Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog: ua-cam.com/video/BFYqQBXFh-g/v-deo.html De NSB: ua-cam.com/video/Y8iQh6KDIKk/v-deo.html Nederlanders in de Waffen-SS: ua-cam.com/video/AMeELAih5HM/v-deo.html
ik ben 60 jaar maar mijn vader heeft het verteld, met 1RHM (zijspand met machinegeweer) heeft geschoten, en in zijn leger kist zit een stuk van de een duitse parachute. Ik heb de kist aangeboden aan museum in soest, maar ze hebben er geen belang bij.....deze video is echt geweldig om te zien....wow na zoveel jaar weet ik meer.
Frederik, heeft u de legerkist van uw vader nog? Deze zou heel mooi tot zijn recht komen in ons Atlantikwallmuseum in Den Haag, waar wij het verhaal vertellen van de meidagen 1940.
Hi Stefan, bedankt voor deze informatieve video weer. Ik denk dat erover de dagen na de landingen. Ook nog veel te vertellen valt voor eventueel toekomstige video’s. Zoals de gebeurtenissen bij Villa Dorrepaal in detail of de gebeurtenissen bij Valkenburg en het oprukken vanuit Ockenburg. In het boek Nach Holland staan veel nog niet eerder vertoonde foto’s vanuit Duits perpectief. Misschien ook interessant voor je.
Ik ben geboren en getogen in Den Haag. Ik hou ook heel veel van mijn stad. Ik wist dit allemaal niet. Ik vraag me dan af waarom ik op de middelbare school zoveel onzin heb geleerd en zoiets nooit heb meegekregen...
Het boek van Brongers is ook erg informatief hierover. Tactisch een Duitse nederlaag maar er werden wel erg veel NL eenheden gebonden, die elders niet inzetbaar waren. Ik vermoed dat het RG ook een bovengemiddelde eenheid was. Top video weer.
Petje af voor deze video! Wat mooi verteld! Als kind hing ik ook aan de lippen van mijn geschiedenisdocent. Nu 30 jaar later aan de jouwe. Echt respect.
Mijn oma haar broertje is Heine Andries op weg naar vliegveld Valkenburg daar met z'n peloton neergeschoten,en mijn opa's de een vocht bij Rotterdam de ander bij Arnhem.
Wat interessant nooit geweten, mijn opa is destijds betrokken geweest bij de verdediging van Ypenburg, zo heb ik begrepen, er is nog ergens binnen de familie wat informatie te vinden, dit filmpje heeft getriggered om deze info is te gaan raadplegen.
Vele jaren bij de eenheid gezeten die naar deze slag is vernoemd, 13 Luchtverdedigingsbatterij Ypenburg. Bijna elk jaar ook bij de herdenking van de slag geweest. Toch wel een beetje trots op de verdiensten van de 13e Batterij en de KL rondom Den Haag die dag.
Het heeft iets weg van een Duitse versie van operatie market garden . Paratroopers laten landen , stand houden en wachten op versterking. Correct me if I am wrong maar ik moest er gelijk aan denken. Onderschatting in beide operaties , gedoemd te mislukken. Fantastische video weer Stefan . Chapeau
De Duitsers zijn voor het belangrijkste deel geslaagd in hun opzet. Die was namelijk om met veel vertoon van macht door Nederland en het noorden van België aan te vallen. Dit was bedoeld om de aandacht af te leiden van de hoofdaanval op Frankrijk door Luxemburg en de Ardennen richting Frankrijk en Duinkerken. Het ging erom om die aanval 3 dagen verborgen te houden voor de geallieerden. Dat lukte perfect. Ik stel me ook voor dat Hitler en Göring behoorlijk kwaad waren dat er zoveel verliezen werden geleden aan manschappen en vliegtuigen bij Den Haag en dat dit een grote reden was om Rotterdam te bombarderen.
4 weken oud, lag ik in mijn wieg aan de rand van Ockenburgh tijdens de slag om Den Haag. Ons huis vertoonden nog 30 jaar nadien de kogelgaten in de muren en regenpijp.
Tja 4 weken oud ben je inderdaad nog te jong om deel te nemen aan "" Die slag om de Residentie "" .Was je 5 weken oud geweest is het andere koek ! Krijg je dit Duits commentaar "" Verdammt mal worden we nu ook al aangevallen door babies met machine geweren !"" 😄😄🤣🤣
Mooie docu, Stefan. Mijn vader 'lag' als gemobiliseerd reserve-officier KL tijdens de meidagen van '40 ergens bij Woerden, maar heeft toen niet veel te te doen gehad... Ik had al het nodige gelezen over o.a. de gewonnen slag om de Afsluitdijk, maar tegenwoordig wonend in het Haagse nu veel bijgeleerd over de slag om de vliegvelden hier. En ja, George Maduro kan niet genoeg geprezen worden.
Mijn vader heeft hier aan deelgenomen. Hij was gelegerd in Assen en gedurende de mobilisatie ingekwartierd bij mensen in de bollenstreek (Lisse?, Sassenheim?). Over de strijd en zijn rol/bijdrage daarin heeft hij nooit willen of kunnen vertellen. Overigens daarna ook niet over de periode van '43-'45 in krijgsgevangenschap en later de jaren in Indië. Vaak naar gevraagd maar hij wimpelde het altijd af. Zou er graag meer over willen weten (welk legeronderdeel, welke acties (Ypenburg??)). Mijn moeder vertelde er wel wat over. Hij was dus ingekwartierd bij mensen in de bollenstreek en zij als verloofde mocht mee met een legertransport vanuit Assen naar de bollenstreek. Maar niet eerder dan dat de pastoor uit Assen overlegd had met de pastoor in de bollensteek over wat voor mensen dat dan wel waren. Immers, ze waren nog niet getrouwd en samen onder 1 dak verblijven kon niet zo maar.
Nooit geweten. Ik ben rond dit stukje Nederland geboren en getogen. Leuk om wat te leren over deze historie. Onlangs vroeg een Duitser de weg naar de camping daar in de buurt, en dan krijg ik toch het gevoel dat ik hem de verkeerde kant op moet sturen. Ondanks dat ik een dertiger ben en alleen de verhalen ken.
Dank voor je reactie. Laten we nu vriendelijk zijn tegen onze oosterburen. De huidige Duitser heeft geen verantwoordelijkheid voor wat er toen gebeurd is.
😂😂😂 Zoals Piet Bovenkerk (John Kraaijkamp sr.) in Het Zonnetje in Huis (het testament) "Dat enige wat ik kan is immer geradeaus! dat zeg ik als jullie de weg vragen naar Scheveningen." 😅
Dank voor je reactie. Inderdaad, dit is mijn Nederlandstalige kanaal. Probeer hier video's op uit te brengen die interessant zijn voor het Nederlandse publiek.
Een oude vriend van mij, die zijn vader, zat in dat pantserwagentje dat al die Junkers uit de lucht schoot. Hij heeft over zijn vader's vliegcarriere een boek geschreven waarin hij dit beschrijft...
Goed verhaal weer! Nu meen ik mij te herinneren van andere verhalen uit het verleden dat de verliezen die de Duitse luchtmacht in Nederland leed beslissend waren voor de slag om Engeland. Onder andere door gebrek aan materiaal en zo. Is dit iets voor een toekomstige video?
Hallo Stefan, mijn opa vocht bij de Moerdijkbruggen. Hij is daar uiteindelijk krijgsgevangen gemaakt. Ik heb zijn oorlogszakboekje nog. Ook heb ik nog foto’s van zijn mobilisatie in Maasdam. Ik meen dat hij in Groep Kil zat. Verder weet ik niet zoveel. Hij heeft er nooit over verteld. Is daar meer informatie over te vinden? Bvd Aanvulling: hij zat bij het 34e RI.
He stefan weer een interessante video ik heb er weer wat van geleerd maak eens een video over de grebbelinie ook wel de hoofdweerstandslinie want daar hadden de Nederlandse troepen ook heel erg hardt terug gevochten
@@HistoryHustleNederlands Jammer, volgens mijn ouders heeft mijn Opa daar gevochten totdat Grebbelinie doorbroken is. Ongelooflijk dat iemand dat moet meemaken.
@@HistoryHustleNederlands ik dacht bij vliegveld Valkenburg. Maar ik weet het niet helemaal zeker. mocht je het toevallig tegenkomen. Dan hou ik me aanbevolen.
Indrukwekkend hoe onze helden ondanks gebrek aan goed materieel en goede training toch nog zulke prestaties wisten te bereiken. De vijand was veel beter uitgerust, veel beter getraind en met meer dus zeer knap dat onze jongens toch nog best effectief waren in deze slag. Al was het natuurlijk slechts uitstel van het onvermijdelijke. Maar dit geeft aan hoe belangrijk het is om een eigen onafhankelijke goed uitgeruste en goed getrainde krijgsmacht te hebben. Helaas leven we nu ook in de tijd van het gebroken geweertje. Daar komt nu wel iets verandering in maar het gaat decennia kosten voordat we weer fatsoenlijk aantal gevechtstanks, jachtvliegtuigen en escorteschepen hebben. De beste manier om oorlog te voorkomen is je er op voor te bereiden, dan bedenkt een tegenstander zich wel 2x voordat hij aanvalt. Die 500 POWs naar Engeland voor de overgave vond ik wel heel erg mooi. Toch nog een dikke middelvinger naar de Duitsers. :)
Mijn opa was reserve kapitein bij het 13 regiment infanterie. Gelegerd in tapijnkazerne in maastricht. In de eerste dagen heeft hij nabij vaals met de gebrekkige wapens die hij had nog zeker 1 vliegtuig waarschijnlijk meerdere neergehaald. Helaas nooit geverifieerd. Ging in het verzet. Hielp engelse piloten te ontsnappen via de lijn die tot in spanje liep. Mijn oma maakte valse paspoorten. Ze wisten niet van mekaar wat ze deden zodat ze elkaar nooit konden veraden mochten ze gevangen genomen worden. Mijn opa en oma zijn veraden door een mevrouw zegers-boeren die na de oorlog doodleuk na 3 weken cel voortleefde. Mijn opa is in neugamme gestorven en heeft een struikelsteentje in maasticht. Mijn oma kwam naar 3 weken weer vrij. Maar heeft het nooit gewerkt dat haar man mijn opa nooit meer is terug gekeerd. Tijdens de oorlog is er een geslaagde poging gedaan gevangen nederlanders te bevrijden uit gevangenschap. Het verzet heeft toen nog aan mijn oma gevraagt moeten we jouw man ook bevrijden. Maar ze zij ik wil niet dat hij word neergeschoten op de vlucht. Alle andere hebben de oorlog overleefd. Mijn moeder heeft het haar moeder nooit vergeven dat ze niet de gok waagde ook mijn opa te laten bevrijden.
Moeilijk te zeggen, verschilt van tijd tot tijd. Mateloos was ik eens gefascineerd door de slag om de Grebbeberg. Deze (Den Haag 1940) vind ik ook erg interessant.
Straten op Ypenburg vernoemd naar heldhaftige Nederlandse soldaten. Ook naar de voedseldroppings in 1945: Lancasterhof en Mannahof. Operation Manna (voedsel met Bijbelse allure).
Dit bewijst maar weer dat we niet zomaar hadden overgegeven aan de duitsers ondanks wat vele "experts" zeggen. We hadden helaas niet genoeg materiaal en training lang weerstand te bieden.
Het is maar goed dat we snel hebben overgegeven anders was ons land vernietigd erger dan Oekraine. In Oekraine snappen ze niets van beter overgeven als je toch niet kan winnen.
Ëén van mijn opa's heeft bij één van de vliegvelden bij Den Haag een Duitser een permanente scheiding in z'n haar gegeven met een pioniersschep. Hij had geen munitie meer (kreeg ook maar 5 kogels), en de Duitser kwam op hem af rennen met een bajonet op z'n geweer...
@@HistoryHustleNederlands Hij heeft er nooit veel over willen vertellen. Alleen dat hij samen met z'n dienstmaat in een schuttersput zat en dat die sneuvelde waar hij bij zat. Ze waren 18 of 19 op dat moment. Zijn maat is begraven op het ereveld op de Grebbeberg.
@@HistoryHustleNederlands Kornwerderzand is een aanrader, de kazematten staan er nog altijd en het is nu een museum. Als je in de buurt bent, kijk ook een paar kilometer verderop bij de vaak vergeten Wonsstelling, bestaat helaas niet meer maar het plaatselijke museum kan je vast meer vertellen. Ten slot is ook het Fries Verzetsmuseum in Leeuwarden heel interessant.
Valt wat voor te zeggen, alleen 5 mei vieren we de bevrijding. Om dat nu te doen op de dag waarop Nederland werd binnengevallen. Je zou herdenking op 10 mei kunnen doen, maar dat maakt de volgorde wel vreemd: eerst bevrijding vieren en daarna treuren. Ben het wel met je eens als je vindt dat 10 mei een wat vergeten dag is. Komt omdat het zo dicht bij 5 mei ligt.
@@HistoryHustleNederlands Ik bracht het wat te stellig. Ik bedoel er eigenlijk vooral mee te zeggen dat we destijds niet op onze hoede waren en onvoorbereid voor oorlog. Als we dat wel waren geweest was de bevrijding voor iedereen wellicht sneller gekomen. Nu is ons leger al jaren opnieuw ver onder de maat. Dus ik vind inderdaad dat er meer nadruk mag worden gelegd op waakzaamheid. 10 mei zou de dag van waakzaamheid moeten gaan heten ofzo.
@@uomunumerous2350 ik snap je punt maar met extra waakzaamheid was er alsnog weinig wat we hadden kunnen doen. Nederland was geen rijk land, we hadden de crisisjaren gehad en als neutraal land werd ons ook geen militaire ontwikkelingen toegestaan afgezien van een beperkt defensieapparaat. Vergeet ook niet de afhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk die de daadwerkelijke laksheid aan te rekenen zijn (appeasement-politiek als grootste voorbeeld, zie nu Rusland met precies hetzelfde probleem). Oftewel ik vind het te simpel gesteld om Nederland aan te rekenen dat we niet op onze hoede waren of onvoorbereid. Dat zou ik breder trekken tot alles buiten Duitsland en dat is natuurlijk ook de hoofdreden waarom we nu de NAVO hebben. Overigens vind ik 4 mei ook gewoon toepasselijk op de gevallenen van de invasie, dus kan het wat mij betreft gewoon zo blijven zoals het nu is. Wel ben ik op zich voor meer aandacht, net als ook bij het bombardement van Rotterdam de laatste jaren meer is gebeurd (zoals dat met schijnwerpers aangeven waar de brandgrens was). Maar dat vind ik ook wbt het bombardement op Bezuidenhout of het Englandspiel, wat weg zou vallen als je je zou focussen op die 10e mei alsof het allemaal daar om draaide. Je moet naar mijn idee voorzichtig zijn met herdenkingsdagen (beter om die figuratief te houden) en gul zijn met informatieve aandacht voor de specifieke gebeurtenissen (via televisieseries, docu's, schoolprojecten, open dagen noem maar op).
@@HistoryHustleNederlands Mijn grootmoeder heeft haar broer bij deze slag verloren, en heb dit verhaal meerdere malen gehoord . Een van de weinige succesvolle acties van de Nederlandse strijdkrachten die nu een beetje in de vergetelheid raakt. Succes met je kanaal.
Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog:
ua-cam.com/video/BFYqQBXFh-g/v-deo.html
De NSB:
ua-cam.com/video/Y8iQh6KDIKk/v-deo.html
Nederlanders in de Waffen-SS:
ua-cam.com/video/AMeELAih5HM/v-deo.html
Ik ben Hagenees. Mijn oma heeft me veel verteld over deze aanval. Ze was zeer gedetailleerd hier over. Mooie docu weer!
Dank voor je bericht 👍
ik ben 60 jaar maar mijn vader heeft het verteld, met 1RHM (zijspand met machinegeweer) heeft geschoten, en in zijn leger kist zit een stuk van de een duitse parachute. Ik heb de kist aangeboden aan museum in soest, maar ze hebben er geen belang bij.....deze video is echt geweldig om te zien....wow na zoveel jaar weet ik meer.
Leuk om te lezen. Bedankt voor je bericht.
Frederik, heeft u de legerkist van uw vader nog? Deze zou heel mooi tot zijn recht komen in ons Atlantikwallmuseum in Den Haag, waar wij het verhaal vertellen van de meidagen 1940.
Hi Stefan, bedankt voor deze informatieve video weer. Ik denk dat erover de dagen na de landingen. Ook nog veel te vertellen valt voor eventueel toekomstige video’s. Zoals de gebeurtenissen bij Villa Dorrepaal in detail of de gebeurtenissen bij Valkenburg en het oprukken vanuit Ockenburg. In het boek Nach Holland staan veel nog niet eerder vertoonde foto’s vanuit Duits perpectief. Misschien ook interessant voor je.
Hoi Robert, bedankt voor je reactie. Ik heb het boek en het is ongelooflijk interessant ja!
Ben op 10 mei naar de herdenking van deze slag geweest, en nu komt het voorbij in mijn aangeraden filmpjes op UA-cam. Mooi filmpje!
Gaaf!
Ik ben geboren en getogen in Den Haag. Ik hou ook heel veel van mijn stad. Ik wist dit allemaal niet. Ik vraag me dan af waarom ik op de middelbare school zoveel onzin heb geleerd en zoiets nooit heb meegekregen...
Tja, iedere school is anders, maar opvallend dat in den Haag het op die school niet werd besproken!
Het boek van Brongers is ook erg informatief hierover. Tactisch een Duitse nederlaag maar er werden wel erg veel NL eenheden gebonden, die elders niet inzetbaar waren. Ik vermoed dat het RG ook een bovengemiddelde eenheid was. Top video weer.
Dank voor je reactie!
Petje af voor deze video! Wat mooi verteld!
Als kind hing ik ook aan de lippen van mijn geschiedenisdocent. Nu 30 jaar later aan de jouwe. Echt respect.
Leuk om te lezen, bedankt!
Alleen zijn wapperende handen zijn heel irritant. Volgende keer vastbinden op zijn rug.😂
Mijn oma haar broertje is Heine Andries op weg naar vliegveld Valkenburg daar met z'n peloton neergeschoten,en mijn opa's de een vocht bij Rotterdam de ander bij Arnhem.
Top video! Fijn dat jij de tijd en energie er in steekt om dit te maken, 🙏
Hoi Rik, bedankt voor je reactie!
Wat interessant nooit geweten, mijn opa is destijds betrokken geweest bij de verdediging van Ypenburg, zo heb ik begrepen, er is nog ergens binnen de familie wat informatie te vinden, dit filmpje heeft getriggered om deze info is te gaan raadplegen.
Interessant om te lezen Maurice. Laat weten als je wat vindt.
Mijn grootvader vocht op het Kornwerderzand. Hij was erg verdrietig dat NL capituleerde en boos dat de laffe Oranjes waren gevlucht.
Kan ik me voorstellen.
Wat hadden de 'laffe' Oranjes moeten doen dan
@@TheThijsyyin nederland blijven hitler zou ze niet vermoorden dat heeft die ook gezegd
@@TheThijsyy Je laat je eigen volk toch niet barsten.
@@mars3083 nee, je vrijwillig laten oppakken is lekker slim...? Dan snap je er echt helemaal niets van...
HE kijk dat is me werk op de achtergrond XD (grijze gebouw links achter)
nice nu weet ik eindelijk wat er in het gebied is gebeurt.
Mijn pake (opa) heeft hier ook gevochten! Trots op hem en zijn kameraden die het de Duitse overmacht zo moeilijk hebben gemaakt!!
👍
Vele jaren bij de eenheid gezeten die naar deze slag is vernoemd, 13 Luchtverdedigingsbatterij Ypenburg. Bijna elk jaar ook bij de herdenking van de slag geweest. Toch wel een beetje trots op de verdiensten van de 13e Batterij en de KL rondom Den Haag die dag.
Bedankt voor de reactie.
Het heeft iets weg van een Duitse versie van operatie market garden . Paratroopers laten landen , stand houden en wachten op versterking. Correct me if I am wrong maar ik moest er gelijk aan denken. Onderschatting in beide operaties , gedoemd te mislukken. Fantastische video weer Stefan . Chapeau
Bedankt Stefan!
De Duitsers zijn voor het belangrijkste deel geslaagd in hun opzet. Die was namelijk om met veel vertoon van macht door Nederland en het noorden van België aan te vallen. Dit was bedoeld om de aandacht af te leiden van de hoofdaanval op Frankrijk door Luxemburg en de Ardennen richting Frankrijk en Duinkerken. Het ging erom om die aanval 3 dagen verborgen te houden voor de geallieerden. Dat lukte perfect.
Ik stel me ook voor dat Hitler en Göring behoorlijk kwaad waren dat er zoveel verliezen werden geleden aan manschappen en vliegtuigen bij Den Haag en dat dit een grote reden was om Rotterdam te bombarderen.
Nooit geweten dit. Dankjewel. 👍
👍
4 weken oud, lag ik in mijn wieg aan de rand van Ockenburgh tijdens de slag om Den Haag. Ons huis vertoonden nog 30 jaar nadien de kogelgaten in de muren en regenpijp.
Alle gezinsleden (omwonenden) het overleefd hoop ik!?
Gelukig wel.
Gelukkig
Tja 4 weken oud ben je inderdaad nog te jong om deel te nemen aan "" Die slag om de Residentie "" .Was je 5 weken oud geweest is het andere koek ! Krijg je dit Duits commentaar "" Verdammt mal worden we nu ook al aangevallen door babies met machine geweren !"" 😄😄🤣🤣
Mooie docu, Stefan. Mijn vader 'lag' als gemobiliseerd reserve-officier KL tijdens de meidagen van '40 ergens bij Woerden, maar heeft toen niet veel te te doen gehad...
Ik had al het nodige gelezen over o.a. de gewonnen slag om de Afsluitdijk, maar tegenwoordig wonend in het Haagse nu veel bijgeleerd over de slag om de vliegvelden hier. En ja, George Maduro kan niet genoeg geprezen worden.
Bedankt voor de reactie Han!
Mijn vader heeft hier aan deelgenomen. Hij was gelegerd in Assen en gedurende de mobilisatie ingekwartierd bij mensen in de bollenstreek (Lisse?, Sassenheim?). Over de strijd en zijn rol/bijdrage daarin heeft hij nooit willen of kunnen vertellen. Overigens daarna ook niet over de periode van '43-'45 in krijgsgevangenschap en later de jaren in Indië. Vaak naar gevraagd maar hij wimpelde het altijd af. Zou er graag meer over willen weten (welk legeronderdeel, welke acties (Ypenburg??)). Mijn moeder vertelde er wel wat over. Hij was dus ingekwartierd bij mensen in de bollenstreek en zij als verloofde mocht mee met een legertransport vanuit Assen naar de bollenstreek. Maar niet eerder dan dat de pastoor uit Assen overlegd had met de pastoor in de bollensteek over wat voor mensen dat dan wel waren. Immers, ze waren nog niet getrouwd en samen onder 1 dak verblijven kon niet zo maar.
Nooit geweten. Ik ben rond dit stukje Nederland geboren en getogen. Leuk om wat te leren over deze historie. Onlangs vroeg een Duitser de weg naar de camping daar in de buurt, en dan krijg ik toch het gevoel dat ik hem de verkeerde kant op moet sturen. Ondanks dat ik een dertiger ben en alleen de verhalen ken.
Dank voor je reactie. Laten we nu vriendelijk zijn tegen onze oosterburen. De huidige Duitser heeft geen verantwoordelijkheid voor wat er toen gebeurd is.
🤣🤣👌
Haha. Zoals van Kooten en de Bie. Wo ist der Bahnhof.
@@David-vi4ne lol
😂😂😂 Zoals Piet Bovenkerk (John Kraaijkamp sr.) in Het Zonnetje in Huis (het testament) "Dat enige wat ik kan is immer geradeaus! dat zeg ik als jullie de weg vragen naar Scheveningen." 😅
Thank you for that video. It is very informative.
You're welcome.
@@HistoryHustleNederlands By the way, if you visit Hamburg, do not forget to visit "Planten un Blomen"
Mooie Docu hoor dank je hiervoor
👍
Geweldig zo’n UA-cam page 👏👍
👍👍👍
Interessante video! Leuk dat dit in het Nederlands is :)
Dank voor je reactie. Inderdaad, dit is mijn Nederlandstalige kanaal. Probeer hier video's op uit te brengen die interessant zijn voor het Nederlandse publiek.
Kan je alleen Hollands, lol !
weg rennen, of je land opbouwen ? Van oranje ?
Toffe video. Ik herinner dat ik een verslag schreef over het vliegveld van Ypenburg 1940
👍
Een oude vriend van mij, die zijn vader, zat in dat pantserwagentje dat al die Junkers uit de lucht schoot. Hij heeft over zijn vader's vliegcarriere een boek geschreven waarin hij dit beschrijft...
Interessant!
Goed verhaal weer! Nu meen ik mij te herinneren van andere verhalen uit het verleden dat de verliezen die de Duitse luchtmacht in Nederland leed beslissend waren voor de slag om Engeland. Onder andere door gebrek aan materiaal en zo. Is dit iets voor een toekomstige video?
Dank voor je reactie, Ernst. Zie mijn Engelse kanaal voor antwoord daarop:
ua-cam.com/video/7Ovp9YKH8aY/v-deo.html
Deze overwinning is inmiddels bijna net zo opgehyped als die schermutseling bij Kornwerderzand
Leg uit.
Hallo Stefan, mijn opa vocht bij de Moerdijkbruggen. Hij is daar uiteindelijk krijgsgevangen gemaakt. Ik heb zijn oorlogszakboekje nog. Ook heb ik nog foto’s van zijn mobilisatie in Maasdam. Ik meen dat hij in Groep Kil zat. Verder weet ik niet zoveel. Hij heeft er nooit over verteld. Is daar meer informatie over te vinden? Bvd
Aanvulling: hij zat bij het 34e RI.
Dank. Wellicht in de militaire archieven. Waar en hoe kan ik niet vertellen helaas.
3:07 en enkele JU-52 zijn uit noodzaak geland op Rijksweg 13, de voorloper van de A13, een van de zeldzame vooroorlogse stukjes snelweg in Nederland.
Dank voor de informatie.
Topvideo dit! Erg onderbelicht!
Mee eens, ben blij dat je de video kan waarderen.
@@rikefron7527 gaat er ook niet om wie de informatie deelt, als het maar gedeeld wordt :)
Stephan altijd leuk. En je Brabantse accent klinkt stoer
👍
He stefan weer een interessante video ik heb er weer wat van geleerd maak eens een video over de grebbelinie ook wel de hoofdweerstandslinie want daar hadden de Nederlandse troepen ook heel erg hardt terug gevochten
Dank voor je reactie. Geen Grebbelinie voorlopig.
@@HistoryHustleNederlands Jammer, volgens mijn ouders heeft mijn Opa daar gevochten totdat Grebbelinie doorbroken is. Ongelooflijk dat iemand dat moet meemaken.
You had me at een Duitse nederlaag
Oké!
Weet je toevallig waar het 9de regiment van de 4e divisie heeft gevochten in mei 1940? Heb je hier ook een video van?
Weet ik niet.
@@HistoryHustleNederlands ik dacht bij vliegveld Valkenburg. Maar ik weet het niet helemaal zeker. mocht je het toevallig tegenkomen. Dan hou ik me aanbevolen.
Ik heb een vraag kom jij eigelijk naar militracks
Zie omschrijving beneden de video.
Indrukwekkend hoe onze helden ondanks gebrek aan goed materieel en goede training toch nog zulke prestaties wisten te bereiken. De vijand was veel beter uitgerust, veel beter getraind en met meer dus zeer knap dat onze jongens toch nog best effectief waren in deze slag.
Al was het natuurlijk slechts uitstel van het onvermijdelijke. Maar dit geeft aan hoe belangrijk het is om een eigen onafhankelijke goed uitgeruste en goed getrainde krijgsmacht te hebben. Helaas leven we nu ook in de tijd van het gebroken geweertje. Daar komt nu wel iets verandering in maar het gaat decennia kosten voordat we weer fatsoenlijk aantal gevechtstanks, jachtvliegtuigen en escorteschepen hebben. De beste manier om oorlog te voorkomen is je er op voor te bereiden, dan bedenkt een tegenstander zich wel 2x voordat hij aanvalt.
Die 500 POWs naar Engeland voor de overgave vond ik wel heel erg mooi. Toch nog een dikke middelvinger naar de Duitsers. :)
Dank voor je bericht.
Coole video
Bedankt!
Door jullie heb ik een negen gehaald !!!
@@jorritbouma2179 Super!
Goede heldere uitleg!
Bedankt.
Hij wordt steeds beter
👍
Mijn opa was reserve kapitein bij het 13 regiment infanterie.
Gelegerd in tapijnkazerne in maastricht.
In de eerste dagen heeft hij nabij vaals met de gebrekkige wapens die hij had nog zeker 1 vliegtuig waarschijnlijk meerdere neergehaald.
Helaas nooit geverifieerd.
Ging in het verzet.
Hielp engelse piloten te ontsnappen via de lijn die tot in spanje liep.
Mijn oma maakte valse paspoorten.
Ze wisten niet van mekaar wat ze deden zodat ze elkaar nooit konden veraden mochten ze gevangen genomen worden.
Mijn opa en oma zijn veraden door een mevrouw zegers-boeren die na de oorlog doodleuk na 3 weken cel voortleefde.
Mijn opa is in neugamme gestorven en heeft een struikelsteentje in maasticht.
Mijn oma kwam naar 3 weken weer vrij.
Maar heeft het nooit gewerkt dat haar man mijn opa nooit meer is terug gekeerd.
Tijdens de oorlog is er een geslaagde poging gedaan gevangen nederlanders te bevrijden uit gevangenschap.
Het verzet heeft toen nog aan mijn oma gevraagt moeten we jouw man ook bevrijden.
Maar ze zij ik wil niet dat hij word neergeschoten op de vlucht.
Alle andere hebben de oorlog overleefd.
Mijn moeder heeft het haar moeder nooit vergeven dat ze niet de gok waagde ook mijn opa te laten bevrijden.
Ik trek de slak in m'n tuintje (2022) voor. ;-)
Ok 👍
Wat is jouw favoriete slag
Hagelslag
@@kingarthur266 ik bedoelde welke veldslag
De slag om Kornwerderzand
@@harcovanhees394 was da in nederland ofzo
ps ik ben zelf belg mischien daarom da ik het nie ken
Moeilijk te zeggen, verschilt van tijd tot tijd. Mateloos was ik eens gefascineerd door de slag om de Grebbeberg. Deze (Den Haag 1940) vind ik ook erg interessant.
Ooit Max Igan gevolgd...de Rheinwiesenlager....zoveel wat we niet weten....
Revisionisme.
Straten op Ypenburg vernoemd naar heldhaftige Nederlandse soldaten. Ook naar de voedseldroppings in 1945: Lancasterhof en Mannahof. Operation Manna (voedsel met Bijbelse allure).
Interessant.
over het algemeen goede informatie, alleen 8000 junckers ju 52 op ypenburg? er werden er 4800 gebouwd.....
Zei ik 8000?
Dit bewijst maar weer dat we niet zomaar hadden overgegeven aan de duitsers ondanks wat vele "experts" zeggen. We hadden helaas niet genoeg materiaal en training lang weerstand te bieden.
Klopt.
Het Duitse leger was sowieso wel 20 keer zo groot. Was denk een kwestie van tijd voordat Nederland zou capituleren.
@@BalboaBaggins het doel was ook om de Duitsers lang genoeg te vertragen totdat de Engelse en Franse legers ondersteuning konden bieden.
@@AG26498 Begrijpelijk. Eigenlijk is het jammer dat wij in ons koude kikker landje afhankelijk zijn van andere landen als het op oorlog aankomt.
Het is maar goed dat we snel hebben overgegeven anders was ons land vernietigd erger dan Oekraine. In Oekraine snappen ze niets van beter overgeven als je toch niet kan winnen.
Ëén van mijn opa's heeft bij één van de vliegvelden bij Den Haag een Duitser een permanente scheiding in z'n haar gegeven met een pioniersschep. Hij had geen munitie meer (kreeg ook maar 5 kogels), en de Duitser kwam op hem af rennen met een bajonet op z'n geweer...
Bedankt voor je reactie.
Damn dat is behoorlijk heftig! Gelukkig was jou opa daar om Nederland te verdedigen!
Vliegveld Piepenburg, dus ("Auw, auw": piepen op zijn Duits).
Niettemin vind je een leuk woord 😃
Zo is 't.
Alle Nederlandse officieren op Ypenburg zijn gedeserteerd.
Dat is onjuist.
Mijn opa heeft gevochten bij de verdediging van vliegbasis Valkenburg.
Respect. Heb je hem erover kunnen spreken? Wat vertelde hij over zijn ervaringen?
@@HistoryHustleNederlands Hij heeft er nooit veel over willen vertellen. Alleen dat hij samen met z'n dienstmaat in een schuttersput zat en dat die sneuvelde waar hij bij zat. Ze waren 18 of 19 op dat moment. Zijn maat is begraven op het ereveld op de Grebbeberg.
@@wagvos Bedankt voor het reageren.
hey weet je misschien hoeveel vliegtuigen de Duitsers hadden verloren?
ua-cam.com/video/7Ovp9YKH8aY/v-deo.html
Wat zijn wij eigenlijk ook wel sterk
Op sommige vlakken...
Grammaticaal niet zo erg..
Maar zoizo Duitsland was zwak door steden te gaan bombarderen
@@callofduty3114 De geallieerden retallieerden flink.
We hadden niet zoveel bommenwerpers en die op Duitsland zetten is onbegonnen werk voor hun dan weer niet
Hmm er is een probleem met subscribe , op een of andere manier moest ik weer lid worden.
Vreemd...
@@HistoryHustleNederlands Ik houd je op de hoogte als het weer gebeurt , hat is zonde als je zo subscribers verliest of niet gemeld worden.
1 van de weinige lichtpuntjes tijdens deze strijd.
Inderdaad... er was ook nog de Afsluitdijk. Hoop daar ook nog een keer heen te gaan.
@@HistoryHustleNederlands Kornwerderzand is een aanrader, de kazematten staan er nog altijd en het is nu een museum. Als je in de buurt bent, kijk ook een paar kilometer verderop bij de vaak vergeten Wonsstelling, bestaat helaas niet meer maar het plaatselijke museum kan je vast meer vertellen. Ten slot is ook het Fries Verzetsmuseum in Leeuwarden heel interessant.
@@GrouRocks Zeker interessant!
5:47 En daarom is het verstandiger om elk jaar 10 Mei 1940 te herdenken ipv 5 Mei 1945.
Valt wat voor te zeggen, alleen 5 mei vieren we de bevrijding. Om dat nu te doen op de dag waarop Nederland werd binnengevallen. Je zou herdenking op 10 mei kunnen doen, maar dat maakt de volgorde wel vreemd: eerst bevrijding vieren en daarna treuren. Ben het wel met je eens als je vindt dat 10 mei een wat vergeten dag is. Komt omdat het zo dicht bij 5 mei ligt.
@@HistoryHustleNederlands Ik bracht het wat te stellig. Ik bedoel er eigenlijk vooral mee te zeggen dat we destijds niet op onze hoede waren en onvoorbereid voor oorlog. Als we dat wel waren geweest was de bevrijding voor iedereen wellicht sneller gekomen. Nu is ons leger al jaren opnieuw ver onder de maat. Dus ik vind inderdaad dat er meer nadruk mag worden gelegd op waakzaamheid. 10 mei zou de dag van waakzaamheid moeten gaan heten ofzo.
@@uomunumerous2350 Helder. Zeker met de dreigende situatie in Oost-Europa valt hier zeker wat voor te zeggen.
@@uomunumerous2350 ik snap je punt maar met extra waakzaamheid was er alsnog weinig wat we hadden kunnen doen. Nederland was geen rijk land, we hadden de crisisjaren gehad en als neutraal land werd ons ook geen militaire ontwikkelingen toegestaan afgezien van een beperkt defensieapparaat. Vergeet ook niet de afhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk die de daadwerkelijke laksheid aan te rekenen zijn (appeasement-politiek als grootste voorbeeld, zie nu Rusland met precies hetzelfde probleem).
Oftewel ik vind het te simpel gesteld om Nederland aan te rekenen dat we niet op onze hoede waren of onvoorbereid. Dat zou ik breder trekken tot alles buiten Duitsland en dat is natuurlijk ook de hoofdreden waarom we nu de NAVO hebben. Overigens vind ik 4 mei ook gewoon toepasselijk op de gevallenen van de invasie, dus kan het wat mij betreft gewoon zo blijven zoals het nu is. Wel ben ik op zich voor meer aandacht, net als ook bij het bombardement van Rotterdam de laatste jaren meer is gebeurd (zoals dat met schijnwerpers aangeven waar de brandgrens was). Maar dat vind ik ook wbt het bombardement op Bezuidenhout of het Englandspiel, wat weg zou vallen als je je zou focussen op die 10e mei alsof het allemaal daar om draaide. Je moet naar mijn idee voorzichtig zijn met herdenkingsdagen (beter om die figuratief te houden) en gul zijn met informatieve aandacht voor de specifieke gebeurtenissen (via televisieseries, docu's, schoolprojecten, open dagen noem maar op).
Moraal van het verhaal: Niet sollen met Den Haag ! 😉
Inderdaad...
@@HistoryHustleNederlands Mijn grootmoeder heeft haar broer bij deze slag verloren, en heb dit verhaal meerdere malen gehoord . Een van de weinige succesvolle acties van de Nederlandse strijdkrachten die nu een beetje in de vergetelheid raakt. Succes met je kanaal.
@@spiritualanarchist8162 Dank voor je reactie!
Ik hoop dat Rusland den Haag ook niet vergeet deze keer 😄👏🔥
??? Wil je dat er oorlog komt?? Wat een ongelooflijk stupide opmerking maak jij zeg.
De Russische luchtaanval bij Kyiv heeft later zien hoe zwak de tactiek eigenlijk is als je niet direct met de hoofdmacht oprukt naar de plek.
Drie vliegvelden om Den Haag....klaar om te vluchten
....daarom maar per britse torpedobootjager
?
@@HistoryHustleNederlands staatshoofd en regering .....
@@fryfrysk Nee, het waren militaire luchtbases om de stad te verdedigen.
@@HistoryHustleNederlands Correct, maar opmerking van Bastiaan had volgens mij andere suggestieve betekenis.