En iyi Türkçe romandır saatleri ayarlama enstitüsü. Hatta dünya’da yazılmış en iyi kitaplardan biridir. İlk okuduğumda tüylerim diken diken olmuştu, dramından değil böyle bir eser Nasıl yazılabilir inanamadım. Eski ile yeninin kapışması, bürokrasinin düştüğü durum, günümüzde bile hiçbir şeyin değişmemiş olması... Ama en etkilendiğim kısım halit ayarcı ve Hayri irdal arasındaki yorum farkı bölümleriydi. halit ayarcı’nın Hayri irdala “bir şeyi değiştiremiyorsan ona baktığın açıyı değiştir.” Demesi hayata bakış açımı gerçekten değiştirdi.
Çok teşekkürler Ünsal abi. Edebiyat yayınları çok güzel oldu. Ruhumuzu inceltiyor, bizi tedavi ediyor edebiyat. Stresten uzaklaşıp kurgularda buluyoruz kendimizi. Selamlar.
Sizi dinlemek her defasında ufkumu açıyor. Ekonomi, gündem yorumlarınıza edebiyatı da eklediğiniz ve bu derece hakkını verdiğiniz için teşekkürler! Emeklerinize sağlık🤍
Gerçek bir "saygı duruşu" oldu.Büyüklüğünü telim ettiniz biricik yazarımızın.Çok teşekkür ederiz."Kayıp Zamanın İzinde" yi bir süredir okuyorum.İki kitap kaldı.Daha ilk sayfadan Tanpınar'ı yanıbaşımda hissettim.Bizler ortaokul ve lise yıllarında Türk ve dünya klasikleri ile büyüyen bir kuşağız; ancak sizin de çok doğru olarak tesbit ettiğiniz gibi Tanpınar'ı okumadık.Ben onu TRT'nin "radyo tiyatrosu" yayınları ile tanıdım ve belki de bu yüzden hep "Saatleri Ayarlama Enstitüsü" nün yeri ayrı oldu bende.
Tanpınar'ı dar kitlelere hapseden daha çok Dergah ve mirasçıları ile ilgilidir sanki..Kendisi de çok dühul olmayı tercih etmemistir aslında..Yine de en çok okuyup anlamaya çalışanlar solculardır. Enteresan bir şahsiyettir gerçekten..Günümüz sağının anlayışıyla anlamak mümkün değil. Edebiyat konuştuğunuz için biz teşekkür ederiz
Gündelik yorumlarınızı da güvenerek kah iyice sisteme sinirlenip kâh dalga geçerek izliyorum.Ama bu harika bir fikir.Guzellikleri,kültür ve sanata odaklanmayı ne kadar özledik.Kendi kitap kulübümüzu yapamadığımız bu günlerde ruhumuza iyi gelen bir program yaptığınız için çok teşekkür ederiz.Guzel paylaşımlarımızın devamı dileğimle.Sevgiler.
süzgecinizi seviyorum.elekten geçenler hiç yanıltmıyor.kitabı yarıladım ve erişilmez bir kurgu üstadı olduğunu anladığım an ,şimdiye kadar daha neleri kaçırdım acaba diyerek, sil baştan okuma alışkanlığımı değiştirmeye karar verdim.sağolun.
Saatleri Ayarlama Enstitüsü dünya çapında bir başyapıttır , Aralıklarla tam 3 kez okudum, her seferinde hayran kaldım, bu kadar çok güldüren bir roman hiç olmadı hayatımda. Tanpınar sevgimiz daim olsun, Huzur'u da sohbet konusu ederseniz ne güzel olur.
Bu esere güldüyseniz boşa okumuşsunuz demektir. Cem Yılmaz'ın Av Mevsimi filmine gülenlerdensiniz. Birisi hiciv demiş siz de hap gibi yutmuşsunuz. Kitap baştan sona dram aslında. Hicivlerde bile burukluk var. Halasınin hortlaması dışında hicbir yerde gülmedim. Bilinçli okuyucu; tam tersi hayat denilen rüzgarda kuru yaprak gibi savrulan Hayri İrdal karakterine üzülüyor. Kitap ayrıca başyapıt değil. Betimleme ve tasvir içermeyen, hızlı bir olay örgüsü üzerinden, 1.tekil şahıstan anlatan bir roman. Sanki psikoloğun biri anlat demiş, o da anlatıyor gibi. Otobiyografi gibi. Öyle ahım şahım bir edebi eser degil. Bir eserin kusursuz bir Türkçe'ye sahip olması onu bir başyapıt yapmaz. Eserde yazarın psikolojisi fazlasıyla hissediliyor bu da okuyucuyu boğuyor. Yani herkes hayata Tanpınar gibi bakmıyor. Bu kitap insana fazla bir şey de vermiyor, katmıyor. Eski, yeni, modernizm metaforu da pek önemli değil. Kısaca eser orta seviye bir eser ve hatta oldukça da sıkıcı. Çünkü olayların, karakterlerin biri gidiyor biri gekiyor, insan yeter artık be bir sus da motorun soğusun, bize ne senin özel hayatındaki insanlardan diyor. Roman'da merak uyandiran, heyecan uyandıran hicbir şey yok. Aşk desen yok, şiir desen zaten yok, her ne kadar yorumcu arkadaş şiirsel falan dese de ortada şiirsel bir eser de yok.
Çok teşekkür ederim bu yayın için, ağzınıza yüreğinize sağlık. Her gün bizlere tarafsız olmayı, tüm dış uyaranlara rağmen insan olarak kalabilmeyi tekrar tekrar hatırlattığınız için de ayrıca teşekkür borçluyum.
Bu roman insanın sosyal ve psikolojik durumlarını çok güzel anlatmış. Kitabı çok beğendim. Edebiyatımızın en önemli eserlerindendir. Romanın her kişisi ayrı ayrı dantel gibi işlenmiş.
Huzur rmromanini okuduktan sonra bir daha Tanpinar okumak istememiştim ancak bu yayininizdan sonra Saatleri Ayarlama Enstitüsü nu okudum .sizi Tanpinar anlatmaya ne sevk etti?daha doğrusu Dergah yay.dan bir şey okumam bu yayınlar da demiştiniz. Fikrinizi ne değiştirdi.Iyi ki bu yayını yaptınız.kitabi beğenerek,eğlenerek okudum.hic böyle bir kitap olacağını zannetmiyordum.
Siz, "insanın, saati(zamanı) kullanabilmesini zatının tekâmülüyle mümkündür" diyorsunuz. Ancak şöyle bir şey de vardır. Tekâmül zaman ile ortaya çıkan bir haldir. Süreç gerektirir. Aslında terakki bu süreç içinde zamanı nasıl değerlendirdiğinle alakalı.
@@taceddincakmak9539 Şöyle açayım: anladığım kadarıyla Tanpınar "saatin tekamülü" ile "zamanın tekamülünü" değil, teknolojik gelişmeyi kastediyor,. Belki de amacı, sadece teknoloji ile tekamül etmeyi öngörenleri betimlemek, olası ki eleştirmek. Bu düsüncemi paylaşmak istedim. Bu açıdan, saat (aygıt;teknolojik ürün) tekamül etmese bile, sizin de ifade ettiğiniz gibi zamanı doğru değerlendirip şahsen tekamül ederek belki daha iyi bir saat (aygıt) yaparız. Bunu vurgulamamın sebebi toplum olarak sadece teknolojiyi öne çıkarıp, felsefe, psikoloji, sosyoloji, tarih, vs. gibi "beşeri" faaliyetleri geri plana itme temayülümuz. Evet, çekici teknoloji üretiyor, ama bu ürünle çivi mi çakacağımızı, yoksa kafa mı kıracağımızı beşeri tekamül seviyemiz belirliyor.
36:55 Kolay yolu (mu) seçmişsiniz (?). Zor bir romanı anlatmak yerine, anlatması az zor olan bir yazarı (mı) anlatmışsınız (acaba?). Sayenizde okudum romanı. Teşekkürler, saygılar ve sevgiler.
Okuduğum okullarda edebiyat öğretmenlerim, belki müfredatta yıl sonuna geldiği için de olabilir hiç okutmadılar..Behçet Necatigil yerine Ahmet Kabaklı’nın Öğrencisi olsaydım mutlaka okurduk... Tüm edebiyat öğretmenlerim ödev olarak hep o günün yazar veya ozanlarını verirdi..
Tanpınar bana göre okunmayan bir yazardır. Aşırı mitleştirme yapıyorsunuz. Kitaplarını ancak akademisyenler öne çıkarıyor. O da vefa için. Çünkü İstanbul Üniversitesindeki Yeni Türk Edebiyatı Kürsüsünü kurduğu için. Roman dediğiniz elinize aldığınız zaman bırakamayacağınız bir şey olmalı. Yolun sonunu getirebilmelisiniz. Oysa Tanpınarın otobüsüne bindiğinizde ilk tesiste inmek istiyorsunuz. Otobüsü kaçırsanız da dert etmiyorsunuz. Eğer Tanpınar başarılı bir yazar olsaydı edebiyatın hemen her türüne kapak atmazdı. Ömer Seyfettin hikayecidir, Sait Faik de öyle. Orhan Kemal iyi bir romancıdır. Peki, Tanpınar necidir?Tanpınar da bana göre iyi bir araştırmacıdır. Öyle kalmalıydı. Romana ayıracağı zamanı araştırmaya vakfetseydi daha iyi olurdu. Tanpınarın dert ettiği tek konu medeniyet krizidir. Varsa yoksa budur hikaye ve romanlarında. Bunu da kendisi yaşadığı için. Kendi yaşamını tıkmış tıkıştırmış romana. Oysa roman evrensel temaları ele almalı. Klasikler neden dönüp dönüp okunabiliyor? Evrensellik.
1927 yılının Ekim ayında Ankara Erkek Lisesi’nde edebiyat öğretmeni olarak çalışmaya başlar. Öğrencileri arasında, daha sonra Türk edebiyatının önemli şair ve yazarları arasında yer alacak olan Orhan Veli, Melih Cevdet, Oktay Rifat, Samet Ağaoğlu, Fuat Bayramoğlu, Ahmet Muhip (Ankara Lisesi), Cahit Tanyol ve Salim Rıza Kırkpınar (Gazi Eğitim) vardır.
Saatleri Ayarlama Enstitüsü okudunuz mu ? Bu kadar evrensel bir eser olamaz. Türk edebiyatının en iyi yazarlarındandır Tanpınar ayrıca çok yönlülüğü onun ne kadar birikimli ve yetenekli olduğunu gösterir. Her yazar yapamaz bunu. Çok yanlış bir bakış açısı. Ki bugün edebiyatımızın önde gelen birçok yazarı Tanpınar'dan ilham alıyor.
@@heredotrecayiÇok iyi bir öğretmen ve yazar olması bir yana yetistirdigi yazarlar hem Türk edebiyatında hem de dunya edebiyatinda mühim ve ünlü yazarlardır.
Kitap vakit kaybı, okumanıza gerek yok. Videocu uzatmışta uzatmış. Tanpınar roman yazmasın net. Bu roman okadar gereksiz ki, hakikaten hem edebi anlamda hem içerik anlamında size kattığı bir şey yok. Batı doğu sentezi, eski yeni metaforu falan da vasat. Tanpınar o kadar buyuk bir şair diyor videocu, o da dogru değil. Şiirleri orta sınıftır. Tanpınar araştırmaci ve öğretmendir. Şairliği ve yazarlığı vasattır.
En iyi Türkçe romandır saatleri ayarlama enstitüsü. Hatta dünya’da yazılmış en iyi kitaplardan biridir. İlk okuduğumda tüylerim diken diken olmuştu, dramından değil böyle bir eser Nasıl yazılabilir inanamadım.
Eski ile yeninin kapışması, bürokrasinin düştüğü durum, günümüzde bile hiçbir şeyin değişmemiş olması...
Ama en etkilendiğim kısım halit ayarcı ve Hayri irdal arasındaki yorum farkı bölümleriydi.
halit ayarcı’nın Hayri irdala “bir şeyi değiştiremiyorsan ona baktığın açıyı değiştir.” Demesi hayata bakış açımı gerçekten değiştirdi.
Ülkemize hangi açıdan bakmamızı önerirsiniz?
@@kofteci408 Halit Ayarci'ya sor.
Çok teşekkür ederim. Türk edebiyatında en sevdiğim yazara ayırdığınız bu bölüm için.
Sadece "kıymetli" kelimesi ile betimlenemeyecek bu çok değerli emeğiniz için yürekten teşekkürler. Sağ olun, var olun...
Çok teşekkürler Ünsal abi. Edebiyat yayınları çok güzel oldu. Ruhumuzu inceltiyor, bizi tedavi ediyor edebiyat. Stresten uzaklaşıp kurgularda buluyoruz kendimizi. Selamlar.
Sizi dinlemek her defasında ufkumu açıyor. Ekonomi, gündem yorumlarınıza edebiyatı da eklediğiniz ve bu derece hakkını verdiğiniz için teşekkürler! Emeklerinize sağlık🤍
Gerçek bir "saygı duruşu" oldu.Büyüklüğünü telim ettiniz biricik yazarımızın.Çok teşekkür ederiz."Kayıp Zamanın İzinde" yi bir süredir okuyorum.İki kitap kaldı.Daha ilk sayfadan Tanpınar'ı yanıbaşımda hissettim.Bizler ortaokul ve lise yıllarında Türk ve dünya klasikleri ile büyüyen bir kuşağız; ancak sizin de çok doğru olarak tesbit ettiğiniz gibi Tanpınar'ı okumadık.Ben onu TRT'nin "radyo tiyatrosu" yayınları ile tanıdım ve belki de bu yüzden hep "Saatleri Ayarlama Enstitüsü" nün yeri ayrı oldu bende.
Tanpınar'ı dar kitlelere hapseden daha çok Dergah ve mirasçıları ile ilgilidir sanki..Kendisi de çok dühul olmayı tercih etmemistir aslında..Yine de en çok okuyup anlamaya çalışanlar solculardır. Enteresan bir şahsiyettir gerçekten..Günümüz sağının anlayışıyla anlamak mümkün değil. Edebiyat konuştuğunuz için biz teşekkür ederiz
Detaylı bir eser incelemesi olmuş, Proust'u okurken aklıma hep Tanpınar gelirdi; ona da değinmiş olmanız beni çok mutlu etti. emeğinize sağlık.
Gündelik yorumlarınızı da güvenerek kah iyice sisteme sinirlenip kâh dalga geçerek izliyorum.Ama bu harika bir fikir.Guzellikleri,kültür ve sanata odaklanmayı ne kadar özledik.Kendi kitap kulübümüzu yapamadığımız bu günlerde ruhumuza iyi gelen bir program yaptığınız için çok teşekkür ederiz.Guzel paylaşımlarımızın devamı dileğimle.Sevgiler.
Yıllar olmuş okuyalı 😊
Sevdiklerinle eski mutlu bir anından söz eder gibi
süzgecinizi seviyorum.elekten geçenler hiç yanıltmıyor.kitabı yarıladım ve erişilmez bir kurgu üstadı olduğunu anladığım an ,şimdiye kadar daha neleri kaçırdım acaba diyerek, sil baştan okuma alışkanlığımı değiştirmeye karar verdim.sağolun.
Denize bakmak gibi edebiyat sohbetlerinizi dinlemek... Gönülden teşekkürler.
Saatleri Ayarlama Enstitüsü dünya çapında bir başyapıttır , Aralıklarla tam 3 kez okudum, her seferinde hayran kaldım, bu kadar çok güldüren bir roman hiç olmadı hayatımda. Tanpınar sevgimiz daim olsun, Huzur'u da sohbet konusu ederseniz ne güzel olur.
Bu esere güldüyseniz boşa okumuşsunuz demektir. Cem Yılmaz'ın Av Mevsimi filmine gülenlerdensiniz. Birisi hiciv demiş siz de hap gibi yutmuşsunuz. Kitap baştan sona dram aslında. Hicivlerde bile burukluk var. Halasınin hortlaması dışında hicbir yerde gülmedim. Bilinçli okuyucu; tam tersi hayat denilen rüzgarda kuru yaprak gibi savrulan Hayri İrdal karakterine üzülüyor. Kitap ayrıca başyapıt değil. Betimleme ve tasvir içermeyen, hızlı bir olay örgüsü üzerinden, 1.tekil şahıstan anlatan bir roman. Sanki psikoloğun biri anlat demiş, o da anlatıyor gibi. Otobiyografi gibi. Öyle ahım şahım bir edebi eser degil. Bir eserin kusursuz bir Türkçe'ye sahip olması onu bir başyapıt yapmaz. Eserde yazarın psikolojisi fazlasıyla hissediliyor bu da okuyucuyu boğuyor. Yani herkes hayata Tanpınar gibi bakmıyor. Bu kitap insana fazla bir şey de vermiyor, katmıyor. Eski, yeni, modernizm metaforu da pek önemli değil. Kısaca eser orta seviye bir eser ve hatta oldukça da sıkıcı. Çünkü olayların, karakterlerin biri gidiyor biri gekiyor, insan yeter artık be bir sus da motorun soğusun, bize ne senin özel hayatındaki insanlardan diyor. Roman'da merak uyandiran, heyecan uyandıran hicbir şey yok. Aşk desen yok, şiir desen zaten yok, her ne kadar yorumcu arkadaş şiirsel falan dese de ortada şiirsel bir eser de yok.
Teşekkürler, özellikle cuma günleri yaptığınız kitap yorumlarınızı ve özetlemelerinizi çok seviyorum.Emeğinize ve ağzınıza sağlık.
Şiir'i okurken Ünsal bey gözlerimi kapattim ruhum da hissettim Ahmet Tam Pinar'i ve sizin ses tonunuzlan bütünleşerek muhteşem di.
Muhteşem bir roman, hayran kaldım
Çok teşekkür ederim bu yayın için, ağzınıza yüreğinize sağlık. Her gün bizlere tarafsız olmayı, tüm dış uyaranlara rağmen insan olarak kalabilmeyi tekrar tekrar hatırlattığınız için de ayrıca teşekkür borçluyum.
Yürekten dinliyorum sizi , abartmadan olduğu gibi anlatımınızı beğeniyorum
Çok teşekkürler muhteşem ağzınıza sağlık 👏👏👏👏👏👏
Bu roman insanın sosyal ve psikolojik durumlarını çok güzel anlatmış. Kitabı çok beğendim. Edebiyatımızın en önemli eserlerindendir. Romanın her kişisi ayrı ayrı dantel gibi işlenmiş.
Çok teşekkürler, o kadar anlamlı ki bu yaptınız. 👏👏👏
Emeğinize sağlik çok faydali bir yayin oldu bence lutfen edebiyata daha fazla zaman ayırin siyaset hic bir sey kazandirmiyor bizlere.
En sevdiğim roman, daha dinlemeden heyecanlandım
Vakti olunca koşa koşa dinlemeye gelenlerdenim 👏
Sayenizde Sinekli Bakkal ve Kırmızı Pazertesi yi okudum.Simdi sıra bunda...Üstat teşekkürler.
Emeğine sağlık Ünsal Abi. Çok güzel bir yayın.
teşekkürler. Çok dolu bir sohbet olmuş Tanpınar'ı anlamak adına.
Huzur rmromanini okuduktan sonra bir daha Tanpinar okumak istememiştim ancak bu yayininizdan sonra Saatleri Ayarlama Enstitüsü nu okudum .sizi Tanpinar anlatmaya ne sevk etti?daha doğrusu Dergah yay.dan bir şey okumam bu yayınlar da demiştiniz. Fikrinizi ne değiştirdi.Iyi ki bu yayını yaptınız.kitabi beğenerek,eğlenerek okudum.hic böyle bir kitap olacağını zannetmiyordum.
Bu anlamlı ve derin sohbet için teşekkür ederim
Videonuzu edebiyat dersinde izledik sonrasında edebiyat öğretmenimiz bizleri sınav yaptı videonuz üzerinden. 😊🌹
benim için 'Terakki saatin tekamülüyle başlar' deyimi çok kıymetlidir. çok bekledim sizden dinlemek için kısmet olmadı. Teşekkürler güzel insan.
"Terakki, saati kullananın tekâmülüyle başlar" fikri hakkında ne düsünürsünüz?
Siz, "insanın, saati(zamanı) kullanabilmesini zatının tekâmülüyle mümkündür" diyorsunuz. Ancak şöyle bir şey de vardır. Tekâmül zaman ile ortaya çıkan bir haldir. Süreç gerektirir. Aslında terakki bu süreç içinde zamanı nasıl değerlendirdiğinle alakalı.
@@taceddincakmak9539 Şöyle açayım: anladığım kadarıyla Tanpınar "saatin tekamülü" ile "zamanın tekamülünü" değil, teknolojik gelişmeyi kastediyor,. Belki de amacı, sadece teknoloji ile tekamül etmeyi öngörenleri betimlemek, olası ki eleştirmek. Bu düsüncemi paylaşmak istedim.
Bu açıdan, saat (aygıt;teknolojik ürün) tekamül etmese bile, sizin de ifade ettiğiniz gibi zamanı doğru değerlendirip şahsen tekamül ederek belki daha iyi bir saat (aygıt) yaparız. Bunu vurgulamamın sebebi toplum olarak sadece teknolojiyi öne çıkarıp, felsefe, psikoloji, sosyoloji, tarih, vs. gibi "beşeri" faaliyetleri geri plana itme temayülümuz. Evet, çekici teknoloji üretiyor, ama bu ürünle çivi mi çakacağımızı, yoksa kafa mı kıracağımızı beşeri tekamül seviyemiz belirliyor.
@@kofteci408 Ne güzel bir yorum 🍁
@@zerya1777 Sağolun, mutlu oldum :)
Ağzınıza sağlık yine çok güzel anlattınız.
Hemen alıyorum , okuyorum, çok teşekkür ediyorum 😊💜
Tebrik ederim, agziniza saglik
Var olun, Sağ olun🙏💚muhteşem bir yayındı. Kattınız, çoğalttınız. Teşekkürlerimle...
Çok teşekkür ederim, zevkle dinledim sizi.
Her cuma yayınında, nitelik çıtasını biraz daha yukarı çekmeyi başarıyorsunuz, teşekkürler.
harika bir yayindi. Emeklerinize saglik.
super yayin yapiyorsunuz tesekkurler
Emeklerinize sağlık.Çok güzel anlattınız. :)
Teşekkürker
Tek kelimeyle MUHTEŞEM
Edebiyat yayınları yetmez hocam. Haberin olsun.
Teşekkürler... SAĞLIKLA...
Kitabı ilk fırsatta okuyacağım.
44:12
Asıl size çok teşekkürler.
"Hayatta "hep"i hak etmek için "hiç"in kısır çölünde yaşamayı tercih etmişti"
Halit Ayarcı ,Türk edebiyat tarihindeki en orijinal karakter olabilir.Gerçekten müthişti.
Tekrar izledim çok güzel
Tebrikler, ufuk açıcıydı.
Tanpınar Proust'tan aşağı değil asla. Orhan Pamuk da onun dünyada tanınmasına katkı sağlayan yazarlardandır. Programlarınıza bayıldım.
Marcel proust’tan aşagı değil🤔
Çok keyifliydi, emeğinize sağlık
Teşekkürler
36:55
Kolay yolu (mu) seçmişsiniz (?).
Zor bir romanı anlatmak yerine, anlatması az zor olan bir yazarı (mı) anlatmışsınız (acaba?).
Sayenizde okudum romanı.
Teşekkürler, saygılar ve sevgiler.
Keşke A.H.Tanpınar Araştırma Merkezinden de söz etseydiniz, merkezi veya web sitesini öneririm, teşekkürler
Yaşa !
Çok keyifliydi 😙
"Bütün mazlum doğmuşlar gibi başıma gelen talihsizliğin neresinden ve ne pahasına kurtulursam kar sayardım..."sayfa 67 Saatler Ayarlama Enstitüsü
6 sene önce NY Times'da çıkan bir "methiye" www.nytimes.com/2014/01/05/books/review/the-time-regulation-institute-by-ahmet-hamdi-tanpinar.html
Kaynak için çok teşekkürler harikulade 🧿
@@tolgatolga1905 Faydalı bulmanız mutlu etti :)
👍
bitirdikten sonra geleceğim ve aynı ya da ayrı altını çizdiğimiz şeylere bakacağım etkilenmemek için şimdi izlemiyorummm
👏👏👏👏👏👏
"Nakşibendilerin Toplumsal ve Kültürel Katkıları" kitabı çıktı. (Yasin Yayıncılık) Çok şaşıracaksınız
Okuduğum okullarda edebiyat öğretmenlerim, belki müfredatta yıl sonuna geldiği için de olabilir hiç okutmadılar..Behçet Necatigil yerine Ahmet Kabaklı’nın Öğrencisi olsaydım mutlaka okurduk... Tüm edebiyat öğretmenlerim ödev olarak hep o günün yazar veya ozanlarını verirdi..
Behçet Necatigil'i tercih ederdim ben. Çok şanslıymışsınız.
Evet çok şanslıydım..
16:00
👏👏👍
👏❤👏❤👏👏
Tanpınar bana göre okunmayan bir yazardır. Aşırı mitleştirme yapıyorsunuz. Kitaplarını ancak akademisyenler öne çıkarıyor. O da vefa için. Çünkü İstanbul Üniversitesindeki Yeni Türk Edebiyatı Kürsüsünü kurduğu için. Roman dediğiniz elinize aldığınız zaman bırakamayacağınız bir şey olmalı. Yolun sonunu getirebilmelisiniz. Oysa Tanpınarın otobüsüne bindiğinizde ilk tesiste inmek istiyorsunuz. Otobüsü kaçırsanız da dert etmiyorsunuz. Eğer Tanpınar başarılı bir yazar olsaydı edebiyatın hemen her türüne kapak atmazdı. Ömer Seyfettin hikayecidir, Sait Faik de öyle. Orhan Kemal iyi bir romancıdır. Peki, Tanpınar necidir?Tanpınar da bana göre iyi bir araştırmacıdır. Öyle kalmalıydı. Romana ayıracağı zamanı araştırmaya vakfetseydi daha iyi olurdu. Tanpınarın dert ettiği tek konu medeniyet krizidir. Varsa yoksa budur hikaye ve romanlarında. Bunu da kendisi yaşadığı için. Kendi yaşamını tıkmış tıkıştırmış romana. Oysa roman evrensel temaları ele almalı. Klasikler neden dönüp dönüp okunabiliyor? Evrensellik.
1927 yılının Ekim ayında Ankara Erkek Lisesi’nde edebiyat öğretmeni olarak çalışmaya başlar. Öğrencileri arasında, daha sonra Türk edebiyatının önemli şair ve yazarları arasında yer alacak olan Orhan Veli, Melih Cevdet, Oktay Rifat, Samet Ağaoğlu, Fuat Bayramoğlu, Ahmet Muhip (Ankara Lisesi), Cahit Tanyol ve Salim Rıza Kırkpınar (Gazi Eğitim) vardır.
Saatleri Ayarlama Enstitüsü okudunuz mu ? Bu kadar evrensel bir eser olamaz. Türk edebiyatının en iyi yazarlarındandır Tanpınar ayrıca çok yönlülüğü onun ne kadar birikimli ve yetenekli olduğunu gösterir. Her yazar yapamaz bunu. Çok yanlış bir bakış açısı. Ki bugün edebiyatımızın önde gelen birçok yazarı Tanpınar'dan ilham alıyor.
@@bayramekici3150 iyi bir öğretmen olması onu iyi bir yazar yapmaz.
@@heredotrecayiÇok iyi bir öğretmen ve yazar olması bir yana yetistirdigi yazarlar hem Türk edebiyatında hem de dunya edebiyatinda mühim ve ünlü yazarlardır.
Deniz Yüce Başarır’ın Ben Okurum podcastinin Saatleri Ayarlama Enstitüsü bölümünü öneririm. Burada Tanpınar’ın neden evrensel olduğunu göreceksiniz.
Kitap vakit kaybı, okumanıza gerek yok. Videocu uzatmışta uzatmış. Tanpınar roman yazmasın net. Bu roman okadar gereksiz ki, hakikaten hem edebi anlamda hem içerik anlamında size kattığı bir şey yok. Batı doğu sentezi, eski yeni metaforu falan da vasat. Tanpınar o kadar buyuk bir şair diyor videocu, o da dogru değil. Şiirleri orta sınıftır. Tanpınar araştırmaci ve öğretmendir. Şairliği ve yazarlığı vasattır.
🤠
👨🏻
Teşekkürler... SAĞLIKLA...
👏👏👏👏