Rekenen aan titraties: een stappenplan
Вставка
- Опубліковано 7 лют 2025
- samenvatting alle vwo stof: • Samenvatting vwo schei...
samenvatting alle havo stof: • Samenvatting havo sche...
Een voorbeeld van een titratie: • Titratie azijnzuur met...
voorbeeldopgaven: • Roestoplosser havo her...
en
• Melamine detecteren in...
en een best wel lastige:
• Scheikunde vwo examen ...
Het tweede voorbeeld (over An en Elsa) hoeven havo-leerlingen niet te kunnen.
Zie ook
havo: maken.wikiwijs...
vwo: maken.wikiwijs...
en natuurlijk www.scheikundehavovwo.nl
Hoe leer je voor het vwo scheikunde examen?
videosamenvatting: • Scheikunde samenvattin...
oefenexamens met antwoorden en uitleg scheikundehavo...
30 dagen challenge: maken.wikiwijs...
begrippenlijst: docs.google.co...
samenvatting: docs.google.co...
oefenexamens, antwoorden en uitleg: scheikundehavo...
wllh kkkr vak
wollahhila
@@mina-tj2qkwollahiela vak n tegna
Kkkstoring wollah
thx mijnheer Renkema
Kan je bij een titratie i.p.v zoutzuur salpeterzuur gebruiken en heeft dat dezelfde werking?
Goedendag
Dat hangt een beetje van de titratie af. Als je een base laat reageren met een sterk zuur, dan kun je inderdaad ook salpeterzuuroplossing nemen in plaats van zoutzuur. Bij redox kun je het beste zwavelzuur gebruiken om aan te zuren. Salpeterzuur kan ook als oxidator reageren eb bij zoutzuur wil je niet dat Cl- als reductor reageert tot het giftige chloorgas.
@scheikundechallenge7762 oo nog bedank👍
Waarom mag je ervanuit gaan dat alles wegreageert? Klopt het dat dat eigenlijk niet zo is maar dat de pH zo hoog is dat de concentratie H3O+ insignificant is???
Waarom moet je dan de mL pakken van het omslagpunt? Wat heeft dat te maken met de concentratie methaanzuur?
Klopt, wat je als eerste zegt. We gaan bij een titratie er vanuit dat je een aflopende reactie hebt bij het berekenen. Maar stel dat je methaanzuur laat reageren met natronloog, dan is er wel HCOO- bij het omslagpunt aanwezig en dat zorgt voor een basiche pH omdat deze reactie plaatsvindt: HCOO- + H2O < -- ---> HCOOH + OH-. In de berekening gaan we er vanuit dat deze reactie net/nauwelijks plaatsvindt. Bij het omslagpunt gaan we er vanuit dat alle beginstof heeft gereageerd. Met het aantal mL wat je dan via de buret hebt toegevoegd kun je dan berekenen hoeveel mol je hebt toegevoegd met de buret en daarmee hoveel mol van de beginstof er was.
Is het hiervoor urgent om te weten hoe je een zuur-base reactie opstelt?
Dat kan wel handig zijn, maar is meestal niet nodig. Je hebt de reactievergelijking niet echt nodig, alleen de molverhouding tussen het zuur en de base. Die molverhouding is (bijna) altijd 1 mol : 1 mol. Als er geen andere reactievergelijking in een opgave staat, kun je daar bij titraties het beste van uit gaan.
@@scheikundechallenge7762 Bedankt voor je reactie! Dit scheelt een hoop.
@@scheikundechallenge7762wtf is dit advies 😭😭
Ja, ja je moet weten hoe je die opstelt
@@thijmendehaas1339 zeker, wat ik bedoel is dat bij zuur base titraties vrijwel altijd een reactie plaatsvindt met een molverhouding 1 mol zuur : 1 mol base. Als je een tweewaardig zuur met een base laat reageren , dan heb je twee stappen en kan een deel van de zuurmoleculen 1 H+ hebben afgestaan en een deel al 2 H+. Dat kan wat lastig zijn, al kun je wel zo lang doorgaan totdat alle zuurdeeltjes 2 H+ hebben afgestaan.
moet je ook titratie reacties kennen voor het CE? ik zie het namelijk niet terug komen in de laatste paar jaar.
en dan vooral mee kunnen rekenen
@@martijn5613 Titraties horen wel bij de examenstof (als toepassing van rekenen aan bijvoorbeeld een zuur-base reactie), maar worden inderdaad niet zo vaak gevraagd. Wel in 2019 bij deze vragen (14 en 15): ua-cam.com/video/yt-q19V1tmw/v-deo.htmlsi=IOICGT7fieqEjNDX&t=11 en deze ua-cam.com/video/rINc_1cYRns/v-deo.htmlsi=-BXZZ9FLTnnotXMW&t=1746 opgave uit 2021 III . Het gaat vooral om het berekenen en het zijn dus eigenlijk een soort rekenvragen.
Hallo, ik heb vraag? Ik moest H2SO4 1N gebruiken voor een analyse maar ik heb per ongeluk H2SO4 2N besteld. Hoe kan ik berekenen hoeveel monster moet ik pipeteren voor 2N H2SO4?
voor 1N H2SO4 moet ik 10 ml monster pipeteren. Voor 2N H2SO4 moet ik dan 20 ml pipeteren in een erlenmeyer?
@@sitisitisitisiti Dat zou je kunnen doen. Of je kunt het zwavelzuur twee keer verdunnen ( 1 deel zwavelzuur + 1 deel water) en van die verdunde oplossing 10 mL pipetteren.
@@scheikundechallenge7762 heel erg bedankt. ik heb goede besteld en analyse gedaan met 1N.
Hoi, en wat nou als je 2 liter had? Hoe moest je dan zo een opgave berekenen?
Hoe bedoel je 2 L? Van elke oplossing heb je dan 2 L?
Dan is stap 3 vrijwel hetzelfde, echter reken je dan 2000 / 10 * mol voor de hoeveelheid mol. Let op, die twee liter is de originele hoeveelheid en bevat dus MEER mol zuur dan de gepipeteerde 10 mL