Γιατί τα στεγνά ΓΕΓΟΝΟΤΑ και ΔΕΔΟΜΕΝΑ δε θα μας σώσουν

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 13 січ 2025

КОМЕНТАРІ • 556

  • @spirosV
    @spirosV Рік тому +168

    Το ήθος και ο χαρακτήρας σου συγκεντρώνονται στη φράση που αναφέρεις: "Ένα βιβλίο μπορεί να είναι χρήσιμο ακόμα και όταν δεν συμφωνείς με όλα όσα γράφει".
    Πολλά μπράβο!

    • @SouperNova1
      @SouperNova1 Рік тому

      Πρέπει να το εχει κλεψει από τον Neil deGrasse Tyson :P

    • @George_Desipris_1970
      @George_Desipris_1970 Рік тому +2

      Εγώ δεν θα διαφωνήσω για το ήθος και τον χαρακτήρα αυτού του παιδιού που θαυμάζω και συνιστώ από τριψήφιο αριθμό συνδρομητών. Και βλέποντας το σχόλιο σου το δίνω και σαν συμβουλή, που είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που οι αλγόριθμοι του διαδικτύου έχουν κάνει πολλούς ανθρώπους βλέποντας μόνο αυτά που συμφωνεί με την προσθήκη ανθρώπων που συμφωνούν με ότι σου αρέσει, σε παγιδεύει σε μια φούσκα ανατροφοδότησης μιας μόνο οπτικής γωνίας αντίληψης που μερικές φορές σε οδηγεί στο φανατισμό και Δογματική αντίληψη και μειώνει το εύρος της σκέψης σου. Διάβαζε και πράγματα που διαφωνείς, είναι σίγουρο ότι θα σου φανούν χρήσιμα...

    • @nickthegreek1030
      @nickthegreek1030 Рік тому

      Έχεις απολυτο δικιο.
      Μια φουσκα ανατροφοδοτησης που σε κανει φανατικα να πιστευεις οτι αυτο που σκεφτεσαι ειναι το σωστο!
      Αλλα αυτα περι αλγοριθμων και γενικής αντιληψης πως λειτουργεί το ίντερνετ ειναι ακομα rocket science για τον ευρύτερο πλυθησμο που εξυμνούν μπεους και κασιδιδες.@@George_Desipris_1970

    • @G.R.A.2023
      @G.R.A.2023 7 місяців тому

      @@SouperNova1 Όχι από τον Αριστοτέλη. Αυτός το είπε πρώτος. Από την άλλη, δεν είναι κακο να επαναλαμβάνεις μία σωστή φραση

    • @MethysmenoKotsani
      @MethysmenoKotsani 6 місяців тому

      Μια χαρα ο τυπος αλλα εδω απλα ηθελε να προωθησει-πουλησει μια πατατα Χασιμο χρονου ολο το βιντεο

  • @Mr_Archimedes
    @Mr_Archimedes Рік тому +62

    Αυτό που ονομάζεις κρυπτονίτη στο 0:10. Είσαι ο πρώτος άνθρωπος που ακούω να λέει αυτό που λέω πολλά χρόνια:

  • @Ian.D.
    @Ian.D. Рік тому +46

    Να παραθέσω κι εγώ τη γνώμη μου: το βιβλίο το διάβασα το 2018, σχεδόν αμέσως μετά την έκδοσή του (έπαιζε πολύ στο GoodReads και τώρα όλοι καταλαβαίνουμε το γιατί) - επομένως πριν τον Covid, τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ανθρωπογενή ενεργειακή κρίση και τη σύρραξη στη Γάζα.
    Αν και δεν ήμουν διατεθειμένος να παρασυρθώ από την υπερβολική αισιοδοξία του συγγραφέα, λίγο η παράθεση στατιστικών (και αρκετό cherry picking όπως είδαμε στη συνέχεια), λίγο η ανάγκη μου να πιστέψω σε κάτι καλύτερο, με έπεισε.
    Η μεγάλη μου ένσταση (τότε και τώρα) είναι ο ορισμός της απόλυτης φτώχιας: αν δεν έχεις τρεχούμενο νερό, ηλεκτρισμό, θέρμανση, 12ετή εκπαίδευση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (επομένως τουλάχιστον στάθμη 4) για μένα ζεις μέσα στην εξαθλίωση κι ας προσπαθούν να μας πείσουν για το αντιθετο πολιτικοί και διεθνείς οργανισμοί.
    Ένα άλλα μείζον θέμα στο οποίο δεν αναφέρθηκε σχεδόν καθόλου είναι η καταστροφή του περιβάλλοντος και ο υπερπληθυσμός (μάλλον γιατί δεν μπορούσε να μαγειρέψει στοιχεία για να μας παρουσιάσει μια θετική πλευρά).
    Έχοντας δει εμπράκτως την παντελή αδυναμία της ανθρωπότητας να διαχειριστεί μια παγκόσμια υγειονομική και μια ενεργειακή κρίση, θα πω απλώς πως το βιβλίο κακογέρασε.
    Είναι δηλαδή για πέταμα; Καθόλου. Κρατάω δύο σημεία:
    - Τα προβλήματα δε λύνονται από τη μια μέρα στην άλλη αλλά από λίγο κάθε φορά. Χρειάζεται δουλειά, μεθοδικότητα, υπομονή και σοβαρότητα, να δούμε τι δουλεύει και τι όχι. Αυτή η προσέγγιση μου αρέσει.
    - Παραφράζοντας τον Rosling, η πραγματικότητα δεν εξηγείται πλήρως χωρίς αριθμούς και δεν μπορεί να εξηγηθεί από αριθμούς και μόνο. Ας το θυμόμαστε.

    • @tglrs_
      @tglrs_ 9 місяців тому

      Κεφάλαιο 3, The straight line instinct μιλάει για τον υπερπληθυσμό. Τουλάχιστον στην αγγλική έκδοση που έχω εγώ. Επίσης, το ότι απ'το 2018 έχουμε πόλεμο στην Ουκρανία και την Παλαιστίνη, είχαμε μια πανδιμία κλπ. επ' ουδενί δε διαψεύδει το βιβλίο, και αν πιστεύεις κάτι τέτοιο φαίνεται πως δεν κατανόησες όσα διάβασες. Ο Ρόσλινγκ μιλάει για μακροχρόνιες τάσεις, όχι μεμονωμένα γεγονότα. Μάλιστα αναφέρει συγκεκριμένα ότι πολλές φορές θα υπάρξουν πισογυρίσματα, αλλά εστιάζει στο ότι τα πισογυρίσματα αυτά δεν είναι αρκετά για να ανατρέψουν τη μέχρι τώρα πορεία προς το καλύτερο. Γνώμη μου, ξαναπιάσε το βιβλίο και κράτησε τα σχόλια του Στέφανου, αλλά πρόσεχε τι διαβάζεις. Πραγματικά είναι άξιο προσοχής.

    • @makisasprogerakas5427
      @makisasprogerakas5427 14 днів тому

      Ακριβώς. Γιατί όσο γρήγορα και να το λέει είναι τόσο εξωφθαλμα στρεβλο. Παρε τώρα τι στραγγαλισμα έγινε στις οικονομίες των χωρών και των κατοίκων τους μετακοβιντ εποχής. Οπότε μέχρι το 10λεπτο....μεχρι εκει

  • @pavlos484
    @pavlos484 Рік тому +154

    Αξιόλογο πραγματικά πως ένα τόσο ποιοτικό βίντεο βγαίνει απ'το Ελληνικό UA-cam. Μπράβο!

    • @eternalslumber2k6
      @eternalslumber2k6 Рік тому +4

      Και είναι αξιολύπητο το γεγονός ότι το UA-cam προωθεί τους κλώνους του Mr Beast και όχι αυτό το ποιοτικό κανάλι

  • @blaugranos125
    @blaugranos125 Рік тому +77

    Φαίνεται να έριξες πολλή δουλειά για αυτό το βίντεο και για αυτό (και όχι μόνο)σου αξίζουν συγχαρητήρια

  • @platonewman
    @platonewman Рік тому +72

    Καταπληκτικο βιντεο! Θα ηθελα πολυ να δω και αλλες αναλυσεις για βιβλια!

  • @joycekeliraki3767
    @joycekeliraki3767 Рік тому +15

    Απλά υπέροχος! Ήσουν ένα αγαπητό κανάλι γνώσης αλλά πλέον έχεις ανελιχθεί σε έναν χώρο που κανείς μπορεί να φιλοσοφήσει και να στοχαστεί δίχως τις καλά γυαλισμένες παρωπίδες που τόσο ανεξέλεγκτα προσπαθούν να μας τοποθετήσουν! Χαίρομαι τόσο πολύ που υπάρχουν ακόμα μυαλά που αμφισβητούν και αμφιβάλουν αλλά και το εκφράζουν με τέτοια ευγλωττία και αμεσότητα. Σε ευχαριστούμε Στέφανε!

  • @angelos4047
    @angelos4047 Рік тому +31

    Μπράβο Στέφανε, εξαιρετικό βίντεο όπως πάντα. Δομημένος λόγος με αρχή μέση και τέλος και απόψεις που δεν ακούγονται συχνά.

  • @natasamarkopoulou6354
    @natasamarkopoulou6354 Рік тому +7

    Επιτέλους κάποιος το είπε! Επίσης αυτό το βιβλίο δείχνει με ποιο τρόπο μπορεί η πολιτική να χρησιμοποιήσει την επιστήμη για να προωθήσει το "καλά είμαστε, μην διαμαρτύρεστε", και το "κοιτάτε την δουλίτσα σας και αφήστε τους φτωχούς".

  • @JohnBoudouris
    @JohnBoudouris Рік тому +15

    Διαφορετικό από τα βίντεο που σε έχουμε συνηθίσει, χωρίς να το κάνει λιγότερο ενδιαφέρον. Επίσης μου αρέσει ότι πλέον έχουμε βάλει "εικόνα" στη γνώριμη για χρόνια φωνή σου. Η λογική σου πίσω από πολλά θέματα της καθημερινότητας και όχι μόνο της φυσικής, είναι λόγος να σε παρακολουθεί κάθε λογικός... οργανισμός.

  • @andrianorodrigues
    @andrianorodrigues Рік тому +2

    Είναι πάντα χρήσιμο να αποδομούμε ό,τι διαβάζουμε, αλλά είναι πάντα σύγχρονο να επιλέγουμε τι θα διαβάσουμε και ποια θα είναι η στάση μας απέναντι σε αυτό. Ένα βιβλίο που υπόσχεται να φωτίσει τους διαδρόμους της αισιοδοξίας μας, σε έναν κόσμο που καταρρέει εντός του χάσματος του τοξικής συγκέντρωσης πλούτου παγκοσμίως, εννοείται πως θα ήταν διάτρητο από "εποικοδομητικά κενά και ασάφειες". Εν τέλει, θεωρώ ότι το σύγγραμμα - έστω κι αν αντιπροσωπεύει μια μη ευκαταφρόνητη προσέγγιση - δεν έχει σημαντική διαλεκτική αξία και αγγίζει (αν δεν ξεπερνά) τα όρια της απουσίας αντικειμενικότητας ενός "old white man".

  • @st.anatolitis
    @st.anatolitis Рік тому +6

    Με πρόλαβες και χαίρομαι πάρα πολύ γιατί δεν θα μπορούσα να κάνω ένα βίντεο τόσο καλό όσο αυτό!
    Πολλά συγχαρητήρια!
    Δεύτερο θαυμαστικό σε δύο περιόδους, έχω χάσει το μυαλό μου.
    Πολύ σημαντικό να γνωρίζει ο κόσμος τα μεθοδολογικά λάθη αλλά και φυσικά το ότι δεν λύνουμε με τα μαθηματικά τα προβλήματα αλλά με την πολιτική σε όποια της μορφή.

  • @EasyGreekVideos
    @EasyGreekVideos Рік тому +4

    Ενώ μου άρεσε γενικά το βιβλίο όταν το διάβασα και το πρότεινα σε φίλους ακριβώς σαν μία πολύτιμη «άλλη άποψη», περισσότερο για να εκτιμούμε αυτά που μας έχει προσφέρει ο καπιταλισμός ή/και ο πολιτισμός (δεν ξέρω σε αυτή τη φάση ειλικρινά πού σταματάει το ένα και που αρχίζει το άλλο), συμφωνώ πολύ μαζί σου σχετικά με τα προβλήματα του βιβλίου.
    Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχουν πραγματικά «στεγνά γεγονότα και δεδομένα», όσο η επιστήμη ζει και αυτή ως μέρος ενός πολιτικο-οικονομικού συστήματος. Όπως λες, αν τα δεδομένα του κυρίου Ρόσλιγκ δεν αρέσαν στους δισεκατομμυρίουχους αυτού του κόσμου, αυτό το βιβλίο μάλλον δεν θα το γνωρίζαμε και δεν θα το συζητάγαμε αυτή τη στιγμή. Αλλά ακόμα και η δική σου κριτική του βιβλίου έχει μια πολιτική σκοπιά, και νομίζω πως αυτό είναι υγιές. Πρέπει να μιλάμε ανοιχτά για το ότι η επιστήμη δεν ζει σε ένα στεγανό, και αυτό έχει μεγάλη σημασία στο πώς θα αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση. Σίγουρα το να υποκρινόμαστε, όπως έκανε ο κύριος Ρόσλινγκ, ότι μια αέναη ανάπτυξη σε έναν πλανήτη με περατούς πόρους είναι εφικτή, δεν θα έχει αίσιο τέλος.
    Για μένα, πάντως, το πιο ενδιαφέρον που αποκόμισα από αυτό το βιβλίο, και που νομίζω παρουσιάζει πολύ καλά και «χειροπιαστά» το κεντρικό επιχείρημα του βιβλίου, που πέρα από τα δεδομένα είναι και η κατανόηση του άλλου, είναι το Dollar Street. Ρίχτε του μια ματιά www.gapminder.org/dollar-street
    Ευχαριστώ για το βίντεο!

    • @mftpful
      @mftpful Рік тому

      Ίσως ο κ. Ροσλιν να έχασε το μάθημα οικονομίας που εξήγει ότι η επιστήμη της οικονομίας και η ένοια της οικονομίας υπάρχει επειδή οι πόροι είναι πεπερασμένοι.

  • @dimitris_panteliadis
    @dimitris_panteliadis Рік тому +9

    Συνεχίζει να γίνεται όλο και καλύτερος!!! Μπράβο Στέφανε.

  • @LogarAcc
    @LogarAcc Рік тому +6

    Πολύ καλή κριτική στο βιβλίο Στέφανε, είπες ακριβώς όσα σκεφτόμουν κι εγώ σχετικά με το βιβλίο. Καλό να αναγνωρίζουμε τις κάποιες καλές αλλαγές που γίνονται, και να τις διατηρούμε με νύχια και με δόντια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν εξακολουθούμε να ζούμε σε μια δυστοπία των υπερπλουσίων (οι περισσότεροι από εμάς). Οι εξωφρενικές οικονομικές ανισότητες, η πολύωρη εργασία για μισθούς πείνας, η εκμετάλλευση πάσης φύσης, ο μισογυνισμός (ακόμα και σε πολύ νεαρά κορίτσια), η ομοφοβία, η ατιμωρησία εγκλημάτων, η παραπληροφόρηση, οι άνθρωποι που πιστεύουν σε θεωρίες συνομοσίας και όχι στα δεδομένα, οι θρησκείες, ο φανατισμός, ο σκοταδισμός, κλπ. -- Όλα αυτά εξακολουθούν να οργιάζουν παγκοσμίως, ακόμα και στις υποτιθέμενες "ανεπτυγμένες" χώρες. Συμφωνώ ότι σε κάποιους τομείς υπάρχει μια μικρή ανάπτυξη, αλλά έχουμε πάαααααρα πολύ δρόμο μπροστά μας, και το να βλέπει κάποιος μόνο τα θετικά σε όλη αυτή την κατάσταση, μου δείχνει ότι είναι απλά ένας ευνοημένος άνθρωπος, που ζει λίγο και στη φούσκα του ας πούμε.

  • @tripment
    @tripment Рік тому +12

    Εξαιρετικό βίντεο, και θα ομολογήσω ότι άλλαξε σε ένα βαθμό τον τρόπο που βλέπω κάποια πράγματα 🙂

  • @JimPolyzos
    @JimPolyzos Рік тому +5

    Φοβερό βίντεο Στέφανε! Συχνά όταν διαβάζουμε ένα βιβλίο τείνουμε να συμφωνήσουμε με τις απόψεις του (ειδικά αν συμπεριλαμβάνει δεδομένα ακόμα και οι πιο δύσπιστοι από εμάς) χωρίς να σκεφτόμαστε την πιθανότητα λάθους ή μερικής αλήθειας. Πάντα πρέπει να βλέπουμε το βιβλίο σαν συνομιλητή και όχι αυθεντία. Πολύ χρήσιμη και η πρόταση να διαβάζουμε και βιβλία που δεν συμφωνούμε με όλες τις απόψεις μας βοηθάει και να μην είμαστε απόλυτοι και να σεβόμαστε και άλλες απόψεις και φυσικά να έρθουμε πιο κοντά στην αλήθεια που ψάχνουμε.

  • @NassosConqueso
    @NassosConqueso Рік тому +1

    23:19 ταυτίστηκα... οι σκέψεις μου ακριβώς για το dust jacket!! 😅

  • @shadowzhezha6821
    @shadowzhezha6821 Рік тому +181

    «Αν έστω και ένα παιδί
    σε κάποια άκρη του κόσμου πεθαίνει από την πείνα ή από τον πόλεμο, τότε ο πολιτισμός μας έχει αποτύχει οικτρά»
    Νίκος Καζαντζάκης

    • @mourgos1234
      @mourgos1234 Рік тому +1

      Καταλαβαινεις οτι αυτο ειναι αδυνατον να μην συμβει, εκτος εαν καποιες χωρες σταματησουν να γενναν ασταματητα και επικεντρωθουν στο να μεγαλωσουν σωστα και υγειως τα 2-3 παιδια που εχουν. Δηλαδη επειδη στην Ουγκαντα το Πακισταν και τις Φιλιππινες δεν χρησιμοποιουν προφυλακτικα και βγαινει απο ενα παιδι καθε 10 μηνες, φταιει ο δυτικος πολιτισμος ή οι ιδεολογιες στις εκει χωρες (μουσουλμανοι και καθολικοι αντιστοιχα) που ειναι κατά της αντισυλληψης ; Οταν γενναν πολλα παιδια σημαινει οτι πρωτον αμα τα κανουν σε μικρη ηλικια δεν εχουν χρονο να σπουδασουν οι γονεις καθως αναγκαζονται να δουλεψουν για να βγαλουν τα προς το ζειν, και δευτερον, αμα ειναι πολλα τα παιδια, ο οποιος μισθος του γονεα ή και των 2 επιμεριζεται δια των αριθμο των μελων της οικογενειας, και ετσι οσο περισσοτερα τα παιδια τοσο λιγοτερα λεφτα στο νοικοκυριο για παιδεια υγεια φαγητο και ο,τι αλλο χρειαζεται να αγοραστει.
      Οσο για τους πολέμους σε πολλές χωρες Αφρικης Μεσης Ανατολης και Ασιας ειναι τα συνορα τραβηγμενα με λαθος τροπο χωρις να εχουν λαβει υποψιν τους τοπικους πληθυσμους και αρα γεννονται μονιμως προστριβες και πολεμοι, (Πχ συνορα Ινδιας - Πακισταν, και σε ολοκληρη την υποσαχαρια Αφρικη) ενω στην Μεση Ανατολη τσακωνονται μονιμως οι σιιτες με τους σουνιτες και τους Εβραιους, ενω στην συμπλοκη Κινας - Ταιβαν και Ρωσσιας - Ουκρανιας εχουμε να κανουμε με μεγαλομανιες αυταρχικων ηγετων.

    • @FreeMind...
      @FreeMind... Рік тому

      Επίκληση στην αυθεντία. Λογικό σφάλμα. Αυτό που είπε ο Καζαντζάκης ίσχυε πάντα. Υπερβολές. Μαθε να παράγεις δικές σου σκέψεις. Τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά ώστε να δηλώνουμε πως ο πολιτισμός μας έχει αποτύχει. Από τις σπηλιές έως σήμερα, το ανθρώπινο είδος έχει αποδείξει πως έχει πετύχει πάρα πολύ. Κανένα άλλο είδος δεν τα έχει καταφέρει έτσι. Από την πείνα και πόλεμο μπορεί να πεθαίνουν κάποιοι...ακομα, αλλά εκατομμύρια άλλοι έχουν σωθεί. Δες τον πληθυσμό της Γης...συνεχιζει να αυξάνεται.

    • @asdasdgification
      @asdasdgification Рік тому +5

      Πάντα ο κόσμος ήταν έτσι. Σιγά σιγά γίνεται καλύτερος

    • @FreeMind...
      @FreeMind... Рік тому +1

      @@asdasdgification Ακριβώς.

    • @PanosSavvidis
      @PanosSavvidis Рік тому +1

      Άμα πριν 50 χρόνια πεθαίναν 5 παιδιά από πείνα και σήμερα μόνο 1, τότε ο πολιτισμός μας έχει πετύχει πανηγυρικά.

  • @kotsosleve
    @kotsosleve Рік тому +1

    Πολύ καλή και προσεκτική προσέγγιση, παρόλο που απλώς υπονοείται η φιλελεύθερη οπτική του βιβλίου και δεν καταστηλιτεύεται.
    Όντως υπάρχει ολόκληρη στρατιά ψυχολόγων, image makers, life coaches κλπ κλπ κλπ που προσπαθούν να μας πείσουν ότι όλα πάνε καλά, ταυτόχρονα με το γεγονός ότι η δυστυχία, η υγεία, ο πλούτος και η φτώχεια είναι ατομικές μας επιλογές και όχι συστημικές εκφράσεις των αντιθέσεων του καπιταλισμού.
    Από 'κεί και πέρα, κατανοητό το γεγονός ότι δε θες να δώσεις πολλή (ή συγκεκριμένη) πολιτική χροιά-κατεύθυνση στο βίντεο, για να μην σε αντιπαθήσει/μισήσει μερίδα κόσμου, ειδικά στην εποχή μας που οι μεγάλες αφηγήσεις έχουν "τελειώσει" και ο κόσμος εδώ και καιρό έχει ενσωματώσει την κυρίαρχη ιδεολογία και έχει κουλτούρα συναίνεσης.
    Δυστυχώς ή ευτυχώς τα πάντα είναι πολιτικά και η απορία μου είναι: υπάρχει φόβος να θεωρηθείς "γραφικός" αν πας κόντρα και ξεμπροστιάσεις στα ίσια τις νεοφιλελεύθερες πρακτικές ή φοβάσαι το cancel;
    Έχω την αίσθηση ότι ζούμε σε μια εποχή που αρχίζει και επικρατεί η χειρότερη μορφή φασισμού: η αυτολογοκρισία, και το χειρότερο είναι ότι ζούμε σε μια κοινωνία που διαφημίζει ακριβώς αυτή την ελευθερία στη διακίνηση ιδεών και απόψεων, ειδικά δε, όταν αντιπαραβάλλεται με τους κακούς "Άλλους", συνήθως εξ ανατολών.
    Και δε μιλάω για τη δήθεν ελευθερία, ασυδοσία και έλλειψη ευγένειας στην ουσία, των δεξιών/ακροδεξιών που θέλουν την ελευθερία να λένε κάποιον "πούστη" ή "κωλόχοντρο" κλπ κλπ κλπ
    Μιλάω για την ελευθερία έκθεσης πολιτικών απόψεων.
    Όλα αυτά τα εκφράζω σαν προβληματισμούς, κατά βάση, παρά σαν κριτική, έτσι;
    ΥΓ: Θεωρώ ότι η δόκιμη έκφραση είναι "στυγνά" και όχι "στεγνά", αλλιώς θα μπορούσε ίσως να είχε γίνει χρήση του "σκέτα".
    Καλή συνέχεια!

  • @aregularsentenceucanread
    @aregularsentenceucanread Рік тому +24

    Μπράβο τέτοια βίντεο μας βοηθάν να βλέπουμε
    καθαρότερα την
    πραγματικότητα

  • @IDreamOfLogic
    @IDreamOfLogic Рік тому +96

    Μπορεί να άργησε λίγο, αλλά ήταν σαν να είδαμε τρία βίντεο μαζί.

  • @nonamegame001
    @nonamegame001 Рік тому +1

    Χαίρομαι απίστευτα που είδα ένα τέτοιο βίντεο. Αυτές είναι σκέψεις που κάνω καθημερινά όταν αντιμετωπίζω τέτοια επιχειρήματα και τρελαίνομαι με την καταφανή έλλειψη λογικής (ή πονηριά, δεν ξέρω). Ελπίζω εσύ, με το κοινό και την επιρροή που διαθέτεις, να καταφέρεις να περάσεις το μήνυμα.
    Το κλείσιμο του βίντεο περιέχει την τοποθέτηση που ήθελα για κερασάκι στην τούρτα. Είναι τουλάχιστον εθελοτυφλία το να αυτο-συγχαιρόμαστε για το πόσο μπροστά είμαστε, ενώ είναι ξεκάθαρ ότι θα μπορούσαμε να είμαστε ΠΟΛΥ πιο μπροστά.
    Ευχαριστώ πολύ για αυτό το βίντεο. Επιστήμη δεν είναι τα δεδομένα και τα αποτελέσματα, αλλά η σωστή τους ερμηνεία.

  • @stelioshatzithomas1602
    @stelioshatzithomas1602 Рік тому +2

    Με λίγα λόγια μας λέει δηλαδή ότι η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής πέθανε. Να κρατήσουμε το υπάρχον σύστημα που δήθεν θα λύσει τα προβλήματα, ενώ αυτό λύνει 1 και παράγει 10 προς εκμετάλλευση του πόνου μας πουλώντας μας επιπλέον λύσεις. Άριστος ο μπάρμπας

  • @bill.8580
    @bill.8580 Рік тому +3

    Υπέροχο βίντεο! Η ιδέα περί ανάλυσης βιβλίων πιστεύω πως είναι εξαιρετική και θα δώσει έναυσμα σε πολλά άτομα να ασχοληθούν με την ανάγνωση αυτών, μιας και είμαστε στην εποχή που οι περισσότερες διαστηριότητες μας γίνονται πίσω απο μια οθόνη. Ελπίζω να βγουν κι άλλα παρόμοια βίντεο!

  • @Stidon
    @Stidon Рік тому +5

    Veritasium level βίντεο! Υπέροχο, περιμένουμε τα επόμενα.

  • @Savvage_89
    @Savvage_89 Рік тому +2

    Είναι απίστευτος ο τρόπος που κατάφερες να συμπυκνώσεις-και μάλιστα τόσο γλαφυρά και συγκεκριμένα- το πώς ο θετικισμός μεταμορφώθηκε στις μέρες μας σε... θετικισμό. Υπέροχο βίντεο, εξαιρετική ανάλυση! Μπράβο, μπράβο, μπράβο!

  • @pancon5
    @pancon5 Рік тому +11

    Εκλιπαρώ για περισσότερες βιβλιοκριτικές! (Με προτίμηση στις επικριτικές 😋, αλλα σίγουρα και σε ενθουσιώδεις για βιβλία που θα σύστηνες ανεπιφύλακτα.)

  • @netrinont
    @netrinont Рік тому

    Εξαιρετικό πραγματικά βίντεο, όχι τόσο γιατί συμφωνώ με τα λεγόμενα, αλλά γιατί προσφέρει μια διαφορετική οπτική στο βιβλίο που κάνει κριτική χωρίς να ακυρώνει τίποτα σχεδόν από αυτά που λέει. Νομίζω είναι ο ορισμός της εποικοδομητικής κριτικής σκέψης.
    Σε ευχαριστούμε!

  • @kyriakoskrommydas3903
    @kyriakoskrommydas3903 Рік тому

    Thanks

  • @biraria
    @biraria Рік тому +1

    Στεφανε συγχαρητηρια είχα πολυ καιρο να δω τα βιντεο σου αλλα νομιζω αυτο ειναι απο τα καλυτερα σου . Σαν συναδελφος φυσικός χαιρομαι γιατι τονιζεις το αυτονόητο. Η τε χνολογική μας πρόοδο σιγουρα δε συμβαδίζει με την ηθική μας. Το οτι παμε καλυτερα ειναι αυτονόητο . Σημερα ενας μεσος άνθρωπος του δυτικου κόσμου υλικά ειναι 100 φορές καλύτερα απο εναν βασιλιά του 18 αιώνα. Αλλα οι επιστημονικές μας ανακαλύψεις και η επιστμονική πρόοδος δεν συγχρονίστηκαν με την ηθική και πνευματικη μας ωρίμανση ωστε να ανεβει συλλογικά το επίπεδο της ανθρωπότητας και οχι μεμονωμενα και άνισα. Οτι ο καπιταλισμος θα λύσει τα προβλήματα απλά δεν παίζει. Απλα δημιουργει ετερροχρονισμένα προβλήματα στο μέλλον με λίγα λόγια θα την πιουν άλλες γενιές. Οσο για τα δεδομενα να σου πω επειδη ειμαι και σε σχολειο το 95% απο τα δεδομενα που παρουσιάζεις ειναι ακατανόητα στο 90% του κόσμου που βγαίνει απο μια 12ετη εκπαίδευση οποτε...Καλή συνέχεια και συγχαρητηρια.
    Υγ Η απεχθεια σου για τους χαρουμενους αισιοδοξους του συστήματος που παραγνωρίζουν οτι ο μισος πλανητης την πίνει για να περνανε αυτοι καλα ειναι προφανής νομιζω και δε χρειαζεται καν να σκεφτεσαι αν εισαι πεσιμιστης ή αναποδος. Η άλλη πλευρα να εισαι σιγουρος δεν σκεφτεται καθόλου τετοια.

  • @MatinaZafiri-bk4hv
    @MatinaZafiri-bk4hv Рік тому +1

    Όπως ξέρουμε ήδη από τα βίντεό σου η αγαπημένη σου φράση είναι τι μας κρύβουν αγαπημένη μου θέατι

  • @ΔέσποιναΜαντζάνα

    Εξαιρετικός! Ευχαριστούμε που μοιράζεσαι τέτοιες πληροφορίες μαζί μας! Θα διαβάσω σίγουρα το βιβλίο.

  • @nikossoursos7032
    @nikossoursos7032 Рік тому +10

    Μπράβο για την σκέψη σου. Χωρίς κριτική δεν υπάρχει αλήθεια.

  • @ανδρεαςμαρ-γ3π
    @ανδρεαςμαρ-γ3π Рік тому

    Είναι από τα θέματα που πρέπει να αρχίσουν τα κανάλια σαν το δικό σου να ασχολούνται , και αν περνάνε με τρόπο που να μας βάζουν να σκεφτόμαστε και να προβληματιζομαστε ο στόχος επιτεύχθηκε μέχρι το επόμενο βήμα..
    Λίγο με πειράζει που δεν συνεισφέρω στην προσπάθεια σου , αλλά σου στέλνω ένα μεγάλο respect για αυτό που κάνεις.

  • @xristos91gr
    @xristos91gr Рік тому +84

    Aριστουργηματικό βίντεο. Συγχαρητήρια για την δουλειά σου. Ανεβάζεις το επίπεδο του ελληνικού youtube.

    • @Mkea_100
      @Mkea_100 3 місяці тому

      Όταν υπάρχει μόνο ένα άτομο να το κάνει δουλειά δεν γίνεται

  • @mojojojo2888
    @mojojojo2888 Рік тому +1

    Στέφανε είναι ακριβώς όπως τα είπες. Δεν έχω διαβάσει το συγκεκριμένο βιβλίο αλλά αυτή η σχολή σκέψης των Pinker - Rosling του αδικαιολόγητου οπτιμισμού, εξυπηρετεί κυρίως την διαιώνιση ενός mindset του στυλ "ζούμε στον καλύτερο δυνατό κόσμο" αντί να σκεφτόμαστε το "πως θα έπρεπε να είναι ο κόσμος σύμφωνα με τις δυνατότητες". Αυτοί οι άνθρωποι κάνουν αυτό που στα Αγγλικά λένε lying by omission (ουσιαστικά ψεύδονται μέσα από την παράλειψη).
    H συνταγή τους είναι αυτό που ανέλυσες:
    1. Ρίχνεις κωμικά χαμηλά τον πήχη του τι σημαίνει "ακραία φτώχια" (και αντίστοιχα για κάθε άλλο metric) ώστε το μεγαλύτερο ποσοστό του τρίτου κόσμου να είναι πάνω από αυτό, και
    2. Δεν αναφέρεσαι στα πολλά και διάφορα πράγματα που πηγαίνουν προς το χειρότερο. Πχ το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια το προσδόκιμο ζωής στον "1ο κόσμο" πέφτει, σαν φυσιολογικό αποτέλεσμα τις ιδιωτικοποίησης της υγείας.
    Μπράβο για το βίντεο.

  • @vivaabril484
    @vivaabril484 Рік тому

    Τέτοιου είδους βιβλία σίγουρα σε πάνε παρακάτω στη σκέψη.
    Άλλωστε η κατανόηση καθιστά το μυαλό τεμπέλικο. Εξαιρετική επιλογή... Μπράβο!!

  • @vasilismarkandonis9435
    @vasilismarkandonis9435 Рік тому +9

    Ο κόσμος είναι όντως καλύτερος από το παρελθόν και με υλικά κριτήρια και με ηθικά. Δεν έχει όμως βελτιωθεί παντού το ίδιο, εξού οι ανισότητες. Δεν ξέρω αν θα μπορούσε καλύτερα γιατί μιλάμε για ανθρώπινες κοινωνίες. Πάντως η πρόοδος που έχει συντελεστεί έχει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σχέση με την ύπαρξη του καπιταλισμού και του φιλελευθερισμού (είτε μιλάμε για πρόσβαση σε υλικά αγαθά είτε για ανθρώπινα δικαιώματα). Το αν μπορεί να υπάρξει καλύτερο σύστημα μένει να το βρούμε, οι προϋπάρχουσες εναλλακτικές δεν πείθουν

  • @andreaskaragounis3753
    @andreaskaragounis3753 2 місяці тому

    Thanks!

  • @ΔημητρηςΚαραλης-μ6γ

    Πραγματικά Στέφανε θα ήθελα σε αυτή τη φάση να εκδηλώσω ένθερμα τις ευχαριστίες μου! Η παρακολούθηση του περιεχομένου του καναλιού ξεκίνησε για μένα πριν χρόνια λόγω των κοινών καταβολών μας στη Φυσική. Ωστόσο υποστηρίζω (καλά ,μεταξύ μας μπορώ και πιο ουσιαστικά ) και εκτιμώ ιδιαίτερα και τη στροφή σου σε βίντεο που εξετάζουν άλλα σημαντικά πεδία. Κυριότερα ,διότι σε κάθε βίντεο επιδιώκεις να προσφέρεις περιεχόμενο υπό το πρίσμα μίας επιστημονικής και καλά μελετημένης και λεπτομερούς προσέγγισης. Το βίντεο αυτό είναι άλλο ένα δώρο με τις παραπάνω αρετές, με γόνιμους προβληματισμούς και το ιδιαίτερο έξυπνο χιούμορ σου. Να σαι καλά και σε ευχαριστούμε πολύ για τις προσπάθειες σου και τον κόπο σου! Ελπίζω να επιφέρουν καρπούς τόσο σε εσένα ,όσο και σε εμάς και στην κοινωνία μας!

  • @ΓιώργοςΚαπάτος
    @ΓιώργοςΚαπάτος Рік тому +1

    Δε ξέρω τι λέτε εσείς αλλά εγώ ευχαριστήθηκα σεντόνια! Μου αρέσει να διαβάζω σκέψεις όταν είναι κάπως δομημένες, με επιχειρήματα και ορθολογισμό. Αυτό δε μπορεί να συμβεί σε μια-δυο γραμμές. Σεντόνια παντού!!

  • @manolisvosnakidis6540
    @manolisvosnakidis6540 3 місяці тому

    Στέφανε, είδα το βίντεο σου με το βγήκε. Δεν αγόρασα το βιβλίο μέχρι και πριν λίγες ημέρες σε μία έκθεση βιβλίου εδώ στην Αθήνα. Το διάβασα και επανήλθα στο βίντεο σου για να θυμηθώ τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σου.
    Πρώτα απ'όλα πρέπει να πω ότι το βιβλίο μου άρεσε. Λίγο η αισιοδοξία που βγάζει (που λείπει από την ζωή μας συνήθως), λίγο τα στατιστικά (που όσο και μαγειρεμένα) δείχνουν μία βελτίωση παγκόσμιος, λίγο του ότι αναφέρει κάποια εργαλεία για καλύτερη κρίση των καταστάσεων (και δεν μένει μόνο στην θεωρία), με άφησαν μία πολύ καλή άποψη για τα γραφόμενα.
    Από την άλλη μεριά, τα σχόλια σου είναι στοχευμένα και μένω στο τελευταίο ότι τα πράγματα, πιθανόν, να μπορούσαν να είναι πολύ καλύτερα. Πιστεύω το ίδιο και εγώ. Πρέπει να προσπαθούμε για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα όσον το δυνατόν γρηγορότερα. Δεν με εντυπωσιάζει, για παράδειγμα, ότι τα 7 δισεκατομμύρια ανθρώπων που ζουν πάνω στην μπλε σφαίρα δεν είναι στην στάθμη 4 της βαθμίδας που αναφέρεται στο βιβλίο. Θα έπρεπε όλοι να είναι τουλάχιστον εκεί. Μάλιστα, το 2024 στο οποίο ζούμε θα έπρεπε να υπάρχει και 5 βαθμίδα για να δούμε πόσοι ζουν μία ακραία ευκατάστατη (οικονομικά τουλάχιστον) ζωή. Όπως και να έχει ευχαριστούμε για την πρόταση του συγκεκριμένου βιβλίου. 😊

  • @eleftheriasarantidi6982
    @eleftheriasarantidi6982 Рік тому +1

    Πρέπει να σε εκνεύρισε πολύ αυτό το βιβλίο... και δικαίως θα έλεγα. Από τα καλύτερα σου ποστ! 👏👏👏

  • @nickgr2780
    @nickgr2780 Рік тому +3

    Στεφανάρα, πολύ ωραίος. Όντως το θέμα είναι πολιτικό.

  • @Affenia
    @Affenia Рік тому +1

    Πολύ καλή αλλαγή, σε παρακαλούμε να κάνεις περισσότερα τέτοια βίντεο!

  • @panagiotistsakonas1491
    @panagiotistsakonas1491 Рік тому +5

    Αγαπητέ να σημειώσω, το αξιόλογο, σημείο αναφοράς που έκανες στο τέλος, ότι βλέποντας και την άλλη πλευρά αναγνωρίζουμε πολλά, διότι αλλιώς φοράμε παροπηδες και γινόμαστε έρμαια ,
    Keep walking 😉

  • @giannismaris13
    @giannismaris13 Рік тому +105

    Στέφανε θελουμε βίντεο συνεργασίας με Veritasium.

  • @mcChran
    @mcChran Рік тому

    Πολύ ωραίο περιεχόμενο και φοβερή έκφραση. Συνέχισε με την καλή δουλειά!

  • @Ελεύθεινὅπουερᾶ

    Δεν νομίζω πως είναι και τόσο εύκολο να ετυμηγορήσουμε υπέρ της μίας ή της άλλη άποψης. Ενώ όντως πολλά πράγματα έχουν βελτιωθεί καλό θα ήταν μάλλον προτού καθαγιάσουμε την εποχή μας με τις τεράστιες προόδους να αναλογιστούμε και ποιό το τίμημα αυτής της προόδου, διότι αν για να έχουμε όλα όσα έχουμε καταστρέφουμε με μαθηματική ακρίβεια τον ίδιο μας τον πλανήτη - κατ'επέκταση την ίδια την ανθρωπότητα, τις μελλοντικές γενιές - τότε μοιάζουμε με αυτόν που πίνει δηλητήριο το οποίο όμως έχει ωραία γεύση μέχρι να επενεργήσει. Άλλωστε, τι μπορούν να μας πουν περί ευζωίας των ανθρώπων οι διάφοροι οικονομικοί δείκτες στην εποχή που ενώ όντως ζει με περισσότερες ανέσεις από κάθε άλλη έχει ταυτοχρόνως και τα μεγαλύτερα ποσοστά αυτοκτονιών, κατάθλιψης και εν γένει ψυχολογικών παθήσεων;

  • @thelifeofaimilios386
    @thelifeofaimilios386 Рік тому +2

    Τώρα ανακάλυψα το κανάλι σου. Έχεις πολύ ωραία βίντεο. Το περιεχόμενο σου είναι μια ευχάριστη εξαίρεση στη σαβούρα του internet.

  • @angeloslivanos8021
    @angeloslivanos8021 Рік тому

    Εξαιρετικό βίντεο! Αν και μου αρέσει πολύ το βιβλίο έκανες μερικές πολύ σωστές παρατηρήσεις για τα σφάλματα στα οποία πέφτει δίνοντας επιλεκτικά γραφήματα μόνο για τα θετικά και αγνοώντας πολλούς άλλους αρνητικούς δείκτες στην ανάλυσή του. Θεωρώ ότι το βιβλίο είναι παρόλα αυτά χρήσιμο γιατί μας δείχνει μία διαφορετική οπτική από τη μαυρίλα που συνήθως βλέπουμε μονόπλευρα στα ΜΜΕ και αυτό ειναί σημαντικό στην κατανόηση του κόσμου που ζούμε και στο πως μπορούμε να τον κάνουμε ακόμα καλύτερο 🙂 Συγχαρητήρια για την φανταστική δουλειά που κάνεις!

  • @panosvrionis8548
    @panosvrionis8548 Рік тому +3

    Θα τρελαθώ 😵‍💫😵‍💫
    Αυτό εξηγούσα σ ένα φίλο μου ότι είμαστε στο πάνω μέρος της πυραμίδας στο 1/3.
    Οι άλλοι είναι στο φάσμα δεν έχω πρόσβαση σε νερο ρεύμα φάρμακα
    internet ασφάλεια.αυτοκίνητο κτλ

  • @vnomik
    @vnomik Рік тому

    ένα απο τα top gr κανάλια με super ενδιαφέρον περιεχόμενο, που αξίζουν υποστήριξη. με ευγνωμοσύνη

  • @tasigeor1
    @tasigeor1 Рік тому +12

    Εξαιρετικη δουλειά, μπράβο Στέφανε!!!

  • @aceinkh
    @aceinkh Рік тому +12

    Γεια σου Στέφανε! Το χαρτί πάνω από το εξώφυλλο λέγεται (dust) jacket και όπως δηλώνει το όνομα είναι για να προστατεύει το εξώφυλλο από τη σκόνη και το ξεθώριασμα με τον καιρό!
    Στα ελληνικά το λέμε "κουβερτούρα" το οποίο είναι αρκετά γαμάτο γιατί κάνει τα βιβλία να μοιάζουν με γλυκά! :)
    Ευχαριστούμε για το βίντεο!

    • @xnec14
      @xnec14 Рік тому +3

      Το εξώφυλλο θα έπρεπε να είναι εκτυπωμένο και στο σκληρό μέρος, να μην είναι σκέτο μαύρο. 🙂

    • @kathimerinifysiki
      @kathimerinifysiki  Рік тому +2

      Γλυκά για τον νου 🤤

    • @ΓιώργοςΚαπάτος
      @ΓιώργοςΚαπάτος Рік тому

      @xnec14 Σωστά! Αρχικά γιατί αυτό είναι το πραγματικό εξώφυλλο, το άλλο είναι στην ουσία παρελκόμενο, πρόσκαιρο προστατευτικό κάλυμμα. Όμως και αυτό χρειάζεται. Πολλά βιβλία τα έχω βρει ως καταργημένους κωδικούς σε baazar ή από ιδιώτες μεταχειρισμένα. Ευτυχώς είχαν αυτά τα επιπλέον εξώφυλλα που "είχαν φάει όλο το ξύλο" αυτοκόλλητα τιμών, ζωγραφιές, σχέδια, αφιερώσεις, λεκέδες, σκισίματα, ξεθωριάσματα. 😉 Το ίδιο ισχύει και με την πρώτη έκδοση οποιουδήποτε τίτλου που έχει διαφορά με τις μεταγενέστερες τόσο σε μετάφραση (αν υπάρχει) όσο και εικονογράφηση κλπ.

  • @sotirisgeorgiou
    @sotirisgeorgiou Рік тому

    Ρίξε μια ματιά στο The Divide: A Brief Guide to Global Inequality and its Solutions του Hickel

  • @gtheofanopoulos
    @gtheofanopoulos Рік тому

    Πολύ καλή δουλειά. Ευχαριστώ. Αναμένω το βίντεο για τον Πίνκερ.

  • @nikas1684
    @nikas1684 Рік тому +1

    Φτανοντας στη μεση του βιντεο , υποψιαζομουν οτι θα καταληξει σε επιθεση κατα του καπιταλισμου εκ μερους σου , παρολα αυτα το εκλεισες οπως αρμοζει.
    Περιμενω βιντεο με αναλυση του καπιταλισμου , θα ηθελα πολυ να ακουσω την αποψη σου!

  • @ArcanumSteam
    @ArcanumSteam Рік тому

    Εξαιρετικη εκφορα λογου επιπεδου εκφωνητη ραδιοφωνου του 1980,καταπληκτικα δομημενος τροπος σκεψης και κατανοησης,μεταφορα αποψεων αβιαστα και κατανοητα χωρις ξενες λεξεις ενδιαμεσα.Μολις ανακαλυψα μια ιδιοφυια!

  • @vstxp
    @vstxp Рік тому

    O Rosling και ο Pinker είναι τρανά παραδείγματα της "Τοξικής Αισιοδοξίας" (Toxic Positivity). Κάνεις πολύ καλά που αναφέρεις αντιπαραδείγματα στα παραδείγματα του βιβλίου. Υπέροχο video, και πολύ καλή η παρατήρηση ότι καλό είναι να μην διαβάζουμε μόνο ότιδήποτε συμφωνεί με τις προϋπάρχουσες απόψεις μας, ακριβώς για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στην κριτική μας.

    • @TheNurseofdeath
      @TheNurseofdeath Рік тому

      "Τοξική Αισιοδοξία"? Θα με ενδιέφερε να μάθω τα εκάστοτε δεδομένα. Πάντως (προσπαθώντας να μην πέσω στην παγίδα να εξηγώ τον κόσμο από τις ελάχιστες και ίσως άσχετες εμπειρίες μου) οι άνθρωποι που ξέρω οι οποίοι συμμερίζονται την "αισιοδοξία" του Pinker είναι πολύ πιο δραστήριοι και προσεκτικοί (πχ. στην κατανάλωση ενέργειας) από όσους πάλι ξέρω και πιστεύουν ότι ο κόσμος πάει σκατά οι οποίοι είναι "χαμένοι για χαμένοι, όσα πάνε και όσα έρθουν". Θα με ενδιέφερε να μάθω δεδομένα και στοιχεία όμως το πώς αυτή η "αισιοδοξία" τελικά γίνεται "τοξική"...

  • @matthias18gr
    @matthias18gr Рік тому +1

    Πολυ ωραια αποδόμηση των επιχειρημάτων! Φοβερο βίντεο που θα χρειαστεί να δω πολλες για να καταλάβω ολες τις λεπτομέρειες του! Πολλα μπράβο για αλλη μια φορα .

  • @OrizontasGegonota
    @OrizontasGegonota Рік тому +1

    Σαν νέος δημιουργός στο UA-cam, είχα σκοπό να κάνω κι εγώ ένα βίντεο πάνω στο θέμα της "αχαριστίας" μας κυρίως επηρεασμένος από την "Ορθολογική Αισιοδοξία" του Matt Ridley. Βέβαια, ψήθηκα πριν το κάνω, να διαβάσω το Factfulness. Συμφωνώ ότι πρέπει να ακούμε τις διαφορετικές απόψεις και να μην μπαίνουμε σε echo chamber. Αλλιώς μένεις στάσιμος.
    Ευχαριστούμε Στέφανε!
    ΥΓ: Το εξώφυλλο αυτό είναι έτσι δυστυχώς και στο φοβερό Sapiens, πραγματικά ανούσιο.

  • @pribalway520
    @pribalway520 Рік тому

    Ευχαριστούμε για το βίντεο. Λίγα καλοπροαίρετα σχόλια
    1/ Το τι ορίζεται ως φτώχεια είναι σχετικό (όπως και οι περισσότερες λέξεις που βασίζονται στην ερμηνεία του καθενός). Ναι υπάρχουν κάποιοι 'επίσημοι' ορισμοί αλλά παραμένουν σχετικοί και προσαρμόζονται στις εξελίξεις της ιστορίας.
    2/ Στην σύγχρονη εποχή κυριαρχεί ο καπιταλισμός που στοχεύει στην μεγιστοποίηση του κέρδους μέσω του χρέους. Πρέπει να υπάρχουν 'φτωχοί' που θα δουλεύουν όλη τους την ζωή για να εξοφλήσουν τους 'πλούσιους' (μέσω φόρων, πάγιων και καταναλωτικών αναγκών). Κάπως έτσι ανοίγει η ψαλίδα μεταξύ 'πλούσιων' και 'φτωχών' που αναφέρεται στο βίντεο.
    3/ Η οικονομική παιδεία (σκόπιμα) δεν διδάσκεται στα σχολεία, ακόμα και στις αναπτυγμένες χώρες, σε πολλές μάλιστα θεωρείται ταμπού. Οι σχολές μας προετοιμάζουν να γίνουμε υπάλληλοι και αυτο-αποσχολούμενοι, όχι επιχειρηματίες και επενδυτές. Οι δύο τελευταίες κατηγορίες είναι αυτές που μας επιτρέπουν να φτάσουμε στην οικονομική ελευθερία, θέλει όμως υπομονή και πειθαρχία.
    4/ Κατά τη γνώμη μου, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο υπερπληθυσμός. Τεράστιο λάθος των κοινωνιών που δεν έβαλαν όρια στα πόσα παιδιά μπορεί κανείς να αποκτήσει. Όλα τα προβλήματα της Γης θα ήταν μικρότερου μεγέθους αν ο πληθυσμός ήταν ο μισός απ'ότι σήμερα. Υπάρχουν σχολές επιστημόνων που τάσονται υπέρ και άλλες κατά στο συγκεκριμένο θέμα, κάθεμία με τα επιχειρήματα της.

    • @steliosgkikas8310
      @steliosgkikas8310 Рік тому +1

      1/ δεν έχει σημασία. Θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει οποία λέξη ήθελε αφού περιέγραψε τις συνθήκες καθ´ αυτές.
      2/ Το πρόβλημα έγκειται στην αύξηση της ανισότητας ωχ εγγενές χαρακτηριστικό του καπιταλισμό.
      3/ σίγουρα δεν θέλουν όλοι να γίνουν επιχειρηματίες και σίγουρα δεν μπορούν και όλοι. Η οικονομική ελευθερία στην οποία αναφέρεσαι και την οποία υποθέτω ( διόρθωσε με αν κάνω λάθος) έχεις στο μυαλό σου αφορά πολύ λίγους.
      4/ Απάνθρωπο αυτο που λες (η ουσία του προβλήματος του ωφελιμισμου) . Και αν δεν κάνω λάθος ( διόρθωσε με ) δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο υπερπληθυσμός είναι το πρόβλημα. Η ότι είναι πρόβλημα παγκόσμιο ούτως ειπειν.

  • @AlbertReitech
    @AlbertReitech Рік тому +2

    Πολύ καλό ποιοτικό βίντεο! Ίσως μία καλή συμβουλή είναι να αναφέρεις στον τίτλο ή έστω στο thumbnail του βίντεο τον τίτλο του βιβλίου και πως πρόκειται για παρουσίασή του για να είναι πιο σαφές εξαρχής.

  • @mania462
    @mania462 Рік тому

    Φανταστικό βιντεο!Ενα σου λεω,μεσα σε 15 λεπτα αλλαξα 3 φορες θεση στο goodreads μου απο το θέλω να το διαβασω στο δεν θελω και ξανά παλι!Πρεπει να ναι πολυ ιδιαιτερο βιβλιο.

  • @EarthofDeathofficial
    @EarthofDeathofficial Рік тому

    Εξαιρετικη δουλεια!!! Ποιο ειναι το προγραμμα επεξεργασιας βιντεο που χρησιμοποιεις;

  • @Romanissimus
    @Romanissimus Рік тому

    Εξαιρετικός, όπως πάντα. Μιας και τον αναφέρει το ίδιο το βίντεο, θυμάμαι πως παρόμοια συζήτηση είχε πυροδοτήσει πριν από λίγα χρόνια και το πολύ επιδραστικό βιβλίο του Steven Pinker, "The Better Angels of Our Nature: Why Violence Has Declined". Πολλοί επιστήμονες είχαν επισημάνει τότε αδυναμίες σαν αυτές που σχολιάζει το βίντεο (π.χ. όπως ο Rosling παραβλέπει πως την πλειοψηφία του πλούτου την έχει καρπωθεί ο ανεπτυγμένος κόσμος, έτσι και ο Pinker παραβλέπει πως οι ανεπτυγμένες κοινωνίες βιώνουν υποχώρηση της βίας, επειδή -μεταξύ άλλων- την εξάγουν υπό διάφορες μορφές στις μη ανεπτυγμένες).

  • @charalampisgiannadakis9144
    @charalampisgiannadakis9144 Рік тому

    Ο τίτλος είναι σπόντα στα βιντεάκια του φίλου σου μπαντσαιαντιστ και δεν έχει σχέση με το περιεχόμενο. Το περιεχόμενο του βίντεο είναι αντίκρουση των δεδομένων με ισχυρότερα με δεδομένα, οπότε πιο ισχυρά δεδομένα σίγουρα είναι πιο πιθανό να μας σώσουν. Και φυσικά μεγάλο κομμάτι του βίντεο αφιερώνεται σε κριτική στον καπιταλισμό με φύλλο συκής την τελική σύσταση του βιβλίου. Η διαφορά είναι ότι αυτός σου λέει συγκεκριμένα πράγματα όπως για καταναλωτές και πως να φτιάξεις φτηνά πλυντήρια (δυνητικά ρυπογόνα) ενώ για άλλη μια φορά η αντιπρόταση είναι η τεχνολογία έχει προχωρήσει θα μπορούσαν τα πράγματα να είναι ακόμα λιγότερο κακά ή περισσότερο καλά επειδή ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός. Να είναι καλά οι πάτρωνες

  • @geemashups
    @geemashups Рік тому +1

    Σαφώς και έχει σημειωθεί ανάπτυξη και πρόοδος σε σημαντικούς τομείς, με την πάροδο του χρόνου. Όμως, αυτό το γεγονός, επισκιάζεται από τις πολύ απρεπείς συνθήκες, που βιώνουμε στην καθημερινότητά μας. Από τη στιγμή που τα αρνητικά έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα από τα θετικά της ανθρωπότητας, δεν είναι εύκολο να εστιάσουμε στα λίγα "καλά" που μας έχουν απομείνει. Το ότι έχουμε καταφέρει να φέρουμε μεγάλη πρόοδο, σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν ακυρώνει όλες τις άλλες οπισθοδρομικές συνθήκες που πλήττουν την κοινωνία στην οποία ζούμε.

    • @geemashups
      @geemashups Рік тому

      Επίσης, δεν μπορώ να κρύψω ότι αυτό το βίντεο στους Στέφανου, είναι ένα από τα καλύτερα που έχει βγάλει εδώ και πολύ καιρό. Είναι πολύ κατανοητό και καλά δομημένο. Ένα μεγάλο μπράβο!

  • @nikiasf
    @nikiasf Рік тому

    Σε ευχαριστώ ιδιαίτερα για το κομμάτι της κλιματικής αλλαγής!

  • @ΓεώργιοςΤζανέτος

    Το αισιόδοξο για μένα είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν είναι ούτε αισιόδοξοι ούτε απαισιόδοξοι, αλλά προσπαθούν να προσεγγίσουν μια αντικειμενική αλήθεια και βοηθούν κι εμάς που δεν έχουμε ούτε χρόνο ούτε τη γνώση να αντλήσουμε κάποιες πληροφορίες. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε σένα και στους φίλους σου!!!

  • @pmanolak
    @pmanolak Рік тому

    Εγώ θα πώ ένα μεγάλο μπράβο, εκτός από όλα τα άλλα, και στο ότι βάζεις υπότιτλους. Καιρός να σκεφτούμαι και τους ανθρώπους που μπορεί να μην ακούν καλά ή και καθόλου!

  • @nulakiustha
    @nulakiustha Рік тому

    Πολύ ωραίο βίντεο κ ειδικά το γεγονός ότι προτείνεις ένα βιβλίο δείχνοντας τα αδύνατα σημεία του. Κ επιτέλους κάποιος βάζει τα δεδομένα στη θέση τους, η οποία είναι ότι δε μας λένε τίποτα αν δε τα ερμηνεύσουμε, ενάντια στη σημερινή ακραία θετικιστική δεδομενολατρεια

  • @filipposjuke1578
    @filipposjuke1578 Рік тому +1

    Η αλήθεια είναι πως σε όλη μας της ζωή ερχόμαστε σε επαφή με ανθρώπους που θα πιστεύουν κάτι διαφορετικό από εμάς.Προφανως το τέλειο για όλους μας είναι να συμφωνούμε σε όλα και να ζούμε αρμονικά και δίκαια.Ειναι δύσκολο για κάποιον που δεν συμμερίζεται τις θέσεις του συγγραφέα ή του ανθρώπου που συναναστρέφεται να έρχεται σε επαφή με τέτοιου είδους θέσεις.Εδω είναι λοιπόν που κρινομαστε και επιλέγουμε είτε να μην έχουμε καμία επαφή με ότι δεν μας εκφράζει είτε αντιθέτως να έχουμε και να προσπαθούμε να βελτιωθούμε από αυτό.

  • @SKSDEMON-uf4bi
    @SKSDEMON-uf4bi Рік тому

    Ευχαριστούμε τα είπες όλα πάνω κάτω σημαντικό να ακούμε και την αντίθετη άποψη και να την εξετάζουμε

  • @ΚατεριναΒ-δ6β
    @ΚατεριναΒ-δ6β Рік тому

    Αρκετα ενδιαφερον και το βιντεο και η προσεγγιση σου σε ο,τι αφορα το βιβλιο.Εκεινο που μου αρεσει ειναι ο τροπος που βλεπεις τα πραγματα και την θαυμαζω τη σκεψη και την προσεγγιση σου. Δεν θα εστιασω ουτε στο βιβλιο ουτε στον συγγραφεα γιατι δεν ξερω τιποτα απο τα δυο αλλα στον τροπο που σκεφτεσαι και εκφραζεις τα πραγματα , οποτε μπραβο. Μου αρεσε πολυ το βιντεο και ο,τι αφορα τα βιβλια και τον τροπο που τα εκλαμβανουμε, επισης μου αρεσει σαν συζητηση ,επομενως βιντεο που αναλυουν τετοιου ειδους βιβλια σε αυτο το πλαισιο τα θεωρω πολυ χρησιμα οπως φυσικα και τα βιντεο του δικου σου τομεα που εμας, που δεν εχουμε και καμια ιδεα, μας ιντριγκαρουν να ακουσουμε και δινουν τη δυνατοτητα να μαθουμε κατι παραπανω.

  • @ΣτέργιοςΓούσιος

    Εξαιρετική παρουσίαση! Σ' ευχαριστούμε.

  • @katireei7761
    @katireei7761 Рік тому +1

    Οτι καλύτερο υπάρχει στο (ελληνικο) youtube αυτη τη στιγμη. Επομενο review: "the selfish gene".

  • @kostaschatzi721
    @kostaschatzi721 Рік тому

    Τα μπλουζάκια πολύ ωραία!!!!
    Πρώτη φορά βλέπω μια τέλεια περιγραφή για τα βιβλία.

  • @kiriakimichailidou2382
    @kiriakimichailidou2382 Рік тому +2

    Εξαιρετική παρουσίαση. Τον τελευταίο καιρο εμαθα για τον Rosling απο ted-x ομιλιες και μου εκανε εντύπωση το πως παρουσιαζε τα δεδομένα στο κοινο, παντα κρατωντας την αισιοδοξία του για το οτι τα πράγματα εχουν γινει καλύτερα σε σχεση με τα προηγούμενα χρόνια. Αν αγοραζα το βιβλίο του, ο μοναδικός λογος θα ηταν για το πως τα παρουσιαζει ( αν θυμαμαι καλα γνωστο ως data visualization). Ομως το να παρουσιαζονται μονο τα θετικά που γίνονται σε μια ερευνα τοτε κατι δεν πηγαίνει και τοσο καλα...
    Θα χαρω να δω και αλλες αναλυσεις βιβλιων 😊

  • @suzukanakamoto2681
    @suzukanakamoto2681 Рік тому +1

    Μισό λεπτό όμως, δεν γίνεται να θέτουμε το όριο της φτώχειας στο ίδιο ποσό εδώ και 70 χρόνια, αφού λόγω πληθωρισμού η αξία των χρημάτων μειώνεται δραματικά. Καθώς ο πλούτος μετακινείται προς τα δεξιά στο γράφημα που δείχνεις, μεταφέρει μαζί του και το όριο της φτώχειας πιο δεξιά, αφού το κόστος για νερό, ρεύμα και στέγαση αυξάνεται! Συγκεκριμένα σε σημερινά χρήματα 2$ είναι 18.80$ οπότε στο γράφημα του 2022 η γραμμή της ακραίας φτώχιας συνεχίζει να κρατάει πάλι σχεδόν το μισό του πλυθησμού από κάτω.
    Νομίζω ότι η παρουσίαση των γραφημάτων είναι όντως πολύ μονόπλευρη όπως το παρουσίασες και συνήθως τα πράγματα που συμβαίνουν στον κόσμο σίγουρα χαρακτηρίζονται από υψηλό βαθμό πολυπλοκότητας επειδή είναι πολυπαραγωντικά. Η απλούστευση είναι η έμφυτη προσέγγιση του ανθρώπινου νου στην προσπάθειά του να ερμηνεύσει τον κόσμο και δεν αντιπροσωπεύει απόλυτα την πραγματικότητα.

  • @VaggelisIosifidis
    @VaggelisIosifidis Рік тому

    Εξαιρετικό βίντεο! Ας μιλήσουμε για τη φιλοσοφία γύρω από τα δεδομένα, πέρα από την τυφλή υποταγή στους όποιους αριθμούς βολεύουν

  • @yiannchrst
    @yiannchrst Рік тому +4

    Ουάου! Καταπληκτικό βίντεο. Αλήθεια αρχικά πίστευα πως θα μιλούσες υπέρ του βιβλίου, αλλά με ξάφνιασες ευχάριστα! Είσαι ένας από τους λίγους Έλληνες UA-camrs που αξίζει!

  • @HarrisBallis
    @HarrisBallis Рік тому +5

    Συγχαρητήρια Στέφανε, φαίνεται πως εχεις αφιερώσει χρονο, κόπο και σκέψη! Νομιζω πως αδικείς λιγο το βιβλίο όμως. Ο κύριος στόχος του ειναι να ταρακουνήσει λιγο την οπτικη που έχουμε για τον υπόλοιπο κόσμο και οχι να ωραιοποίησει τον καπιταλισμό (φυσικα και εχει χρησιμοποιηθεί και γι αυτο τον σκοπό).
    Η κυρια διαφωνία μου ειναι πως εστιάζεις στην δυνητικά βέλτιστη κατάσταση παίρνοντας ως δεδομένη την τρέχουσα. Εχω την εντύπωση πως η γενικότερη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης τα τελευταία 100 χρονια θα έμοιαζε εξωπραγματική αν παρουσιαζόταν σε οποιοδήποτε πριν απο εναν αιώνα. Εχει υπάρξει σημαντική πρόοδος, η οποία έχει θέσει ακομη υψηλότερα τον πήχη. Η αέναη βελτίωση των συνθηκών δεν ειναι δεδομενη όμως, τα πράγματα θα μπορουσαν να εχουν παει χειρότερα (ο Β Παγκοσμίος Πόλεμος ειναι εξαιρετικό παράδειγμα).
    Η προσπάθεια για βελτίωση πρεπει να ειναι συνεχής και έντονη. Τα πράγματα ομως δεν πανε απο το κακό στο χειρότερο, οπως ειναι η εδραιωμένη αποψη.
    Σκεφτομαι συχνά πως ισως ειναι η πρώτη φορα στην ανθρώπινη ιστορία που η ζωή ενός βασιλιά ειναι συγκρίσιμη με αυτή ενος μεσου ανθρώπου (για την ωρα μονο στις ανεπτυγμένες κοινωνίες και μόνο ως προς τις βασικές παραμέτρους) σε μολις 3-4 γενιές.
    Σε ευχαριστούμε για την προσπάθεια και το εξαιρετικό υλικο!

    • @don.bouziotis
      @don.bouziotis Рік тому

      Πολύ σωστή παρατήρηση!

    • @ΓιώργοςΚαπάτος
      @ΓιώργοςΚαπάτος Рік тому

      Το πρόβλημα είναι πως ο μέσος άνθρωπος συγκεντρώνει χαρακτηριστικά που δεν αντιπροσωπεύουν κανέναν ατομικά αφενός, ενώ ως ομάδα αντιπροσωπεύει τους λιγότερους. Πχ στους δέκα ~3 πλούσιοι, ~3 φτωχοί, ~ 3 μέση κατάσταση = ο μέσος άνθρωπος έχει μέσο εισόδημα. Στην πραγματικότητα ο μέσος άνθρωπος δεν αφορά την πλειοψηφία (~3

  • @SciCoAstrophysics
    @SciCoAstrophysics Рік тому +1

    Συγχαρητήρια Στέφανε!
    Ευχαριστούμε για αυτό το video!

  • @timetoshare7625
    @timetoshare7625 Рік тому

    Ποσο ομορφος είσαι!! Μπραβο σου❤

  • @dimitris2521
    @dimitris2521 10 місяців тому

    Δεν έχω δει ακόμα το βίντεο, αλλά ΟΥΑΟΥ για την εισαγωγή! Είναι ακριβώς τα λόγια που λέω κι εγώ κάθε τόσο! (Οκ, εκτός από τον κρυπτονίτη...). Είναι ακριβώς ο λόγος που σε παρακολουθούμε τόσα χρόνια!
    (Άντε, για την κοπέλα μου είναι και η φωνή 😂 )

  • @panagiotispispitsos5277
    @panagiotispispitsos5277 Рік тому

    Ίσως το καλύτερο σου βίντεο. Συγχαρητήρια Στέφανε.

  • @woosh3683
    @woosh3683 Рік тому +1

    Στέφανε, παρότι συμφωνώ με τα προσωπικά σου συμπεράσματα και την κριτική σε αυτή τη χαζοχαρούμενη και υπεραισιόδοξη οπτική του μέλλοντος, στην αρχή του video αδικείς σημαντικά τις θετικές επιστήμες και παραπλανείς ως προς τη χρησιμότητά τους.
    Οι αριθμοί, με ευλάβεια ως προς την επιστημονική μέθοδο, ευσυνειδησία του ερευνητή και σοβαρή στατιστική ανάλυση από κατάλληλους ανθρώπους, ΔΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΑΠΟ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ. Η ερμηνεία είναι απαραίτητη μόνο όταν κάποιο από τα παραπάνω δεν ικανοποιείται.
    Για παράδειγμα, η ψυχολογία δεν έχει καμία σχέση με την επιστημονική μέθοδο και έτσι όλες οι ερμηνείες είναι υποκειμενικές (βλέπε replicability crisis). Αντιστοίχως, ο συγγραφέας του βιβλίου δεν είναι Μαθηματικός (ώστε να προβεί σε ώριμη και ενημερωμένη αξιολόγηση των δεδομένων) και ταυτόχρονα έχει οικονομικό όφελος από συγκεκριμένα συμπεράσματα (άρα δεν έχει ευσυνειδησία).
    Το πρόβλημα δεν είναι οι θετικές επιστήμες. Οι θετικές επιστήμες είναι το μοναδικό φως που μας οδηγεί μες το χάος που λέγεται ζωή. Δίνουν ξεκάθαρα συμπεράσματα που εμπεριέχουν ερμηνείες, όταν αξιοποιούνται σωστά. Τα Μαθηματικά και η Φυσική δε λένε ψέματα. Μόνο οι άνθρωποι λένε ψέματα.

    • @NicholasAggelitsis
      @NicholasAggelitsis Рік тому +2

      Ενδιαφέρον σχόλιο.Θα συμφωνήσω πως τα μαθηματικά λόγω της αυστηρότητας τους οδηγούν από μόνα τους συχνά σε έγκυρα αποτελέσματα τα οποία εμείς ερμηνεύουμε εκ των υστέρων.Ωστόσο, θέλω να σταθώ στο γεγονός πως τα μαθηματικά,η φυσική αλλά και κάθε άλλη θετική επιστήμη βασίζεται σε αξιώματα/παραδοχές που προέρχονται καθαρά και μόνο από την εποπτεία που έχουμε εμείς για τον κόσμο.
      Ως σπουδαστής μηχανικός συνειδητοποιώ πως το σύνολο της επιστημονικής μας γνώσης βασίζεται είτε σε παραδοχές που κάνουμε και μας φαίνονται προφανείς (π.χ Ευκλείδης "Σημείο είναι αυτό που δεν αποτελείται από κανένα μέρος") είτε στην ακρίβεια των οργάνων μέτρησης και παρατήρησης που έχουμε στη διαθεσή μας.Αυτό σημαίνει πως αν δεν ερμηνεύσουμε κατάλληλα τις παραδοχές και τα αποτελέσματα που εξάγουμε από αυτες τις παραδοχές ή τις αναποφέυκτα (έστω και αμυδρά) ανακριβέις μετρήσεις μας ως άνθρωποι δε θα αντλήσουμε χρησιμότητα από αυτά.
      Ένα παράδειγμα είναι η κλασική μηχανική,η οποία φάνηκε να παράγει "ψέματα" σε συνθήκες μεγάλων ταχυτήτων και μεγάλων μαζών ακριβώς γιατί κάποιες παραδοχές που έγιναν από τον Νεύτωνα δεν ήταν σωστές ερμηνείες του πραγματικού κόσμου αλλά ήταν καλές προσεγγίσεις του.
      Όταν λοιπόν το σύστημα με το οποίο παράγεις συμπεράσματα βασίζεται σε παραδοχές και μετρήσεις δεν θα είναι παντά ξεκάθαρο που έχουν εφαρμογή τα συμπεράσματα που βγάζεις,σε ποιον βαθμό είναι ακριβή και υπό ποιες συνθήκες ισχύουν.Εκεί πρέπει να πας εσύ ως άνθρωπος πίσω στις παραδοχές που έκανες οι οποίες είναι καθαρά από δικιά σου εποπτεία και να αποφασίσεις για τα παραπάνω.
      Προφανώς δε διαφωνώ με το σχόλιο καθώς συμφωνώ με την ουσία του δηλαδή οτι οι θετικές επιστήμες παράγουν ασφαλή συμπεράσματα αλλά θέλω να προσθέσω μια ίσως πιο προσεκτική ματιά προς τις θετικές επιστήμες στις οποιές θεωρώ οτι ο ανθρωπίνος παράγοντας διαδρματίζει καθοριστική σημασία αφου τις διαμορφώνει με βάση τη δική του οπτική του κόσμου.

    • @kathimerinifysiki
      @kathimerinifysiki  Рік тому

      Ο @NikolasGrava έδωσε ήδη μια ωραία απάντηση. Θα ήθελα να σχολιάσω κάτι ακόμα. Η φυσική, τα μαθηματικά και γενικότερα οι επιστήμες (αν και τα μαθηματικά για πολλούς δεν είναι επιστήμη αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση) δεν υπάρχουν στο κενό. Δεν είναι αυθύπαρκτες. Είναι πρακτικές των ανθρώπων, επομένως πάντα υπόκεινται στις ατέλειες των δημιουργών τους. Είναι αλήθεια πως η επιστημονική μέθοδος είναι η καλύτερη προσέγγιση που έχουμε εφεύρει για να αποκτούμε γνώση όμως αυτό δε σημαίνει πως και αυτή δεν έχει ενίοτε τα δικά της τυφλά σημεία ή ότι τα συμπεράσματα που εξάγονται μέσω αυτής δε σηκώνουν ποτέ αμφισβήτηση. Αν δεν υπήρχε αμφισβήτηση και ερμηνεία των αποτελεσμάτων δε θα υπήρχε και επιστήμη. Δε νομίζω πως είναι σωστό να αντιμετωπίζουμε τις θετικές επιστήμες ως κάτι ιδεατό που υπήρχε και υπάρχει από μόνο του κι εμείς προσπαθούμε απλώς να το πλησιάσουμε. Υπάρχουν μαζί με τους ανθρώπους και λόγω των ανθρώπων.

  • @George_Desipris_1970
    @George_Desipris_1970 Рік тому

    Προτεστάντης σκληρής κοπής και εσύ Ελληνικής συνήθειας ,από τότε που υπάρχουμε κυνηγός εννοιών. Δεν βοηθάει καθόλου η γλώσσα τους...Ας του το δώσουμε αυτό αφού δεν μπορεί να μας διαψεύσει... Πως σου δίνουν τις αποδείξης ότι η θεωρία χρήμα = πανάκεια...Εκπληκτικός!! Μπράβο σας!! ( Ο πλυθηντικός είναι για Astronio - Mad Scientist )Σβήνουμε και τα δεδομένα, τι θα μας σώσει?

  • @georgevizeg6757
    @georgevizeg6757 Рік тому

    ΜΠΡΑΒΟ σου Στέφανε!! Μπράβο σου πραγματικά..

  • @sofiaanr6748
    @sofiaanr6748 Рік тому

    Μια ερώτηση που θα ήθελα να αναζητήσω δεδομένα που την απαντούν αρκεί να τη διατυπώσω σωστά: σε τι ποσοστό έχει κάθε άνθρωπος πρόσβαση σε νερό- σε τροφή- σε πλουτοπαραγωγικές πηγές- που προέρχονται από την περιοχή όπου (είναι αναγκασμένος να) ζει;

  • @GoKitsali
    @GoKitsali 6 місяців тому

    Διαβάζω το "Ανθρωπότητα" του Rutger Bregman (εκπληκτικό!), όπου στις σημειώσεις παραπέμπει στο Factfulness. Και λέω να ψάξω για κριτικές. Και βλέπω αυτό το βίντεο. Δεν ξέρω αν θα διαβάσω το Factfulness αλλα, Στέφανε, μολις εφτασα στο 23:20 όπου περιγράφεις το εξώφυλλο... Γελάω ακόμη από προχθές! Γιατί ηταν σαν να έβλεπα τον εαυτό μου😂. Το "Ανθρωπότητα" έχει ακριβώς τον ίδιο τύπο εξωφύλλου. Γιατί;;
    Σ' ευχαριστούμε. Πολύ καλή δουλειά!

  • @kkordosis2394
    @kkordosis2394 Рік тому +4

    Ο καπιταλισμος ισως να μην ειναι ιδανικος, απλα ειναι με χαοτικη διαφορα καλυτερος απο τις εναλλακτικες που εχουμε δοκιμασει 10δες φορες με παταγωδη αποτυχια.
    Πολυ καλη και καλοδεχουμενη η κριτικη αλλα χωρις να υπαρχουν προτασεις ειναι απλα μιζερια και τιποτα ουσιαστικο η βοηθητικο σε κανενα.

  • @TheCh0senOne
    @TheCh0senOne Рік тому

    Πάρα πολύ καλό βίντεο με σωστή ανάλυση δεδομένων και σχολιασμό τους. Θα έπρεπε να είναι κοινή λογική ότι η αύξηση της παραγωγικότητας ή/και του συνολικού πλούτου δεν είναι μέτρο της ποιότητας της ζωής.

  • @scottishcatdad993
    @scottishcatdad993 Рік тому

    Πολύ καλή δουλειά τα book reviews 😍😍! Μπράβο!

  • @ΚλασικήΠερίπτωσηΚιθάραςΣτέλιος

    Πολύ καλό βίντεο. Μπράβο!

  • @georgioskezas2596
    @georgioskezas2596 Рік тому

    Σε ευχαριστώ που με απέτρεψες από το να χάσω χρόνο να διαβάσω τις απόψεις του Ρόσλινγκ (το έχω το βιβλίο στην ψηφιακή βιβλιοθήκη μου και σκόπευα να το διαβάσω).

    • @kathimerinifysiki
      @kathimerinifysiki  Рік тому +1

      Εγώ παρόλα αυτά προτείνω να το διαβάσεις για τους λόγους που είπα στο τέλος του βίντεο.

    • @georgioskezas2596
      @georgioskezas2596 Рік тому

      @@kathimerinifysiki Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για το χρόνο που γλίτωσα. Δεν θα ασχοληθώ με τη μονόπλευρη οπτική του ναρκισσιστή Rosling (Ειρήσθω εν παρόδω μετά το σημερινό επεισόδιο διάβασα αρκετές από τις μονάστερες κριτικές για το βιβλίο στο Amazon και στο good readers και κατάλαβα πολλά). Έχω πολλά συγγράμματα και εκλαϊκευμένα βιβλία των “δικών μας” φυσικών επιστημών να διαβάσω, όπως το Life in the Universe (Fifth Edition) των Bennett & Shostak (2022, 562 σελ.) και το Astrobiology - Understanding Life in the Universe (Second Edition) του CHARLES S. COCKELL (2021, 1567 σελ.). Επειδή και μετά το σημερινό επεισόδιο κατάλαβα ότι έχουμε πάνω κάτω τα ίδια κριτήρια θα σου στέλνω πριν διαβάσω κάποιο βιβλίο, το συγκεκριμένο βιβλιο σε pdf σε προσωπικό μήνυμα στη σελίδα σου στο Facebook, ώστε να το διαβάζεις εσύ και να κάνεις βιβλιοκριτική αν μπορείς και θέλεις. Τώρα θα σου στείλω ως δώρο 3-4 βιβλία σε pdf που τα έχω διαβάσει ώστε να τα διαβάσεις και εσύ (εάν δεν τα έχεις διαβάσει) και για τα οποία αξίζει να κάνεις book review. Πάνω από όλα σε ευχαριστούμε πάρα πολύ για την εξαιρετική δουλειά που κάνεις!

  • @mariansyk
    @mariansyk 8 місяців тому

    Πολύ ωραίο βίντεο. Νομιζω ότι για πρώτη φορά στην Αγγλία ή Αμερική το προσδόκιμο ζωής έπεσε Έχουμε πιάσει ταβάνι "ανάπτυξης" και πλέον οδηγούμαστε στον αφανισμό
    Χρειαζόμαστε αποανάπτυξη. Κάνε ένα βίντεο για αυτό. #Degrowth