Niye bizim memlekette bunları açıklayan olmaz derdim hep. Sonunda siz açıklıyorsunuz. İşin içinde olup bilen birisinin anlatması çok güzel. Hem dinlemesi de zevkli.
Adalet Bakanlığı ve HSK halkla ilişkiler konusunda sahada nerdeyse hiç yok gibi. Ben gönüllü PR yapıyorum onlar adına. Doğrusu anlatılmadığında da birileri boş sallıyor işte videoda değindiğim gibi. Teşekkür ederim.
Hocam siz anlamadınız adam savcı oldu beni başka kadınla aldattı o kadnda bana ulaştı. Benim numaramı adamın telefonundan almış bu suç degil mi hem 6 yıldr sevdigim adamla birlikte ol hem ben im telimi habersiz alıp bana.adamı soruyor..sizce bu nedir? Cumhuriyet savcısı böyle bir durumda birşey yapamazsa ne zaman yapacak?
merhaba bu tutukluluk meselesi hakkında değerlendirme yapılmasını söylemiştim. Bunu da diziler ile pekiştirmeniz çok iyi olmuş gerçekten sağolun video için.👍
Saygı deger hakimim ben sizi bi süredir takip ediyorum ve naçizane bir sorum olacaktı ben pompalı tüfekle hasım tarafından vuruldum 16 ay hastanede yattım 38 operasyon geçirdim ve ayağı kaybettim bu dava asliyeden nasıl agır cezaya geçer diye soracaktım ama sizce bu mümkün mü acaba
Videoyu izlemeden önce beğenip yazıyorum yine harika bi video olmuştur eminimki abi bugünde geç yüklendi video ama önemli değil geç olsun güç olmasın 😎😎😀😀
Kovuşturma esnasında bilgisayar ve cep telefonumun incelenmesine karar verildi.Anayasanın 13.maddesine aykırı olduğu için kabul etmedim. Soruşturma esnasında ip bilgisi tespit edilemedi. Bu durumda ceza alır mıyım?
Sayın hakim çok önemli yardımınıza ihtiyacım var. Bugün nüfustan kendi TC kimlik numaramla randevu aldım randevuya eşim ve kızım gitti eşim yabancı çünkü. Neyse nüfusta sırası gelince 2 polis orda hazır bulunup beni sormuş araması var demiş.nereye gitmem lazım savcılığa mı gideyim ben eve bir kağıt gelmedi. Beni arasalar ben giderim zaten.
Hakkımda savcilik soruşturması mevcut aynı dosyayla ilgili 2 defa kolluğa ifade verdim.birinde koydeydim talimatli ifade verdim jandarmaya. Acaba bir tutuklama olur mu acaba.
Tuğrul Bey merhabalar, gene güzel videolarınızla bizleri bilgilendirmeye devam ediyorsunuz. Bunun için çok teşekkür ederim. Cinayet gibi suçlarda soruşturmanın çok uzun sürdüğünü 3 aya çıkabildigini söylediniz. Bu süre zarfında savciya başka dava veriliyor mu? Yoksa sadece o suçu bitirmesi mi isteniyor Başsavcı tarafından. Kafama bu çok takıldı. Şaet başka dava verilmiyor ise bu Savcilar tarafından suistimal edilmez mi? 1 ayda bitirebilecegi bir suçu 2-3 aya yayıp yavaş yavaş beklenenden uzun bir sürede bitirmez mi? Şimdiden teşekkürler.
Hayır başka soruşturmaları da oluyor tabii ki. Elinde cinayet dosyası var diye diğer işlerden kurtulmuş olmuyor. İş bölümüne göre kendisine düşen işler gelmeye devam eder.
Sayın hakimim bu sene af cikicak mi ve af çıkarsa adlı kontrol ile tahliye olduğumuz dosyalar silinirmi ve ileri tarihlerde açılmış davalarimiz var onlarda silinir mi
Af işi siyasi iradenin takdirinde. Çıkar mı çıkmaz mı bilmiyorum. Biz de infazın kısaltılması üzerinden erken tahliye düzenlemesi yapıldığı için sicil temizleme olmuyor. Sadece erken tahliye formülü uygulanmakta uygulamada.
Sayın hakimim. Haberlerde yıllar önce verilen mahkumiyet kararını ceza dairesinin bozup mahkumun serbest kaldığını okumuştum. Yani mahkeme kararları yıllar sonra bile ceza daireleri tarafından gözden geçiriliyor mu?
Temyiz incelemesi uzun sürmüştür, sırası gelince inceleyip kararı bozunca tahliye kararı verilmiştir. Yoksa kesinleşmiş dosyayı inceleyip karar verme olmaz.
Tuğrul Bey savcı tutuklama talebinde bulunmayıp takipsizlik kararı verirse (hukuki terimleri yanlış kullanabilirim) mağdur taraf kime itirazda bulunabilir? Bu itirazın sonucunda savcı kararından vazgeçmeye bilir mi ?
Takpsizlik kararı aleyhine olan müşteki taraf ağır ceza mahkemesine süresi içinde itiraz edebilir. Mahkeme itirazı yerinde görürse soruşturmayı genişleterek dava açması için takipsizlik kararını kaldırırsa, savcılık soruşturmaya devam edecektir.
@@tugrulyilmazofficial Savcı olmak istiyorum, şu an serbest avukatlık yapan 24 yaşında bir gencim. Savcılar ile alakalı videonuzu izlememe rağmen hala tam olarak mesleği kavrayamadım, o yüzden bir savcıyla video çekmenizi istiyorum :) Konu değişebilir belki
Eveet yine beyin yakan bir soruyla karşınızdayım hocam. Şimdi araştırmalarıma göre hukuk 5 yıl evet ama bazı kaynaklar 4 sene okul 1 sene staj diyor, bazı kaynaklarda direkt 5 sene okul gözüküyor yani 1 sene staj ile beraber 6 yıl mı? Bilgisi olan yanıtlarsa mutlu olurum
@@onurckl staj yapmak zorunlu eğitime dahil değil. 4 yıllık eğitimi tamamlayan lisans diplomasını alır. Avukatlık yapmak isteyen bir yıl staj yapar. Ticaret vs başka iş yapmak isteyen staj yapmak zorunda değil.
Merhaba Tuğrul Bey. Öncelikle, nasılsınız ? Uzun yıllar batıdan sonra Erzincan’da yaşamınız umarım iyi gidiyordur. Ben size kısa bir soru sormak istiyorum. Hukuk fakültesine geri döndüğünüzü düşünün. Bugünkü deneyiminiz ile hâkimliği mi yoksa savcılığı mı seçerdiniz ? Teşekkür ederim şimdiden. Mutlu günler.
Çok sağolun iyiyim. İnsan her yere alışıyor. Biz de alıştık yeni ortamımıza. Mesleğin başına dönsem yine hakimlik seçerdim. Çünkü savcılık, mesleğin biraz kıyısında kalıyor kanaatimce. Ceza, hukuk dünyasının 1/4 ünü ancak kapsar. Savcılık ise ceza hukukunun 1/2 sinde oyalanır. Dışardan göründüğü gibi değil yani.
Tuğrul Bey, terör suçlarında ve örgütlü suçlarda gözaltı sürelerinin 4 güne kadar uzatılmasının hakim kararıyla olduğunu ifade etmişsiniz. CMK bağlamında bu sürenin uzatılmasının toplu suçlarda Cumhuriyet Savcısının yazılı emriyle olabileceğini hatırlıyorum. Yanlışım varsa düzeltir misiniz? İyi çalışmalar :)
“Cmk 91 … (3)Toplu olarak işlenen suçlarda, delillerin toplanmasındaki güçlük veya şüpheli sayısının çokluğu nedeniyle; Cumhuriyet savcısı gözaltı süresinin, her defasında bir günü geçmemek üzere, 3 gün süreyle uzatılmasına yazılı olarak emir verebilir. Gözaltı süresinin uzatılması emri gözaltına alınana derhâl tebliğ edilir. …” Evet haklısınız Abdullah bey. Cezadan 10 yıl uzak kalmanın sonucu olarak gözden kaçırmışım. Hatırlatma için teşekkürler. Selamlar…
@@tugrulyilmazofficial Geri dönüşünüz için asıl ben teşekkür ederim. Ben de yeni çalıştığım içim aklımda öyle kalmış ayrı bir istisna düzenlememi var acaba diye merak etmiştim. Tekrardan iyi çalışmalar, selamlar :)
Sayın Başkanım daha öncede size yazmıştım mahkeme yetkisizlik/görevsizlik verip dosya baska birime yollandı diyip istanbul 55.asliye ceza davası Açıldı hakkımda hakaret sucundan kamu davasına girdi..dosya Durumunda tevzi biriminden ilk açılış yazıyor,bunun anlamı nedir.sicilim temiz kafam çok karışık 😑
Aslında birinci elden Adalet Bakanlığı bu gibi teknik konularda halkı bilgilendirmeli. Maalesef böyle bir durum söz konusu değil. Bu çalışmada yargının en kritik ve tartışmalı konularını ele almışsınız. Kimi yanlış uygulamalar neticesindr gözaltılar tutukluluğa, tutukluluklar mahkumiyete dönüşebiliyor. Genç hakim ve savcı adayları için bilgi hazinesi niteliğinde teknik ağırlıklı bir çalışma olmuş. "Esas hakkındaki mütalaa" kavramına biraz takıldım. Malum konuya bir parça da Fransız olmamız hasebiyle "esas" ve "mütalaa" kavramlarından kastın ne olduğu ve nasıl anlaşılması gerektiğinin izaha muhtaç olduğunu düşünüyorum. Benim bildiğim savcı, elde ettiği bilgi ve belgelere dayanarak mütalaasını da hazırlayarak mahkemeye kamu davası açar. İddianeme aynı zamanda savcının mütalaasını da içeriyorken mahkemede niçin aynı olayın yeniden mütaalasını yapıyor. Yoksa usül mü böyle? Bir yerde bir inceliği kaçırıyorum sanki ama neresi olduğunu bulamadım. Finaldeki "adalet, deliye ve ölüye vardır" tespitiniz ise atasözü niteliğinde nefis bir kapanış sözüydü. Saygılar.
Üstad savcı iddianameyi tanzim ederken “suçun işlendiği kanaati” oluşacak kadar delil topladığında iddianame ile davayı açarak cezalandırma ister. Yargılama yapılırken yeni deliller elde edilebileceği gibi, müşteki ve sanık da yeni bir beyan ve savunmada da bulunabilir. Bu yeni durumlar suçun niteliğini değiştirebileceği gibi cezanın ağırlaştırılmış halleri ortaya çıkabileceği gibi haksız tahrik gibi cezayı indirecek haller de ortaya çıkabilir. İddianameyi yazan savcı bu yeni delil ve durumlar karşısında aynı iddiasında ısrar edebileceği gibi karardan önceki son beyan ve cezalandırma ya da beraat mütalaası da verebilir. İşte kamu adına verilen bu son mütalaaya “esas hakkında mütalaa” diyoruz. Savcı her duruşmada kamu adına beyanda bulunur ama bu karardan önceki son kapsamlı beyan ve kamu adına cezalandırma veya beraat talebini içeren mütalaadır. Mahkeme mütalaa ile bağlı değildir. Kanaati başka yönde oluşmuşsa farklı bir karar verebilir. Bu durumda mütalaadan farklı karar çıkması halinde savcı kararı istinaf veya temyiz edebilir.
@@tugrulyilmazofficial Hah şöyle ya! Yahu kafamı ne kurcaladı bu mesele ya. Ders niteliğinde ilaç gibi bir açıklama geldi maşallah. Konu vuzuha kavuşmuştur üstadım. Çalışmalarınızda başarılar diler, saygılarımı sunarım.
Hakim bey. 21 yıl önce işlenen bir cinayet kesin delillerle yeni ortaya çıkarsa katil zaman aşımından serbest kalıyor. Zaman aşımı savcıları eski davalarla meşgul etmemek için uygulanıyor deniyor. Fakat ortaya çıkan bir cinayet var. Tamam 20 yılı geçerse artık savcı bu davayla uğraşmasın ama ortaya çıkan bir cinayette katilin tutuklanmamasına sebep nedir
Öyle bir şey yok. Zamanaşımı süresi dolana kadar şüpheli kaçaksa, bulunamamışsa, delil bulunamamışsa gecikmiştir. Hiç bir hakim-savcı evrakının ya da dosyasının o duruma düşmesini istemez.Ama zamanaşımı dolmuşsa artık dava düşer. Hukuk kuralı böyle.
Niye bizim memlekette bunları açıklayan olmaz derdim hep. Sonunda siz açıklıyorsunuz. İşin içinde olup bilen birisinin anlatması çok güzel. Hem dinlemesi de zevkli.
Adalet Bakanlığı ve HSK halkla ilişkiler konusunda sahada nerdeyse hiç yok gibi. Ben gönüllü PR yapıyorum onlar adına. Doğrusu anlatılmadığında da birileri boş sallıyor işte videoda değindiğim gibi.
Teşekkür ederim.
Çok güzel bir anlatımdı emeğinize sağlık.
Ayy çok heycanlıı🤩
bence patagınya bayım
Hocam iç sessim oldunuz bayıldım sizin aydın bir bilince sahip olan bu halinize bayıldım....😊💚⚘💃🏿
Hocam siz anlamadınız adam savcı oldu beni başka kadınla aldattı o kadnda bana ulaştı. Benim numaramı adamın telefonundan almış bu suç degil mi hem 6 yıldr sevdigim adamla birlikte ol hem ben im telimi habersiz alıp bana.adamı soruyor..sizce bu nedir? Cumhuriyet savcısı böyle bir durumda birşey yapamazsa ne zaman yapacak?
Hocam sizde özel hayat dediniz çıktınız işin içinde benmlryken hayat özel hayat olmuyor mu?
Emeğine yüreğine sağlık olsun abim
Teşekkür ederim kardeşim
Üstadım emeğine ağzına sağlık mahkemelerin isimleri ve baktığı davalara deginirmisiniz
Teşekkür ederim. O husus fakülte dersi gibi sıkıcı olmaz mı acaba?
Cumhuriyet savcısı ile videolar gelsin , tüm videolarınızı izledim çok üst düzey kaliteliydi.
Hepsini izlememişsin. İşte “Her Yönüyle Savcılık” videomuz; 😊
ua-cam.com/video/ET_3SjcEo6Q/v-deo.html
merhaba bu tutukluluk meselesi hakkında değerlendirme yapılmasını söylemiştim. Bunu da diziler ile pekiştirmeniz çok iyi olmuş gerçekten sağolun video için.👍
Ben teşekkür ederim. Selamlar…
Dizi incelemesi güzel bir içerik olmuş. Size bol malzeme çıkaracak Yargı dizisi için de inceleme bekliyoruz :)
Radarımda :) Teşekkür ederim.
Saygı deger hakimim ben sizi bi süredir takip ediyorum ve naçizane bir sorum olacaktı ben pompalı tüfekle hasım tarafından vuruldum 16 ay hastanede yattım 38 operasyon geçirdim ve ayağı kaybettim bu dava asliyeden nasıl agır cezaya geçer diye soracaktım ama sizce bu mümkün mü acaba
Ya hakimim keşke kadın programlarında gereksiz konular anlatılacağına sizlere söz hakkı verilse , ne güzel şeyler öğreniyoruz😊 emeğinize sağlık
İyi de millet öyle şeyleri seviyor 😅🙈
En kötü ihtimale göre soruşturma evresinde 1 ve kovuşturma evresinde 2 olmak üzre toplam 3 yıl tutukluluk mümkün görünüyor gibi :)
Hocam ağzınıza sağlık yargı dizisinin kafa karıştırıcı sahneleri var göz atsanız çok iyi olur
Teşekkür ederim. Onu da baştan bir takibe alacağım.
Videoyu izlemeden önce beğenip yazıyorum yine harika bi video olmuştur eminimki abi bugünde geç yüklendi video ama önemli değil geç olsun güç olmasın 😎😎😀😀
Çok teşekkür ederim İrfan bey kardeşim. Biraz uzadı revize işlemleri. En iyisini hazırlamaya çalıştık. Zira dizi görselleri de eklenecekti.
@@tugrulyilmazofficial Tuğrul abi bi hukuk okuyan insanın noterlik belgesi aldığında sırasının gelmesi en fazla ne kadar sürer bu arada
Kovuşturma esnasında bilgisayar ve cep telefonumun incelenmesine karar verildi.Anayasanın 13.maddesine aykırı olduğu için kabul etmedim. Soruşturma esnasında ip bilgisi tespit edilemedi. Bu durumda ceza alır mıyım?
Sayın hakim çok önemli yardımınıza ihtiyacım var. Bugün nüfustan kendi TC kimlik numaramla randevu aldım randevuya eşim ve kızım gitti eşim yabancı çünkü. Neyse nüfusta sırası gelince 2 polis orda hazır bulunup beni sormuş araması var demiş.nereye gitmem lazım savcılığa mı gideyim ben eve bir kağıt gelmedi. Beni arasalar ben giderim zaten.
Hakkımda savcilik soruşturması mevcut aynı dosyayla ilgili 2 defa kolluğa ifade verdim.birinde koydeydim talimatli ifade verdim jandarmaya. Acaba bir tutuklama olur mu acaba.
Danışmanlık işine bir girersek sonunu getirmeyiz sevgili kardeşim. Sadece videolarda işlediğimiz konularda sorulara cevap veriyorum.
@@tugrulyilmazofficial Emekli olmanıza rağmen meslek kurallarını hala savunmanız çok değerli.Saygılarla.
Tuğrul Bey merhabalar, gene güzel videolarınızla bizleri bilgilendirmeye devam ediyorsunuz. Bunun için çok teşekkür ederim. Cinayet gibi suçlarda soruşturmanın çok uzun sürdüğünü 3 aya çıkabildigini söylediniz. Bu süre zarfında savciya başka dava veriliyor mu? Yoksa sadece o suçu bitirmesi mi isteniyor Başsavcı tarafından. Kafama bu çok takıldı. Şaet başka dava verilmiyor ise bu Savcilar tarafından suistimal edilmez mi? 1 ayda bitirebilecegi bir suçu 2-3 aya yayıp yavaş yavaş beklenenden uzun bir sürede bitirmez mi? Şimdiden teşekkürler.
Hayır başka soruşturmaları da oluyor tabii ki. Elinde cinayet dosyası var diye diğer işlerden kurtulmuş olmuyor. İş bölümüne göre kendisine düşen işler gelmeye devam eder.
Sayın hakimim bu sene af cikicak mi ve af çıkarsa adlı kontrol ile tahliye olduğumuz dosyalar silinirmi ve ileri tarihlerde açılmış davalarimiz var onlarda silinir mi
Af işi siyasi iradenin takdirinde. Çıkar mı çıkmaz mı bilmiyorum. Biz de infazın kısaltılması üzerinden erken tahliye düzenlemesi yapıldığı için sicil temizleme olmuyor. Sadece erken tahliye formülü uygulanmakta uygulamada.
Sayın hakimim. Haberlerde yıllar önce verilen mahkumiyet kararını ceza dairesinin bozup mahkumun serbest kaldığını okumuştum. Yani mahkeme kararları yıllar sonra bile ceza daireleri tarafından gözden geçiriliyor mu?
Temyiz incelemesi uzun sürmüştür, sırası gelince inceleyip kararı bozunca tahliye kararı verilmiştir. Yoksa kesinleşmiş dosyayı inceleyip karar verme olmaz.
Tuğrul Bey savcı tutuklama talebinde bulunmayıp takipsizlik kararı verirse (hukuki terimleri yanlış kullanabilirim) mağdur taraf kime itirazda bulunabilir? Bu itirazın sonucunda savcı kararından vazgeçmeye bilir mi ?
Takpsizlik kararı aleyhine olan müşteki taraf ağır ceza mahkemesine süresi içinde itiraz edebilir. Mahkeme itirazı yerinde görürse soruşturmayı genişleterek dava açması için takipsizlik kararını kaldırırsa, savcılık soruşturmaya devam edecektir.
Teşekkür ederim Hakim Bey
Sayın hakimim. Bir cumhuriyet savcısıyla beraber savcılık bürolarını anlatan, her büronun ne yaptığını açıklayan bir video çekseniz ne güzel olur
Bence sıkıcı olur be 😊
@@tugrulyilmazofficial Savcı olmak istiyorum, şu an serbest avukatlık yapan 24 yaşında bir gencim. Savcılar ile alakalı videonuzu izlememe rağmen hala tam olarak mesleği kavrayamadım, o yüzden bir savcıyla video çekmenizi istiyorum :) Konu değişebilir belki
@@barse.255 “hakim mi büyük savcı mı?” videomuzu izleyin o da aydınlatıcı olabilir.
Eveet yine beyin yakan bir soruyla karşınızdayım hocam. Şimdi araştırmalarıma göre hukuk 5 yıl evet ama bazı kaynaklar 4 sene okul 1 sene staj diyor, bazı kaynaklarda direkt 5 sene okul gözüküyor yani 1 sene staj ile beraber 6 yıl mı? Bilgisi olan yanıtlarsa mutlu olurum
Hukuk hala 4 yıl. Ama 4 yılda bitirebilen çok değil 😊
@@tugrulyilmazofficial Zorunlu staj ile beraber 5 yıl oluyor o zaman, doğru mu hocam
@@onurckl staj yapmak zorunlu eğitime dahil değil. 4 yıllık eğitimi tamamlayan lisans diplomasını alır. Avukatlık yapmak isteyen bir yıl staj yapar. Ticaret vs başka iş yapmak isteyen staj yapmak zorunda değil.
@@tugrulyilmazofficial cevapladığınız için teşekkür ederim, video için de emeğinize sağlık hakimim seviliyorsunuz
@@onurckl teşekkür ederim kardeşim 😊
Merhaba Tuğrul Bey. Öncelikle, nasılsınız ? Uzun yıllar batıdan sonra Erzincan’da yaşamınız umarım iyi gidiyordur. Ben size kısa bir soru sormak istiyorum. Hukuk fakültesine geri döndüğünüzü düşünün. Bugünkü deneyiminiz ile hâkimliği mi yoksa savcılığı mı seçerdiniz ? Teşekkür ederim şimdiden. Mutlu günler.
Çok sağolun iyiyim. İnsan her yere alışıyor. Biz de alıştık yeni ortamımıza.
Mesleğin başına dönsem yine hakimlik seçerdim. Çünkü savcılık, mesleğin biraz kıyısında kalıyor kanaatimce. Ceza, hukuk dünyasının 1/4 ünü ancak kapsar. Savcılık ise ceza hukukunun 1/2 sinde oyalanır. Dışardan göründüğü gibi değil yani.
@@tugrulyilmazofficial anladım teşekkür ederim görüşleriniz için.
Tuğrul Bey, terör suçlarında ve örgütlü suçlarda gözaltı sürelerinin 4 güne kadar uzatılmasının hakim kararıyla olduğunu ifade etmişsiniz. CMK bağlamında bu sürenin uzatılmasının toplu suçlarda Cumhuriyet Savcısının yazılı emriyle olabileceğini hatırlıyorum. Yanlışım varsa düzeltir misiniz? İyi çalışmalar :)
“Cmk 91
…
(3)Toplu olarak işlenen suçlarda, delillerin toplanmasındaki güçlük veya şüpheli sayısının çokluğu nedeniyle; Cumhuriyet savcısı gözaltı süresinin, her defasında bir günü geçmemek üzere, 3 gün süreyle uzatılmasına yazılı olarak emir verebilir. Gözaltı süresinin uzatılması emri gözaltına alınana derhâl tebliğ edilir.
…”
Evet haklısınız Abdullah bey. Cezadan 10 yıl uzak kalmanın sonucu olarak gözden kaçırmışım. Hatırlatma için teşekkürler. Selamlar…
@@tugrulyilmazofficial Geri dönüşünüz için asıl ben teşekkür ederim. Ben de yeni çalıştığım içim aklımda öyle kalmış ayrı bir istisna düzenlememi var acaba diye merak etmiştim. Tekrardan iyi çalışmalar, selamlar :)
@@abdullahkaya462 taze bilgi eski bilgiyi yener 👍 Başarılar diliyorum.
Sayın Başkanım daha öncede size yazmıştım mahkeme yetkisizlik/görevsizlik verip dosya baska birime yollandı diyip istanbul 55.asliye ceza davası Açıldı hakkımda hakaret sucundan kamu davasına girdi..dosya Durumunda tevzi biriminden ilk açılış yazıyor,bunun anlamı nedir.sicilim temiz kafam çok karışık 😑
Bir anlamı yok, yeni dosya anlamına geliyor.
jahrein'in tutuklanmasını eleştirin.
Aslında birinci elden Adalet Bakanlığı bu gibi teknik konularda halkı bilgilendirmeli. Maalesef böyle bir durum söz konusu değil. Bu çalışmada yargının en kritik ve tartışmalı konularını ele almışsınız. Kimi yanlış uygulamalar neticesindr gözaltılar tutukluluğa, tutukluluklar mahkumiyete dönüşebiliyor. Genç hakim ve savcı adayları için bilgi hazinesi niteliğinde teknik ağırlıklı bir çalışma olmuş. "Esas hakkındaki mütalaa" kavramına biraz takıldım. Malum konuya bir parça da Fransız olmamız hasebiyle "esas" ve "mütalaa" kavramlarından kastın ne olduğu ve nasıl anlaşılması gerektiğinin izaha muhtaç olduğunu düşünüyorum. Benim bildiğim savcı, elde ettiği bilgi ve belgelere dayanarak mütalaasını da hazırlayarak mahkemeye kamu davası açar. İddianeme aynı zamanda savcının mütalaasını da içeriyorken mahkemede niçin aynı olayın yeniden mütaalasını yapıyor. Yoksa usül mü böyle? Bir yerde bir inceliği kaçırıyorum sanki ama neresi olduğunu bulamadım. Finaldeki "adalet, deliye ve ölüye vardır" tespitiniz ise atasözü niteliğinde nefis bir kapanış sözüydü. Saygılar.
Üstad savcı iddianameyi tanzim ederken “suçun işlendiği kanaati” oluşacak kadar delil topladığında iddianame ile davayı açarak cezalandırma ister. Yargılama yapılırken yeni deliller elde edilebileceği gibi, müşteki ve sanık da yeni bir beyan ve savunmada da bulunabilir. Bu yeni durumlar suçun niteliğini değiştirebileceği gibi cezanın ağırlaştırılmış halleri ortaya çıkabileceği gibi haksız tahrik gibi cezayı indirecek haller de ortaya çıkabilir. İddianameyi yazan savcı bu yeni delil ve durumlar karşısında aynı iddiasında ısrar edebileceği gibi karardan önceki son beyan ve cezalandırma ya da beraat mütalaası da verebilir. İşte kamu adına verilen bu son mütalaaya “esas hakkında mütalaa” diyoruz. Savcı her duruşmada kamu adına beyanda bulunur ama bu karardan önceki son kapsamlı beyan ve kamu adına cezalandırma veya beraat talebini içeren mütalaadır. Mahkeme mütalaa ile bağlı değildir. Kanaati başka yönde oluşmuşsa farklı bir karar verebilir. Bu durumda mütalaadan farklı karar çıkması halinde savcı kararı istinaf veya temyiz edebilir.
@@tugrulyilmazofficial Hah şöyle ya! Yahu kafamı ne kurcaladı bu mesele ya. Ders niteliğinde ilaç gibi bir açıklama geldi maşallah. Konu vuzuha kavuşmuştur üstadım. Çalışmalarınızda başarılar diler, saygılarımı sunarım.
@@yusuf_hocam sizin gibi sıkı bir takipçi ve meraklı bir izleyici için her zaman gerekli açıklama yaparız üstad. Selamlar.
Hakim bey. 21 yıl önce işlenen bir cinayet kesin delillerle yeni ortaya çıkarsa katil zaman aşımından serbest kalıyor. Zaman aşımı savcıları eski davalarla meşgul etmemek için uygulanıyor deniyor. Fakat ortaya çıkan bir cinayet var. Tamam 20 yılı geçerse artık savcı bu davayla uğraşmasın ama ortaya çıkan bir cinayette katilin tutuklanmamasına sebep nedir
Öyle bir şey yok. Zamanaşımı süresi dolana kadar şüpheli kaçaksa, bulunamamışsa, delil bulunamamışsa gecikmiştir. Hiç bir hakim-savcı evrakının ya da dosyasının o duruma düşmesini istemez.Ama zamanaşımı dolmuşsa artık dava düşer. Hukuk kuralı böyle.