Construire centrală tip sobă rachetă 8

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 4 жов 2020
  • Plita și placatul clopotului terminate.

КОМЕНТАРІ • 20

  • @moisei1365
    @moisei1365 3 роки тому +1

    Frateeeeeee, de la Moșuuuuu ai o reverență pân' la pământ! Cu așa români, să tot mergi pe drum!!!
    Domnul Bun să te iubească-n veci pururi!

  • @gabimoldovan7811
    @gabimoldovan7811 3 роки тому +1

    Arata foarte bine , felicitarii !!

    • @ExpertDYI
      @ExpertDYI  3 роки тому +1

      Toate felicitările le merită din plin vecinul. El și-a lucrat-o. Deși nu este de meserie i-a ieșit. Acesta era obiectivul meu cu filmările de anul trecut. La el a mai contat și faptul că a văzut pe viu chiar la mine, fapt ce l-a determinat să-și facă.

  • @florindanieltoc4118
    @florindanieltoc4118 3 роки тому

    Mai am o intrebare ce grosime are tabla de la rezervoru din soba e din inox? Si cu ce ati sudato?

    • @ExpertDYI
      @ExpertDYI  3 роки тому

      Sudată cu electrod de inox, restul răspunsului citiți comentariile de la episodul 4.

  • @mariangruia5010
    @mariangruia5010 2 роки тому

    O intrebare dacă nu te superi , ca nu ma pricep dar îmi surâde idea de a îmi face și eu ceva asemanator ...la boiler montezi cumva vas de expansiune sau vreo pompa ceva care sa circule apa ?

    • @ExpertDYI
      @ExpertDYI  2 роки тому

      Se pune vas de expansiune și pompă de recirculare dacă se dorește a fi centrală. În acest caz boilerul este montat în sistem ca primul calorifer. Astfel pompa de recirculare (care este montată pe retur) preia apa din serpentină și o introduce în calorifere și boiler. După încetarea focului atât serpentina cât și boilerul trimit apa către calorifere. În condițiile în care caloriferele sunt inoxidabile ACM-ul este luat din boiler sau altfel spus din circuitul închis ce devine deschis când dai drumul la chiuvetă. O chestie oarecum ciudată dar foarte eficientă dacă sunt respectate lucrurile menționate.

    • @mariangruia5010
      @mariangruia5010 2 роки тому +1

      @@ExpertDYI multă sănătate ,mulțumesc frumos !

  • @florindanieltoc4118
    @florindanieltoc4118 3 роки тому

    Din ce e facuta plita daca va rog frumos sa imi spuneți?

    • @ExpertDYI
      @ExpertDYI  3 роки тому

      Citiți comentariile de la episodul 7.

  • @criticulmuzical9120
    @criticulmuzical9120 3 роки тому

    Salut, am o întrebare mai mult teoretică despre sobele rachetă: Este posibil ca țeava înclinată de alimentare să fie supradimensionată astfel încât să poți introduce un buștean la vreun metru lungime și care să se consume încet în timp cât mai îndelungat? Deci mă interesează să țină focul vreo 12 ore dacă se poate.

    • @ExpertDYI
      @ExpertDYI  3 роки тому +3

      Adică alimentatorul. În general sobele rachetă construite simplu, fără aer supraâncălzit nu pot arde un singur lemn deoarece se stinge focul. În schimb, cu aer supraâncălzit, am ajuns să ard în condiții extraordinare un singur lemn fără să se stingă focul și arzând cu putere. N-am testat niciodată cu un buștean, alimentatoare nefiind mai mari de 17 pe 17 cm pe interior. Și la cele de 19 pe 19 cm cu cămașă de foc s-au îngustat tot la 17 pe 17 cm. Trebuie luat în considerare și faptul că adâncimile mai mari de 70 cm la alimentator se pot administra oarecum mai dificil. Dacă vă bazați pe unele abilități n-ar trebui să fie imposibil, în schimb vă garantez că pentru majoritatea oamenilor acest lucru poate fi aproape imposibil, cel puțin de aprins focul. Motiv pentru care aș încuraja mai degrabă alimentatorul supraetajat (jumătate din el suprateran și demontabil), iar bușteanul eventual unul peste altul. Mai puteți să vă gândiți la tocătură sau poate peleți pentru autonomie a focului lungă. În general, alimentatorul supradimensionat pe lățime, fără tunelul de ardere la aceeași lățime va tinde să facă revers, cel puțin cu capacul deschis. Caz în care se poate monta la coșul de evacuare ventilator de exhaustare a gazelor în momentul deschiderii capacului la alimentator. Soluții pot fi multe, vă trebuie ingeniozitate.

    • @sulcaelisabeta8384
      @sulcaelisabeta8384 3 роки тому

      Soba rachetă după cât am vazut eu este exclus pentru utilizare de bușteni, chiar nu šeste pentru lemne groase. Tipul asta de sobe funcționează cu lemne subțiri. Asta est un dezavantaj al lor. A încercat cineva și chiar a reușit cu lemne sparte în bucăți mai mari gen cum bagi în sobele vechi. Parca zicea ca îl ținea 8 ore. Nu știu cât de eficienta era și ce consum scotea. ua-cam.com/video/YNSM-ATIdWw/v-deo.html
      Spunea cineva ca într-o centrala baga bușteni întregi, mai mult nu știu ce centrala era sau alte amănunte. La soba rachetă nu a reușit nimeni sa folosească la bușteni nici chiar americanii și aia se ocupa de îmbunătățirea lor.

  • @tristanarmean5999
    @tristanarmean5999 3 роки тому

    Încerc și eu să fac o asfel de sobă am o teava de 200 am facut tubul de focde 15o cu 100 de 370 camera ardere am facut foc dar nu imi ridica flacara in tub undeva am gresit si nu știu unde imi puteti da o parere mai avizata sau chiar sa vorbim in privat

    • @ExpertDYI
      @ExpertDYI  3 роки тому

      Postați nr d-voastră de telefon, vă sun eu.

  • @simonagheorghita6396
    @simonagheorghita6396 2 роки тому

    O rugăminte, ce ziceți dacă aș folosi un puffer exterior de 500 sau 1000, în cât timp s-ar încălzi apa și ce autonomie aș avea? Pe dimensiunile prezentate la riser de 21 diametru, 165 h și dacă e nevoie de suplimentarea lungimii serpentinei de la 25 m la 30-35. Mă interesează utilizarea centralei doar pentru calorifere și chiuvetă. Locuința este de 80mp.
    Mulțumesc!

    • @ExpertDYI
      @ExpertDYI  2 роки тому

      Practica de montaj a puffer-ului în exteriorul agregatului nu poate aduce aport de energie calorică eficient și nici de conservare a ei, practic un puffer oricât de izolat ar fi va încălzi un spațiu tehnic în detrimentul spațiului locuit. Eu agreez montarea puffer-ului în interiorul agregatului în acest fel el comportându-se și ca un excelent schimbător de căldură. Un puffer de 1000 de litri este construit din 3 coli de 2x1 metri, astfel că golul în interiorul agregatului pentru el nu ar trebui să fie mai mare de 1,30 metri cubi. Însă la acest volum pentru ca munca de întreținere să fie ușoară la un agregat cu arzător tip sobă rachetă alimentatorul trebuie automatizat cu peleți deoarece lemnul în acest caz ar putea crea necesitatea de asistare a focului ce ar fi poate dezagreabilă cu trecerea timpului. Dacă, totuși lemnul va fi principalul carburant un alimentator tip șemineu de mărimea în care să poată asigura o încărcătură la 24 ore cu rizer deasupra lui și pe tavanul clopotului în loc de serpentină un schimbător de sens cu diametrul de mimim un țol ar putea fi o variantă funcțională, cu randamentul scontat și evident mulțumitoare după ce a fost realizat un astfel de agregat. Trebuie înțeles faptul că nu doar arzătorul trebuie calibrat pentru necesarul locuinței, ci și celelalte componente ale lui, inclusiv masa zidăriei.

    • @simonagheorghita6396
      @simonagheorghita6396 2 роки тому

      @@ExpertDYI Vă mulțumesc!
      Foarte bine venite sfaturile dumneavoastră!
      M-am hotărât asupra variantei cu puffer-ul de 160 litri în interiorul agregatului pentru că a fost experimentată cu succes. Voi utiliza și alimentarea cu peleți și tocătură.
      Aș mai avea totuși câteva necunoscute la care aș dori să mă ajutați vă rog:
      1. Am achiziționat de la remat un braț de buldoexcavator aprox. 30x40cm și mă gândeam la varianta de a înlocui cămășile de foc metalice cu, cărămidă refractară. Am văzut la cineva care schimbă anual cărămizile zicând că e mai ieftin. Agregatul fiind deasupra cotei 0, cum și eu aș dori să-l fac.
      2. Am achiziționat tub de oxigen cu diametrul de 21 pentru riser, însă dacă nu folosesc rola/cuptor, ce lungime ar trebui să aibă riser-ul? Nu știu cât din riser ocupă serpentina.
      3. Nu am înțeles prea bine sistemul cu puffer-ul ca prim calorifer. Apa din serpentină se amestecă cu apa din puffer sau există o serpentină în interiorul puffer-ului care separă cele două ape? Doresc să folosesc apa din puffer și pentru chiuvetă, duș...
      4. Dacă vreți să detaliați vă rog și sistemul cu aer preîncălzit. Nu înțeleg din prezentarea primului episod de unde vine tubul acela, ce dimensiune are și dacă tubul comunică cu cenușarul și cu acele 3 fante? Sunt în același circuit? Sau doar tubul cu fantele sunt în același circuit?
      Încă odată vă mulțumesc!
      Doamne-ajută!

    • @ExpertDYI
      @ExpertDYI  2 роки тому

      @@simonagheorghita6396 Ratiunea pentru care s-a ales marimea de 160 litri a fost data de coala de 2X1 metri. Ulterior, in urma utilizarii agregatului, s-a dovedit a fi si reusit in aceasta forma. S-au mai tras unele concluzii, spre exemplu agregatul se va comporta cu succes si cu puffer interior de marimi mai mari. Insa daca necesarul nu cere marimi mai mari sau se face (semi)automatizare cu peleti (alimentare gravitationala), datorita posibilitatii de lungire a focului, si in acest caz utilizarea focului cu flacara mica, nu forja cum am vazut pe la altii, nu este neaparat justificata cheltuiala. Pentru detalii privind schema de legare a puffer-ului, serpentinei, bipass-ului intre ele, etc. etc., pentru ca mi-a pierit cheful de a mai posta pe UA-cam, desi n-ar fi rau sa o fac in continuare, lasati un comentariu cu mail-ul d-vs. Dupa ce-l postati puteti sa-l stergeti imediat daca doriti sa nu il vada si altcineva. Mie imi este afisat si dupa ce il stergeti.

    • @ExpertDYI
      @ExpertDYI  2 роки тому

      @@simonagheorghita6396 yahoo.com sau .ro?