Atalardan Kalma Zorlu Hayat Mücadelesi! Günde 300 TL Kazanıyorlar

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 3 жов 2024
  • Antalya’nın Akseki ilçesine orman kesim işi için Mersin’den gelen işçiler arazide zorlu kış şartlarında yaşam mücadelesi veriyor. Tek göz naylon çadır ve ahşap barakalarda kalan işçiler göçebe bir yaşam sürdürüyor.
    İhlas Haber Ajansı UA-cam Kanalına Abone Olmak İçin:
    ► bit.ly/IHA-Abone
    Akseki ilçesine orman kesim işi için Mersin’in Bozyazı ilçesinden gelen işçiler zorlu şartlarda yaşam mücadelesi veriyor. Sürekli farklı alanlarda ağaç kestikleri için çadırlarını yanlarında taşımak zorunda kalan aileler, kış aylarında çam, yaz aylarında ise daha yüksek rakımlardaki ladin ağaçlarının kesimini yapıyor. Akseki Orman İşletme Müdürlüğüne bağlı olarak orman kesim alanlarında çalışan işçilerin mesaisi sabahın ilk ışıklarıyla başlıyor. Sık ağaçların bulunduğu ormanlık alanlarda seyreltme amacıyla ağaçları kesen işçiler ardından odun ve tomruk çıkartıyor.
    Tomruklar katırlarla taşınıyor
    Orman kesim işçileri, tonlarca ağırlığındaki tomrukları traktörlere yüklüyor. Traktörlerin giremediği alanlardaki odun ve tomruklar ise katırlara yüklenip taşınıyor. Tomruklar ve odunlar zahmetli bir yolculuğun ardından orman müdürlüklerine götürüyor. Aileler kestikleri ağaçların miktarına göre günde 250 ila 300 lira arasında kazanç sağlıyor.
    Babadan gelen ata mesleği
    Bozyazı’dan Akseki’ye orman kesimi için geldiğini söyleyen 2 çocuk babası Mehmet Güneş, ekmek parası kazanabilmek için zorluklara katlandıklarını belirterek "30 yıldır kesim işi yapıyorum. Ormanda yağmur çamur demeden kesim yapıyoruz. Babamızdan gelen ata mesleğidir. Ormandan kesiyoruz. Soyuyoruz. Traktörle çekiyoruz. Eskiden odunları katırlarla çekiyorduk. Şimdi traktörle çekiyoruz. Tomruğu eskiden atalarımız balta ile soyuyordu. Şimdi motorla soyuyoruz. Sürekli gurbette çalışıyoruz. Memleketim Bozyazı. Burada çadırda yatıp kalkıyoruz. Çadırda yemeğimizi pişirip, çadırda yiyoruz. Eşim memlekette çocuğumu okutuyor” dedi.
    Göçebe hayatı yaşanıyor
    Güneş, “Buradaki işimiz ağaçları keserek dağlardan traktörle getirip, odunu yol kenarlarına ster yapmak ve tomrukları indirmek. İşimiz yağmurda, karda, kışta oldukça zor. Ekmek davası için bu mesleği yapıyoruz. İşimiz göçebe hayatı şeklinde oluyor. Buradaki işimiz bittiğinde başka bir yere çadırımızı, yani evimizi taşıyoruz. Orada tekrar işe başlıyoruz.’’
    Orman kesimi ile iki çocuklarını okutuyorlar
    33 yıldır orman kesim işi yapan Mehmet Deniz, eşi ile birlikte Bozyazı ilçesinden Akseki bölgesine orman kesim işi için geldiklerini söyledi. Yılın 7-8 ayında orman kesim işinde çalıştıklarını anlatan Deniz, "Yağmur, kar kış demeden elimizden geldiği kadar bu işle uğraşıyoruz. 2 çocuğum öğrenci. Onlardan ayrı yaşıyoruz. Çocuklarımın eğitimi için bu işlere katlanıyoruz" diye konuştu.
    Dördüncü kuşak
    Orman kesim işinin ata mesleği olduğunu söyleyen Deniz, "Ben bu meslekte dördüncü kuşağım. Bu meslek dedeme ve dedemin babasına kadar uzanan bir iştir. Bu iş atalarımızdan kalmadır. Babam bu mesleği yapıyordu. Ben mesleği babamdan öğrendim. Dedem de bu işi yapıyordu. Babamın dedesi de orman kesim işi yapıyormuş. Atalarımızdan kalan geleneği sürdürüyoruz."
    Zor meslek
    Mesleklerinin zor olduğunu söyleyen Deniz, "Yazın sıcak havalarda su imkanının kısıtlı olduğu, kışın ise soğuk ve yağışlı havalarda gurbette ekmek davası için çalışıyoruz. Bu işleri bize orman işletmesi veriyor. Hangi ağaçların kesileceğini belirleyip damgalıyorlar. Damgalanan ağaçları odun ve tomruk olmak üzere kesip hazırlıyoruz. Odunları ster yapıyoruz. Tomrukları ise kabuklarını soyup, yol bandına getirerek Orman İşletme Müdürlüğüne teslim ediyoruz. Orman İşletmesi ise kendi depolarına çekerek değerlendiriyorlar" diye konuştu
    Katırlarla taşınıyor
    Mehmet Deniz "Bu işleri yaparken arazinin şartına göre yol olmayan yerlerde katırlarla taşıyoruz. Yol olan bölgelerde ise traktörlerle getirerek istifliyoruz. Biz sürekli gurbetteyiz. İlkokulda okuyan çocuğuma akrabalarım bakıyor. Diğer çocuğum üniversite okuyor. 45 gün ara ile memlekete gidip geliyoruz. Bu işler için her zaman gurbete çıkmak zorundasın. Ekmeğimizi kazanmak için gurbette çıkmak zorundayız" dedi.
    Eşi ile kesim işi yapan 37 yaşındaki Yıldız Deniz de, sürekli olarak gurbete çıktıklarını ve çocuklarının özlemlerini çektiklerini söyledi.
    8 aylık gurbet
    #haber #sondakika #gündem #news #haberler
    ================================
    İhlas Haber Ajansı Resmi Web Sitesi
    ► www.iha.com.tr
    İhlas Haber Ajansı Sosyal Medya Adresleri
    ► / iha.com.tr
    ► / ihacomtr
    ► / ihacomtr
    ► plus.google.co...
    İhlas Haber Ajansı hakkında
    www.iha.com.tr/...
    İhlas Haber Ajansı’na ulaşmak için
    ►www.iha.com.tr/...

КОМЕНТАРІ • 33

  • @augsburger1453
    @augsburger1453 3 роки тому

    Allah kolaylik versin, Allah yar ve yardimciniz olsun...

  • @bunyaminkalmis2648
    @bunyaminkalmis2648 3 роки тому

    Kolay gelsin artık ormsnciliğı vidoları izleyerek yapıyoruz .Emekli ormancı.

  • @daydinable
    @daydinable 3 роки тому +5

    İyi kazanıyor demek dile kolay, yaptıkları iş ağır. Benzini, mazotu, zinciri, traktörü, yağı, erzağı derken masrafları bitmez. Traktörü, kesim motoru dayanmaz bu şartlara, üstelik hepsi dolara endeksli. Ama tl ile kazanıyorsun. Gelişmiş ülkelerde evet iyi kazanıyorlardır, emek pahalı, dolarla euroyla kazanıyor, ama burada değil. Allah emeğiyle kazananlara zeval vermesin.

  • @ulasbck7061
    @ulasbck7061 4 роки тому +3

    300 kazanmazlar günlük her biri motor kulansa 500 kazanır her biri günlük 1 ayda 4 gün izin kulansa 13 bin kazanır iyi bence

    • @ayhantas5461
      @ayhantas5461 3 роки тому +1

      Kimse bir işçiye günlügü 500 lira vermez fazla uçuyorsun kuzenim günlügü 100 liraya çalışıyor

    • @sedataydogan7093
      @sedataydogan7093 3 роки тому

      o iş o kadar kolay deil ben yaptım sen yapmadığın için anlayamazsın

    • @ulasbck7061
      @ulasbck7061 3 роки тому

      @@sedataydogan7093 benim babamda yaptı günlük 8 depo atıyordu depoda 3 ster kesiyor 24 ster yapar 50 TL olsa 1020 TL ama iş sadece bunda bitmiyor odunu götürüp ster yapiyorsun

  • @37Burhan
    @37Burhan 2 роки тому

    Bir kitap 180 lira dediler simdi bu ailenin evladi nasil alsin kitabi üzücu bir durum ama yaşam sartlari bu..

  • @ramazanaydn1458
    @ramazanaydn1458 2 роки тому

    Numara atin bende calişiyim eskiden bende calisiyordum şuanda koydeyim banada lazim böyle bir iş lazim yetkili

  • @yavuzsultanselim2578
    @yavuzsultanselim2578 4 роки тому +2

    Günlük 300tl haftada 6 gün gitseler
    24.300=6200tl giderlerle birlikte
    4000tl alırlar çok az

    • @turkistan-7736
      @turkistan-7736 4 роки тому +1

      yanlış hesaplıyosun 1 ay da 4 hafta var 4 gün izin yaptı desen çıkart 4 gün ü 26gün günlük 300 den aylık 7800tl yapar yani sen 24 den hesapladıgın için yanlış hesapladın 30 günden hesaplıycaksın ki giderleride göz önüne alalım adam çalıştırmıyorlarsa benzin yol masrafını katarsak 7000tl kazanırlar eğer adam çalıştırıyorlarsa 5500tl alırlar iyi iş ama nasıl yaptıgına bağlı aynı koyunculuk gibi hesabını kitabını bilmezsen iflas edersin ama hesaplı sistemli çalışırsan kazanşlı iş

    • @turkistan-7736
      @turkistan-7736 4 роки тому +2

      @gökdeniz savaşkan kardeşim günde 300tl diyor ama şimdi çalıştığın bölgeden bölgeyede değişir tabi ama günlük 300tl iyi para ha elbette giderleri çok ben kişi başı 300 den hesapladım 100tl dne zor olur

    • @turkistan-7736
      @turkistan-7736 4 роки тому +1

      @gökdeniz savaşkan haklısın knk valla Allah kolaylık versin işleri zor

    • @turkistan-7736
      @turkistan-7736 4 роки тому +1

      @gökdeniz savaşkan Amin kardeşim bu arada TÜRKİSTAN DAVASI adında bir youtube kanalımız var doğu türkistan soykırımına tepki amaçlı kurulmuştur abone olursan çok sevinirim hayırlı günler dilerim.

  • @kudreterenakyapi5883
    @kudreterenakyapi5883 3 роки тому

    Tahtacıoğluuu

  • @salihyesilmen1502
    @salihyesilmen1502 3 роки тому

    Yazık lan o hayvana hiç mi insan değilsiniz o yükü nasıl yüklersiniz ona