijdert UA-cam dan de hele reactie? Ik had vorige week een verwijzing naar Velt gedaan voor de preiMIneervlieg en kon deze ook niet meer terugvinden.
Ini, ik geniet van je vlogs. Bij deze vlog zag ik iets raars op 28.11 Als je het over de knolselderij hebt en dat die een knol vormt. Wat is dat 'zakje' links een stukje van de plant, tussen het hooi. Het lijkt net of het een verzameling wespen of zo is.
Ik weet niet precies wat je bedoelt, maar ik denk dat je een verdroogde bloem hebt gezien die tussen het hooit zat.
Waar bestel of haal je het zaad? Ik ben dol op tomaten, maar die zwarte en andere tomaten, die vind ik hier niet.
Mijn kolen zitten vol met rupsen, heb er nu salie tussen gegooid, die geur vinden ze niet fijn, ik zie dus nu ook geen rups meer, ik hoop dat mn kolen bijkomen.
Veel groeten Ellen
(Kun je misschien eens chat doen) zodat we vragen en info kunnen uitwisselen live? Ik snap het als je geen tijd of zin hebt hoor, tis maar een voorstel😊
Wat een goede tip van die salie tussen je kolen. Ik wist dat niet, Nu moet kik zeggen dat ik weinig last van rupsen heb, maar als ik ze zie zal ik jouw tip zeker toepassen, wan salie genoeg.
Op de site van Vertiloom staan veel van deze mooie tomaten.
Ik ben niet zo van het chatten en inderdaad ik heb er ook weinig tijd voor. Dus helaas....
Hier gelijk het antwoord op m’n vraag; hoe kan het dat alles er zo puntgaaf uitziet, zoals bv de rode kool. Die van mij zijn aardig gehavend. En los van de rupsen, zag ik dat die kleine naaktslakjes het ook erg gezellig (en lekker) vinden in de kolen. Om ontmoedigd van te raken😬
@@inismoestuin oké hoor, ik geniet enorm van je filmpjes, echt top! Afin, dat heb ik al vaker gezegd!
@@inismoestuin oké, Vertiloom, ik ga eens kijken... dankjewel voor de tip! 😘
@@gjhb Laat je niet ontmoedigen. Bij mij gaat er ook weleens wat mis, dat hoort erbij. Elk moestuinjaar is anders. Je zag dat bij mij de courgetteplanten helemaal niet willen lukken.
Bovendien heb ik al wat jaren ervaring en met nieuwe inzichten, zoals consequent mulchen, wormenmest, lavameel, schijnbare chaossysteem, komt de moestuin steeds beter in balans waardoor er minder ziekten en plagen ontstaan. Maar zoiets kost tijd. Dus gewoon volhouden!
So verre nice
Sunrise Bumblebee is normaal een rond kerstomaatje geen ovaal😊
Toch wel. Hier de officiële omschrijving van deze tomaat op de site van Vertiloom en zo zien ze er bij mij ook uit. Dé site om bijzondere tomatenzaad te bestellen:
Variëteit uit de "Bumblebee" lijn van Artisans Seeds, ontwikkeld door Fred Hempel.
Kleine kerstomaatjes, 20 tot 25 gram, kunnen ovaal zijn of min of meer puntig op het apicale einde.
Oranje-gele huid met roze-rode strepen.
Bicolor gevlekt oranje / rood vruchtvlees, sappig en knapperig.
Smaakt zowel zoet en zuur, perfecte balans.
Stevige huid met goede weerstand tegen kraken en barsten.
Onbepaald doorgroeiende planten met grote maar smalle ontwikkeling, korte bladeren.
Lijkt me ook eerder een tiger blush. Die zijn ook heerlijk van smaak.
Als ik de bumblebee opzoek zie ik alleen maar ronde met misschien hier en daar wel een puntje eraan, maar niet ovaal zoals deze. Tiger blush is namelijk wel ovaal. Ik heb trouwens ook een bumblebee gehad en vond deze wat minder smaak hebben dan de tiger.
@@kims1213 Nee het is echt een Sunrise Bumblebee. En ze worden wel degelijk ovaal. Dit staat op de site van Vertiloom, dé site voor bijzondere tomatenzaden:
Sunrise Bumblebee is een variëteit uit de "Bumblebee" lijn van Artisans Seeds, ontwikkeld door Fred Hempel.
Kleine kerstomaatjes, 20 tot 25 gram, kunnen ovaal zijn of min of meer puntig op het apicale einde.
Oranje-gele huid met roze-rode strepen.
Bicolor gevlekt oranje / rood vruchtvlees, sappig en knapperig.
Smaakt zowel zoet en zuur, perfecte balans.
Stevige huid met goede weerstand tegen kraken en barsten.
Onbepaald doorgroeiende planten met grote maar smalle ontwikkeling, korte bladeren.
@@inismoestuinik heb ook even gekeken naar de foto's op vertiloom. En als je kijkt naar de foto's van de bumblebee en de tiger blush (die er direct onderstaat) zie je toch echt wel een groot verschil in ovaalheid. En lijken die van jou toch echt meer op de tiger blush. Misschien kan je zelf beide nog eens nakijken op de site en vergelijken. Ze noemen hem daar trouwens gewoon blush ipv tigerblush, maar het is dezelfde tomaat.
Kan altijd dat ze zaden per ongeluk omgewisseld hebben. Vooral met 2 tomaten die zo op elkaar lijken 😉
Uiteindelijk maakt het natuurlijk allemaal niets uit voor de smaakbeleving en het kweken.
Genieten doen we sowieso 😀
@@kims1213 Zo is het!
Wat is de reden van dat hooi
Dat is een vorm van mulchen. Door de grond te mulchen, dek je de grond af tegen uitdroging, onkruid, harde regen/hagel. Het bodemleven in de grond wordt gestimuleerd waardoor er een betere grondstructuur ontstaat. En het bodemleven verwerkt de mulchlaag tot compost waardoor je planten beter gaan groeien en beter bestand zijn tegen ziekten en plagen. Voor een gezonde moestuin is mulchen onontbeerlijk. Ik heb er diverse video's over gemaakt. Even zoeken op: ini's moestuin mulchen.