Te-ai tuns, Cezarica 😀După 2 ani de lucrat acolo la cabana, ai o gospodarie pe cinste, cu aproape toate facilitățile, ca în vale. Iar tu, ești sus, la 1200 m. Felicitari pt toata munculita ta. Abia aștept să-ți crească pomii și copacii plantați! 😀😍♥️👋👋👋
@@dorelvlaicu9895 la 1200kwh consum de curent pe an, DACA vreti sa fiti prosumator aveti nevoie de 3kw panouri(atat Ii minimul pentru a putea introduce in retea, ar ajunge SI 1.5kw, dar minimul Ii de 3kw), DACA doriti off-grid merge SI 1.5kw, dar pentru iarna cand produceti Putin, . merge Mai bine 3kw SI acumulatori de 20kw gel sau 10kw LifePo4. CA ongrid(prosumator), VA ajunge sistemul in jur de 3000 euro (surplusul VA fi introdus in retea, SI SE VA scadea din facturile cand nu prea produceti curent), off-grid cu acumulator VA ajunge in jur de 8000 euro. La off-grid, la acel sistem de Mai sus, la consumul specificat, nu veti ramane fara curent electric in casa, chiar SI DACA veti avea 3-4 zile consecutive fara soare. Succes
Da, asa este, dar libertatea de acest fel are un pret: - unde este primul spital, daca iti tai un deget?! - unde este prima scoala, daca ai un copil?! - la ce distanta se afla serviciu, sau un oarecare punct de socializare?! - sau esti rupt total de societate? - nu stiu, ai pofta de ceva(prajitura, croissant, ceva) ce faci? O tai prin paduri, apoi o iei pe sosele pustii pana dai de vreun birt, magazin satesc? Nu confundati concediu(fie si in pustietate) cu o viata cotidiana, cu rudele si prietenii langa tine, cu muzeele si bibliotecile din oras....
@@GoldmundAR Eu am o vorba, daca ai curent la discretie atunci ai de toate. Vad ca are un tuktuk electric , se urca in el si se lasa la vale prin padure pana da de civilizatie si cumpara in stocuri ce are nevoie. Eu mai degraba ma intreb, nu cu rautate, doar din pura curiozitate, si nu am vazut toate clipurile, de unde are mii de euro ca sa inceapa treaba cu panourile. Ca sa nu mai spun ca o baterie LiPO4 este mii de lei care multi romani nici nu au salariul atat. Cum de a facut rost de pamant? Vinde lemn ? Mineaza cryptomonede? Si e minune mare cum de pesedistii sau garda de mediu nu i-au bagat bete in roate ca astia se pricep sa iti gaseasca nod in papura cand nu platesti taxe si tribut la cata mafie a padurilor exista. Omul se vede ca e harnic si gospodar, tot respectul, dar la investitile alea se pare ca e si milionar :)) si pentru milionari e o intrebare faimoasa : Cum ai facut primul milion? 😆 Ca sigur nu a vandut patrunjel la piata, si din youtube castigi mai tarziu si putin dar nu atat de mult sa pornesti cu panouri si sa si te extinzi rapid.
Ți ai facut toate condițiile pentru a putea trai acolo la pustie! Toate datorită ție, fiind un om harnic și priceput!Îți doresc sănătate și multe bucurii! Tot dragul de la mine! 🤗
Salut Cezar! Sunt un mare fun al miscarii off-grid si am o intrebare mai dificila pentru tine, mai offtopic: cat la suta estimezi ca traiul vostru off-grid inseamna UA-cam acum versus la inceput? Aici ma refer la cat reprezinta din venituri totale ca procent, timp si efort depus in directia asta. Cercetez miscarea off-grid de mai bine de 10 ani, pe tot globul, in toate limbile insa mi-e greu sa inteleg cum schimba youtube dinamica sustenabilitatii. In anii recenti asta se intampla si cu cei care trec de la calatorii cu dube convertite in motorhome la renovari/constructii de case offgrid prin tari cu clima mai prietenoasa, precum Portugalila, Spania, paduri tropicale etc. Multumesc si mult succes pe mai departe!
De doua luni am si eu un sistem nou. Pana atunci nu-mi permiteam consumatori mari si mereu foloseam generatorul, care manca undeva la 1.5l pe ora de benzina. De doua luni am curent suficient chiar daca e vreme rea. Cu invertor Quattro si baterii li-ion de 14.5kW efectiv nu scad cu procentajul din baterii sub 50% peste noapte. Cea mai buna investitie ca sa fim si noi off grid fara probleme.
Nice. Eu folosesc două invertoare. Unul de 2.5 kw când e vremea buna. Unul de 300w noaptea si cu vreme rea. Ideea este că atunci când panourile nu produc,unul dintre cei mai mari consumatori este însuși invertorul. Al meu cel mare ia 85w/oră in standby. Înmulțit cu minim 10 ore de lipsă productivitate panouri,1kw din baterii merge doar la invertor si ca sa incarc niște pc si telefoane nu se merita. Succes in continuare!
@@traianpascar2826 Ambele invertoare sunt conectate la baterie. Dar din panoul de siguranțe am un singur cablu cu ștecher,care pot să il bag ori in ieșirea de la cel mare, ori in ieșirea de la cel mic. Noaptea, pur și simplu mut cablul cu ștecher in cel mic si îl sting pe cel mare ( care are consum propriu destul de excesiv). Sper să fie de folos.
@@claudiomarcellini6139 Multumesc, invertoru mare e Easun de 3 kw pe 24v, iar cel mic e unu auto de 500w pe ..12v si aici e problema ca trebuie sa l pun numai pe o baterie...!!!
@@traianpascar2826 nu o să meargă. Bateriile trebuie să aibă aceeași tensiune. Descărcând doar una,nu se va transfera energie și in cealaltă. In concluzie una dintre baterii va ceda. Sugestia mea este să cumpărați un alt invertor pe 24 v.
Cezar,pt gradina,ca sa nu mai folosesti pompa,cumperi 2 IBC de 1000litri,le ingropi langa casa,conectezi zgheaburile de la cabana la ele,ca sa colectezi apa de ploaie si ai scapat de consum cand uzi rasadurile,mult spor in toate.
@@CezarOutdoors Daca reusesti sa colectezi apa de pe acoperisuri, pentru gradinarit si nevoi casnice, apa cu care se uda e bine sa fie putin incalzita de la soare (plantele sufera daca le uzi cu apa rece), un IBC vopsit in negru eventual si sa nu fie umbrit. Pentru anumite nevoi casnice pentru timpul toamna -iarna -primavara atunci cand ploua si se topesc zapezile pt a fi ferita de inghet e bine sa fie colectata apa de pe acoperis intr-un bazin ingropat (Izolat termic), scutesti mult din pomparea apei de la izvor. Da ..., suntem buni toti la sfaturi desi multe le cunoastem sau am uitat de ele , nu zic sunt bune si astea , mai greu cu executia (acolo ai nevoie de mult ajutor caci timpul e limitat si nu stii cum sa te distribui) , mai ales ca esti de unul singur. Sanatate, mult curaj , rabdare si Doamne ajuta!
Și cu ce cari apa din depozite la grădină? Tot are nevoie de pomană. Avantajul la ce spui tu este că va avea sursa de apă mult mai aproape decât să aducă de la izvor
Cred ca stiu de ce nu-ti mergea vechiul sistem chiar daca invertorul era de 5KW. Diferenta e de la tipul de acumulator. Acumulatorii cu Pb (gel, acid, VLRA) chiar daca sint capabili sa livreze puterea ceruta le pica tensiunea. Asta se intampla temporar cata vreme sint in sarcina si pe urma isi revin. Invertoarele sint programate sa se opreasca daca detecteaza supradescarcare adica daca tensiunea scade sub un anumit nivel (supraincarcarea si supradescarcarcarea sint cei mai mari dusmani ai oricaror tip de acumulatori). Deci invertorul monitorizeaza tensiunea acumulatorului si cand aceasta scade sub un nivel prestabilit intra in panica crezand ca e vorba de supradescarcare. Ceea ce nu e cazul pentru ca daca acumulatorul cu Pb e bun tensiunea isi revine imediat dupa decuplarea consumatorului. Asta e treaba cu acumulatorii pe Pb: le place sa stea incarcati 100% si daca stau mai mult timp descarcati se sulfateaza. Dau totul la nevoie (adica poti scoate curent mare din ei) cu conditia sa-i incarci cat mai repede dupa aceea. Merg si la temperaturi scazute. Din toate aceste motive acumulatorii cu Pb merg bine in regim de standby: UPS-uri in turnurile de telecomunicatii sau pornire masina. Insa in aplicatii solare prezinta problema pe care ai constatat-o. Si mai au o problema mare in aplicatii solare: numarul de cicluri destul de redus. Aproximativ 500 de cicluri la 80% DoD si 1700 la 20% DoD (DoD: depth of discharge). Cu alte cuvinte plumbului nu-i place sa lucreze in regim de zi-noapte ci doar ca pompierii - numai cand e bai mare. Acumulatorii cu Li se comporta diferit. Nu le place sa stea incarcati sau descarcati: au viata cea mai mare daca sunt ciclati intre 20% si 80%. In functie de cat de mult se iese din aceasta plaja pot sa duca intre 3000 si 5000 de cicluri. La Li nu pica tensiunea (de fapt pica dar nult mai putin) si invertoarele nu mai detecteaza o falsa supradescarcare. Bine, aici ar mai fi o discutie despre cum se monitorizeaza supradescarcarea: daca se face ieftin doar prin masurarea tensiunii acumulatorului sau se face cum ar trebui facuta treaba adica cu shunt de masurare a curentului si cu BEM cum e la Victron). Alta deosebire: plumbul se incarca greu la maxim 0.1...0.2C (adica 10-20% din capacitate) pe cand Li in functie de constructie merge si la 1C sau chiar mai mult. Altfel spus: Li se poate reincarca complet in o ora pe cand la plumb o reincarcare completa dureaza intre 5 si 10 ore. Litiul are doar 2 dezavantaje: pretul initial mare si temperatura minima de incarcare de +5 grade. Insa calculat pe intreaga durata de viata a unui acumulator, costul per ciclu de stocare iese tot in favoarea litiului.
Confirm: asa este, eu am un sistem chinezesc cu invertor de 5kw dar am baterii cu lifepo4 tot chinezesti, si tin mult si bine. in conluzie bateriile pe litiu fac diferenta, fiind si cea mai scumpa componenta a sistemului fotovoltaic.
Salut Cezar , pentru perioada de vara iti recomand si incalzitorul de apa solar , vei avea apa calda la doar cat consuma pompa de apa care urca apa in rezervor.
nu puteai folosi pompa datorita scaderii rapide a tensiunii bateriei pe durata unei sarcini mai mari (efectul Peukert), care la bateriile cu PB este destul de pronuntat; dupa oprirea consumatorului, tensiunea revine la o valoare apropiata de cea initiala; invertorul detecta aceasta scadere si oprea iesirea pt. 230V, interpretand ca bateriile ar fi in pericol de descarcare excesiva; la baterille LiFePO4 efectul Peukert este mult mai putin pronuntat.
Salutare. Felicitari pentru realizari! Eu ti-as propune sa construiesti un cuptor in curte , am vazut destule filmulete cum sa-l costruiesti cu o minge de gimnastica gonflabila. Cred ca ti-ar fi foarte util
Salut, invertorul vechi ar fi fost foarte bun, marea problema la sistemul vechi a fost bateriile și subdimensionarea panourilor, bateriile auto sau pe gel nu pot livra un curent instant care să poată duce pompe sau orice alt consumator cu un consum mare la pornire.... Eu am un EASun, cu 5kwp în panouri și cu baterie de 14kwa pe lifepo4 și produc peste 30kwh (daca am consumatori), merg simultan mașina de spălat vase și rule, cuptor electric de 2,5kwh și un radiator de 2kwh fără să intre în protecție, sistemul funcționează off-grid de 3 luni și nu am avut nici o problema, am prins și tri zile fara soare și tot a ținut bateria la peste 50%.... Părerea mea este că victronul este prea scump pentru o eficienta de plus 5% fata de cele "chinezești" Respect!!!!
Tot EASun SV2 am si eu SV2 si sunt super multumit. Momentan unul de 5KW cu panouri de 5,5Kwh iar in viitor voi pune doua in paralel si voi dubla si panourile. Un prieten de al meu electrician a desfacurt un Victron in bucati si ai sa razi, absolut toate piesele din interior sunt din china. Pt Cezar functioneaza totul super si ma bucur f.mult pt el.
Buna ati multumesc pentru video ,te rog daca poti sa ma ajuti am nevoie de un sistem de 10 kw ce ma sfatuiesti de unde as putea achizitiona si cam ce costuri?Multumesc!
Am și eu nevoie de un sistem Off Grid cu un consum casnic permanent de 10kw.Ce elemente îmi trebuie și cât ma va costa întregul sistem? Ce garanție au toate elementele? Un sistem de 12 sau 24 v? Curent continuu sau alternativ? Câte siguranțe? Am înțeles ca invertorul își trage curentul din baterie și apoi din panouri, nu ar fi fost mai bine invers? Mulțumesc frumos.
Ai putea sa-ti faci si un generator de biogaz. Sunt suficiente videoclipuri pe aici daca cauti dupa "How to make free gas". Prinde bine mai ales daca alegi sa-l folosesti ca sa faci curent in zilele noroase sau, sa-l legi generatorul la un aragaz sau mini-aragaz.
Felicitari pentru prezentare si pentru realizari? O intrebare ,baterie auto de 200A de ce nu ar fi bune ,cunosc persoane ce utilizeaza doua baterii de 200A de 7 ani si inca merg deci?
Felicitări. Instalatia a-ți facut-o dv-oastră? Ati avut o schemă electrică? Imi spuneti mai rxact ce acumulator aveți. Am si eu un sistem fotovoltaic de 1 kw si aș vrea să-l îmbunătățesc. Va mulțumesc.
Salut, am vazut ca sistemul are intrare auxiliara si pentru un generator, cu care poti s-a incarci bateriile, e foarta buna treaba, intrebarea mea este: are si optiunea de a injecta in retea, in cazul in care cu timpul se doreste a fi prosumator?
sa ne arati si ce mai faci prin prejur pe acolo, daca mergi prin padure daca faci ceva, sunt curios. te urmaresc de mult si ma bucur sa vad ca tot postezi
Cezar, Pe langa ca invertorul Victron este extrem de scump 3000 euro, nu stie sa functioneze fara baterii! Deci e net inferior fata de MPP solar sau Ea sun! Indiferent ca e zi sau noapte trange in continu din baterii ... eu nu stiu cand apuca bateriile alea sa se incarce daca o zii intreaga folosesti curent in casa, seara de unde mai ai curent? Eu am un invertor de 3kw de la Mpp Solar si al meu este battery less pot sa ii scot afara bateriile ca el functioneaza perfect si fara baterii dar avantajul este ca nu le oboseste cum face al tau . Al meu ziua le incarca iar noaptea trage din baterii al tau trage non stop din baterii...Si eu am sistem pe 24v cu 4 baterii plumb-acid de 12v 250ah bucata, am 2 legate la paralel alte doua legate la paralel iar cele doua grupe serie, bine inteles cu egalizator pe ele. 24volt 500Ah asta inseamna 12kv stocare din care pot folosi doar 5.5-6kw nu pot descarca bateriile mai mult de 50%. Daca folosesc curent ziua in casa, invertorul nu apuca sa incarce bateriile 100% si am mai pus suplimentar inca 2 incarcatoare legate direct la baterii cu panourile aferente fiecarui incarcator. De aia eu ma cam indoiesc de Victronul tau! Daca mai e si ceata afara ma indoiesc si mai tare!!!
Hi Cezar! I have watched U build this cabin from the beginning. U did an awesome job on it. I know U had help & I think that's wonderful. I will keep watching your video's. What country are U in? I wish I could understand the language but that's OK. I'll watch anyhow. Be safe & God Bless all of U & family. Phoenix
Salut, ceea ce nu am inteles de ce sunt doua MPPT de 85 amperi fiecare? Doar daca panourile sunt in paralel, daca sunt serie mai mult de 15 amperi nu duc
Ai putea saune spui ai noua un preț la noul sistem? Am văzut linkul și ca se poate obține i reducere. Dar eu acolo, nu știu ce sa caut. Dacă ne-ai da un preț total, groso-modo, ca probabil tu ai avut un preț special. Deci: cam cât costa un sistem ca al tău?
Mulțumesc f mult Cezar ma documentez de ceva vreme ca vrem sa punem și noi acasă în ro panouri am vedere f bună la soare am cumpărat generator urmează panouri câte panouri o sa am nevoe și în sfârșit un electrician f bun o sa găsesc cu siguranță Mulțumesc încă odată
Buna ziua. Felicitari pentru tot ce faci. O intrebare pe acest topic: cand bateria este 100 % incarcata si nu se consuma deloc curent, panourile sau sistemul nu se supraincalzeste daca e soare puternic? Sunt la inceput cu studiul acestui subiect, sper ca intrebarea nu este puerila😁. Felicitari inca odata pentru tot ce faci
Salut, super folositoare informatiile tale. Am vazut ca semnalul 4G de la telefonul tau este practic zero. Cum reusesti sa te conectezi la internet in cazul asta? Mersi!
Superb. Ma pregatesc sa las orasul. De curand am luat un teren cu padure si ma pregatesc usor usor de a lasa orasul. Cat te-a costat intreg sistemul fotovoltaic? Multumesc si milta bafta
Salut, Cezar!...Nicely done 'till now...Idee: un cuptor solar...sunt niste proiecte ok pe ytb...si relativ usor de construit...reglabile, temperaturi mari (cand e soare, evident)...aaa, da...si sa nu uit...biogaz, amigo...din resturi menajere, plante taiate etc. Tot pe Ytb gasesti proiecte...Succes in continuare, deci...
Cauta si un producator/distribuitor de turbine eoliene de mici dimensiuni care sa-si testeze produsul acolo ! Suntem dintre noi carora ne plac si cifrele, consum/productie/costuri...
Pentru productie energie electrica noaptea si pe vreme rea este recomandata o turbina eoliana. La Romstal iei ceva la 2kw la care adaugi si un stalp de 6m pentru tine este suficient. In timp mai adauga seturi de acumulatori.
cu incarcarea aceasta poti duce lejer o aeroterma pt. incalzire in zilele insorite de iarna sau un boiler pt. apa calda pt. dus pe timp de vara. ma intereseaza si pe mine un upgrade de la acumulatori pe gel la LiFePO4, as trece la un total alt nivel.
Salut Cezar, parca ma oftic eu ca nu ai automatizare pentru apa 😃, este atât de simplu sa o execuți. Daca crezi ca nu o poți executa conform indicațiilor mele ( cu presostat, robineți, bifurcarea țevilor in mai multe puncte ale proprietății), da-mi de veste, poate ne organizam si-ți fac eu o vizita si te ajut cu montarea elementelor de automatizare pentru instalația de apa.
Nu mai e ce a fost inainte canalul tau de youtube cu plimbari si sa traiesti in natura, acum ne arati cum traiesti, la fel cum traieste fiecare persoana...
Sunt etape, acum sunt aici si ma concentrez pe ce am de facut. Dupa ce termin mare parte din proiectele actuale vor reveni iesirile in natura, chiar la un nivel mult mai ridicat decat erau inainte. Si nu, nu traiesc ca fiecare persoana.
Mai întâi îți asiguri existența, apoi plimbările. Când alegi să trăiești izolat asta se traduce cu un singur termen: "muncă". Să stai 5 ore cu telefonul în mână plus încă 3 ca să editezi, asta înseamnă că nu mai ai timp de grădinărit și alte treburi gospodărești indispensabile.
Felicitării Cezar, esti foarte deștept, te pricepi la toate.
Foarte frumoasă explicația ta,pt ce interesanți. Succes în continuare.
Te-ai tuns, Cezarica 😀După 2 ani de lucrat acolo la cabana, ai o gospodarie pe cinste, cu aproape toate facilitățile, ca în vale. Iar tu, ești sus, la 1200 m. Felicitari pt toata munculita ta. Abia aștept să-ți crească pomii și copacii plantați! 😀😍♥️👋👋👋
Am consum de trei kv,pe zi,cite panouri îmi sunt necesare și cît may costă?
@@dorelvlaicu9895 la 1200kwh consum de curent pe an, DACA vreti sa fiti prosumator aveti nevoie de 3kw panouri(atat Ii minimul pentru a putea introduce in retea, ar ajunge SI 1.5kw, dar minimul Ii de 3kw), DACA doriti off-grid merge SI 1.5kw, dar pentru iarna cand produceti Putin, . merge Mai bine 3kw SI acumulatori de 20kw gel sau 10kw LifePo4. CA ongrid(prosumator), VA ajunge sistemul in jur de 3000 euro (surplusul VA fi introdus in retea, SI SE VA scadea din facturile cand nu prea produceti curent), off-grid cu acumulator VA ajunge in jur de 8000 euro. La off-grid, la acel sistem de Mai sus, la consumul specificat, nu veti ramane fara curent electric in casa, chiar SI DACA veti avea 3-4 zile consecutive fara soare. Succes
@@dorelvlaicu9895 3kw/h pe zi? adica 90kw/ pe luna?
@@georgeabcd-urs2311 Ce-i așa de ieșit din comun? Sunt kilowați, nu megawați! 100 kW pe lună este un consum normal la un apartament, de exemplu.
@@silvanigra cam 150-200kw am eu pe luna.
Felicitari ptr.ce ne prezinti !Esti cu adevarat un om liber, traiesti cum doresti tu.RESPECT !
Da, asa este, dar libertatea de acest fel are un pret:
- unde este primul spital, daca iti tai un deget?!
- unde este prima scoala, daca ai un copil?!
- la ce distanta se afla serviciu, sau un oarecare punct de socializare?! - sau esti rupt total de societate?
- nu stiu, ai pofta de ceva(prajitura, croissant, ceva) ce faci? O tai prin paduri, apoi o iei pe sosele pustii pana dai de vreun birt, magazin satesc?
Nu confundati concediu(fie si in pustietate) cu o viata cotidiana, cu rudele si prietenii langa tine, cu muzeele si bibliotecile din oras....
@@GoldmundAR Eu am o vorba, daca ai curent la discretie atunci ai de toate. Vad ca are un tuktuk electric , se urca in el si se lasa la vale prin padure pana da de civilizatie si cumpara in stocuri ce are nevoie. Eu mai degraba ma intreb, nu cu rautate, doar din pura curiozitate, si nu am vazut toate clipurile, de unde are mii de euro ca sa inceapa treaba cu panourile. Ca sa nu mai spun ca o baterie LiPO4 este mii de lei care multi romani nici nu au salariul atat. Cum de a facut rost de pamant? Vinde lemn ? Mineaza cryptomonede? Si e minune mare cum de pesedistii sau garda de mediu nu i-au bagat bete in roate ca astia se pricep sa iti gaseasca nod in papura cand nu platesti taxe si tribut la cata mafie a padurilor exista. Omul se vede ca e harnic si gospodar, tot respectul, dar la investitile alea se pare ca e si milionar :)) si pentru milionari e o intrebare faimoasa : Cum ai facut primul milion? 😆 Ca sigur nu a vandut patrunjel la piata, si din youtube castigi mai tarziu si putin dar nu atat de mult sa pornesti cu panouri si sa si te extinzi rapid.
Ți ai facut toate condițiile pentru a putea trai acolo la pustie! Toate datorită ție, fiind un om harnic și priceput!Îți doresc sănătate și multe bucurii! Tot dragul de la mine! 🤗
Mult succes Cezar,mulțumim pentru tot ce postezi !
Salut Cezar! Sunt un mare fun al miscarii off-grid si am o intrebare mai dificila pentru tine, mai offtopic: cat la suta estimezi ca traiul vostru off-grid inseamna UA-cam acum versus la inceput? Aici ma refer la cat reprezinta din venituri totale ca procent, timp si efort depus in directia asta.
Cercetez miscarea off-grid de mai bine de 10 ani, pe tot globul, in toate limbile insa mi-e greu sa inteleg cum schimba youtube dinamica sustenabilitatii. In anii recenti asta se intampla si cu cei care trec de la calatorii cu dube convertite in motorhome la renovari/constructii de case offgrid prin tari cu clima mai prietenoasa, precum Portugalila, Spania, paduri tropicale etc.
Multumesc si mult succes pe mai departe!
De doua luni am si eu un sistem nou. Pana atunci nu-mi permiteam consumatori mari si mereu foloseam generatorul, care manca undeva la 1.5l pe ora de benzina. De doua luni am curent suficient chiar daca e vreme rea. Cu invertor Quattro si baterii li-ion de 14.5kW efectiv nu scad cu procentajul din baterii sub 50% peste noapte. Cea mai buna investitie ca sa fim si noi off grid fara probleme.
Exceptional ca intodeauna !!
Succes in continuare Cezar !
Salut Cezar,
Te urmăresc și eu de ceva vreme. Sporadic ce-i drept. Felicitări pt tot ce ai făcut și pentru ca ne arați și noua.
Multumesc! foarte utile informatiile!
Te felicit pentru
independenta ta energetica cu rezultate foarte bune și
îți doresc succes in continuare
Rentabil zic eu.Felicitări pentru explicație . Multă sănătate.
Nice. Eu folosesc două invertoare. Unul de 2.5 kw când e vremea buna. Unul de 300w noaptea si cu vreme rea. Ideea este că atunci când panourile nu produc,unul dintre cei mai mari consumatori este însuși invertorul. Al meu cel mare ia 85w/oră in standby. Înmulțit cu minim 10 ore de lipsă productivitate panouri,1kw din baterii merge doar la invertor si ca sa incarc niște pc si telefoane nu se merita. Succes in continuare!
Cum ai pus cel de 300w sa mearga noaptea in locul celui mare ca sa pun si eu?Multumesc anticipat
@@traianpascar2826 Ambele invertoare sunt conectate la baterie. Dar din panoul de siguranțe am un singur cablu cu ștecher,care pot să il bag ori in ieșirea de la cel mare, ori in ieșirea de la cel mic. Noaptea, pur și simplu mut cablul cu ștecher in cel mic si îl sting pe cel mare ( care are consum propriu destul de excesiv). Sper să fie de folos.
@@claudiomarcellini6139 Multumesc, invertoru mare e Easun de 3 kw pe 24v, iar cel mic e unu auto de 500w pe ..12v si aici e problema ca trebuie sa l pun numai pe o baterie...!!!
@@traianpascar2826 nu o să meargă. Bateriile trebuie să aibă aceeași tensiune. Descărcând doar una,nu se va transfera energie și in cealaltă. In concluzie una dintre baterii va ceda. Sugestia mea este să cumpărați un alt invertor pe 24 v.
@@claudiomarcellini6139 asa i
Cezar,pt gradina,ca sa nu mai folosesti pompa,cumperi 2 IBC de 1000litri,le ingropi langa casa,conectezi zgheaburile de la cabana la ele,ca sa colectezi apa de ploaie si ai scapat de consum cand uzi rasadurile,mult spor in toate.
Ce idee minunata,bavo
Asta am de gand sa fac. Nu ingropat ca nu e nevoie, este suficienta cadere.
@@CezarOutdoors Daca reusesti sa colectezi apa de pe acoperisuri, pentru gradinarit si nevoi casnice, apa cu care se uda e bine sa fie putin incalzita de la soare (plantele sufera daca le uzi cu apa rece), un IBC vopsit in negru eventual si sa nu fie umbrit. Pentru anumite nevoi casnice pentru timpul toamna -iarna -primavara atunci cand ploua si se topesc zapezile pt a fi ferita de inghet e bine sa fie colectata apa de pe acoperis intr-un bazin ingropat (Izolat termic), scutesti mult din pomparea apei de la izvor. Da ..., suntem buni toti la sfaturi desi multe le cunoastem sau am uitat de ele , nu zic sunt bune si astea , mai greu cu executia (acolo ai nevoie de mult ajutor caci timpul e limitat si nu stii cum sa te distribui) , mai ales ca esti de unul singur. Sanatate, mult curaj , rabdare si Doamne ajuta!
Și cu ce cari apa din depozite la grădină? Tot are nevoie de pomană. Avantajul la ce spui tu este că va avea sursa de apă mult mai aproape decât să aducă de la izvor
@@abz21ful cu furtunul conectat la rezervor, și prin cădere uzi.
Pentru constructia acelor casute de lemn (noua baie de exemplu) ai nevoie de autorizatie de constructie?
Cred ca stiu de ce nu-ti mergea vechiul sistem chiar daca invertorul era de 5KW.
Diferenta e de la tipul de acumulator. Acumulatorii cu Pb (gel, acid, VLRA) chiar daca sint capabili sa livreze puterea ceruta le pica tensiunea. Asta se intampla temporar cata vreme sint in sarcina si pe urma isi revin. Invertoarele sint programate sa se opreasca daca detecteaza supradescarcare adica daca tensiunea scade sub un anumit nivel (supraincarcarea si supradescarcarcarea sint cei mai mari dusmani ai oricaror tip de acumulatori).
Deci invertorul monitorizeaza tensiunea acumulatorului si cand aceasta scade sub un nivel prestabilit intra in panica crezand ca e vorba de supradescarcare. Ceea ce nu e cazul pentru ca daca acumulatorul cu Pb e bun tensiunea isi revine imediat dupa decuplarea consumatorului.
Asta e treaba cu acumulatorii pe Pb: le place sa stea incarcati 100% si daca stau mai mult timp descarcati se sulfateaza. Dau totul la nevoie (adica poti scoate curent mare din ei) cu conditia sa-i incarci cat mai repede dupa aceea. Merg si la temperaturi scazute. Din toate aceste motive acumulatorii cu Pb merg bine in regim de standby: UPS-uri in turnurile de telecomunicatii sau pornire masina. Insa in aplicatii solare prezinta problema pe care ai constatat-o.
Si mai au o problema mare in aplicatii solare: numarul de cicluri destul de redus. Aproximativ 500 de cicluri la 80% DoD si 1700 la 20% DoD (DoD: depth of discharge). Cu alte cuvinte plumbului nu-i place sa lucreze in regim de zi-noapte ci doar ca pompierii - numai cand e bai mare.
Acumulatorii cu Li se comporta diferit. Nu le place sa stea incarcati sau descarcati: au viata cea mai mare daca sunt ciclati intre 20% si 80%. In functie de cat de mult se iese din aceasta plaja pot sa duca intre 3000 si 5000 de cicluri. La Li nu pica tensiunea (de fapt pica dar nult mai putin) si invertoarele nu mai detecteaza o falsa supradescarcare. Bine, aici ar mai fi o discutie despre cum se monitorizeaza supradescarcarea: daca se face ieftin doar prin masurarea tensiunii acumulatorului sau se face cum ar trebui facuta treaba adica cu shunt de masurare a curentului si cu BEM cum e la Victron).
Alta deosebire: plumbul se incarca greu la maxim 0.1...0.2C (adica 10-20% din capacitate) pe cand Li in functie de constructie merge si la 1C sau chiar mai mult. Altfel spus: Li se poate reincarca complet in o ora pe cand la plumb o reincarcare completa dureaza intre 5 si 10 ore.
Litiul are doar 2 dezavantaje: pretul initial mare si temperatura minima de incarcare de +5 grade.
Insa calculat pe intreaga durata de viata a unui acumulator, costul per ciclu de stocare iese tot in favoarea litiului.
Confirm: asa este, eu am un sistem chinezesc cu invertor de 5kw dar am baterii cu lifepo4 tot chinezesti, si tin mult si bine. in conluzie bateriile pe litiu fac diferenta, fiind si cea mai scumpa componenta a sistemului fotovoltaic.
Are sens tot ce spui. Merci!
Foarte bine explicat. Bravo!
A-I incercat cu super condensarori
Info corecte, subscriu!
Salut Cezar , pentru perioada de vara iti recomand si incalzitorul de apa solar , vei avea apa calda la doar cat consuma pompa de apa care urca apa in rezervor.
Tot respectul...Bravooo....Felicitări !!!
Hristos a înviat. Doamne ajută tuturor
Foarte tare!! Felicitari!
Mulțumesc mult pentru tot ce postezi. Mult succes în tot ce ti-ai propus.
Mult succes Cezar!
🤗👍Tot respectul, succes mai departe.
nu puteai folosi pompa datorita scaderii rapide a tensiunii bateriei pe durata unei sarcini mai mari (efectul Peukert), care la bateriile cu PB este destul de pronuntat; dupa oprirea consumatorului, tensiunea revine la o valoare apropiata de cea initiala; invertorul detecta aceasta scadere si oprea iesirea pt. 230V, interpretand ca bateriile ar fi in pericol de descarcare excesiva; la baterille LiFePO4 efectul Peukert este mult mai putin pronuntat.
7:35 cei mai performanți acumulatori sunt lithium titanate LTO
Cycle life (80% DOD): 25000 cycles
Working temperature: -50°C ~ 65°C
Pret si unde gasesc?
@@traianpascar2826 pe aliexpress sau alibaba
@@raduradu1289 multumescsa vad pret..!
Te urmarim cu mare drag,succes in tot ce faci,,,
Mult succes si spor la lucru! 🙂
FELICITARI ! IN TOT CE AI FACUT ACOLO E PRIN MUNCA SI PERSEVERENTA ! SUCCES !
Superb!!!
Va salut .Cit va ajuns invertorul VITRON? Multumesc.
Salutare. Felicitari pentru realizari! Eu ti-as propune sa construiesti un cuptor in curte , am vazut destule filmulete cum sa-l costruiesti cu o minge de gimnastica gonflabila. Cred ca ti-ar fi foarte util
Pizza la altitudine !!! Buna idee
E in plan anul acesta.
L
Sunt curios daca si cat ar fi pierderea de putere care vine de la panouri avand in vedere distanta pana la camera tehnica.
Super video. Deci se poate. Acum mă uit după un loc să mă desprind de oraș. 👍
Bravo Cezar !
Salut, invertorul vechi ar fi fost foarte bun, marea problema la sistemul vechi a fost bateriile și subdimensionarea panourilor, bateriile auto sau pe gel nu pot livra un curent instant care să poată duce pompe sau orice alt consumator cu un consum mare la pornire.... Eu am un EASun, cu 5kwp în panouri și cu baterie de 14kwa pe lifepo4 și produc peste 30kwh (daca am consumatori), merg simultan mașina de spălat vase și rule, cuptor electric de 2,5kwh și un radiator de 2kwh fără să intre în protecție, sistemul funcționează off-grid de 3 luni și nu am avut nici o problema, am prins și tri zile fara soare și tot a ținut bateria la peste 50%....
Părerea mea este că victronul este prea scump pentru o eficienta de plus 5% fata de cele "chinezești"
Respect!!!!
Tot EASun SV2 am si eu SV2 si sunt super multumit. Momentan unul de 5KW cu panouri de 5,5Kwh iar in viitor voi pune doua in paralel si voi dubla si panourile. Un prieten de al meu electrician a desfacurt un Victron in bucati si ai sa razi, absolut toate piesele din interior sunt din china. Pt Cezar functioneaza totul super si ma bucur f.mult pt el.
Spune-mi te rog frumos, care este distanta dintre panouti si invertor. Si daca ai pierderi de curent pana ajunge la invertor. Multumesc frumos.
Bună, cât te a costat panourile plus bateriile ,invertor?
Salut..cat a costat tot sistemul?
Ma bucur tare mult pentru fiecare realizare si iti doresc reusita in tot ce faci si iti propui, Cezar!
Buna ati multumesc pentru video ,te rog daca poti sa ma ajuti am nevoie de un sistem de 10 kw ce ma sfatuiesti de unde as putea achizitiona si cam ce costuri?Multumesc!
salut ! cu surplusul de curent dupa ce sunt pline bateriile, si nu sunt consumatori ce se intampla?
Mult succes ce faci tot așa s-o ți
Am și eu nevoie de un sistem Off Grid cu un consum casnic permanent de 10kw.Ce elemente îmi trebuie și cât ma va costa întregul sistem? Ce garanție au toate elementele? Un sistem de 12 sau 24 v? Curent continuu sau alternativ? Câte siguranțe? Am înțeles ca invertorul își trage curentul din baterie și apoi din panouri, nu ar fi fost mai bine invers? Mulțumesc frumos.
Ce panouri solare recomanzi ? Firma putere
Salut Cezar ! Ești gospodar ! Succes în continuare !
Ai putea sa-ti faci si un generator de biogaz. Sunt suficiente videoclipuri pe aici daca cauti dupa "How to make free gas". Prinde bine mai ales daca alegi sa-l folosesti ca sa faci curent in zilele noroase sau, sa-l legi generatorul la un aragaz sau mini-aragaz.
Felicitari pentru prezentare si pentru realizari? O intrebare ,baterie auto de 200A de ce nu ar fi bune ,cunosc persoane ce utilizeaza doua baterii de 200A de 7 ani si inca merg deci?
Felicitări! 😍
Multumesc pentru cartile recomandate in link description....!!!
Salutare si numai bine
Felicitari si spor la munca , plantari ARONIA , Ffff buna ca si afinele dar mai produttiva
Salut,de unde ai luat acel tuctuc ? Mă interesează și pe mine unul.
Felicitări.
Instalatia a-ți facut-o dv-oastră?
Ati avut o schemă electrică?
Imi spuneti mai rxact ce acumulator aveți.
Am si eu un sistem fotovoltaic de 1 kw si aș vrea să-l îmbunătățesc.
Va mulțumesc.
Boss spune-mi și mie ,de la ce firma ai achiziționat panourile ,ca as vrea sa montez în valcea
ce parere ai de EcoFlow DELTA Pro ?
Salut, am vazut ca sistemul are intrare auxiliara si pentru un generator, cu care poti s-a incarci bateriile, e foarta buna treaba, intrebarea mea este: are si optiunea de a injecta in retea, in cazul in care cu timpul se doreste a fi prosumator?
Salut,Raluca ce face?
Salutare cat a fost invertorul și restul echipamentului de la Victron ? Mulțumesc cu Respect!
Bravo si bafta la tot !!!.... zicea cineva aici de un cuptor, ...buna idee, poate pe viitor !!!
sa ne arati si ce mai faci prin prejur pe acolo, daca mergi prin padure daca faci ceva, sunt curios. te urmaresc de mult si ma bucur sa vad ca tot postezi
Cezar, Pe langa ca invertorul Victron este extrem de scump 3000 euro, nu stie sa functioneze fara baterii! Deci e net inferior fata de MPP solar sau Ea sun! Indiferent ca e zi sau noapte trange in continu din baterii ... eu nu stiu cand apuca bateriile alea sa se incarce daca o zii intreaga folosesti curent in casa, seara de unde mai ai curent? Eu am un invertor de 3kw de la Mpp Solar si al meu este battery less pot sa ii scot afara bateriile ca el functioneaza perfect si fara baterii dar avantajul este ca nu le oboseste cum face al tau . Al meu ziua le incarca iar noaptea trage din baterii al tau trage non stop din baterii...Si eu am sistem pe 24v cu 4 baterii plumb-acid de 12v 250ah bucata, am 2 legate la paralel alte doua legate la paralel iar cele doua grupe serie, bine inteles cu egalizator pe ele. 24volt 500Ah asta inseamna 12kv stocare din care pot folosi doar 5.5-6kw nu pot descarca bateriile mai mult de 50%. Daca folosesc curent ziua in casa, invertorul nu apuca sa incarce bateriile 100% si am mai pus suplimentar inca 2 incarcatoare legate direct la baterii cu panourile aferente fiecarui incarcator. De aia eu ma cam indoiesc de Victronul tau! Daca mai e si ceata afara ma indoiesc si mai tare!!!
Buna,mult succes,ai facut UN COLT DE RAI
Super tare.👏🤞
Succes în continuare
Salut Cezar, ce generator folosesti sa incarci bateriile? Are iesire de 12v, sau ai un redresor? Ori e ceva destinat pentru panouri?
Hi Cezar! I have watched U build this cabin from the beginning. U did an awesome job on it. I know U had help & I think that's wonderful. I will keep watching your video's. What country are U in? I wish I could understand the language but that's OK. I'll watch anyhow. Be safe & God Bless all of U & family. Phoenix
He lives in Romania
Romania
zimi te rog cat costa o instalatie completa cu tot cu baterii ,dar modelul cu upgrade,ms.
Felicitari si mult succes ,ai un nou inscris si un lk3904!
Salut, ceea ce nu am inteles de ce sunt doua MPPT de 85 amperi fiecare?
Doar daca panourile sunt in paralel, daca sunt serie mai mult de 15 amperi nu duc
Nu pot decât să te admir,multă sănătate om gospodar!
Salut,cum ai rezolvat problema cu internetul off-grid?
Wild Wonderful Off Grid *de România 🙂👏 felicitări pentru munca depusă, spor și succes pe mai departe! 👍🌝⚡
Felicitări și multă putere de muncă
Salut Cezar! Am si eu o intrebare.Merita sa-mi cumpar o drujba electrica Karcher?
Ai putea saune spui ai noua un preț la noul sistem?
Am văzut linkul și ca se poate obține i reducere. Dar eu acolo, nu știu ce sa caut.
Dacă ne-ai da un preț total, groso-modo, ca probabil tu ai avut un preț special.
Deci: cam cât costa un sistem ca al tău?
CE fel de aplicatie folosesti? Si multimedia? Sau e doar o tableta?
Salut Cezarica îmi poți spune de unde ai luat bateria?Mulțumesc și felicitări pt.sistemul instalat.
Salut Cezar , ce model de panouri ai ?
foarte interesant video-ul, multumim. care este costul aparaturi pe care o deti?
Mulțumesc f mult Cezar ma documentez de ceva vreme ca vrem sa punem și noi acasă în ro panouri am vedere f bună la soare am cumpărat generator urmează panouri câte panouri o sa am nevoe și în sfârșit un electrician f bun o sa găsesc cu siguranță Mulțumesc încă odată
Buna ziua. Felicitari pentru tot ce faci. O intrebare pe acest topic: cand bateria este 100 % incarcata si nu se consuma deloc curent, panourile sau sistemul nu se supraincalzeste daca e soare puternic? Sunt la inceput cu studiul acestui subiect, sper ca intrebarea nu este puerila😁. Felicitari inca odata pentru tot ce faci
Nu exista aceasta problema, nu. Panourile produc curent atunci cand este consumator pornit.
@@CezarOutdoors Ele produc curent tot timpul cât este lumina, este folosit doar la nevoie ( adică este tras din panouri doar la cerere)
Probabil stau in standby in inverter sau inainte se inverte, adica se pierde.
salut.
ceva nu se leaga. ai baterie de 5 kwh. ai produs in martie 53kwh si ai consumat 28.
unde i diferenta?
Ar merge oare o turbina eoliana acolo?
Salut, super folositoare informatiile tale. Am vazut ca semnalul 4G de la telefonul tau este practic zero. Cum reusesti sa te conectezi la internet in cazul asta? Mersi!
Superb. Ma pregatesc sa las orasul. De curand am luat un teren cu padure si ma pregatesc usor usor de a lasa orasul. Cat te-a costat intreg sistemul fotovoltaic? Multumesc si milta bafta
Faină treabă 😁🤝
Apropo de apa, curge destul de tare izvorul incat sa faci un micro hidro generator?
Salut, Cezar!...Nicely done 'till now...Idee: un cuptor solar...sunt niste proiecte ok pe ytb...si relativ usor de construit...reglabile, temperaturi mari (cand e soare, evident)...aaa, da...si sa nu uit...biogaz, amigo...din resturi menajere, plante taiate etc. Tot pe Ytb gasesti proiecte...Succes in continuare, deci...
De biogaz stiu, de cuptor solar nu stiam. Merci!
Cauta si un producator/distribuitor de turbine eoliene de mici dimensiuni care sa-si testeze produsul acolo ! Suntem dintre noi carora ne plac si cifrele, consum/productie/costuri...
Un preț pentru tot sistemul? (Panouri, invertor, baterii, etc)
Felicitări! Poate vei reuși să folosești mai mult curent pe viitor și mai puține lemne :D
Nu folosesc multe lemne oricum. Cabana e foarte mica si bine izolata.
Salut respect pentru tot ce faci, ești o bunâ inspiratie.
Ai putea să încerci și o eoliană
Pentru productie energie electrica noaptea si pe vreme rea este recomandata o turbina eoliana. La Romstal iei ceva la 2kw la care adaugi si un stalp de 6m pentru tine este suficient. In timp mai adauga seturi de acumulatori.
Aveți un link?
Se folosesc de munca ta Cezare
Cât a costat întreaga investiție?
cu incarcarea aceasta poti duce lejer o aeroterma pt. incalzire in zilele insorite de iarna sau un boiler pt. apa calda pt. dus pe timp de vara. ma intereseaza si pe mine un upgrade de la acumulatori pe gel la LiFePO4, as trece la un total alt nivel.
🤝Tot respectul pentru munca depusă!👍🇷🇴👍
Salutare fratele!🙏🤗❤️
@@lilililiana8988 Bună ziua doamna Liliana,îmi pare bine sa va văd și aici în comentarii! Sa aveți o zi superbă!♥️🤗♥️
@@cristytmcanalulcufolclor sunt de 3 ani aici la Cezar! I mi place mult în natură și acest canal este potrivit pentru mine!
Salut Cezar, parca ma oftic eu ca nu ai automatizare pentru apa 😃, este atât de simplu sa o execuți. Daca crezi ca nu o poți executa conform indicațiilor mele ( cu presostat, robineți, bifurcarea țevilor in mai multe puncte ale proprietății), da-mi de veste, poate ne organizam si-ți fac eu o vizita si te ajut cu montarea elementelor de automatizare pentru instalația de apa.
Intai sa contruiesc bucataria exterioara si fac si automatizare la apa. Merci! :)
De unde sunteți? Puteți scrie aici cum sa va gasim pe internet?
Spor în toate! ❣️
Deja alta viață
Nu mai e ce a fost inainte canalul tau de youtube cu plimbari si sa traiesti in natura, acum ne arati cum traiesti, la fel cum traieste fiecare persoana...
Sunt etape, acum sunt aici si ma concentrez pe ce am de facut. Dupa ce termin mare parte din proiectele actuale vor reveni iesirile in natura, chiar la un nivel mult mai ridicat decat erau inainte. Si nu, nu traiesc ca fiecare persoana.
Așa fac și partidele politice...
Mai întâi îți asiguri existența, apoi plimbările. Când alegi să trăiești izolat asta se traduce cu un singur termen: "muncă". Să stai 5 ore cu telefonul în mână plus încă 3 ca să editezi, asta înseamnă că nu mai ai timp de grădinărit și alte treburi gospodărești indispensabile.