Etalage Ervaringsdeskundigen in de ggz NIP

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 21 жов 2024
  • Ervaringsdeskundigen zijn werkzaam in de GGZ. Ze benadrukken binnen de organisatie voortdurend het belang van het perspectief van herstel. Biedt de behandelaar consequent dit perspectief van herstel? Helpt hij de cliënten hun leven weer op te bouwen? Ook wordt de ervaringsdeskundige betrokken bij de behandeling. Veel cliënten zijn enthousiast, ze zien in de ervaringsdeskundige een rolmodel. Hij of zij heeft hetzelfde meegemaakt, weet hoe het voelt, begrijpt de cliënt beter dan wie ook. Is het een goede ontwikkeling? Is de ervaringsdeskundige een waardevolle aanvulling op het werk van de psycholoog? Is de rolverdeling duidelijk? Schuilen er ook nadelen in de ontwikkeling?
    In de film zijn vier mensen hierover aan het woord. Psycholoog Jan Derksen, boegbeeld van ervaringsdeskundigheid Wilma Boevink, ervaringswerker Peter Pierik en cliënt Hanneke Post.
    Zet u ervaringsdeskundigen in? En wat is uw mening over dit onderwerp? Wij horen het graag!
    Lees meer op psynip.nl/etalageggz
    Productie
    Guy Price - videoproducent
    Riëtte Duynstee - interviews en productiebegeleiding

КОМЕНТАРІ • 19

  • @peterschoffelen5100
    @peterschoffelen5100 6 років тому +3

    Een serieuze, goed gemotiveerde en vooral integere ervaringsdeskundige die ook nog bereid is om de benodigde ondersteunende opleiding te volgen kan zeker een positieve bijdrage leveren aan het perspectief op herstel.

  • @janmostert
    @janmostert 6 років тому +1

    Mooie reportage vanuit verschillend perspectief! Aanrader!

  • @jimvanos950
    @jimvanos950 6 років тому +2

    Mooie reportage van Riëtte Duynstee!

  • @DianVx
    @DianVx 6 років тому +6

    Leuk hoor, meneer de psycholoog met de postdoctorale opleidingen. Toch de laatste bij wie ik een behandeling zou willen volgen. Volgens mij begrijpt hij er toch nog vrij weinig van.

  • @vdelburg100
    @vdelburg100 6 років тому +5

    Ik heb slechts een MBO 4 BGE diploma. Ik merk gelukkig dat het in de praktijk niet alleen maar gaat om de papiertjes die je als hulpverlener hebt. Enige zelfreflectie en levenservaring zijn ook niet onbelangrijk. Evenals het maken en behouden van contact met de cliënt. Allereerst ervoor zorgen dat de cliënt zich gehoord en gezien voelt. Om vervolgens samen te kijken hoe deze door middel van zijn eigen kracht zijn verlies ervaringen verwerkt zodat deze weer kan bouwen aan de toekomst. Jammer dat dankzij deze Hoogleraar (die zichzelf alleen maar op de borst klopt wegens al zijn behaalde diploma’s) er nu een stigmatiserend beeld ontstaat van psychologen. Gelukkig is deze Hoogleraar slechts een persiflage van zichzelf en heb ik tijdens mijn werk het genoegen gehad collega’s van hem te mogen ontmoeten die weten dat nabijheid belangrijker is dan afstand.Verder is het volgens mij niet zo dat Ervaringsdeskundigen de oplossing zijn voor de zorg. Zij zijn slechts een aanvullende schakel in de gang naar herstel van de cliënt, niet meer en niet minder.

  • @maxim3830
    @maxim3830 5 років тому +2

    Waarom wordt Jan Derksen er nou weer aan de haren bijgesleept..? Die representeert qua overtuigingen en manier van doen nou niet bepaald een meerderheid van de klinisch psychologen.

  • @FransB21
    @FransB21 5 років тому

    Ik blijf het lastig vinden dat ervaringsdeskundigen methoden, standaarden, programma's willen. Ze lijken wel niet-ervaringsdeskundige professionals. Een soort protoprofessionalisering.

  • @killbill9863
    @killbill9863 6 років тому

    ter nuancering: het ontbreek IDD nog aan een goed theoretisch kader en aan een standaard methode. Maar dat is logisch aangezien het een nieuw werkveld is...…