Cum să calculăm rapid cât o să producă panourile fotovoltaice într-un an.

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 5 жов 2024
  • Abonati-va la canalul meu: bit.ly/2JwK6xw
    Siteul folosit in acest video: bit.ly/3AvK0ep
    Cat au produs fotovoltaicele dupa doi ani: • Cat au produs panouril...
    Cat au produs fotovoltaicele dupa un an: • Panourile fotovoltaice...
    Astazi va arat o metoda simpla prin care sa calculam cat o sa produca kit-ul de panouri fotovoltaice pe care intentionam sa il instalam.
    Pentru aceasta folosim un site pus la dispozitie de Uniunea Europeana si care destul de precis. Daca folosesc acest website pentru propria mea instalatie imi estimeaza o productie de 2900 kwh iar eu am produs in realitate 3160 kwh dupa primul an si 3000 kwh in al doilea an. Asadar siteul se aproprie destul de mult de realitate.

КОМЕНТАРІ • 32

  • @nicolaetomoiaga8098
    @nicolaetomoiaga8098 2 роки тому +8

    Frumoasă și interesantă prezentarea. Sub nicio formă nu sunt de acord cu ce ați spus: "....... dacă panourile sunt rentabile sau nu". Este ceva cam de genul vulpei în vița de vie: - Așa-i că strugurii sunt acri ? Eu atât am a spune: de ce naiba nu am stâns cureaua și să fac economii cu 8-10 ani în urmă și economiile să le investesc în panouri solare ? Îmi vine să îmi dau palme peste capul meu nedezghețat și picioare în turul pantalonilor care prea mult a stat pe fesiere și nu s-a ridicat de pe locul bolirii lui. Nu, nu și iar nu. Nu se pune problema panourilor solare dacă ele sunt rentabile, sau nu. Ci, cât sunt ele de rentabile ? Așa trebuie pusă problema. Nu trebuie să fii om de știință pentru a înțelege ceva într-atât de simplu încât una ca asta înțelege și cel cu barba sură, dar și cel cu țâța în gură. În comparație cu toate celelalte metode de a obține energie electrică, la panourile solare nu există MIȘCARE. Deci, ZERO uzură, zero întreținere. Asta cam vreo 20-25-30 de ani de acum încolo. Când soarele iese de după nori, stăpânul lor se va pune cu burta la soare cu o bericică rece în apropierea panourilor, iar ele vor produce energie ca el să-și facă GRATIS o cafeluță bună, caldă și aromată. Iar, pe gospodina casei, căreia îi place umbra, el o să o audă cum ea trântește oalele prin bucătărie de ciudă că primește prea multă energie la soba care nu vrea să facă de mâncare !! Un otomobil se uzează și se scrijelește, părul și omul care-l poartă pe păr ca să fie deștept îmbătrânesc, hainele se rup și moda ne ajunge din urmă și-n tot acest timp apa curge, soarele ne mai aruncă câte un ochi la fiecare în timpul în care noi vom primi energie .... de la panourile solare. Cei care le-am montat, desigur. Pesimiștii să-și bage degetele în ochi ca să producă energie ! Și să-și pună întrebări de genul. - De ce naiba nu s-a inventat panou solar care să mă scarpine pe spate până ce-mi vine mintea la cap ?

  • @catalingherzan3829
    @catalingherzan3829 3 роки тому +1

    Multumim pentru timpul acordat si informatiile transmise... Nu am experienta in domeniu dar consider subiectul deosebit de interesant datorita evolutiei tehnologice care sper ca va permite in viitor o si mai buna eficientizare. Doar ca un singur exemplu, daca anul trecut puterea unui singur panou era sub 300W acum depaseste 380W... Consider important in cadrul calculului unei instalatii si suprafata necesara montarii in functie de puterea sistemului (nu stiu daca sunt ceva tabele in acest sens). Este clar ca in cadrul unui sistem fotovoltaic cu panouri solare calculul ar trebui sa porneasca invers adica sa tina cont in primul rand de consumatorii minim necesari optimizati cu randamentul cel mai bun pentru a avea eficienta maxima intr-o gospodarie (aici cred ca este mult loc pentru dezbatere pentru ca fiecare sa-si poata personaliza in functie de nevoi instalatia). De asemenea vad utila crearea unui sistem hibrid pentru o gospodarie (mai multe instalatii responsabile separat de grupuri de consumatori diferiti... Apoi avand aceasta putere totala minima data de consumatorii necesari din gospodarie as putea corela spatiul necesar pentru montare (ceea ce ar fi foarte important pentru cei care doresc sa-si construiasca o casa sau chiar si pentru cei care deja o au si doresc sa-si monteze panouri).

  • @mihaioctaviantudose
    @mihaioctaviantudose 3 роки тому +3

    Buna ziua!
    Foarte util clipul, ma bucur ca am aflat despre existenta site-ului inainte sa primesc oferta de la firma cu care intentionez sa montez panourile, asa poti sa-mi dau seama ce productie estimata va oferi instalatia de panouri.
    Multumim!

  • @suciualexandru2628
    @suciualexandru2628 2 роки тому

    Va multumesc pentru aceste informatii utile

  • @horiadamian1119
    @horiadamian1119 2 роки тому

    Felicitati pentru material. La obiect, explicat clar (e al doilea material al dvs pe care-l urmaresc).
    As avea o observatie:
    - am utilizat si eu acest tool pentru instalatia mea si - din pacate - cum e orientata spre Vest (optiunea Sud nu exista), rezulta din simulare o pierdere de aproximativ 1200 kWh anual (5500 orientare Sud fata de 4300 orientare Vest). Deci este foarte important ca panourile sa fie orientate cat de mult se poate spre Sud (e cam 20-25% mai mare randamentul doar din acest aspect).

    • @MiniTehnicus
      @MiniTehnicus  2 роки тому

      Multumesc pentru mesaj. Da, orientarea spre sud influenteaza foarte mult productia.

  • @teofilrechitean6913
    @teofilrechitean6913 2 роки тому

    Interesnta prezentare ,multumim!👍👍👍

  • @tibimiko8458
    @tibimiko8458 2 роки тому

    Mulțumesc pentru clip, este foarte interesant, foarte multe informații utile. Mă interesează mult acest domeniu. Succes pe viitor. Sănătate.

    • @MiniTehnicus
      @MiniTehnicus  2 роки тому

      Multumesc si eu pentru mesaj. Numai bine!

  • @HD2You
    @HD2You 2 роки тому

    Ar fi interesant de făcut un calcul doar despre încălzirea apei, o comparație între panourile solare și cele fotovoltaice. Eu cred că e mai rentabil să încălzești apa direct la soare decât să produci curent electric pentru o rezistență care să încălzească apa.

    • @MiniTehnicus
      @MiniTehnicus  2 роки тому +1

      Am si panouri solare la o alta adresa. Categoric sunt mult mai eficiente, si mai ieftin de instalat panourile solare.

    • @HD2You
      @HD2You 2 роки тому +1

      @@MiniTehnicus dar probabil că 4 luni pe an nu poți avea apă caldă de la ele.

  • @PopPop-nj9cs
    @PopPop-nj9cs 2 роки тому

    Adevarul este ca nu am văzut clipul, doar titlul și de asta miracol plăcut sa citesc
    “ Câta energie electrică se poate înmagazina din panele foto-voltaice?” Și asta in plan industrial nu doar particular,

  • @daviddavid9459
    @daviddavid9459 2 роки тому +1

    Mulțumim

  • @ileanarostas2981
    @ileanarostas2981 5 місяців тому

    Buna ziua la 1mw in cat timp recuperam banii !Multumesc fr

  • @vasileciornohac669
    @vasileciornohac669 2 роки тому +1

    Buna ziua,sunt foarte foolositoare sfaturile dumneavoastra,v-as ruga daca aveti un nume al firmei cu care ati montat panourile

  • @mihaitudose6468
    @mihaitudose6468 Рік тому

    cum spalam panourile asezate pe acoperisul casei?

  • @alexandrucimpoer8507
    @alexandrucimpoer8507 2 роки тому

    DOAMNE AJUTA ,AS DORI INFORMATI MAI MULTE ,DACA SE POATE IN PRIVAT. MULTUMESC!.

    • @MiniTehnicus
      @MiniTehnicus  2 роки тому

      Aveti adresa mea de email pe pagina canalului. Puteti sa imi scrieti acolo si va raspund daca am cum.

    • @samineag8871
      @samineag8871 2 роки тому

      Vvvv

  • @Onarth
    @Onarth 2 роки тому +1

    👍👍👍

  • @sorinnastase5511
    @sorinnastase5511 2 роки тому

    Multumesc pentru informatii,foarte utile…….pentru alte informatii va rog o adresa de E-mail ori un nr.de tel.Multumesc.

  • @mm-tr5kc
    @mm-tr5kc 2 роки тому

    Stie cineva fronius symo 20.0-3-m merge si off grid? Ma ajuta cineva cu informatii ?

  • @silviusoranescu5679
    @silviusoranescu5679 Рік тому

    Bună ziua
    Care ar fi costurile ptr un parc fotovoltaic, amenajat pe o suprafață de 60 ha?

    • @MiniTehnicus
      @MiniTehnicus  Рік тому

      Buna ziua, costul pentru un parcurile fotovoltaice depinde de amplasarea terenului. Distanta fata de reteau electrica unde se face injectarea fiind un aspect important. In linii mari ca sa va faceti o idee costul este in jur de 1 milion de euro pentru fiecare hectar si se intaleaza cam 1 MW per hectar.
      La un teren de 60 de hectare costul ar fi undeva in jurul a 60 milioane de euro.

  • @cristiangrigorescu2451
    @cristiangrigorescu2451 2 роки тому

    La o instalație de 5 kw cam cat costa instalația cu invertor hibrid (cu opțiune de cuplare cu alt invertor în caz de extindere cu opțiune master-slav) fără acumulatori , cu suportul de aluminiu de fixare , si ce alte componente mai intra?

    • @otke2941
      @otke2941 2 роки тому +1

      Recomand informatii pe ebay, sint sisteme complete de cumparat

  • @florintoma1443
    @florintoma1443 Рік тому

    Poate nu am fost destul de atent, dar cum putem calcula si in functie de suprafata?

    • @MiniTehnicus
      @MiniTehnicus  Рік тому

      Pai trebuie sa stiti ce fel de panouri doriti sa instalati, ce putere are fiecare panou. Ca una e sa pui panou de 250w, alta de 300w, 475w sau mai mari. In medie un panou are intre 1 si 2 mp. Deci pe aceeasi suprafata se pot pune diverse panouri de puteri si suprafete diferite.

  • @mishuvv
    @mishuvv 2 роки тому

    6400kW pe an? Adica? E vorba de putere sau de energie? No offense...nici P.M. nu stie...
    De ce nu s-ar folosi acumulatorele si in sistem on grid? Apoi, ele ar putea fi folosite si pentru cazul in care consumul este mai mic decat se produce(pe timpul serviciului,concediului, 3 zile la mare, etc.)

  • @mkatalin09
    @mkatalin09 Рік тому +1

    Informatii eronate cu privire la diferenta dintre panouri mono/policristaline.ambele au aceleasi costuri si ambele produc la fel nu exista nici o dif de 20%.Mituri de pe internet...necunoscatori