[PREMIERĂ] ȚIGLĂ FOTOVOLTAICĂ în ROMÂNIA! Costuri și caracteristici

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 18 гру 2024

КОМЕНТАРІ • 573

  • @NOPAN1Cwotblitz
    @NOPAN1Cwotblitz 2 роки тому +65

    Esti uluitor. Felicitari pentru munca asta, absolut merita atentia noastra 100%. 👏👍

    • @MariusSoflete
      @MariusSoflete  2 роки тому +3

      mulțu!

    • @electrocat9
      @electrocat9 2 роки тому +2

      Uluitor, cum draq - scuzați limbajul .rar utilizat - să pui țiglă peste țiglă beton peste beton, dacă te gândeai și mai bine puneai țiglă de Pb că la inerția căpătata casa aia va pica mintenaș LOL. Dacă se așează o pasăre, pardon un fulg rătăcit pe acoperiș va depăși masa critică. Sa va rugați să nu ningă.
      Nedumerirea e că mai îți trebuie alta țiglă sub țiglă, fain!

    • @leonardbihoi6580
      @leonardbihoi6580 2 роки тому

      @@MariusSoflete se poate sa imi lasi te rog frumos un numar de telefon pentru a te contacta pentru lucrari la o casa?;;

    • @leonardbihoi6580
      @leonardbihoi6580 2 роки тому

      @@MariusSoflete un nr de telefon daca se poate!!

    • @Big.Bad.Wolfie
      @Big.Bad.Wolfie 2 роки тому

      Nu fi tampit! Este doar montata in Romania. Inventia apartine companie Tesla, a lui Elon Musk.

  • @gheorghejurj1579
    @gheorghejurj1579 2 роки тому +1

    De multă vreme caut imformatii detaliate. În sfirsit le-am găsit. Mulțumesc!

  • @paulowniagermany
    @paulowniagermany 2 роки тому +5

    Felicitari, e nevoie de cat mai multi oameni inventivi.
    Sunteti exemplu, mult succes.

  • @semanuel77
    @semanuel77 2 роки тому +56

    boss, cel mai simplu pentru comparatie era sa faci o comparatie pentru aceeasi casa, care e costul total al acoperisului cu tigla solara si cat ar fi costat cu tigla normala (ceramica, tabla, etc). Diferenta e considerata costul componentei de productie de energie electrica. Abia asta poti sa compari cu costul sistemului cu panouri, pentru ca la panouri ai accesorii de montaj mai scumpe, dar ai si tigla efectiva la acoperis+manopera, pe cand la tigla solara ai manopera mai putina si n-ai nici accesorii de montaj, nici alta tigla sub ea.

    • @codrintm743
      @codrintm743 2 роки тому +8

      ce e asa greu de inteles? a zis, tigla solara este de 20 de dolari, tigla normala e intre 3 lei si 8 lei tigla.

    • @tilicacusca8323
      @tilicacusca8323 2 роки тому

      4400/9500

  • @vasilemorariu9449
    @vasilemorariu9449 2 роки тому +5

    Oameni buni este un lucru fabulos mă bucur enorm pentru voi

  • @constantincristinelmoca9659
    @constantincristinelmoca9659 2 роки тому

    Mulțumim!

  • @Eduard.Popa.
    @Eduard.Popa. 2 роки тому +12

    Eşti o comoară, te ascult cu mare plăcere. Să auzi un inginer şi cu adevărat specialist este o plăcere.

  • @constantincristinelmoca9659
    @constantincristinelmoca9659 2 роки тому +1

    Super ar trebui cam toată Romania

  • @parcalabescuconstanta8250
    @parcalabescuconstanta8250 2 роки тому +5

    Mulțumesc!
    Ideal !
    Scăpăm în sfârșit de “scumpirile” în cascadă ale furnizorilor autohtoni😀!
    Succes🥂 și Felicitări!👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻

  • @roxanadessi9882
    @roxanadessi9882 2 роки тому

    Doamne ajută Marius, respect te admir. Aș fi vrut sa-mi faci tu casa, deocamdată am luat legătura cu o cunoștință de-a ta,Vlad Ciobanu

  • @AGC2021
    @AGC2021 2 роки тому +8

    Am luat in aprilie de pe emag 12 panouri Dokio de 100w tare faine, destul de mici (cam 0,5 m.p./buc), usoare si flexibile, le-am pus pe bloc fixate pe un suport de fier cornier inclinate la 45° spre sud, le-am legat in serie-paralel ca sa am si voltaj si amperaj, le-am cuplat la un regulator mppt care e legat la doua bateriii LiFePO4 de 300Ah cu BMS, iar la baterie am legat un inverter de 5000w.
    Cel mai mult au costat bateriile, pt ca sunt cele mai bune su mai sigure dintre cele cu litiu (doar cele de la Tesla le depasesc) si sunt f durabile - pot fi folosite si mai mult de 20 de ani.
    Chiar si pe vreme noroasa panourile astea imi produc curent la greu, in general mult mai mult decat consum (combina frigorifica consuma cel mai mult si constant), dar n-am probleme nici daca bag ocazional consumatorii mai mari ca masina de spalat, aspiratorul, aerul conditionat etc, pt ca panourile incarca bateriile tot timpul, de la rasarit pana la apus, iar pe timpul noptii se consuma o parte din surplusul acumulat si nefolosit in timpul zilei. Nu stiu cat curent vor produce pe timpul iernii, dar pana acum mi-am permis sa consum curent fara restrictii, niciodata n-au fost bateriile sub 80% din capacitate la caderea noptii.
    Panourile n-au fost scumpe, pt ca le-am luat pachete: cu cat iei mai multe/pachet, cu atat platesti mai putin/buc. Iar daca ai grija sa asiguri fluxul de aer pe sub ele (ca sa nu se incinga la soare), daca le pui inclinate (spre sud neaparat) ca sa beneficieze la maxim de soare pe tot timpul zilei, ca sa se scurga apa de ploaie si zapada de pe ele si sa ricoseze grindina, ar trebui sa reziste minim 15 -20 ani.
    Singurul stres e sa nu le fure careva de pe bloc, ca sunt usor de montat si demontat (au gauri in colturi si pe lungime), chiar daca am folosit niste trucuri ca sa le pot demonta doar eu 😁

    • @davidgaras
      @davidgaras 2 роки тому

      Nu pot să aștept pentru prima furtuna mai mare

    • @AGC2021
      @AGC2021 2 роки тому

      @@davidgaras daca sunt fixate bine, n-au cum sa zboare...

  • @raulbranet2920
    @raulbranet2920 2 роки тому +24

    Salut Marius, mi-a placut in mod deosebit materialul facut de tine. Eu fac acelasi lucru in Australia dar la o scara mult mai mare, sunt mai mult in partea de commercial. In momentul de fata am un proiect de 1.3MWh pe un shopping centre. Imi place ideea de tigla pentru residential. Mult succes !!

    • @madalinaanghel7726
      @madalinaanghel7726 2 роки тому +1

      Buna. Cum se curata ? Un panou solar trebuie curatat . Cum se intretin tiglele ? Costuri intretinere ?

    • @raulbranet2920
      @raulbranet2920 2 роки тому +8

      @@madalinaanghel7726 Buna Madalina, nu am pus tigle pana acum. Cat despre panouri, noi preferam sa le punem flat pe acoperis din motive economice (nu dam bani pe picioarele de tilt), anumiti clienti ne impun sa le montam la 10 grade inclinatie tocmai din motive de self-cleaning. Atunci cand ploua ele se spala natural. Noi ca firma nu curatam panourile dar firmele care se ocupa de asta, de obicei le curata o data pe vara. Aici nu ploua vara aproape deloc. Daca le pui pe acoperise obisnuite de casa, eu consider ca nu trebuie sa le speli, mai ales in Romania unde totusi ploua de 3-4 ori pe vara macar. In calculele ingineresti, se observa o diferenta de productie daca panoul este prafuit sau nu dar in realitate nu prea conteaza pentru ca sunt mult mai multi factori implicati cum ar fi unghiul de incidenta si asa mai departe..... In ceea ce tine de intretinere, panourile sunt low maintenance, ar trebui sa tina undeva in jurul a 25 de ani. In realitate panourile care astazi sunt ultima generatie, maine. sunt depasite. Noi folosim prepoderent Trina. Am facut multe proiecte cu Trina Vertex S Monocristaline de 405W. Din ce avem in Australia sunt cele mai ok pentru noi dpvd economic/ performanta si din cele care ii ok sa le pui pe casa. Am pus in schimb si Trina de 500W pe o scoala dar nu recomand..... sunt foarte mari si grele. Mai pe scurt parerile sunt impartite. Cred ca pentru lucrari rezidentiale.... tigla fotovoltaica ii raspunsul. Din punctul meu de vedere are multe avantaje fata de panourile clasice

    • @madalinaanghel7726
      @madalinaanghel7726 2 роки тому +1

      @@raulbranet2920 Multumesc pentru mesaj 🙂

  • @TheBenhamix
    @TheBenhamix 2 роки тому +2

    Fantastic, cu detalii foarte utile
    Bravo și mulțumesc

  • @iubitoriide-holticultura6489
    @iubitoriide-holticultura6489 2 роки тому

    Super sunt încântat de idee felicitări și spor la treabă

  • @ted1558
    @ted1558 Рік тому +2

    Arata foarte bine !
    Dar sa vezi probleme si pumni in cap cand se strica legatura unei tigle pe undeva pe casa si nu ... stii care s-a stricat. Sa vezi cum cauti !
    Dar se poate intampla ca mai multe legaturi sa se strice, de exemplu iarna, pe frig, ploaie, etc !!
    Macar la panouri e mult mai simplu, pt ca sunt mult mai putine, deci extrem de usor de gasit defectiunea

  • @bogdan6755
    @bogdan6755 2 роки тому +11

    6500w cu panouri de 550w te costa 2500 de euro.
    Pe acoperișul ăla poți monta dublu ca putere și tot ieși mai ieftin cu tot cu tabla de la bilka.

  • @lifeandplaces
    @lifeandplaces 2 роки тому +3

    Felicitari pentru video! O oarecare independenta energetica inseamna foarte mult in ziua de astazi, costul e normal sa fie mare, iar piedicile multe. E bine ca exista oameni si la noi care s-au saturat sa spere ca cineva va da drumul la 'robinet' inca vreo cateva generatii in timp ce singurele noastre preocupari sa fie dat banii pe prostii inutile, sau schimbatul de masini. Cei care vad doar pretul, asa a fost si cu telefoanele mobile smart cu touchscreen acum 15 ani. Variantele erau putine, iar preturile erau mari. Daca nu cumpara nimeni primul iPhone la un pret de 5-6 ori mai mare decat ce mai exista atunci pe piata, nu am fi ajuns sa avem cu totii in buzunare telefoanele de acum. E bine ca avem si noi early adopters, iar cineva isi permite costurile initiale mari si la noi in tara. Doar asa ajung aceste produse din ce in ce mai accesibile.

  • @ioanvidrighin7784
    @ioanvidrighin7784 2 роки тому +22

    Salutari. Multă vorbărie, multe calcule, multe detalii tehnice.. Dar să zicem că sunt bune pentru cei care se ocupa cu așa ceva! În rest pe proprietarul consumator îl interesează raportul calitate preț.
    Și eu am înțeles cam așa; că strict sistemul fotovoltaic a costat vreo 12800 €, lucru bun pentru vreo 25 de ani adică 300 luni de facturare. La un calcul simplu, da vreo 43€ /lună, adică cam cât iar veni omului factura medie de la rețea! Și atunci întreb; de ce să investești pentru a-ți plăti curent cu 25 de ani în avans? Nu mai punem la socoteala că s-ar putea să nu funcționeze optim(se oxidează o mufă din câteva sute, zic și eu), ba mai trebuie niște baterii de stocare care nu sunt ieftine, plus că sar putea sa mai ai totuși nevoie și de niște curent din rețea că nu-ți face față constant. Deci care este avantajul calaretului?
    Să zicem că este bun, unde nu ai altă sursa de curent!
    Sau trebuie găsit un cost mai avantajos, pentru a nu-ți plăti curentul cu 20 de ani în avans!

    • @risteavalentinion7994
      @risteavalentinion7994 2 роки тому +4

      Ai perfecta dreptate ....platesti curentu pe 20 de ani asa deodata :))) plus mai pune si ca se mai strica trebuie schimbate ...intretinerea ...baterii si multe altele ....plus ca nu ai soare mereu ramai fara baterii ...si lista continua.....e o porcarie si chinuiala ....si foarte scump.. plus ca esti obligat sa platesti si factura la cutent..minimil ala .......pai unde ajungi asa ? Asta se numeste țeapã ..... asta e buna numai pentru cei ce nu au acces la curentul electric

    • @danutc7530
      @danutc7530 2 роки тому +6

      Corect ! In aceiasi bani isi instaleaza set de eoliene de 16 KW ! Macar vantul bate si noaptea...

    • @angelarogoveanu304
      @angelarogoveanu304 2 роки тому

      ​@@danutc7530 Da , ai pus problema foarte corect, si da, multa vorbarie . Nu inteleg pentru ce toata bataia de cap. Ma gandesc totusi ca poate fi utila in conditiile in care toata casa functioneaza pe consumul de energie electrica. Total acoperis cu manopera 18 000 €.
      In fineeee...

    • @mateialexandrucoltoiu7207
      @mateialexandrucoltoiu7207 2 роки тому

      @@danutc7530 Nu e chiar așa, eolienele alea produc zgomot, sunt ceva mai puțin fiabile și nu produc așa de bine în orașe precum Timișoara.

    • @mateialexandrucoltoiu7207
      @mateialexandrucoltoiu7207 2 роки тому

      @@risteavalentinion7994 Momentan ideal este fie să accesezi fonduri, fie să faci totul în regie proprie pe sistem offgrid, dacă te pricepi. Însă, cum zicea și omul, la început și telefoanele erau mari, scumpe și proaste deci pe viitor se va schimba treaba.
      Pe de altă parte, curentul electric se scumpește, astăzi deja avem energia la un preț de peste 20 de cenți per kwh fără taxe și distribuție așa că panourile solare nu mai arată așa de prost.

  • @raimondiosub3255
    @raimondiosub3255 2 роки тому

    bravo esti destept tipule
    mai vreau

  • @construieste-cu-Tonito
    @construieste-cu-Tonito 2 роки тому +4

    Super interesant! Felicitări!

  • @dragos1894
    @dragos1894 2 роки тому

    Foarte tare frate!!Hai ca se poate

  • @eugen-m
    @eugen-m 2 роки тому

    Chiar este viitorul. Bravo.

  • @TanaseLiviu
    @TanaseLiviu 2 роки тому +1

    Excelent domnule Soflete ! Frumos expus, poate ne mai desteptam si noi putin

  • @florinmatei1147
    @florinmatei1147 2 роки тому +1

    Super tare tigla .Pret pe masura.

  • @AndreeaGeorgi1999
    @AndreeaGeorgi1999 2 роки тому

    Ești o persoană optimistă face treabă foarte bună

  • @infogeodom6510
    @infogeodom6510 2 роки тому +9

    Tegola a prezentat tigla, ma fog, sindrila fotovoltaica de cativa ani buni deja si au fost montate si pe 2 cladiri pe langa Oradea.
    Oricum felicitari pentru video si montaj

  • @mirceadraga7421
    @mirceadraga7421 2 роки тому +7

    Superbă prezentarea, interesant proiectul! Spor! :)

  • @eugenbordea9162
    @eugenbordea9162 2 роки тому +10

    Bună ziua, nu ați spus nimic despre randamentul țiglei fotovoltaice(nici al panourilor de la cealaltă casa luată ca și comparație), mai precis ce "pierdere" de producție au în timp, procentual, după câți ani. Mulțumesc

  • @razvandumitrescu1981
    @razvandumitrescu1981 2 роки тому +1

    Felicitări pentru tot ce ne oferi!!!

  • @roxanadessi9882
    @roxanadessi9882 2 роки тому +1

    Mi-ar plăcea să lucrați împreună,ar fi perfect

  • @TheSweetVillain
    @TheSweetVillain 2 роки тому +8

    O leaca cam scump, in caz de grindina cum se comporta ?

  • @DiversificationPlus
    @DiversificationPlus 2 роки тому

    Aceste proiecte probabil o sa fie viitorul...felicitări

    • @davidgaras
      @davidgaras 2 роки тому

      Da, ce sa zic. Nu pot sa astept destul ca sa vad oameni curentati de panouri dupa ce ridica vreo tigla cu firele dezizolate peste 10 ani.

  • @adrianblaj5435
    @adrianblaj5435 2 роки тому +1

    Felicitari

  •  2 роки тому

    Felicitări pentru acest video! Țigle foarte interesante! Pentru a evita rămânerea zăpezii pe casă! Mi se pare mult mai important să nu rămână zăpadă pe celulele fotovoltaice decât un eventual risc pentru pluvial sau eventuale plante de pe lângă casă!

  • @VASY460
    @VASY460 2 роки тому

    Foarte tare țigla solară!

  • @securezone8130
    @securezone8130 2 роки тому +1

    Super tare!!!

  • @ramonaramona2044
    @ramonaramona2044 2 роки тому +1

    Felicitări!

  • @aaly1122
    @aaly1122 2 роки тому +1

    Super proiectul. dar ce meseriasi au pus tigla aia ? Din lateral se observa cum una e mai sus alta mai jos ... diferente de 1-3cm .

  • @danielgrigoras5375
    @danielgrigoras5375 2 роки тому +1

    Este foarte grea. Este o încărcare mare ptr construcție.

  • @dorinbivolaru3330
    @dorinbivolaru3330 2 роки тому

    BRAVO!!!💯👍

  • @NikyHindi1
    @NikyHindi1 2 роки тому +1

    O idee f buna 👍😃

  • @NatureLover-ej1jx
    @NatureLover-ej1jx 2 роки тому

    Felicitări amice!

  • @florina2594
    @florina2594 2 роки тому

    Foarte scump!!!!!!!!!

  • @constantincristinelmoca9659
    @constantincristinelmoca9659 2 роки тому

    Super cred că o să-mi fac și eu

  • @AntalMadincea
    @AntalMadincea 2 роки тому +2

    Pentru o funcționare optimă, temperatura panourilor ar trebui să fie cât mai scăzută. Din acest punct de vedere vopsirea în negru a țiglei este cea mai nefericită idee posibilă. Și cea mai urâtă, dar asta poate ține doar de gusturile mele, e totuși casă nu cavou.

  • @popacristian4846
    @popacristian4846 2 роки тому

    BRAVO UN LUCRU BUN

  • @catalingherzan3829
    @catalingherzan3829 2 роки тому

    Buna Marius, felicitari pentru realizarea materialului, pasiune si munca depusa... Tehnic este un pas inainte iar aici as putea mentiona din studiile efectuate ca sistemul suporta perfectionari si firesc ca intotdeauna noile tehnologii performante costa dar in acelasi timp merita sa le ai pe cele mai noi daca vrei sa ai performanta. Aici pot mentiona posibile imbunatatiri care ajuta la obtinerea unui randament mai bun (sistemele de panouri fotovoltaice actuale performante depasesc deja eficienta de 22% si au o durata de viata de 40 de ani pornind de la un randament de 220 W/metru patrat timp in care firesc acesta va scadea cu o rata de degradare cam de 0,25%/an) cum ar fi: 1. Marirea dimensiunilor panourilor care teoretic ar trebui sa asigure si un cost mai redus; 2. Incorporarea in fiecare panou a invertoarelor pentru eliminarea invertorului general (astfel se reduc pierderile de pe traseu pana la invertor, eliminarea posibilitatii ca sistemul sa fie total nefunctional in cazul in care apar defecte si facand totodata posibila functionarea sistemului in cazul defectarii unor panouri si astfel se va mai reduce doar din puterea corespunzatoare unde avem defecte dar sistemul va functiona; 3. Crearea fiecarui panou astfel incat unghiurile celulelor componente sa difere putin si astfel sa se reduca influenta negativa a pomilor din posibila apropiere mai ales cand sunt inverziti cat si totodata mai buna captare de energie in anumite unghiuri cand lumina poate fi mai puternica pe unele celule si mai slaba pe altele decat avand aceeasi orientare si in unghiurile asa zis ,,moarte" toate celulele componente ale panoului sa nu mai produca energia minima necesara functionarii sale; 4. Posibilitatea simpla de a dezvolta puterea prin adaugarea de noi panouri cat si controlul functionarii fiecarui panou in parte ceea ce la sistemul ,,clasic" era mult mai dificil sa determini exact; 5. Tensiuni de lucru cat mai mari pentru a putea obtine puteri crescute la curenti mai mici. Liderii in acest domeniu in clipa de fata asigura un randament dupa primul an de functionare a sistemului de 98% si de 92% dupa 25 de ani timp maxim pentru care producatorul ofera garantia produsului... cam acesta ar fi ,,standardul" cu care ar trebui sa facem comparatie acum. Toate cele bune mai ales fericitilor care locuiesc la case unde au posibilitatea practica de a monta un sistem care speram sa fie perfectionat in timp si astfel sa fie mai usor de suportat financiar (aici cu siguranta statul ar putea avea un cuvant important de spus si ar trebui sa intervina in acest sens pentru a nu discuta doar ,,teorii" despre energia verde)...

    • @bogdanionescu4023
      @bogdanionescu4023 2 роки тому

      Că sa pot calcula necesarul de panouri fotovoltaice in "mp" ,raportat la consumul dat de contoar,in "kwh", trebuie să interpretez valoarea data de dvs.,de 220 pentru 1 mp,a randamentului acestor panouri,că este in "wh" ?Mulțumesc.

    • @catalingherzan3829
      @catalingherzan3829 2 роки тому

      @@bogdanionescu4023 Buna, poate exprimarea mea nu a fost corespunzatoare... Ma refeream la cei 220 W ca fiind puterea obtinuta pe o suprafata de 1 metru patrat sau mai precis daca vrei sa obtii de exemplu o putere de 6 kW vei avea nevoie numai de 15 panouri fotovoltaice performante (ca cele mentionate mai sus) in loc de 19 panouri fotovoltaice conventionale ceea ce va insemna o suprafata mai mare necesara pentru montare daca folosim panourile conventionale (deci obtinem puterea de 400 W de la fiecare panou performant). Tehnologiile evolueaza in timp deci, chiar si aceste performante obtinute pot fi perfectionate daca nu chiar vor aparea si alte tehnologii bazate pe alte principii care sa ofere un randament marit...

  • @asicarhitectura
    @asicarhitectura 2 роки тому +1

    Un plus și pentru arhitectura acest sistem!!!

  • @MR-cg9lw
    @MR-cg9lw 2 роки тому

    Superb! ❤️❤️❤️❤️

  • @piosif33
    @piosif33 2 роки тому +9

    La atâtea conexiuni vor fi probleme de lipsă de contact foarte curând. Ar trebui un mod simplu de control periodic pe fiecare linie.

    • @raulbranet2920
      @raulbranet2920 2 роки тому +2

      Nu are legatura, se folosesc mufe MC4 care sunt IP67 rezistente la apa si radiatie UV. Mufele sunt stanndardizate. Pe invertoarele mari, sunt tensiuni de 1000V DC si 40 A. Nu se pune problema sa existe conexiuni imperfecte.

    • @piosif33
      @piosif33 2 роки тому

      @@raulbranet2920 Interesant!

    • @ioanvidrighin7784
      @ioanvidrighin7784 2 роки тому +1

      100%. Dar deh.. Nu mai trebuie investiți niște bani și în mentenanță?

    • @danutc7530
      @danutc7530 2 роки тому +3

      @@raulbranet2920 Sa intelegem ca daca "teoretic" sutele alea de mufe sunt IP67 vor avea avea exact acelasi risc de defectare in timp precum una singura... sa fim seriosi - oricum riscul celmai mare va fi cu sutele de soricei ce vor avea cel mai bun loc de cuibarit . Si mai au si prostul obicei de a roade orice...

    • @raulbranet2920
      @raulbranet2920 2 роки тому

      @@danutc7530 ce pot sa iti spun este ca din experienta mea, care fac design si fac proiecte de pana la 1.3 MWh, 990KVa, este ca nu am vazut nici macar o singura data un defect al mufelor MC4. Am vazut priecte vechi de 10 ani in Australia, cu cabliri de DC coapte de UV si caldura ( chiar daca se presupune ca, cablurile sun UV resistant) dar absolut nici macar o data nu am vazut un fault din cauza mufelor MC4

  • @emilianbranescu227
    @emilianbranescu227 2 роки тому +3

    buna ziua.am si eu o intrebare legata de panourile fotovoltaice in general.cu cat scade randamentul panourilor acoperite de zapada?multumesc.

    • @NarcisAlin1
      @NarcisAlin1 2 роки тому

      Salut !Poti face un test singur acasa ,atat timp cat ai la indemana un mic panou fotovoltaic ,cu ajutorul unui multimetru legat la panou ,acoperi incet suprafata cu o coala .....si ca testul sa fie cat mai precis cu aceeasi coala peste panou sa iesi cu el in raza soarelui/ locuri mai umbrite

  • @Gabicapusan
    @Gabicapusan 2 роки тому +1

    Felicitari pentru alegere, foarte bun materialul. Din pacate, daca s-a dorit 8 cm de zona de ventilatie, de ce nu s-a continuat la fel tot detaliul? e vorba de admisia de aer de la jgheab si mai ales de evacuarea aerului cu coama tip cupa? asa nu s-a asigurat corect ventilatia dorita. Cel putin asa se vede din filmare.
    Daca s-au mai montat si acele benzi de etasnare la coama nici nu vrea sa ma mai gandesc ce a iesit acolo.

  • @ionutchete319
    @ionutchete319 2 роки тому +20

    Un preț decent totuși. Exista țiglă fotovoltaica și la 50 Eur/bucata :). Viitorul pare însorit. Felicitări!

    • @dariusaga3063
      @dariusaga3063 2 роки тому +10

      viitoru este manipularea prostilor ca tine ! :) e matematica simpla pentru copii de generala, aceste tigle sunt ne rentabile,nu o sa iesi pe plus niciodata ,poate daca te tin 30 ani si nu mai ai costuri de reparatie ,service...

    • @mannyschindler177
      @mannyschindler177 2 роки тому

      @@dariusaga3063
      calculele sunt f clare in plus,aici nu s-a pus pretul de racordare la reteaua electrica si nici pretul abonamentului la furnizor.
      Daca renunti sa te conectezi la reteaua de distributie, e si mai rentabil

    • @ionutchete319
      @ionutchete319 2 роки тому

      @@dariusaga3063 Nici măcar nu ar trebui sa raspund la ceea ce ai debitat. Dar îți răspund în speranța că te mai luminezi puțin. Nu este vorba de ieșit pe plus "$arakule"!(asta ca să manelizez...scuze...empatizez cu tine) Este vorba de felul în care este produsa energia pe care o consuma casa. Energie produsa în curte. Tu nu ai înțeles nimic din tot ce se discuta pe aici. Am mai văzut habarnisti și tot felul de coate goale care își dau cu părerea pe teme de genul asta. Nu va obliga nimeni sa comentați înainte sa va documentați. Chiar țineți neapărat sa va faceți de maro? Nu montează nimeni panouri sau țigle fotovoltaice sa iasă pe plus. Majoritatea celor care își fac o casa eficienta energetic și care folosesc energie din surse regenerabile nu o fac ca să facă profit. O fac pentru ca au înțeles ca trebuie sa mai lasam ceva din resursele Pământului și pentru cei care urmează după noi și nu este neapărat necesar sa distrugem tot ecosistemul prin consumuri de energie exagerate.

    • @mihaim.9630
      @mihaim.9630 2 роки тому +1

      @@ionutchete319 resursele pământului sunt distruse și secătuit de marile corporații,state etc. Nu de omul de rand. După cum zice știința pământul are "miliarde" de ani și a văzut mii de războaie și cataclisme dar numai rezista 50-100 de ani dacă nu băgăm adânc mana în buzunar...totul este despre bani
      . Dacă ar iubi pământul tot ce este eco ar trebui sa fie super accesibil chiar și pt săraci. Aveți grija la propaganda neomarxistilor de azi (progresistii) au făcut o religie din ideologia încălzirii globale. Obiectivul este Marea Resetare cauta pe google.Oamenii nu se pot salva nici pe ei înșiși darămite o planeta...nu am creat noi acest pamant ,arhitectul lui l a făcut cu capacitatea de a se regenera încontinuu..conform cercetătorilor neplătiți de globalisti suntem în perioada de încălzire. Planeta se încălzește și răcește ciclic. Dar ei călăresc subiectul pt a și atinge scopurile

  • @paulofficial2706
    @paulofficial2706 2 роки тому

    Acum mi-a recomandat youtube acest video, foarte util. Excel îl știu, ce soft este cel de la min 14:00 ?

    • @paulofficial2706
      @paulofficial2706 2 роки тому

      Nvm. Mi-am dat seama din interfață, phpp, sper sa nu greșesc.

  • @TudorRosca
    @TudorRosca 2 роки тому +2

    Bravo! Foarte bun materialul.

  • @ioanstelian192
    @ioanstelian192 2 роки тому

    Mulțumesc mult

  • @mariusmaties9298
    @mariusmaties9298 2 роки тому +3

    datorita montarii in solzi, una peste alta...e posibil ca sa se castige 1 grad?...adica 38-1 ....sa fie mai aproape de cele 35 optime.

  • @gheorghestegari2731
    @gheorghestegari2731 11 місяців тому

    Buna seara, multumim frumos pentru informatia foarte utila, as dori sa intreb daca stie cineva cine produce aceste tigle?

  • @danielalexandruopran4132
    @danielalexandruopran4132 2 роки тому +1

    Buna ziua, Am urmarit materialul cu deosebit interes si felicitari pentru realizarea lui. Am o intrebare. Am cautat diverse variante de panouri fotovoltaice si am gasit ceva interesant de la firma Tegola. Poti sa ne dai mai multe amanunte despre aceste produse. Multumesc!

  • @angelageta9970
    @angelageta9970 2 роки тому

    Este superb ....

  • @FlorinPiraianu
    @FlorinPiraianu 2 роки тому +3

    🤗👏👏👏👏👏👏 foarte interesant as vrea sa vad mai des asemenea tehnologi ! Broavo Marius!

    • @MariusSoflete
      @MariusSoflete  2 роки тому +3

      e meritul lui Claudiu că a avut curaj să aleagă un astfel de sistem

  • @alinlauran3117
    @alinlauran3117 2 роки тому +2

    Salut! Poate ne vorbesti putin si de stocare, ca de producere ne-am lamurit ( sau suntem in curs )!:) Multumesc

  • @zion3dprint
    @zion3dprint 2 роки тому +3

    Nu ne poti da si un link catre producator/importator in Romania? sau nu avem?

  • @constantinhanganu4986
    @constantinhanganu4986 2 роки тому

    Salut felicitări pentru ceea ce faci 👍

  • @WTF-Rumenia
    @WTF-Rumenia 2 роки тому +2

    a aparut si la noi in Romania acest timp de tigla ...am vazut in afara acum cativa ani acest timp de tigla
    oare ce rezistenta sa o ploie cu gheata de diemnsiuni mari?

  • @bogdanionescu4023
    @bogdanionescu4023 2 роки тому

    Felicitări.Pentru acoperiș cu țiglă nu m-ar interesa pentru că este prea scump pentru mine,dar m-ar interesa ,daca exista o soluție economică,cu celule fotovoltaice pentru ferestrele cu rama PVC,mai ieftine și mai ușor,cu prag de circa10cm, la refacerea închiderii unui balcon in Brasov,in prezent executat integral cu geam simplu pe rama metalica, la etaj 2 [orientare spre est;suprafața posibil de vitrat : parapet circa (5.50+2×0.25)×0.90;ferestre circa (5.50+2×0.25)×1.20;supralumina circa (5.50+2×0.25)×0.65/0.75;acoperire inclinata circa 6.00×(0.25+streașină 0.15/0.20) ],aferenta ca suprafața,consumului de curent casnic/iluminat,al unui apartament de 63 mp,care să permită și intrarea luminii în balcon.

  • @TeodorAndrei5
    @TeodorAndrei5 2 роки тому +5

    Ai luat in calcul deviatia de la cele 30grade la care ar trebui montate panourile? O sa ai o surpriza cand vei vedea cat scade eficienta lor la fiecare grad + sau -

  • @iovv88
    @iovv88 2 роки тому

    Ai manusi Blackberry(nu ca fostul telefon, dar stiu ca asa scrie pe ele) - imi plac si mie, sunt confortabile si foarte rezistente. Keep up the good work!

  • @MB2014D
    @MB2014D 2 роки тому

    Foarte frumoasa lucrarea , de unde se pot comanda tiglele

  • @Channel-tr1hx
    @Channel-tr1hx 2 роки тому

    Bunicica analiza. As fi curios cat ar veni kwh daca ai scoate pretul unui acoperis obisnuit care este un cost necesar oricum. Acel 0,10 ara junge 0,3-0,5? Cea ce ar suna binisor dpdvdr economic.

  • @adriancoroian7810
    @adriancoroian7810 2 роки тому

    Super!!!

  • @argentus5483
    @argentus5483 2 роки тому

    Fantastic !!! Grozavă idee a avut cine s-a gândit să producă așa ceva !!! Mulțumesc frumos pt informare !!!!
    Țigla fotovoltaică este montată pe ambele ape ale acoperișului ?? Sau doar pe sud ??

    • @mariusstan352
      @mariusstan352 2 роки тому +1

      doar pe sud , si spune pretul pentru cealalta tigla

    • @argentus5483
      @argentus5483 2 роки тому

      @@mariusstan352 Mulțumesc frumos, înseamnă că nu am fost atent sau vorbeam cu cineva din casă.

  • @danielbordinc3993
    @danielbordinc3993 2 роки тому +6

    Eu am plătit 8 000 € la 160 de metri pătrați, deci fără nici un panou solar, mi se pare un preț foarte avantajos

  • @rusu40
    @rusu40 2 роки тому +1

    Super . Da daca se strica o tigla fotovoltaica se schimba usor ?

    • @MariusSoflete
      @MariusSoflete  2 роки тому +1

      uhmm, am pus mâna pe mai multe și nu s-au stricat :)). Dar da - se pot înlocui ușor

    • @corneliug8
      @corneliug8 2 роки тому +1

      @@MariusSoflete Atunci cand se inlocuieste o tigla se pot re-face usor conexiunile?

    • @claudiuantohi8531
      @claudiuantohi8531 2 роки тому +4

      @@corneliug8 foarte usor se refac conexiunile, au conectori mc4, mama-tata. Daca se strica o tigla, sistemul are un sistem sa sara tigla aia defecta si stringul sa functioneze mai departe.

    • @corneliug8
      @corneliug8 2 роки тому

      @@claudiuantohi8531 Merci pentru explicatii. Inca o intrebare: cum ajungi la tigla defecta? Se poate pasi pe tiglele fotovoltaice? Folosesti o scara / o scandura ca sa nu pasesti direct pe tigle?

    • @claudiuantohi8531
      @claudiuantohi8531 2 роки тому

      @@corneliug8 stiu ca nu am voie sa calc pe ele, deci accesul se face pe tiglele obisnuite de sus/jos, apoi o scara intre ele ar trebui sa-mi fie de ajutor

  • @IORAStudio
    @IORAStudio 2 роки тому +4

    Wow ca si inovatie, daca in timp sunt si fiabile e ceva foarte ok, daca am inteles bine sunt inseriate si aici ar putea fi veriga slaba, oricum multumim pentru clip

  • @predacorneliu
    @predacorneliu 2 роки тому +42

    Randamentul de maxim 30%, a acestui sistem, este nerentabil. Eu sunt prosumator, dar teoria arata bine.
    Deci la cele 20000 de euro se mai adaugă și bateriile de 5000 de euro, asta înseamnă că nu îți scoți banii nici după ce trec cei 25 de ani de funcționare teoretică.
    Da, viitorul pare a fi scump și ineficient, dar foarte tehnologizat.
    Sa presupunem că această casă consuma 500 kWh/ lună și că își asigură jumătate din acest consum/lună, haide sa vedem în câți ani își scoate banii .
    Considerăm 0,25 euro/kWh și atunci avem lunar un cost de 125 euro.
    Amortizarea este (25000/125)/12=16,6 ani.
    Cum jumătate din consum a fost din sistemul fotovoltaic înseamnă că amortizăm sistemul in16,6*2=33,2 ani.
    Dar sa spunem că o să crească prețul costul energiei cu 100% deci amortizarea este in 16,6 ani, fără a lua în calcul costurile cu întreținerea sau posibilele defecte.
    După 20 de ani putem trece pe profit, asta daca nu există o finanțare de la stat , care sa susțină o mare parte din costul lucrărilor, deși mai mult de 4000 euro nu se dă.

    • @cocodjambo93
      @cocodjambo93 2 роки тому +5

      si care finantrare la stat e tot din impozitele noastre :))

    • @predacorneliu
      @predacorneliu 2 роки тому +7

      @@cocodjambo93 Normal, ia de la mine și de la tine și ii da unuia cu relații, care aproba dosarul și după aia ăla beneficiază. Și eu am încercat, dar nu am reușit, asa ca am scos bănuțul și am făcut lucrarea.

    • @mihaii901
      @mihaii901 2 роки тому +3

      Ca sa compari cu acoperisul cu panouri, ai pus in calcul costul acoperisului clasic cu tigla normala care se adauga la panourile alea eficiente?

    • @predacorneliu
      @predacorneliu 2 роки тому +2

      @@mihaii901 Nu am comparat cu nimic, am luat costul pe care ni l-a comunicat în filmuleț.

    • @bobby69ireland
      @bobby69ireland 2 роки тому +11

      Esti f f optimist referitor la amortizare ! Pretul electricitatii pana la problemele din iarna asta a fost mereu 0,14-0,18 E /KW - si chiar in acest moment Hidroelectrica vinde cu 0,14 E/KW catre clientii PF ! Nicidecum 0,25 E/KW. Si din cauza dezvoltarii puternice in anii urmatori a producerii de EE cu panouri fotovoltaice si eolian pretul se va stabiliza in cativa ani pe la 0,12-0,15 E/KW ! Sa mai spunem ca acumulatorii aia daca sunt folositi din plin in 8 max 10 ani trebuiesc inlocuiti ! Apoi aceste panouri nu au trecut proba timpului asa montate pe beton si lucrand la temperaturi f f ridicate... Iar de fiecare data cand se defecteaza o celula este o adevarata tragedie ce implica niste costuri f mari pt inlocuire/reparare... Proprietarul in cativa ani va plange pt banii dati si va cauta sa vanda constructia si cu mare noroc va obtine jumatate din pretul investit... Casa asta e o invetitie mult mai proasta decat a fost depozitul Buhnici...macar ala a avut sponzorizari la greu la construire...

  • @srazvann5004
    @srazvann5004 2 роки тому

    Salut. Super util acest video, dar as avea o intrebare, probabil off-topic. Daca alegem sa fim prosumatori si "se ia" curentul in zona, energia produsa va acoperi intai casa, astfel avand curent electric cand ceilalti nu au sau putem beneficia de acest lucru doar cand avem baterii montate?

    • @fermecatul13
      @fermecatul13 2 роки тому

      Dacă vrei să montezi panouri fotovoltaice, și știi că ai probleme cu întreruperi de energie de la rețea, trebuie să ai grijă ce inversor montezi pentru că marea majoritate nu funcționează dacă nu au energie de la rețea.

  • @leoncircu1753
    @leoncircu1753 2 роки тому

    Marius poți Sami recomanzi un arhitect bum in Timișoara ?? Vreau o casa pe timbre frame mersi

  • @radufecior3681
    @radufecior3681 2 роки тому +1

    Bravo 💪 dar in caz de incendiu ce se poate intampla

  • @zb1065
    @zb1065 2 роки тому +3

    M-ar interesa foarte tare, dacă este fezabilă instalarea fotovoltaicelot pe bloc? Stau la ultimul etaj, am pod accesibil din propriul apartament, inclusiv acces pe acoperișul în șarpantă, având orientare aprox. N-E, respectiv S-V, înclinație de aprox. 30⁰, contoare de electricitate la parter. M-ar interesa, în special, dacă în aceste condiții, lucrarea s-ar putea face cu deranj minim față de vecini. Adică fără multe găuri în pereții spațiilor comune. Cu montarea panourilor pe acoperiș cred că ar fi de acord, căci oricum nu-l folosesc la nimic, și n-au nici acces pe el, doar eu.

    • @theodorbutters141
      @theodorbutters141 2 роки тому +2

      nu vad de ce n-ar merge asa ceva, mai ales daca stai la ultimul etaj.
      Ar fi si mai simplu daca nu ai avea de gand sa "vinzi" energie inapoi in retea, astfel nu ar trebui sa aduci modificari la contor. Doar vii cu un invertor care preia curent din baterii sau din retea in functie de situatie.
      Ar merge si pe latura de sud a cladirii pentru toti cei care au balcoane orientate spre sud, ar putea sa aiba asa ceva montat pe partea exterioara a balconului aproape vertical (cu un unghi de 10-15 grade intre balcon si panou)

    • @davids_00
      @davids_00 2 роки тому +4

      iti trebuie autorizatie de constructie de la primarie, plus acordul tuturor vecinilor, apoi vezi daca le trebuie si lor din profit...

    • @tv_ialomita
      @tv_ialomita 2 роки тому +2

      Acoperișul este un bun comun al tuturor proprietarilor din bloc (ca și subsolul). Noi, de exemplu, ne chinuim de vreo 2 ani să strângem bani pentru înlocuirea tiglei. Ar fi interesant dacă ar ajuta și statul român nu doar la proiecte de 20.000 RON.....sau poate ar trebui să depunem proiecte separate toate cele 5 apartamente de pe tronsonul sudic al blocului ?

    • @ioanvidrighin7784
      @ioanvidrighin7784 2 роки тому +2

      @@davids_00 😀care profit? Adică după vreo 20 de ani după ce se amortizează costurile instalaților. Și o iei de la capăt!

    • @davids_00
      @davids_00 2 роки тому +1

      @@ioanvidrighin7784 pai eu ce iti povestesc?

  • @madalina7360
    @madalina7360 2 роки тому

    Marius mar interesa un video cum o sa se recicleze panourile fotovoltaice din cate stiu eu nu prea se pot recicla?

  • @ciprinicolae1370
    @ciprinicolae1370 2 роки тому +1

    Salut. Clasic și rafinat. Fără încărcări suplimentare dar...ce durata de viață au celulele fotovoltaice? .
    Deobicei panourile solare clasice au randament bun 20 de ani apoi le schimbi.

    • @MariusSoflete
      @MariusSoflete  2 роки тому +1

      garantat 25 de ani, după cum am spus și în video :)

    • @ciprinicolae1370
      @ciprinicolae1370 2 роки тому +1

      @@MariusSoflete Așa este , după cum ai spus.
      Faza e can poate mai evoluează aceste celule in timp și peste 10 ani o să ajungă la 50% eficienta. Ce faci atunci?
      Este un studiu pt acoperirea lor cu strat care sa "excite"dublu fotoni pe unitate în lungime de unda.
      În plus vin cele pe tehnologie perovascoasa care evoluează de la luna la luna.
      Fain articol.

  • @MD-qz6gk
    @MD-qz6gk 2 роки тому +6

    Cam putin 15w. De ar fi fost macar 18-25w ar fi fost mult mai bine. Apoi sunt cam grele din cauza cimentului..

  • @ionsandu5164
    @ionsandu5164 2 роки тому

    Foarte interesant Tehnologie nu joaca

  • @steliansoveja6469
    @steliansoveja6469 2 роки тому

    Ce bine vorbeste omu

  •  2 роки тому +1

    ​ @Claudiu Antohi cum as putea lua legatura cu tine? Am incercat sa-ti scriu pe Messenger, dar probabil nu-l folosesti. Construiesc o casa similara si as vrea sa te intreb cateva lucruri, daca nu te-ar deranja :)

  • @cimirna
    @cimirna 2 роки тому +7

    Ne dam singuri cu sapa peste picioare cu toată tehnologia asta, mai ales tot conectat la internet. Vremurile de pace și libertate au fost, acu vine necazul cel mare și urît , nebun sa fii sa cumperi materiale triplu de scumpe și sa investești sperînd ca ai controlul la situație .

  • @ionutpop2779
    @ionutpop2779 2 роки тому

    Exceptional. imi puteti spune un cost pentru aceasta tigla ??

  • @andreivoicu2197
    @andreivoicu2197 2 роки тому

    O idee foarte buna

  • @mr.alexandruv.i.p
    @mr.alexandruv.i.p 2 роки тому

    SUPER TARE !

  • @MrDenisJoshua
    @MrDenisJoshua 2 роки тому

    Nu ne-ai zis un parametru important... eficenta modulului in procentaj care ii ?
    Ma intereseaza ceea ce la panourile normale Eco Line de 320W parametrul ii de 20,07% (15:38)
    Costul la Watt ii de cel putin 4 ori mai mult decat la panourile clasice.
    Bun, dar in cazul asta trebuie sa te gandesti ca nu mai platesti invalitoarea pe acoperis.
    Cum s-ar zice... vrei ceva fain ?...platesti :-)

    • @MariusSoflete
      @MariusSoflete  2 роки тому

      Intre 17 si 21%

    • @MrDenisJoshua
      @MrDenisJoshua 2 роки тому

      @@Sebastian-xv1qd Bun... sunt de acord cu tine... ai uitat sa zici ca pt. certificare se ia in evidenta si temperatura, dar asta n-are importanta.
      Parte la care vreau eu sa ajung ii ca daca am acoperis cu suprafata apei la SUD de 20m2,
      si vreau cu astia 20 de m2 s produc cat mai mult, ce fac ???
      Pun tigla "frumoasa" care ma costa de 4 ori mai mult si imi da sa zic asa vreo 4kWp pe cei 20m2 ? (nu stau amu sa calculez)
      ...sau pun panouri standard (eficienta actuala del vreo 20%) care imi dau 7-8kWp pe aceeasi 20 de m2, si ma costa mai putin ?
      Eu pt. viitoarea mea casa am apa acoperisului la SUD de aprox 197m2 (Marius poate isi aminteste proiectul)
      si o sa pun 6 x 16 = 96 panouri STP400 > 38kWp. (prevad un backup de batt. de vreo 50kW)
      Ei daca pun tiglele astea de 15W... de cati m2 am nevoie sa fac un FV de 38kWp ? (nu stau amu sa calculez :-)

    • @MrDenisJoshua
      @MrDenisJoshua 2 роки тому

      @@Sebastian-xv1qd Mai adevarul ii ca ma asteptam la un necesar de mai multi m2... inseamna ca totusi, cat is ele de micute au ceva % de eficenta.
      Ramane costul... dar oricum cred ca ​ @Marius Soflete o sa aiba ceva banuti sa puna tigla FV per viitoarea lui casa,
      ca io asa zic... o data si o data o sa-si faca timp sa-si construiasca si el o casa pe wood-framing super*certificata :-)

    • @MrDenisJoshua
      @MrDenisJoshua 2 роки тому

      @@Sebastian-xv1qd Da da... sa stii ca iti dau pe deplin dreptate.
      Dar stai linistit ca eu sunt convins ca pe acoperisul meu o sa pun panouri normale.
      Oricum... pt. cine vrea perfectiune, si are bani de-l doare capul... ii un bun produs se poate zice.

  • @RPI_4
    @RPI_4 2 роки тому +2

    Salut, foarte interesant. Totusi nu e cam mica puterea raportată la suprafață?
    Sau gresesc eu?
    In Germania la 18000€ primesti 10kW varf si baterie de 12KWh.(nu am idee de preturile din RO)
    Pentru 6Kw varf la suprafata aia mi se pare o greutate super mare generata de tigla si prea mica puterea. Da, ideea e la inceput de viata dar mi se pare ca e inca la faza de laborator. Hai ca sunt prea critic.😁😁😁
    Totusi sunt foarte sceptic ca tigla aia la 12 ziua va mai avea puterea declarată. Ma enerveaza culoarea neagra la astfel de produse deoarce absorb foarte multa radiatie solara iar asta influențează randamentul placutelor solare...chiar nu mai exista alte culori pe lumea asta?
    Oricum e un progres si sper ca proprietarul sa fie multumit de investitia facuta!

    • @jklucian
      @jklucian 2 роки тому +1

      Nu esti critic deloc ! Mai degraba realist !
      Desi sunt pro energie verde aceasta nu este o investitie ci o cheltuiala !
      Felicitari celor care si o permit !
      Pt ca nu exista 'istoric ' pe aceasta tehnologie se presupune ca amortizarea se va face peste decenii ....
      Pana atunci pot aparea costuri suplimentare care adauga la pretul per kw din cauza ' lantului' obligatoriu de inseriere al celulelor .una care cedeaza obliga proprietarul la costuri legate de demontarea multora, verificarea individuala samd .
      Peste decenii , cand ar trebui sa produca sunt uzate fizic si moral pt ca apar noi tehnologii .
      Toata ' investitia' asta se compara cu cea intr o masina buna ,cumparata in finance pt care platesti 5 ani si cand inchiei platile masina valoreaza aproape un sfert sau mai putin chiar....si esti nevoit sa cumperi din nou.....
      O zi buna .

    • @razvanlex
      @razvanlex 2 роки тому +1

      @@jklucian Exista si istoric de mai bine de 10 ani. Prin programul casa verde fotovoltaice se achita 2000 lei pentru un sistem de 3kWp care produce aprox 3400 kWh/an. La un consum de 250 kWh/luna adica 3000 kWh/an recuperezi investitia intr-un an. Daca platesti integral sistemul, 22.000 lei recuperezi investitia in 10 ani. Asta la 0,7 lei kWh. La 1,4 lei kWh cum au unii acum la Electrica Distributie sau Enel... ceva mai repede de 10 ani :)

    • @jklucian
      @jklucian 2 роки тому

      @@razvanlex multumesc.
      Eu am facut referire strict la tigla fotovoltaica , la costurile de mentenanta ulterioara ( prevazute / neprevazute) care are pret mai mare vs randament mai mic pt ca depinde de zona in care este locuinta , plasamentul fata de soare / imclinatie sarpanta s.a.m.d.
      Eu am montat pt niste clienti cv panouri, plus ca am vrut ( inca mai vreau daca se poate) sa fac un grid cu un partener .
      Incurajez in continuare prietenii mei in aceasta directie :spre verde !
      Sunt doar echilibrat si nu fac parte vreunei tabere in discutia pro sau contra.
      Numai bine.

    • @razvanlex
      @razvanlex 2 роки тому +1

      @@jklucian Corect! Mi-e greu sa calculez, nu stiu cat ar fi costat acoperisul clasic. Nici eu nu as opta pentru tigla in locul panourilor. Insa tine si de banii disponibili si de cat de elegant vrei sa iasa. Ca altfel am merge toti cu Dacia, am lua electrocasnice Arctic si TV la 1000 lei. 😀

  • @kitkat3871
    @kitkat3871 2 роки тому

    Pune și eolian pentru zilele inorate de iarna dacă nu e curent pe coclaurii unde e construită casa.

  • @madalinaanghel7726
    @madalinaanghel7726 2 роки тому

    Buna. Cum se curata ? Un panou solar trebuie curatat . Cum se intretin tiglele ? Costuri intretinere ?

  • @pricopiflorin7682
    @pricopiflorin7682 2 роки тому +1

    Foarte bună ideea! Dar ar trebui să se Înceapă cu școliile, primăriile și toate instituțiile statului să ne poată da și nouă un exemlu👍. Mai apoi să vrem și restul să aducem o reducere la prețul energiei electrice.... Că momentan să injectezi energie electrică în rețea (fără nevoia de acumulatori) te costă (ce bagi e bine primit, că nu îți dă 65 de bani pe Kwh, îți fac o ofertă de nimic).. Există cumva și la această metodă sprijin de 90%de la guvern pentru a ajuta economia? 🤣

    • @l3oogie466
      @l3oogie466 2 роки тому

      te sprijina sa donezi energie pe care ei iau adaos de 500% cel putin.

  • @djktprojectmix8689
    @djktprojectmix8689 2 роки тому +19

    Maestre te sfatuiesc sa mergi in Olanda unde poti gasi la preturi sper mai rezonabile tigle fotovoltaice gen - panouri" de diferite dimensiuni si culori pentru ca ei sunt foarte verzi" la acest capitol si au chiar piste de biciclete fotovoltaice de la care obtin energie electrica pentru incarcarea automobilelor si bicicletelor electrice, telefoane etc au statii de reancarcare la fiecare cap de linie de TRAM ori Gara sau piata si in parcari.

    • @78kipris
      @78kipris 2 роки тому +6

      Omul vb de țepele din Romania, dacă nu știi, un sistem fotovoltaic e dublu la preț față de Olanda, cu toate că"sarakiile" de olandezi au salarii mai mari. Nici pe cel care are canalul àsta , are mici șanse să prindă un post de inginer prin Olanda, dacă te uiți și asculți cu atenție mai multe clipuri , ai să realizezi că doar bălării vorbește.

    • @MariusSoflete
      @MariusSoflete  2 роки тому +1

      Nu vorbim de țepe ci de realitate și hai să nu „aruncăm cu noroi” și să dăm cu hate doar de dragul de a o face. :)
      P.S. Dacă sunt „bălării” ceea ce spun aici, hai te rog cu argumente documentate și calculate prin care poți demonstra că eu greșesc.

    • @78kipris
      @78kipris 2 роки тому +2

      Sunt sătul de realități și de niște unii care flutură o tabletă pe care chipurile calculează. Anul trecut mi-am făcut un sistem solar off-grid, la jumătate de preț față de ce oferte aveau firmele. Tot ce înseamnă materiale de calitate , cumpăr doar din afară. Locuiesc în afară și compar rapid preturile .

    • @ioanvidrighin7784
      @ioanvidrighin7784 2 роки тому +4

      @@MariusSoflete omul ar putea avea dreptate. Eu nu contest ce ați prezentat dumneavoastră. Dar din punct de vedere al costurilor de amortizoare al investițiilor, nu pare deloc fiabil! Nu cred că trebuie investit doar de dragul planetei, ci pentru a avea și niște benefici în comparație cu facturile clasice. Altfel....

  • @dragoslavdragos449
    @dragoslavdragos449 2 роки тому +5

    Frumos, foarte practic și util dar extrem de scump și nu toată lumea își permite asa ceva 😞 din păcate nici cu programul casa verde nu prea ești acoperit la asemenea sume 😞

    • @ioanvidrighin7784
      @ioanvidrighin7784 2 роки тому +2

      Pai este ca și la mașinile electrice. Diferența de cost de instalare, este exact diferența cu care îți plătești factura la curent, sau benzina în cazul mașinilor, pe tot parcursul de viață al sistemelor! Deci, deocamdată este doar o afacere pentru producătorii și practicanții de asemenea sisteme. Nici decum nu este o mare afacere pentru consumatorii. Poate în viitor, cine știe!

  • @stargoose1
    @stargoose1 2 роки тому

    Si eu as face un asemenea acoperis ... Trebuie sa schimb acoperisul (structura intreag) si as integra si panourile acestea in acoperis. Cu cine se poate lua legatura ?

  • @feliciacismaru6844
    @feliciacismaru6844 2 роки тому

    Necesita o intretinere speciala ?Ma refer la praful care se depune pe panou, zapada care acopera.Rezista la grindina cit oul ?

  • @andreiasw1
    @andreiasw1 Рік тому

    Intre Terran, Metigla si Tesla, ce ai recomanda?