Pedagoji Okulu 261 - Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Nasıl Anlaşılır?

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 21 гру 2024

КОМЕНТАРІ • 31

  • @sevgiiii4
    @sevgiiii4 День тому +2

    Ağzınıza sağlık saygı değer hocam.bu yayınlar lütfen hep devam etsin ki biz birşeyleri yoluna koymaya çalışan hem kendini hem çocuğunu hem çevresindeki olayların farkında olan insanlar için ışık olsun.

  • @aylinyurdatapan
    @aylinyurdatapan День тому +2

    Agiziniza saglik, ankattiklariniz çok kıymetli. Keske bu anlattıklarınizi tum öğretmenler dinlese ve öğrense. Kendi kendilerine doktor gibi tani koyup çocuğu yargılamasa arkadaşlarindan ayirmasa. Anne babalar zaten yeterince arayış icinde oluyor bir de çevrenin çocuğun ustundeki olumsuz baskısı cok yıpratıcı oluyor.

  • @lutfiyeozdemir2275
    @lutfiyeozdemir2275 2 дні тому +3

    Nasılda güzel anlatıyorsunuz... muhteşem....

  • @arya_kedi8
    @arya_kedi8 2 дні тому +3

    İçimdeki çocuk da dahil, hep çocuklar haksızlığa uğruyor bence de hocam, bu dünyada çocuk olmak zor ❤

  • @Tulay-m5h
    @Tulay-m5h 2 дні тому +3

    Verdiğiniz tüm bilgiler altın değerinde çok teşekkür ederiz hocam

  • @zeynepunal3412
    @zeynepunal3412 23 години тому +1

    Çok teşekkür ederiz hocam

  •  2 дні тому +4

    Yetişkinlerde DEHB'nin Görünümü ve Örneklerle Açıklama:

    Çocuklarda DEHB genellikle aşırı hareketlilik, dikkat eksikliği ve dürtüsellik şeklinde kendini gösterir. Ancak yetişkinlerde bu belirtiler farklı şekillerde ortaya çıkabilir ve genellikle daha az belirgindir.

    * Dikkatsizlik: Yetişkinlerde dikkatsizlik, organize olma güçlüğü, görevleri tamamlamakta zorlanma, detaylara dikkat edememe, unutkanlık, dinlerken aklın başka yerlere gitmesi gibi şekillerde kendini gösterebilir. Örneğin:

    * Bir yetişkin, iş yerinde bir projeye odaklanmakta zorlanabilir, sık sık e-postalarını kontrol edebilir veya internette gereksiz zaman geçirebilir.

    * Evde faturaları ödemeyi unutabilir, randevularını kaçırabilir veya sürekli eşyalarını kaybedebilir.

    * Konuşmalarda konuyu takip etmekte zorlanabilir, karşısındakinin sözünü kesebilir veya konuşulanları hatırlamayabilir.

    * Hiperaktivite/İç Huzursuzluk: Çocuklardaki gibi aşırı fiziksel hareketlilik yerine, yetişkinlerde daha çok içsel bir huzursuzluk, sürekli bir meşguliyet arayışı, yerinde duramama hissi, çok konuşma veya düşünceler arasında hızlı geçiş yapma şeklinde görülebilir. Örneğin:

    * Bir yetişkin, bir toplantıda veya uzun süren bir etkinlikte oturmakta zorlanabilir, sürekli bacaklarını sallayabilir veya kıpırdanabilir.

    * Boş zamanlarında bile sürekli bir aktivite içinde olma ihtiyacı duyabilir, dinlenmekte veya rahatlamakta zorlanabilir.
    * Zihinsel olarak sürekli meşgul olabilir, düşünceler arasında hızla geçiş yapabilir ve zihnini susturmakta zorlanabilir.
    * Dürtüsellik: Yetişkinlerde dürtüsellik, düşünmeden hareket etme, sonuçlarını öngörmeden kararlar verme, sırasını beklemekte zorlanma, sabırsızlık, riskli davranışlar (örneğin, aşırı hız yapma, düşüncesizce para harcama) şeklinde kendini gösterebilir. Örneğin:
    * Bir yetişkin, bir tartışma sırasında karşısındakinin sözünü kesebilir veya öfkeyle tepki verebilir.
    * Ani kararlar verebilir, örneğin bir iş değişikliği veya büyük bir harcama kararını düşünmeden alabilir.
    * Sıra beklemekte veya uzun süren işleri tamamlamakta zorlanabilir.

    Bilimsel Temel ve Tanı Süreci:

    DEHB tanısı koymak için sadece gözlem ve sözel iletişim yeterli değildir. Yetişkinlerde DEHB tanısı için de bilimsel ve standardize edilmiş yöntemler kullanılır:

    * DSM-5 Kriterleri: DEHB tanısı, Amerikan Psikiyatri Birliği tarafından yayınlanan Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel El Kitabı'nın (DSM-5) kriterlerine göre konulur. Bu kriterler, dikkatsizlik, hiperaktivite ve dürtüsellik belirtilerinin belirli bir süre boyunca ve belirli bir şiddette görülmesini gerektirir.
    * Klinik Görüşme: Uzman bir psikiyatrist veya psikolog, detaylı bir klinik görüşme yaparak kişinin özgeçmişini, belirtilerini, yaşamındaki etkilerini ve diğer olası psikiyatrik durumları değerlendirir.
    * Psikolojik Testler: DEHB tanısını desteklemek için bazı psikolojik testler (örneğin, dikkat testleri, yürütücü işlev testleri) uygulanabilir. Bu testler, kişinin dikkat, konsantrasyon, hafıza ve planlama gibi bilişsel işlevlerini ölçer.

    * Nörolojik Testler: Metinde bahsedilen EEG, EMG ve MRG gibi nörolojik testler, DEHB tanısında rutin olarak kullanılmazlar. Ancak bazı durumlarda, diğer nörolojik sorunları dışlamak için bu testler istenebilir.

    Önemli Noktalar:

    * Yetişkinlerde DEHB, çocuklukta başlayan ve yetişkinliğe kadar devam edebilen nörogelişimsel bir bozukluktur. Ancak bazı durumlarda, belirtiler yetişkinlikte ilk kez ortaya çıkabilir.
    * DEHB tanısı, uzman bir doktor veya psikolog tarafından konulmalıdır. Kendi kendine tanı koymaktan veya internetteki bilgilere dayanarak ilaç kullanmaya başlamaktan kaçınılmalıdır.
    * DEHB, ilaç tedavisi, psikoterapi (özellikle Bilişsel Davranışçı Terapi) ve yaşam tarzı değişiklikleri ile etkili bir şekilde tedavi edilebilir.

    Özetle, yetişkinlerde DEHB, çocuklardaki gibi aşırı hareketlilikle değil, daha çok içsel huzursuzluk, zihinsel dağınıklık ve dürtüsel davranışlarla kendini gösterir. Tanı süreci, bilimsel kriterlere ve yöntemlere dayanmalıdır ve mutlaka bir uzman tarafından yapılmalıdır.

    • @esmacakr7824
      @esmacakr7824 День тому

      Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim

    • @gurkangkbr
      @gurkangkbr 16 годин тому

      Yetişkinlerde nasıl hareketlilik yok hocam ? Yetişkinlerde hareketlilik olmadan hiperaktvite olamaz.O bahsettiğiniz dikkat dağınıklığıdır, ADHD değildir.Yetişkinlik hiperaktivitesi diye bir kavram zaten yoktur, uydurmadır. Hiperaktifseniz 4-5 yaşlarından itibaren bile çevrenizde farkedilirsiniz, ölünceye kadar da beyin hiperaktif kalır.Son 2 yıldır dikkatim çok dağınık, bana hiperaktivite teşhisi konuldu diyen ve ilaç başlatılan kişiler gördüm. Durum ciddi,hiperaktivite bu değil. Ben gerçekten hiperaktivite teşhisini almış olan kişilerde şunu görüyorum, kesinlikle genetik.

  • @hilalbilgen7865
    @hilalbilgen7865 2 дні тому +2

    İyi yayınlar 🌷

  • @aysedalgic4095
    @aysedalgic4095 2 дні тому +1

    Hocam o kadar iyi bilgiler veriyorsunuz ki Allah sizden razı olsun

  • @savasfaruktunc9319
    @savasfaruktunc9319 День тому +1

    Emeğinize sağlık.teşekkür ederim.

  • @esmacakr7824
    @esmacakr7824 День тому +1

    Takipçi sayısı300 bini geçti çok şükür bir milyon olması dileğiyle

  • @sehercohadar242
    @sehercohadar242 2 дні тому +1

    Günaydın Güneş li bir gune

  • @melekparlakc6101
    @melekparlakc6101 2 дні тому +1

    ok fa faydalı bir yayın oldu çok teşekkur ederim

  • @demeterdem-qc4dz
    @demeterdem-qc4dz 2 дні тому +1

    Canım hocam muhteşem bilgiler

  • @ozlemnemutlu3564
    @ozlemnemutlu3564 2 дні тому +3

    Sırf oturarak birşey yapmak istemiyor diye kızım yazı yazmaktan hiç hoslanmiyor hocam. İçinden gelen bir hiperaktifligi var. Dış fırçalarken bile sadece dış fırçalamak oyuna dönüştürüp öyle fırçalar. Ne yapmak gerek bazen çok arada kalıyorum ne yapacağım bilmiyorum yanlış birşey demekten korkuyorken kendimi yanlış birşey yaparken buluyorum ❤

  • @zulfiyyesuleymanova6377
    @zulfiyyesuleymanova6377 2 дні тому +1

    Benim cocuklardan bahs etdiniz aynen.

  • @ulasmtn
    @ulasmtn 2 дні тому +1

    Teşekkürler

  • @MerveAcat-f8o
    @MerveAcat-f8o 2 дні тому +2

    Merhaba adem hocam.6 aylık bir oğlum var.Oğlumun yanında nasıl giyinmem gerektiği ile ilgili İslami ölçülere riayet ediyorum ama pedagojik açıdan bunun sınırı nasıl olmalı?

  • @a.k.bs.a.b6080
    @a.k.bs.a.b6080 День тому +1

    Hocam keske haftaya ustun zeka nedır bılsem surecı ne ıse yarar ne yapmalıyız ve butun bunlar gerceklık tasoyor mu bunu ıslesenız

  • @gulserenceylan3007
    @gulserenceylan3007 2 дні тому +1

    ❤❤📚

  • @kadriyeusteloglu6863
    @kadriyeusteloglu6863 2 дні тому +1

    Ayy hocam bir görseniz 1 sadise durmayan cocuga bakmak, bakmak😀 hocam benim zamanım olsaydı hemen oğlumu size getirirdim

  • @sunayesen6645
    @sunayesen6645 День тому +1

    ❤.

  • @aalyelrugu
    @aalyelrugu 2 дні тому

    Hocam oğlum 8 yaşında 3. Sınıf, anasınıfından beri okula gönderemiyoruz. Bu sene psikiyatri DEHB dedi ilaç verdi çok yan etki yaptı bıraktık davranışları kötüledi. Psikiyatri ye ilaç kullanmak istemiyoruz deyince resmen azarladı. Ben gerçekten araftayım ne yapmamız lazım.

    • @aysedalgic4095
      @aysedalgic4095 2 дні тому

      Kesinlikle kullanmayın ilaç firmaları ile hastaneler anlaşmalı doktorları satın almışlar birçoğu böyle.İyi uzmana götürün adem beye ulaşın bence ben olsam öyle yaparım.Guvenilir insan bulmak çok zor.Evlatlarimiz en kiymetlilerimiz

    • @CananEymen-k1i
      @CananEymen-k1i 2 дні тому

      Cas testi var onu yaprirabilir ona göre bı yol haritası cizebilirsiniz çocuğunuz nuroljik bir vakami yada psikolog esliginde duzebilirmi önce onu anlayın tecrübeyle sabittir halen uğraşıyorum ben

    • @kubraozturk9685
      @kubraozturk9685 20 годин тому

      ​@@aysedalgic4095 hanımefendi saçmalamayın lütfen oğlum 8 yaşındayken bize neler yaptı evden kaçıp gidiyor otorite kabul etmiyor küfür edip duruyordu okulda öğretmenden şikayetler gelmeye başladı,bebekliğinden beri zaten çok zor bir çocuktu dehbli çıktı ilaç verdik zaten zeki bir çocuktu ama dersleri boşlamıştı ilaçtan sonra sınıfta yine çok iyi oldu, öfkesi azaldı saydığım bütün hareketler bitti. Dehb ın tek tedavisi ilaç, adem güneş ne yapabilir bilip bilmeden konuşmayın ki ben çocuğuma dehb ilacı verene kadar antibiyotik,ateş düşürücü bile vermemiştim..

  • @gurkangkbr
    @gurkangkbr 16 годин тому

    Bu kadar bilgi kirliliği olan ortamda , bir de bu konuya , hele sosyal medyada, psikologlar dahil olmasın lütfen