Eliminare ochi vita de vie - anul 3 - cordon multianual la Cazenave si Cordon speronat

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 29 кві 2021
  • Cand si de ce se elimina ochii la vita de vie cu pozitie inferioara pe cordon? In intervalul sfarsit de Aprilie - inceput de Mai se rup ochii umflati si cu pozitie inferioara de la vita de vie de anul 3 la care am format cordoane multianuale.
    Cordoane multianuale se formeaza la conducerile de tip Cordon Speronat (sau taierea in cepi scurti) si la conducerea Cazenave. Desi in anul 3 cordonul nu este multianual ci este reprezentat doar de o coarda de 1 an el va deveni in timp un cordon multianual.
    Vezi taierea de anul 3 la Cazenave si Cordon Speronat: • Taierea vitei de vie a...
    Mugurii cu pozitie inferioara se rup pentru a da voie sa se dezvolte mai bine doar cei cu pozitie superioara. Acei ochi superiori for forma cepii de rod sau puntile de rod din anii urmatori si toata vigoarea vitei trebuie sa mearga in acea directie.
    Vezi taierea de anul 4 la Cazenave si Cordon Speronat: • Taierea vitei de vie a...
    Atentie!!! Aceasta operatie nu se efectueaza pe tipurile de taiere si conducere cu coarde lungi care se inlocuiesc in fiecare an precum taierea Guyot. In acel caz se lasa toti ochii sa plece in vegetatie.
    Primul lucru pe care trebuie sa il vedeti inainte de a va pune problema taierii corecte la vita de vie, mai ales daca sunteti incepatori, este sa alegeti tipul de taiere si de conducere potrivit pentru soiurile de vita de vie pe care le aveti:
    • Tipuri de taieri pentr...
    Despre vita de vie: • Vita de vie
    Ultimele videoclipuri: / @taran.de.weekend
    #taiere #vitadevie #anul3
  • Навчання та стиль

КОМЕНТАРІ • 21

  • @alivianardeleanu5380
    @alivianardeleanu5380 3 роки тому

    Sal,poti sa imi spui si mie la ce inaltime este prima sarma si celelalte?am pus si eu vie si vreau sa o formez ca tine.Foarte util ce faci pentru noi.

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  3 роки тому

      Salut! Vezi detaliile aici ua-cam.com/video/NKNUle7daYU/v-deo.html Se poate incepe cu prima sarma si la 70.

    • @alivianardeleanu5380
      @alivianardeleanu5380 3 роки тому

      @@taran.de.weekend Multumesc frumos,foarte bine explicat,o sa urmaresc in continuare ce faci

  • @vioreljuve7739
    @vioreljuve7739 3 роки тому

    Salut Tiberiu! Spune-mi si mie,te rog,pentru vita de vie hibridă, românească, ananas cum sa spune pe la noi,negru si alb,care ar fi cea mai bună conducere? Mulțumesc anticipat!

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  3 роки тому

      Salut, Viorel! Via mea de la bunicu e hibrida, probabil ca a ta... si era pe araci. Eu am trecut-o pe sarma ca sa muncesc mai putin. Am inceput conversia treptat cate 2-3 randuri pe an. Am decis sa o convertesc in forma Cazenave dar inca e devreme sa spun daca e bine sau nu caci inca e in formare. Toamna asta ar trebui sa vad ceva rezultate de pe 2 randuri.

  • @radudumitrascu
    @radudumitrascu 3 роки тому

    Salut - foarte utile informatiile. O clarificare - la guyot nu se rup mugurii si se dirijeaza in sus lastarii? Multumesc!

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  3 роки тому +1

      Salut! La Guyot nu se rupe niciun mugure. Lastarii se duc ei singuri in sus dar uneori trebuie si ajutati prin legare ca sa nu ii rupa vantul. Se face o rarire a lastarilor dar mai tarziu. O sa fac o filmare la momentul potrivit.

    • @radudumitrascu
      @radudumitrascu 3 роки тому

      @@taran.de.weekend multumesc frumos pentru explicatii!

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  3 роки тому

      @@radudumitrascu Cu drag

  • @adrianalb899
    @adrianalb899 3 місяці тому

    Deasemenea am rugamintea sa-mi transmite-ti 2-3 soiuri de mass si tot asa de vin care sa nu fie pretentiosi si cu sensibilitate ridicată.
    Zona de plantare este in Județul Cluj.
    Mulțumesc

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  3 місяці тому

      Nu stiu sa va spun pe zone. De masa Moldova, Muscat de Poloske, Perla de zala care merg si la vin. De vin soiuri PIWI dar acestea se gasesc mai greu...

  • @RadioRoxx.FM_90.1FM
    @RadioRoxx.FM_90.1FM 3 роки тому

    Multe am învățat eu de la.tine, informații pe care le voi folosi in viitor.
    Tibi drag, mai pot tăia via acuma?sau să aștept mai mult până se reduce circulația sevei.. când se pot relua tăierile? Locuiesc la Brașov clima și vegetația sunt cu 3 săptămâni în urmă fata de Sibiu sau Ploiesti

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  3 роки тому

      Niciodata nu am lasat via netaiata asa de tarziu. Sincer, chiar nu stiu daca e mai bine sa o taiati in plans sau dupa. Imi pare rau... Problema este ca daca taiati dupa ce se umfla capusa cum le atingeti cum se rup. Trebuie sa scoateti coardele taiate cu mare grija.

    • @alexmilan55
      @alexmilan55 2 роки тому

      Nu exista vreo dovada stiintifica cum ca taiatul vitei in timpul plansului ar afecta productia, chiar daca exista pierderi de seva, asa ca taiati cu incredere daca tot ati ajuns cu ea netaiata pana acum. Dar la carte scrie ca taierea se face pana se declanseaza plansul, cand vremea incepe sa se incalzeasca, sfarsit de februarie - inceput de martie. Am vazut clipuri la italieni cu taiere efectuata dupa dezmugurit si nu s-au plans ca e afectata cumva. Ideea e ca vita e o planta care iti permite sa si gresesti

  • @alexmilan55
    @alexmilan55 2 роки тому +1

    Salut ! Ca tot ai postat videoul cu seva si circulatia ei, adaug si eu ceva : am vazut ca la Cazenave/Cordon speronat, tu elimini toti ochii inferiori si ii pastrezi pe cei superiori. Tinand cont ca seva circula pe ambele parti ale unei coarde alimentand atat ochii superiori, cat si pe cei inferiori ( sau stanga/dreapta, depinde cum e pozitionata coarda ), nu reduci circulatia sevei la jumatate prin orbirea ochilor inferiori si practic vita pe acele cordoane nu mai functioneaza decat la jumatate din capacitate ? E ca un om caruia ii tai o mana, traieste in continuare, dar nu mai da randament la capacitate maxima. Seva lucreaza atata vreme cat este solicitata de un ochi viabil, daca acel ochi a disparut seva nu va mai fi chemata si va seca. De exemplu, daca la o coarda de 10 ochi ii orbesti ultimii 3 ochi, acea portiune de lemn va seca pentru ca nu va mai fi vizitata de seva. La fel si in cazul in care suprimi toti ochii inferiori, practic portiunea inferioara a cordoanelor nu va mai fi alimentata cu seva, ci doar portiunea superioara, adica nu va mai lucra la potential maxim. Ideal era sa-i elimini pe toti cei inferiori, mai putin pe cel din capatul ambelor cordoane, astfel pastrai si circulatia sevei in portiunea inferioara a cordoanelor si butucul functiona la capacitate maxima.

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  2 роки тому +1

      Salut! Am mai vazut la unii ideea asta ca in capatul cordonului sa ai o punte de rod cu pozitie inferioara. Insa nu stiu daca chiar este asa pt ca seva circula pe toata circumferinta sanatoasa, fara sectiuni. Iar vasele de seva in timp evolueaza, nu raman doar drepte pe o parte sau alta a cordonului. In timp in capatul cordonului oricum nu se mai cunoaste taietura initiala si puntea finala e chiar in prelungirea cordonului indiferent ca a fost sus sau jos cand a fost lasata. Daca am merge pe ideea ta ar insemna ca puntea inferioara din capatul cordonului ar fi alimentata de toata jumatatea inferioara a cordonului si restul puntilor superioare de jumatatea superioara a cordonului... Iti dai seama ca daca ar fi asa ar fi o disproportionalitate foarte mare. Cordonul poti sa il vezi ca pe o sarpanta principala de pom care are subsarpante doar pe o parte, de exemplu pe exterior la conducerea de tip vas. Asta nu inseamna ca nu mai circula seva pe interiorul sarpantei principale... Eu la concluzia asta am ajuns.

    • @alexmilan55
      @alexmilan55 2 роки тому

      @@taran.de.weekend Ma gandesc ca o parte din vase deservesc doar ochii de pe o margine, iar altele pe cei de pe cealalta margine, chiar daca ele impanzesc circumferential coarda. Nu inteleg doua lucruri daca seva ar circula circumferential, inclusiv pe acolo pe unde nu mai deserveste nimic. Unu, de ce nu apar lastari noi pe o coarda sau lemn multianual si pe alta directie in afara de cele doua pe care se gasesc nodurile ? Mereu lastarii cei noi apar acolo unde au existat noduri ( provin din muguri dorminzi ), si aici dam exemplul lastarilor ce apar pe tulpina ( care isi pastreaza fluxul sevei pe ambele parti, caci ea se ramifica atat la stanga, cat si la dreapta ). Doi, cand tai o coarda pe internod, daca seva ar circula peste tot, atunci ar trebui rana sa se cicatrizeze in dreptul taieturii, dar acel internod se usuca pana deasupra ochiului de dedesubt. Sau, cum am mai zis, am o coarda de zece ochi si ii orbesc pe ultimii 3, acea ultima portiune se usuca. De ce ? Uite, chiar te rog sa urmaresti daca iti mai apar lastari din ochii inferiori. E destul de interesant subiectul

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  2 роки тому +1

      @@alexmilan55 Parenchimul libero-lemnos evolueaza de la un an la altul si se reface cel mai usor daca faci taieri pe coarde de 1 an, maxim 2. El va ocoli taietura si va continua pana la ultimul nod consumator. Ce e mai sus nu se mai reface pt ca nu mai are de ce neavand parte vegetala pe care sa o alimenteze (raspuns la intrebarea 2). Si cand altoiesti ai un singur ochi pe o parte a coardei dar asta nu inseamna ca jumatatea opusa de portaltoi moare. Vasele se modifica. Daca tai insa in lemn mai batran de 2 ani parenchimul se modifica mai greu si din aceasta cauza acolo apar necroze. De asta se lasa un ciot cu lungime cel putin egal cu grosimea. Si acum la intrebarea 1, ochii apar lateral alternativ datorita felului in care s-a format vita in mii de ani. Asa creste ea. Si orice crestere noua tot din ochi existenti se face. Nu mai apar niciodata lastari noi dintr-un nod daca ai eliminat efectiv toti potentialii ochi de pe acel nod (adica daca tai razant cu o lama). In cazul meu pt ca i-am rupt au mai dat mai tarziu lastari secundari si e posibil sa mai fi ramas rudimente de muguri dorminzi. Dar important este sa nu ai coarde cu pozitie inferioara ca sa nu fi nevoit sa executi taieri acolo. In felul acesta ai macar pe partea inferioara a cordonului un flux continuu de seva.

    • @alexmilan55
      @alexmilan55 2 роки тому

      @@taran.de.weekend Mersi pentru raspuns, Tiberiu, ai o vie foarte frumoasa si mare, am vazut o imagine de ansamblu in videoul in care sapi cu motosapa, foarte frumos, iar tu te ocupi de ea ca un adevarat gospodar.

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  2 роки тому +1

      @@alexmilan55 Mersi, Alexandru! Dintr-un punct de vedere e mare caci produc mai mult decat pot consuma. Dar daca as fi bautor mai inrait de vin nu ar mai fi mare... Sunt doar 250 m patrati. Eu nu sunt chiar multumit de ea. As fi vrut la soiurile de masa sa am o conducere de tip lira dar asta cere distanta mare intre randuri iar eu vreau sa am cat mai multe soiuri... Asa ca am facut un compromis. In plus am timp de ea doar in weekend... altfel ar fi ingrijita si mai bine. Vitele hibride le cam neglijez la lucrarile in verde.