DOĞAL FOSFOR KULLANIMI NASIL OLMALI - FOSFOR NE ZAMAN VERİLİR

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 19 лют 2022
  • Doğal yollardan elde ettiğimiz Azot, fosfor ve potasyum gübrelerinin nasıl kullanılacağına yönelik serimize devam ediyoruz. Bu videoda NPK nın ikinci ayağı olan fosfor konusuna değinelim.
    Azot genel bitki büyümesi için ana yakıtken, fosforun ana amacı yeni doku oluşumuna yardımcı olmaktır. Birçok insan azot konusuna odaklanırken, fosfor hiçbir zaman aklına gelmiyor gibi görünüyor. Oysa ki, Fosfor, iyi bir toprak ve ürün sağlığı için gereklidir!
    Fosfor eksikliğini tespit etmek zor olabilir. Bodur büyüme ve zayıf bitkiler, toprağınızın daha fazla fosfora ihtiyaç duyduğunun işaretleridir, ancak karşılaştırabileceğiniz sağlıklı bitkileriniz yoksa, bunu yeterince erken anlamak zor olabilir. Bodur bitki büyümesi ana işaret olsa da, bitkilerinizin hem yapraklar hem de gövdelerinin koyu yeşil renkte olduğunu da fark edebilirsiniz. Bazıları kırmızımsı-morumsu bir renk tonu bile gösterebilir. Ne yazık ki, bu semptomların her ikisi de başka bitki sorunlarının belirtileri olabilir. Hatta bazı durumlarda yetiştirdiğiniz bitki çeşidinin tamamen sağlıklı ve normal özelliği de bu olabilir. Bu nedenle, toprakta fosforun az olduğunu anlayabilmek zordur. Fosfor eksikliği olan topraklarda yetişen bitkiler de olgunluğa erişmede sorun yaşayabilir. Çok fazla çiçek, tohum veya meyve görmüyorsanız, fosfor eksikliğinden şüphelenebilirsiniz.
    Bitkilerde, içerikte yüzde birden fazla fosfor bulunduğu zaman bitki kendini zehirleyebileceği için, genelde bitki atıklarından fosfor elde edebilmemiz zordur. Bu rakamları aşan oranlarda bünyesine fosfor biriktiren bitkiler, bazı istisnalar dışında genelde meyvelerindeki kabuklara biriktirir. Buna en büyük örnek hıyar kabuklarıdır. hıyar kabuklarını kurutup kül haline getirirseniz yüzde 11 civarında fosfor vardır. Hıyar külünü suda 3 gün bekletip, yaprakların üzerine atarsanız, hızlıca fosfor verebilme şansınız olur. Greyfurt kabuklarında da yaklaşık yüzde 5 ila 6 arasında fosfor bulunur. Aynı şekilde toprağa uygulanabilir.
    Her şeyden önce, toprağınızda doğru miktarda fosfor bulunması başka bir şeydir, bitkilerinizin bu fosforu rahatlıkla kullanabilmesi başka bir şeydir. Fosfor, toprağınızın asit seviyesine bağlı olarak topraktaki diğer elementlerle bağlanır ve böylece bitki alımı için uygun olmaz. Alkali topraklarda, fosfor kalsiyum ile bağlanır. Asitli topraklardaysa alüminyuma bağlanır. Açıkçası zor bir besin maddesidir ki, toprağa fosfor verdiğinizde yaklaşık yüzde sekseni 20 dakika gibi kısa sürede diğer elementlere bağlanmış olur. Bu nedenle toprak içindeki mikroorganizmaların popülasyon ve çeşidini artırmak zorundayız. Çünkü, fosfor konusunda en büyük yardımcımız, toprağın altındaki canlılıktır.
    Toprağınıza fosfor verirken, aslında toprağınızda, bitkinizin ihtiyacının çok üstünde fosfor olduğunu bilmelisiniz. Bu nedenle, önceliğimiz toprak içindeki mevcut fosforu kullanmayı düşünmek olmalı. Toprak altında fosforu çözecek olan en bilinen bakteri Basıllus megaterium dur. Bu bakterileri satın alabilir ve güvenle kullanabilirsiniz. Ancak diğer basıllus türleri de, fosforu megaterium kadar olmasa da çözebilir. Bu nedenle LAB serumunu toprağa uygulamak, fosfor çözülmesi için faydalı olacaktır.
    Fazla fosfor çevreye de zararlıdır, bitkinize de zararlıdır, toprakaltı canlılığına da zararlıdır. Fosforun aşırı doygunluğu, mikorizal mantarlar gibi faydalı toprak organizmalarının büyümesini engelleyebilir. Bu faydalı organizmalar olmadan, bitkiler, toprak üzerindeki, gövde, dal, yaprak, çiçekler ve meyvelerin üretimi pahasına, kök büyümesine daha fazla enerji harcamak zorunda kalır. Bu da doğru bir üretim şekli değildir.
    Bahçeme ne zaman fosfor eklemeliyim? Sorusuna şöyle cevap verebiliriz. Fosfor, toprağa eklendikten sonra 14 güne kadar ortamda bulunur ki bağlanmış fosforun çözünmesi daha uzun sürebilir. Bu nedenle tekrar fosforlu bir gübreleme yapacaksak, en az 20 gün aradan geçmesini beklemek gerekir.
    Fosforun sonbaharda verilmesine yönelik tavsiyeler vardır ki, çok doğru sonuç vermez. Sonbahar ve kış aylarında kimyasal reaksiyonlar, toprak erozyonu ve sızıntı nedeniyle azalacağını bilin.
    Yine de, ihtiyacımız olduğunu düşünürsek, en hızlı yapraktan hıyar kabuğu benzeri yüksek fosfor içeriğine sahip bir kül infüzyonunun uygulanması, topraktan da kemik unu veya balık unudur. Balık ununda azot da fazladır, buna dikkat etmek gerekir. Kaya fosfatı yavaş salınan bir fosfor kaynağıdır ve granit tozu, bazalt ve yeşil kum da başka minerallerin katkısını sağlar.
    #fosfor #fosforgübresi #doğalgübre
    fosfor gübresi sıvı, fosfor gübresi ne zaman atılır, fosfor gübresi hangisidir, fosfor gübresi faydaları, fosfor gübresi nedir, fosfor gübresi ne zaman verilir, fosfor gübresi nasıl yapılır, fosfor gübresi , fosfor gübresi ne işe yarar, fosfor gübresi yapımı, fosfor ağırlıklı gübre , fosfor azot gübresi, ceviz fosfor gübresi , dap fosfor gübresi, doğal fosfor gübresi nasıl yapılır, doğal fosfor gübresi yapımı, fosforlu damlama gübreleri, fosfor doğal gübre, fosforlu damlama gübresi
  • Навчання та стиль

КОМЕНТАРІ • 81

  •  2 роки тому +6

    Sorunlu bir besin maddesidir, memnun edebilmek kolay değil. Toprağınıza fosfor verirken iki kere düşünün

  • @adal2264
    @adal2264 2 роки тому +2

    Değerli bilgiler için teşekkür ederim hocam

    •  2 роки тому

      Rica ederim

  • @mustafam541
    @mustafam541 2 роки тому +1

    Emeklerinize sağlık

    •  2 роки тому

      Teşekkür ederim

  • @komploteorisyeni3352
    @komploteorisyeni3352 2 роки тому +1

    Teşekkürler👍

    •  2 роки тому

      Rica ederim

  • @oyunkraliyeti6631
    @oyunkraliyeti6631 2 роки тому +1

    Bilgi için teşekkürler sayenizde kafamız daha karmakarışık

    •  2 роки тому

      Başka kanalları izleyin, berraklaşır. Çok harika bilgiler var oralarda

    • @oyunkraliyeti6631
      @oyunkraliyeti6631 2 роки тому

      @ 🤣🤣🤣🤣

  • @a-gnstk7691
    @a-gnstk7691 Рік тому +2

    Hocam odun külündeki fosfor ve kalsiyum suda çözünebilir halde midir? Kül suyunu süzüp bitkiye verdiğimizde kalsiyum ve fosforu da vermiş olur muyuz? Yoksa sadece potasyum ve sodyum mu vermiş oluruz?

  • @bitkilerlesaglktv3581
    @bitkilerlesaglktv3581 2 роки тому +1

    Bilgiler için teşekkürler

    •  2 роки тому +1

      Rica ederim

  • @bahcedeyiz3922
    @bahcedeyiz3922 2 роки тому +2

    Salatalık kabuğunda bu kadar fosfor olduğunu ilk defa duydum. Benim için yeni bir bilgi

    •  2 роки тому

      Yüzde 11 dedim ama biraz daha fazladır

  • @ayselugurcan9021
    @ayselugurcan9021 Рік тому

    Kabak kabuğunda da fosfor bulunur mu ?
    malûm kabak çok bereketli ☺️☺️

  • @salihmahir1550
    @salihmahir1550 2 роки тому +1

    👍

    •  2 роки тому

      Teşekkür ederim

  • @melikemese5569
    @melikemese5569 2 роки тому +1

    Hocam bir bahçe özelinde değil de, genelde bu aromatik bitkiler nasıl yerleşmeli , boyları kapladıkları alan konusunda bilgi verseniz. Mesela lavanta epey büyük, selam otu nerelere koyulsun. Gibi. Teşekkür ederim.

    •  2 роки тому +1

      Lavanta, civanperçemi gibi bitkiler, bahçede herhangi bir yerde olabilir. Bunların amacı, polinatörler ve avcı böcekleri bahçeye çekmesi. Bu nedenle bahçe de olsun yeter.

  • @emrahmetin102
    @emrahmetin102 2 роки тому +2

    değerli hocam emeğinize sağlık. 30donum avokado bahçemizde toprak analizi sonucumuzda fosfor düşük çıkıyor. ph 5 olan yer var 7.5 olan yer var salatalık kulu ile halledilir mi sorunumuz halledebilirsek hem yapraktan hem damlama sulama ile mi vereceğiz.
    yardımcı olursanız memnun olurum😊🙏

    •  2 роки тому +1

      Hıyar kabuğunda Fosfor yüksektir ancak bir ağaç için yeterli oranı yakalayabilmek için fazla vermek gerekir. Toprakta fosfor az olmaz, hatta çok fazladır ancak bağlandığı için 'yarayışlı fosfor' oranı düşük çıkabilir. Bacillus megaterium bakterisi kullanırsanız işinize yarar

  • @efkanagir4937
    @efkanagir4937 2 роки тому

    Size ulaşabileceğimiz irtibat numarası var mı?

  • @expectopatromus5278
    @expectopatromus5278 2 роки тому +1

    İyi günler çilek bahçem var ciceklen çok olmuyor güvercin gübresi sulandırıp veriyorum yanlış mı yapıyorum bilgilendirirseniz sevinirim

    •  2 роки тому

      Güvercin gübresini çok iyi sulandırmak lazım ancak kanatlı gübreleri fermente edilmediyse kullanmayın. Oranı doğru gelir lezzetli olur, oranı kaçar lezzeti bozulur

  • @osmanylmaz6255
    @osmanylmaz6255 2 роки тому +1

    Hocam çok teşekkür ederiz paylaşımınizdan dolayı..
    1.sorum şu greyfurt limon kabuğunda yüzde 5 6 fosfor varmış ya peki portakal ve mandalin kabuğunda da bu oran var mi
    2.olarak patates ve narenciye kabuğu biriktirmek daha kolay ve çok olacak bundan elde ettiğimiz külden yapacağımız gübre sezon boyunca kaç sefer kullanırsak işimizi görür
    3.olarak kemik ununda da bayağı bi fosfor varmış onun yapımı ve kullanimini anlatacakmisiniz

    •  2 роки тому

      Ben bu soruyu yanıtlamıştm ama cevabım görünmüyor galiba

    •  2 роки тому +1

      Bir daha yazayım =)
      Portakal kabuğunda 3 oranında fosfor var.
      Patates vb kabuklarından elde ettiğimiz gübreler, farklı dönemlerde ve farklı bitkilerde değişik oranlarda gerekli olur. Fide başlangıcında 150 gr lazımsa meyve döneminde 300 gr olur. Bunu farklı bitkilerde kök başına tüm sezon için vermek gerekir.
      Kemik unu yapmak zahmetli, sirke ve tavuk kemiği videosundaki uygulama daha kolay gibi duruyor. Ancak kemik unu katmak istersek de, küçültebildiğimiz oranda küçülterek, toprağa katabiliriz.

    • @osmanylmaz6255
      @osmanylmaz6255 2 роки тому

      @ tmm hocam teşekkürler.. biz narenciye ve patates kabuklarını şimdiden biriktirelim sezona ne kadar olursa artık yakar kül ederiz suyunuda daha önce anlattiginiz kül suyu yapımındaki gibi yapar fosfor olarak kullanırız inşallah

    • @ayselugurcan9021
      @ayselugurcan9021 Рік тому

      yani limon kabuğundaki toprağı asitleştiren özelliği yakınca azalıyor mu 🤔

  • @mustafam541
    @mustafam541 2 роки тому +1

    👍😀🙏

    •  2 роки тому

      Teşekkürler

  • @sukrupamuk8499
    @sukrupamuk8499 2 роки тому

    Cok DEĞERLİ hocam .çimleme yaptıgımız domates patlıcan biber Ler viyol şaşırtması yapılırken ,kateloton yaprakları cıkar cıkmaz deniliyor,kimileri biraz bekletilmesi gibi cevaplar veriliyor,sizce kaç santim de nasıl yol izlenmeli? saygılarımla

    •  2 роки тому

      Kotiledon yapraklar ilk çıkan, aslında yalancı yaprak dediğimiz yapraklardır, bunlar çimlendikten hemen sonra çıkan yapraklar. Bunlar çıkınca şaşırtma yapılmaz. Yapraklar toprağa paralel olduğu zaman veya 4 5 gerçek yaprak çıkarttığı zaman şaşırtma yapılır.

    • @sukrupamuk8499
      @sukrupamuk8499 2 роки тому +1

      @ çok teşekkür ederim sağol Varol

    •  2 роки тому

      @@sukrupamuk8499 Rica ederim

  • @neslihanneslihan4731
    @neslihanneslihan4731 2 роки тому +2

    Teşekkür ederiz hocam verdiğiniz değerli bilgiler için, fosforun toprakta eksikliğinden ziyade kullanılabilir formda olmaması ihtimaline karşılık lab kullanımı öneriyorsunuz, ben de fındık bahçemde kullanmak için lab ürettim,buzdolabında duruyor, ben bu arada bir organik ürün aldım 60+60+20 lt hümik asit+genel bitkibesleme+bitki koruma şeklinde üç ayrı ürün, ilk uygulamayı yaptım topraktan, 2. uygulama martın sonunda, son üç uygulama da birer ay arayla yapraktan olcak, 10 dönüme( 400 ocak) 1000 lt ye 15 lt karıştırarak veriyorum, bu ürünlerin içinde bakteriler olduğunu satıcı söylüyor, acaba yine de lab katmalımıyım evetse ne kadar? Bu arada ısırgan sıvı gübresi, kırkkilit otu özütü, enzim, hümik asit, ahır gübresi şerbeti, yapmak için hazırlıklarımı yapıyorum, sonbahardan itibaren gübremi kendim yapacağım verdiğiniz bilgiler sayesinde, çok teşekkür ederim

    •  2 роки тому

      Humit asit içinde bakteri yok ama diğerlerinin ne olduğnu bilmediğim için bir şey söyleyemem. Laktik asit, yerine basillus megaterium içerikli ürünler var, o daha mantıklı olur, diğer ürünlerde (varsa) hangi bakteriler var bilmediğimiz için sorun yaratabilir.

    • @galehazelnut
      @galehazelnut Рік тому

      Merhaba bende bu yıl fındık ocakları için kendim kasım ayında ocak iz düşümlerine yanmış koyun gübresi uyguladım. sonrasında analiz raporuna göre ocak başına 600 gr tarımsal kireç atıp çapaladık. Mart Nisan gibi balık gübresi yapıp erken bahar ile birlikte balık gübresi + humik fulvik asit + muz gübresi + laktik asit serumu karışımını hem topraktan hem yapraktan uygulamayı düşünüyorum. Bahçemiz 950 rakım da Ordu Gürgentepe

  • @hdemiroz3295
    @hdemiroz3295 2 роки тому

    Merhaba, benim balkonda besledigim ciceklerime sırgan suyu gübresi verdim. Arka arkaya hep sırgan suyu vermeye devam edeyim mi yoksa başka ne vitamin verebilirim toprağın dengesini bozmayacak? Yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler 🙏

    •  2 роки тому

      Saksıdaki çiçekler için ısırgan suyu, biraz daha seyreltik halde olmak kaydıyla, 20 25 gün civarında verilebilir. Ancak bu genel bir ortalama. Bazı çiçekler farklı gübreleme programları ister, bazıları besin maddelerinin farklı olmasını ister. Çok net olarak şöyle diyemeyiz: Evet her çiçek için 20 güne bir, şu oranda verin...
      Gübreleme konusu, hele ki saksı çiçeklerinde yapılacaksa, biraz daha özen ve net oranlama ister.

    • @ayselugurcan9021
      @ayselugurcan9021 Рік тому

      ısırgan otu kurutulursa da aynı etkiyi gösterir mi?

  • @Serthukum
    @Serthukum Рік тому +1

    Merhaba hocam bilgilendirme için çok teşekkür ederim..
    Tavuk gübresini şerbet yapıp toprağı sularsak fosfor takviyesi yapmış olurmuyuz? çünkü bildiğim kadarıyla tavuk gübresinde fosfor mevcut ..
    Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim kolay gelsin..

    •  Рік тому +1

      Merhaba.
      Tavuk gübresindeki fosfor yüksekliği görecelidir. Yüzde 2 altındadır. Nispeten bazı gübrelerden daha fazla fosfor var ama çok değil. Sulandırıp kullanabiliriz. (Fosfor açısından yazıyorum) fidenin ilk gübreleme yapacağımız dikimden sonraki 15 günde kullanmaya başlanmalı. Bu ilk çiçeklenmeyi teşvik eder.

    • @Serthukum
      @Serthukum Рік тому +1

      @ verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim, gerçekten çok kıymetli bilgileri bizimle paylaşıyorsunuz tekrar teşekkür ederim..
      Sayenizde inş. Bu sezon sağlıklı ve bol verimli fideler yetiştireceğim ..

    •  Рік тому +1

      @@Serthukum Estağfurullah, ben sadece anlatıyorum, asıl işi yapan sizsiniz.

    • @Serthukum
      @Serthukum Рік тому

      @ sayenizde daha bilinçli yetiştiricilik yapıyoruz hocam ..
      Hocam domates fidelerimde çok iyi gelişme var sayenizde ancak domatesin sırıkmı veya oturakmı olduğunu çözemedim domatesin ana dalın uç kısmında yaprak var ve yaprakta çiçek var yani uç kısımda herhangi bir filiz yok acaba filiz daha sonramı çıkacak yoksa domatesin cinsi oturakmı anlayamadım .
      Bu konuda yardımınıza ihtiyacım var 🙏

  • @mustafam541
    @mustafam541 2 роки тому +1

    Ahır gübresi veya kompost gibi uygulamalarda fosforu toprağa veriyoruz, bundan başka bir fosfor gübresi yapmıyoruz

    •  2 роки тому

      Bazen gerekli olabilir

  • @melikemese5569
    @melikemese5569 2 роки тому +2

    Hocam emeğinize sağlık. Tek başına birşeyler öğrenmeye çalışıyorum. Ders gibi dinliyorum. Benim sizden bir ricam var. Yaklaşık 600 m2 dikdörtgen bir bahçem var. Ben burada kardeş bitkiler sistemi oluşturmak istiyorum. Ama bu aromatik bitkileri nasıl yerlestireyim nasıl yapayım. Videonuzu izledikten sonra tohumları toplamaya başladım. Civanperçemi.. Selam otu, tarhum kekik ne sıklıkta ekeyim. Kaç fide yapayım. Şöyle bir kağıt üzerinde bir plan cizseniz herkes faydalansa. Hiç bilemiyorum yerleşimi:( . Teşekkür ederim.

    •  2 роки тому +2

      Teşekkür ederim
      Bir plan çizmek çok mümkün olmaz, her bahçede farklı bir durum vardır. Mesela bir bahçenin hakim rüzgarı bir yönden eser, bir başkasının farklı bir yönden, bir bahçenin gölge alanları başkadır ir başkasının daha farklı. Bu nedenle moda mod bir plan olmaz. Bunu siz belirleyeceksiniz. Sadece bazı durumlar var, ona dikkat edilebilir. Mesela civanperçemi boylanır ve gölge yapar, güneş seven bitkileri etkiler, bu nedenle bahçenin bir köşesinde olabilir. Kekik, sebze sıralarına iki tarafa olabilir. Hodan gibi daha dayanıklılar rüzgar gelen tarafta olabilir.
      Çok parametre var, bunu zamanla siz bahçenize göre uydurmak zorundasınız.

    • @ayselugurcan9021
      @ayselugurcan9021 Рік тому

      biz amatörlerin ,çok muzdarip olduğu konu,soru çok güzel,
      kardeş bitkiler,su seven ve sevmeyen bitkiler, güneşi sevenler ve sevmeyenler,yan yana dikildiğinde birbirini olumsuz etkileyenler veya yan yana dikilmesi gerekenler vs vs. vs. tüm bunlar için genel bir şablon olsa da biz sadece tek sefer deneme ve yanılma yaşasak,her sene bir hüsran yaşamaktan,deneme yanılma yaşamak motivasyonumu çok düşürüyor.
      Bir de salatalık kabuklarını kurutunca n e kadar miktarda kullanacağız ve kurumuş salatalık kabuklarını ne kadar zaman saklayabiliriz,yani bu sezon kurutup,seneye bu kabukları yakıp kullanabilir miyim?

  • @mustafaarikan3790
    @mustafaarikan3790 4 дні тому

    🥰🖌🎀🙃♍TORoman BuRun YaSaN♍ Aşkın tılsımıyla kaynayan sohbet Kütükte su, kahve, çikolata eşliğinde Gübrelenen toprak, azot, potasyum, fosforla canlanır Üç ayların manevi sahur ve iftarı Teravihle buluşan duaların huzurunda Birbiriyle dans eden harfler Birlikte anlam bulurlar, ruhu beslerler😘🖌🎀😍🪵

  • @ktipiyoz4163
    @ktipiyoz4163 2 роки тому +1

    Hocam sizin sesiniz bu robot sesten daha güzel.

    •  2 роки тому +2

      Boğazlarımda sorun var. Geçsin kaldığımız yerden devam =)

    • @ahmetHoca733
      @ahmetHoca733 2 роки тому

      @ geçmiş olsun hocam

    • @ktipiyoz4163
      @ktipiyoz4163 2 роки тому

      @ Geçmiş olsun anlamıştım zaten.

    •  2 роки тому

      Teşekkür ederim

    •  2 роки тому

      Teşekkür ederim

  • @oguzgezmis
    @oguzgezmis 2 роки тому +1

    Salatalık külünü, kuruttuktan sonra yakarak mı elde edeceğiz hocam?

    •  2 роки тому +1

      Evet. verdiğim oranlar, kurutulup yakıldıktan sonra külünde ki oranlar.

  • @osmanaltay8732
    @osmanaltay8732 2 роки тому

    Kara ottan(şalbadan) sivi gübre olur mu ?

    •  2 роки тому

      Sığırkuyruğu mu? Sığırkuyruğu ise eğer güzel olur. İçinde saponin var. İçindeki saponin, steroid yapıda olması nedeniyle, bitkiler için hormon etkisi yapar. Topraktaki suyu ve bitki besin maddelerini bünyesine çekmesinde önemli işler yapar.

    • @osmanaltay8732
      @osmanaltay8732 2 роки тому

      @ sigir kuyrugu deyil ada cayi turu çalba şalba şifali bitkilerde balik otu çalba philomis armaniaca diye gecoyor

    •  2 роки тому

      @@osmanaltay8732 Çalba veya şalba sığır kuyruğuna denir, ayrıca philomis armaniaca 'Boz şavlak otu'dur. Salvia fruticosa diyorsanız o 'Anadolu Ada Çayı'dır.
      Adaçayından gübre yaparız, besin içeriklerine bakmak gerekir ancak bakteriyel hastalıklar için kullanılabilir.

    • @osmanaltay8732
      @osmanaltay8732 2 роки тому

      @ tamam anadolu ada cayi teşekkur ederim hayirli isler ve basarinizin devamini diler ALLAH a emanet olun

    • @mehmetkaratay5462
      @mehmetkaratay5462 Рік тому

      ​@üstadım sığır otunu bitki ye nasıl verebiliriz saygılar

  • @menekseay7716
    @menekseay7716 2 роки тому +1

    Inanin hic bisey anlamadim

    •  2 роки тому

      Neyi anlamadınız daha fazla açılayalım

  • @bitkilerlesaglktv3581
    @bitkilerlesaglktv3581 2 роки тому +1

    Boşuna fosfor gübresine para veriliyor.

    •  2 роки тому

      Bence de

  • @bahcedeyiz3922
    @bahcedeyiz3922 2 роки тому +1

    Emeklerinize sağlık

    •  2 роки тому

      Rica ederim

  • @bitkilerlesaglktv3581
    @bitkilerlesaglktv3581 2 роки тому +1

    👍😀🙏

    •  2 роки тому

      Teşekkürler

  • @bahcedeyiz3922
    @bahcedeyiz3922 2 роки тому +1

    👍😀🙏

    •  2 роки тому

      Teşekkürler