Cumhuriyetimizin Tarihsel Anlamı.

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 27 жов 2020
  • #cumhuriyet #atatürk #cumhuriyetbayramı
    Cumhuriyetin Kuruluşu ve Tarihsel Anlamı
    Hiç şüphesiz 21. yüzyıl tarihinin en dikkat eder olaylarından biri, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşudur. Türkiye Cumhuriyeti, “Milletin istiklâlini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır.” parolasıyla başlatılan Türk Bağımsızlık Savaşı'nın yani Milli Mücadele'nin bir sonucudur.
    Genel olarak, Milli Mücadele'nin başlatılması, ilk zamanlarda serüven, ciddiye alınmaması gereken bir ayaklanma sayılmıştır. Sonra da, işin ciddiyeti anlaşılınca bunun akılsızca bir girişim olduğu başarı ile sürdürülmesi olanağı bulunmadığı, milletin topyekun olarak intihara sürüklendiği ve sonucunun mutlaka büyük bir felaket olacağı iddiaları ortaya atılmıştır.
    Bu gibilerin dayandıkları gerekçeler, belirli bir mantık açısından, hiç de yabana atılır cinsten değildir. Böylece, çeşitli görüşlerle herkes kendi anlayışına, çıkarına, gücü ve yeteneğine göre ayrı ayrı yollar izlemiştir. Kimisi zararın neresinden dönülürse kârdır anlayışıyla, var gücüyle Milli Mücadele hareketini engellemeye çalışmış, kimisi zora başvurarak hareketi bastırmaya kalkışmıştır. Ama ne birinciler ne de ikinciler amaçlarına erişememişlerdir.
    Koşulların umutsuz, maddi olanakların büsbütün yetersiz olmasına ve tutulan yolun çıkmaz gibi görünmesine karşın Milli Mücadele zaferle erişmiştir. Peki nasıl olmuş da, bu kadar karşı çıkılan bu dava kazanılabilmiştir. Normal düşünen her insan işi hesaba kitaba vurursa, o günkü koşullar altında bağımsızlık mücadelesinin çıkmaz bir dava olduğunu anlamakta güçlük çekmez. Ama işin başında, şimdiye kadar giriştiği her işte başarı göstermiş, milletinin güvenini kazanmış, zamanın ve olayların da dehasını ispat ettiği Mustafa Kemal Paşa vardı. Türkiye Cumhuriyeti olağanüstü nitelikteki mücadeleler sonucunda meydana gelmiş bir eserdir. Türkiye Cumhuriyeti'nin meydana getirilmesi dünya çapında yankılar uyandıran bir olay olmuştur. Her şeyden önce milli mücadelemiz dünyadaki “Mazlum Milletler” için adeta ufukta beliren bir umut ışığı, kurtuluş yolunu aydınlatan bir meşale olmuştur.
    Diğer bütün kazanımlar için de gerekli zemin hazırlayan temel olay Milli Mücadele'dir. Milli Mücadele'nin askeri harekât bölümünü İzmir'de noktalayan Atatürk “asıl şimdi başlıyor” demiştir. Ki bu çok önemli bir tespittir.
    Atatürk, Erzurum Kongresi’nin toplanmasından önce, arkadaşı Mazhar Müfit Kansu’nun, ileride Türkiye’de kurulmasını düşündüğü hükümet biçiminin ne olacağı sorusuna “Açıkça söyleyeyim, hükümet biçimi zamanı gelince cumhuriyet olacaktır.” cevabını vermiştir. 23 Nisan 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kurulması ile yeni bir Türk Devleti kurularak Osmanlı Devleti bir gölge devlet durumuna getirilerek Atatürk’ün “Yeni Bir Türk Devleti” kurulması konusundaki ülküsü de gerçekleşmiş bulunuyordu. Ne var ki, bunun “Cumhuriyet” adını alması ve cumhuriyetçi biçiminde tam anlamıyla işlemesi zamanı henüz gelmemişti.
    Yeni kurulan meclis, milletin tek temsilcisi sıfatıyla kuvvetler birliğini benimsemişti. Kabul edilen önerge ile, Meclis sadece yasama yetkisini değil yürütme yetkisini de benimsemişti. O dönemin zorlukları gereği bir meclis hükümeti kurulmuştu. Meclis Başkanı aynı zamanda Devlet Başkanlığı görevini de yerine getirmekte idi. TBMM’yi yasama ve yürütme yetkisini de herhangi bir kayıt ve sınırlamaya tâbi olmadan kullanıyordu. Atatürk’e göre “böyle bir hükümet, hâkimiyet-i millîye esasına müstenid halk hükümetidir. Cumhuriyettir”
    Atatürk’e göre, “Halk hükümeti, hâkimiyeti tamamen halka veren ve halk için çalışan bir hükümettir”. Bu, demokrasiden başka bir şey değildir. Halk hükümeti halkın saadeti ve refahı için çalışan ve egemenliği kayıtsız şartsız millete veren hükümettir. Egemenliğin millette olduğu bir devlette, hükümet sisteminin de elbette halkın kendi kendini yönetmesi, yani demokrasi olması gerekir. ...........
    Videoda Kullanılan Müzik Kaynakları:
    Melancholic Dawn Of Sleeping Nature by MusicLFiles
    Link: filmmusic.io/song/6840-melanc...
    License: creativecommons.org/licenses/b...
    Piano Ballad by Rafael Krux
    Link: filmmusic.io/song/5466-piano-...
    License: creativecommons.org/licenses/b...
    Cinematic Strings by Rafael Krux
    Link: filmmusic.io/song/5478-cinema...
    License: creativecommons.org/licenses/b...
    Epic Nature by MusicLFiles
    Link: filmmusic.io/song/6373-epic-n...
    License: creativecommons.org/licenses/b...

КОМЕНТАРІ •