Plivirea vitei de vie - anul 3 - Cazenave

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 26 сер 2024
  • Cum si cand se face plivirea lastarilor la vita de vie de anul 3 cu conducere Cazenave? Plivirea lastarilor la vita de vie de an 3 cu conducere Cazenave se face cand acestia au ajuns la o lungime de 10 - 20 cm. Plivirea lastarilor este prima operatie dintre lucrarile in verde la vita de vie.
    Se elimina lastarii cu pozitie inferioara care au dat din mugurii secundari. Cei principali trebuiau eliminati cand s-a umflat capusa. Detalii despre aceasta operatie gasiti aici: • Eliminare ochi vita de...
    Se elimina lastarii secundari cu pozitie superioara pe cordon. Din lastarii principali se aleg cu prioritate cei mai bine dezvoltati astfel incat distanta intre ei sa fie de 20-30 cm. Din acesti lastari se vor forma puntile de rod in anii urmatori.
    Ideal este sa avem un lastar la varful cordonului, unul la baza si restul distantati echilibrat. Pentru un cordon de 60 de cm se opresc 2-3 lastari: la varf, la baza si la mijloc.
    Primul lucru pe care trebuie sa il vedeti inainte de a va pune problema taierii corecte la vita de vie, mai ales daca sunteti incepatori, este sa alegeti tipul de taiere si de conducere potrivit pentru soiurile de vita de vie pe care le aveti:
    • Tipuri de taieri pentr...
    Despre vita de vie: • Vita de vie
    Ultimele videoclipuri: / @taran.de.weekend
    #plivire #vitadevie #anul3 #Cazenave

КОМЕНТАРІ • 23

  • @alexmilan55
    @alexmilan55 2 роки тому +3

    Cred ca ar fi trebuit sa ai un sistem cu sarme duble la 60 cm, ca sa nu fii limitat sa tai cordonul in functie de butucul vecin, idem pentru Guyot. Iar cu plivitul ideal era sa incepi din lateral, sa-ti stabilesti distantele dintre puntile de rod in functie de lastarul din capatul cordonului pe care oricum il pastrezi de principiu. Super treaba si foarte ajutator videoclipul, well done !

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  2 роки тому +2

      Sarme duble pe primul nivel consider ca e util doar pt Guyot multiplu. Pt Cazenave cred ca e prea des 2 cordoane paralele... Iar daca cineva vrea cordoane sau corzi mai lungi pur si simplu se poate mari distanta intre vitele pe rand sau se poate trece pe unilateral. Pt soiuri de masa cred ca mergea marita distanta dar cand vrei cat mai multe soiuri si spatiul e limitat... 😄 La plivit, da, se incepe din lateral. Mai fac greseli din graba sau de stres din cauza ca filmez (nu ma simt confortabil la gandul ca ma privesc altii 🤭)

    • @alexmilan55
      @alexmilan55 2 роки тому

      @@taran.de.weekend Nu neaparat sarme duble pentru Cazenave, cu doua cordoane paralele, ci pentru a te putea intinde cu lungimea cordonului cat aveai nevoie, butucul vecin putand fi legat pe sarma paralela, un butuc pe-o parte, unul pe cealalta parte. Tu din lipsa de spatiu ai facut cordonul din dreapta mai scurt, ceea ce te-a obligat intr-un fel sa ai doar doua punti de rod. E foarte adevarat ca si 5 punti de rod sunt suficiente , ca te intereseaza putin dar de calitate, dar si ca poti sa-l prelungesti in anul succesiv, dar pierzi timp. Cat despre greseli, stai linistit, e usor sa le observi de pe scaun, fara ele nu am evolua, ne ajuta enorm si pe noi, privitorii.

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  2 роки тому +1

      @@alexmilan55 Am inteles ce ai vrut sa zici dar tot cordoane paralele vor fi chiar daca pornesc din acelasi butuc sau din butuci alaturati in sens opus. Vita aia a fost plantata la distanta necorespunzatoare cam de 1m si de asta am taiat cordonul din dreapta mai scurt. E o exceptie... Restul vitelor au fost plantate la 1,3 m. E adevarat ca la Guyot o coarda de 60-65 cm mi se pare cam scurta pt unele soiuri cu internod foarte lung. De exemplu la internod de 10 cm o sa fie cam 6 ochi si o sa fie productie mai mica daca ai ceva fertilitate la baza ochii 2-4 si apoi abia de la ochii 7-8 in sus. Pe ultimii ii pierzi pt ca trebuie sa tai coarda. Si de asta zic ca in acest caz e util sarma dubla ca sa poti merge pana la cealalta vita cu coarda pe 1,3 m lungime, deci vreo 13 ochi la care poti plivi din lastari.

  • @itubogdan
    @itubogdan 3 роки тому +1

    Din cate mi-a spus mie un horticultor,la cazenave, ideal este ca acele 2 cordoane sa nu fie asa lungi in primi ani si sa tot fie prelungiti cu cate ~20-30 cm per an pana se ajunge la lungimea dorita. Teoretic se lasa 30-40cm(max 2 cepi) pe o parte si alta si de la ultimul cep de pe fiecare parte se prelungeste cordonul cu lastarul pe care nu se lasa fructul pentru a se ingrosa.

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  3 роки тому +1

      Eu in cartile pe care le-am citit se facea cordonul direct din anul 3 dar se poate si cum zice acel horticultor pe parcursul mai multor ani. Ce nu inteleg este de ce ar trebui format cordonul treptat si nu din prima? Care ar fi explicatia?

    • @itubogdan
      @itubogdan 3 роки тому +1

      @@taran.de.weekend Nu stiu , nu sunt inginer horticultor. Este posibil sa fie si in functie de soi , unele soiuri au vigoare foarte mare. Eu am facut ca si tine la unele si la unele ca si cum a spus dansul , am observat totusi ca la metoda dansului butucul s-a ingrosat mai tare dar productia incepe putin mai tarziu.

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  3 роки тому +1

      ​ @Itu Bogdan Pai da, cum zice el se intarzie productia si se creste masa lemnoasa. Nu as vedea de ce ar fi mai bine asa... Ma gandeam ca poate ti-a si explicat de ce recomanda el sa fie condusa treptat.

    • @itubogdan
      @itubogdan 3 роки тому

      @@taran.de.weekend Mi-a spus ca e mai bine pe termen lung pt formarea butucului.
      prnt.sc/15e6a6q
      In orice caz eu am 14 soiuri diferite si am observat ca le merge bine la toate chiar daca s-au folosit metode diferite dar precum am spus , cele cu butucul mai gros au avut productia intarziata cu 1 an.

  • @florysela2547
    @florysela2547 7 місяців тому

    Buna! La ce soi de struguri ai conducerea Cazenave: de masa sau de vin? Multumesc

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  7 місяців тому

      Toate vitele HDP si cativa butuci de Muscat de Poloske.

  • @sergiumitrea6437
    @sergiumitrea6437 Місяць тому

    Vita de vie capsunica in sistem Cazenave la ce distanta e ok sa fie butuci intre ei ? Merg plantati intr-o zona in care este un amestec pamant piatra nisip. Va mulțumesc

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  Місяць тому +1

      @@sergiumitrea6437 Intre 1m si 1.2m. Nu stiu sa va spun. Sa nu fie prea sarac pamantul... Pe de alta parte insa am pus niste vite pe langa bloc unde erau doar resturi de moloz amestecat cu pamant de cand a fost construit blocul. Si spre surprinderea mea au niste cresteri grozave. Asa ca puteti incerca.

    • @sergiumitrea6437
      @sergiumitrea6437 Місяць тому +1

      @@taran.de.weekend mulțumesc enorm

  • @thecat4817
    @thecat4817 3 роки тому

    Salut Tiberiu, asta e guyot?

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  3 роки тому +1

      Salut! Nu. E Cazenave. Scrie in titlu si in descriere.

    • @thecat4817
      @thecat4817 3 роки тому

      @@taran.de.weekend cafenele e cu cep și coardă, sau doar cu cepi?

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  3 роки тому +1

      @@thecat4817 Puntea de rod este cu cep si cordita la Cazenave. Pe fiecare cordon ai 2-3 punti de rod.

    • @thecat4817
      @thecat4817 3 роки тому +1

      @@taran.de.weekend am înțeles, mulțumesc mult, sănătate și spor!

  • @marinelpadurean5191
    @marinelpadurean5191 3 роки тому

    Ce conducere merge la soiul Moldova?

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  3 роки тому +3

      Sigur merge Guyot. Dar eu o sa incerc si o conducere Cazenave ca sa compar rezultatele. Zilele acestea o sa public mai multe videoclipuri si unele sunt chiar pt soiul Moldova.

  • @popakatalin6994
    @popakatalin6994 3 роки тому

    Trebuie sa raresti dintro parte ,nu sa incepi din mijloc ..