Adrian , cei care au facut 30 de ani fara sa separe PEN si tratare, le e GREU sa recunoasca ca au facut tot timpul asta ,,aproape gresit”.De aceea e aceasta ,,rezistenta” la normal.
Foarte bine punctat Adrian! Felicitări! Având în vedere că foarte mulți electricieni care respecta normativele se lovesc de aceasta problema, eu personal când vine " nenea de la Enel " și îi arăt normativul și S T3-JT și nu vrea, am să- l dau în judecată pe el, nu ENELUL, dar asta o pot face la căsuța mea de la tara deoarece eu sunt beneficiarul. Am să filmez tot inclusiv valoarile PPL și PA să am dovezi în instanță. M-am saturat de sintagma " eu am experiența 30 de ani și numai așa am făcut " . Asa voi face că altfel nu o scoatem la capăt cu acești " tehnicieni de la ENEL ".
Eu zic că ar trebui dat în judecată chiar enelul, că după ce or să să se aleagă cu câteva procese de genul ăsta, să vezi ce o să-și instruiască ei pesonalul și or să le dea chiar ei șuturi în cur acelor experți cu trei-j de ani vechime.
@@gabrielgherman2562 Da și asta se poate dar când aude " nea' Berlogea " că îl dai in instanță pt neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu sa vezi cum îl sună pe șeful lui........
Pana la urma a dat cineva în judecata Electrica? Ati și câștigat? Sau procesul e încă pe rol și va fi și încă ani de zile de aici inainte... Cât ați cheltuit pana acum cu avocații?
Foarte bine explicat si corect. Lucrez si eu in domeniu am si ceva studii de specialitate si eu cel putin sunt perfect de acord cu ceea ce ati prezentat.V-am vazut si alte filmulete si nu pot sa va zic decat ca stapaniti bine domeniul ,cel putin pe parte de joasa tensiune si foarte mult ma bucura faptul ca vad ca va respectati si iubiti meseria. Feleicitari!
Urmăresc cu mult interes explicațiile dumneavoastră pertinente din punct de vedere profesional. Apreciez efortul și pasiunea depuse pentru explicații, atât teoretic cât și practic. Cei care vor,au de învățat de la dumneavoastră. Mult succes în continuare!
Sărbători Pascale fericite alături de cei dragi.Hristos a înviat.Normativele trebuie respectate indiferent de generațiile de absolvire.Ati explicat într-un video cum erau pe vremuri de mult apuse.legarea unui utilaj,și cu platbanda și cu cablu de împământare.Succes Domnul Adrian in tot ce faceți
Bună explicație! Bravo și respect! Eu însă tind să aplic, pe cît e posibil, doar sistemul TT cu releu de tensiune din cauza unei experiențe urâte pe am avut șansa să o întâlnesc. Deci într-o zonă a unei localități firul N al branșamentului era defect, astfel nulul rețelei acelei zone era jucat de PPL-ul locuințelor care o aveau (bineînțeles cca 20% dintre locuințele zonei aveau PPL). Astfel s-a ajuns la situația că respectivele PPL-uri efectiv s-au topit rezultând o situație foarte urâtă. Astfel mă strădui să evit la maximum posibil aplicarea TN-C-S.
In sistem TT trebuie avut grija la valoarea impedantei buclei de defect (in funcție de asta protectiile vor deconecta la timp in caz de scurtcircuit) și la DDR uri care trebuiesc testate periodic.
Bineînțeles, fac asta permanent cu ajutorul dispozitivului Metrel MI3101, cu ajutorul căruia testez atît valorile buclei de defect și parametrii diferențialului, cât și valoarea PPL. Tot valoarea rezistenței PPL o mai testez adițional cu ajutorul UNI-T UT278A+.
Va înțeleg și am citit un asemenea caz în Anglia, când într-o zona rezidențială impamantareea unei locuințe a stat în picioare pe post de nul în locul nulului rupt (erau sa ia foc la câteva sute de amperi ). Lecția învățată a fost adaptarea la zona rezidențială: ai stradă cu abonati TT mergi pe TT; sau invers sunt majoritatea PME = TNCS atunci Tncs. Totul tine de tipul de alimentare în casele învecinate atenție! Și încă ceva : Dacă OD îți pune la modernizare în loc de tripolara , tetrapolara atunci e combinație interesanta: vei întări centrul stelei (neutrul) atât timp cât sta cuplata tetrapolara din bmpt și în locuință este tncs. Fiecare sistem de legare are avantaje și dezavantaje în funcție de necesități, în normativ sunt prezentate în (parca) 2 tabele pe tip de consumatori și tip de instalații. Numai bine!
Bravoo Adriane !! Exact asta trebuia aratat !! Pe cele 2 scheme se vede clar si separatia PEN in bareta de la blocul de masura si faptul ca la blocul monofazat cu DPSTm apare in plus priza auxiliara PA care este cu totul altceva decat priza locala PPL, ele neavand deloc contact direct electric. Modelele astea de documente se pot consulta pe net la diferiti OD astfel ca acolo unde este nevoie, sa inteleaga lumea, sa stie ce sa ceara, dar sa inteleaga si ca trebuie sa aiba priza PPL MASURATA !!! de max 3,98 ohm !!! nu facuta dupa ureche.
Felicitări domnule Adrian .Nimeni nu a mai explicat așa corect aceste condiții de utilizare (construcție) a instalație a prozei de înpamântare. Vă doresc un paște fericit.Cristos a înviat!
Buna ziua domnule Chelaru. Exact asta am cerut si eu reprezentantilor in teren al O.D si anume sa-mi faca tratarea PEN la blocul de masura si raspunsul a venit in felul urmator: "da de ce vrei dumneata sa intaresti nulul de lucru al OD cu impamantarea ta .", inchei citatul. Joac-o pe asta, electrician DelGaz GRID.
Foarte de acord cu ce spui tu aici. Totusi, ce se intampla daca PEN-ul se intrerupe de la furnizor(greseli, pomi cazuti pe cabluri, etc..), undeva pe langa trasformator, la 300m de tabloul meu?Atunci toti consumatorii mei cat si ai tuturor vecinilor care nu au tratarea N-ului asa cum avem noi o sa foloseasca PPL-un meu ca si N.
Din păcate e plin de acești "specialiști" la toți distribuitorii și în toate domeniile. Vai de steaua noastră. In veci n-o să ne facem bine ! Trăiască șpaga și incompetența!
Salut!. Și eu am spus de multe ori că nu se respectă nici normativul nici Specificațiile tehnice atunci când se racordează BMPT/ BMPM. Aici vina o au cei care le montează, firme autorizate ANRE și OD care nu verifică atunci când se face punerea în funcțiune a instalației. Sănătate și spor la treabă. 👍
Foarte fain clipul. Apreciem. Problema este acolo ca nu exista un loc/numar de contact unde sa sunam noi electricienii cu capul pe umeri sau clientii care intampina astfel de probleme cu "sistemul", si sa declaram problemele si persoanele care pun probleme in a realiza instalatia corect. Daca exista un corp de control unde am putea declara aceste probleme, nu se mai intamplau astfel de grozavii.
Cel puțin la OD-ul e-distribuție scrie clar în ATR că la blocul de măsură se leagă la PPL-ul instalației de utilizare. De multe ori, firmele care fac branșamente, nici măcar nu fac separația PEN-ului și nu mai poți lega PPL-ul la PEN, după ce s-a sigilat compartimentul contorului. Îți rămâne doar să transformi în TT pe partea abonatului.
Scrie si la altii. Schemele astea sunt desenate asemanator in tot ce am vazut pana acum ca documentatie. Pe hartie avem lucrurile cum trebuie, in teren nu se face exact ca pe hartie. Ce este drept aici si unii din beneficiari nu inteleg ca au obligatia sa faca priza de pamant PPL locala si M A S U R A T A. Si de asemenea odata legat asa, adica trecut TNC in TNCS trebuie facute masuratori periodice la priza de pamant a abonatului.
Am facut deja cateva instalatii electrice, cu tot cu priza de pamant, unde nu am avut posibilitatea sa duc ppl in bmp si sa fac tratarea pen-ului, pentru ca bmp era deja sigilat, sau era peste drum asfaltat, iar in bmp nu a fost facuta nici o tratare si exista diferential de 300mA. Nu am avut de ales, decat sa transform in TT, ca sa nu declanseze diferentiala lor. Trist...
@@Sim_Tiby eu am fost de fata când au montat BMP și adusesem pana la BPM fir de 25 ca sa plece către casa cu el, trebuie doar sa facă ei împământarea lor și sa lege firele. Când i-am întrebat pe stimabili dacă fac tratarea de NUL au început sa ma ia la misto si sa rada tâmp. Ca cei aia cum sa îmi facă ei asa ceva, ca le da cu neconform si însemna ca toate montajele lor sunt greșite. Și pentru ca eram prosumator si aveam nevoie urgent de montaj i-am lăsat cu rasul lor si experiența lor profesională
Salut Adrian, te urmaresc si te respect in tot ceea ce faci...pe viitor vreau si eu sa ajung electrician, deja stiu sa montez becuri si prize si un tablou electric...doar ca am cateva nelamuriri despre condensatoare relee si multe altele...ai putea face niste videoclipuri explicative pe viitor cu ce face fiecare in parte cum se leaga si pentru ce sunt necesare?
Salut Adrian! Nu sunt electrician dar ma fascineaza aceasta meserie si imi place sa te ascult. Din ce am inteles la tine eu trebuie sa duc platbanda de la impamantarea mea la blocul de masura care l-au pus ei la poarta?
Mii de multumiri pentru explicatii, sunt de un real folos. Ce se face in cazul unor situații în care un inverter hibrid nu este legat la rețeaua națională (fiind foarte departe) iar la iesirea inverterului între bornele sale L si PE se masoară cam 159V iar între N și PE 89V? Se unifică PE cu N se leaga la PPL și se separă în TG?
Daa, unde sa o lege la pamant ptr ca la casa mea de la tara nici nu exista legare la pamant... nu a auzit de aceasta notiune... Multumim de informatie si fiti binecuvantat. Mentionati de cursuri . Desi eu sunt iesita la pensie ma intereseaza acest curs. Cum pot sa particip si eu la curs ?
Salutare Adrian, între BMPT și firida casei o sa fac un șanț pentru branșarea casei pe care sânt voi monta și împământarea cu 5 electrozi. Pot trata nulul și la un capăt și la celălalt al platbandei urmând că din firida casei sa fac separarea? Ce se întâmplă dacă fac tratarea și în BMPT și în firida?
Salut,e un magazin care nu are împământare decât trifazic 3P+N ,dar are subsol ,se poate trage împământare din subsol, adică să se introducă in podeaua subsolului (după ce s-a spart placa) țăruși?Camera subsolului are 3x5,5 mp².
ATENTIE...!!!....Reglementarile normativul I7/2011 se aplica cladrilor cum se prevede in paragraful 1.1 din I7.......Reglementarile standardului SR 234/2008 se aplica doar cladirilor prevazute in paragraful 1.2.2...din SR.....Cu respect
salut sunt electrician la inceput. Vroiam sa intreb la priza din casa in care utilizatorul si baga un incarcator etc, este nevoie sa pun teci la capeti terminali ce intra in priza? Ca eu sunt de parere ca nu este cea mai buna alegere ca in multe cazuri se intampla sa iese conductorul afar din priza sau direct din teaca
La montarea BMPT din ianuarie anul curent, echipa care a facut montajul a introdus doi tarusi legati cu platbanda langa BMPT-ul de la strada. Platbanda legata in BMPT in stanga la semnul de impamantare. La mijlco vin apoi cele trei faze iar in dreapta nulul. Intre bara de impamantare si cea de nul este conectat un conductor galben/verde. Cele trei faze si nulul trec apoi prin separator, printr-un RCCD de 300mA si apoi pleaca spre tabloul general cu patru conductori, cele trei faze si un conductor galben/verde. Am solicitat si o impamantare in curte (inca nemasurata). In aceste moment cele trei faze si nulul "galben/verde" merg in TG in cleme separate iar impamantarea din curte este legata la bara PE din TG. Acest sistem din ce inteleg eu este un TT de fapt. Ar trebui sa leg impamantarea din casa si cablul de nul impreuna in TG, banuiesc ca ar declansa diferentiala din BMPT, corect?
Majoritatea C.D pe bara de pen au 3 șuruburi M12( in cazul E2+a...) Unul cu clema " v" unul liber și încă unul cu clema"v" eu întreb acum : nu sa întrebat pentru ce este șurubul din mijloc niciodată ? Adică la clemele "v"vin conductori de "nul"cum îi spun ei ...dar în mijloc
pai tocmai Adriane..."nu e bine!"....eu zic de un an jumatate ca ce e acolo e gresit....in fine....partea si mai nasoala ca cine e in teren ajunge sa interpreteze si sa modifice cum vor ei ...numai sa fie "maiusor" sa "se traga mai usor"....etc...eram sigur ca tu ai sa vezi....Felicitari
Salut Adrian ce faci cu tratare nul atunci cand ești alimentat cu nul general din LEA și nulul rețelei dispare se retează distribuitorul nu a bătut țărușii la fiecare stâlp și in capăt de rețea ???
Salutare domnilor,va rog sami spuneti cum e de facut,la un apartament de 2 camere contorul este jos la parter,apart la etj 3.sa inlocuit mai demult de fostul proprietar tabloul electric cu (busoane)cum era odata,cu unul simplu cu doar 2 sigurante de C20.fara nimic altceva.în apartament ajung doar 2 fire faza si nul,fara pen (împamantare)a venit un electrician sa inlocuiesc tabloul si a spus ca o sami puna un RCCB urmat de 5 sigurante de 10 pe becuri si de 16 pe prize.si impamantarea de la prize sa o lege la bara de impamantare din tablou.intrebarea este daca bara de impamantare nu are conexiune cu impamantarea care ar fi trebuit sa vina de la contor si lipseste si nu ajunge in apartament.ce edte de facut?este in regula sa faca cum vam explicat.multumesc pentru raspuns
Salut Adrian! Am si eu o intrebare ...daca s-a facut de catre furnizor PP liniara si s-au facut cofrete pentru fiecare cate trei consumatori , iar de acolo vine la fiecare L,N si PE mai trebuie legata PPL si unde? la ei in cofret sau pot sa o leg la mine in TG? distanta de la TG la cofret e destul de maricica, vreo 30m. Nu ar fi de ajuns PP liniara facuta pe cateva strazi ?
Am lăsat conductorul galben verde de 16mm p lângă bmpm conductorul fiind conectat la împământarea locală. UNDE TREBUIEA SĂ-L LEGE CEI DE LA ENEL IN BMPM. Lângă bmpm am dus și cablul de alimentare sl tabloului electric de distribuție cvu L, N și PE CE trebuia sa facă cel de la Enel VĂ rog să-mi explicați dacă se poate
Am o întrebare. Cei de la Electrica mi-au schimbat branșamentul și au bătut un singur țăruș de împământare și unul de 30 cm. Cablul de împământare e de 6mm2. Au montat și un diferențial. Deci am de la Electrica faza, nul si PE. Eu am împământare separată și aș vrea să știu dacă o pot lega la PE ul lor în tabloul electric al casei. Nu o pot lega unde au făcut ei separația nul -pe și nici la țărușul lor
aceeasi chestie am patit si eu sapt asta cu un angajat e-distributie dobrogea, si cu reply-ul ca ce tot atata o batem cu normativul vietii, luati-va un electrician bun si mai lasati normativul, ce poti sa zici cand vine dorel asa ? 🤦🏻♂️ sa nu mai zic ca limita de proprietate la ei este stalpul de peste drum al operatorului si nu gardul meu unde am cerut bmpt si a fost refuzat ca ei monteaza doar pe stalp la ei
Am o intrebare legat de impamantarea naturala. Oare se poate folosi si conductor zincat rotund prins cu cleme de fierul din fundatie sau este necesar platbanda neaparat? Am vazut ca este fier de 8 si de 10mm special pentru impamantare. Avand in vedere ca in fundatie tot prin fier plin se imprastie supracurentul, ma gandeam ca este o alternativa. Sunt curios daca difera masuratoarea. Vorbesc de impamantare naturala facuta pe perimetrul locuintei. Multumesc anticipat!
In principiu, conductorul rotund este pentru coborarea paratraznetului de pe cladire. Pentru impamantare, platbanda trebuie sa aiba o suprafata de minim 100m², ceea ce inseamna o platbanda de 4x40mm².
@@Sim_Tiby Practic in fundatie se pune platbanda de 3,5x30 care da 105mm patrati, legaturile pt. etrier fiind executate pe dimensiunea asta (30mm latime). Apoi mai este la platbanda si faptul ca suprafetele cu muchii descarca mai bine decat cele rotunde.
Salutare! De curând am demolat o construcție.veche ,care avea bmpm în interior .Am chemat angajații o.d. și au mutat bmpm pe stâlp la 20m de viitoarea construcție. În bmpm pen-ul l-au legat la o piesa de separație din are au dus N la contor și de acolo în C32. PE au legat la un cablu 3×10 Cu. Și un conductor verde-galben care mergea un șurub la carcasa bmpm de care nu mai e legat nimic. Cablul 3×10 cyaby merge la un tablou organizare de șantier.
@@theoadintheodor6827 Pai aici - din ce stiu si daca inteleg bine - ceea ce lipseste la dvs. este impamantarea - care este in sarcina dumneavoastra. Pentru a separa si trata corect PEN-ul este O B L I G A T O R I U sa existe in locatie la punerea in functiune a blocului de masura o priza PPL (naturala, artificiala sau combinata) executata si masurata de o firma autorizata si cu buletin de masurare valid ca termen. Altfel conform schemelor prezentate chiar si in filmulet OD-ul daca ar face separarea asa fara PPL ar lasa functionala o instalatie cu potential pericol si nu pot sa isi asume. Din specificatiile blocurilor de masura scrie ca trebuie sa aiba surub exterior cu filet M8x30mm de ex. la instalatie de un beneficiar dar el vine initial legat doar surubul si un fir interior, nu si legat la bara de PEN, banui ca tot din ratiuni de securitate. Este o situatie de santier sa zic asa pt. ca altfel puteau sa nu dea drumul la curent.
Salut Habar nu am despre electricitate dar imi construiesc o casa si am o intrebare: In cazul unei suprasarcini sau scurt pe retea,daca impamantarea distribuitorului e slaba iar vecinii nu au impamantare proprie,nu exista pericol ca totul sa se descarce in priza mea de pamant?
din cate am inteles pana acum daca in zona unde locuiesti majoritatea caselor nu au impamantare facuta la casa si nu li s-a facut de furznior tratarea PEN-ului nu cred ca o sa iti faca nici tie(si nu cred ca e recomandat in cazul asta) si o sa ai un sistem TT adica impamantarea ta nu o legi la PEN ( neutrul de la retea) pentru ca din cate am inteles atunci e posibil ca in cazul in care PEN-ul de la retea se intrerupe undeva pe strada de ex sunt riscuri ca faza de la ceilalti vecini sa sa vina la impamnatrea ta. asa ca daca iti faci impamantare o legi in tabloul general doar la bara de PE. Daca gresesc sa ma corecteze specialistii :) mai e un baiat pe youtube "Electricus" si Proiectediversediy" care avea un video despre asta. Documenteazate bine daca construiesti sa poti verifica daca electricianul iti executa lucrarea bine si nu arunci banii pe pereti. Din cate am inteles asta cu sitemul TNC si TNC-S e un vis pentru multi benefiriari pentru ca furnizorul de energie nu face posibil acest sistem si parerea mea e ca in multe cazuri si din cauza ca locuintele din zona nu au o priza de pamant adecvata de max 4 ohmi pentru a facilita acest sistem TN-C-S
💁💁💁💁💁🤔🤔🤔🤔🤔👆👆👆👆CHEAR EU AM PROBLEMA LA CASA AM TRIFAZAT,DISTANȚĂ DE LA CONTORNPANA LA CASA ESTE DE 230 m ,AU VENIT CU 4 FIRE ,IAR EU AM FĂCUT ÎMPĂMÂNTARE LOCALĂ CU 10 ȚĂRUȘ ,SI DISTANȚĂ INTRE EI DE 3 m ,DAR NU MAI POT TRATA NULU ,DEOARECE IM SARE DIFERENȚIALUL DE LA CONTOR ȘI CHEAR NU STIU CE SA MAI FAC ?ÎMI POȚI DA UN SFAT ?
După câteva reclamații desființează "operatorii" toate protecțiile DE LA CONTOR - cum se exprimă - și te alegi în blocul de măsură cu o bipolară în cel mai bun caz. Și asta la instalațiile varză cu fuzibil(e) și bănuți unde singura protecție diferențială era ÎN BMPM.. Să aibă LUMINĂ clientul - poate fi și 'veșnică" - la instalația proprie NU ARE NICI O OBLIGAȚIE.. ROMÂNICA MAAAARE !
Pai din punctul asta de vedere ai dreptate, dar ar trebui ca la cei care au posibilitati si vor sa isi faca sau refaca instalatiile in mod cat mai performant si fac cerere de inlocuire sa nu fie o problema cu desigilarea si modificarea pt. ca practic nu e mare schimbare fizic vorbind. Insa atunci cand vine OD-ul trebuie sa gaseasca instalatie facuta in mod profesional, cu impamantare masurata si tot tacamul.
Am o întrebare dacă se poate.... priza de pământ a fost executata lângă casa situata la 50 m de blocul de măsură, în aceasta situație trebuie refăcută priza de pământ lângă blocul de măsură sau ce soluție exista?
Ce facem in cazul in care, bmp ul se afla la limita de proprietate, având nulul tratat iar casa la care trebuie sa tragem alimentare se afla la aproximativ 100-150 metri fata de bmp. Ducem alimentare iar la casa respectiva facem împământare Locala pe care o legam prin conductorul verde-galben la bmp, respectiv in bara de tratare a Nilului? Multimesc!
Daca la bmp tratarea a fost facuta corect, cu priza de pamant sub 4 ohmi, si spre casa s-a venit cu 3 conductori (faza, nul si PE) suficient de grosi, atunci la casa se leaga conductorul PE care vine de la bmp, la priza locala al casei, si apoi in bara de PE al tabloului. PEN se trateaza o singura data!
Nepasarea, invidia, neascultarea, a tot stiitorul roman si multe altele sunt la un nivel prea mare la noi, bucatarul stie electric, zugravu stie sa piloteze, electricianul stie sa zideasca si tot asa, daca ne uitam si pe retelele de socializare la orice disputa apare vorba “astept sa va spuneti parerea in comentari” de aia si mergem asa bine cu toate la noi, toata lumea isi da cu parerea, la urma urmei daca ar vorbi un electrician despre electric sau un bucatar despre bucatarie sau un zugrav despre interioare e ok, dar nu cum am spus mai sus…
Sunt in sistem TT, impendanta intre L si N = 1,49 ohmi, PSC =152 A, intre L si Pe = 2,6 ohmi, PFC 89 A, mentionez ca impamantarea la casa masurata are 0,9 ohmi( e bine facuta), daca trec in sistem TN-C-S , castig intr-adevar intre L si PE diferenta de amperi la scurtcicuit, adica 152- 89 = 63 A ,( impendantele vor deveni la fel) , am in tablou curba B, deci o sa ma incadrez perfect!! Altceva, ce mai castig ??? o sa- mi scada si impendanta intre L si N de la 1,49 ohmi undeva aproximativ pe la 1,2 ohmi ?????? Merita sa sun la electrica si sa mi ridic in cap pe aia pentru niste diferente aproape nesemnifcative ??? Cine stie sa vina cu un raspuns !!!
Salut, îți trimit un link pentru a vedea cum realizează spaniolii împământarea. Diferența este uriașă - de la cer la pământ. Nu înțeleg de ce pentru ei este suficient să bată un țăruș de cupru la nivelul solului, în timp ce la noi trebuie să săpăm tranșee asemenea celor de război pentru a efectua împământarea. Voi trimite linkul într-un mesaj separat.
Am mai spus asta in mai multe video-uri. Când utilizezi sistem TT (cum e in cazul in care spui) trebuie sa ai reguli stricte pe tot ce înseamnă protecții la atingere indirecta și masuratori si testări periodice ceea ce acolo sunt obligatorii. Atunci când regulile sunt încălcate (cum este la noi) atunci alegi varianta mai sigura…TN-C
@@alarmelectricsistem daca mergi cumva in vacanta prin Spania, mi-ar placea sa faci niste masuratori la prizele lor e pamant si sa ne areti si noua, dar si in alte tari pe unde mergi. Ce zici?
@@alarmelectricsistem inainte sa calatoresti fa un anunt pe youtube, poate sunt romani in zona unde mergi si iti vor facilita accesul la instalatii. In Spania langa Castellon cunosc pe cineva. Ar fi interesant sa vedem măsurători in diferite tari. ...
Ieri am fost in localitatea Vlădești, Galați, am înlocuit tablou fuzibile cu cuie😅, executat impamantare... conform....când sa fac tratarea neutrului m-am lovit de diferențialul de 300 mA, al distribuitorului pe general, nu au vrut nici în ruptul capului să o schimbe, și au zis ca împământarea mea, să o las separată, că nu am voie sa fac asta. Adică TT. Nici nu știau ce e. Au crezut că nu pot pronunța T. Ce naiba sa fac, unde sa plângi. Sunt stat în stat. Unde sa fac sesizare.
Ar trebui trimiși la școală toți angajații de la Electrica. Au numai ,, meseriași "" angajați pe pile cu calificare minimă. Sunt elevi de liceu și școli profesionale de zeci de ori mai pregatiti decît angajații lor.
Instalația electrica abonat va funcționa normal pentru ca avem PPL sub 4ohm legat la PEN și nulul este asigurat de PPL și protecțiile funcționează normal. Problema ar fi dacă în blocul de masură există DPST-MN și este funcțional și PEN se întrerupe atunci acesta comandă RCBO sau MCB și se întrerupe tensiunea electrică.
@@Sim_Tiby Problema cu ceilalți abonați care își iau nulul din PPL abonat nu cred că este valabila și am discutat cu profesori ingineri, cert este că prin PPL sub 4ohm la blocul de măsură în Sistem TN ajută OD să-și întărească PEN.
@@cristianmantu3899 Eu cred ca e destul de valabila. Deseneaza-ti o schema si ai sa vezi. Esti pe o strada, sa zicem la țară, esti singurul care ti-ai facut ppl, iar la o vremr rea, in amonte se rupe pen-ul (intradevar asta e putin probabil dar se poate intampla). In aval de tine mai sunt, sa zicem, 4 case. Ei, automat o sa ramana pe ppl-ul tau, fara sa aiba habar ca s-a rupt pen-ul, si vor consuma la fel. Si chiar multa vreme nu o sa se stie de ruperea pen-ului, daca si la tine, si la ei, functioneaza totul corect, si in bmp nu exista dspt functional. Dar un conductor de 16mm² duce 26kw. 26kw/5kw per casa, ar duce 5 case. Chiar mai multe ca nimeni nu prea consuma 5kw instant. De asta trebuie facuta legatura intre platbanda si piesa de separatie cu conductor de 16mm², sau si mai bine dus platbanda in bmp si scapi de griji de pe propietatea ta.
Operatorul de distribuție îți pune la dispoziție sistem TN-C deci in cazul branșamentului monofazat o sa ai un cablu cu 2 fire(o faza și PEN), respectiv 4 fire(trei faze și PEN) când ai trifazat.
Da te inteleg, dar in ITALIA TOT 2 fire ajung la monofazat si totusi ei zic ca este Neutru s-au chiar 2 Faze DA CHIAR 2 FAZE pt. 230 VOLT , Ca ei susti n ca sistemul de distributie este TT. SI ca sistem TN-C ai doar acolo unde Distribuitorul iti pune cabina de transformare proprie si pe cheltuiala ta. In rest pe rezidential normativul Italian zice ca sistemul de distributie este doar TT. si nu este permis sa faci altfel. Si fie ca este un PEN sau Nul cand masuram tensiunea tot circa 230 V. Avem. Deci concluzie nu ne putem da seama ca acel conductor este un NEUTRU sau un PEN DOAR UITANDUNE LA EL, PT. CA NU SCHIMBA NIMIC. TREBUIE DOAR SA FACEM CUM ZICE NORMATIVUL ACOLO UNDE LUCRAM. Oricum EU SUSTIN CA E MAI BINE SI PROBABIL SI UN PIC MAI SIGUR ASA CUM FACETI VOI ,DAR ASTA ESTE AICI FACEM CUM ZICE NORMATIVUL LOR. CU STIMA.
Da, așa este, și in sistem TT vin tot așa conductoarele însă el este N atunci când nu se conectează la PPL și intra direct in protectia din blocul de măsura. Iar priza de pământ se duce in bara de egalizare de potențial fără a fi conectat cu N ul rețelei. Sistemul TT este acceptat ca mod de rețea de distribuție însă trebuie respectate mai multe lucruri ca el sa fie și sigur. Succes!
Mda... din pacate... e la moda sa nu lege PEN-ul la PP... eu a trebuit sa insist la echipa distribuitorului de energie sa faca aceasta legatura dintre priza mea si instalatia dumnealor. Si de cand am legat, toti vecinii din jurul meu mi-au spus ca nu au mai avut niciodata tensiunea atat de buna. In alte cuvinte, probabil, sunt singurul de pe strada care are facute legaturile cum trebuie. Ceea ce mi se pare ciudat e ca proiectele tehnice de executie tipizate ale distribuitorului de energie erau realizate corect din punct de vedere tehnic. Mai grav e ca nici electrodul acela (1 bucata) nu cred ca a fost realizat la montarea BMP-ului. Si da... chestia asta cu pusul contra... e la moda... cum zici si tu... cei care executa bransamentul si racordul vin cu expresia ca ei au "experienta" si ca sa ii conving trebuie sa le flutur legitimatia pe medie si de verificator de proiecte si abia atunci se lasa convinsi.
Salut Adrian! Chiar azi am avut o discuție cu cineva "cu experiență de 'jdeani' ca nu exista tratarea nulului ca e o prostie, ca impamantarea se duce direct in tablou la bara de PE... E foarte multa prostie, un alt fost coleg de facultate imi zicea ca el face impamantare cu 3 electrozi, pe zi ce trece imi vine tot mai mult sa renunt si sa fac cu totul altceva.. e pacat stiu si e o meserie frumoasa dar cata vreme nu se va schimba ma tem ca tot mai mulți colegi vor renunța.. iti doresc numai bine si nervi tari !
Nu știu, poate nu înțeleg eu, dar nu se explica exact ce se întreabă.... Mai nou, se scot bmpt-ul la limita proprietăți, unde nu se face priza deloc, dar se face tratarea, și îți duc 3 conductori pana la casa și acolo exista ppl... Deci, asta se întreabă, nu ca nu se face tratarea.. În fine...
Conductorul PEN este doar pana la blocul de măsură. Odată intrerupt prin protectia de acolo el devine N. Deci in cazul de care zici tu trebuie sa faci doua prize de pământ.
@@alarmelectricsistem Eu înțeleg că este același lucru dacă PEN este separat la blocul de masură și nu este legat la pământ acolo poți lega conductorul PE la priza de pământ de lângă casă.
@@alarmelectricsistem nu este obligatoriu...dacă priza de pământ locala sau mai bine spus a abonatului care poate fi oriunde pe proprietatea acestuia, unde are loc, este legata printr-un conductor corespunzător la acea clema/piesă/placă de separatie nu mai este necesar o a doua priza lângă BMP. Locul de măsură (unde este si punctul de delimitare a instalatiilor) poate fi oriunde, unde sunt practic montate acele BMP, FDCE/P etc. și nu întotdeauna exista și posibilitatea de a amplasa fizic o priza de pământ acolo, dar legarea PPL se poate face corespunzător și se respecta astfel reglementările in baza cărora sunt elaborate ST (specificatiile/solutiile tehnice) ce stau la baza emiterii fiselor de soluție implicit ale ATR-lor.
Dacă faci așa atunci in caz ca se întrerupe PEN ul atunci ceilalți consumatori își vor lua N de la împământarea ta din casa…și ghici cui ii ia foc conductorul PE mai ales ca pe el nu ai nici o protecție?
@@alarmelectricsistem teoretic asa ar fi, dar practic nu este asa, nu rămână rețeaua doar într-o priza de pământ a unui abonat. De exemplu în zona de NE a tarii în zona unui anumit OD nu se face PP lângă BMP/FDCE și nu sunt probleme de genul. Iar lucrul acesta se intampla de peste 15 ani. LE ...și tot acolo s-a renunțat la DPST și RCD în BMP/FDCE/FDCP ... tot de atunci.
Ro=diplome cumparate, diplome aranjate, spaga, scoli neterminate, etc. Cu specialistii nu te poti duela. Este o afacere groasa de tot. Dar si populatia nu are notiuni de baza in domeniul electricului cu 4x fire plus inpamintare. Nu cer notiuni de electronica ca este un domeniu complicat. Mai usor se minuieste un SMART phone, un SW divers, etc. decit intelegerea multor treburi tehnice care ne inconjoara. Putina lume se apleaca sa inteleaga tehnica actuala care ne incojoara, macar baza, si anume de unde porneste curentul electric ca fara acest "cadou" lumea va fi moarta.
Ce facem în cazul în care priza de pământ locală este lângă TEG, la o distanță mai mare față de BMPM (vreo12m) ? Ducem un conductor la BMPM sau facem tratarea neutrului în TEG? Cum credeți că este mai bine?
Legați priza de pământ locală de lângă casă la conductorul PE care vine din blocul de măsură prin piesa de echipotential și apoi distribuiți PE în tablou dvs. Este practic același lucru sunteți legat la PEN (TNC-S). OD este obligat să facă separarea PEN în blocul de măsură și coloana abonat să aibă 3 sau 5 conductori.
@Mihail indicat era sa trageți o platbanda pe lângă cablul de alimentare care pleacă de la TEG la BMPM însă dacă nu ați făcut asta atunci sunteți cam nevoit sa faceți doua prize de pământ…una conectata la PEN ul din BMPM și una la sistemul de echipotentializare și de acolo in TEG la PE împreuna cu PE ul care vine din BMPM prin cablu de alimentare.
Nu o scoți la cap cu ,,bătrânii electricii,, tot cum vor te branseaza, se uita urat pe sub ochii și nici nu vor sa audă de normativ și mulți nici nu știu ce tip de sistem instalează.
La mine la parinti nenea care a venit sa schimbe contorul era beat, si tu ai pretentii de la ei ? Pe distribuitor il intereseaza banii si atat, daca ar aduce oameni adevarati si calificati, aia cer bani
FRATE ,AI EXPLICAT DE O MIE DE ORI FOARTE FRUMOS ....DAR NU AI CU CINE ...NU ITI MAI BATE CAPU...SPUNE CHESTIA ASTA TU LA CURSURILE TALE SI OAMENILOR CARE POT SI VOR SA INTELEAGA ...CA SI EU PERSONAL AM INTALNIT CHESTIA ASTA LA O GRAMADA DE PROSTI (CA NU AM CUM SA LE SPUN MAI FRUMOS )...SI EU NUMAI IMI BAT GURA AIUREA SI MA ENERVEZ SI EI TOT PROSTI RAMAN ...DIN PACATE ASTA E NU AI CU CINE SI GATA ..EU UNUL DE MULT AM INCETAT SA MAI LAMURESC PE CINEVA CEVA .
Omul cu așa zișii 30 ani de experiență nu este altceva decât o ucenicie prostă de 1 an repetată că prostul timp de încă 30 ani și cică omul are 30 ani de experiență. Aceeași problema la ei cum sunt și la instalațiile electrice rezidențiale: nu este nimeni care să mai controleze ce se face. Da😢 pe hârtie, in acte avem verificator atât la proiect cat și la realizarea efectivă a instalatiei
@@alarmelectricsistem Imi pare rau, ai inteles sau interpretat gresit! PEN este doar intre 2 puncte unde N este legat la PE! De unde si denumirea PEN! Exemplu LEA: - N este legat la PE in punctul de transformare, dar aceasta legare NU il face implicit de acuma si pana-i lumea PEN; - Dar pe langa asta, in TN-C, N este legat la fiecare cativa stalpi la PE; - Astfel, intre oricare 2 puncte de legare a lui N la PE, el este PEN; - Adica: ---> intre punctul de transformare si primul stalp (unde este legat N la PE): PEN; ---> intre primul stalp (unde este legat N la PE) si al doi-lea stalp (unde este legat N la PE): PEN; ... ---> intre penultimul stalp (unde este legat N la PE) si ultimul stalp (unde este legat N la PE): PEN; - DAR: ---> cand pleaca de pe stalp spre utilizator, pleaca doar N !!! ---> daca legi N la PE, atunci este PEN pana in punctul de plecare, daca NU legi N la PE, atunci este simplu N !!! REPET: Nu vine PEN! Este PEN doar intre oricare 2 puncte in care N este legat la PE !!! Deci vine N! Si daca tu il legi la PE in BMPM/T atunci devine PEN pana in punctul respectiv, altfel NUUU!
Conductorul PEN (PE+N) este cel care vine de la sursa si vad ca încurci TN-C cu TN-C-S In sistem TN-C avem receptori care folosesc același conductor și ca N si ca PE (vezi fig 3.2 din I7 și urmărește ce se întâmpla cu conductorul PEN ce vine de la sursa) și ca sa fie și mai simplu vezi ca sunt si simbolizate (astea le găsești in tabelul 3.6) Deci dacă PEN nu este trecut printr-un dispozitiv de secționare sau separare atunci rămâne PEN și poate fi utilizat ori ca N ori ca PE.
@@alarmelectricsistem Eu n-am vorbit de receptori! Eu am vorbit strict de un fir pe care tu il numesti PEN si eu iti explicam ca firul respectiv este doar N! Prin faptul ca este legat intre 2 puncte la PE, atunci pe sectiunea respectiva functionalitatea de intoarcere la sursa are 2 trasee prin pamant (PE) cat si prin fir (N), de unde rezulta denumirea: PEN!
Adrian , cei care au facut 30 de ani fara sa separe PEN si tratare, le e GREU sa recunoasca ca au facut tot timpul asta ,,aproape gresit”.De aceea e aceasta ,,rezistenta” la normal.
De multe ori "pentru ca asa trebuie" ...fără a urma alte explicații sau lămuriri.
Foarte bine punctat Adrian! Felicitări! Având în vedere că foarte mulți electricieni care respecta normativele se lovesc de aceasta problema, eu personal când vine " nenea de la Enel " și îi arăt normativul și S T3-JT și nu vrea, am să- l dau în judecată pe el, nu ENELUL, dar asta o pot face la căsuța mea de la tara deoarece eu sunt beneficiarul. Am să filmez tot inclusiv valoarile PPL și PA să am dovezi în instanță. M-am saturat de sintagma " eu am experiența 30 de ani și numai așa am făcut " . Asa voi face că altfel nu o scoatem la capăt cu acești " tehnicieni de la ENEL ".
Eu zic că ar trebui dat în judecată chiar enelul, că după ce or să să se aleagă cu câteva procese de genul ăsta, să vezi ce o să-și instruiască ei pesonalul și or să le dea chiar ei șuturi în cur acelor experți cu trei-j de ani vechime.
@@gabrielgherman2562 Da și asta se poate dar când aude " nea' Berlogea " că îl dai in instanță pt neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu sa vezi cum îl sună pe șeful lui........
Pana la urma a dat cineva în judecata Electrica? Ati și câștigat? Sau procesul e încă pe rol și va fi și încă ani de zile de aici inainte... Cât ați cheltuit pana acum cu avocații?
Foarte bine explicat si corect. Lucrez si eu in domeniu am si ceva studii de specialitate si eu cel putin sunt perfect de acord cu ceea ce ati prezentat.V-am vazut si alte filmulete si nu pot sa va zic decat ca stapaniti bine domeniul ,cel putin pe parte de joasa tensiune si foarte mult ma bucura faptul ca vad ca va respectati si iubiti meseria. Feleicitari!
Va multumesc pentru informatiile oferite. Ceilalti care critica in necunostinta de cauza merita ignorati.
Mulțumesc mult pentru raspuns! Multa sănătate!
Mulțumim pentru prezentare și explicații Adi ! 😘
Urmăresc cu mult interes explicațiile dumneavoastră pertinente din punct de vedere profesional. Apreciez efortul și pasiunea depuse pentru explicații, atât teoretic cât și practic. Cei care vor,au de învățat de la dumneavoastră. Mult succes în continuare!
Mulțumesc frumos!
Mulțumesc mult pentru informațiile oferite.
Sărbători Pascale fericite alături de cei dragi.Hristos a înviat.Normativele trebuie respectate indiferent de generațiile de absolvire.Ati explicat într-un video cum erau pe vremuri de mult apuse.legarea unui utilaj,și cu platbanda și cu cablu de împământare.Succes Domnul Adrian in tot ce faceți
Bună explicație! Bravo și respect! Eu însă tind să aplic, pe cît e posibil, doar sistemul TT cu releu de tensiune din cauza unei experiențe urâte pe am avut șansa să o întâlnesc. Deci într-o zonă a unei localități firul N al branșamentului era defect, astfel nulul rețelei acelei zone era jucat de PPL-ul locuințelor care o aveau (bineînțeles cca 20% dintre locuințele zonei aveau PPL). Astfel s-a ajuns la situația că respectivele PPL-uri efectiv s-au topit rezultând o situație foarte urâtă. Astfel mă strădui să evit la maximum posibil aplicarea TN-C-S.
In sistem TT trebuie avut grija la valoarea impedantei buclei de defect (in funcție de asta protectiile vor deconecta la timp in caz de scurtcircuit) și la DDR uri care trebuiesc testate periodic.
Bineînțeles, fac asta permanent cu ajutorul dispozitivului Metrel MI3101, cu ajutorul căruia testez atît valorile buclei de defect și parametrii diferențialului, cât și valoarea PPL. Tot valoarea rezistenței PPL o mai testez adițional cu ajutorul UNI-T UT278A+.
@@alarmelectricsistem Și mai ales impamantarea în bună stare (cerință a sistemului TT la abonat)
Va înțeleg și am citit un asemenea caz în Anglia, când într-o zona rezidențială impamantareea unei locuințe a stat în picioare pe post de nul în locul nulului rupt (erau sa ia foc la câteva sute de amperi ). Lecția învățată a fost adaptarea la zona rezidențială: ai stradă cu abonati TT mergi pe TT; sau invers sunt majoritatea PME = TNCS atunci Tncs. Totul tine de tipul de alimentare în casele învecinate atenție!
Și încă ceva : Dacă OD îți pune la modernizare în loc de tripolara , tetrapolara atunci e combinație interesanta: vei întări centrul stelei (neutrul) atât timp cât sta cuplata tetrapolara din bmpt și în locuință este tncs.
Fiecare sistem de legare are avantaje și dezavantaje în funcție de necesități, în normativ sunt prezentate în (parca) 2 tabele pe tip de consumatori și tip de instalații. Numai bine!
La sistemul TT sunt riscurile mai ridicate de supratensiuni, există o recomandare pentru descarcatoare de tip 2
Foarte bine explicat!De apreciat efortul dvs de a ne invata totul ca la carte.Multumesc!
Ține_o tot așa, pt că faci o treabă educativă!
Bun refresh! Din cînd în cînd trebuie amintit tuturor aceste subiecte importante. Mulțumesc pentru filmuleț 👍
Bravoo Adriane !! Exact asta trebuia aratat !! Pe cele 2 scheme se vede clar si separatia PEN in bareta de la blocul de masura si faptul ca la blocul monofazat cu DPSTm apare in plus priza auxiliara PA care este cu totul altceva decat priza locala PPL, ele neavand deloc contact direct electric. Modelele astea de documente se pot consulta pe net la diferiti OD astfel ca acolo unde este nevoie, sa inteleaga lumea, sa stie ce sa ceara, dar sa inteleaga si ca trebuie sa aiba priza PPL MASURATA !!! de max 3,98 ohm !!! nu facuta dupa ureche.
Salut.
Mi-ai putea trimite si mie cele doua scheme pentru listare daca te rog?
@@Sim_Tiby Salut! Daca vei urmari pe net pe la diversi OD au sectiune de documentatie tehnica unde gasesti despre aceste lucruri.
Priză de pământ ideal sub 1 ohm la care se adaugă factorul de hazard 50%
Felicitări domnule Adrian .Nimeni nu a mai explicat așa corect aceste condiții de utilizare (construcție) a instalație a prozei de înpamântare. Vă doresc un paște fericit.Cristos a înviat!
Mulțumesc pentru video.
Foarte Bine Explicat Multumim de video Bafta Adrian👍👍👍
Sanatate multa si tot respectul dle Adrian !!!
De data asta am inteles, in sfarsit..multumesc!
Foarte bine explicat! Felicitari! Succes in tot ceea ce faceti!
Buna ziua domnule Chelaru. Exact asta am cerut si eu reprezentantilor in teren al O.D si anume sa-mi faca tratarea PEN la blocul de masura si raspunsul a venit in felul urmator: "da de ce vrei dumneata sa intaresti nulul de lucru al OD cu impamantarea ta .", inchei citatul. Joac-o pe asta, electrician DelGaz GRID.
Ca sunt obligați sa o facă!
Au jucat și au legat cum trebuia?
Mulțumim 👍
Super👍🏻
Felicitări, bine punctat.
Foarte bine explicat 👍
Foarte de acord cu ce spui tu aici. Totusi, ce se intampla daca PEN-ul se intrerupe de la furnizor(greseli, pomi cazuti pe cabluri, etc..), undeva pe langa trasformator, la 300m de tabloul meu?Atunci toti consumatorii mei cat si ai tuturor vecinilor care nu au tratarea N-ului asa cum avem noi o sa foloseasca PPL-un meu ca si N.
Pai tocmai de aceea fiecare trebuie să aibă PEN-ul legat la PPL,nu numai dumneavoastră.
Va multumim pentru video!:)
Din păcate e plin de acești "specialiști" la toți distribuitorii și în toate domeniile. Vai de steaua noastră. In veci n-o să ne facem bine ! Trăiască șpaga și incompetența!
Salut!. Și eu am spus de multe ori că nu se respectă nici normativul nici Specificațiile tehnice atunci când se racordează BMPT/ BMPM. Aici vina o au cei care le montează, firme autorizate ANRE și OD care nu verifică atunci când se face punerea în funcțiune a instalației. Sănătate și spor la treabă. 👍
Foarte fain clipul. Apreciem.
Problema este acolo ca nu exista un loc/numar de contact unde sa sunam noi electricienii cu capul pe umeri sau clientii care intampina astfel de probleme cu "sistemul", si sa declaram problemele si persoanele care pun probleme in a realiza instalatia corect.
Daca exista un corp de control unde am putea declara aceste probleme, nu se mai intamplau astfel de grozavii.
Dată compania de distribuție în judecată...
Cel puțin la OD-ul e-distribuție scrie clar în ATR că la blocul de măsură se leagă la PPL-ul instalației de utilizare.
De multe ori, firmele care fac branșamente, nici măcar nu fac separația PEN-ului și nu mai poți lega PPL-ul la PEN, după ce s-a sigilat compartimentul contorului. Îți rămâne doar să transformi în TT pe partea abonatului.
Scrie si la altii. Schemele astea sunt desenate asemanator in tot ce am vazut pana acum ca documentatie. Pe hartie avem lucrurile cum trebuie, in teren nu se face exact ca pe hartie. Ce este drept aici si unii din beneficiari nu inteleg ca au obligatia sa faca priza de pamant PPL locala si M A S U R A T A. Si de asemenea odata legat asa, adica trecut TNC in TNCS trebuie facute masuratori periodice la priza de pamant a abonatului.
nici la DEO nu se face tratarea de null in BMP. Sunt mii daca nu sunt sute de mii de instalari fara tratarea de null.
Am facut deja cateva instalatii electrice, cu tot cu priza de pamant, unde nu am avut posibilitatea sa duc ppl in bmp si sa fac tratarea pen-ului, pentru ca bmp era deja sigilat, sau era peste drum asfaltat, iar in bmp nu a fost facuta nici o tratare si exista diferential de 300mA.
Nu am avut de ales, decat sa transform in TT, ca sa nu declanseze diferentiala lor. Trist...
@@Sim_Tiby eu am fost de fata când au montat BMP și adusesem pana la BPM fir de 25 ca sa plece către casa cu el, trebuie doar sa facă ei împământarea lor și sa lege firele. Când i-am întrebat pe stimabili dacă fac tratarea de NUL au început sa ma ia la misto si sa rada tâmp. Ca cei aia cum sa îmi facă ei asa ceva, ca le da cu neconform si însemna ca toate montajele lor sunt greșite. Și pentru ca eram prosumator si aveam nevoie urgent de montaj i-am lăsat cu rasul lor si experiența lor profesională
@@zahariaconstantin8690 Trist...
Si toata problema este acolo ca nu avem un corp de control unde sa ii reclamam la astfel de greseli.
Salut Adrian, te urmaresc si te respect in tot ceea ce faci...pe viitor vreau si eu sa ajung electrician, deja stiu sa montez becuri si prize si un tablou electric...doar ca am cateva nelamuriri despre condensatoare relee si multe altele...ai putea face niste videoclipuri explicative pe viitor cu ce face fiecare in parte cum se leaga si pentru ce sunt necesare?
Respect.🙏
Salut Adrian! Nu sunt electrician dar ma fascineaza aceasta meserie si imi place sa te ascult. Din ce am inteles la tine eu trebuie sa duc platbanda de la impamantarea mea la blocul de masura care l-au pus ei la poarta?
Mii de multumiri pentru explicatii, sunt de un real folos. Ce se face in cazul unor situații în care un inverter hibrid nu este legat la rețeaua națională (fiind foarte departe) iar la iesirea inverterului între bornele sale L si PE se masoară cam 159V iar între N și PE 89V? Se unifică PE cu N se leaga la PPL și se separă în TG?
Corect!
Bravo!
Te salut cu stima! Ai putea sa explici cum functioneaza un DPST si ce rol are. Se intalneste deseori in blocul de masura. Multumesc anticipat
Daa, unde sa o lege la pamant ptr ca la casa mea de la tara nici nu exista legare la pamant... nu a auzit de aceasta notiune... Multumim de informatie si fiti binecuvantat. Mentionati de cursuri . Desi eu sunt iesita la pensie ma intereseaza acest curs. Cum pot sa particip si eu la curs ?
Salutare Adrian, între BMPT și firida casei o sa fac un șanț pentru branșarea casei pe care sânt voi monta și împământarea cu 5 electrozi. Pot trata nulul și la un capăt și la celălalt al platbandei urmând că din firida casei sa fac separarea? Ce se întâmplă dacă fac tratarea și în BMPT și în firida?
Salut,e un magazin care nu are împământare decât trifazic 3P+N ,dar are subsol ,se poate trage împământare din subsol, adică să se introducă in podeaua subsolului (după ce s-a spart placa) țăruși?Camera subsolului are 3x5,5 mp².
ATENTIE...!!!....Reglementarile normativul I7/2011 se aplica cladrilor cum se prevede in paragraful 1.1 din I7.......Reglementarile standardului SR 234/2008 se aplica doar cladirilor prevazute in paragraful 1.2.2...din SR.....Cu respect
salut sunt electrician la inceput. Vroiam sa intreb la priza din casa in care utilizatorul si baga un incarcator etc, este nevoie sa pun teci la capeti terminali ce intra in priza? Ca eu sunt de parere ca nu este cea mai buna alegere ca in multe cazuri se intampla sa iese conductorul afar din priza sau direct din teaca
La montarea BMPT din ianuarie anul curent, echipa care a facut montajul a introdus doi tarusi legati cu platbanda langa BMPT-ul de la strada. Platbanda legata in BMPT in stanga la semnul de impamantare. La mijlco vin apoi cele trei faze iar in dreapta nulul. Intre bara de impamantare si cea de nul este conectat un conductor galben/verde. Cele trei faze si nulul trec apoi prin separator, printr-un RCCD de 300mA si apoi pleaca spre tabloul general cu patru conductori, cele trei faze si un conductor galben/verde. Am solicitat si o impamantare in curte (inca nemasurata). In aceste moment cele trei faze si nulul "galben/verde" merg in TG in cleme separate iar impamantarea din curte este legata la bara PE din TG. Acest sistem din ce inteleg eu este un TT de fapt. Ar trebui sa leg impamantarea din casa si cablul de nul impreuna in TG, banuiesc ca ar declansa diferentiala din BMPT, corect?
Nu se mai poate conecta PPL la BMPT deoarece au trecut PEN prin diferențial. Deci exact cum ați spus aveți doar varianta TT.
@@cristianmantu3899 Multumesc!
Majoritatea C.D pe bara de pen au 3 șuruburi M12( in cazul E2+a...)
Unul cu clema " v" unul liber și încă unul cu clema"v" eu întreb acum : nu sa întrebat pentru ce este șurubul din mijloc niciodată ?
Adică la clemele "v"vin conductori de "nul"cum îi spun ei ...dar în mijloc
pai tocmai Adriane..."nu e bine!"....eu zic de un an jumatate ca ce e acolo e gresit....in fine....partea si mai nasoala ca cine e in teren ajunge sa interpreteze si sa modifice cum vor ei ...numai sa fie "maiusor" sa "se traga mai usor"....etc...eram sigur ca tu ai sa vezi....Felicitari
Salut Adrian ce faci cu tratare nul atunci cand ești alimentat cu nul general din LEA și nulul rețelei dispare se retează distribuitorul nu a bătut țărușii la fiecare stâlp și in capăt de rețea ???
Salutare domnilor,va rog sami spuneti cum e de facut,la un apartament de 2 camere contorul este jos la parter,apart la etj 3.sa inlocuit mai demult de fostul proprietar tabloul electric cu (busoane)cum era odata,cu unul simplu cu doar 2 sigurante de C20.fara nimic altceva.în apartament ajung doar 2 fire faza si nul,fara pen (împamantare)a venit un electrician sa inlocuiesc tabloul si a spus ca o sami puna un RCCB urmat de 5 sigurante de 10 pe becuri si de 16 pe prize.si impamantarea de la prize sa o lege la bara de impamantare din tablou.intrebarea este daca bara de impamantare nu are conexiune cu impamantarea care ar fi trebuit sa vina de la contor si lipseste si nu ajunge in apartament.ce edte de facut?este in regula sa faca cum vam explicat.multumesc pentru raspuns
Salut Adrian! Am si eu o intrebare ...daca s-a facut de catre furnizor PP liniara si s-au facut cofrete pentru fiecare cate trei consumatori , iar de acolo vine la fiecare L,N si PE mai trebuie legata PPL si unde? la ei in cofret sau pot sa o leg la mine in TG? distanta de la TG la cofret e destul de maricica, vreo 30m. Nu ar fi de ajuns PP liniara facuta pe cateva strazi ?
Salut. In Blocul de măsura se leagă PPL la conductorul PEN si la TG ul din casa PPL se leagă la sistemul de echipotentializare. Succes.
Salut daca sudez 3 electrozi intre ei si unde sudez dau cu smoala are ceva cu 3 electrozi ajung la pana freatica scate ohm daca ajunge la umezeala
Corect
TNC -> Terrain Neutru Combine (Terenul combinat cu Neutru) ..TNC-S -> Terrain Neutru Combine -Separately (Terenul combinat cu Neutru -Separat ) . pt o înțelegere mai buna .😉
❤❤
Am lăsat conductorul galben verde de 16mm p lângă bmpm conductorul fiind conectat la împământarea locală. UNDE TREBUIEA SĂ-L LEGE CEI DE LA ENEL IN BMPM. Lângă bmpm am dus și cablul de alimentare sl tabloului electric de distribuție cvu L, N și PE CE trebuia sa facă cel de la Enel VĂ rog să-mi explicați dacă se poate
Am o întrebare. Cei de la Electrica mi-au schimbat branșamentul și au bătut un singur țăruș de împământare și unul de 30 cm. Cablul de împământare e de 6mm2. Au montat și un diferențial. Deci am de la Electrica faza, nul si PE. Eu am împământare separată și aș vrea să știu dacă o pot lega la PE ul lor în tabloul electric al casei. Nu o pot lega unde au făcut ei separația nul -pe și nici la țărușul lor
aceeasi chestie am patit si eu sapt asta cu un angajat e-distributie dobrogea, si cu reply-ul ca ce tot atata o batem cu normativul vietii, luati-va un electrician bun si mai lasati normativul, ce poti sa zici cand vine dorel asa ? 🤦🏻♂️ sa nu mai zic ca limita de proprietate la ei este stalpul de peste drum al operatorului si nu gardul meu unde am cerut bmpt si a fost refuzat ca ei monteaza doar pe stalp la ei
👍👍👍👍
Am o intrebare legat de impamantarea naturala. Oare se poate folosi si conductor zincat rotund prins cu cleme de fierul din fundatie sau este necesar platbanda neaparat? Am vazut ca este fier de 8 si de 10mm special pentru impamantare. Avand in vedere ca in fundatie tot prin fier plin se imprastie supracurentul, ma gandeam ca este o alternativa. Sunt curios daca difera masuratoarea. Vorbesc de impamantare naturala facuta pe perimetrul locuintei.
Multumesc anticipat!
In principiu, conductorul rotund este pentru coborarea paratraznetului de pe cladire.
Pentru impamantare, platbanda trebuie sa aiba o suprafata de minim 100m², ceea ce inseamna o platbanda de 4x40mm².
@@Sim_Tiby Practic in fundatie se pune platbanda de 3,5x30 care da 105mm patrati, legaturile pt. etrier fiind executate pe dimensiunea asta (30mm latime). Apoi mai este la platbanda si faptul ca suprafetele cu muchii descarca mai bine decat cele rotunde.
Salutare! De curând am demolat o construcție.veche ,care avea bmpm în interior .Am chemat angajații o.d. și au mutat bmpm pe stâlp la 20m de viitoarea construcție. În bmpm pen-ul l-au legat la o piesa de separație din are au dus N la contor și de acolo în C32. PE au legat la un cablu 3×10 Cu. Și un conductor verde-galben care mergea un șurub la carcasa bmpm de care nu mai e legat nimic. Cablul 3×10 cyaby merge la un tablou organizare de șantier.
Ideea este ca nu au separat PEN-ul.deloc cum trebuie. Specific ca urmează sa realizez o impamantare naturala a instalației.
Mult succes!
@@alarmelectricsistem dilema mea este,de ce nu a tratat cu seriozitate nulul si l-a lăsat nelegat la pământ?!?
@@theoadintheodor6827 Pai aici - din ce stiu si daca inteleg bine - ceea ce lipseste la dvs. este impamantarea - care este in sarcina dumneavoastra. Pentru a separa si trata corect PEN-ul este O B L I G A T O R I U sa existe in locatie la punerea in functiune a blocului de masura o priza PPL (naturala, artificiala sau combinata) executata si masurata de o firma autorizata si cu buletin de masurare valid ca termen. Altfel conform schemelor prezentate chiar si in filmulet OD-ul daca ar face separarea asa fara PPL ar lasa functionala o instalatie cu potential pericol si nu pot sa isi asume. Din specificatiile blocurilor de masura scrie ca trebuie sa aiba surub exterior cu filet M8x30mm de ex. la instalatie de un beneficiar dar el vine initial legat doar surubul si un fir interior, nu si legat la bara de PEN, banui ca tot din ratiuni de securitate. Este o situatie de santier sa zic asa pt. ca altfel puteau sa nu dea drumul la curent.
Salut
Habar nu am despre electricitate dar imi construiesc o casa si am o intrebare:
In cazul unei suprasarcini sau scurt pe retea,daca impamantarea distribuitorului e slaba iar vecinii nu au impamantare proprie,nu exista pericol ca totul sa se descarce in priza mea de pamant?
din cate am inteles pana acum daca in zona unde locuiesti majoritatea caselor nu au impamantare facuta la casa si nu li s-a facut de furznior tratarea PEN-ului nu cred ca o sa iti faca nici tie(si nu cred ca e recomandat in cazul asta) si o sa ai un sistem TT adica impamantarea ta nu o legi la PEN ( neutrul de la retea) pentru ca din cate am inteles atunci e posibil ca in cazul in care PEN-ul de la retea se intrerupe undeva pe strada de ex sunt riscuri ca faza de la ceilalti vecini sa sa vina la impamnatrea ta. asa ca daca iti faci impamantare o legi in tabloul general doar la bara de PE. Daca gresesc sa ma corecteze specialistii :) mai e un baiat pe youtube "Electricus" si Proiectediversediy" care avea un video despre asta. Documenteazate bine daca construiesti sa poti verifica daca electricianul iti executa lucrarea bine si nu arunci banii pe pereti. Din cate am inteles asta cu sitemul TNC si TNC-S e un vis pentru multi benefiriari pentru ca furnizorul de energie nu face posibil acest sistem si parerea mea e ca in multe cazuri si din cauza ca locuintele din zona nu au o priza de pamant adecvata de max 4 ohmi pentru a facilita acest sistem TN-C-S
💁💁💁💁💁🤔🤔🤔🤔🤔👆👆👆👆CHEAR EU AM PROBLEMA LA CASA AM TRIFAZAT,DISTANȚĂ DE LA CONTORNPANA LA CASA ESTE DE 230 m ,AU VENIT CU 4 FIRE ,IAR EU AM FĂCUT ÎMPĂMÂNTARE LOCALĂ CU 10 ȚĂRUȘ ,SI DISTANȚĂ INTRE EI DE 3 m ,DAR NU MAI POT TRATA NULU ,DEOARECE IM SARE DIFERENȚIALUL DE LA CONTOR ȘI CHEAR NU STIU CE SA MAI FAC ?ÎMI POȚI DA UN SFAT ?
👍👍⚡⚡ Fără comentarii...
După câteva reclamații desființează "operatorii" toate protecțiile DE LA CONTOR - cum se exprimă - și te alegi în blocul de măsură cu o bipolară în cel mai bun caz.
Și asta la instalațiile varză cu fuzibil(e) și bănuți unde singura protecție diferențială era ÎN BMPM..
Să aibă LUMINĂ clientul - poate fi și 'veșnică" - la instalația proprie NU ARE NICI O OBLIGAȚIE..
ROMÂNICA MAAAARE !
Pai din punctul asta de vedere ai dreptate, dar ar trebui ca la cei care au posibilitati si vor sa isi faca sau refaca instalatiile in mod cat mai performant si fac cerere de inlocuire sa nu fie o problema cu desigilarea si modificarea pt. ca practic nu e mare schimbare fizic vorbind. Insa atunci cand vine OD-ul trebuie sa gaseasca instalatie facuta in mod profesional, cu impamantare masurata si tot tacamul.
Am o întrebare dacă se poate.... priza de pământ a fost executata lângă casa situata la 50 m de blocul de măsură, în aceasta situație trebuie refăcută priza de pământ lângă blocul de măsură sau ce soluție exista?
Platbanda zincata de la piesa de saparatie existenta pana la blocul de masura
Va salut! Puteti face un videoclip explicativ cum putem face o automatizare pentru un circuit de lumini sa se stinga / aprinda la ora la care dorim?
Simplu, releu de timp.
Salut. De la piesa de separare până la BMPM de câți mm² trebuie să aibă conducătorul galben verde, la monofazic. 16 sau 25?
Minim 16 mm pătrați secțiune, lungime maxim 6 metri
Ar trebui ca cei care nu fac instalatiile electrice corect sa fie trasi la raspundere PENAL!
Ce facem in cazul in care, bmp ul se afla la limita de proprietate, având nulul tratat iar casa la care trebuie sa tragem alimentare se afla la aproximativ 100-150 metri fata de bmp. Ducem alimentare iar la casa respectiva facem împământare Locala pe care o legam prin conductorul verde-galben la bmp, respectiv in bara de tratare a Nilului? Multimesc!
Faci din nou tratarea nulului
Daca la bmp tratarea a fost facuta corect, cu priza de pamant sub 4 ohmi, si spre casa s-a venit cu 3 conductori (faza, nul si PE) suficient de grosi, atunci la casa se leaga conductorul PE care vine de la bmp, la priza locala al casei, si apoi in bara de PE al tabloului.
PEN se trateaza o singura data!
Nepasarea, invidia, neascultarea, a tot stiitorul roman si multe altele sunt la un nivel prea mare la noi, bucatarul stie electric, zugravu stie sa piloteze, electricianul stie sa zideasca si tot asa, daca ne uitam si pe retelele de socializare la orice disputa apare vorba “astept sa va spuneti parerea in comentari” de aia si mergem asa bine cu toate la noi, toata lumea isi da cu parerea, la urma urmei daca ar vorbi un electrician despre electric sau un bucatar despre bucatarie sau un zugrav despre interioare e ok, dar nu cum am spus mai sus…
Sunt in sistem TT, impendanta intre L si N = 1,49 ohmi, PSC =152 A, intre L si Pe = 2,6 ohmi, PFC 89 A, mentionez ca impamantarea la casa masurata are 0,9 ohmi( e bine facuta), daca trec in sistem TN-C-S , castig intr-adevar intre L si PE diferenta de amperi la scurtcicuit, adica 152- 89 = 63 A ,( impendantele vor deveni la fel) , am in tablou curba B, deci o sa ma incadrez perfect!! Altceva, ce mai castig ??? o sa- mi scada si impendanta intre L si N de la 1,49 ohmi undeva aproximativ pe la 1,2 ohmi ?????? Merita sa sun la electrica si sa mi ridic in cap pe aia pentru niste diferente aproape nesemnifcative ??? Cine stie sa vina cu un raspuns !!!
Unde se afla instalatia TT de care faceti vorbire...??... Cu respect...
Salut, îți trimit un link pentru a vedea cum realizează spaniolii împământarea. Diferența este uriașă - de la cer la pământ. Nu înțeleg de ce pentru ei este suficient să bată un țăruș de cupru la nivelul solului, în timp ce la noi trebuie să săpăm tranșee asemenea celor de război pentru a efectua împământarea. Voi trimite linkul într-un mesaj separat.
Am mai spus asta in mai multe video-uri. Când utilizezi sistem TT (cum e in cazul in care spui) trebuie sa ai reguli stricte pe tot ce înseamnă protecții la atingere indirecta și masuratori si testări periodice ceea ce acolo sunt obligatorii. Atunci când regulile sunt încălcate (cum este la noi) atunci alegi varianta mai sigura…TN-C
@@alarmelectricsistem daca mergi cumva in vacanta prin Spania, mi-ar placea sa faci niste masuratori la prizele lor e pamant si sa ne areti si noua, dar si in alte tari pe unde mergi. Ce zici?
Mi-am pus in plan sa fac asta însă sa văd cum reușesc sa fac cu timpul și cu accesul in acele Instalatii.
@@alarmelectricsistem inainte sa calatoresti fa un anunt pe youtube, poate sunt romani in zona unde mergi si iti vor facilita accesul la instalatii. In Spania langa Castellon cunosc pe cineva. Ar fi interesant sa vedem măsurători in diferite tari. ...
Ieri am fost in localitatea Vlădești, Galați, am înlocuit tablou fuzibile cu cuie😅, executat impamantare... conform....când sa fac tratarea neutrului m-am lovit de diferențialul de 300 mA, al distribuitorului pe general, nu au vrut nici în ruptul capului să o schimbe, și au zis ca împământarea mea, să o las separată, că nu am voie sa fac asta. Adică TT. Nici nu știau ce e. Au crezut că nu pot pronunța T. Ce naiba sa fac, unde sa plângi. Sunt stat în stat. Unde sa fac sesizare.
Sa trăiești,si sa le dainla temelie la electrozugravi,poate le intrea ceva in trafaletul acela!
Ar trebui trimiși la școală toți angajații de la Electrica. Au numai ,, meseriași "" angajați pe pile cu calificare minimă. Sunt elevi de liceu și școli profesionale de zeci de ori mai pregatiti decît angajații lor.
Bună,ce se va întâmpla in cazul in care avem tratarea nulului executată corect și din întâmplare rămânem fără pen de la rețea vom ști acest lucru ?
Instalația electrica abonat va funcționa normal pentru ca avem PPL sub 4ohm legat la PEN și nulul este asigurat de PPL și protecțiile funcționează normal. Problema ar fi dacă în blocul de masură există DPST-MN și este funcțional și PEN se întrerupe atunci acesta comandă RCBO sau MCB și se întrerupe tensiunea electrică.
@@cristianmantu3899 Corect, si mai ramane problema daca trec si vecinii fara tratare pe ppl-ul tau, la intreruperea PEN in amonte...
@@Sim_Tiby Problema cu ceilalți abonați care își iau nulul din PPL abonat nu cred că este valabila și am discutat cu profesori ingineri, cert este că prin PPL sub 4ohm la blocul de măsură în Sistem TN ajută OD să-și întărească PEN.
@@cristianmantu3899
Eu cred ca e destul de valabila.
Deseneaza-ti o schema si ai sa vezi.
Esti pe o strada, sa zicem la țară, esti singurul care ti-ai facut ppl, iar la o vremr rea, in amonte se rupe pen-ul (intradevar asta e putin probabil dar se poate intampla).
In aval de tine mai sunt, sa zicem, 4 case. Ei, automat o sa ramana pe ppl-ul tau, fara sa aiba habar ca s-a rupt pen-ul, si vor consuma la fel.
Si chiar multa vreme nu o sa se stie de ruperea pen-ului, daca si la tine, si la ei, functioneaza totul corect, si in bmp nu exista dspt functional.
Dar un conductor de 16mm² duce 26kw.
26kw/5kw per casa, ar duce 5 case. Chiar mai multe ca nimeni nu prea consuma 5kw instant.
De asta trebuie facuta legatura intre platbanda si piesa de separatie cu conductor de 16mm², sau si mai bine dus platbanda in bmp si scapi de griji de pe propietatea ta.
@@Sim_TibyStâlpii au PEN-ul împămîntat din loc în loc, deci nu ,,duce" o PPL ,singură, restul rețelei ,,în spate" , nu?
Linkul cu împământarea la spanioli ua-cam.com/video/Hpln4xjdWyA/v-deo.html
Pai cum ne dam seama ca de la retea ajunge PEN sau NEUTRU ?
Operatorul de distribuție îți pune la dispoziție sistem TN-C deci in cazul branșamentului monofazat o sa ai un cablu cu 2 fire(o faza și PEN), respectiv 4 fire(trei faze și PEN) când ai trifazat.
Da te inteleg, dar in ITALIA TOT 2 fire ajung la monofazat si totusi ei zic ca este Neutru s-au chiar 2 Faze DA CHIAR 2 FAZE pt. 230 VOLT , Ca ei susti
n ca sistemul de distributie este TT. SI ca sistem TN-C ai doar acolo unde Distribuitorul iti pune cabina de transformare proprie si pe cheltuiala ta. In rest pe rezidential normativul Italian zice ca sistemul de distributie este doar TT. si nu este permis sa faci altfel. Si fie ca este un PEN sau Nul cand masuram tensiunea tot circa 230 V. Avem. Deci concluzie nu ne putem da seama ca acel conductor este un NEUTRU sau un PEN DOAR UITANDUNE LA EL, PT. CA NU SCHIMBA NIMIC.
TREBUIE DOAR SA FACEM CUM ZICE NORMATIVUL ACOLO UNDE LUCRAM.
Oricum EU SUSTIN CA E MAI BINE SI PROBABIL SI UN PIC MAI SIGUR ASA CUM FACETI VOI ,DAR ASTA ESTE AICI FACEM CUM ZICE NORMATIVUL LOR.
CU STIMA.
Da, așa este, și in sistem TT vin tot așa conductoarele însă el este N atunci când nu se conectează la PPL și intra direct in protectia din blocul de măsura. Iar priza de pământ se duce in bara de egalizare de potențial fără a fi conectat cu N ul rețelei.
Sistemul TT este acceptat ca mod de rețea de distribuție însă trebuie respectate mai multe lucruri ca el sa fie și sigur. Succes!
Mda... din pacate... e la moda sa nu lege PEN-ul la PP... eu a trebuit sa insist la echipa distribuitorului de energie sa faca aceasta legatura dintre priza mea si instalatia dumnealor. Si de cand am legat, toti vecinii din jurul meu mi-au spus ca nu au mai avut niciodata tensiunea atat de buna. In alte cuvinte, probabil, sunt singurul de pe strada care are facute legaturile cum trebuie. Ceea ce mi se pare ciudat e ca proiectele tehnice de executie tipizate ale distribuitorului de energie erau realizate corect din punct de vedere tehnic. Mai grav e ca nici electrodul acela (1 bucata) nu cred ca a fost realizat la montarea BMP-ului. Si da... chestia asta cu pusul contra... e la moda... cum zici si tu... cei care executa bransamentul si racordul vin cu expresia ca ei au "experienta" si ca sa ii conving trebuie sa le flutur legitimatia pe medie si de verificator de proiecte si abia atunci se lasa convinsi.
Deci se poate!
Salut Adrian! Chiar azi am avut o discuție cu cineva "cu experiență de 'jdeani' ca nu exista tratarea nulului ca e o prostie, ca impamantarea se duce direct in tablou la bara de PE... E foarte multa prostie, un alt fost coleg de facultate imi zicea ca el face impamantare cu 3 electrozi, pe zi ce trece imi vine tot mai mult sa renunt si sa fac cu totul altceva.. e pacat stiu si e o meserie frumoasa dar cata vreme nu se va schimba ma tem ca tot mai mulți colegi vor renunța.. iti doresc numai bine si nervi tari !
Pai dacă nu au deschis niciodată normativul sau vre-o specificație tehnica, de unde sa știe?
@@alarmelectricsistem asa este, iar la final au pretentii si cer niste bani pe ... nimic
Cum am putea lua legătura pentru o posibilă colaborare?
Nu știu, poate nu înțeleg eu, dar nu se explica exact ce se întreabă....
Mai nou, se scot bmpt-ul la limita proprietăți, unde nu se face priza deloc, dar se face tratarea, și îți duc 3 conductori pana la casa și acolo exista ppl...
Deci, asta se întreabă, nu ca nu se face tratarea..
În fine...
Conductorul PEN este doar pana la blocul de măsură. Odată intrerupt prin protectia de acolo el devine N.
Deci in cazul de care zici tu trebuie sa faci doua prize de pământ.
@@alarmelectricsistem Eu înțeleg că este același lucru dacă PEN este separat la blocul de masură și nu este legat la pământ acolo poți lega conductorul PE la priza de pământ de lângă casă.
@@alarmelectricsistem nu este obligatoriu...dacă priza de pământ locala sau mai bine spus a abonatului care poate fi oriunde pe proprietatea acestuia, unde are loc, este legata printr-un conductor corespunzător la acea clema/piesă/placă de separatie nu mai este necesar o a doua priza lângă BMP.
Locul de măsură (unde este si punctul de delimitare a instalatiilor) poate fi oriunde, unde sunt practic montate acele BMP, FDCE/P etc. și nu întotdeauna exista și posibilitatea de a amplasa fizic o priza de pământ acolo, dar legarea PPL se poate face corespunzător și se respecta astfel reglementările in baza cărora sunt elaborate ST (specificatiile/solutiile tehnice) ce stau la baza emiterii fiselor de soluție implicit ale ATR-lor.
Dacă faci așa atunci in caz ca se întrerupe PEN ul atunci ceilalți consumatori își vor lua N de la împământarea ta din casa…și ghici cui ii ia foc conductorul PE mai ales ca pe el nu ai nici o protecție?
@@alarmelectricsistem teoretic asa ar fi, dar practic nu este asa, nu rămână rețeaua doar într-o priza de pământ a unui abonat.
De exemplu în zona de NE a tarii în zona unui anumit OD nu se face PP lângă BMP/FDCE și nu sunt probleme de genul.
Iar lucrul acesta se intampla de peste 15 ani.
LE ...și tot acolo s-a renunțat la DPST și RCD în BMP/FDCE/FDCP ... tot de atunci.
Nu mi ai răspuns la întrebare vezi ca la enel numai sunt prize auxiliare nu protecție la supratensiune …
Buna seara! Un nr de tel la care as putea sa va contactez se poate?
Lasă un Mail pe adresa de pe canal si îți vom răspunde in cel mai scurt timp
alarmelectricsistem@gmail.com
Mulți electricieni de la operatorii de rețea se chinuie să treaca examenul anre,cei de 30 ani in sistem
Ro=diplome cumparate, diplome aranjate, spaga, scoli neterminate, etc. Cu specialistii nu te poti duela. Este o afacere groasa de tot. Dar si populatia nu are notiuni de baza in domeniul electricului cu 4x fire plus inpamintare. Nu cer notiuni de electronica ca este un domeniu complicat. Mai usor se minuieste un SMART phone, un SW divers, etc. decit intelegerea multor treburi tehnice care ne inconjoara. Putina lume se apleaca sa inteleaga tehnica actuala care ne incojoara, macar baza, si anume de unde porneste curentul electric ca fara acest "cadou" lumea va fi moarta.
Underrated.. și nu doar despre ale curentului....
Electricianul care te certa a citit decât coperta de la carte
😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Doar. A citit doar coperta cartii. Sau folosim "NU a citit decat coperta cartii". 👍
Ce facem în cazul în care priza de pământ locală este lângă TEG, la o distanță mai mare față de BMPM (vreo12m) ?
Ducem un conductor la BMPM sau facem tratarea neutrului în TEG? Cum credeți că este mai bine?
Pai daca aveti protecție diferențială in blocul de măsură nu aveți alternativa decât să duceți/ faceți priza de pământ acolo.
@@luciancotaie8803
Si dacă ai doar un mcb de 32A?
Da, este dotat blocul de măsură cu diferențial pentru curentul de defect. Am înțeles
Legați priza de pământ locală de lângă casă la conductorul PE care vine din blocul de măsură prin piesa de echipotential și apoi distribuiți PE în tablou dvs. Este practic același lucru sunteți legat la PEN (TNC-S). OD este obligat să facă separarea PEN în blocul de măsură și coloana abonat să aibă 3 sau 5 conductori.
@Mihail indicat era sa trageți o platbanda pe lângă cablul de alimentare care pleacă de la TEG la BMPM însă dacă nu ați făcut asta atunci sunteți cam nevoit sa faceți doua prize de pământ…una conectata la PEN ul din BMPM și una la sistemul de echipotentializare și de acolo in TEG la PE împreuna cu PE ul care vine din BMPM prin cablu de alimentare.
Nu o scoți la cap cu ,,bătrânii electricii,, tot cum vor te branseaza, se uita urat pe sub ochii și nici nu vor sa audă de normativ și mulți nici nu știu ce tip de sistem instalează.
Uni au în batrîni și gindesc ca acum 30 dacă aveai un patent o surupelnita dreapta și o fasung cu bec erai electrician
Cu asa limba romana, nici tu nu esti diferit...
Plictisitoare comentarii !
Mai direct nu se poate.
Așteptăm de la tine mai direct.
La mine la parinti nenea care a venit sa schimbe contorul era beat, si tu ai pretentii de la ei ? Pe distribuitor il intereseaza banii si atat, daca ar aduce oameni adevarati si calificati, aia cer bani
Dupa usolul din pt care oprește ßi pen înseamnă că pe rețea avem nul
NU inteleg explicatia de la minutul 8 si 7 sec- motorul nu are nevoie de nul ,
Coloanele după unificare sunt cu 5 fire
Nici clienți industriali nu îl monteaza
FRATE ,AI EXPLICAT DE O MIE DE ORI FOARTE FRUMOS ....DAR NU AI CU CINE ...NU ITI MAI BATE CAPU...SPUNE CHESTIA ASTA TU LA CURSURILE TALE SI OAMENILOR CARE POT SI VOR SA INTELEAGA ...CA SI EU PERSONAL AM INTALNIT CHESTIA ASTA LA O GRAMADA DE PROSTI (CA NU AM CUM SA LE SPUN MAI FRUMOS )...SI EU NUMAI IMI BAT GURA AIUREA SI MA ENERVEZ SI EI TOT PROSTI RAMAN ...DIN PACATE ASTA E NU AI CU CINE SI GATA ..EU UNUL DE MULT AM INCETAT SA MAI LAMURESC PE CINEVA CEVA .
Omul cu așa zișii 30 ani de experiență nu este altceva decât o ucenicie prostă de 1 an repetată că prostul timp de încă 30 ani și cică omul are 30 ani de experiență.
Aceeași problema la ei cum sunt și la instalațiile electrice rezidențiale: nu este nimeni care să mai controleze ce se face. Da😢 pe hârtie, in acte avem verificator atât la proiect cat și la realizarea efectivă a instalatiei
Dar în realitate nu există. Doesn't exist!, cum ar zice un clasic in viață.
E clar ești foarte competent, dar de ce ții neaparat să apari pe sticla, nu ai nici par lung...., nici corp,e buna metodă lui Stefan 😂
Ca să vă fac vouă în ciudă!..😂😂😂
@Adrian PEN nu vine, PEN il faci din PE si N!!! :)
In sistemul TN-C ai de la rețea PEN care vine de la traf. Vezi I7 art 3.3.2.5
@@alarmelectricsistem Imi pare rau, ai inteles sau interpretat gresit!
PEN este doar intre 2 puncte unde N este legat la PE!
De unde si denumirea PEN!
Exemplu LEA:
- N este legat la PE in punctul de transformare, dar aceasta legare NU il face implicit de acuma si pana-i lumea PEN;
- Dar pe langa asta, in TN-C, N este legat la fiecare cativa stalpi la PE;
- Astfel, intre oricare 2 puncte de legare a lui N la PE, el este PEN;
- Adica:
---> intre punctul de transformare si primul stalp (unde este legat N la PE): PEN;
---> intre primul stalp (unde este legat N la PE) si al doi-lea stalp (unde este legat N la PE): PEN;
...
---> intre penultimul stalp (unde este legat N la PE) si ultimul stalp (unde este legat N la PE): PEN;
- DAR:
---> cand pleaca de pe stalp spre utilizator, pleaca doar N !!!
---> daca legi N la PE, atunci este PEN pana in punctul de plecare, daca NU legi N la PE, atunci este simplu N !!!
REPET:
Nu vine PEN!
Este PEN doar intre oricare 2 puncte in care N este legat la PE !!!
Deci vine N! Si daca tu il legi la PE in BMPM/T atunci devine PEN pana in punctul respectiv, altfel NUUU!
Conductorul PEN (PE+N) este cel care vine de la sursa si vad ca încurci TN-C cu TN-C-S
In sistem TN-C avem receptori care folosesc același conductor și ca N si ca PE (vezi fig 3.2 din I7 și urmărește ce se întâmpla cu conductorul PEN ce vine de la sursa) și ca sa fie și mai simplu vezi ca sunt si simbolizate (astea le găsești in tabelul 3.6)
Deci dacă PEN nu este trecut printr-un dispozitiv de secționare sau separare atunci rămâne PEN și poate fi utilizat ori ca N ori ca PE.
@@alarmelectricsistem Eu n-am vorbit de receptori! Eu am vorbit strict de un fir pe care tu il numesti PEN si eu iti explicam ca firul respectiv este doar N! Prin faptul ca este legat intre 2 puncte la PE, atunci pe sectiunea respectiva functionalitatea de intoarcere la sursa are 2 trasee prin pamant (PE) cat si prin fir (N), de unde rezulta denumirea: PEN!
Pai uita-te atent la notațiile și simbolurile din figura 3.2 din Normativul I7 și spune-mi unde vezi conductorul N ?
Lasa si mie emailul tau ca vreau sa te intreb ceva !
👍👍👍👍👍👍