En clau de vents - DANZA ORIENTAL (1929ca) - José Manuel Izquierdo Romeu (1890-1951)

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 22 жов 2024

КОМЕНТАРІ • 2

  • @davidgomezzambrano8899
    @davidgomezzambrano8899 11 днів тому

    Magnífica, mai passa de moda! 👏👏👏

  • @Enclaudeventsregistressonors
    @Enclaudeventsregistressonors  14 днів тому +1

    Esta semana vos presentem “Danza Oriental” de José Manuel Izquierdo. Natural de Catarroja, va ser alumne dels mestres Salvador Giner i Amanci Amorós al conservatori de València i, posteriorment, del mestre Bartolomé Pérez Casas al Conservatori Superior de música de Madrid. La seua carrera està lligada a l’orquestra de València des de la seua fundació i de la qual va esdevindre director en 1925. Danza Oriental, va ser interpretada per primera vegada per l’orquestra de València el 6 de juliol de 1929 als Jardins del Reial sota la direcció del propi Izquierdo. L’endemà, el diari “El Pueblo” recollia les següents impressions: “ La “Danza Oriental” del maestro Jose Manuel Izquierdo, de inspirados motivos y con mucho carácter, hubo de ser repetida a instancias del público. Una triple salva de aplausos obligó al bis.” Original per a orquestra, en 1970 existia ja una transcripció per a banda de la mateixa, doncs va ser interpretada per la Banda municipal de València. En 1990 “Retrobem la nostra música” realitza la transcripció que s’interpreta actualment.
    Pel que fa a l’obra, consta d’una introducció lenta a càrrec dels metalls amb xicotetes intervencions de la fusta i la percussió. A continuació, apareix el tema A en mode menor, amb un solo de l’oboè de caràcter líric acompanyat d’un ritme marcat.
    El tema B contrasta per estar en mode major amb predomini dels metalls i enllaça, de nou, amb el tema A. Tot seguit, el compositor inclou un trio en mode frigi, que li dóna el caràcter oriental, interpretat una primera vegada piano i la segona, fort amb una instrumentació més plena. Conclou la peça la coda final amb una escala exhàtona descendent finalitzant amb uns últims acords en mode major i quatre notes a l’uníson.