Ce bine ar fi sa fie puși în evidență astfel de celebrități, cu astfel de explicații, la televiziuni! Să ascultam și sa învățăm multe evenimente istorice adevărate și de mulți, necunoscute!
Respect D-lui Academician Ioan Aurel Pop, pentru aceste dezvăluiri istorice..Și la mine în satul meu natal Bobohalma,care aparține de orașul ( Municipiul) meu, Târnăveni - Mureș,din Transilvania - România, este un drum( o ,, uliță "),care urcă spre Școala Generală,,Decebal " din Bobohalma,denumirea de,,Grui " !!! ...A rămas și o Poveste,...cum Ștefan cel Mare, venind cu oastea ,din Moldova,pe cărări de munte,s-a oprit la un izvor pe dealurile din Bobohalma( în apropierea de Stația Meteorologică, de acum),probabil la,,Cucuiul lui Nonic ", fostul,, Observator ",de s-a primenit,El, Domnia Sa" și Oastea lui,..înainte de a ajunge la Cetatea de Baltă ",o altă Cetate de Scaun al Domnitorului Stefan Cel Mare !!! Știu această Poveste de la soțul meu 😭🤗😇💖🙏,care i-a fost spusă de Șefi lui din Armată,pe când făcea stagiul militar !!!🙂🤗😇✝️💐💖🍀❤️🇹🇩🌍🌎🌏💞🕊️🌈🙏🙋
Ceea ce spune domnul Ioan Aurel Pop despre diferenta dintre istorie, eseistica, literatura si alte forme de arta am vazut-o aplicata si la alti excelenti istorici de nivel mondial care isi respecta profesia.
Multumesc pentu acest vidio istoric extraordinar... Ar TREBUIE sa fie mai multe transmisiuni de acest GEN Nu se stie ADEVARUL despre trecut. SUCCESE INFINITE in CONTINUARE Asteptam cu altele lecti sa auzim .RESPECT MAXIM.
Are multă dreptate, Domnul academician şi trebuie ca toţi să se gândească înainte de a vorbi, cu precădere cei chemaţi a fi dascăli, şi să ne bucurăm de cele ale neamului nostru, chiar dacă unii încearcă să ne abată de la drumul cel drept. MULŢUMIRI pentru acest moment istoric care se adresează sufletelor tuturor românilor !
Mulțumesc, DOMNULE PROFESOR, că ne mângâiați sufletele și ne bucurați cugetele cu harul dăruit de D-zeu. Dacă prelegerile Dvs. ar fi ținute și în Parlament (de 2 ori pe an) ca și în facultăți, cred că românii ar gândi mai frumos și mai bine. D-zeu să vă dea sănătate!
Eu sunt maramureșeancă și -s mândră că neam de mercenar roman n-a pus picioru-n zonă! Consider un afront imnul în care se slăvește cotropitorul Traian, cel care a jefuit și asuprit Poporul Dac, străbunii românilor !
Ai un accent asa de frumos, ai dreptate peste tot, numai noi putem sa auzim asta. Ai dreptate din nou, Eminescu nu se poate traduce, e ceva care e doar pentru noi, ca Parmigiano reggiano
Ceea ce e o mare placere, delectare, cind il auzi, nu e cultura, e simplul fapt ca e inteligent, asa s-a nascut, inteligent, si asa o sa moara, de unde se vede ca nu sintem egali de la natura, sintem unici de la natura. Inteligenta nu are nimic de a face cu educatia sau cultura, sint unii inteligenti, altii, nu prea, sau deloc. In fine, o mare placere sa il ascult, cu un pahar de vin linga mine.
Nu stiu ce e inteligenta, doar ca stiu citeva calitati ale ei: curiozitatea, nevoia de a stii ve e peste dealul ala, sau ce e sub o piatra din riu, capacitatea de a intelege lucruri complicate foarte repede, si cel mai mult, intuitia, care e profetie, a simtii ceva inaintea experientei
Stimate Domnule Profesor și Academician Ioan Aurel POP, de-am mai avea și alți Români cum sunteți Domnia Voastră, am avea nepăcatul Mândriei noastre, perfect motivat. Dorința mea este de a vă avea ca pe esența adevăratei calități de adevărat Român. Sadea,(cum se zice românește)...Și dece nu? Pentrucă, trăind în USA de 37 de ani și ca cetățean American nu doar ca Româncă încă și ptr.TOTDEAUNA, văd cum, cu toată sinceritatea și franchețea americanilor, aud, ca replică a lor pentru sinceritatea mea de a-mi afirma originea mea românească, cca 100% din ei, spunându-mi: și eu am cunoștințe amici români și-i am de bine=ca buni amici, harnici, inteligenți și capabili și gata de a face binele, atât personal cât și pe cel general.... Cum să nu-mi țin fruntea sus pentru a fi româncă?...Și, fără nici=un interes personal.... Printre primele preocupări ale mele la pășirea pe pământ american a fost de a afla percepția americanilor despre Români.. Astfel am căutat prin locuri posibile ptr. a afla acest fapt de opinie generală a unui neam strein despre al meu. Și am aflat exact ceeace ce doream:o carte„PLOIEȘTI” scrisă de 2 piloți militari americani(deci trecuți prin România mea în condiția prizonierilor de războoi, în România), pe care am savurat-o pe nerăsuflate. Cea mai sinceră și mai exact descriptivă etalare a realității din acele condiții belice scrisă despre o țară pe care nu o cunoscuseră până a fi prizonieri în ea. Se spunea cum și-au aruncat bombele(rivale)peste rafinăriile(cu deosebire)din Ploiești(orașul meu natal) iar ei habar n-aveau unde-i Ploieștiul deci trebuind să facă un zbor special la Oxford ptr. această prețioasă(pr. ei) informație ! Și, tot așa de nonșalant, mai mărturiseau însă și că”doar nu era să se întoarcă cu ele înapoi în țara lor”! fiind atât de multe, le-au lăsat să curgă... ploaie, orinde, peste toată Țara mea....DECE?!!! Nu le era prea clar adevărul... Dar mai ales acești 2 autori americani relatau cu câtă omenie au fost tratați, ca prizonieri, nimeriți, spre cazare (clandestină, desigur)într-un fost castel particular al unui fost vechi prinț Român, din vecinătatea Ploieștiului(anterior naționalizării lui=înhățării de către comuniștii cotropitori). Relatau, în mod haios, cum toți prizonierii de război și-ar dori tare mult să fie tratați ca ei, cu icre negre și șampanie și ...în compania proprietarei castelului respectiv )! N.B. România este printre f.puținele țări producătoare de icre negre naturale din lume !(datorate sturionilor care urcă pe Dunăre în sus spre a și le depune) Îmi cer cuze ptr. aceste detalii dar sunt descriptive ale opiniei publice americane despre poporul meu, considerat de mulți ca ..necivilzat...Mulțumesc.
Istorie adevărată cu acte de la unguri Și așa cum hunii lui Attila care a crescut la Roma sa ,,descalece "in Transilvania urmărind SAREA SI AURUL MUNTILOR ARDEALULUI .
Dupa datele adn cromozomial y conjugate obligatoriu cu datele culturale majore masurabile in timp suntem aici de 7000-5500 de ani, dar daca luam in considerare doar datele adn cromozom y, fara sa ne uitam ce anume s-a creat prin salt exceptional pe plan cultural de acei purtatori adn, suntem aici de aprox. 20000 de ani.Asta vrea sa spuna dl.academician, respectiv 2000 de ani constituie stereotipul folosit pentru usurinta in exprimare raportata la data aparitiei potentialului de formare a poporului roman, confruntarile dintre daci si romani., potential devenit realitate. Mai exact urmariti ca reper haplogrupul I2a1 au- cultura Cututeni-Tripolie., fara fetisizare sau exclusivitate.
Întrebarea e aberantă. Ca români, suntem din a doua jumătate a secolului al VIl- lea d.H. Atunci, s-a încheiat etnogeneza românească. Aceasta a început - în sudul Dunării și în Panonia - cu trei secole înainte de venirea în Dacia a legiunilor conduse de împăratul Marcus Ulpius Nerva Trauanus.
Aceste "teorii istorice" sunt recunoscute de catre universitatile occidentale? De ce nu țineți aceste prelegeri in confirinte internaționale, sau macar occidentale?
Ce prostii poti spune dovada ca de abia la 4 luni de la postare ai parte de un alt comentariu. Se vede treaba ca ai invatat istoria mistificata. Iti raspund printr-o intrebare: Daca nu deschizi poarta colindatorilor crezi ca iti vor canta si tie? Asa si cu prelegerile de la universitatile occidentale.
Papa a spus, nu eu, ,, populus 1,, Moldovenii si Maramuresenii aveau acelas grai, nu romanesc. Deci, denumirea a venit mai pe urma, sa razgindit papa, ba cear si reje ne-a dat, un austriac. Vasazica n'am scapat de riie nici pina azi?
Iar numele Moldovei este vechi de 2000 de ani și vine de la dinastia ostrogotă a Amalilor, care ostrogoți nu erau germanici, adică nemți, ci erau geți și vorbeau aceeași limbă getică. Carevasăzică Moldova vine de la Amal dava, adică Cetatea lui Amal.
@danielg.3843 Cartea "Cărțile geților" de Nicolo Zeno (Editura Uranus) ne deschide o perspectivă inedită și ne pune pe un făgaş corect în ce privește cercetarea istoriei popoarelor europei.
Inca 100 ani am mai gasit. Deci Moldova nu e din 1359 ci 1240, ea era, dupa cuvintele Papei. Toate documentele sunt la Papa. Moldova, - nume dat de Papa, Romania,- nume dat de Papa. Denumirea de Dacia au sters- o de pe fata pamintului. Mare putere a avut Dacia, de au sters tot, sa se uite de ea. Tot ce sa ascuns va iesi la iveala, pina la urma. Transilvania, Ardealul, Maramuresul, Moldova, e Dacia stramosilor nostri s latina vine de la Daci, o spun grecii antici. Treziti- va. Ma mindresc ca am asa stramosi, DACIA
Domnule Acad. Ioan Aurel Popa vă voi crede cu privire la originea latină a cuvântului ”grui” doar dacă veți demonstra cum erau numiți acești munți înainte de cucerirea Daciei sau că aceste ținuturi maramureșene erau pustii înainte de aceeași dată. Dacă nu, vă sugerez să mai cumpăniți aceste idei...
Vlah si roman nu sunt echivalente? Doar un analfabet functional poate afirma asa ceva. Vlah este exonim pt. roman, in concluzie roman si vlah sunt sinonime. Conform Dictionarului Explicativ al Limbii Romane: ''exoním exoníme, s. n. (lingv.) numele sub care este cunoscut un grup etnic sau o entitate geografică locuită de un grup etnic de către cei din afara acelui grup etnic - Cf. engl. exonym, din gr. ἔξω afară + ὄνομα nume'' ''VALÁH, -Ă, valahi, -e, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Nume dat în Evul Mediu de către alte popoare, românilor din stânga și din dreapta Dunării.....'' Francesco della Valle scrie în 1532 că valahii „se denumesc romani în limba lor” iar mai departe, el citează chiar și o scurtă expresie românească : „Sti rominest?” : „... si dimandano in lingua loro Romei... se alcuno dimanda se sano parlare in la lingua valacca, dicono a questo in questo modo: Sti Rominest ? Che vol dire: Sai tu Romano, ...” După o călătorie prin Țara Românească, Moldova și Transilvania, Ferrante Capecci relatează prin 1575 că locuitorii acestor provincii se numesc pe ei înșiși „romanesci” : „Anzi essi si chiamano romanesci, e vogliono molti che erano mandati quì quei che erano dannati a cavar metalli...” Pierre L'Escalopier scrie în 1574 că cei care locuiesc în Moldova, Țara Românească și cea mai mare parte a Transilvaniei „se consideră adevărați urmași ai romanilor și-și numesc limba «românește»” : „Tout ce pays la Wallachie et Moldavie et la plus part de la Transivanie a esté peuplé des colonie romaines du temps de Traian l’empereur… Ceux du pays se disent vrais successeurs des Romains et nomment leur parler romanechte, c'est-à-dire romain…” Martinus Szent-Ivany citează în 1699 expresii românești ca : „Sie noi sentem Rumeni” și „Noi sentem di sange Rumena” : „Valachos [...] dicunt enim communi modo loquendi "Sie noi sentem Rumeni" etiam nos sumus Romani. Item: "Noi sentem di sange Rumena": Nos sumus de sanguine Romano” Johann Lebel relatează în 1542 că „românii […] se numesc pe ei înșiși «Romuini»” : „Ex Vlachi Valachi, Romanenses Italiani,/Quorum reliquae Romanensi lingua utuntur.../Solo Romanos nomine, sine re, repraesentantes./Ideirco vulgariter Romuini sunt appelanti” Laurentius Toppeltinus de Medias nota in 1677 „quod etiamnum hodie nostri Valachi se vocitant Rumuin, id est Romanos” (chiar și în ziua de azi valahii noștri își spun rumâni, adică romani) ''Înainte de toate, chiar dacă acest (neam) a fost împărțit în trei ținuturi de căpetenie, totuși toți se cheamă cu același nume de români, disprețuind, adică dând de-o parte numele de valahi, care le-a fost dat de către popoarele barbare. Căci românii care trăiesc și astăzi în Transilvania, deasupra fluviului Olt, în ținutul numit Maramureș, nu-și dau numele de valah, ci de români (martori imi sunt toți locuitorii tuturor națiilor din Transilvania). Cei din Valahia (pe care grecii din vremuri apropiate îi numesc ungrovlahi, iar noi, moldovenii, îi numim munteni - căci au luat în stăpanire mai multe locuri muntoase) își dau și ei la fel numele de români, iar țării lor de Țara Româneasca, adică în latinește: Terra Romana.... Noi, moldovenii, la fel ne spunem români, iar limbii noastre nu dacică, nici moldovenească, ci româneasca, astfel ca, dacă vrem să-l întrebăm pe un străin de știe limba noastră, nu-l întrebăm: «Scis moldavice?», ci «Știi românește?», adică (în latinește): «Scis Romanice»? Iar dacă aceste neamuri n-ar fi la obârșia lor romani, cum, mă rog, ar fi putut sa-și ia, prin minciună, și numele, și limba romanilor?.... Arată-să pre scurt neamul Moldoveanilor, Munteanilor, Ardeleanilor (carii cu toții cu un nume de obște Români să cheamă) să fie din rodul său hireși Romani, și precum Dachia au fost descălecată de Traian împărat cu cetățeani și slujitori Romani [...]” - Dimitrie Cantemir "Începutul ţărilor acestora şi a neamului moldovenescu şi muntenescu, şi cîţi sunt şi în ţările ungureşti cu acest nume şi români şi pînă astăzi...''- Miron Costin ''Așezănd Traiian Înpărat Domni pre la cetăți, precum zic la leași caștalan, cine care Domn cu al său, iar pre la toate marginile și locurile au pus oșteni, cu numele acestor țări Moldova și Țara Muntenească, Dațiia de Gios; iară Ardealul și părților celorlalte Dațiia de Sus, precum s-au scris la hotarăle Dații. Și acest nume au fost la aceste țări pănă la a dooa descălecare cu Dragoș vodă. Mulți zic Țării Moldovei și Țării Muntăniști, streinii: Dația. Însă neamul lăcuitorilor nu ș-au schimbat numele, ce tot rumănii sau romani''- Nicolae Costin
@@ROMAN-vl4ms Da, o explicație lungă care nu clarifică. Poate era mai bine de spus care era numele oficial al Munteniei, spre exemplu. Adică, să fie mai simplu de arătat un document oficial al unui domnitor ca sa vedem cum oare semna el diversele acte, scrisori, zapise etc. Pentru informarea dvs. ca alfabet funcțional, se folosea scrierea cu caractere chirilice și, respectivele zapise sau scrisori se încheiau cu formula (cu caractere chirilice): Gospadin na Vlasca Zemlia sau Gospodin na Ugroblahinccon. Valdislav, Vlaicu, Dan I și Mircea se intitulau simplu: Goaspodin (domn) a Toată UNGROVLAHIA. Asa considerau ei că trebuie să semneze. Dacă mai aveți cunoștințe de ale formule, foarte bine. Asa, ca o completare, în anul 1990, Adunarea Națională Bisericească, a aprobat hotărârea Sf. Sinod de a schimba denumirea de veacuri a Mitropoliei Ungrovlahiei în Mitropolia Munteniei și Dobrogei. Problema apare la traducerea termenului Vlasca Zemlia.
@@VSP4591 E fix la subiect ceea ce-am scris, doar ca probabil nu esti tu capabil sa intelegi, ori nu vrei. Din primul comentariu unde-ai scris ca vlah si roman nu sunt acelasi lucru si mai sunt si '''moldovenii'', reiese ca esti un rusofil din Basarabia si atunci ii clar de ce scrii lucrurile astea. Totusi mai explic o data, poate poate vrei sau reusesti sa intelegi. ''Pentru informarea dvs.'' din cauza prozelitismului catolic s-o trecut la alfabetul chirilic si la slavona ca lb. de cult, ti-am dat mai sus definitia exonimului, in slavona era utilizat exonimul de ''vlah'' si sa lasi netradus cuvantul e ca si cum ai spune de ex. ''I go to store'' si sa traduci in romana ''Ma duc la store'', e corect si suna bine dupa logica ta, asa-i? ''Atunce și Băsărăbeștii cu toată boierimea ce era mai nainte preste Olt s-au sculat cu toții de au venit la Radulvodă, închinându-se să fie supt porunca lui și numai el să fie preste toți. De atunce s-au numit de-i zic Țara Rumânească, iar titulușul domnului s-au făcut precum arată mai jos: "V Hrista boga blagoveanomu blagocestivomu i Hristo liubivomu samoderjavnomu, Io Radul Negru voevod bojiiu milosti gospodariu vseia zemli Ungrovlahiskiia za planinski i ot Almaș i Fagăraș herțegu" . Acestea să tâlcuiesc pre limba rumânească: "Întru Hristos Dumnezeul cel bun credincios și cel bun de cinste și cel iubitor de Hristos și singur biruitor, Io Radul-voievod, cu mila lui Dumnezeu domn a toată Țara Rumânească dentru Ungurie dăscălecat și de la Almaș și Făgăraș herțeg". Acesta iaste titulușul domnilor de atunce, începându-se pân-acum, precum adevărat să vede că iaste scris la toate hrisoavele țării.'' Daca ai vointa de-a observa din fragmentul de mai sus, autorul, Constantin Cantacuzino, traduce titlul domnesc din slavona in limba romana, exact ceea ce-am scris mai sus.
@@ROMAN-vl4ms Șefule, faci o eroare de logică. Subiectul de care discutam avea loc în secolele 14-15 și dovezile din secolul 17 sau 18 nu prea au valoare. Matale traduci un text din secolul 15 într-o limbă ce se vorbea 200 de ani mai târziu. Traducerea de Ungro-Vlahia în Țara Românească nu prea merge, este forțată. Mai simplu era Muntenia. Stolnicul C. Cantacuzino a trăit între 1639 - 1716. Chiar și atunci a scris tot cu litere chirilice. Noi am trecut la grafia latină pe timpul lui Cuza. Așa că traducerile unor texte vechi în limba vorbită în secolele 17, 18 sau 19 nu au decât valoare sentimentală. Ar fi fost poate interesant dacă prezentai un text (numai unul) din secolele 14-15 în care să se vorbească de Țara Românească. Poți să cauți mult și bine. Cel mai vechi text scris în română veche este Scrisoarea lui Neacșu din 1530 (adică secolul 16). Și această scrisoare era scrisă tot cu chirilice. Așa că, încearcă să găsești cuvintele în cauză în secolele 14-15. Iar termenul de Rumân era termenul folosit în trecut pentru țăranul neliber din Valahia ce avea statutul de șerb, clăcaș, în timp ce în Moldova era folosit cuvântul vecin. Așa că Țara Rumânească (chiar se folosea â din a pe vremea aceea??? wow) cum ai scris înseamnă altceva. Eu am terminat ce aveam de spus și nu mai vreau să continui pe acest subiect.
Tu vorbesti adevarat, fara politica, fara bs. Sint putini ca tine. Ce ne facem cind raminem fara unii ca tine? Vorbesc cu tu, pentru ca e mult mai aproape, decit dvs. E tu Imperator, nu dvs Imperator
Domnul profesor se face purtatorul de cuvant a doua curente, unul e protocronismul si celalalt traditionalismul romantic. Primul curent atribuie eronat mentalitati contemporane unor oameni ai trecutului, care aveau alta forma mentis. Celalalt reia tezele scolii romanesti post romantice din interbelic, care pleca de la premisa unitati prezente, pentru a infera ca aceasta era inevitabila si existase din timpuri imemoriale. Rationamentul domniei sale are 3 erori. 1. Uita sa contextualizeze situatia partii din Ungaria stapanita de imperiali in conditiile in care regatul fusese ocupat de turci. Comisarii se temeau sa nu piarda si aceasta parte, datorita tendintelor centrifuge locale 2.Comisarii cunosteau situatia locala foarte superficial, asemeni oricarei grupari trimise de la centru, care sta foarte putin timp in teritoriu. Deci e foarte posibil sa se fi inselat in legatura cu tendintele separatiste potentiale ale Maramuresului. Mai ales daca luam in considerare slabiciunea imperialilor la acel moment, deci putina opozitie pe care ar fi putut-o ridica impotriva unor porniri separatiste, ca si faptul ca un asemenea scenariu nu s-a petrecut niciodata in Transilvania. In speta nu doar Maramuresul, dar nici alte provincii nu s-au separat voluntar de principat, indiferent ca se simteau sau nu romani. Nici Pintea si nici petitionarii ardeleni, de la Inochentie la Supplex nu doreau (si nu au declarat-o nicaieri) unirea cu "tara" ci imbunatatirea conditiilor lor ca cetateni ai tarii lor, Ardealul sau Ungaria. 3. Teoretic toate preconditiile "unirii" existau, comuniune de limba, obiceiuri si origini, dar nu exista fermentul fundamental: ideologia nationala. Pentru asta trebuie sa asteptam mijlocul secolului 19. Iata de ce un medievist nu ar trebui sa sara la concluzii hazadate, mai ales ca un specialist "eminent" ar trebui sa cunoasca istoria mentalitatilor si formele ei medievale.
la punctul 2 sunteti in grava eroare. Petitionarii ardeleni au facut puscarie pt simplul fapt ca purtau cocarde tricolore, (percepute ca fiind instigare si propaganda in favoarea unei tari vecine) si doar si-au cerut niste simple drepturi. Ce ar fi urmat daca ar fi cerut unirea cu Regatul Romaniei? Sa fim seriosi, in cazul asta ii astepta clar streangul. Toate natiunile la acea ora traiau in cateva mari imperii. Regatul Romaniei era din 1859 singura tara din Europa care reusise sa existe inafara celor 3 mari imperii care o incunjurau. Horea si Avram Iancu au aratat predecesorilor sai ce ii asteapta daca se impotrivesc Imparatului. . 3. Fermentul fundamental ,ideologia nationala exista , altfel nu ar fi reusit natiunea romana sa existe atata amar de ani sub stapanirea maghiara si habsburgica. Concluziile hazardate facte cu infanntilism si imbecilitate aici, subun nume romanesc, mustesc a ura si hungarism
@@horiacante9941 Textul criticat se referă la anii 1400-1500 când nu existau cocarde tricolore iar stăpânirea era austriacă. Nu prea știu ce ferment putea fii la acel moment când de abia se formaseră Valahia și Moldova. În ambele țări voevozii au venit și au descălecat din Transilvania (Negru Vodă și Dragoș). Spre exemplu Moldova, era o marcă de apărare. o „marcă de graniță” (Grenzemark în germană, Határőrgrófság în maghiară) întemeiată de trimisul regelui Ungariei, un nobil din Maramureș, Dragoș de la Cuhea, pentru a proteja, pe versantul de răsărit al Carpaților orientali, regatul maghiar de atacurile tătare. Ambele țări, Valahia și Moldova au fost vasale Regatului Ungariei pentru câteva sute de ani.
Nu s-a separat nimeni de nici o tara de nici o Valahie, astea sunt texte propagandistice, interpretari hungariste , dupa karoly kos, criminalul de la Calata. ideea de o tara a romanilor, nu stiu exact cand a inceput, cert este ca se vehicula deja asta dupa 1600, dupa ce Mihai facuse acea unire. In timpul lui Maria Tereza, ausriecii luau masuri pt ca romanii sa nu cumva sa se uneasca intr-un singur stat, deasemenea tot ei ,in timpul rascoalei lui Horea frica asta o aveau si pt asta au inabusit rascoala si tot asta a fost motivul pt care nu au recunoscut romanii in Ardeal ca natiune. Pe vremea lui Avram Iancu, Imparatul Austriei, tremura de frica unirii romanilor sub Iancu, a celor 3 principate romane. Asta a fost si motivul pt care a ordonat arestarea sa dupa infrangerea maghiarilor. Cancelaria audtriaca are o serie de inscrisuri in care se scrie despre pericolul ca romanii sa se uneasca intr-un singur stat. Exista si fermentul , mai ales dupa 1776 , Germania s-a unit abia in 1877, nici acolo nu a existat fermentul, Italia la fel, nici acolo nu a existat fermentul . Italia in 1871 s-a unificat si creat ca stat unitar. De ce trebuia ca romanii sa fie primii ? Ce parere debila, nu exista fermentul, romanii fugeau de colo colo in functie de necazurile lor, cei din Ardeal in sud si est ceilalti la fel , Nu era doar o simpla coincidenta ca vorbeau aceeasi limba, ce comod pt dvs un rusificat sa interpretati asa.
@@VSP4591 era vorba de procesul memorandistilor din 1886 daca nu gresesc. Te deranjeaza rau tricolorul..... la 1400, si vezi maestre ca folosesti aceleasi texte si vocabular ca vladimir vladimirovici, eu cred ca ai scris cu contul asta din greseala. victoras
D-le academician, ne puteți lămuri cum au învățat dacii în Maramureș și mai la nord limba latină? Romanii nu au fost pe acolo. Romanii au fost pină la Cluj.
Florin Croitoru, dupa atatea sute de pagini pe softpedia, aceeasi intrebare penibila? :) Pai foarte bine, dacii din Maramures, care dealtfel erau foarte putini, n-au invatat nici o latina, au invatat proto-romana (aia cu torna, torna ). Si au avut suficient timp la dispozitie - vreo 700 de ani, cat timp s-a format poporul roman. In atata amar de vreme populatiile din Dacia evident ca s-au amestecat si omogenizat, si au avut timp nu doar sa invete , ci chiar sa creeaze limba asta, prin vorbire.
@@Indimenticabil Mdaa, Dacii din Maramureș și -au abandonat limba lor și s-au latinizat pe repede-nainte...din solidaritate :) cu frații lor din teritoriul ocupat și jefuit de către mercenarii legiunilor romane...
Ce frumos vorbește domnul academician! Este o mare onoare să-l avem printre noi. Va mulțumim pentru acest video!
Să ne trăiți întru mulți ani cu multă sănătate, Domnule Academician Ioan Aurel Pop, iar Bunul Dumnezeu să fie cu noi toți Românii !!!
Ai grijă doamne de sfinții care au slujit și slujesc acest popor!
Este o încântare să îl ascult pe acest Român Patriot
Mulțumesc frumos !
Trăncăneala!
Domnului cu..."trăncăneala," ii sugerez sa nu se mai uite la asemenea materiale, fiindca oricum nu le înțelege.
Va urez sa fiți Președintele României,asta e dorința mea cea de urma
❤Bună Iuli,ce mai faceți voi,ce mai fac băieții?
Ce bine ar fi sa fie puși în evidență astfel de celebrități, cu astfel de explicații, la televiziuni!
Să ascultam și sa învățăm multe evenimente istorice adevărate și de mulți, necunoscute!
Candidați la istoria României vă rog , că și conducător
Respect D-lui Academician Ioan Aurel Pop, pentru aceste dezvăluiri istorice..Și la mine în satul meu natal Bobohalma,care aparține de orașul ( Municipiul) meu, Târnăveni - Mureș,din Transilvania - România, este un drum( o ,, uliță "),care urcă spre Școala Generală,,Decebal " din Bobohalma,denumirea de,,Grui " !!! ...A rămas și o Poveste,...cum Ștefan cel Mare, venind cu oastea ,din Moldova,pe cărări de munte,s-a oprit la un izvor pe dealurile din Bobohalma( în apropierea de Stația Meteorologică, de acum),probabil la,,Cucuiul lui Nonic ", fostul,, Observator ",de s-a primenit,El, Domnia Sa" și Oastea lui,..înainte de a ajunge la Cetatea de Baltă ",o altă Cetate de Scaun al Domnitorului Stefan Cel Mare !!! Știu această Poveste de la soțul meu 😭🤗😇💖🙏,care i-a fost spusă de Șefi lui din Armată,pe când făcea stagiul militar !!!🙂🤗😇✝️💐💖🍀❤️🇹🇩🌍🌎🌏💞🕊️🌈🙏🙋
Ceea ce spune domnul Ioan Aurel Pop despre diferenta dintre istorie, eseistica, literatura si alte forme de arta am vazut-o aplicata si la alti excelenti istorici de nivel mondial care isi respecta profesia.
Multumesc pentu acest vidio istoric extraordinar...
Ar TREBUIE sa fie mai multe transmisiuni de acest GEN
Nu se stie ADEVARUL despre trecut. SUCCESE INFINITE in CONTINUARE
Asteptam cu altele lecti sa auzim .RESPECT MAXIM.
Mare savant, extraordinar profesor si patriot! Multumesc, Ioan Aurel Pop! Share, oameni buni!
Felicitări domnule profesor. Mulțumim Bunului Dumnezeu că mai există oameni că dumneavoastră.🙏
Dumnezeu să-l odihnească pe acad. EUGEN SIMION, singurul care a mai făcut ceva pentru cultura românească, ua-cam.com/video/z5-wYRGDHPY/v-deo.html
Un mare savant si un adevarat roman. Tot respectul.
Are multă dreptate, Domnul academician şi trebuie ca toţi să se gândească înainte de a vorbi, cu precădere cei chemaţi a fi dascăli, şi să ne bucurăm de cele ale neamului nostru, chiar dacă unii încearcă să ne abată de la drumul cel drept.
MULŢUMIRI pentru acest moment istoric care se adresează sufletelor tuturor românilor !
Mulțumesc, DOMNULE PROFESOR, că ne mângâiați sufletele și ne bucurați cugetele cu harul dăruit de D-zeu. Dacă prelegerile Dvs. ar fi ținute și în Parlament (de 2 ori pe an) ca și în facultăți, cred că românii ar gândi mai frumos și mai bine. D-zeu să vă dea sănătate!
...eu sunt maramuresean si sunt mandru ca provin dintr-o zona care a avut o asa contributie la intemeierea Moldovei.
Eu sunt maramureșeancă și -s mândră că neam de mercenar roman n-a pus picioru-n zonă! Consider un afront imnul în care se slăvește cotropitorul Traian, cel care a jefuit și asuprit Poporul Dac, străbunii românilor !
Ar fi bine că prietenii Maghiari,sa asculte și ei pe D.Aurel Pop ! Cu bine.
Respect si admiratie!
❤️😰 Minunat!!!!
Multumim domnule Academician!
..domnul Ion Aurel Pop , e un om de valoare nationala...jos palaria in fata acest maret academician de la roman moldovian bassarabian.
astfel de conferinte ar trebui sa fie traduse si in engleza daca ar fi posibil. s-ar putea raspandi mai bine si ar fi intelese de mai multi.
Vă salut cu drag și Vă urmăresc cu mare interes!
Ai un accent asa de frumos, ai dreptate peste tot, numai noi putem sa auzim asta.
Ai dreptate din nou, Eminescu nu se poate traduce, e ceva care e doar pentru noi, ca Parmigiano reggiano
Ceea ce e o mare placere, delectare, cind il auzi, nu e cultura, e simplul fapt ca e inteligent, asa s-a nascut, inteligent, si asa o sa moara, de unde se vede ca nu sintem egali de la natura, sintem unici de la natura.
Inteligenta nu are nimic de a face cu educatia sau cultura, sint unii inteligenti, altii, nu prea, sau deloc.
In fine, o mare placere sa il ascult, cu un pahar de vin linga mine.
Nu stiu ce e inteligenta, doar ca stiu citeva calitati ale ei: curiozitatea, nevoia de a stii ve e peste dealul ala, sau ce e sub o piatra din riu, capacitatea de a intelege lucruri complicate foarte repede, si cel mai mult, intuitia, care e profetie, a simtii ceva inaintea experientei
Excelenta.crap.de.placera.si.
mindria.de.a.fi.contenporan.
cu.asa.copil.brav.al.natiei
noastre..Triasca.patria.Romina
Mai pune zahăr pe chirtoșu ăla că s-a ars
Wow.
Respect domnule academician de la un moldovean de peste Prut.
Stimate Domnule Profesor și Academician Ioan Aurel POP, de-am mai avea și alți Români cum sunteți Domnia Voastră, am avea nepăcatul Mândriei noastre, perfect motivat.
Dorința mea este de a vă avea ca pe esența adevăratei calități de adevărat Român. Sadea,(cum se zice românește)...Și dece nu?
Pentrucă, trăind în USA de 37 de ani și ca cetățean American nu doar ca Româncă încă și ptr.TOTDEAUNA, văd cum, cu toată sinceritatea și franchețea americanilor, aud, ca replică a lor pentru sinceritatea mea de a-mi afirma originea mea românească, cca 100% din ei, spunându-mi: și eu am cunoștințe amici români și-i am de bine=ca buni amici, harnici, inteligenți și capabili și gata de a face binele, atât personal cât și pe cel general....
Cum să nu-mi țin fruntea sus pentru a fi româncă?...Și, fără nici=un interes personal....
Printre primele preocupări ale mele la pășirea pe pământ american a fost de a afla percepția americanilor despre Români.. Astfel am căutat prin locuri posibile ptr. a afla acest fapt de opinie generală a unui neam strein despre al meu. Și am aflat exact ceeace ce doream:o carte„PLOIEȘTI” scrisă de 2 piloți militari americani(deci trecuți prin România mea în condiția prizonierilor de războoi, în România), pe care am savurat-o pe nerăsuflate. Cea mai sinceră și mai exact descriptivă etalare a realității din acele condiții belice scrisă despre o țară pe care nu o cunoscuseră până a fi prizonieri în ea. Se spunea cum și-au aruncat bombele(rivale)peste rafinăriile(cu deosebire)din Ploiești(orașul meu natal) iar ei habar n-aveau unde-i Ploieștiul deci trebuind să facă un zbor special la Oxford ptr. această prețioasă(pr. ei) informație ! Și, tot așa de nonșalant, mai mărturiseau însă și că”doar nu era să se întoarcă cu ele înapoi în țara lor”! fiind atât de multe, le-au lăsat să curgă... ploaie, orinde, peste toată Țara mea....DECE?!!! Nu le era prea clar adevărul...
Dar mai ales acești 2 autori americani relatau cu câtă omenie au fost tratați, ca prizonieri, nimeriți, spre cazare (clandestină, desigur)într-un fost castel particular al unui fost vechi prinț Român, din vecinătatea Ploieștiului(anterior naționalizării lui=înhățării de către comuniștii cotropitori). Relatau, în mod haios, cum toți prizonierii de război și-ar dori tare mult să fie tratați ca ei, cu icre negre și șampanie și ...în compania proprietarei castelului respectiv )!
N.B. România este printre f.puținele țări producătoare de icre negre naturale din lume !(datorate sturionilor care urcă pe Dunăre în sus spre a și le depune)
Îmi cer cuze ptr. aceste detalii dar sunt descriptive ale opiniei publice americane despre poporul meu, considerat de mulți ca ..necivilzat...Mulțumesc.
Istorie adevărată cu acte de la unguri Și așa cum hunii lui Attila care a crescut la Roma sa ,,descalece "in Transilvania urmărind SAREA SI AURUL MUNTILOR ARDEALULUI .
Minunat!
bravos
dl.Profesor
Un om frumos
Felicitări
Felicitari, si un Craciun fericit. Gabi Duda
Descalecarea Moldovei a inceput din Maramures
Domnule academician Pop, daca nu suntem de 2000 de ani aici, pe pamantul acesta, atunci de cat timp suntem?
Dupa datele adn cromozomial y conjugate obligatoriu cu datele culturale majore masurabile in timp suntem aici de 7000-5500 de ani, dar daca luam in considerare doar datele adn cromozom y, fara sa ne uitam ce anume s-a creat prin salt exceptional pe plan cultural de acei purtatori adn, suntem aici de aprox. 20000 de ani.Asta vrea sa spuna dl.academician, respectiv 2000 de ani constituie stereotipul folosit pentru usurinta in exprimare raportata la data aparitiei potentialului de formare a poporului roman, confruntarile dintre daci si romani., potential devenit realitate.
Mai exact urmariti ca reper haplogrupul I2a1 au- cultura Cututeni-Tripolie., fara fetisizare sau exclusivitate.
Întrebarea e aberantă. Ca români, suntem din a doua jumătate a secolului al VIl- lea d.H. Atunci, s-a încheiat etnogeneza românească. Aceasta a început - în sudul Dunării și în Panonia - cu trei secole înainte de venirea în Dacia a legiunilor conduse de împăratul Marcus Ulpius Nerva Trauanus.
@@vioricabalteanu8564 , Viorico, premiul întîi cu coroniță. Ai învățat bine la școala primară.😋😋
Bravo!
STIMĂ ȘI RESPECT
....eu nu strivesc corola de minuni a lumii"
Aceste "teorii istorice" sunt recunoscute de catre universitatile occidentale?
De ce nu țineți aceste prelegeri in confirinte internaționale, sau macar occidentale?
Ce prostii poti spune dovada ca de abia la 4 luni de la postare ai parte de un alt comentariu. Se vede treaba ca ai invatat istoria mistificata.
Iti raspund printr-o intrebare: Daca nu deschizi poarta colindatorilor crezi ca iti vor canta si tie?
Asa si cu prelegerile de la universitatile occidentale.
Papa a spus, nu eu, ,, populus 1,,
Moldovenii si Maramuresenii aveau acelas grai, nu romanesc. Deci, denumirea a venit mai pe urma, sa razgindit papa, ba cear si reje ne-a dat, un austriac. Vasazica n'am scapat de riie nici pina azi?
Iar numele Moldovei este vechi de 2000 de ani și vine de la dinastia ostrogotă a Amalilor, care ostrogoți nu erau germanici, adică nemți, ci erau geți și vorbeau aceeași limbă getică.
Carevasăzică Moldova vine de la Amal dava, adică Cetatea lui Amal.
Interesant! Unde găsesc mai multe informații? Mulțumesc!
@danielg.3843
Cartea "Cărțile geților" de Nicolo Zeno (Editura Uranus) ne deschide o perspectivă inedită și ne pune pe un făgaş corect în ce privește cercetarea istoriei popoarelor europei.
@@marcus-nb9ck Mulțumesc încă o dată!
Acolo nu a calcat picior de roman.
Inca 100 ani am mai gasit. Deci Moldova nu e din 1359 ci 1240, ea era, dupa cuvintele Papei. Toate documentele sunt la Papa. Moldova, - nume dat de Papa, Romania,- nume dat de Papa. Denumirea de Dacia au sters- o de pe fata pamintului.
Mare putere a avut Dacia, de au sters tot, sa se uite de ea.
Tot ce sa ascuns va iesi la iveala, pina la urma. Transilvania, Ardealul, Maramuresul, Moldova, e Dacia stramosilor nostri s latina vine de la Daci, o spun grecii antici. Treziti- va. Ma mindresc ca am asa stramosi, DACIA
@pcolca6700 Adevăr grăit -ai !
Daca si maramureseni au fost romanizati de romani, atunci, e clar.
Maramu Moldova si tara Rominesca darrrr harta Daciei unde eeeeeee
Domnule Acad. Ioan Aurel Popa vă voi crede cu privire la originea latină a cuvântului ”grui” doar dacă veți demonstra cum erau numiți acești munți înainte de cucerirea Daciei sau că aceste ținuturi maramureșene erau pustii înainte de aceeași dată. Dacă nu, vă sugerez să mai cumpăniți aceste idei...
Profesorii sunt magnifici,te apucă râsul .
Cand a fost MM partea Romaniei?
Ce faci iar frigi mici😅😂
Prietenul lui Simion !🙈😃😃😃 Mare academician! 💩🙈😃😃😃😃😃
La 1340 și ceva era vorba de valahi sau de români???? Cele 2 cuvinte nu sunt echivalente!!! Mai erau și moldovenii!!!
Vlah si roman nu sunt echivalente? Doar un analfabet functional poate afirma asa ceva. Vlah este exonim pt. roman, in concluzie roman si vlah sunt sinonime. Conform Dictionarului Explicativ al Limbii Romane:
''exoním exoníme, s. n. (lingv.) numele sub care este cunoscut un grup etnic sau o entitate geografică locuită de un grup etnic de către cei din afara acelui grup etnic - Cf. engl. exonym, din gr. ἔξω afară + ὄνομα nume''
''VALÁH, -Ă, valahi, -e, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Nume dat în Evul Mediu de către alte popoare, românilor din stânga și din dreapta Dunării.....''
Francesco della Valle scrie în 1532 că valahii „se denumesc romani în limba lor” iar mai departe, el citează chiar și o scurtă expresie românească : „Sti rominest?” : „... si dimandano in lingua loro Romei... se alcuno dimanda se sano parlare in la lingua valacca, dicono a questo in questo modo: Sti Rominest ? Che vol dire: Sai tu Romano, ...”
După o călătorie prin Țara Românească, Moldova și Transilvania, Ferrante Capecci relatează prin 1575 că locuitorii acestor provincii se numesc pe ei înșiși „romanesci” : „Anzi essi si chiamano romanesci, e vogliono molti che erano mandati quì quei che erano dannati a cavar metalli...”
Pierre L'Escalopier scrie în 1574 că cei care locuiesc în Moldova, Țara Românească și cea mai mare parte a Transilvaniei „se consideră adevărați urmași ai romanilor și-și numesc limba «românește»” : „Tout ce pays la Wallachie et Moldavie et la plus part de la Transivanie a esté peuplé des colonie romaines du temps de Traian l’empereur… Ceux du pays se disent vrais successeurs des Romains et nomment leur parler romanechte, c'est-à-dire romain…”
Martinus Szent-Ivany citează în 1699 expresii românești ca : „Sie noi sentem Rumeni” și „Noi sentem di sange Rumena” : „Valachos [...] dicunt enim communi modo loquendi "Sie noi sentem Rumeni" etiam nos sumus Romani. Item: "Noi sentem di sange Rumena": Nos sumus de sanguine Romano”
Johann Lebel relatează în 1542 că „românii […] se numesc pe ei înșiși «Romuini»” : „Ex Vlachi Valachi, Romanenses Italiani,/Quorum reliquae Romanensi lingua utuntur.../Solo Romanos nomine, sine re, repraesentantes./Ideirco vulgariter Romuini sunt appelanti”
Laurentius Toppeltinus de Medias nota in 1677 „quod etiamnum hodie nostri Valachi se vocitant Rumuin, id est Romanos” (chiar și în ziua de azi valahii noștri își spun rumâni, adică romani)
''Înainte de toate, chiar dacă acest (neam) a fost împărțit în trei ținuturi de căpetenie, totuși toți se cheamă cu același nume de români, disprețuind, adică dând de-o parte numele de valahi, care le-a fost dat de către popoarele barbare. Căci românii care trăiesc și astăzi în Transilvania, deasupra fluviului Olt, în ținutul numit Maramureș, nu-și dau numele de valah, ci de români (martori imi sunt toți locuitorii tuturor națiilor din Transilvania). Cei din Valahia (pe care grecii din vremuri apropiate îi numesc ungrovlahi, iar noi, moldovenii, îi numim munteni - căci au luat în stăpanire mai multe locuri muntoase) își dau și ei la fel numele de români, iar țării lor de Țara Româneasca, adică în latinește: Terra Romana....
Noi, moldovenii, la fel ne spunem români, iar limbii noastre nu dacică, nici moldovenească, ci româneasca, astfel ca, dacă vrem să-l întrebăm pe un străin de știe limba noastră, nu-l întrebăm: «Scis moldavice?», ci «Știi românește?», adică (în latinește): «Scis Romanice»? Iar dacă aceste neamuri n-ar fi la obârșia lor romani, cum, mă rog, ar fi putut sa-și ia, prin minciună, și numele, și limba romanilor?....
Arată-să pre scurt neamul Moldoveanilor, Munteanilor, Ardeleanilor (carii cu toții cu un nume de obște Români să cheamă) să fie din rodul său hireși Romani, și precum Dachia au fost descălecată de Traian împărat cu cetățeani și slujitori Romani [...]” - Dimitrie Cantemir
"Începutul ţărilor acestora şi a neamului moldovenescu şi muntenescu, şi cîţi sunt şi în ţările ungureşti cu acest nume şi români şi pînă astăzi...''- Miron Costin
''Așezănd Traiian Înpărat Domni pre la cetăți, precum zic la leași caștalan, cine care Domn cu al său, iar pre la toate marginile și locurile au pus oșteni, cu numele acestor țări Moldova și Țara Muntenească, Dațiia de Gios; iară Ardealul și părților celorlalte Dațiia de Sus, precum s-au scris la hotarăle Dații. Și acest nume au fost la aceste țări pănă la a dooa descălecare cu Dragoș vodă. Mulți zic Țării Moldovei și Țării Muntăniști, streinii: Dația. Însă neamul lăcuitorilor nu ș-au schimbat numele, ce tot rumănii sau romani''- Nicolae Costin
@@ROMAN-vl4ms Da, o explicație lungă care nu clarifică. Poate era mai bine de spus care era numele oficial al Munteniei, spre exemplu. Adică, să fie mai simplu de arătat un document oficial al unui domnitor ca sa vedem cum oare semna el diversele acte, scrisori, zapise etc. Pentru informarea dvs. ca alfabet funcțional, se folosea scrierea cu caractere chirilice și, respectivele zapise sau scrisori se încheiau cu formula (cu caractere chirilice): Gospadin na Vlasca Zemlia sau Gospodin na Ugroblahinccon. Valdislav, Vlaicu, Dan I și Mircea se intitulau simplu: Goaspodin (domn) a Toată UNGROVLAHIA. Asa considerau ei că trebuie să semneze. Dacă mai aveți cunoștințe de ale formule, foarte bine. Asa, ca o completare, în anul 1990, Adunarea Națională Bisericească, a aprobat hotărârea Sf. Sinod de a schimba denumirea de veacuri a Mitropoliei Ungrovlahiei în Mitropolia Munteniei și Dobrogei. Problema apare la traducerea termenului Vlasca Zemlia.
@@VSP4591 E fix la subiect ceea ce-am scris, doar ca probabil nu esti tu capabil sa intelegi, ori nu vrei. Din primul comentariu unde-ai scris ca vlah si roman nu sunt acelasi lucru si mai sunt si '''moldovenii'', reiese ca esti un rusofil din Basarabia si atunci ii clar de ce scrii lucrurile astea. Totusi mai explic o data, poate poate vrei sau reusesti sa intelegi.
''Pentru informarea dvs.'' din cauza prozelitismului catolic s-o trecut la alfabetul chirilic si la slavona ca lb. de cult, ti-am dat mai sus definitia exonimului, in slavona era utilizat exonimul de ''vlah'' si sa lasi netradus cuvantul e ca si cum ai spune de ex. ''I go to store'' si sa traduci in romana ''Ma duc la store'', e corect si suna bine dupa logica ta, asa-i?
''Atunce și Băsărăbeștii cu toată boierimea ce era mai nainte preste Olt s-au sculat cu toții de au venit la Radulvodă, închinându-se să fie supt porunca lui și numai el să fie preste toți. De atunce s-au numit de-i zic Țara Rumânească, iar titulușul domnului s-au făcut precum arată mai jos: "V Hrista boga blagoveanomu blagocestivomu i Hristo liubivomu samoderjavnomu, Io Radul Negru voevod bojiiu milosti gospodariu vseia zemli Ungrovlahiskiia za planinski i ot Almaș i Fagăraș herțegu" . Acestea să tâlcuiesc pre limba rumânească: "Întru Hristos Dumnezeul cel bun credincios și cel bun de cinste și cel iubitor de Hristos și singur biruitor, Io Radul-voievod, cu mila lui Dumnezeu domn a toată Țara Rumânească dentru Ungurie dăscălecat și de la Almaș și Făgăraș herțeg". Acesta iaste titulușul domnilor de atunce, începându-se pân-acum, precum adevărat să vede că iaste scris la toate hrisoavele țării.''
Daca ai vointa de-a observa din fragmentul de mai sus, autorul, Constantin Cantacuzino, traduce titlul domnesc din slavona in limba romana, exact ceea ce-am scris mai sus.
@@ROMAN-vl4ms Șefule, faci o eroare de logică. Subiectul de care discutam avea loc în secolele 14-15 și dovezile din secolul 17 sau 18 nu prea au valoare. Matale traduci un text din secolul 15 într-o limbă ce se vorbea 200 de ani mai târziu. Traducerea de Ungro-Vlahia în Țara Românească nu prea merge, este forțată. Mai simplu era Muntenia. Stolnicul C. Cantacuzino a trăit între 1639 - 1716. Chiar și atunci a scris tot cu litere chirilice. Noi am trecut la grafia latină pe timpul lui Cuza. Așa că traducerile unor texte vechi în limba vorbită în secolele 17, 18 sau 19 nu au decât valoare sentimentală. Ar fi fost poate interesant dacă prezentai un text (numai unul) din secolele 14-15 în care să se vorbească de Țara Românească. Poți să cauți mult și bine. Cel mai vechi text scris în română veche este Scrisoarea lui Neacșu din 1530 (adică secolul 16). Și această scrisoare era scrisă tot cu chirilice. Așa că, încearcă să găsești cuvintele în cauză în secolele 14-15. Iar termenul de Rumân era termenul folosit în trecut pentru țăranul neliber din Valahia ce avea statutul de șerb, clăcaș, în timp ce în Moldova era folosit cuvântul vecin. Așa că Țara Rumânească (chiar se folosea â din a pe vremea aceea??? wow) cum ai scris înseamnă altceva. Eu am terminat ce aveam de spus și nu mai vreau să continui pe acest subiect.
Valah înseamnă român, nu muntean
Saracu Ion P A. Cand traiau marii prof de istorie nici-nimeni nu il asculta. Acu' inclusiv in piete s-ar duce sa vorbeasca.
Tu vorbesti adevarat, fara politica, fara bs.
Sint putini ca tine.
Ce ne facem cind raminem fara unii ca tine?
Vorbesc cu tu, pentru ca e mult mai aproape, decit dvs.
E tu Imperator, nu dvs Imperator
Domnul profesor se face purtatorul de cuvant a doua curente, unul e protocronismul si celalalt traditionalismul romantic. Primul curent atribuie eronat mentalitati contemporane unor oameni ai trecutului, care aveau alta forma mentis. Celalalt reia tezele scolii romanesti post romantice din interbelic, care pleca de la premisa unitati prezente, pentru a infera ca aceasta era inevitabila si existase din timpuri imemoriale.
Rationamentul domniei sale are 3 erori.
1. Uita sa contextualizeze situatia partii din Ungaria stapanita de imperiali in conditiile in care regatul fusese ocupat de turci. Comisarii se temeau sa nu piarda si aceasta parte, datorita tendintelor centrifuge locale
2.Comisarii cunosteau situatia locala foarte superficial, asemeni oricarei grupari trimise de la centru, care sta foarte putin timp in teritoriu. Deci e foarte posibil sa se fi inselat in legatura cu tendintele separatiste potentiale ale Maramuresului. Mai ales daca luam in considerare slabiciunea imperialilor la acel moment, deci putina opozitie pe care ar fi putut-o ridica impotriva unor porniri separatiste, ca si faptul ca un asemenea scenariu nu s-a petrecut niciodata in Transilvania. In speta nu doar Maramuresul, dar nici alte provincii nu s-au separat voluntar de principat, indiferent ca se simteau sau nu romani. Nici Pintea si nici petitionarii ardeleni, de la Inochentie la Supplex nu doreau (si nu au declarat-o nicaieri) unirea cu "tara" ci imbunatatirea conditiilor lor ca cetateni ai tarii lor, Ardealul sau Ungaria.
3. Teoretic toate preconditiile "unirii" existau, comuniune de limba, obiceiuri si origini, dar nu exista fermentul fundamental: ideologia nationala. Pentru asta trebuie sa asteptam mijlocul secolului 19.
Iata de ce un medievist nu ar trebui sa sara la concluzii hazadate, mai ales ca un specialist "eminent" ar trebui sa cunoasca istoria mentalitatilor si formele ei medievale.
la punctul 2 sunteti in grava eroare. Petitionarii ardeleni au facut puscarie pt simplul fapt ca purtau cocarde tricolore, (percepute ca fiind instigare si propaganda in favoarea unei tari vecine) si doar si-au cerut niste simple drepturi. Ce ar fi urmat daca ar fi cerut unirea cu Regatul Romaniei? Sa fim seriosi, in cazul asta ii astepta clar streangul. Toate natiunile la acea ora traiau in cateva mari imperii. Regatul Romaniei era din 1859 singura tara din Europa care reusise sa existe inafara celor 3 mari imperii care o incunjurau. Horea si Avram Iancu au aratat predecesorilor sai ce ii asteapta daca se impotrivesc Imparatului. .
3. Fermentul fundamental ,ideologia nationala exista , altfel nu ar fi reusit natiunea romana sa existe atata amar de ani sub stapanirea maghiara si habsburgica. Concluziile hazardate facte cu infanntilism si imbecilitate aici, subun nume romanesc, mustesc a ura si hungarism
@@horiacante9941 Textul criticat se referă la anii 1400-1500 când nu existau cocarde tricolore iar stăpânirea era austriacă. Nu prea știu ce ferment putea fii la acel moment când de abia se formaseră Valahia și Moldova. În ambele țări voevozii au venit și au descălecat din Transilvania (Negru Vodă și Dragoș). Spre exemplu Moldova, era o marcă de apărare. o „marcă de graniță” (Grenzemark în germană, Határőrgrófság în maghiară) întemeiată de trimisul regelui Ungariei, un nobil din Maramureș, Dragoș de la Cuhea, pentru a proteja, pe versantul de răsărit al Carpaților orientali, regatul maghiar de atacurile tătare. Ambele țări, Valahia și Moldova au fost vasale Regatului Ungariei pentru câteva sute de ani.
Nu s-a separat nimeni de nici o tara de nici o Valahie, astea sunt texte propagandistice, interpretari hungariste , dupa karoly kos, criminalul de la Calata.
ideea de o tara a romanilor, nu stiu exact cand a inceput, cert este ca se vehicula deja asta dupa 1600, dupa ce Mihai facuse acea unire. In timpul lui Maria Tereza, ausriecii luau masuri pt ca romanii sa nu cumva sa se uneasca intr-un singur stat, deasemenea tot ei ,in timpul rascoalei lui Horea frica asta o aveau si pt asta au inabusit rascoala si tot asta a fost motivul pt care nu au recunoscut romanii in Ardeal ca natiune.
Pe vremea lui Avram Iancu, Imparatul Austriei, tremura de frica unirii romanilor sub Iancu, a celor 3 principate romane. Asta a fost si motivul pt care a ordonat arestarea sa dupa infrangerea maghiarilor. Cancelaria audtriaca are o serie de inscrisuri in care se scrie despre pericolul ca romanii sa se uneasca intr-un singur stat.
Exista si fermentul , mai ales dupa 1776 , Germania s-a unit abia in 1877, nici acolo nu a existat fermentul, Italia la fel, nici acolo nu a existat fermentul . Italia in 1871 s-a unificat si creat ca stat unitar.
De ce trebuia ca romanii sa fie primii ?
Ce parere debila, nu exista fermentul, romanii fugeau de colo colo in functie de necazurile lor, cei din Ardeal in sud si est ceilalti la fel , Nu era doar o simpla coincidenta ca vorbeau aceeasi limba, ce comod pt dvs un rusificat sa interpretati asa.
@@VSP4591 era vorba de procesul memorandistilor din 1886 daca nu gresesc.
Te deranjeaza rau tricolorul.....
la 1400, si vezi maestre ca folosesti aceleasi texte si vocabular ca vladimir vladimirovici, eu cred ca ai scris cu contul asta din greseala. victoras
Limba latina provine din limba Romana nu vice-versa și într-adevăr strămoși noștri sau numit Pelasgo Geți nicidecum Daci daci ne-au denumit romani!
😢
Sărman semianalfabet! Din cauza vietăților ca Dv. fac haz de români o mulțime de oameni cu mintea limpede și cultură temeinică.
D-le academician, ne puteți lămuri cum au învățat dacii în Maramureș și mai la nord limba latină? Romanii nu au fost pe acolo. Romanii au fost pină la Cluj.
Domnu academician mai are de invatat....
Florin Croitoru, dupa atatea sute de pagini pe softpedia, aceeasi intrebare penibila? :) Pai foarte bine, dacii din Maramures, care dealtfel erau foarte putini, n-au invatat nici o latina, au invatat proto-romana (aia cu torna, torna ). Si au avut suficient timp la dispozitie - vreo 700 de ani, cat timp s-a format poporul roman. In atata amar de vreme populatiile din Dacia evident ca s-au amestecat si omogenizat, si au avut timp nu doar sa invete , ci chiar sa creeaze limba asta, prin vorbire.
@@Indimenticabil , ce repede o găsiși! 😝😝Ai răspunsuri rapide la toate.😋😋„..ci chiar sa creeaze limba asta, prin vorbire.”. Ești genial!
@@Indimenticabil Mdaa, Dacii din Maramureș și -au abandonat limba lor și s-au latinizat pe repede-nainte...din solidaritate :) cu frații lor din teritoriul ocupat și jefuit de către mercenarii legiunilor romane...
Sint academicieni masoni evrei?