Salutare, foarte bine explicat nu sunt de meserie dar te urmăresc cu intres ,am mai băgat mânuțele prin cabluri si e bine sa am idee despre o instalație electrică si împământare,si cel mai important ce trebuie făcut ca la carte si ce nu , sănătate maxima și la cat mai multe videoclipuri!
Când timpul permite să vă faceți organizarea activității adecvat,nu e drăguț să vă faceți de rușine.Un pic de respect față de D-voastră,nu față de cei ce vă văd postările!
😉👏🙋🙋🙋Bună seara! Felicitări domnu Ștefan! Am fost la cineva să îi efectuez o instalație de electrică și era vorba de împământare și am zis așa cum ați spus și dumneavoastră de un șanț la 9 m cu electrozi între ei adică electrozi împământare și cu platbandă și cu șurub și când le-am explicat mi-au zis:Aoleu dar ce fac casa din nou! Păi, băi băiatule, omule, le-am zis, așa este un împământare adevărată, o impământare naturală, împământarea care ți-o dă RENEL este mulțimea vidă. Sunt electricieni care n-au habar să monteze o priză ce să le cerem la ăștia care nu știu să bată un cui. Și mai vorbesc de cei începători,se mai și contrazic.
Cum vă explicați totuși că înainte de 89 era obligatorie sudura la platbandă și electrozi, și era interzis să prinzi in șuruburi, decit la tablou și piesa de separație. Nu era aceeași fizică și atunci și acum?
Dumneata daca apuci o oala de pe aragaz de fund si te arzi continui sa o apuci de fund, sau o apuci de toarte sa nu te mai arzi? Se mai desteapta si oamenii in timp. Dar d-ta ai inteles dece nu se sudeaza? Nu se sudeaza pt ca corodeaza galvanic, pt ca ii distrugi stratul protectiv de Zinc. Da, sudura ofera contact perfect, daca este facut corect. Dar mai bine un "contact mai prost" decat sa te trezesti peste 2 ani ca tu defapt nu mai ai continuitate deloc ca ti s-au ruginit toate sudurile. Mai ales acum, cand absolut toate electronicele si electrocasnicele sunt alimentate prin surse cu comutatie, deci cativa miliamperi de scurgere prin conductorul de nul tot vor exista...constant. Aia cativa miliamperi or sa roada sudurile alea in mai putin de 2 ani sub pamant. Si cum, in general, nu isi face nici sulea testare PRAM la casa au zis "ba nu, mai bine lognevitate, pt ca continuitatea este suficienta oricum ar fi daca conexiunile prin surub sunt facute corect".
De acord cu tine ca rugineste sudura dar doar deasupra,in interior contactul ramane.dar in cazul in care conexiunea mecanica nu este izolata corespunzător va aparea rugina intre tarus si platbanda si adio contact perfect.
Salut, se poate pe santul dintre casa si stalp de la enel, sa se traga si impamantarea dar in acelasi timp si cablu de bransament electric subteran, ambele in aceasi sapatura ? multumesc
Stefan,tot respectul pt tine,dar,uite situatie; Omu' (aveam obligatie la el,nu comentez mai mult),voia sa NU PUNA DELOC electrozi,avea strunguri si masini de gaurit cu coloana si 2 aparate de sudura la respectivul atelier improvizat,tras bransamentul dedicat,impartit prizele trifazice in scadere (64-32-20A),apoi monofazice distribuite dintro priza de 32A,dupa cerinta lui,fiecare circuit protejat cf normativelor (dupa spusa suspectului "inspector"),treaba lui,am insistat la 6 electrozi de 1.5m si 40m de platbanda zincata (50x3mm) pe care am sudat-o personal (nu am lasat "mesterul" atelierului sa faca asta intocmai din cauza electrodului ales de el,superbaz,adica 7018),am ales electrod de inox 309L in mod express pt capacitatea fluxului de a spulbera stratul gros de zinc,croit traseu,sapat santul de 80cm adancime,50cm latime (sa incap si eu sa pot suda omeneste platbanda pe 2 din cele 4 muchii ale electrozilor,peste care am pulverizat vopsea zinc repair,dedicata suprafetelor zincate,apoi am pus si smoala topita si "diluata" cu putina motorina,pentru a pastra o oarece flexibilitate,pt a nu crapa la diferentele de temperatura,lucru specific smoalei,asta acum aproximativ 15 ani,cand eram inca invatacel la sudura (acum pot sa ma declar putin peste mediu profesionist la electrod),ce electrod ai acolo,celulozic,sau rutilic,e serie e42,sau 6013,supranumitul Supertit,destul de bun si el la inlaturat zincul,de preferat rutilic si nu celulozic,lucrez in prezent la o structura metalica destinata montarii unor panouri solare,servind apoi ca sursa de energie in regim de supliment pt un mic cartier,respectiv Cartierul Latin,si am observat diferentele de ardere a celor 3 tipuri de electrozi,respectiv 7018 (superbaz),si cele doua variante 6013,supertit (celulozic si rutilic),ambele elimina binisor zincul fata de 7018,care sapa prea adanc in materialul de baza,sunt anumite tehnici de oscilare a electrodului pt a elimina zincul din calea arcului format de electrod,singura problema pt care este respinsa sudura platbandei este ca oamenii nu stiu sa protejeze corect si durabil,zona sudata,anul trecut am revenit la respectivul atelier pt a interveni asupra platbandei deteriorate de un excavatorist (defunctul nu a apucat sa lase fiului care a preluat mica afacere,si o schita a instalatiei electrice si impamantarii),si a vrut sa sape sant pt o fosa septica destinata atelierului in cauza,vreau sa spun ca dupa aprox 15 ani,platbanda si sudurile mele erau intacte,efectiv zero coroziune 😍 Joac-o p'asta Stefan 😀
Dar pana acum chiar nimeni nu a auzit de polizor ( flex ) pentru a ușura sudura prin indepartarea stratului de zinc de pe cele doua elemente sudabile. Latimea unui cordon de sudura nu cred ca va depășii 10 mm si lungimea ( cat te tine electrodul ) sau piesele sudabile. Dupa care continui cu o curatare usoara cu peria de sârmă plus izolarea respectivă. Spor la treabă.
De la magazinele de bricolaj n-ai nicio sansa sa gasesti toate piesele pentru o impamantare decenta si inevitabil se ajunge la improvizatii gen sudura. Sa luam exemplu Hornbach, care sta cam cel mai bine la capitolul asta. Au platbanda 40x4mm si tarusi ok, dar nicio clema zincata, comercializata de ei, nu se potriveste sa faci prinderea dintre platbanda si tarusi. Mai departe, au bara ok de echipotentializare de cupru, cu prindere dubla in suruburi, dar ce sa vezi... nu e pentru platbanda 40x4mm si trebuie sa te apuci sa decupezi din ea. Exemplele pot continua. In alta ordine de idei, poate le atragi si tu atentia celor care sa se uita la canalul tau ca trebuie sa foloseasca spray special pentru zincare, cu puritate mare de ZN, iar nu vopsea ordinara "de culoarea zincului" de la raioul de vopseluri, cea din urma fiind dielectrica.
Ca sa fie veridic experimentul ar fi trebuit sa zinchezi cu spray de zinc dupa sudura. Nu de alta dar exista instalatii de impamantare din marile fabrici ceausiste facute prin sudura care si zeci de ani mai tarziu au valorile corespunzatoare.
@@Proiectediversediy in 2023 perfect de acord. Ce ma intreb eu e cum de acele prize de PE facute de pe vremea lui impuscatu cu sudura si cu smoala ca de zinc nici nu poate fi vorba inca sunt ok unele dintre ele. PS nu sunt adeptul sudurii. Doar intreb!
Pai au fost facute cu platbanda de calitate,zincata cat trebuie ,nu spalacita ca azi,era legata si la structura fabricii ,si era executata sudura numai de electricieni cu panson ,nu de nea Vasile care si-a luat un aparat de la dedeman si zici ca scuipa nu sudeaza.Pe vremea aia meseria era meserie.De asta au tinut atat.Ca sa nu mai zica ca socaramiu a fost sudor si are si acum super tit de pe vremea lui ceasca.Pot spune ca sudeaza mai bine ca un basic de la lincoln de azi.
Sudura in argon cu amestecul materialelor si tratata impotriva ruginirii si este ok FARA adaos de alt material, doar cu materialul din care este facuta platbanda... (rezistenta electrica a sudurii este egala cu rezistenta materialului).Cel mai usor este cu imbinare mecanica.Daca nu sunteti de acord cu ce am scris, va rog sa documentati. (NU ca asa scrie in normativ, ca asta nu este o explicatie). Va multumesc!
Va salut!Inainte de a intra in cladire am un tub pvc de 110 ,10m ,aprope de supfrafata 10-20cm ,pot baga platbanda prin el si sa intru in cladire?Poate intra apa in tub,multumesc!
Salut Stefan! La casa in constructie am facut impamantare naturala perimetrala cu iesiri la colturi. Daca iese masiratoarea de max 1 ohm pe langa paratrasnet pot lega si panourile fotovoltaice? Urmeaza sa fac un gard, are rost sa pun platbanda in fundatie legata de etrieri si sa o conectez la impamantarea casei?
Betonul are alta structura fata de pamant,e inutil sa bagi platbanda in beton,sapi 20-30cm extra adancime,bagi cativa electrozi,legi platbanda cu placutele cu suruburi aferente,izolezi conexiunile,pui pamant peste,pana la adancimea finala de unde vrei sa torni beton,platbanda aia trebuie sa aibe si ea un strat de pamant ca sa fie considerata,impreuna cu electrozii,drept priza de PAMANT,nicicum beton 😀
Daca este sub un OHM se pun toate pe aceiasi impamantare (casa,panouri,paratraznet).Separat este cel mai bine dar trebuie sa le ai facute la 20 m minim distanta intre ele cea ce nu e cazul.
In beton este cea mai buna impamantare daca nu este hidrofugat.Este iubitor de apa si are umiditate mai mare ca pamantul.Pe timp de seceta manantul ajunge si la 15% umiditate dar betonul din fundatie nu scade sub 50%.
Salut Stefan. Ai idee daca o sa se mai puna la vanzare manualele de inginerie pe care le-ai prezentat? Caut de o luna si jumatate si gasesc doar magazine fara stocuri.
Recent am mai citit din normativ legat de împământare.vreau sa te intreb unde ai vazut tu ca scrie ca nu ai voie cu sudura???.nu confunda conductorul de legare la pământ cu împământare in sine
@@Proiectediversediy nu mai inteles ce am vrut sa spun prindere mecanica sau sudura exotermică la conductorul de legate la pământ nu la împământarea in sine
Conductorul de legate la pământ nu este același lucru cu împământarea (face parte dar doar pe o porțiune) oricum asta sti si tu nu sunt in măsură sa iti explic eu
Salut, mulțumesc pentru filmuleț. Zi-mi te rog dacă după normativ se mau investighează conexiunile de la tije după 10-15 ani? Ca de exemplu am impamantare în ograda și vreau sa torn beton peste toată ograda, e ok?
Eu verific rezistenta cablurilor cu o sursa de curent constant de 5A si un aparat care măsoară de la 0,01mV. Majoritatea cablurilor din comerț nu respecta rezistenta standardizata AWG
Salut. Daca vreau sa bat 1 singur electrod de 1,5 M câți ohmi o sa am. Rezultatul este ok doar pentru o priză cu impamantare ? De la electrod cablu 1,5 masiv direct in priză este ok ? Scuze pentru nepriceperea mea dar doar intreb sa stiu daca am făcut ok.
@@georgeradu4689 Te ajuta chiar si 40 ohmi aia teoretici. Nu te va mai "pisca" la mana cand pui mana pe carcasele metalice. Acum daca pica direct faza acolo nu va sari nici un MCB .... Dar roaga-te sa sara diferentialul de 300mA din bransament daca nu a altul ...
Multi nu intelg ca distanta corespunzatoare dintre Electrozi are un beneficiu mare pentru o conductibilitate cu pamantul si ofera o Rezistenta mai mica decat atunci cand sunt apropiati unul de altul, care ar insemna ca si cum ar fi unul sigur in acelasi loc. Desigur exista si exceptii atunci cand clientul nu vrea Electrozi unde doreste sa construiasca, sa monteze Irigatii de Gradina, Fose de canalizare sau urmand alte anexe mai mici de Constructie precum Garduri sau anexe exterioare.
Va salut. Cred ca tine mai mult sudura aia facuta de Stefan dar data cu zinc decit electrodul ala :-). Ceva care sa tina intre 30 -50 ani sint elecrozi cuprati si din inox. Nu as recomanda astfel de electrozi care tin intre 5 - 8 ani max.
La grosimea pieselor mergea șnur continuu. Dacă ai face un experiment cu împământare cu șuruburi și una sudata la aceleași componente și sol ai fi mai puțin vehement . Electrozii galvanizați dacă sunt lăsați pe pământ îngropați superficial ruginesc in 6 luni . Împământare din aia de 4*4 m cu multi electrozi am văzut la un releu Vodafone.
Zilele astea a fost reamenajata curtea interioara din interiorul blocului unde stau. Implicit s-a refacut si iluminatul public de la 0. Sapat santuri, cabluri noi, platbanda, tarusi, etc. sudau baietii intr-o veselie🤦♂️🤦♂️🤦♂️.
1. Ce grosime și lațime trebuie sa aibe platbanta galvanizata? 40x4mm? 2. Dacă se face o împământare naturală în fundație poți pune șuruburi normale la elementele de prindere? Teoretic fiind în beton nu ar trebui sa corodeze. 3. Elementul de separație trebuie pus numai la exterior si din el apoi mers în interior la tablou ? 4. Dacă nu ai armatura de fier în fundație(structuristul a zis ca nu e necesar) poți bate bare de fier beton și de ei în prinzi mecanic platbanta în șanțul săpat perimetral al fundației casei?
Sectiunea platbandei trebuie sa fie de 100mmp otel. Prinderile oricum vin zincate.Asa este, in beton nu ruginesc. Clema de separatie cu eclisa nu trebuie pusa neaparat afara.Trebuie sa exista ca sa putem separa in vederea masuratorilor. Trebuie sa bati un pic mai mult de 20 de bucati ca sa ai si de ce te prinde. Sigur ati inteles bine?Singurul element din fundatie care nu are fier este sapa de egalizare din santuri.Restul toate au chiar daca e o casa de lemn. Mai e si intrebarea daca domnul este chiar structurist?
@@Proiectediversediy intreabarea asta mi-o pun de cateva luni... de ce nu e fier in fundatia din santul din pamant... si raspunsul e exista in elevatie si nu trebuie jos in fundatie pt. ca nu ai forte laterale
Acești electrozi din tabla nu se sudează Cel mult se sudează electrozi verticali din teave Zincata de minim 2 1|2 țoli cu grosime minima de 4 MM care daca le protejezi bine 20 ani au valori bune dar în crestere in special pe continuități Cu stima
Afară că afară, ruginește dacă umiditatea depășește 40% , mai există și circulația aerului și apă se evapora. In pământ în schimb umiditatea este constanta, continuă și mai sunt și alte substanțe și elemente în compoziția pământului care accentuează rugina,oxidul Pentru test îți recomand să îngropi porțiunea sudata sa vezi cum arată după două săptămâni.
Sa înțeleg ca singurul inconvenient este ruginirea în zona suduri? - nu are nici - un efect asupra rezistivitatii? Dacă platbanda este de inox, la fel și țărușii și se sudează cu electrozi de inox este vreo problema?
@@DemoNiq 🤣Pai omul a intrebat de inox. Inox nu inseamna ceva frumos ci inseamna otel INOXIDABIL. Daca nu stii ce inseamna inoxidabil atunci nu mai comenta doar sa te aflii in treaba. @Ion Ene. Nu o sa ai nici o problema daca folosesti totul de inox doar ca o sa coste foarte mult si nu cred ca merita atata timp cat exista acele cleme de legatura intre tarusi si platbanda.
@@DemoNiq Mulțumesc! Deja e făcută lucrarea, asa am gândit și eu, totul este de inox, dar voiam sa mai cer o părere avizata. Mulțumesc! Nu sunt mare cunoscător în ale electricii, dar cu fiarele ma mai descurc. Mulțumesc!
Salutare, foarte bine explicat nu sunt de meserie dar te urmăresc cu intres ,am mai băgat mânuțele prin cabluri si e bine sa am idee despre o instalație electrică si împământare,si cel mai important ce trebuie făcut ca la carte si ce nu , sănătate maxima și la cat mai multe videoclipuri!
Când timpul permite să vă faceți organizarea activității adecvat,nu e drăguț să vă faceți de rușine.Un pic de respect față de D-voastră,nu față de cei ce vă văd postările!
😉👏🙋🙋🙋Bună seara! Felicitări domnu Ștefan! Am fost la cineva să îi efectuez o instalație de electrică și era vorba de împământare și am zis așa cum ați spus și dumneavoastră de un șanț la 9 m cu electrozi între ei adică electrozi împământare și cu platbandă și cu șurub și când le-am explicat mi-au zis:Aoleu dar ce fac casa din nou! Păi, băi băiatule, omule, le-am zis, așa este un împământare adevărată, o impământare naturală, împământarea care ți-o dă RENEL este mulțimea vidă. Sunt electricieni care n-au habar să monteze o priză ce să le cerem la ăștia care nu știu să bată un cui. Și mai vorbesc de cei începători,se mai și contrazic.
Cum vă explicați totuși că înainte de 89 era obligatorie sudura la platbandă și electrozi, și era interzis să prinzi in șuruburi, decit la tablou și piesa de separație.
Nu era aceeași fizică și atunci și acum?
Dumneata daca apuci o oala de pe aragaz de fund si te arzi continui sa o apuci de fund, sau o apuci de toarte sa nu te mai arzi?
Se mai desteapta si oamenii in timp.
Dar d-ta ai inteles dece nu se sudeaza? Nu se sudeaza pt ca corodeaza galvanic, pt ca ii distrugi stratul protectiv de Zinc.
Da, sudura ofera contact perfect, daca este facut corect. Dar mai bine un "contact mai prost" decat sa te trezesti peste 2 ani ca tu defapt nu mai ai continuitate deloc ca ti s-au ruginit toate sudurile. Mai ales acum, cand absolut toate electronicele si electrocasnicele sunt alimentate prin surse cu comutatie, deci cativa miliamperi de scurgere prin conductorul de nul tot vor exista...constant. Aia cativa miliamperi or sa roada sudurile alea in mai putin de 2 ani sub pamant.
Si cum, in general, nu isi face nici sulea testare PRAM la casa au zis "ba nu, mai bine lognevitate, pt ca continuitatea este suficienta oricum ar fi daca conexiunile prin surub sunt facute corect".
De acord cu tine ca rugineste sudura dar doar deasupra,in interior contactul ramane.dar in cazul in care conexiunea mecanica nu este izolata corespunzător va aparea rugina intre tarus si platbanda si adio contact perfect.
Mulțumim, dar totuși sunt electrozi cu urechi de prindere sudați, nus conforme alea??? Mulțumesc mult, Spor și sănătate multă
Normativul spune explicit mecanic nu sudura.
Mulțumim frumos @@Proiectediversediy
Salut, se poate pe santul dintre casa si stalp de la enel, sa se traga si impamantarea dar in acelasi timp si cablu de bransament electric subteran, ambele in aceasi sapatura ? multumesc
Stefan,tot respectul pt tine,dar,uite situatie;
Omu' (aveam obligatie la el,nu comentez mai mult),voia sa NU PUNA DELOC electrozi,avea strunguri si masini de gaurit cu coloana si 2 aparate de sudura la respectivul atelier improvizat,tras bransamentul dedicat,impartit prizele trifazice in scadere (64-32-20A),apoi monofazice distribuite dintro priza de 32A,dupa cerinta lui,fiecare circuit protejat cf normativelor (dupa spusa suspectului "inspector"),treaba lui,am insistat la 6 electrozi de 1.5m si 40m de platbanda zincata (50x3mm) pe care am sudat-o personal (nu am lasat "mesterul" atelierului sa faca asta intocmai din cauza electrodului ales de el,superbaz,adica 7018),am ales electrod de inox 309L in mod express pt capacitatea fluxului de a spulbera stratul gros de zinc,croit traseu,sapat santul de 80cm adancime,50cm latime (sa incap si eu sa pot suda omeneste platbanda pe 2 din cele 4 muchii ale electrozilor,peste care am pulverizat vopsea zinc repair,dedicata suprafetelor zincate,apoi am pus si smoala topita si "diluata" cu putina motorina,pentru a pastra o oarece flexibilitate,pt a nu crapa la diferentele de temperatura,lucru specific smoalei,asta acum aproximativ 15 ani,cand eram inca invatacel la sudura (acum pot sa ma declar putin peste mediu profesionist la electrod),ce electrod ai acolo,celulozic,sau rutilic,e serie e42,sau 6013,supranumitul Supertit,destul de bun si el la inlaturat zincul,de preferat rutilic si nu celulozic,lucrez in prezent la o structura metalica destinata montarii unor panouri solare,servind apoi ca sursa de energie in regim de supliment pt un mic cartier,respectiv Cartierul Latin,si am observat diferentele de ardere a celor 3 tipuri de electrozi,respectiv 7018 (superbaz),si cele doua variante 6013,supertit (celulozic si rutilic),ambele elimina binisor zincul fata de 7018,care sapa prea adanc in materialul de baza,sunt anumite tehnici de oscilare a electrodului pt a elimina zincul din calea arcului format de electrod,singura problema pt care este respinsa sudura platbandei este ca oamenii nu stiu sa protejeze corect si durabil,zona sudata,anul trecut am revenit la respectivul atelier pt a interveni asupra platbandei deteriorate de un excavatorist (defunctul nu a apucat sa lase fiului care a preluat mica afacere,si o schita a instalatiei electrice si impamantarii),si a vrut sa sape sant pt o fosa septica destinata atelierului in cauza,vreau sa spun ca dupa aprox 15 ani,platbanda si sudurile mele erau intacte,efectiv zero coroziune 😍
Joac-o p'asta Stefan 😀
Și garantează cineva că acea bandă lipicioasă rezistă cel puțin 15 ani? !!!!!!
Dar pana acum chiar nimeni nu a auzit de polizor ( flex ) pentru a ușura sudura prin indepartarea stratului de zinc de pe cele doua elemente sudabile.
Latimea unui cordon de sudura nu cred ca va depășii 10 mm si lungimea ( cat te tine electrodul ) sau piesele sudabile.
Dupa care continui cu o curatare usoara cu peria de sârmă plus izolarea respectivă.
Spor la treabă.
Dl STEFAN , va rog daca vreti sa.mi spuneti daca pot lua Pe.ul casei de la platbanda unde este legat paratrasnetul. Va multumesc!
Mulțumim
👍
Da,aveti dreptate domnu stefan ,si eu am facut inpamintarea dar mecanic pentru ca asa e normal.
De la magazinele de bricolaj n-ai nicio sansa sa gasesti toate piesele pentru o impamantare decenta si inevitabil se ajunge la improvizatii gen sudura. Sa luam exemplu Hornbach, care sta cam cel mai bine la capitolul asta. Au platbanda 40x4mm si tarusi ok, dar nicio clema zincata, comercializata de ei, nu se potriveste sa faci prinderea dintre platbanda si tarusi. Mai departe, au bara ok de echipotentializare de cupru, cu prindere dubla in suruburi, dar ce sa vezi... nu e pentru platbanda 40x4mm si trebuie sa te apuci sa decupezi din ea. Exemplele pot continua. In alta ordine de idei, poate le atragi si tu atentia celor care sa se uita la canalul tau ca trebuie sa foloseasca spray special pentru zincare, cu puritate mare de ZN, iar nu vopsea ordinara "de culoarea zincului" de la raioul de vopseluri, cea din urma fiind dielectrica.
Dupa sudura nu se poate da cu sprey Zn-Al ?
Salutare Stefan! Care electrod este mai bun ? Cel turnat ori cel ambutisat. Multumesc.
Ambii sunt ok dar atentie la producar.
Multumesc frumos!
Dupa filmarile anterioare cred c-ar fi cel mai bun OBO.
Salutre... in caz ca vreau sa fac o priza de pamant din electrozi de inox , pot sa-i zudez ? ( cu electtrozi de inox)
Furaciunea ca furaciunea, da alea care sunt oxidate fara sa fie folosite?
Maestre, i-mi place Tablita pentru desene, minunata.
Ca sa fie veridic experimentul ar fi trebuit sa zinchezi cu spray de zinc dupa sudura. Nu de alta dar exista instalatii de impamantare din marile fabrici ceausiste facute prin sudura care si zeci de ani mai tarziu au valorile corespunzatoare.
Spray-ul de zinc tine un an de zile si se foloseste la mentenanta pieselor expuse nu in pamant.In pamant se pun prinderi mecanice si banda cu rasina.
@@Proiectediversediy in 2023 perfect de acord. Ce ma intreb eu e cum de acele prize de PE facute de pe vremea lui impuscatu cu sudura si cu smoala ca de zinc nici nu poate fi vorba inca sunt ok unele dintre ele. PS nu sunt adeptul sudurii. Doar intreb!
Pai au fost facute cu platbanda de calitate,zincata cat trebuie ,nu spalacita ca azi,era legata si la structura fabricii ,si era executata sudura numai de electricieni cu panson ,nu de nea Vasile care si-a luat un aparat de la dedeman si zici ca scuipa nu sudeaza.Pe vremea aia meseria era meserie.De asta au tinut atat.Ca sa nu mai zica ca socaramiu a fost sudor si are si acum super tit de pe vremea lui ceasca.Pot spune ca sudeaza mai bine ca un basic de la lincoln de azi.
Bravo ,respect
Cât de corect este să mă leg cu conductorul împământării de fundația gardului?
Sudura in argon cu amestecul materialelor si tratata impotriva ruginirii si este ok
FARA adaos de alt material, doar cu materialul din care este facuta platbanda... (rezistenta electrica a sudurii este egala cu rezistenta materialului).Cel mai usor este cu imbinare mecanica.Daca nu sunteti de acord cu ce am scris, va rog sa documentati. (NU ca asa scrie in normativ, ca asta nu este o explicatie). Va multumesc!
Va salut!Inainte de a intra in cladire am un tub pvc de 110 ,10m ,aprope de supfrafata 10-20cm ,pot baga platbanda prin el si sa intru in cladire?Poate intra apa in tub,multumesc!
Poti baga fara probleme dar sigileazal la capete sa nu ramana apa in el .Chiar daca nu este de la ploaie o sa fie de la condens.
@@Proiectediversediy Am inteles,dar daca intra apa ce efect are?Multumesc pentru timpul acordat!
Salut Stefan! La casa in constructie am facut impamantare naturala perimetrala cu iesiri la colturi. Daca iese masiratoarea de max 1 ohm pe langa paratrasnet pot lega si panourile fotovoltaice? Urmeaza sa fac un gard, are rost sa pun platbanda in fundatie legata de etrieri si sa o conectez la impamantarea casei?
Betonul are alta structura fata de pamant,e inutil sa bagi platbanda in beton,sapi 20-30cm extra adancime,bagi cativa electrozi,legi platbanda cu placutele cu suruburi aferente,izolezi conexiunile,pui pamant peste,pana la adancimea finala de unde vrei sa torni beton,platbanda aia trebuie sa aibe si ea un strat de pamant ca sa fie considerata,impreuna cu electrozii,drept priza de PAMANT,nicicum beton 😀
Si fa bine sa separi complet paratraznetul de priza de pamant,sunt doua chestii distincte,total separate.
Daca este sub un OHM se pun toate pe aceiasi impamantare (casa,panouri,paratraznet).Separat este cel mai bine dar trebuie sa le ai facute la 20 m minim distanta intre ele cea ce nu e cazul.
In beton este cea mai buna impamantare daca nu este hidrofugat.Este iubitor de apa si are umiditate mai mare ca pamantul.Pe timp de seceta manantul ajunge si la 15% umiditate dar betonul din fundatie nu scade sub 50%.
@@ScarryMarian2012 totusi te cheama Stefan?
Felicitari
Salut Stefan. Ai idee daca o sa se mai puna la vanzare manualele de inginerie pe care le-ai prezentat? Caut de o luna si jumatate si gasesc doar magazine fara stocuri.
Salutare, pentru o instalație electrică de la a-z la o casa in Targu Mures in luna Ianuarie-Februarie 2023 ai avea timp ? Mersii, Marius
Recent am mai citit din normativ legat de împământare.vreau sa te intreb unde ai vazut tu ca scrie ca nu ai voie cu sudura???.nu confunda conductorul de legare la pământ cu împământare in sine
Unul la mana nu confund nimic ,doi la mana scrie mare SUDURA EXOTERMICA sau prindere mecanica.Stii ce este ai sudura exotermica?
@@Proiectediversediy nu mai inteles ce am vrut sa spun prindere mecanica sau sudura exotermică la conductorul de legate la pământ nu la împământarea in sine
Conductorul de legate la pământ nu este același lucru cu împământarea (face parte dar doar pe o porțiune) oricum asta sti si tu nu sunt in măsură sa iti explic eu
Respect.
ZINCUL SE OXIDEAZA MAI GREU CA FERUL DAR SE OXIDEAZA ))) LIKE PENTRU INFORMATIE UTILA😀😀😀
👍
Salut, mulțumesc pentru filmuleț. Zi-mi te rog dacă după normativ se mau investighează conexiunile de la tije după 10-15 ani? Ca de exemplu am impamantare în ograda și vreau sa torn beton peste toată ograda, e ok?
Respect!
👍 !!
👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼
Nu trebuie doar 2 * lungime electrod vertical. Se poate de la aceeasi lungime pana la 3 * lungime electrod. Conform Tabelul A5.34-5 i7 2011.
Eu verific rezistenta cablurilor cu o sursa de curent constant de 5A si un aparat care măsoară de la 0,01mV. Majoritatea cablurilor din comerț nu respecta rezistenta standardizata AWG
Salut.
Daca vreau sa bat 1 singur electrod de 1,5 M câți ohmi o sa am.
Rezultatul este ok doar pentru o priză cu impamantare ?
De la electrod cablu 1,5 masiv direct in priză este ok ?
Scuze pentru nepriceperea mea dar doar intreb sa stiu daca am făcut ok.
Pana nu masori, nu vei stii cat o sa ai, probabil 40 ohm.....in nici un caz sub 4 ohm. Dar cel mai probabil, nu te ajuta cu nimic.....
@@georgeradu4689 Te ajuta chiar si 40 ohmi aia teoretici. Nu te va mai "pisca" la mana cand pui mana pe carcasele metalice. Acum daca pica direct faza acolo nu va sari nici un MCB .... Dar roaga-te sa sara diferentialul de 300mA din bransament daca nu a altul ...
Din nou recapitulare
Multi nu intelg ca distanta corespunzatoare dintre Electrozi are un beneficiu mare pentru o conductibilitate cu pamantul si ofera o Rezistenta mai mica decat atunci cand sunt apropiati unul de altul, care ar insemna ca si cum ar fi unul sigur in acelasi loc. Desigur exista si exceptii atunci cand clientul nu vrea Electrozi unde doreste sa construiasca, sa monteze Irigatii de Gradina, Fose de canalizare sau urmand alte anexe mai mici de Constructie precum Garduri sau anexe exterioare.
Va salut. Cred ca tine mai mult sudura aia facuta de Stefan dar data cu zinc decit electrodul ala :-). Ceva care sa tina intre 30 -50 ani sint elecrozi cuprati si din inox. Nu as recomanda astfel de electrozi care tin intre 5 - 8 ani max.
Salutare
La grosimea pieselor mergea șnur continuu.
Dacă ai face un experiment cu împământare cu șuruburi și una sudata la aceleași componente și sol ai fi mai puțin vehement .
Electrozii galvanizați dacă sunt lăsați pe pământ îngropați superficial ruginesc in 6 luni .
Împământare din aia de 4*4 m cu multi electrozi am văzut la un releu Vodafone.
Toate ca toate...nu te apuca de confecții metalice...
Zilele astea a fost reamenajata curtea interioara din interiorul blocului unde stau. Implicit s-a refacut si iluminatul public de la 0. Sapat santuri, cabluri noi, platbanda, tarusi, etc. sudau baietii intr-o veselie🤦♂️🤦♂️🤦♂️.
Daca protejau sudurile cum trebuie,desi ma indoiesc,poate ar fi fost catusi ok,dar ma indoiesc ca ar fi avut grija asta... 🤣🤣
1. Ce grosime și lațime trebuie sa aibe platbanta galvanizata? 40x4mm?
2. Dacă se face o împământare naturală în fundație poți pune șuruburi normale la elementele de prindere? Teoretic fiind în beton nu ar trebui sa corodeze.
3. Elementul de separație trebuie pus numai la exterior si din el apoi mers în interior la tablou ?
4. Dacă nu ai armatura de fier în fundație(structuristul a zis ca nu e necesar) poți bate bare de fier beton și de ei în prinzi mecanic platbanta în șanțul săpat perimetral al fundației casei?
Sectiunea platbandei trebuie sa fie de 100mmp otel.
Prinderile oricum vin zincate.Asa este, in beton nu ruginesc.
Clema de separatie cu eclisa nu trebuie pusa neaparat afara.Trebuie sa exista ca sa putem separa in vederea masuratorilor.
Trebuie sa bati un pic mai mult de 20 de bucati ca sa ai si de ce te prinde.
Sigur ati inteles bine?Singurul element din fundatie care nu are fier este sapa de egalizare din santuri.Restul toate au chiar daca e o casa de lemn.
Mai e si intrebarea daca domnul este chiar structurist?
@@Proiectediversediy intreabarea asta mi-o pun de cateva luni... de ce nu e fier in fundatia din santul din pamant... si raspunsul e exista in elevatie si nu trebuie jos in fundatie pt. ca nu ai forte laterale
Sunt curios cand o sa comenteze cineva, ca si electrozii sunt sudați 😅😅😅
Daca priza aia a vrut să fie pentru un post de transformare poate e priza pentru tensiunea de pas
Acești electrozi din tabla nu se sudează
Cel mult se sudează electrozi verticali din teave Zincata de minim 2 1|2 țoli cu grosime minima de 4 MM care daca le protejezi bine 20 ani au valori bune dar în crestere in special pe continuități
Cu stima
Trebuia sa chemi Electro-Sudorul de la resita el se re cu astea .
Afară că afară, ruginește dacă umiditatea depășește 40% , mai există și circulația aerului și apă se evapora.
In pământ în schimb umiditatea este constanta, continuă și mai sunt și alte substanțe și elemente în compoziția pământului care accentuează rugina,oxidul
Pentru test îți recomand să îngropi porțiunea sudata sa vezi cum arată după două săptămâni.
Electricianul care nu cunoaste teorie vorbeste intotdeauna de normativ... Iarta-ma dar habar nu ai ce spui!
Sa înțeleg ca singurul inconvenient este ruginirea în zona suduri? - nu are nici - un efect asupra rezistivitatii? Dacă platbanda este de inox, la fel și țărușii și se sudează cu electrozi de inox este vreo problema?
pai rugineste pana se mananca de tot zona aia si se intrerupe. si deci practic buleste toata rezistivitatea.... nu e vorba doar de frumusete :))
@@DemoNiq 🤣Pai omul a intrebat de inox. Inox nu inseamna ceva frumos ci inseamna otel INOXIDABIL. Daca nu stii ce inseamna inoxidabil atunci nu mai comenta doar sa te aflii in treaba.
@Ion Ene. Nu o sa ai nici o problema daca folosesti totul de inox doar ca o sa coste foarte mult si nu cred ca merita atata timp cat exista acele cleme de legatura intre tarusi si platbanda.
Da, ....diferenta de preț
@@DemoNiq Mulțumesc! Deja e făcută lucrarea, asa am gândit și eu, totul este de inox, dar voiam sa mai cer o părere avizata. Mulțumesc! Nu sunt mare cunoscător în ale electricii, dar cu fiarele ma mai descurc. Mulțumesc!
Acum 50 de ani și eu sudam mai frumos/mai bine, tot fără mască!
Nu se sudeaza o prostie prea mult strici ... Ai uitat
EU AM AVUT DE 2 METRI ȘI AM PUS DIN 4 IN 4 METRI !!
Doar că nu au făcut-o bine
Nu respira prea tare fumul asta!
Uitasi de smoala Nea Mârine