Hocam sizleri çok beğenerek ve kendime bir akıl hocasıymış gibi görerek takip ediyorum. Çok donanımlı ve uzman birisiniz, görüşleriniz ve bilgilendirmeleriniz için çok teşekkürler
20 yaşındayım inşallah mezun olduktan sonra hakim olup bu videoları izlediğim günleri hatırlayıp gülümseyeceğim. Bu güzel videolar için teşekkürler. :)
Better Call Saul diye bir dizi vardı geçenlerde final yaptı. O da avukatların ve hukuk firmalarının etrafında geçen hukuk temalı bir diziydi. Yabancı youtube kanallarında hukukçular bu diziyi incelerken en ince detaylara bile nasıl dikkat edildiğini detaylıca anlattılar. Üstelik o dizi Amerika'nın New Mexico eyaletinde geçiyordu. Orada eyaletten eyalete tüzüklerde ciddi farklar olabiliyormuş. Dizi ekibi, eyalet yasalarındaki inceliklere bile azami dikkat göstermişler. Onlarca yıl savcılık-avukatlık yapmış insanlar bile hayranlıkla bahsediyorlardı. Bir de bizim dizilerdeki lümpenliğe bakın. En bariz detaylarda bile çuvallanmış. Dizi ekibinin işini kötü yapmasını geçtim bu tarz yanlışlıklar hukukla ilgili insanlarda yanlış kanaatler oluşturur.
Tuğrul bey, milletvekili dokunulmazlığıyla hakim savcı dokunulmazlığı arasındaki farklar var mı ? dokunulmazlık hakkında detaylı bir video yapar mısınız🙏
Haberlerde Hakim ve savcı çiftin arabasını durdurup kendilerini tanıttıkları halde ceza kesen trafik polisinin silahına el konulduğu ve günde 3 defa karakola gidip imza atma cezası aldığı olmuştu. Polis adliyeden çıkınca aldığı cezadan ötürü bayılmış. Herkes "böyle adalet mi olur polis görevini yapmış hakime ayrıcalıklı davranmamış. Bunun için ceza almış" diye tepki göstermişti. Videoyu izleyince verilen kararın doğru olduğunu milletin ön yargı ile yaklaşıp haklı ve haksızı nasıl birbirine karıştırdığını anladım
Merhabalar, videolarınızı severek izliyorum ve sizi örnek alıyorum. Bende ilerde hakim olmak istiyorum. Bir videonuzda 1.5 yıl boyunca avukat olup ondan sonra hakim olmuşsunuz. Bende aynen böyle yapacağım. Umarım ileride başarılı bir hakim olurum😊🤍
Merhaba güzel sözlerin için çok teşekkür ederim. İnşallah olursun neden olmasın. Avukatlık yapmış olmak kürsünün diğer tarafını daha iyi anlamanızı sağlayacaktır. Bu değerli bir farkındalık olacak.
Merhaba Hocam aynı suçlardan olan ceza davaları birleştiriliyor ceza neye göre verilir itiraz edilmesi daha mı iyi daha mı kötü sonuç verir saygılarımla
Aynı suç işleme kararı ile aynı mağdura karşı birden fazla aynı suçun işlenmesi halinde zincirleme suç (müteselsil suç) oluşturur. O zaman cezanın artırılması söz konusu olur. Ayrı ayrı ceza verilmez. İddianame ile dava açıldıktan sonra hukuki kesinti oluşur, sonradan işlenen suçlar ayrı suç olarak değerlendirilir. Ceza yerinde ise itiraz etmek sadece cezanın infazını geciktirir başka işe yaramaz.
Çok bilgilendirici konular. Ve örneklerle çok güzel anlatıyorsunuz. Teşekkür ederiz. Bir savcı adaylığı yapan kişi adaylık yaptığı adliyede ağır cezayı gerektirmeyen ceza dosyası görülen şüpheliye akıl vermesi, suçtan kurtulmak için nasıl bir beyanda bulunması gerektiği, karşı tarafı suçlayıcı beyanda bulunması için yardım etmesi suç değil anladığım kadarıyla. Peki bu adil yargılanmayı etkilemez mi?
Hakim-savcı adayları, staj bitip mesleğe kabul edilinceye kadar devlet memurları kanuna tabi. O nedenle dokunulmazlık adaylar için geçerli değil. Bahsettiğiniz davranışlar adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs suçunu oluşturabilir. Bir suç oluşturmasa bile bu haller adayın mesleğe kabul değerlendirmesinde aleyhe okacaktır. Aday da tarafsızlığını koruyacak zira.
@@tugrulyilmazofficial o savcıya garezi var diyelim polisin inadına kesip mahkemede de ben adamın savcı olduğunu nerden bileyim diyorsa yırtarmı ve ceza iptal olurmu
Tuğrul Bey, normalde mühendisim. Ayriyetten yazılım ve müzisyenlikle'de ilgilenmekteyim. Sizi kısa süredir takip ediyorum, babam Emekli Gazi Polis. Tahminimce en fazla 6 sene sonra Hukuk fakültesini bitirmiş olacağım. Ben Cumhuriyet Başsavcısı olmak istiyorum. Cumhuriyet Savcısı olduğumda size yüklü miktarda yardım yapmak istiyorum. Ayriyetten sizinle bi çay içmek tanışmak istiyorum. Bana ve bir çok benim gibi olan gençlere bu denli bilgiler aşıladığınız için size minnettarım. Her gün sizin sayenizde hedefime daha çok ulaşıyorum. Şimdiden çalışmaya başlıyorum. Size yönelteceğim sorular içinde bir video çekerseniz çok sevinirim. Soru 1 : Savcı veya Hakim görevi dışında yolda gördüğü birisinden kendisine yanlış bir davranışı (Sataşma, Küfür, Sözlü taciz) polis ekiplerine bildirip bir süre nezarethaneye attırabilir mi? Soru 2 : Savcıyı Bir Polis memuru çevirdiğinde Polisleri gözlemlemek adına kimliğini gizlemesi ve gördüğü tavırları beğenmediği için polisin kartından işlem yapabilir mi ? Soru 3 : sokakta sivil gezen bir şahıs 40'a aşkın dosyası olduğunu söylemesi tehtit'e girer mi ? girmezse kimliği gizli savcı bu şahısla ilgili işlem yapabilir mi? Saygılarımla Hocam Seviliyorsunuz.
Başarılar dilerim. Güzel sözleriniz için teşekkür ederim. Kendisine mesai dışında yönelen saldırı nedeniyle şikayetçi olup savcı sıfatının ağırlığı ile nezarete attırabilir. Polis memuru uygunsuz davranmış ise amirleri nezdinde şikayet edip uyarabilir. Sokakta gezen kişi bu sabıkalarını anlatarak sizin üzerinizde korku yaratmaya çalışmışsa tehdit suçunu olaştırabilir. Olayın gelişimini ve ifadeleri dikkatle incelemek lazım. Selamlar….
Bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim efendim. Hakimlerin insanlara karşı davranışları nasıl olmalı, Hakimin karakteri nasıl olmalı şöyle kısaca bir bahsedebilir misiniz rica etsem?
Üstadım elinize emeğinize sağlık . Aynı konuyu 1136 sayılı kanun için de çeker misiniz ? Ayrıca avukatın üzerinin eşyalarının aracının ve konutunun ağır cezalık suç üstü haricinde aranamaması konusunda yargı camiasının genel görüşü nedir bu konuda da bilgilendirirseniz seviniriz. Sağlıklı günler
Tabi ki, ona öncelik verilir ki onun hizmet vereceği insanlar çok beklemesin. Zaten Sağlık Bakanlığı ile protokol var sanıyorum. Özel hastaneler kendi politikalarını kendiler belirler onu söyleyeyim.
Tuğrul Bey merak ettiğim konu; bir savcının aşırı hız yüzünden meslekten atılıp atılamayacağı. yani bir savcı uyarılara rağmen yüksek cc motorla veya bir arabayla aşırı hız yapıyorsa bu o savcıyı meslekten attırır mı ?
Hayır bu bir idari yaptırım gerektirir. Müeyyidesi de para cezası. Bu ihlallerine ısrarla devam eden hakim-savcıya, ayrıca davranışlarının hakim-savcılıkla bağdaşmadığı, mesleğin onurunu zadelediği için HSK tarafından da disiplin cezası verilebilir. Ama meslekten ihraç edilmez. İhraç nedenleri 2802 sayılı Hakimler-savcılar kanununda sayılıdır. Oradan bakabilirsiniz.
Sosyal medya kısmı ile ilgili bir şey sormak istiyorum meslek hayatı öncesinde kullanılan sosyal medya hesapları,paylaşımları mesleği etkiler mi? Video için teşekkürler:)
Böyle bir eğitim yok. İsteyen kendisi eğitim alabilir. Ama hakim savcıların buna ihtiyaç duyacakları bir ortam yok ülkemizde. Polisimiz gerekli önlemleri alıyor.
Sayın hakimim iyi günler dilerim. Şahsım Mustafa Umut Börekci Ankara Hukuk 4.sınıf öğrencisiyim. Benim bi sorum olacak size şöyle ki; hangi mahkemede hakimlik yapiyordunuz ? Fakülte sonuna geri dönseydiniz tekrar hakimlik mi düşünürdünüz ? Yoksa avukatlık mı ? Neden ? 🙏
@@tugrulyilmazofficialpeki sayın hocam. Size bir ömür daha verilse yine hakim olmak ister miydiniz? Yoksa başa dönülse farklı bir meslekle mi iştigal etmek isterdiniz?
Hocam emeğinize sağlık..peki hocam emekli olunca dokunulmazlik kalkıyor mu ? Yoksa riskli olduğu için devam mı ediyor birde savcı hakimlerin beylik tabancası varmı ve emekli olunca da kullanabiliyorlar mi ?
Kanun görev sırasında işlenen kişisel ve görev suçları yönünden dokunulmazlık öngörüyor. Emekliler bu koruma şahsiyesi altında değil. Hakim-savcılar silahlarını kendileri edinebilir. Beylik silah verilmiyor. Ruhsat harcı alınmıyor ve görev süresi boyunca taşıma ruhsatı veriliyor.
Bugüne kadar hakim ve savcıların yediği yüzlerce trafik cezasının kaldırıldığını gördüm, bir tanesi bile görev icabı değildi. Yazılan cezalar genellikle memleketlerine veya gezmeye giderken yedikleri hız limitini aşmaya ilişkin cezalardı. Ancak, babasının, eşinin veya akrabasının yediği cezayı bile kaldırmak isteyenlerine de şahit oldum. Maalesef hemen hepsi bu boşluktan yararlanıyor. Az da olsa aralarında plakasına yazılan cezayı ödeyenleri de gördük, herkesi aynı efeye koymak da haksızlık olur. Beni rahatsız eden kısmı; örneğin birisi kırmızı ışıkta geçip bana çarpsa hakim savcı olması onu mu kurtaracak yoksa beni mi?
@@tugrulyilmazofficial Hakim Bey, tabiki devletin kritik kademelerinde görev yapanlar korunmalı, ancak bir düzenleme yapıldığında bunun sınırları da iyi çizilmeli diye düşünüyorum. Boşluk bırakılmamalı, yoksa o boşlukları herkes kendi çıkarına göre doldurabiliyor. Verdiğim örneği detaylandıracak olursam; ben yaya olayım, hakim beyde aracıyla kırmızı ışıkta geçip bana çarpsın, hakim bey ambulansı arasın fakat durmasın basıp gitsin, ben kaza sonucu felç kalayım, suç taksirle bir kişinin yaralanmasına neden olma suçu olacak ve ağır cezalık bir suç değil, o zaman anlattığınız koruma kapsamında oluyor hakim beyimiz. Vatandaş da çarpsa suç aynı diyebiliriz, fakat işlediği kabahatler nedeniyle vatandaşa yaptırım uygulanıyor, burada bir caydırıcılık var ve dava görülürken o kısım da değerlendirilebilir.
@@0kivincdem 2802 saylı Madde 89-Hakim ve savcılar hakkında görevden doğan veya görev sırasında işledikleri suçlar nedeniyle kovuşturma yapılması gerekli görüldüğü takdirde evrak, Adalet Bakanlığınca ilgilinin yargı çevresinde bulunduğu ağır ceza mahkemesine en yakın ağır ceza mahkemesi Cumhuriyet savcılığına; Adalet Bakanlığı merkez, bağlı ve ilgili kuruluşlarında görevli hakim ve savcılar hakkındaki evrak ise Ankara Cumhuriyet Savcılığına gönderilir. (1)
çok güzel açıklıyorsunuzda işlediği trafik ihlali açık ve net olan bir hakim savcının cezasının sırf hakim savcı olduğu için iptal edilmesi hukuku aykırı olmaya bilir.ama vicdana aykırıdır.benim görüşüm bu..bizler son kuruşuna kadar cezamızı öderken bunu suistimal edenler benim değil cümle vatandaşın hakkına giriyor..haksız olduğum bir yer varsa uyarın doğruyu gösterin.teşekkürler
Hocam ağzınıza sağlık ben herhangi bir hukuk üniversitesinden mezun olup savcılık yazili adlı yargı sınavından çok iyi bir puan alsam dahi sırf torpilden dolayı mülakattan elenme riski olduğunu duydum . Bu da beni çok karamsar yaptı hukuk hakkında savcılık, hakimlik sınavında başarılı olup mülakatta elenmek çok adaletsiz değil mi?
Mülakat “iş görüşmesi” demektir. İşveren güvendiği, gözünün görüp bu adamdan hakim-savcı olur dediği kişileri hakim-savcı yapma yetkisini elinde bulundurur. Her devirde o devrin güç sahipleri kendine yakın bulduklarının arasından almak ister. Türkiye gerçeği bu. Ben girerken de böyleydi şimdi de. Ümitsiz olmaya gerek yok. Bir adamını bulmak zor olmasa gerek. Hadi bakalım 😊
@@tugrulyilmazofficial Hocam size bir soru soracağım siz kendi döneminizde referansla mi girdiniz? Ya da referans olmadan girme ihtimali ne seviyede sizce ? Çok mu düşük?
@@muhammedkeklikci8689 valla biz de bie yerlere başvurduk ama hakkımız olanı alabilmek için yaptık. Ne kadar etkili oldu bilinmez. Bu mevzu derin. Ayrı bir video konusu.
Merhabalar hocam videonuz çok güzel olmuş ,ellerinize sağlık sizlere bir sorum var izninizle savcı olmak için belli bir süre avukatlık yapmamız gerekir mi şimdiden teşekkür ederim sağlıcakla kalın ☺️
Hayır, mezun olarak hakim-savcılık sınavlarına girerek kazanırsanız adaylığa kabul edilir, staj bitimi savcı olarak atanabilirsiniz. Avukatlıktan da geçiş var o statüde girmek isteyenler için belli bir süre avukatlık yapmış olma şartı aranıyor.
@@tugrulyilmazofficial savcı nın yetkileri sivilde'de devam ediyormu yoksa güvenlik görevlisi gibi görev yeri ve görev saati içinde'mi geçerli örneğin savcı sivilde yaşadığı bı olumsuzlukta polisi çağırıp istediğini göz altına alabilirmi ?
Tuğrul hocam elinize sağlık çok başarılı bir video olmuş her zamanki gibi size sorum şu olacak: Hakim, savcı olmak isteyen kişinin geçmişte örneğin lise yıllarında ortaokul yıllarında dans ettiği arkadaşlarıyla eğlendiği vb.. videolar ileride karşısına çıkar mı ve bu durum hakim savcı olmasını engeller mi teşekkür ediyorum şimdiden.
@@bilinmeyensahs908 çok exreme bir tercüme oldu. Benimki, “kendini dağıtmadıysan gece eğlencesini seni sonradan zor duruma sokacak görüntü vermeden ve tv lere haber olmadan bitirdiysen bir şey olma anlamındaydı açıkçası 😊
ya ben hem tıbbı hem hukuku çok istiyorum.Hani küçükken anneni mi çok seviyorsun babanı mı çok seviyorsun diye sorarlardı böyle cevap vermezdik benimkisi de o hesap. Tıp ve hukuk arasında net karar veremiyorum bi türlü.Hangisine gidersem gideyim aynı mutluluğu ya da mutsuzluğu yaşayacağımı düşünüyorum. doktorluğu birebir danışacak kişi çok çevrede ama hakim savcı tanıdğım yok maalesef :d tarafsız bi bakış açısı ile cevaplarsanız sevinirim sizce tıp mı hukuk mu ? (dediğim gibi ikisini de aynı derecede istediğim için 'gelecekte kendini nerde mutlu görüyorsan' klişesi benim için pek geçerli değil bakmam gereken kriterler daha farklı)
@@tugrulyilmazofficial çok teşekkür ederim fikriniz için.Ya sinirimi bozan şey doktorun karşısında kabadayı kesilen tipler hakim savcının karşısında kılını hareket ettiremiyorya bu olay istemez bi genç-bi ergen olarak hakim savcılığa bakışımı pozitif etkiliyor.Yani aslında ben küçüklüğümden beri aile baskası altına kalmadan hür iradem ile büyüyünce doktor olcam diyen biriyim 😂😂 belki hukuk değil de hakim savcılığın getireceği forsu arzuluyor olabilirim genç aklımla bunun ayrımını net yapamıyorum.Neyse çok uzattım karar zaten bende değil ÖSYM de 😂
Değil ama ilkelere uymak gerekiyor. HSK bu ilkeleri açıklamış: www.hsk.gov.tr/Eklentiler/080320221533turk-yargi-etigi-bildirgesi-kapsaminda-sosyal-medya-kullanim-rehberipdf.pdf
Merhabalar bir sorum olacaktı size hakimlik kaymakamlik gibi sınavlara ayrı ayrı girmek yerine kpss ile kazanma gibi bir durum var mi acaba yoksa ayrı sınava girmek zorunda mıyız
Öncelikle video için teşekkür ederim emeğinize sağlık. Tutanak olsun dilekçe olsun (kısaca adliyede gezen tüm kağıtlar) örnek veriyorum şu kanunun 1.18 numaralı maddesi vs. Gibi ibareler tüm belgelerde mevcut. En basit bir icra mektubunda bile her şey maddeli şekilde geliyor. Benim sorum şu, bu maddeleri kim yazıyor o kağıda bunları kim işliyor. Mesela bir savcı iddianame hazırladı diyoruz ya, iddianamede "suç budur, ceza almalıdır" yazmıyordur diye tahmin ediyorum. Yani bir savcı o kağıda bu maddenin şu fıkrası uyarınca şurasına temas eden konuda gibi her cümleyi noktasına kadar kendisi mi yazıyor? Cümleleri o kadar toparlayamadım ki anlaşılsın diye😂 özür dilerim şimdiden tekrara düştüysem
Şablonlar var, her defasında sıfırdan yazmaya ne gerek var. O şablonlar üstünden yazılıyor. Savcılar her zaman yapılan sıradan suçlara ait iddianameleri notlayarak katibe verir, o da iddianameyi yazar getirir. Özellik arzeden ciddi işleri kendi yazdırır.
Abi iyi akşamlar sana şu soruyu sormak istiyorum biz hakim yardımcılığını bitirdikten sonra istersek ceza veya hukuk hâkimliği yapabilirmiyiz yoksa HSK kendimi seciyo bide hani anneni gostericektin bize keşke gelseydi teyzemizide görseydik 😀😀🖐️🙂
Hakimlikte ceza ya da hukuk hakimliği seçimi yok şu anda. Talep alınıyor HSK tarafından ama ihtiyaç ve kadro durumu göz önüne alınarak “müstemir yetki” veriliyor.
Devket memurunun görevi ilr ilgili suçlarda bu gereklidir. Adi suçlar için gerek yok. Bir de herkesin gözüne soka soka “soruşturma izni alındı” denmez ki. Alınır ve soruşturma yürütülür.
Tuğrul abi merhabalar. Şuan üniversite sınavına hazırlanıyorum hedefim hukuk. Sizide severek takip ediyorum. Hakim-Savcı olmak istiyorum. Yalnız şöyle bir sorum var konuyla alakasız. Piercing , kulak deliği vs. hakim savcılığa engel midir ? Mülakatta böyle bir şey için elenir miyim ?
Yeni bir tartışma başlatmak istemem ama daha önceki bir videonuzda hakim ile savcının zaman zaman birbirlerini tarttıklarından söz ettiniz. Savcının istediği arama tutuklama hatta iddianame gibi hakim kabülune ihtiyaç duyulan kimi kararları hakim yerinde görmeyip iade edebiliyor. Savcı ise, gerek verdiği mütaalaların mahkemece kabul görmemesi gerekse hakim onayından geçirtemediği diğer taleplerine karşı üst yargı yolunu tutabiliyor ya da talebinde ısrar edebiliyor. Yer yer çakışmalar olabiliyor. Burada sanıyorum hukuk kişiye göre değiştiğinden böyle oluyor. Benim ütopyam şu; savcılık makamını kaldıralım, herşeyi hakime verelim. Taraflar kaleme dilekçelerini versinler, hakim hepsine herşeye karar versin. Nasıl ama? Bence bu yaklaşık teoride mümkün. Velakin uygulamada ne gibi sakıncalar doğurur onu bilmiyorum. Beyin jimnastiği yapıyorum sadece.
Hukuk kişiye göre değişmiyor, ama her dosya ve her olay kendine özgü durumlar taşır, asla bir diğerinin birebir aynısı olmaz. Deliller de öyle. O yüzden her dosyada her talep aynı karşılığı göremez. Savcılığı kaldırmak neye yarar bilmiyorum. Yerine ne koyacağımıza bağlı…
Hakim ve savcılar görev yaparken asılsız baskı ve şikayetlerin önünü almak yine asılsız suç ve iftiralarla sık sık yargı önüne çıkmalarının önüne geçmek amacıyla kanun onlara bir takım yasal bağışıklıklar tanımıştır. Siz de bu konuyu gayet güzel ele almışsınız. Ancak ben bu bağışıklığın trafik cezası gibi konularda istisna tutulması gerektiğini düşünüyorum. Şöyleki, hakim arabasını yolun ortasına çekmişse ya da alkollü iken hız sınırını aşmışsa ya da benzeri herhangi bir trafik ihlalinde bulunmuşsa, bu durumda ceza yazılırsa bu ceza hakimin tarafsız biçimde icra ettiği kamu görevini baskı altına mı almış oluyor? Hakim veya savcı böylesi bir ceza aldığında sadakat ve tarafsızlık içerisinde yürüttüğü kamu görevi bundan ne gibi bir zarar görmektedir? Asılsız iftira ve baskı derken herkesin potansiyel bir iftiracı ya da düşman olduğu mu varsayılıyor acaba? Hakim ve savcılara aslı olan, somut delillere dayalı, kin ve nefretten uzak bir suçlama yöneltilemez mi? Yöneltilebilir elbette ancak anlatımınıza bakılırsa böyle bir girişimden sonuç almak oldukça prosedürlü. Kişinin kendinden kaynaklı hatalar nedeniyle sebep olduğu trafik ihlallerinin cezasız kalmaması gerektiğini düşünmekteyim. Ben elbette kanunu ve uygulamaları eleştiriyorum yoksa siz her zamanki faydalanacağımız bilgiler aktarmışsınız. Yüreğinize sağlık.
Trafik cezası kesilememesi adaletsizliktir. Hakim ve savcının kırmızı ışıkta geçmesi, hızlı araç kullanması tehlike arz etmiyor mu? Bir savcıyla tanışmıştım. EDS ile yazılan cezaları iptal ettirdiğini övünerek anlatıyordu. Savcı ve hakimin işini yapmasını engelleme amaçlı girişimler tabi ki engellensin ama bu hakkın suistimal edilerek imtiyazlı bir sınıfın oluşması benim gibi sıradan vatandaş nezdinde kabul edilebilir değil. Bu durum ister istemez olumsuz bir algı oluşturuyor maalesef. Ve bu olumsuz algı en başta beni rahatsız ediyor. Tüm kamu çalışanlarına içim rahat bir şekilde güvenmek istiyorum.
@@tugrulyilmazofficial Hangi başsavcılık kesmiş? Kendi hakimine, savcısına hangi başsavcılık ceza keser? 1 tane örneği var mı? Yok tabi ki. Ezberlenmiş laflar ile gerçek hayat bir olmuyor işte. Yazılan trafik cezalarının zaten hemen hemen hepsi plakaya yazılıyor. Plakaya yazılanlar da usulsüz olduğu için iptal oluyor. Tabi Türkiye'de adalet benim lehime olduğu zaman sapabilir sıkıntı yok.
@@sevvalciftci3341 Niye ayrıcalıkları olsun? Hukuk önünde herkes eşittir. Kanunlara herkes uymak zorunda. Savcı olunca trafik kurallarından niye muaf oluyor? Sen savcı olduğun için mi?
@@tugrulyilmazofficial adalet bakanlığı bir video yayınladı deprem bölgesindeki adli işlerle ilgili videodaki hakim ve savcılara baktığımız zaman sakallı olanları görmekteyiz zorunluluktan olabilir mi?
Hocam Turk dizi senaryolarinda gerceklik ve mantik aramayin :) Gercek doktorlarin Turk dizilerini yorumladigi videolar youtube'ta var. Dizilerde ne kadar sacmaladiklarini izleyip gorun.
Tuğrul bey, milletvekili dokunulmazlığıyla hakim savcı dokunulmazlığı arasındaki farklar var mı ? dokunulmazlık hakkında detaylı bir video yapar mısınız🙏
Tuğrul bey ne kadar güzel iyi bir hakim insansınız kibir ve ego yok herkes sizin gibi olsaydı Allah işinizi gücünüzü rast getirsin inşallah
Hocam sizleri çok beğenerek ve kendime bir akıl hocasıymış gibi görerek takip ediyorum. Çok donanımlı ve uzman birisiniz, görüşleriniz ve bilgilendirmeleriniz için çok teşekkürler
@@tahiryilmaz61 çok teşekkür ederim kardeşim.
20 yaşındayım inşallah mezun olduktan sonra hakim olup bu videoları izlediğim günleri hatırlayıp gülümseyeceğim. Bu güzel videolar için teşekkürler. :)
Better Call Saul diye bir dizi vardı geçenlerde final yaptı. O da avukatların ve hukuk firmalarının etrafında geçen hukuk temalı bir diziydi. Yabancı youtube kanallarında hukukçular bu diziyi incelerken en ince detaylara bile nasıl dikkat edildiğini detaylıca anlattılar.
Üstelik o dizi Amerika'nın New Mexico eyaletinde geçiyordu. Orada eyaletten eyalete tüzüklerde ciddi farklar olabiliyormuş. Dizi ekibi, eyalet yasalarındaki inceliklere bile azami dikkat göstermişler. Onlarca yıl savcılık-avukatlık yapmış insanlar bile hayranlıkla bahsediyorlardı.
Bir de bizim dizilerdeki lümpenliğe bakın. En bariz detaylarda bile çuvallanmış. Dizi ekibinin işini kötü yapmasını geçtim bu tarz yanlışlıklar hukukla ilgili insanlarda yanlış kanaatler oluşturur.
İzledim o diziyi Soul Goodman süper oynuyordu. Kesinlike hassas olunması gereken alanlar bu alanlar. Bir danışmanlık hizmeti bile almamışlar maalesef.
Çok güzel bilgilendirici içerikleriniz için teşekkürler.
Teşekkür ederim kardeşim.
Yine aydınlatıcı, istifade ettiren bir içerik olmuş. Teşekkürler sayın Hakimim.
Sağolun kardeşim.
Videolarınızı beğenerek takip ediyorum, umarım sınavı kazanıp bir Hakim adayı olarak videolarınızı izlemek nasip olur :)
İnşallah, başarılar diliyorum şimdiden.
Gerçekten faydalı aydınlatıcı aynı zamanda da bilgilendirici bir video olmuş. Teşekkürler.
Çok teşekür ederim sayende çok bilgi ediniyorum
kanalın hak ettiğinden daha az abone ve görüntülenme sayısı var inşallah hak ettigi degerı gorur.
İnşallah kardeşim. Kısmette varsa olur.
Çok iyi video olmuş üstad
Çok teşekkür ederim.
Üstad emeğine sağlik
Teşekkür ederim kardeşim.
Tuğrul abi emeğine sağlık çok güzel olmuş, saygılar.
Eyvallah Mustafa kardeşim
Yine çok kaliteli,faydalı bir içerik olmuş hocam.
Teşekkür ederim kardeşim.
Son Yaz dizisini de incelemeyi düşünüyor musunuz? Savcılığın ön planda olduğu bir dizi. Emekleriniz için tesekkürler
Tuğrul Bey ne harika bir diksiyonunuz varr. :)) 🌼
Çok teşekkür ederim 😊
Merhabalar havalimanlarinda hakimlere uygulanan dedektör ve ust aramasi hakkinda ne düşünüyorsunuz.
Tuğrul bey, milletvekili dokunulmazlığıyla hakim savcı dokunulmazlığı arasındaki farklar var mı ? dokunulmazlık hakkında detaylı bir video yapar mısınız🙏
Haberlerde Hakim ve savcı çiftin arabasını durdurup kendilerini tanıttıkları halde ceza kesen trafik polisinin silahına el konulduğu ve günde 3 defa karakola gidip imza atma cezası aldığı olmuştu. Polis adliyeden çıkınca aldığı cezadan ötürü bayılmış. Herkes "böyle adalet mi olur polis görevini yapmış hakime ayrıcalıklı davranmamış. Bunun için ceza almış" diye tepki göstermişti. Videoyu izleyince verilen kararın doğru olduğunu milletin ön yargı ile yaklaşıp haklı ve haksızı nasıl birbirine karıştırdığını anladım
Sadece ceza yazmak istemesi yüzünden olmamıştır. İş başka noktaya gelmiştir.
Merhabalar, videolarınızı severek izliyorum ve sizi örnek alıyorum. Bende ilerde hakim olmak istiyorum. Bir videonuzda 1.5 yıl boyunca avukat olup ondan sonra hakim olmuşsunuz. Bende aynen böyle yapacağım. Umarım ileride başarılı bir hakim olurum😊🤍
Merhaba güzel sözlerin için çok teşekkür ederim. İnşallah olursun neden olmasın. Avukatlık yapmış olmak kürsünün diğer tarafını daha iyi anlamanızı sağlayacaktır. Bu değerli bir farkındalık olacak.
Hocam hsk da görev almanın şartları nelerdir hakim ve savcı olarak detaylı video çeker misiniz
Merhaba Hocam aynı suçlardan olan ceza davaları birleştiriliyor ceza neye göre verilir itiraz edilmesi daha mı iyi daha mı kötü sonuç verir saygılarımla
Aynı suç işleme kararı ile aynı mağdura karşı birden fazla aynı suçun işlenmesi halinde zincirleme suç (müteselsil suç) oluşturur. O zaman cezanın artırılması söz konusu olur. Ayrı ayrı ceza verilmez.
İddianame ile dava açıldıktan sonra hukuki kesinti oluşur, sonradan işlenen suçlar ayrı suç olarak değerlendirilir.
Ceza yerinde ise itiraz etmek sadece cezanın infazını geciktirir başka işe yaramaz.
@@tugrulyilmazofficial teşekürler hocam 🌼
Hukuk ile ilgili izlememizi tavsiye ettiğiniz bir film var mı veya dizi?
Çok bilgilendirici konular. Ve örneklerle çok güzel anlatıyorsunuz. Teşekkür ederiz. Bir savcı adaylığı yapan kişi adaylık yaptığı adliyede ağır cezayı gerektirmeyen ceza dosyası görülen şüpheliye akıl vermesi, suçtan kurtulmak için nasıl bir beyanda bulunması gerektiği, karşı tarafı suçlayıcı beyanda bulunması için yardım etmesi suç değil anladığım kadarıyla. Peki bu adil yargılanmayı etkilemez mi?
Hakim-savcı adayları, staj bitip mesleğe kabul edilinceye kadar devlet memurları kanuna tabi. O nedenle dokunulmazlık adaylar için geçerli değil. Bahsettiğiniz davranışlar adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs suçunu oluşturabilir. Bir suç oluşturmasa bile bu haller adayın mesleğe kabul değerlendirmesinde aleyhe okacaktır. Aday da tarafsızlığını koruyacak zira.
@@tugrulyilmazofficial Teşekkür ederim cevabınız için🙏 Peki savcılığa atanılması durumunda artık dokunulmazlık devreye girer değil mi?
@@asya.8548 sizce?
@@tugrulyilmazofficial 😊🌷
Savcının kimliği yanında yoksa polis savcı olduğunu bilip şahsı tanıyo olsa bile ceza kesebilirmi peki ?
Tanıyorsa biliyorsa kesemez.
@@tugrulyilmazofficial tanıyıp bildiği nasıl anlaşılacak ben savcı olduğuna inanmadım derse kesebilir'mi ve ceza alırmı ?
@@tugrulyilmazofficial o savcıya garezi var diyelim polisin inadına kesip mahkemede de ben adamın savcı olduğunu nerden bileyim diyorsa yırtarmı ve ceza iptal olurmu
Tuğrul Bey, normalde mühendisim. Ayriyetten yazılım ve müzisyenlikle'de ilgilenmekteyim. Sizi kısa süredir takip ediyorum, babam Emekli Gazi Polis. Tahminimce en fazla 6 sene sonra Hukuk fakültesini bitirmiş olacağım. Ben Cumhuriyet Başsavcısı olmak istiyorum. Cumhuriyet Savcısı olduğumda size yüklü miktarda yardım yapmak istiyorum. Ayriyetten sizinle bi çay içmek tanışmak istiyorum. Bana ve bir çok benim gibi olan gençlere bu denli bilgiler aşıladığınız için size minnettarım. Her gün sizin sayenizde hedefime daha çok ulaşıyorum. Şimdiden çalışmaya başlıyorum. Size yönelteceğim sorular içinde bir video çekerseniz çok sevinirim.
Soru 1 : Savcı veya Hakim görevi dışında yolda gördüğü birisinden kendisine yanlış bir davranışı (Sataşma, Küfür, Sözlü taciz) polis ekiplerine bildirip bir süre nezarethaneye attırabilir mi?
Soru 2 : Savcıyı Bir Polis memuru çevirdiğinde Polisleri gözlemlemek adına kimliğini gizlemesi ve gördüğü tavırları beğenmediği için polisin kartından işlem yapabilir mi ?
Soru 3 : sokakta sivil gezen bir şahıs 40'a aşkın dosyası olduğunu söylemesi tehtit'e girer mi ? girmezse kimliği gizli savcı bu şahısla ilgili işlem yapabilir mi?
Saygılarımla Hocam Seviliyorsunuz.
Başarılar dilerim. Güzel sözleriniz için teşekkür ederim.
Kendisine mesai dışında yönelen saldırı nedeniyle şikayetçi olup savcı sıfatının ağırlığı ile nezarete attırabilir.
Polis memuru uygunsuz davranmış ise amirleri nezdinde şikayet edip uyarabilir.
Sokakta gezen kişi bu sabıkalarını anlatarak sizin üzerinizde korku yaratmaya çalışmışsa tehdit suçunu olaştırabilir. Olayın gelişimini ve ifadeleri dikkatle incelemek lazım.
Selamlar….
Arkadaki tablo nereyi gösteriyor
Şanlıurfa Balıklıgöl. Kendim çektim.
Bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim efendim. Hakimlerin insanlara karşı davranışları nasıl olmalı, Hakimin karakteri nasıl olmalı şöyle kısaca bir bahsedebilir misiniz rica etsem?
Bazı videolarda parça parça değiniyoruz. “Hakim-savcıların küçük yerlerdeki sosyal yaşamı” adlı videoyu izlemenizi tavsiye ederim.
Sayın hakimim savcı maaşları güncel olarak nedir
Ocak zammı gelmedi eski hali short videosu olarak var kanalda.
Avukat dokunulmazlıgı da bu şartları taşıyor mudur veya var mıdır.
Bir videoda incelemiştik 8:30 civarında incelemişiz.
ua-cam.com/video/mSeh4Po6YhY/v-deo.html
üstad hakim savcıların askerliği hakkında bilgi verir misiniz
Herkes gibi aynı kurallar geçerli.
Üstadım elinize emeğinize sağlık . Aynı konuyu 1136 sayılı kanun için de çeker misiniz ? Ayrıca avukatın üzerinin eşyalarının aracının ve konutunun ağır cezalık suç üstü haricinde aranamaması konusunda yargı camiasının genel görüşü nedir bu konuda da bilgilendirirseniz seviniriz. Sağlıklı günler
Avukatlar da aynı dokunulmazlıktan yararlanıyor. Hakim kararı olmadan ve baro temsilcisi katılmadan ofisi de aranamaz.
Sağlık kurumlarında hakim ve c. Savcısının önceliği var mıdır? Teşekkürler
Tabi ki, ona öncelik verilir ki onun hizmet vereceği insanlar çok beklemesin. Zaten Sağlık Bakanlığı ile protokol var sanıyorum. Özel hastaneler kendi politikalarını kendiler belirler onu söyleyeyim.
@@murattulumcu733 ben bildiğimi yazdım değiştiyse aydınlatma için teşekkürler.
Tuğrul Bey merak ettiğim konu; bir savcının aşırı hız yüzünden meslekten atılıp atılamayacağı. yani bir savcı uyarılara rağmen yüksek cc motorla veya bir arabayla aşırı hız yapıyorsa bu o savcıyı meslekten attırır mı ?
Hayır bu bir idari yaptırım gerektirir. Müeyyidesi de para cezası. Bu ihlallerine ısrarla devam eden hakim-savcıya, ayrıca davranışlarının hakim-savcılıkla bağdaşmadığı, mesleğin onurunu zadelediği için HSK tarafından da disiplin cezası verilebilir. Ama meslekten ihraç edilmez. İhraç nedenleri 2802 sayılı Hakimler-savcılar kanununda sayılıdır. Oradan bakabilirsiniz.
@@tugrulyilmazofficial çok teşekkürler iyi günler dilerim
Sosyal medya kısmı ile ilgili bir şey sormak istiyorum meslek hayatı öncesinde kullanılan sosyal medya hesapları,paylaşımları mesleği etkiler mi? Video için teşekkürler:)
Hakim-savcılığa yakışmayacak haller yoksa etkilemez.
Sayın hakimim hakimlere,savcılara kendisini savunmayı,dövüşmeyi,silah kulanmayı vs ögretiyorlarmı ?
Böyle bir eğitim yok. İsteyen kendisi eğitim alabilir. Ama hakim savcıların buna ihtiyaç duyacakları bir ortam yok ülkemizde. Polisimiz gerekli önlemleri alıyor.
Emekli olunduğu zamanda hakim savcılar bu haklardan yararlanıyor mu
Sadece görev süresi boyunca geçerli. Emeklilikte bu biter. Çünkü artık gerekçesi ortadan kalkmış oluyor.
Sayın hakimim iyi günler dilerim. Şahsım Mustafa Umut Börekci Ankara Hukuk 4.sınıf öğrencisiyim. Benim bi sorum olacak size şöyle ki; hangi mahkemede hakimlik yapiyordunuz ? Fakülte sonuna geri dönseydiniz tekrar hakimlik mi düşünürdünüz ? Yoksa avukatlık mı ? Neden ? 🙏
En son iş mahkemesi hakimi idim. Yine başlasam yine hakim olmak isterdim.
@@tugrulyilmazofficialpeki sayın hocam. Size bir ömür daha verilse yine hakim olmak ister miydiniz? Yoksa başa dönülse farklı bir meslekle mi iştigal etmek isterdiniz?
@@sosrukonart hukukçu olacaksam yine hakim olmak isterim. Ama bir değişiklik yapmak gerekse kaymakamlık yapmak isterdim.
Yorum izledikten sonra :))
Bekliyorum Yusuf bey.
Hocam emeğinize sağlık..peki hocam emekli olunca dokunulmazlik kalkıyor mu ? Yoksa riskli olduğu için devam mı ediyor birde savcı hakimlerin beylik tabancası varmı ve emekli olunca da kullanabiliyorlar mi ?
Kanun görev sırasında işlenen kişisel ve görev suçları yönünden dokunulmazlık öngörüyor. Emekliler bu koruma şahsiyesi altında değil.
Hakim-savcılar silahlarını kendileri edinebilir. Beylik silah verilmiyor. Ruhsat harcı alınmıyor ve görev süresi boyunca taşıma ruhsatı veriliyor.
Bugüne kadar hakim ve savcıların yediği yüzlerce trafik cezasının kaldırıldığını gördüm, bir tanesi bile görev icabı değildi. Yazılan cezalar genellikle memleketlerine veya gezmeye giderken yedikleri hız limitini aşmaya ilişkin cezalardı. Ancak, babasının, eşinin veya akrabasının yediği cezayı bile kaldırmak isteyenlerine de şahit oldum. Maalesef hemen hepsi bu boşluktan yararlanıyor. Az da olsa aralarında plakasına yazılan cezayı ödeyenleri de gördük, herkesi aynı efeye koymak da haksızlık olur. Beni rahatsız eden kısmı; örneğin birisi kırmızı ışıkta geçip bana çarpsa hakim savcı olması onu mu kurtaracak yoksa beni mi?
Kırmızı ışıkta geçmek kabahat, birine çarpmak ise suç. İkisini karıştırmamak gerekir. Böyle bir olayda kimse sorumluluktan kaçamaz.
@@tugrulyilmazofficial Hakim Bey, tabiki devletin kritik kademelerinde görev yapanlar korunmalı, ancak bir düzenleme yapıldığında bunun sınırları da iyi çizilmeli diye düşünüyorum. Boşluk bırakılmamalı, yoksa o boşlukları herkes kendi çıkarına göre doldurabiliyor. Verdiğim örneği detaylandıracak olursam; ben yaya olayım, hakim beyde aracıyla kırmızı ışıkta geçip bana çarpsın, hakim bey ambulansı arasın fakat durmasın basıp gitsin, ben kaza sonucu felç kalayım, suç taksirle bir kişinin yaralanmasına neden olma suçu olacak ve ağır cezalık bir suç değil, o zaman anlattığınız koruma kapsamında oluyor hakim beyimiz. Vatandaş da çarpsa suç aynı diyebiliriz, fakat işlediği kabahatler nedeniyle vatandaşa yaptırım uygulanıyor, burada bir caydırıcılık var ve dava görülürken o kısım da değerlendirilebilir.
@@sudusleri83 sadece soruşturma izini verilmesi gerekiyor ve başsavcı ifade alıyor, yoksa yaptığı yanına kar kalmıyor.
@@0kivincdem
2802 saylı Madde 89-Hakim ve savcılar hakkında görevden doğan veya görev sırasında işledikleri suçlar nedeniyle kovuşturma yapılması gerekli görüldüğü takdirde evrak, Adalet Bakanlığınca ilgilinin yargı çevresinde bulunduğu ağır ceza mahkemesine en yakın ağır ceza mahkemesi Cumhuriyet savcılığına; Adalet Bakanlığı merkez, bağlı ve ilgili kuruluşlarında görevli hakim ve savcılar hakkındaki evrak ise Ankara Cumhuriyet Savcılığına gönderilir. (1)
çok güzel açıklıyorsunuzda işlediği trafik ihlali açık ve net olan bir hakim savcının cezasının sırf hakim savcı olduğu için iptal edilmesi hukuku aykırı olmaya bilir.ama vicdana aykırıdır.benim görüşüm bu..bizler son kuruşuna kadar cezamızı öderken bunu suistimal edenler benim değil cümle vatandaşın hakkına giriyor..haksız olduğum bir yer varsa uyarın doğruyu gösterin.teşekkürler
Hocam ağzınıza sağlık ben herhangi bir hukuk üniversitesinden mezun olup savcılık yazili adlı yargı sınavından çok iyi bir puan alsam dahi sırf torpilden dolayı mülakattan elenme riski olduğunu duydum . Bu da beni çok karamsar yaptı hukuk hakkında savcılık, hakimlik sınavında başarılı olup mülakatta elenmek çok adaletsiz değil mi?
Mülakat “iş görüşmesi” demektir. İşveren güvendiği, gözünün görüp bu adamdan hakim-savcı olur dediği kişileri hakim-savcı yapma yetkisini elinde bulundurur. Her devirde o devrin güç sahipleri kendine yakın bulduklarının arasından almak ister. Türkiye gerçeği bu. Ben girerken de böyleydi şimdi de. Ümitsiz olmaya gerek yok. Bir adamını bulmak zor olmasa gerek. Hadi bakalım 😊
@@tugrulyilmazofficial Hocam size bir soru soracağım siz kendi döneminizde referansla mi girdiniz? Ya da referans olmadan girme ihtimali ne seviyede sizce ? Çok mu düşük?
@@muhammedkeklikci8689 valla biz de bie yerlere başvurduk ama hakkımız olanı alabilmek için yaptık. Ne kadar etkili oldu bilinmez. Bu mevzu derin. Ayrı bir video konusu.
@@tugrulyilmazofficial hocam ilginiz için teşekkür ederim hukuktan gerçekten inanılmaz soğudum. Böylesine torpil sistemi olduğunu bilmiyordum.
@@tugrulyilmazofficial iftira atılarak soruşturma geçirmiş olmak ya da kyok kararları engel midir?
Merhabalar hocam videonuz çok güzel olmuş ,ellerinize sağlık sizlere bir sorum var izninizle savcı olmak için belli bir süre avukatlık yapmamız gerekir mi şimdiden teşekkür ederim sağlıcakla kalın ☺️
Hayır, mezun olarak hakim-savcılık sınavlarına girerek kazanırsanız adaylığa kabul edilir, staj bitimi savcı olarak atanabilirsiniz. Avukatlıktan da geçiş var o statüde girmek isteyenler için belli bir süre avukatlık yapmış olma şartı aranıyor.
@@tugrulyilmazofficial Hocam izninizle bir soru daha sormak istiyorum stajyer savcı neler yapar ve ne kadar bir süre staj sürer ?
@@leyam561 şu andaki mevzuata göre hakim-savcı adaylığı iki yıl sürer. Staj bitimi kura çekip atanırlar.
@@tugrulyilmazofficialVerdiğiniz güzide bilgiler için teşekkür ederim Tuğrul hocam 🙏🏻
@@tugrulyilmazofficial savcı nın yetkileri sivilde'de devam ediyormu yoksa güvenlik görevlisi gibi görev yeri ve görev saati içinde'mi geçerli örneğin savcı sivilde yaşadığı bı olumsuzlukta polisi çağırıp istediğini göz altına alabilirmi ?
Tuğrul hocam elinize sağlık çok başarılı bir video olmuş her zamanki gibi size sorum şu olacak: Hakim, savcı olmak isteyen kişinin geçmişte örneğin lise yıllarında ortaokul yıllarında dans ettiği arkadaşlarıyla eğlendiği vb.. videolar ileride karşısına çıkar mı ve bu durum hakim savcı olmasını engeller mi teşekkür ediyorum şimdiden.
Hakim-savcılığa yakışmayacak haller yoksa engel olmaz. Eğlenmek gençlerin en tabii hakkı 😊
tuğrul beyin dediğinin tercümesini yapayım ileride terör örgütü lideri olacak biri ile dans etmediysen bişey olmaz bence jdfıpjfepıjerıprjrjıpjıe
@@bilinmeyensahs908 çok exreme bir tercüme oldu. Benimki, “kendini dağıtmadıysan gece eğlencesini seni sonradan zor duruma sokacak görüntü vermeden ve tv lere haber olmadan bitirdiysen bir şey olma anlamındaydı açıkçası 😊
@@tugrulyilmazofficial teşekkür ederim hocam :)
@@tugrulyilmazofficial ahahahahha anladım hocam demek istediğinizi ufaktan şaka mahiyetinde yazdım zaten ama haksız da sayılmam bence.😂
ya ben hem tıbbı hem hukuku çok istiyorum.Hani küçükken anneni mi çok seviyorsun babanı mı çok seviyorsun diye sorarlardı böyle cevap vermezdik benimkisi de o hesap. Tıp ve hukuk arasında net karar veremiyorum bi türlü.Hangisine gidersem gideyim aynı mutluluğu ya da mutsuzluğu yaşayacağımı düşünüyorum. doktorluğu birebir danışacak kişi çok çevrede ama hakim savcı tanıdğım yok maalesef :d tarafsız bi bakış açısı ile cevaplarsanız sevinirim sizce tıp mı hukuk mu ? (dediğim gibi ikisini de aynı derecede istediğim için 'gelecekte kendini nerde mutlu görüyorsan' klişesi benim için pek geçerli değil bakmam gereken kriterler daha farklı)
Tıp okuyun, her daim geçerliliğini yitirmez doktorluk.
@@tugrulyilmazofficial çok teşekkür ederim fikriniz için.Ya sinirimi bozan şey doktorun karşısında kabadayı kesilen tipler hakim savcının karşısında kılını hareket ettiremiyorya bu olay istemez bi genç-bi ergen olarak hakim savcılığa bakışımı pozitif etkiliyor.Yani aslında ben küçüklüğümden beri aile baskası altına kalmadan hür iradem ile büyüyünce doktor olcam diyen biriyim 😂😂 belki hukuk değil de hakim savcılığın getireceği forsu arzuluyor olabilirim genç aklımla bunun ayrımını net yapamıyorum.Neyse çok uzattım karar zaten bende değil ÖSYM de 😂
Hakim savcilarin sosyal medya kullanmasi yasak mi?
Değil ama ilkelere uymak gerekiyor.
HSK bu ilkeleri açıklamış:
www.hsk.gov.tr/Eklentiler/080320221533turk-yargi-etigi-bildirgesi-kapsaminda-sosyal-medya-kullanim-rehberipdf.pdf
Merhabalar bir sorum olacaktı size hakimlik kaymakamlik gibi sınavlara ayrı ayrı girmek yerine kpss ile kazanma gibi bir durum var mi acaba yoksa ayrı sınava girmek zorunda mıyız
Bu mesleklerin kendi özel sınavları var onlara başvurup girmek mümkün ancak.
@@tugrulyilmazofficial peki 4. Sınıfken mezun olmadan daha girebilir miyim hakimlik sınavına
@@0zlem_ hayır mezuniyet belgesi ya diploma ibraz etmeden giremezsiniz.
@@tugrulyilmazofficial anladım teşekkürler
özet: herkes kendi derdinde kimse milleti düşünmüyor :)Bu arada ülkede hukuk var mı ?(sanmıyorum)Olsaydı imtiyazlı grupalr olmazlardı
Öncelikle video için teşekkür ederim emeğinize sağlık. Tutanak olsun dilekçe olsun (kısaca adliyede gezen tüm kağıtlar) örnek veriyorum şu kanunun 1.18 numaralı maddesi vs. Gibi ibareler tüm belgelerde mevcut. En basit bir icra mektubunda bile her şey maddeli şekilde geliyor. Benim sorum şu, bu maddeleri kim yazıyor o kağıda bunları kim işliyor. Mesela bir savcı iddianame hazırladı diyoruz ya, iddianamede "suç budur, ceza almalıdır" yazmıyordur diye tahmin ediyorum. Yani bir savcı o kağıda bu maddenin şu fıkrası uyarınca şurasına temas eden konuda gibi her cümleyi noktasına kadar kendisi mi yazıyor?
Cümleleri o kadar toparlayamadım ki anlaşılsın diye😂 özür dilerim şimdiden tekrara düştüysem
Şablonlar var, her defasında sıfırdan yazmaya ne gerek var. O şablonlar üstünden yazılıyor. Savcılar her zaman yapılan sıradan suçlara ait iddianameleri notlayarak katibe verir, o da iddianameyi yazar getirir. Özellik arzeden ciddi işleri kendi yazdırır.
Abi iyi akşamlar sana şu soruyu sormak istiyorum biz hakim yardımcılığını bitirdikten sonra istersek ceza veya hukuk hâkimliği yapabilirmiyiz yoksa HSK kendimi seciyo bide hani anneni gostericektin bize keşke gelseydi teyzemizide görseydik 😀😀🖐️🙂
Hakimlikte ceza ya da hukuk hakimliği seçimi yok şu anda. Talep alınıyor HSK tarafından ama ihtiyaç ve kadro durumu göz önüne alınarak “müstemir yetki” veriliyor.
Sonraki video için ikna edersem olur inşallah. Valide çekimser video çekiminde yer almak için 😊
@@tugrulyilmazofficial Haftaya bekleriz abi sıkıntı olmaz 😂😂
@@irfanturhan819 eyvallah 😊
Devlet memurları için de soruşturma izne tabidir ancak izin alındığını hiç görmedim.
Devket memurunun görevi ilr ilgili suçlarda bu gereklidir. Adi suçlar için gerek yok. Bir de herkesin gözüne soka soka “soruşturma izni alındı” denmez ki. Alınır ve soruşturma yürütülür.
Tuğrul abi merhabalar. Şuan üniversite sınavına hazırlanıyorum hedefim hukuk. Sizide severek takip ediyorum. Hakim-Savcı olmak istiyorum. Yalnız şöyle bir sorum var konuyla alakasız. Piercing , kulak deliği vs. hakim savcılığa engel midir ? Mülakatta böyle bir şey için elenir miyim ?
Mülakata piercing ile gitmezseniz engel olmaz 😉
@@tugrulyilmazofficial Çok teşekkür ederim cevabınız için 🙏🏻
Sayın hakimim bu haklar kaymakam,ilçe emniyet müdürü,ilçe jandarma komutanı vb. Üst yetkiler içinde geçerlimidir
Evet onların da görevlerini rahat yapabilmeleri için benzer dokunulmazlıkları var.
Yeni bir tartışma başlatmak istemem ama daha önceki bir videonuzda hakim ile savcının zaman zaman birbirlerini tarttıklarından söz ettiniz. Savcının istediği arama tutuklama hatta iddianame gibi hakim kabülune ihtiyaç duyulan kimi kararları hakim yerinde görmeyip iade edebiliyor. Savcı ise, gerek verdiği mütaalaların mahkemece kabul görmemesi gerekse hakim onayından geçirtemediği diğer taleplerine karşı üst yargı yolunu tutabiliyor ya da talebinde ısrar edebiliyor. Yer yer çakışmalar olabiliyor. Burada sanıyorum hukuk kişiye göre değiştiğinden böyle oluyor. Benim ütopyam şu; savcılık makamını kaldıralım, herşeyi hakime verelim. Taraflar kaleme dilekçelerini versinler, hakim hepsine herşeye karar versin. Nasıl ama? Bence bu yaklaşık teoride mümkün. Velakin uygulamada ne gibi sakıncalar doğurur onu bilmiyorum. Beyin jimnastiği yapıyorum sadece.
Hukuk kişiye göre değişmiyor, ama her dosya ve her olay kendine özgü durumlar taşır, asla bir diğerinin birebir aynısı olmaz. Deliller de öyle. O yüzden her dosyada her talep aynı karşılığı göremez. Savcılığı kaldırmak neye yarar bilmiyorum. Yerine ne koyacağımıza bağlı…
@@tugrulyilmazofficial Güzel bir cevap. Çalışmalarınızda başarılar diler, saygılarımı sunarım.
Bu dokunulmazlıktan siz görevdeyken faydalandığınız bi anınız varmı ?
Tabii ki, kimliği gösterip denetim dışı kalıyorsunuz zaten.
@@tugrulyilmazofficial göstermek istemeyip normal vatandaş gibi banada GBT yapın diyen savcı hakim olabilirmi peki o hakka sahipmi
Hakim ve savcılar görev yaparken asılsız baskı ve şikayetlerin önünü almak yine asılsız suç ve iftiralarla sık sık yargı önüne çıkmalarının önüne geçmek amacıyla kanun onlara bir takım yasal bağışıklıklar tanımıştır. Siz de bu konuyu gayet güzel ele almışsınız. Ancak ben bu bağışıklığın trafik cezası gibi konularda istisna tutulması gerektiğini düşünüyorum. Şöyleki, hakim arabasını yolun ortasına çekmişse ya da alkollü iken hız sınırını aşmışsa ya da benzeri herhangi bir trafik ihlalinde bulunmuşsa, bu durumda ceza yazılırsa bu ceza hakimin tarafsız biçimde icra ettiği kamu görevini baskı altına mı almış oluyor? Hakim veya savcı böylesi bir ceza aldığında sadakat ve tarafsızlık içerisinde yürüttüğü kamu görevi bundan ne gibi bir zarar görmektedir? Asılsız iftira ve baskı derken herkesin potansiyel bir iftiracı ya da düşman olduğu mu varsayılıyor acaba? Hakim ve savcılara aslı olan, somut delillere dayalı, kin ve nefretten uzak bir suçlama yöneltilemez mi? Yöneltilebilir elbette ancak anlatımınıza bakılırsa böyle bir girişimden sonuç almak oldukça prosedürlü. Kişinin kendinden kaynaklı hatalar nedeniyle sebep olduğu trafik ihlallerinin cezasız kalmaması gerektiğini düşünmekteyim. Ben elbette kanunu ve uygulamaları eleştiriyorum yoksa siz her zamanki faydalanacağımız bilgiler aktarmışsınız. Yüreğinize sağlık.
Yasa istisnai durumları dahi düşünerek böyle bir düzenleme getirmiş. Amaç hizmetin aksamasına neden olacak girişimleri önlemek. Selamlar.
Trafik cezası kesilememesi adaletsizliktir. Hakim ve savcının kırmızı ışıkta geçmesi, hızlı araç kullanması tehlike arz etmiyor mu? Bir savcıyla tanışmıştım. EDS ile yazılan cezaları iptal ettirdiğini övünerek anlatıyordu. Savcı ve hakimin işini yapmasını engelleme amaçlı girişimler tabi ki engellensin ama bu hakkın suistimal edilerek imtiyazlı bir sınıfın oluşması benim gibi sıradan vatandaş nezdinde kabul edilebilir değil. Bu durum ister istemez olumsuz bir algı oluşturuyor maalesef. Ve bu olumsuz algı en başta beni rahatsız ediyor. Tüm kamu çalışanlarına içim rahat bir şekilde güvenmek istiyorum.
Ceza kesilemez diye bir şey yok, o cezayı polis kesemez, bildirir başsavcılık keser. Videoda açık anlattık.
@@tugrulyilmazofficial Hangi başsavcılık kesmiş? Kendi hakimine, savcısına hangi başsavcılık ceza keser? 1 tane örneği var mı? Yok tabi ki. Ezberlenmiş laflar ile gerçek hayat bir olmuyor işte. Yazılan trafik cezalarının zaten hemen hemen hepsi plakaya yazılıyor. Plakaya yazılanlar da usulsüz olduğu için iptal oluyor. Tabi Türkiye'de adalet benim lehime olduğu zaman sapabilir sıkıntı yok.
@@tugrulyilmazofficial başsavcıya kim ceza keser peki ?
@@ismilazimdegi koskoca savci birakinda biraz ayricaliklari olsun o adamlar olmasa ülkede kaos olur biraz saygi gösterin
@@sevvalciftci3341 Niye ayrıcalıkları olsun? Hukuk önünde herkes eşittir. Kanunlara herkes uymak zorunda. Savcı olunca trafik kurallarından niye muaf oluyor? Sen savcı olduğun için mi?
Hakim savcılar sakal bırakabilir mi? Kılık kıyafet vb
Yasal engel yok ama fiili engeller aşılamadı hala. Ben son yılımda sakallı çalıştım. Müfettişler olmaz diyor.
@@tugrulyilmazofficial Abi bence sakal daha bi yakisiyo sana sakalsız halini düşünemiyorum bile nasıl olur acaba diye
@@tugrulyilmazofficial adalet bakanlığı bir video yayınladı deprem bölgesindeki adli işlerle ilgili videodaki hakim ve savcılara baktığımız zaman sakallı olanları görmekteyiz zorunluluktan olabilir mi?
@@tugraturan1480 deprem koşulları nedeniyle olabilir. Hakim-savcılarda sakallı oranı binde birden azdır.
Hocam Turk dizi senaryolarinda gerceklik ve mantik aramayin :)
Gercek doktorlarin Turk dizilerini yorumladigi videolar youtube'ta var. Dizilerde ne kadar sacmaladiklarini izleyip gorun.
Eyvallah. Gene de bizim de tuzumuz bulunsun diyoruz.
Tuğrul bey, milletvekili dokunulmazlığıyla hakim savcı dokunulmazlığı arasındaki farklar var mı ? dokunulmazlık hakkında detaylı bir video yapar mısınız🙏