Günde 16 saat çalışmaya var mısın?

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 26 жов 2024

КОМЕНТАРІ • 31

  • @hamza2651
    @hamza2651 Рік тому +14

    Bir insan bir konuda kendini geliştirmek için HER GÜN 1-2 saat bile ayırsa bu gayet iyi bir süredir. Abartmaya lüzum yok. Her sonuç bir süreç gerektirir.

  • @ardaceng
    @ardaceng Рік тому +7

    Mülakata gelen junior bir adaya “kendini geliştirmelisin bu bir tavsiyedir” demek ile “günde 16 saat çalışmaya hazır mısın?” demek arasında ciddi bir fark var. İletişim kazası.

    • @ardaceng
      @ardaceng Рік тому +2

      Bir de büyük kurumların yaptığı ciddi bir hata var. Interview eğitimi çok derin bir konudur şirketin leadership principle ‘larını yansıtmalıdır. DevOPS days Developer Days gibi organizasyonlar da iletişim eğitimi almış kurumu temsil etmek için yetkinliği olan çalışanlar ile ilerlenmeli. Yoksa iletişim kazalarını düzeltmek için ciddi PR çalışmaları yapmak gerekiyor.

  • @X11R7
    @X11R7 Рік тому +8

    Ulkesine bagli. Mesela bizim ulkede gunde 48 saat dahi calissan yaranamazsin eger kendi adina is yapmiyorsan.

  • @real-lifecodingchallenges503
    @real-lifecodingchallenges503 Рік тому +6

    İnsanın verimli olduğu öğrenebileceği zaman dilimi sınırlıdır. Kimse işten sonra 8 saat öğrenemez, bu işler o kadar kolay değil ;)

  • @kierkegaard77
    @kierkegaard77 Рік тому +4

    Herkes kod ogrensin olayindan sonra juniorlarda asiri bir enflasyon var. kaliteli yazilim ureten insan bulmak hala zor fakat bu kadar fazla talep olunca ileride ne olur merak ettiriyor.

  • @tahirkeskin
    @tahirkeskin Рік тому +4

    Çok faydalı bir içerik olduğunu düşünüyorum. Tebrik ederim. İnsanlar genelde pek dokunamıyor buralara..
    Bahsettiklerinizin akabinde şahıs, konuşacağı şeyleri organik olarak ezberlemiş gibi. Yani baktığınız zaman artık insanların çok da doğal ve kendi düşünceleri olmadığını, yani popüler düşünceleri kopyalayıp benimsediklerini görüyoruz. Maalesef burada da öyle bir durum mevcut gibi görünüyor. Ki bu günümüzde 10 insan içerisinden 6 insanda mevcut maalesef.
    1- Bulunduğu organizasyon başarıya ulaşmış bir start-up konumunda olduğundan, hem bunu küçümsememeye(iç-dis) ve bu bağlamda biz bu profillerle çalışırız çünkü bizler çok -çalışkan-(veya şu an en popüler sıfat neyse o) insanlarız(dış-iç) mesajı vermek istiyor. (Genelde bu gibi mesajlar, dışarıdan çok içeri tarafa yönelik oluyor maalesef. Fakat burada neredeyse her iki tarafa da bir reklam söz konusu.)
    2- İnsanlar; üzerinde cidden çalışmadıkları / o olmadıkları sıfatlarda, bu gibi kopya mesajlar verdiklerinde sanki o’na yaklaşmış gibi hissediyor olabilir. Gerçekten mantıksız ve psikolojik bir sorun ama günümüzde aşırı fazla. Bilinen bir kişi çıkıp bir konuşma yapıyor ve diğerleri bir kesit alarak x sıfatındaki insanların 16 saat çalışması gerekir diyor. Tek filtre x olmamalı burada. Koşullar, şartlar, yetenekler, isteklilik, disiplin ve bunlara benzer birçok filtre mevcut. Belki bilinen kişi kalan 40 dakikada bu parametreleri anlatıyor ama arkadaşlar bir kesit işine geleni alıp hemen onu tüketmeye çalışıyor.. Akıllı çalışmakla, paldır küldür çalışmak bir midir? Özellikle 16 saat. İnsan 16 saat akıllı çalışabilir mi? Can yakıcı bir hata ile karşılaştığımızda bile, çözümleri denerken bazen kör oluyoruz ve ne yaptığımızı unutuyoruz.
    Daha uzatmak istemiyorum ama bu konuların çok ciddi şeyler olduğunu ve insanların hayatlarına kadar etki edeceğini unutmamak ve buna uygun bir şekilde mantıklı hareket etmek gerekiyor. Türkiye’de her gün, psikolojik bakımdan güçsüz ve yıpranmış kişileri görmek mümkün ki nüfusun çoğunluğunu işaret ediyor. Bu da ekonomik sebeplerden sonra bizi en çok mutsuz-umutsuz yapan başka bir sebep. Bu insanlar dikkat etmez de birşeyler uğruna ağzına geleni söylerse, özellikle ülkemizdeki insanlardan bir şey beklememeliyiz. Genç ve dinamikken (18-28) sadece popüler kültüre uygun köpek gibi çalışacak çünkü buna inandırılmış, 30-32 yaşlarında erken ölüm (psikolojik) olarak vuku buldu. Kazanan kim? Kaybeden kim?
    Daha kısası, çok güzel bir hayat var değerlendirelim. Sürekli kendimizi geliştirelim ama köle gibi değil. Bir gün muhakkak gençliğin biteceğini ve hatta öleceğimizi unutmayalım.. Palavra ve insanların tek düze doğrularını dinlemek için kısa bir hayat.
    Olabildiğince kısa tutmaya çalıştım, bu söylediklerim benim gördüklerim ve tek doğru budur demiyorum. Kişileri tanımıyorum tamamen objektif yaklaşmaya çalıştım. Duygularımız aklımızı ve gerçekleri gölgelemesin. Umarım bir gün gerçek doğru noktalarda hep birlikte buluşabiliriz.

  • @suheypcecen869
    @suheypcecen869 Рік тому +3

    kişinin kötü niyetli olduğunu düşünmüyorum ama çok net bir iletişim eksikliği olduğu belli. hem de bu iletişim eksikliği şirket düzeyinde var. "en çok duyduğum şey, çok mu çalışıyorsunuz diyorlar" demiş. en çok duyduğun buysa demek ki böyle bir algı oluşmuş. bir kişi ya da iki kişiden falan duydum demiyor "en çok duyduğum" diyor. demek ki herkes aynı şeyi düşünüyor. böyle bir algıyı şirket içindeki bir iki kişinin oluşturacağını düşünmüyorum açıkcası. demek ki genel olarak böyle bir problem var. lafı eğip bükmeye gerek yok bana kalırsa. anlıyorum çok temkinli bir yorum yapmak istiyoruz ama bence birçok şey belli oluyor bu açıklamalardan. iletişim eksiklikliği olduğu açık fakat bence beyefendi olanı da söylemiş aslında. evet çok çalışıyorlar.

  • @koraykold6477
    @koraykold6477 Рік тому +4

    Günde 16 saat asgari ücret veya bir tık üstüne çalışmaya var mısııınnnn?
    Varım diyor 🙂
    Türkiyenin nüfusu mülteci ve sayılmayanlar vs ile birlikte 110 120 milyon elbet biri çalışacak.
    Bir nevi çin bir nevi hindistan 🙂

  • @ellawhitestone
    @ellawhitestone 7 місяців тому

    Hocam affınıza sığınarak 5.dk MAP'leme konusunda düştüğünüz bir yanılgıya vurgu yapmak istedim. (umarım videonun 5. dk.sında erken yorum yapmıyorumdur).
    Türkçe dilindeki kavramsal ifadeleri ingilizce gibi daha basit yapısı olan bir dille çözümlemeniz neredeyse imkansız :D
    Konuyu yorumlarken Literatür taramasından alınmış - dilbilgisi ve kelime çevirisine göre yorum yapıyormuşçasına (belki bana öyle geldi!) 'az bir şey BAĞLAMDAN kopuyorsunuz :).
    Burada ele alınan konu;
    bu işe soyunan ve yolun başında olan adayların (junior'ları kastediyor büyük ihtimal) - açmaza giren (ya da kodla ilgili çözümleyemediği noktalarda- psikolojik algı manipülasyonu yapmadan - daha çok çalışarak başarmanın daha etik olacağı konusuna değinilmiş) .
    Düşünün ki yanınıza (ya da ekibinize dahil olan kişilerin (özellikle junior ise) hem kaynak tüketimi (zaman - para vs. gibi) hem de projelerin yapısal durumlarına uyumla alakalı 2 yönden ele alacak olursak;
    -junior'ın bu işe karar kılma sebebinin hangi faktörlerle yazılım sektörüne angaje olduğunu - ancak profesyonel bir LEAD çözümleyebilir. (Complexity or Confusion bu konuda çok farklılaşıyor ve tespit etmek için gerekli parametre ve argümanları değerlendirme kapasitesi önemli.)
    Yoksa 16 saat çalışmak işin İRONİSİ.. (Siz profesyonel anlamda bunu bir insan 16 saat çalıştırıl mı? yada bu soru sorulur mu diyorsunuz muhtemel - hepimiz eminiz ki sizin cevabınız "Hayır, 16 saat çalışmam olabilir.
    Ama şunu da unutmamak gerekir -eğer İRONİ yapmazsanız gerçek bir değerlendirme yapacak (analiz edecek) verilere ulaşmanız ÇOK ZOR!. Rol yapmak ve Junior sıfatı ile (sorumluluk açısından) bir maske kullanmak her zaman daha basittir.
    Eğer junior dürüst bir şekilde bilgi seviyesini net belirtip - öğrenmek için zamanını buna harcayacağını VURGULAYAMAZ ise (psikolojik algıya kapılmadan- (yani işe yeni başladığını, bilmediği kısımların çok fazla olduğunu gizlemeden - ki bu da işe başlayamayacağı düşüncesini kuvvetlendireceğinden - tercih edilmiyor genelde. -mış gibi yapmak daha konforlu -ayrıca tecrübe kazanması için kendini bir şekilde işe aldırmalı!!!),
    işte tam bu nokta da sorulmuş bu soru.
    Bu noktada işler biraz komediye dönebiliyor.
    Firma art niyetli ise ÜCRETLE ilgili kısmı (çoğunlukla haklı olarak) suistimal edebiliyorken,
    Junior "gayret ediyorum-çabalıyorum maskesi ile" zaman kaybı yaşıyor-yaşatıyor da olabiliyor.
    Junior'un delillendirebilmesinin tek yolu bu ironik soruda gizli. (aslında buradaki cevaplar, mimikler, beden dili, ve sözcükler juniorun karakterini en iyi tahlil edebilmesine yardımcı olur.
    Heyecandan şaşıramaz mı? Bu kadar abartmaya gerek var mı? demeyin.
    Heyecan ölçülebilir bir duygudur ve aslında pozitif puan aldırır.
    Ezberlenmiş bir algoritma sorusunu cevaplamasından çok daha fazla ipucu verir. 16 saat konusunu nasıl yapılandıracağı konusunda bilgi sahibi olursunuz.
    (Yani şirket mülakatta yapsa bir şaşırtma testine başvurur. (hazır ve hızlı cevap alabilme psikolojisi şirketin finansal kaynaklarını heba etmemek gibi basit bir sebep ile açıklar kendisine)
    Bu adil değil derseniz. O zaman şöyle gözlemlerinizi bir kontrol ediniz.
    Firma şikayetleri :
    Adam tutunduramıyoruz? (neden acaba?!)
    Eleman öğrenince kaçıp gidiyor? (dengesiz ücret politikası uygulanıyor olabilir mi- gelişim ve performans arttıkça - ücreti revize ederseniz kimse bir yere gitmez :)
    Eğer yetenek avlayalım, bu işi sevenleri bulalım (ama ucuza) - gibi bir düşüncedeyseniz - o zaman Juniorunuza daha hızlı bir oryantasyon hazırlar - gelişme sürelerine profesyonel yaklaşarak onu takıma adapte edebilir ve sonra da (1 sene anlaşmıştık, ücretin aynı kalacak derseniz - daha çok yakınırsınız :D)
    Etkiye tepki kanunu ve izafiyet teorisi her alanda NET geçerlidir. Asla aksamaz. hiç bir junior (ve diğerleri de) 1 sene her gün 16 saat çalışmaz. İroni bu nokta da zaten :)
    Eğer yazılım sektörüne "özenme" "üstesinden "gelebilirim!" "herkes yapabiliyor" gibi genel-geçer sebeplerle girişilmiş bir "seçme durumu (selection case)" var ise junior'ın rol yapma süresi uzar (biliyormuş ama..., bir yerde görmüştüm vs. gibi davranarak -yani psiko. baskı ile rol yapması (kısa bir sürede olsa) her iki tarafı yorar ve istem dışı"resource consumption" yaşanır.
    Çünkü junior'un durumda ciddi bir sözleşmeden ziyade "2 tarafın iyi niyeti suistimal etmemesine dayanan" daha hümanist bir anlaşma ön plandadır. (Her ne kadar mülakatlarla durum tespiti yapılmaya çalışılsa da - mülakatta başarılı olup cevapları bilip -mesela takım çalışmasına yatkın olmayan bir karakter ile karşılaşma olma ihtimali de göz önüne alındığında...!-
    Lead ya da ilgili departman - yetiştirebileceği bir junior istemesinin sebeplerinden bir tanesi de ucuz personel hakkından yararlanmak istemesidir. (Yani 2 tarafın da iyi niyeti suistimali etik dışı olur.)
    Junior sürekli "biri bana göstersin - gerisi kolay!" modundan yani bir anlamda hazır TEORİK bilgi beklerse - ne derece gelişir? yorumu size bırakıyorum.
    (tam bu noktada junior'lar art niyetlidir gibi GİZLİ bir anlam bulunmamakla birlikte - sürekli yardım edilmesinden dolayı algısı dikkati körleşmeye başlar ve sürekli bir beklenti içerisinde kendini geliştirmesi zorlaşır."
    Sanırım Tech ekibi kısaca ; maskelerinizi çıkarıp dürüst bir şekilde davranmanın daha kolay olacağını - ya da bunun için "izlenecek yol haritasını sunmak için" vurgu yapmayı "denemiş" olabilir (Takdir edersiniz ki "Soyut Kavramları" bir insana betimleyebilmek, Java da abstract sınıflar kolay anlatılamayabiliyor :D) .
    Başlık 16 saat ile ironik olması da - Fena bir VURGU olmamış (bence).
    Zaten başlığı
    -kaba, anlamsız,
    -aşırı baskıcı,
    -çalışana haksızlık gibi tanımlarla eleştirecek bir junior bu alana girmeden 2 kere daha düşünse hiç de fena olmaz :).
    Eğer eşiği geçemezse kaybettiği zaman da çöp olacaktır. (Garbage Collector nesini toplar tahmin ediniz :D )
    Bu tarz fantastik vurgulu başlıklar KONUYA İLGİ çekmek için güzel bir yöntem (bence).
    Sürçü lisan ettiysem affola hocam ^_^
    Sizi severek izliyoruz - saygılar - teşekkürler.

  • @ozan546
    @ozan546 Рік тому +2

    48 saat çalışmayı savunan insanların kendi junior zamanlarında o kadar çalışmadığına adım gibi eminim :)

  • @dogukanatalay2477
    @dogukanatalay2477 Рік тому +2

    İyi güzel bir çok jr tepki gösterdi buna ama sektörde rekabet çığrından çıkmaya doğru gidiyor. Rahat kalırsan da işsiz kalıyorsun :)

    • @tahirkeskin
      @tahirkeskin Рік тому +2

      Genele bakmaktan vazgeçelim. Genel her halükarda değişir. Mantık ve akıl first olmak, buna uygun çalışmak her halükarda sizi rekabet edenlerin üzerine çıkarır. Bırakın insanlar ne yapıyorsa yapsın. Siz disiplinli ve rahat bir şekilde çalışın amaç önemli. Hayatta gerçek bir işe sahip olmanın tek bir amacı olur. O da ihtiyaçlarını karşılayacak maddi gücün elde edilmesi. Eğer bu amaç karşılanıyorsa siz rahat rahat çalışıp, hem de kendinizi mesleki anlamda geliştirebilirsiniz. Ama ne zaman bu kavgaların ve boş rekabetin içerisine dalarsınız, o zaman yolunuz şaşabilir

  • @Dataciiiiiiiii
    @Dataciiiiiiiii Рік тому

    6-7 saatten sonra gider insan boyle bişey var mı ya

  • @woxinglegushi
    @woxinglegushi Рік тому

    Hocam selamlar,
    Sizce W11 için en iyi antivirus programı nedir ? Windows security kendi başına yeterli midir? Değilse hangi programı önerirsiniz (mümkünse fiyat performans öğrenciyim)
    Saygılar.

    • @daronyondemTR
      @daronyondemTR  Рік тому +1

      Ben harici bir antivirus kullanmiyorum 😊

    • @woxinglegushi
      @woxinglegushi Рік тому

      @@daronyondemTR Teşekkür ederim hocam, selamlar.

  • @mstssmn
    @mstssmn Рік тому +2

    Her gün olmasa bile, işe başladığının ilk 4-5 ayında günde 15-16 saat çalışmak doğru bir şey olabilir, bu işe başlayan kişinin bilgisiyle ters orantılı bir saat. Eğer siz işte kullanacağınız programları, algoritma mantığını çabucak öğrenebilen yada zaten bilen biriyseniz, bu saati 10 saate, belki 1-2 yıl sonra 5-6 saate düşürmek zor değil. Kişinin kendisini geliştirme hızına bağlı kısacası. Sadece sektör ile ilgili değil de, neredeyse tüm işler için geçerli bu.

    • @deniz.7200
      @deniz.7200 Рік тому +2

      Kimse o kadar çalışamaz, çalıştığını zanneder, yaptığın işi ertesi gün 10 saatte yaparsın, aradaki fark pineklemek olur..

  • @haydarinda
    @haydarinda Рік тому +1

    Buna itirazı olan meslektaşlarıma bu sektörün alice harikalar diyarı olmadığını hatırlatmak isterim. Şirketin Juniora yatırım yapmasında amaç X sürede Y kadar gelişme olabilir. Yoksa bahsi geçen şirketin senior alacak parası olduğu hepimizin malumu.
    NOT: Bahsi geçen şirketle alakam bulunmamaktadır.

    • @chunfai6925
      @chunfai6925 Рік тому

      Konuyla yorumunuz çok alakasız ya. Daron abi videoda cevabını vermiş zaten bu bakış açısının.

    • @williamwallace326
      @williamwallace326 Рік тому

      heee tamam o zaman kral. biz de alice harikalar diyarı sanmıştık sektörü. uyardığın iyi oldu. it gibi çalışmaya devam o zaman. haklısın.

    • @haydarinda
      @haydarinda Рік тому

      @@chunfai6925 videoyu izledim. Tartışma konusu olan videodaki beyefendinin 16 saati olarak söylediği çok açık. Darondan anladığımız farklı olabilir ama darona katılmak gibi bir zorunluluğum yok. Ben videoyaya karşı bir şey söylemedim. Bahsi geçen şirket çalışanına atarlanananlara dedim.

    • @daronyondemTR
      @daronyondemTR  Рік тому

      "Şirketin Junior olarak yatırım yapmasında amaç X sürede Y kadar gelişme olabilir." Bunu anlamadim :(

    • @haydarinda
      @haydarinda Рік тому

      @@daronyondemTR O zaman "Şirketin Juniora yatırım yapmasında amaç X sürede Y kadar gelişme olabilir." olarak düzeltelim.

  • @kafeyin
    @kafeyin Рік тому +2

    Birde olayın şu tarafı var. Bireysel olarak gayret göstermeyip, mesleği sadece işte öğrenmeye çalışan bir junior ile çalışmak ister misin ?

    • @mstssmn
      @mstssmn Рік тому +1

      İşin başında zaten böyle olmak gerekmiyor mu? Çalışmadan bilgi edinmek zor, yani 160 iq falan olması lazım sanırım, bir kere görünce en ince ayrıntısına kadar anlasın. Tabii insan olduğumuzu unutmadan, özel hayata da saygı göstererek iş verilirse kimse üzülmez ama şirketlerin çoğu kârına baktığı için maalesef durum bu.

    • @deniz.7200
      @deniz.7200 Рік тому +6

      Mesleği neden işte öğrenmesin ki, zaten sahip olduğu kalifikasyonlara göre işe alıyorsun. Herkesin tek hayatı iş değil, çocuk sahibi olan, annesine bakan, hobisi olan, hayattan zevk alan insanlar var. Yaklaşık 100 yıl önce çıkmış 8 saat çalışmanın yetmediği yerde zaten fazla mesai yaparsın. Bu zihniyet kişinin kendini geliştirmesiyle alakalıdır. Fazla mesaiye kalıp da kalitesiz iş çıkaran o kadar insan var ki, önemli olan zihniyet..

    • @kafeyin
      @kafeyin Рік тому

      Çok haklısınız, "çalışmak, gayret göstermek, öğrenmek,mücadele etmek" gibi kavramlar yanlış anlaşılıyor. Elbette herkesin ailesi var hobisi var, hastası olabilir, yada olmasa bile kendine zaman ayırması lazım buna bende katılıyorum, kişi zor durumdaysa yardım etmekde gerekir. Konuyu kişiseleştirmeden ve bağlamından çıkarmadan senaryoyu yorumlamak gerekiyor. @@deniz.7200