"Eğer insanlar ustalığımı elde edebilmek için ne kadar çok çalıştığımı bilselerdi, bu onlara o kadar da harika gelmezdi…" -Michalengelo Zamane insanlarının aceleciliği üstüne çok değerli bir video teşekkürler hocam
Bu model ile yetişmiş biriyim. Belki yüzlerce mühendis ile çalıştım, ar-ge yöneticiliği yaptım, kendi firmamı kurdum. Benim "mühendis" diyebileceğim örnekler ki 5-10 tanedir en fazla, hep çocukluktan beri bu işi severek yaptıkları için üniversitede bu bölümleri okumuş insanlardı. Bizler oyuncağı olmayan, 1 oda dolusu elektronik hurdası olan çocuklardık. Sistem bizlerin çok ilerlemesine izin vermedi ama bazılarımız yine de az da olsa ortaya bir şeyler koyabildik.
Aynen size katılıyorum 52 yaşımda elektronik mühendisiyim. İzlerken hiç şaşırmadan izledim. Bizim zamanımızda eğitim de çok kaliteliydi. Meraklıysanız kafa dağıtıcı bir şey de yoktu.
94 yılında eprom silicim olmadığı için televizyon eht trafosu ile yaptığım yüksek voltajlı elektrik arkının ışığıyla epromları silerdim. ardından elde yazdığımız makina dili kodları 16 bit adres-8bit data olarak dip switchler ile tek tek her bir adrese programlar (çünkü eprom yazıcımız da yoktu) ve bu şekilde z80 üzerinde kısa kodlar çalıştırırdım. şimdi bir oda dolusu elektronik hurdası bir ev dolusu rf ölçü cihazlarına dönüştü.
Hocam yeminle her videoda bir sürü şey öğreniyorum. Canlı üniversitesiniz yeminle. Keşke üniversite hakkı alabilseniz üstünüze. Ücretli eğitim alacak ilk öğrenci olurdum. Bu bağışı da Medium platformunda kazandığım 1.35 doları atıyorum 🎉
Aslında işin temelinde "samimi olarak merak etmek" yatıyor: Bu nedir? Nasıl çalışır? Daha ne eklenebilir? Gerisi zaten gelir. Hızlı ya da yavaş, öyle böyle ama gelir gerisi... Açıkçası robot kinematiğini anlamak için orta okul seviyesinde simit çıbık (parabol, kübik vs.) çizdirilen geogebra adlı ortamda (matlab gibi kodlama bilgisi istemeyen salt matematiksel denklem ve geometrik yardımcı komutları kullanabildiğiniz bir ortam) birkaç bilindik robot yapısının (scara, puma, kuka) ileri kinematiğini, robotu oluşturan her bir noktayı denklem denklem girerek kendim oluşturdum ve canlandırdım. Dışarıdan bakan çoğusu bunu doğrudan veya dolaylı "Büyük Bir Amelelik" olarak değerlendirdi. Fakat bu yaptığım şey bana aynı konuyu 14 hafta boyunca ölü toprağı gibi slaytlara lazer tutarak anlatan sözümona doçentten daha çok katkı sağladı. Bir robotun matematiksel olarak nasıl hareket ettiğini dönüşüm matrislerini kendim türeterek, türetirken hatalar yaparak kavradım ve anladım. Bir şeyi anladığınız zaman öğrenmenin de ötesine geçiyorsunuz: kavradığınız şey sizin malınız oluyor...
Hak veriyorum bende hep kullandigim seylerin nasil calistigini merak ediyorum hep kendin yapmak istiyorum hobi olsa bile ama birilerine danistigimda hep o zor yapamassin uzun surer ekip gerekli vs.. diyorlar
Terry A. Davis de aynı şekilde kendi programlama dilini (HolyC), kendi yazdığı dil ile compiler'ını ve kendi işletim sistemini (TempleOS) yazmış biri. Onun hikayesi de çok ilginç.
Niye yapılmışı yapıyorsun diye çıkışanlara güzel bir cevap. Genelde boş vakitlerimde uğraşacak bir proje bulurum. Yaptığım şeyleri gören arkadaşlar genellikle boş şeylerle uğraşıyorsun derler. Yapılmamış bulunmamış şeyler yap derler. Ortaya yeni bir şey çıkartabilmek için önce yapılanı yapmak gerektiğini anlatmam hep uzun sürer. Önce mevcutun nasıl yapıldığını nasıl çalıştığını öğreneyimki aklımdaki başka birşeyide yapabileyim. Veya gördüğüm birbirinden bağımsız iki şeyi yapan tek bir ürün yapabileyim. Tabi sonuçta hepsi boş vakit uğraşından öteye gidemiyor. Herhangi bir para karşılığı olmuyor. En önemli kazancı ise tecrübe ve bilgi. Aslında bana boş proje yapıyorsun diyenler genelde benden bedavaya birşey yapmamı isteyenler oluyor. Bir arkadaşımla aramızda geçen diyaoğu sembolik rakamlarla yazayım. Zamanında benden bir devre yapmamı istemişti ve nasıl gittiğini sordu. Ben: Şu ana kadar malzemelere 200TL harcadığımı ve bir kaç deneme daha yapmam gerektiğini, ihtiyac olursa yeni devre elemanları alacağımı söyledim. Arkadaş: Zaten senden istediğim ürün piyasada 100TL ye satılıyor. Sen onu 50TL ye yaparsın diye senden istemiştim dedi. Bende aklımdan: Madem 100TL ye satılıyor beni niye uğraştırıyorsun, beni kendi projelerimden mahrum bırakıyorsun diye düşünüyorum. Kendi projelerim için harcayacağım 200TL de havaya gidiyor. Artık böyle arkadaşların isteklerine cevap vermiyorum. Yaşta 40'ı geçti. Hobi projeleri için fazla vakit bulamasamda aklımda bir sürü fikir dolaşır. Ed Grochowski nin o zamanlarda yaptıklarını görünce sizi hayranlıkla izledim. Niye bir Steve Jobs veya Bill Gates olmamış diye soruyor insan kendine. Birşey öğrenmenin en iyi yolu bir proje konusu bulup onun üzerinde çalışmak oluyor. Belki bir gün kitap yazarım. Genç arkadaşlar için günümüzde 3B yazıcılar, arduino (çok sevmesem de, ben direk assemblyde mikrodenetleyici programlamayı tercih ederdim.), raspberry pi, açık kaynak yazılım vs vs. çoık kaynak ve proje yardımcısı var. Son olarak kimseninin beni anlamasını beklemiyorum, birşeylerle uğraştığım için,i yeni şeyler öğrendiğim için mutluyum. Arkadaşlara da arada hayır demek gerekiyor. Bu güzel bilgilendirici video için teşekkür ederim. Sonuna kadar heycanla izledim.
Değerli hocam. Sizi izlemekten keyif alıyorum. Ben de severek ve isteyerek Endüstri Meslek Lisesi Elektronik Bölümü okudum. Sonrasında hukuk fakültesi bitirdim. Ancak hep içimde elektroniğin büyülüğü dünyası kaldı. Bu sebeple şimdi ufak çaplı da olsa, arduino, raspberry pi gibi kartlarla oynamayı seviyorum. Halen kafamda projeler dolanıyor. Aslında doğru yönlendirilebilseydik, doğru zamanda doğru yerde olabilseydik çok daha farklı olabileceğini düşündüm. Saygılarımla.
Hocam, İşletim Sistemi söz konusu olunca "Menuet Os" ile karşılaşıncaya kadar hayranlık nedir bilmezdim. İster inanın ister inanmayın. Şaşkınlıktan gözlerim yaşardı.
Az sayıdaki üretim fabrikalarımızdaki kısıtlı sermayenin , Endüstri 5.0 gibi popüler hovardalık yöntemlerine kurban edilmeden, emek emek , kendi kendine endüstriyel otomasyon ve Üretim Geliştirme icin cesarean veridic değerli Bir video , çok sağolun. Her Fabrika Bir kaledir.
Lisede(Anadolu teknik) okurken kendi anfi devremi tda entegre kullanarak, ışık devresi vs hep yapmıştım. Ama gelin görün ki hobi olarak yapmanın maliyetleri şimdilerde çok yüksek. Mühendis olarak eskisi gibi para harcayamiyorum veya harcamak istemiyor da olabilirim.
çok iyi.. sanirim dunyanin en akilli insanlarin arasinda yer aliyordur. ben de benzer yolda ilerliyorum ama hiç alakasi yok tabi :)) mesela demin arabanin tum beynini degistirdim, kolay yol bu. zor yolu ise bozuk olan devrenin içinde ki çipi lehimden ayirip yenisine lehimlemek tabii bunu yapmaya cesaret edemedim ama geçen aylarda da bozuk olan karti lehimlerini tazelemistim, ilk defa lehim yapmis oldum clio araç çope gidecekti , kolay bir sekilde yaptim.. bunlari daha belli seviyede yapmak için para gerekli. ama sen yeter ki iste, gerçekten boyle.
Çok teşekkürler, çok ilham verici🌿 Biraz araştırdım net bir şey bulamadım! Bu tip insanların farkı nedir? Ne! Bu tip insan oluşturuyor evrimsel olarak^^
Gerçek hayatta bile az bir şey merak etse dahi uygulamaya geçmeyi çok seven insanlar diye düşünüyorum.Örneğin belkide bir daha işine hiç yaramasa bile sırf meraktan olduğu için değişik yemekleri dener bitki yetiştirir sırf merak ettiği için çok değişik yerlere gezer.Örneğin dünyayı gezen yotuberlarda da dünyayı gezmek yeni etkinlik yapmak insanlarla kaynaşmak hastalık derecede çok hoşuna giden bir şey.Hepimizin çok sevdikleri merak ettiği çok şey var ama amann diyip vazgeçiyoruz ama bu insanlar vazgeçmiyor tembellik yapmıyor.Ed hocamızın yaptığı çoğu şeyin zaten rakibi vardı ama o merakla ilerlemiş denemiş çoğu insan gibi amann bunu yapınca ne olucak dememiş.
İnsanın içinde merak olmalı hocam. Bir şeyi görünce bu nasıl çalışır diye sormalı. Bilgisayar mühendisliği okuyorum, giriş derslerinde bilgisayar sıfır ve birlerden oluşur dediklerinde o kadar kafam karışmıştı ki... Nasıl yani sıfır ve bir? Pratikte bu nasıl oluyor? Sonra Ben Eater'ın kanalını keşfettim ve şu an 8 bitlik breadboard CPU üzerinde çalışıyorum. Her şey o kadar iyi yerine oturdu ki. Kendi bilgisayarınızı yapın demiyorum dediniz ama o yolda ilerliyorum sanırım :D
Bir zamanlar Rapor ve işlenebilir döküman için VB'ye Excel'i açtırıyordum. Her bir sayfada satır sütunları ayarlıyor, çizgileri kalın ince kağıt halinde nasılsa çizdiriyordum. Koyu ve normal font şeklinde hüçreleri hesapladığım değerlerle dolduruyordum. Her bir sayfaya geçtiğimde tekrarlıyordu bu işlem. Ekranın her seferinde hizalanması ve yazıların rakamların ekrana akması bilim kurgu film gibiydi. Sonunda yaptığım ve çalışan şeye ben bile şaşırmıştım. Bir kusur vardı, bazen 100. bazen 200. ve bazen 300. sayfada excel bellek hatasına düşüyordu. Veri almıyordu. Aslında şimdi merak ediyorum, o hata hala varmı. Ama güzel olan tarafı excel o 300 sayfayı birebir hiç sayfa kaydırmadan kağıda yazdırabiliyordu. Excelde sayfa kayması düzeltenler bilir.
Bende hep söylerim dertlenmek gerekli, derdi olan çözümünü bulur... gençler derdi olmalı.. herşey var ben yapmama gerek yok şeklinde bir düşünce yanlış bu çerçevede...
@@ozgur280 Bunlar genellikle üstü kapalı erkekler kastedilerek söylenir, cinsiyet rolleri ve erkeklerden daha çok şey beklenmesi. O nedenle netleştirilmesi için sormuştum.
Hocam sizce Ed Grochowsk'nin yaptığı şeyler doğuştan gelen özelliklere (veya yeteneğe) dayanarak mı yapmış olması mı yoksa herkes çalışarak onun yaptıklarını yapabilecek kapasitede midir?
@@oguz_ergin hocam bunların hep garajı vardır. türkiye'deki gençler olarak arka bahçede garajımız olmadığı için bu tip icatlar çıkmıyor genel itibariyle .d
Hocam bir sorum var size ben ingilizcede A1 ya da A1 den daha kötü bir seviyedeyim ingilizce öğrenmek istiyorum her gün 1 saatte çalışabilirim bana önerileriniz var mı ingilizce için nasıl çalışmalıyım sizce ne kadar bir sürede iyi bir seviyeye gelirim yaşım 22 bu arada geç kalmış sayılırmıyım tavsiyeleriniz benim için önemli hocam
Hocam yeterince mühendislik yaptınız, siyasete girin, yükselin, oylarımızı verelim, bizi şu sıkıntıdan kurtarmaya vesile olun. Eminim ülke insanına hızlı ulaşacaksınızdır denemek gerek
siyaset (daha doğrusu sizin kastettiğiniz politikadır) kıymetli beyinleri harcayan kalın kumlu bir zımpara taşıdır. Şu sıkıntı derken kastettiğiniz video konusu ile alakalı ise kişiyi yine kişinin kendisi kurtaracaktır...
Lisede çeşitli devreler yapmak için Konya sokağa giderdik ama malzeme standart yada satılacak malzeme dışında malzeme bulamazdık. hurdalara dadandık ama yine çözüm olmadı ve böyle böyle içimdeki heves öldü. Hatta o zamanın ikarus otobüslerinin baskılı güzergah tabelalarını programlanabilir şekilde yapma fikri vardı ama bunu programlanabilir olarak yapmak ve belediyenin alması için konuştuğunda çocuk diye kimse kaale almadı. Ülkemizde kafesten çıkmaya çalışanı itinayla çekmeye çalışan güruhtan kurtulmak zor.
Adamı tanımam ama kalıbımı basarım bu adam yeni nesil ceptelefonlarından kullanmıyordur. Hatta herhangi bir GSM kullanacağı bile şüpheli. Zaten kullanıcı seviyesinde bunlardan birini kullansa bunları yapamaz(bence).
Hocam sınava girdim bu sene ve sonuçlar henüz belli olmadığı için üniversitede nasıl bir müfredatla karşılaşacağımı bilmiyorum. Sizce bu boş vakti nasıl değerlendirmeliyim ?
Sınav konusunda sürekli salona birilerinin girmesi erken gelenlerin dikkatini dağıtır. 1 kişinin hakkını savunayım derken diğerlerinin hakkını gözetmiyorsunuz, bunu düşünmek gerekir. Sınavı önemseyen zamanında gelmeli. Kaç yıldır aynı saatte yapılıyor bu sınav. Geç kalanlar için ayrı boş bir sınıf açılarak çözülebilir belki bu sıkıntı.
"Eğer insanlar ustalığımı elde edebilmek için ne kadar çok çalıştığımı bilselerdi, bu onlara o kadar da harika gelmezdi…"
-Michalengelo
Zamane insanlarının aceleciliği üstüne çok değerli bir video teşekkürler hocam
Bu model ile yetişmiş biriyim. Belki yüzlerce mühendis ile çalıştım, ar-ge yöneticiliği yaptım, kendi firmamı kurdum. Benim "mühendis" diyebileceğim örnekler ki 5-10 tanedir en fazla, hep çocukluktan beri bu işi severek yaptıkları için üniversitede bu bölümleri okumuş insanlardı. Bizler oyuncağı olmayan, 1 oda dolusu elektronik hurdası olan çocuklardık. Sistem bizlerin çok ilerlemesine izin vermedi ama bazılarımız yine de az da olsa ortaya bir şeyler koyabildik.
tmm
Aynen size katılıyorum 52 yaşımda elektronik mühendisiyim. İzlerken hiç şaşırmadan izledim. Bizim zamanımızda eğitim de çok kaliteliydi. Meraklıysanız kafa dağıtıcı bir şey de yoktu.
kolpala
94 yılında eprom silicim olmadığı için televizyon eht trafosu ile yaptığım yüksek voltajlı elektrik arkının ışığıyla epromları silerdim. ardından elde yazdığımız makina dili kodları 16 bit adres-8bit data olarak dip switchler ile tek tek her bir adrese programlar (çünkü eprom yazıcımız da yoktu) ve bu şekilde z80 üzerinde kısa kodlar çalıştırırdım. şimdi bir oda dolusu elektronik hurdası bir ev dolusu rf ölçü cihazlarına dönüştü.
"Sistem bizlerin çok ilerlemesine izin vermedi" diyor. Kurduğun cümlelere göre sen de "mühendis"sin. Sistem senin için kolay olmalıydı.
Kendi teknoloji evrenini oluşturan nadir insanlardan olmalı.
Hocam yeminle her videoda bir sürü şey öğreniyorum. Canlı üniversitesiniz yeminle. Keşke üniversite hakkı alabilseniz üstünüze. Ücretli eğitim alacak ilk öğrenci olurdum. Bu bağışı da Medium platformunda kazandığım 1.35 doları atıyorum 🎉
Çok faydalı bir video. İlginç insanları tanımak ilginç işler yapmamıza zemin hazırlayan bir unsur. Emeğinize sağlık
Aslında işin temelinde "samimi olarak merak etmek" yatıyor: Bu nedir? Nasıl çalışır? Daha ne eklenebilir? Gerisi zaten gelir. Hızlı ya da yavaş, öyle böyle ama gelir gerisi...
Açıkçası robot kinematiğini anlamak için orta okul seviyesinde simit çıbık (parabol, kübik vs.) çizdirilen geogebra adlı ortamda (matlab gibi kodlama bilgisi istemeyen salt matematiksel denklem ve geometrik yardımcı komutları kullanabildiğiniz bir ortam) birkaç bilindik robot yapısının (scara, puma, kuka) ileri kinematiğini, robotu oluşturan her bir noktayı denklem denklem girerek kendim oluşturdum ve canlandırdım. Dışarıdan bakan çoğusu bunu doğrudan veya dolaylı "Büyük Bir Amelelik" olarak değerlendirdi. Fakat bu yaptığım şey bana aynı konuyu 14 hafta boyunca ölü toprağı gibi slaytlara lazer tutarak anlatan sözümona doçentten daha çok katkı sağladı. Bir robotun matematiksel olarak nasıl hareket ettiğini dönüşüm matrislerini kendim türeterek, türetirken hatalar yaparak kavradım ve anladım. Bir şeyi anladığınız zaman öğrenmenin de ötesine geçiyorsunuz: kavradığınız şey sizin malınız oluyor...
Hak veriyorum bende hep kullandigim seylerin nasil calistigini merak ediyorum hep kendin yapmak istiyorum hobi olsa bile ama birilerine danistigimda hep o zor yapamassin uzun surer ekip gerekli vs.. diyorlar
@@KaanBoraOz hiç dinleme. İşi batırsan da bir şekilde başlamış ol.
Mükemmel
Neden bilmiyorum hocam en beğendiğim video bu oldu.
Videoyu beğenmeyi unutmayın o zaman, daha fazla kişiye ulaşsın :)
Terry A. Davis de aynı şekilde kendi programlama dilini (HolyC), kendi yazdığı dil ile compiler'ını ve kendi işletim sistemini (TempleOS) yazmış biri. Onun hikayesi de çok ilginç.
Niye yapılmışı yapıyorsun diye çıkışanlara güzel bir cevap.
Genelde boş vakitlerimde uğraşacak bir proje bulurum. Yaptığım şeyleri gören arkadaşlar genellikle boş şeylerle uğraşıyorsun derler. Yapılmamış bulunmamış şeyler yap derler. Ortaya yeni bir şey çıkartabilmek için önce yapılanı yapmak gerektiğini anlatmam hep uzun sürer. Önce mevcutun nasıl yapıldığını nasıl çalıştığını öğreneyimki aklımdaki başka birşeyide yapabileyim. Veya gördüğüm birbirinden bağımsız iki şeyi yapan tek bir ürün yapabileyim. Tabi sonuçta hepsi boş vakit uğraşından öteye gidemiyor. Herhangi bir para karşılığı olmuyor. En önemli kazancı ise tecrübe ve bilgi. Aslında bana boş proje yapıyorsun diyenler genelde benden bedavaya birşey yapmamı isteyenler oluyor. Bir arkadaşımla aramızda geçen diyaoğu sembolik rakamlarla yazayım. Zamanında benden bir devre yapmamı istemişti ve nasıl gittiğini sordu.
Ben: Şu ana kadar malzemelere 200TL harcadığımı ve bir kaç deneme daha yapmam gerektiğini, ihtiyac olursa yeni devre elemanları alacağımı söyledim.
Arkadaş: Zaten senden istediğim ürün piyasada 100TL ye satılıyor. Sen onu 50TL ye yaparsın diye senden istemiştim dedi.
Bende aklımdan: Madem 100TL ye satılıyor beni niye uğraştırıyorsun, beni kendi projelerimden mahrum bırakıyorsun diye düşünüyorum. Kendi projelerim için harcayacağım 200TL de havaya gidiyor. Artık böyle arkadaşların isteklerine cevap vermiyorum. Yaşta 40'ı geçti. Hobi projeleri için fazla vakit bulamasamda aklımda bir sürü fikir dolaşır.
Ed Grochowski nin o zamanlarda yaptıklarını görünce sizi hayranlıkla izledim. Niye bir Steve Jobs veya Bill Gates olmamış diye soruyor insan kendine.
Birşey öğrenmenin en iyi yolu bir proje konusu bulup onun üzerinde çalışmak oluyor. Belki bir gün kitap yazarım. Genç arkadaşlar için günümüzde 3B yazıcılar, arduino (çok sevmesem de, ben direk assemblyde mikrodenetleyici programlamayı tercih ederdim.), raspberry pi, açık kaynak yazılım vs vs. çoık kaynak ve proje yardımcısı var.
Son olarak kimseninin beni anlamasını beklemiyorum, birşeylerle uğraştığım için,i yeni şeyler öğrendiğim için mutluyum. Arkadaşlara da arada hayır demek gerekiyor.
Bu güzel bilgilendirici video için teşekkür ederim. Sonuna kadar heycanla izledim.
Değerli hocam. Sizi izlemekten keyif alıyorum. Ben de severek ve isteyerek Endüstri Meslek Lisesi Elektronik Bölümü okudum. Sonrasında hukuk fakültesi bitirdim. Ancak hep içimde elektroniğin büyülüğü dünyası kaldı. Bu sebeple şimdi ufak çaplı da olsa, arduino, raspberry pi gibi kartlarla oynamayı seviyorum. Halen kafamda projeler dolanıyor. Aslında doğru yönlendirilebilseydik, doğru zamanda doğru yerde olabilseydik çok daha farklı olabileceğini düşündüm. Saygılarımla.
Buraya alacağım. "Öğrenmek için yapacaksın!"
Teşekkür ederim hocam. Sizi çok seviyorum.
Çok beğendik hocam, emeğinize sağlık.
Hocam, İşletim Sistemi söz konusu olunca "Menuet Os" ile karşılaşıncaya kadar hayranlık nedir bilmezdim. İster inanın ister inanmayın. Şaşkınlıktan gözlerim yaşardı.
Az sayıdaki üretim fabrikalarımızdaki kısıtlı sermayenin , Endüstri 5.0 gibi popüler hovardalık yöntemlerine kurban edilmeden, emek emek , kendi kendine endüstriyel otomasyon ve Üretim Geliştirme icin cesarean veridic değerli Bir video , çok sağolun. Her Fabrika Bir kaledir.
Biz de kendimize mühendis diyoruz.Bir ömür boyu çalışsak belki yine Ed Grochowski'nin seviyesine gelemeyeceğiz.Bambaşka bir seviye...
Şimdi bu adamla benim oyum bir olabilir mi?
Ben de "Ted Kaczynski" isimli kişinin hayatını izlemiştim. Çok şaşırmıştım.
Teşekkürler
Lisede(Anadolu teknik) okurken kendi anfi devremi tda entegre kullanarak, ışık devresi vs hep yapmıştım. Ama gelin görün ki hobi olarak yapmanın maliyetleri şimdilerde çok yüksek. Mühendis olarak eskisi gibi para harcayamiyorum veya harcamak istemiyor da olabilirim.
çok iyi.. sanirim dunyanin en akilli insanlarin arasinda yer aliyordur.
ben de benzer yolda ilerliyorum ama hiç alakasi yok tabi :))
mesela demin arabanin tum beynini degistirdim, kolay yol bu.
zor yolu ise bozuk olan devrenin içinde ki çipi lehimden ayirip yenisine lehimlemek
tabii bunu yapmaya cesaret edemedim ama geçen aylarda da bozuk olan karti lehimlerini tazelemistim, ilk defa lehim yapmis oldum
clio araç çope gidecekti , kolay bir sekilde yaptim.. bunlari daha belli seviyede yapmak için para gerekli.
ama sen yeter ki iste, gerçekten boyle.
Çok teşekkürler, çok ilham verici🌿
Biraz araştırdım net bir şey bulamadım!
Bu tip insanların farkı nedir?
Ne! Bu tip insan oluşturuyor evrimsel olarak^^
Gerçek hayatta bile az bir şey merak etse dahi uygulamaya geçmeyi çok seven insanlar diye düşünüyorum.Örneğin belkide bir daha işine hiç yaramasa bile sırf meraktan olduğu için değişik yemekleri dener bitki yetiştirir sırf merak ettiği için çok değişik yerlere gezer.Örneğin dünyayı gezen yotuberlarda da dünyayı gezmek yeni etkinlik yapmak insanlarla kaynaşmak hastalık derecede çok hoşuna giden bir şey.Hepimizin çok sevdikleri merak ettiği çok şey var ama amann diyip vazgeçiyoruz ama bu insanlar vazgeçmiyor tembellik yapmıyor.Ed hocamızın yaptığı çoğu şeyin zaten rakibi vardı ama o merakla ilerlemiş denemiş çoğu insan gibi amann bunu yapınca ne olucak dememiş.
Çok teşekkür ederiz.
çok iyi bir video
İnsanın içinde merak olmalı hocam. Bir şeyi görünce bu nasıl çalışır diye sormalı. Bilgisayar mühendisliği okuyorum, giriş derslerinde bilgisayar sıfır ve birlerden oluşur dediklerinde o kadar kafam karışmıştı ki... Nasıl yani sıfır ve bir? Pratikte bu nasıl oluyor? Sonra Ben Eater'ın kanalını keşfettim ve şu an 8 bitlik breadboard CPU üzerinde çalışıyorum. Her şey o kadar iyi yerine oturdu ki. Kendi bilgisayarınızı yapın demiyorum dediniz ama o yolda ilerliyorum sanırım :D
Benim derslerimi de izleyebilirsin ;)
@@oguz_ergin İnşallah planlarım arasında hocam, altyapıyı oluşturuyorum :)
Civata somun sıkmayı öğrenemeden üniversite mezunu olan Mühendisler var bu ülkede .
Bir zamanlar Rapor ve işlenebilir döküman için VB'ye Excel'i açtırıyordum. Her bir sayfada satır sütunları ayarlıyor, çizgileri kalın ince kağıt halinde nasılsa çizdiriyordum. Koyu ve normal font şeklinde hüçreleri hesapladığım değerlerle dolduruyordum. Her bir sayfaya geçtiğimde tekrarlıyordu bu işlem. Ekranın her seferinde hizalanması ve yazıların rakamların ekrana akması bilim kurgu film gibiydi. Sonunda yaptığım ve çalışan şeye ben bile şaşırmıştım. Bir kusur vardı, bazen 100. bazen 200. ve bazen 300. sayfada excel bellek hatasına düşüyordu. Veri almıyordu. Aslında şimdi merak ediyorum, o hata hala varmı. Ama güzel olan tarafı excel o 300 sayfayı birebir hiç sayfa kaydırmadan kağıda yazdırabiliyordu. Excelde sayfa kayması düzeltenler bilir.
6:14 👏 Etik nedenlerle vejetaryen olduğu için. Yetersiz ve tutarsız ama buna da şükür.
Neden tutarsız?
🔸Ed Grochowski’nin AGI ile ilgili görüşleri nedir, acaba!
Bende hep söylerim dertlenmek gerekli, derdi olan çözümünü bulur... gençler derdi olmalı.. herşey var ben yapmama gerek yok şeklinde bir düşünce yanlış bu çerçevede...
Gençlerin mi genç erkeklerin mi?
Kızlara nasıl bakıyorsunuz?
@@lamentistriangle281 söylemimde cinsiyet belirtmediğim açık 😏
@@lamentistriangle281 ama tercihim erkek ve kadın her iki cins …
@@ozgur280 Bunlar genellikle üstü kapalı erkekler kastedilerek söylenir, cinsiyet rolleri ve erkeklerden daha çok şey beklenmesi. O nedenle netleştirilmesi için sormuştum.
eyvallah hocam :))
Hocam sizce Ed Grochowsk'nin yaptığı şeyler doğuştan gelen özelliklere (veya yeteneğe) dayanarak mı yapmış olması mı yoksa herkes çalışarak onun yaptıklarını yapabilecek kapasitede midir?
İkisi birlikte. Adamın kafası çalışıyor ve disiplinli. Ayrıca sabır, sebat ve çok çalışma da var.
@@oguz_ergin hocam bunların hep garajı vardır. türkiye'deki gençler olarak arka bahçede garajımız olmadığı için bu tip icatlar çıkmıyor genel itibariyle .d
Hocam bir sorum var size ben ingilizcede A1 ya da A1 den daha kötü bir seviyedeyim ingilizce öğrenmek istiyorum her gün 1 saatte çalışabilirim bana önerileriniz var mı ingilizce için nasıl çalışmalıyım sizce ne kadar bir sürede iyi bir seviyeye gelirim yaşım 22 bu arada geç kalmış sayılırmıyım tavsiyeleriniz benim için önemli hocam
Wow
Hocam yeterince mühendislik yaptınız, siyasete girin, yükselin, oylarımızı verelim, bizi şu sıkıntıdan kurtarmaya vesile olun. Eminim ülke insanına hızlı ulaşacaksınızdır denemek gerek
siyaset (daha doğrusu sizin kastettiğiniz politikadır) kıymetli beyinleri harcayan kalın kumlu bir zımpara taşıdır. Şu sıkıntı derken kastettiğiniz video konusu ile alakalı ise kişiyi yine kişinin kendisi kurtaracaktır...
Taylan Yildiz dan sonra zor
Lisede çeşitli devreler yapmak için Konya sokağa giderdik ama malzeme standart yada satılacak malzeme dışında malzeme bulamazdık. hurdalara dadandık ama yine çözüm olmadı ve böyle böyle içimdeki heves öldü. Hatta o zamanın ikarus otobüslerinin baskılı güzergah tabelalarını programlanabilir şekilde yapma fikri vardı ama bunu programlanabilir olarak yapmak ve belediyenin alması için konuştuğunda çocuk diye kimse kaale almadı. Ülkemizde kafesten çıkmaya çalışanı itinayla çekmeye çalışan güruhtan kurtulmak zor.
bÖYLE ADAMA HAYRANLIK DUYMAMAK İMKANSIZ.
hocam garajı var bunun benim garajım yok
Adamı tanımam ama kalıbımı basarım bu adam yeni nesil ceptelefonlarından kullanmıyordur. Hatta herhangi bir GSM kullanacağı bile şüpheli. Zaten kullanıcı seviyesinde bunlardan birini kullansa bunları yapamaz(bence).
Aslında soyadı "Grohov(f)ski" diye okunmalı
Hocam sınava girdim bu sene ve sonuçlar henüz belli olmadığı için üniversitede nasıl bir müfredatla karşılaşacağımı bilmiyorum. Sizce bu boş vakti nasıl değerlendirmeliyim ?
Hangi bölümü istiyorsun?
@@oguz_ergin pardon belirtmeyi unutmuşum. Bilgisayar Mühendisliği istiyorum (1 sene okumuştum temel kısımları gördüm ama paslandı hafızam)
@@oguz_ergin C dilini öğrenmeye karar verdim hocam. İnternetten zaten yararlanıcam ama önerebileceğiniz kitap var mı ?
Şöyle bir videom var benim bununla ilgili: ua-cam.com/video/YKUolNey5i8/v-deo.html
UA-cam'a Ed Grochowski aratmasını yapınca siz çıkıyorsunuz. Siz de bir Ed Grochowski olabilir misiniz?
Sınav konusunda sürekli salona birilerinin girmesi erken gelenlerin dikkatini dağıtır. 1 kişinin hakkını savunayım derken diğerlerinin hakkını gözetmiyorsunuz, bunu düşünmek gerekir. Sınavı önemseyen zamanında gelmeli. Kaç yıldır aynı saatte yapılıyor bu sınav. Geç kalanlar için ayrı boş bir sınıf açılarak çözülebilir belki bu sıkıntı.
Hocam gerçek bir karakter değil bence Satoshi Nakamoto gibi bir projeye benziyor.
ben genius engineer'a geniuengineer demem genius engineer billioner olmadıkça:D
Bu iş birazda şanslı olmayı gerektirir. Örneğin bilinen kişi CB damadı olmasaydı yine milyarder olabilirmiydi?
@@Moarklidya siyasal islamcıları insan olarak değerlendirmiyoruz. yamyamokrasi rejimi bitince açlıktan geberir.
o mühendisin de haberi var mı senin ona ne dediğinden?
@@furkanunsal5814 sermaye nitelikli insanlarda olsun da beni duymasalar da olur;D
hocam bu adam bizi hackleyebilir mi
terry davisi 3e katlamış mübarek