Βιβλιοβούλιο: Καλεσμένος ο Θεόδωρος Τερζόπουλος (23/07/2023)
Вставка
- Опубліковано 6 січ 2025
- Καλεσμένος ο σκηνοθέτης, ιδρυτής της θεατρικής ομάδας Άττις και συγγραφέας Θεόδωρος Τερζόπουλος.
Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος γεννήθηκε στον Μακρύγιαλο Πιερίας. Σπούδασε αρχικά στη Δραματική Σχολή του Κ. Μιχαηλίδη (1965-1967) και κατόπιν στο Berliner Ensemble στο Βερολίνο (1972-1976). Διετέλεσε, μεταξύ άλλων, διευθυντής της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ και Καλλιτεχνικός Διευθυντής των Διεθνών Συναντήσεων Αρχαίου Δράματος στους Δελφούς. Από το 1993 μέχρι σήμερα παραμένει Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής της Θεατρικής Ολυμπιάδας έχοντας οργανώσει εννέα Ολυμπιάδες σε όλο τον κόσμο.
Με τη θεατρική ομάδα Άττις, την οποία ίδρυσε το 1985, ο Θεόδωρος Τερζόπουλος έχει παρουσιάσει εκτός Ελλάδας 2100 παραστάσεις στα σημαντικότερα διεθνή φεστιβάλ και θέατρα του πλανήτη. Πραγματοποιεί επίσης εργαστήρια σ’ όλον τον κόσμο και είναι Επίτιμος Καθηγητής σε πανεπιστήμια και ακαδημίες θεάτρου στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το σύστημα εργασίας του και οι παραστάσεις του αρχαίας τραγωδίας διδάσκονται σε τριάντα πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο.
Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος έχει τιμηθεί με πλήθος βραβείων. Έχουν εκδοθεί βιβλία για τον ίδιο και το Θέατρο Άττις σε δώδεκα γλώσσες. Το 2015 εκδόθηκε και έκτοτε μεταφράζεται συνεχώς το βιβλίο της Μεθόδου του με τίτλο «Η Επιστροφή του Διόνυσου» (εκδ. Θέατρο Άττις).
Με αφορμή την πρόσφατη κυκλοφορία στα ελληνικά του βιβλίου «Στον Λαβύρινθο. Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος συναντά τον Χάινερ Μύλλερ» (επιμέλεια: Φρανκ Ράντατζ, μτφ. Γιάννης Καλιφατίδης, εκδ. Κείμενα 2023), ο Θεόδωρος Τερζόπουλος συνομιλεί με τον Μανώλη Πιμπλή για το πώς έφτασε στην τότε Ανατολική Γερμανία προκειμένου να σπουδάσει αρχικά κινηματογράφο και όχι θέατρο στο Berliner Ensemble, με ενδιάμεσους σταθμούς τη Δυτική Γερμανία και τη Σουηδία όπου γνώρισε και τον Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, το πώς γνώρισε τον Γερμανό συγγραφέα και φιλόσοφο Χάινερ Μύλλερ, με τον οποίο συνδέθηκε με μια σχέση μαθητείας και φιλίας για όλη του τη ζωή. Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος μιλάει επίσης για το πώς η ήττα μπορεί να παραγάγει μεγάλη τέχνη, για τον στρεβλό τρόπο με τον οποίο είδε την αρχαία τραγωδία ο νεοκλασικισμός, για τη σιωπή και το ανείπωτο στον Χάινερ Μύλλερ και στον Μπέκετ, που τους συνδέει αδιαμεσολάβητα με την αρχαιότητα και την τραγωδία.
Επίσης, στην εκπομπή αυτής της εβδομάδας, ο κριτικός βιβλίου Βαγγέλης Χατζηβασιλείου μιλάει για το βιβλίο της Άννας Γρίβα «Η Ελληνίδα σκλάβα» (εκδ. Μελάνι 2022) και η δημοσιογράφος Σταυρούλα Παπασπύρου συζητά με τον Μανώλη Πιμπλή για τα βιβλία «Υπερβάσεις» της Λουίζ Κένεντι (μετάφραση: Δέσποινα Δρακάκη, εκδ. Ψυχογιός 2023), «Καθάρματα» του Πάτρικ Ράντεν-Κιφ (μετάφραση: Κωστής Πανσέληνος, εκδ. Μεταίχμιο 2023), «Ο Οβολός» του Η.Χ. Παπαδημητρακόπουλου (εκδ. Κίχλη 2023).